На мравката път прави ( ако се страхува от нея), но не и на щуреца. Що е то(й)?

Не политическият, а културният образ на несменяемия Борисов и винаги готовите да управляват с него съглашатели е основният проблем на България. По – малко пред света, който също съглашателски е готов всеки да ни управлява, стига с Брюксел да се съгласява. Много повече културният разрив е вътрешен проблем на “най-беднта стрна в ЕС”, какъвто е нашият етикет, с който ни разхождат пред света чуждите информационни средства. 

Има ли връзка между тази бедност и вътрешнобългарския културен разлом?

Както много пъти съм отбелязвал, на “фронта” на културата Борисов се дъни най-величествено. Това не може да бъде преглътнато от едно българско малцинство с по-високи изисквания към онзи, който взима решенията в страната, пеейки фалшиво  от нейно име във възможно най-високо културния  международен форум, къкъвто е ЕС. 

За жалост не малцинството от българите, несъгласни един зле образован популист да определя тона за песен в страната ( и посоката й за развитие). Борисов се възползва от това демократично правило д авластва на вълната на мнозинството гласове, за да се налага авторитаритарно на принципа “ това е положението, няма да се променм заради вас колкото и да мрънкате срещу мен- иначе няма да ме избират моите подобия”.

Поводът да се върна към тази тема е поредната демонстрация на простотия от страна премиера във връзка с протеста на музикалните състави от БНР. Виждало му се много да има цели 4 оркестра в тази държавна институция и затова подкрепя вдъхновените от неговия приятел Вежди Рашидов идеи творците да се борят за препитанието си чрез продадени билетчета и прочее изтоници на доходи, за да не тежат на бюджета. 

Само че музикантите не са като артистите, мнозина от които са принудени да правят компромиси с личното си достойнство в името на зрелището в театрите и във филмите, чрез които да привлекат повечко воайори в салоните. Колкото и усилия да вложиш обаче в декори и костюми, само в операта можеш да постигнеш зрелищен ефект като за масовата публика на класическата музика. Вагнер си остава Вагнер и не можеш да го “пробуташ” на неподготвените да възприемат класиката слушатели. Само че това малцинство не е опасно за властта и тя смело се подиграва с него.

С всякакви протестиращи гилдии Борисов е готов да разговаря уважително защото държавата му не може да функционира без работници, фермери, учители и лекари. С миньорите Борисов кокетничи като с “прости” хора, с които винаги ще се разбере, защото самият той се признава за прост- намира, че това е ласкателно за миньорите сравнение. На учителите напомня, че майка му е била учителка, а пък на лекарите – че сестра му е една от тях. На мърморещите полицаи премиерът направо се подмазва като на “колеги”, които никой не разбира по-добре от самия него. 

Музикантите обаче за Борисов са просто “хрантутници”. Каза го неговият приятел Рашидов и можем да бъдем сигурни, че той напълно отразява мнението на своя началник. Защо да сме сигурни ли?

Много просто: ето една гилдия, към която Борисов най-сетне може да прояви характер на “реформатор”. Ще им резне крилцата бюджетно и хич няма да се церемони, че да се види колко е “десен”. Ако ли пък някой възрази, ще бъде обявен за ляв, “либералче от центъра на София”, както се изрази един негов бивш мнистър, избран тъкмо от градската публика, подозирана в привързаност към либералните ценности от г-н министъра, който се докопа до “консервативното” управленско обкръжение на премиера-слънце благодарение на гласовете на “либералчетата”. 

И как ще му накривят капата някакви си музиканти? С “думба-лумба приказка, няма полза никаква”? 

Онази част от народа, която издига на власт такива, като Борисов, се е произнесла повече от прагматично по въпроса със здравата си селска логика: “музикант къща не храни”. В приказката за щуреца с цигулката заклеймяването му от работливата мравка задава посоката на мислене по същия начин. Борисов, който явно е застинал на нивото на подобни внушения от детството му, се нагажда към този манталитет.

Как този факт се отразява на обстоятелството, че от чужбина ни храктеризират като най-бедната държава в ЕС, (а ние сами се самоопределяме като “най-нещастните” хора в рамките на щастливото европейско семейство)? Човек може да прецени само ако се запита дали високият фискален резерв и ниският държавен дълг на държавата правят хората щастливи или в основата на щастието са емоциите на индивидите и нациите – емоциите, които се определят от цялостното качество на живот, за което културата ( би тябвало да) има определящо значение. 

Отговорът на този въпрос е индивидуална задача за всеки, който може да мисли самостоятелно, а не с клишетата на “баба мравка” от края на 19 и началото на 20 век. Във всички случаи Борисов е обречен да се провали на толкова мечтаното от него поприще на славата и увековечаването чрез изливане на бетон и асфалт ( платени от културните европейци). За какво му е “величие” начело на народ, който се себеусеща под неговото ръководство като един от най – нещастните на света?

 

НА СНИМКАТА: Кой казва, че Борисов не разбира от култура? Стига да има рекламен келепир е номер едно да се снима със звезди от холивуд заедно със своя бай Вежди!De_Niro_Travolta_Boko_Vejdi-580x393

25 мнения за “На мравката път прави ( ако се страхува от нея), но не и на щуреца. Що е то(й)?”

 1. Не само най-бедната страна в Европа. Най-корумпираната и на псоледно място по свобода на словото. С тази визитна картичкам три в едно, започва и свършва всеки репортаж, всяка статия, всеки материал отвъд Калотина га иде реч за страната ни.
  Колкото до интелигентното малцинство, баце отдавна се е произнесал: “Те, не са ми важни. Пренебрижимо малко са”.

 2. Сега, за АNON от предишната статия.
  Имам обоснавани съмнения, че сте съветофил, днес по съвместителство, фен на “якият” пут.ин. И бас ловя, че в главата ви по руска история е пълна мъгла, примитивни опорни пропагандни опорни точки и аргументация от типа на: “Ама вие, защо биете негрите”.
  Та, малце ограмотяване.
  https://www.youtube.com/watch?v=-bNuaXoKgZY&feature=youtu.be

  https://www.youtube.com/watch?v=Nlb22aMSXrI

  Вижте сами какви ублюдки са фенове на творецът на “магическият тоталитаризъм”. Искате да бъде редом с тях. Ваша воля!

 3. Всеядно (omnivorous) и безпринципно същество.
  Най-малкото в културата.
  Наречено боко.
  Но пасващо на мнозина така. На фактори и прочее на вътрешния и външните “фронтове”.

  Междувременно:
  “История на войните на съветската страна”.
  ЕДИНСТВЕНО: АГРЕСИВНО ГРАБИТЕЛСТВО, ЗАВОЕВАНИЯ НА ТЕРИТОРИИ, КРЪВ, МИЛИОНИ ЖЕРТВИ И СТРАДАНИЯ.
  ВОЙНИТЕ НА ОНЕЗИ, ДЕТО НЕ ЛЮБЯТ ВОЙНАТА…
  Сами вижте:
  https://ehorussia.com/new/node/761

 4. Приятели, извинявам се, че не е съвсем по темата, но:
  Можете ли да пишете коментари във “Фактор.БГ”?
  От два дни това ми е невъзможно, днес гледам че под повечето им статии липсват коментари…
  Не знам дали е някакъв софтуеърен проблем или поредната стъпка на сгромолясване в класацията на Свободата на словото?

 5. Две нови военни бази на САЩ в Казахстан!!
  След премахване на “руската” азбука. Нация с достойнство, казахстанската.
  ЩЕ ГО ДУХАТ РУСНАЦИТЕ. ЕДИН ДЕН ЩЕ ГРИЗНАТ ТОМАХАВКАТА НА АМЕРИКА. НЕ САМО ОТКЪМ ДЪРВЕНАТА Й СТРАНА.
  И “Крим ще стане ВАШ”, УКРАИНСКИ БРАТЯ!!
  И не само той. Ами из Кавказ, из къде ли не в Европа и Азия и по света… колко неща има да се пренареждат заради проклетата русия.
  АМИ И В БЪЛГАРИЯ, защото още има милиони ГЛУПАЦИ тук да лижат руски задници!

 6. Андрей Илларионов e отбелязал поредната годишнина от терористичният атентат в църквата Света Неделя на 16 април 1925г., извършен от терористичната банда БКП, клон на световната терористична организация Коминтерна и военнопрестъпниците от ГРУх на РККА ,по заповед от терористичният си център в Кремъл:
  http://www.kasparov.ru/material.php?id=5AE3187979E59
  Направена е и връзка между този терористичен атентат и днешният тероризъм на сегашният им терористичен кремълски главатар Путлер!

 7. Не мога да не го пусна. Една от най-силните клавиатури на Каспаров.ру-Андрей Иларионов за атентатът в “Света Неделя” на 16 април 1925г.
  В комментарите също има какво да се прочете.
  http://www.kasparov.ru/material.php?id=5AE3187979E59

 8. Точно такива простаци като Бойко Борисов и Вежди Рашидов след окупацията ни от Червената армия през 1944 унищожиха духовния елит на нацията, изпратиха и убиха в концлагера край Ловеч великолепния цигулар Александър Николов /Сашо Сладура/ и прогониха от България повечето светила от операта и класическата музика. Примерите са много, ще спомена само Елмира Дърварова, която дълги години беше Първа цигулка на Метрополитен опера в Ню-Йорк.

  Колкото до дългогодишното лъжливо и клептократично управление на “филията с мас”, то за мен освен българските избиратели, отговорност и вина носят повече чиновниците от Брюксел и партийните функционери на ЕНП, които трети мандат не спират да го хвалят и да препоръчват да бъде преизбран.

  Резултатът от тези хвалби и препоръки е пред очите ни: първи по корупция и бедност в ЕС, последни по свобода на словото и медиите, вилнееща руска агентура и подмазване и съглашателство със злодействата на Кремъл. По Тодорживковски.

  Срам!

 9. Post scriptum.
  Докато пишех коментара си, са излезли предишните мнения. Към Българин: моите коментари във Фактор.БГ не излизат от около три месеца. Бъдете здрав!

 10. Като чуя за кОлтура и се хващам за кобура.

  А вие ме дръжте за ..,

 11. Културата на геройкото е такава, каквато е и на неговите университети, с които се гордее: тото кратуньо и “инженер-химика” от село Баня (дано не бъркам селото).

 12. Не политическият, а културният образ на несменяемия Борисов и винаги готовите да управляват с него съглашатели е основният проблем на България.””
  “”Музикантите обаче за Борисов са просто “хрантутници”. Каза го неговият приятел Рашидов и можем да бъдем сигурни, че той напълно отразява мнението на своя началник.””
  Както винаги, комунистите и от дясната БКП-ГЕРБ, пак ни лъжат”
  Музикантите ли са хрантутници на хрантутниците?
  Само ТЕЗИ които са ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ!
  Кой смее да твърди, че Тиквата от Банкя е Тиквеник?
  Според Марксизмът и Лениизмът, пролетариатът е движещата сила на историята!
  Според корейският Киминизъм-социализъм “сонгун”:
  “Армията измества масите като основна революционна сила.”
  Според руският Путинизъм:” Олигарсите са движещата сила на историята!”
  Според Бойковизмът-Цацаризмът-Пеевизмът: “Хрантутниците-държавни служители/ДС/
  са движещата сила на историята!”
  Според официалните данни:
  16 милионна Холандия има 20 000 държавни служители.
  Или 0,125% ДС обслужват останалите 16 милиона холандци !
  7 милионна България има 440 държавни служители/ДС/ .
  Или 6,29% ДС рекетират останалите българи!
  Според официални данни на ЦИК, на последните избори за ГЕРБ са гласували
  1 147 292.
  Приблизително колкото са ДС,съпругите и любовниците им, които преизбират
  Борисов вече трети мандат!
  Над два пъти по-малка от Холандия, България има над 22 пъти повече
  държавни служители/ДС/ хрантутници-гласоподаватели на ГЕРБ!
  Затова уважават Борисов по света, защото малка България е единствената в ЕС,
  където вече е победил ДС.
  И където гласоподавателите на ГЕРБ не са гладните и неграмотни цигани, които
  продават бюлетината си срещу една бира и едно кебапче.
  Те са умни, красиви, полуобразовани, полуинтелигентни ЦЕЛОГОДИШНИ ХРАНТУТНИЦИ!
  Само БиБиСи се заяжда и не нарича Тиквата от Банкя, Тиквеник!
  Не го нарича дори Премиерът-Мутра!
  Нарича го с пренебрежителното : политик “бракониер-дивечовъд”…
  Забележка:
  ДС /Държавен служител/ да не се бърка с ДС/Държавна сигурност/!
  Въпреки, че ТАМ ГОРЕ обикновено,
  ДС и ДС съвпадат…

  СТИГА!
  /Share on Facebook/

 13. Какво ги чака тепърва ватниците и Мордор а дали ще се проведе световното по футбол там е отделен въпрос. Аз съм склонен да го има. За да могат аполитичните фенове-чужденци да вкусят от прелестите на “руский мир”.
  Безбожни цени за всичко-транспорт, хотели, храна, развлечения и т.н. Ниско качество на обслужване придружено с ноторното известно за потърпевшите руско “хамство”. Непоноимост към различният цвят на кожата, “третият” пол, ксенофобия, извратени демонстрации на култовият великоруски шовинизъм и още и още.
  Любителите на екстремни преживявания са на ход.
  https://a-nalgin.livejournal.com/1508993.html

 14. Кой кани ансамбъла на Съветските окупатори у нас?Поредно легитимиране на СССР от страна членка на НАТО и руски троянски кон?Да протестираме.

 15. Малки математически “закачки-задачки” и “сметчици”, обяснени за такива проЗти “вождове” , като Путлер и неговият задунайски “братушка” – винету:
  https://bit.ly/2JzO17q
  Макар че не би било “излишно” да бъде прочетена и от цялата казионна задунайска пета колона , включително БКП, МВРО, ДПС, путлериотите,ГЕРБ…. “службите”- ОПГ-ДАНС,УБО,РУМНО,ДАТО…
  Дано все пак разберат каква е разликата между техният начальник Путлер и САЩ,ЕС и НАТО……..
  Всичко е обяснено подробно, като за проЗтиТЕ калинки от петата колона в НРБ.
  Въпреки това ,самият автор на статията е прозрял,че РАЗЛИКИТЕ в еволюционното и цивилизационното развитие и манталитет между путлеристкият рай(Х) и САЩ,ЕС и НАТО е …. е като между хилядолетният предцивилизационен аборигенски “партийно”-племенен “строй” и полисната следпросвещенска демоСкрация ……..
  И поради това няма голяма вероятност за комуникация и общуваане между толкова отдалечени в развитието си общества и индивиди.
  И няма по-добро ПОТВЪРЖДЕНИЕ за това от Меркел ,която след “раговор” между нея и Путлер , е открила че “говорят” на различни езици,……..”ЕЗИЦИ” ,които са сякаш от “паралелни” вселени……както се изрази Меркел за Путлер………….

 16. Да се чете:
  “7 милионна България има 440 000 държавни служители/ДС/ “.

 17. Някой по мнителен би си помислил че Борисов всъщност нарочно прави такива “политики” като така че все да му се молят за нещо.
  Всички които са настоявали са получили.Борисов просто следва примера на “началника” си .В крайна сметка тези които искат получават това което искат,а даващия се чувствa някак си по така…Просто трябва да внимаваш какво си пожелаваш и всички ще са доволни.
  Cледователно логично е БНР да нe се отказват, а даже са длъжни да искат повече.

 18. П.П. малко допълненение към горният ми пост:
  …………….Въпреки това ,самият автор на статията е прозрял,че РАЗЛИКИТЕ в еволюционното и цивилизационното развитие и манталитет между путлеристкият рай(Х) и САЩ,ЕС и НАТО е …. е като между хилядолетният предцивилизационен аборигенски СЕЛЯНДУРСКИ “партийно”-племенен “строй” и ПОЛИСната следпросвещенска демоСкрация …………

 19. Проблема не е в идиотите а защо е допуснато да бъдат наши началници! Защо подредбата е обърната! Света на физическо ниво е само последствие от силите, които действат на духовно ниво. Докато не осъзнаем от къде идват нещастията и защо, … сме обречени да живеем живот след живот в подобен свят. Да идиоти са, да низши са, да неразвити глупаци са, алчни, дребни, жестоки, отмъстителни и безсрамни душици са но колко ние, тези, които ги осъждаме сме висши и съвършени? Спрямо нашата гледна точка всичко е наред но спрямо гледната точка на съществата над нас не сме чак толкова висши! За да се подреди света, както е редно и ние трябва да се подредим духовно, както е редно. Ние също създаваме хаос, несправедливост и т.н. защото нашия дух е в процес на развитие . Нашия дух се учи но дали научава правилните уроци е друг въпрос. За да получим Хармонията, Красотата, Радостта, ние трябва да познаваме и уважаваме техния Изобретател , откъде те идват и Кой ги дава! Трябва да молим, да бъдем нахранени с тази Любов но тя се дава по взаимно съгласие. Помолете своя Татко да ви обича, не е срамно а красиво и правилно! Молбата не е подчинение а уважение! Молбата е милост от по-низшия към по-висшия, защото по-низшия е мъчение за по-висшия! Как мислите Твореца търпи нашето недоверие и постоянни беззакония?? Както ние не можем да търпим убийците и крадците, така и Твореца с мъка гледа нашия живот. Нима нямаме милост към своя Баща?! Нима е грешно, да му благодарим за съществуването си? Нима е грешно да се уповаваме на помощта му? Ние слепите ли ще кажем кое е вярно и кое не?! Нашия дух не познава наредбата на света но искаме света да е подреден. Как да стане това? Милост за Бог Творец от нас, низшите, Милост от Бог Творец към нас неговите деца! Тогава ще има Хармония и Любов!

 20. Иво, на няколко пъти в различни теми и в различна насоченост и тоналност е споменавал за един от легендарните дефицити на соцБългария- липсата на ттоалетна хартия. А как е било във великият ссср, на Източният фронт при Вермахта и в затвора Шпандау веднага след ВСВ, подробности, анализ и картинки по-долу. Плюс, великолепна чувство за хумор.
  https://germanych.livejournal.com/319226.html
  https://germanych.livejournal.com/319313.html

 21. Когато оная с косата ни командирова за вечни времена Там Горе, тогава
  ще видим как е! Тогава ще възхваляваме или недоволстваме от нещата Там Горе !
  Тогава ще имаме претенции към Създателят, каквото и да е Неговото Име!
  За Хармонията, Красотата, Радостта Там Горе!
  Долу, тук и сега, живеем в РЕАЛНОСТТА на представителната демокрация, която
  не е съвършенна , но ЗАСЕГА по-добра не е открита!
  За да получим Хармонията, Красотата, Радостта, ние трябва да познаваме
  и уважаваме или не техния Изобретател от МС ,
  откъде те идват и Борисов,Кой-то ги дава!Когато му скимне и на когото
  му скимне! Но ВИНАГИ на “наши хора”!
  Хармонията, Красотата, Радостта, които ние трябва да познаваме ТУК ДОЛУ,
  зависи от ТРИ простички НЕЩА при ПРЕДСТАВИТЕЛНАТА демокрация:
  1.Подреждане на листите на случаен принцип, а не чрез ленинският “демократичен”
  централизъм, както е все още у нас.
  2.Възможност да се гласува и по пощата.И то цял месец преди датата на изборите!
  3.Свобода на медиите,словото и мисълта.Да сме не на 111-то място, а поне
  на последното 28-мо, колкото са членките на ЕС.
  Тогава всеки тук и сега, ще получава толкова Хармония, Красота, Радост,
  колкото САМ си е заслужил!
  Тогава няма да може атакистът гамЕн-губернатор Илиян Тодоров да влияе
  на живота на 1/3 от българите, а Творецът от Горе само да гледа сеир!
  Тогава няма да може Борисов сутрин да говори едно, на обяд друго, а вечер
  да отрича и двете! А междувременно да открадне 6 млрд. от НАП.
  А Творецът от Горе само да гледа сеир!
  Тогава няма да можем Тук Долу, да се оправдаваме нито с Оня Там Горе, каквото
  и да е неговото име:Буда,Саваот, Христос, Аллах…
  Тогава няма да можем да се оправдаваме нито с Оня Тук Долу,каквото и да е
  тяхното име:Ким,Кастро,Мадуро,Путин,Борисов…
  Три простички неща:
  1.Равноправието при кандидат-избраниците.
  2.Равната ВЪЗМОЖНОСТ да гласуваш.
  3.Свобода на словото и мисълта.
  Тези три простички неща определят нивото на Хармонията, Красотата, Радостта
  на гражданите на всяка страна!
  Тук Долу! Сега!
  Когато отидем при Създателя-сеирджия, чак тогава можем да Го видим що за
  хубостник е!
  И каква му е Там Хармонията, Красотата, Радостта !
  Останалото е бръщолевения на попПолковници от ДС Синода!
  АМИН!

 22. Анти-чен с 5 ника, 440 000 са телефонните номера на администрацията а не хората. : ) Между другото и те бягат от държавата мащеха. Къде е тръгнал байбойко чобанина не разбирам с отбор чобани да влиза в шенген? Дори електронно правителство нямаме.

 23. ZZZ | АПРИЛ 29, 2018, 17:42,
  Кой ли глас свише Ви е нашепвал това:
  “Анти-чен с 5 ника, 440 000 са телефонните номера на администрацията
  а не хората.”
  За телефонните номера не споря!

  Но по смисъла на “Закон за държавния служител”,към 19.06.2017!
  Щатните бройки в централната и териториалните администрации в България са
  точно 132 648 на брой, според Доклад за състоянието на
  администрацията, приет от правителството.

  98 663 са заети в централната администрация, а 33 985 в териториалните
  администрации.
  Незаетите щатни бройки в администрацията са 5 840.
  Тук не влизат общинските и кметските администрации!
  Бройката 440 000 е оповестена от БАН!

  Държавните служители-хрантутници, в смисъл тези ,които получават заплата от
  бюджета на страната са много повече!
  Държавните институции у нас съществуват не да служат на гражданите,
  а само за да осигуряват прехраната на около 770 000-те държавни служители.

  Прочети още : https://www.actualno.com/columnist/article/641/author_id/29
  © Actualno.com

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.