Борисов нареди европейските му гости да бъдат наказани колективно

Това може да случи само в държава, управлявана авторитарно: премиерът да нареди чуждите официални гости да бъдат гощавани с храни, купени в местни вериги магазини, като форма на наказание срещу неидентифициран виновник за по-ниското качество на тези храни, сравнени с  храните в други части на Европа. Борисов не само разпоредил вече тази мярка  ( за неотклонение от собствените му простотии ) , но и лично се похвали днес с глупавта проява на добре дозиран евроскептицизъм, с която да се хареса патриотарски на българите. 

След като демонстрира, че играе по свирката на Нинова и компания по въпроса за ратификацията на Истанбулската конвенция срещу настоятелните призиви на Брюксел да не се подвежда по новоизпечените “консерватори” , Борисов явно е решил отново да се “направи на мъж” ( т.е. на Нинова, а и на омбудсуомана Мая Манолова, която е хиперактивна по темата за храните) пред европейските си покровители. Те едва ли ще го отлъчат от своето стадо заради подобна дебелашка проява на раздаване на “справедливост”, при която погазва презумпцията за невинност далеч по-брутално, отколкото постъпват британците във връзка с обвиненията срещу Русия по случая “Скрипал”. 

Именно поради липса на доказателства за вина Борисов отказа да прояви солидарност с Лондон като прогони поне един руски дипломат от София. Сега обаче той е готов да наказва колективно хора, които едва ли лично са наредили българите да бъдат тровени с палмово масло и прочее нездравословни добавки в храните. 

И как точно наказаните да ядат закупени в България храни гости ще усетят с небцето си нивата на нитратите или съдържанието на глутен, които могат да бъдат измерени само в лаборатория? Ясно е, че въздействието може да бъде да бъде постигнато само на символично ниво, но не е ясно дали няма срещу тази символика да се намерят желаещи да бойкотират подобно “гостоприемство”. Борисов отприщва символична враждебност с несправедливо адресиран упрек към хора, чиято вина трябва да бъде конкретизирана, за да отговаря на демократичните стандарти на правосъдието, раздавано от един Охранител на храните на казармен принцип.

Не случайно в обосноваването си Борисов си спомня войнишки шегички от рода на онази, че службата е тежка, но пък продължителна. Заслужава си репликата, че може е да прост, но пък постъпва  глупаво. 

Борисов се цели във възхищението от криво разбраното перчене в очите на  комплексираните нашенци, които гласуват за разни дребни патриоти: ха, да видим после кой е най-патриот на следващия вот! Направо дърпа килимчето на обединените патриотари, на което се молят от години. 

Колкото до твърдението му, че 100 милиона европейци ( от пренебрегнатата част на ЕС, сред които сме и ние) сме живеели по-зле и от аборигените заради по-лошото качество на храните, които ядем, Борисов явно разчита на факта, че в София няма аборигенско посолство, което да му възрази на просташкото сравнение с един древен народ. Той е описан от човеколюбивия проф. Джаред Даймънд с възхищение от неговото достойнство и схватливост в книгата си “Пушки, вируси, стомана” – до степен, че превръща тези хора в единица мярка за сравнение със забързаните по пътя на модерността народи, установявайки, че в много области другите могат да се поучат от уменията ( за оцеляване например) на толкова пренебрежително споменатите от Борисов коренни жители на Австралия и тихоокеанските острови. 

Ама къде ти човеколюбие в нашичкия Охранител! Човекът е прочел “Винету”  и сега се прави на индиански вожд, който е готов да скалпира лошите бели заселници в собствените му ловни полета, изпълнени с бели петна в собственото му образование и възпитание. Както би казал Щастливеца за бай Бойко, “на него власт му дай, па му гледай после сеира” ( което и правим безпомощно вече близо две петилетки). 

28 мнения за “Борисов нареди европейските му гости да бъдат наказани колективно”

 1. Следващите ПРОСТОТИИ от МУТРОПИТЕКА – не надминат е и до кога ще му гледаме сеира. Статията е невероятна, мисля си нали този поне веднъж е прочел това което се пише за него, или ако е прочел нещо то той е наи големия ГЙОНСУРАТ за да не се вземе в РЪЦЕ!IIC…..oIL.

 2. Изразявам Голяма Благодарност за великолепният текст по един, на пръв поглед, необичаен начин. Знам прекрасно, че и Иво кат мен обожава животните и в частност-кучетата. За това и му “подарявам” долната дописка.

  http://rusjev.net/2018/04/30/v-avstralii-17-letnyaya-poluslepaya-i-gluhaya-sobaka-spasla-poteryavshuyusya-3-letnyuyu-devochku/

 3. Излезе преди няколко дни доклад на държавния департамент за проблемите в съдебната система на България.

  От вашата трибуна, Вие може да поискате като един “върл” Бойковист от американците пълни доказателства, както Борисов иска от британците за случая Скрипал,за това, че сме стабилно на дъното по спазване на човешките права. За всеки един описан случай. Защото имаше някакъв човек с инфаркт в ареста, а синът му беше със счупена ръка.

  Борисов също може да поиска такива доказателства, нали ги искаше за Скрипал. Защото ако не ги предоставят излиза, че го клеветят и водят клеветническа кампания срещу него. Сиреч, правилно са го групирали са го с Путин ведно.
  Те така, г-н Борисов – клеветят ли ви американците?

 4. Много подхожда определението на един друг уважаван автор – “користно невежество”.
  Много добре поднесено!

 5. До: I.Ivanov
  Моят отговор на зададения от Вас въпрос: „… дали този поне веднъж е прочел това което се пише за него…“? е „НЕ“. Всеки чете и разбира това, което иска да чете или да научи.

  Не съм литературен критик, политически анализатор, нито публицист, но си мисля, че статиите на г-н Инджев са насочени към друга целева група ( както биха казали хората от маркетинга и рекламата; не съм и от тази група). И тази статия е тип „диагноза“. Ако всеки сам се опита да допълни всеки абзац на статията ще усети, че диагнозата е не (само) на премиера ни, а на обществото ни, на неговите елити.

  Диагноза/въпрос: „Къде са производителите на български храни?“ – някой трябва да каже, че храните ни не са само внос, има български храни.

  Диагноза/въпрос: „Има ли в българските храни палмово масло?“ – някой трябва да се разтърси (за 5 минути) за да ни осведоми по колко тона на ден „палма“ консумират нашите мандри или по колко тона експедират фирмите ни, например „Милки груп“.

  Диагноза/въпрос: „Какво се разбира под качество на храните?“ – има ли капацитет от министерството на храните да ни запознае с HACCP (системата за безопасност на храните).

  Диагноза/въпрос: „Как се определя цената на един продукт?“ – може би у нас ще се намери поне един икономист, който отбира от пазарна икономика.

  Диагноза/въпрос: „Каква е войнишката служба?“ – може би имаме военни, или разчитаме оня с псевдонима „Иван” да се изпъчи (горкия, само това има да покаже).

  Диагноза/въпрос: „Къде са десните партии?“ – за да го попукат всеки ден, ежечасно на тема „Европа-та е тук!“

  Диагноза/въпрос: „Къде са журналистите?“ – за да зададат въпросите, поставени по-горе.

  И най-накрая бих искал да попитам: Има ли някой кадър от министерството на културата, който да събира бляскавите изказвания на премиера. Може би след като мине втория-живков-период това издание ще бъде страхотен хит сред децата ни. Ще има да ни се смеят, но се и надявам да ни простят за наследството.

 6. “Човекът е прочел “Винету” и сега се прави на индиански вожд, който е готов да скалпира лошите бели заселници в собствените му ловни полета, изпълнени с бели петна в собственото му образование и възпитание.”

  Густо!

  На Винету му липсват не първите седем, а първите петдесет и седем години.

 7. винету верно достига все нови , и нови “върхове” на тъпоумието си, но и КАЛИНКОВИТЕ му “съветници” и “служби” са даже много преди него, …., те са си останали в “развитият” соц , под ръководството на правешкият каскет.
  И нека ТЪПОъгълният “вожд” си припомни ,че по времето на соца всички текезесари се “ХВАЛЕХА” ,че изнасяме САМО “боклуци” за “братският” им СССР. А щом като изнасяме САМО “боклуци” за “големият брат”, то за местният пазар оставаха ОЩЕ по-ГОЛЕМИТЕ “боклуци”.
  Всичко се “снабдяваше” със “връзки”, или с ДЕСЕТИЛЕТНО чакане за коли и апартаменти. Ако не искаш да ядеш нещо по-различно от непотребните стоки и консерви в “гастрономите” , трябваше да си сееш сам картофите ….. като винету , или да си мажеш сам филията с не особено “полезната” мас….. Но винету явно даже не помни ,какво е казал само преди една секунда. Явно това се дължи на стажуването в мутро-милиционерската “академия” на народната милиция…..
  А пък и да си призная , едва ли има по-стандартизирани продукти в НРБ от тези ,които се продават от чуждите вериги.
  А и след като ниновна и маноловна-костинбродска толкова са се загрижили за местните “вискококачествени” производители в НРБ, то ЗАЩО си пращат “отрочетата” да се “тровят” при капиталистическите “изедници” на запад? Нека ги изпращат във “висококачетвеният” Сибирь, защото техният началник Путлер се “грижи” за качеството на храните в путлеристкият райХ, като всяка година ВНОСЪТ на палмово масло в РФ от “братските” режими в Азия се увеличава ПОСТОЯННО. И руският бандитустан се е превърнал в ПАЛМОВА “раСпублика”, без да отглежда палми. Както НРБ се е превърнал в КАЛИНКВА реСпублика , при калинковоКРАСНОкожият “вожд” винету.
  П.П. И ето малко линкове за да ПРИПОМНИМ на ниновна , вожовата “омбудсманка” маноловна и техният калинков вожд – винету ,какво “качество” имаха храните по времето на соцЪТ.
  Първо започваме с хибридните фейк нюз от колониалната метрополия , директно от Путлер и неговите тролове и,които явно са във ОСНОВАТА на сегашните “хранителни” ИСТЕРИИ в задунайският БАНДИТУСТАН, повтаряни от хибридните путлеристки калинковите лакеи и шамани на винету и петата колона:
  https://maxim-nm.livejournal.com/384704.html
  Продължаваме с сегашното положение в магазините в путлеристкият райХ, където само по официални данни за 2017г. са внесено 750 000 ТОНА палмово “ДЕЛИКАТЕСНО” масло:
  https://maxim-nm.livejournal.com/388399.html

  Продължаваме с химическата пестицидна война в земледелието на АПК, преди 30 години:
  https://maxim-nm.livejournal.com/390618.html
  А още и малко припомняне как “империалистите” от САЩ са спасявали няколко пъти любимият им СССР от гладна смърт, също както по времето на диктаторстващият Стамболийски, царство България е пращало хиляди тонове зърно към гладуващите от изкуственият глад предизвикан от Ленин:
  https://maxim-nm.livejournal.com/388276.html

  И сега малко за “НАТУРАЛНИТЕ” продукти в СССР, подобно беше положението и в НРБ:
  https://maxim-nm.livejournal.com/388399.html
  И още малко за за хранителното “битие” в СССР и НРБ:
  https://maxim-nm.livejournal.com/397466.html

  И ако някой иска да се запознае ОЩЕ по-подробно ето и самият блог на Максим Мирович, от който са взети тези материали:
  https://maxim-nm.livejournal.com/

  И ако винету иска стоките в НРБ, нека заедно със “европейската” си КАЛИНКОВА и потомствената десарско-комунистическа “министърка” -павлова, да намалят ДДС-то върху храните! Само тогава в НРБ ще има по-качествени и по-евтини стоки, Защото в Германия ДДС е 3 (ТРИ!!!) ПЪТИ по-ниско от НРБ! В “изоставаща” Румъния – 2(ДВА!!) ПЪТИ по-НИСКО ДДС….
  Не може винету да иска да си “раздава” МИЛИАРДИТЕ от “излишъците” от ДДС на своите ПОРЦИОННИ “ортаци” и на милицията и “службите”, които събрани от пенсионерите и най-бедните, в края на годината, и да иска КАЧЕСТВЕНИ и евтини храни. Защото от всеки 1 лев от един хляб винету “прибира” над 20 стотинки ДДС, а в Германия само – 7 стотинки, в Румъния – 10 стотинки….
  Още повече че българският пазар е десетки пъти по-малък от германският и няколко пъти по-малък от румънският, и не може да се печели от продаденият обем на по-ниски цени.
  И единственият изход е винету да НАМЛИ ДДС ,за да има по-евтини и качествени стоки. Другото е калинково-ПОПУЛИСТКО ДЕМАГОГИЯ на винету и МНОГОбройната му паразитираща “партийно”-номерклатурна бюрокрадЦия, която получава МИЛИАРДИ за своите “заплати” и ПОРЦИИ от бюджета и ДДС…..
  И не чуждите хранителни компании смятат населението на НРБ за “второ качество”,а точно “вождь” винету го смята за “втора ръка” , след като НЕ намалява ДДС ,както е в “ПЪРВОкачествените” държави, където ДДС е ДВА и ТРИ ПЪТИ по ниско от това на “ВТОРОкачествените” граждани на НРБ….
  И нека си реформира и каликовият земледелски “министър”, който му е останал в “НАСЛЕДСТВО” от ДПС и доган, които държат през последните 20 години без прекъсване, и се вижда докъде го докараха, въпреки милиардите ,които се “усвояват” так , ВСЯКА година……

 8. П.П.П. Мога да препоръчам на всички да гледат сутрешният блок на НТВ, след 8.30 часа, по-същото време когато по “братушковата” бТВ отново даваха пропагандните “интервюта” на “омбудсмана” маноловна!!!!
  Нека и вождь винету го гледа , за да “загрее” ЛЪДЕ е “проблемЪТ” с “НЕкачествените” храни в НРБ…..

 9. Всъщност проблема е следния – ако в България се продават същото качество стоки като в Германия цената им трябва да е двойна от сегашната и половин България ще изреве на умряло. Много хора си мислят че хранителните продукти в Германия са по-евтини от България но това не е точно така. Има много малко стоки които са по-евтини или горе долу колкото в България но повечето са в пъти по-скъпи и точно заради големите обороти става така че търговците в Германия пускат някои сравнително качествени стоки на по-ниска цена но това не може да се случи в България точно заради липсата на такива големи обороти, или казано с други думи – много по-ниската покупателна способност на населението. Просто да сравняваш мегапазарите на Великоритания, Франция, Германия … с тези в България е все е едно в приказката в която жабата си вдигнала плавника да я подковават след като видяла че подковават вола.

 10. А знаят ли гражданите от къде взимат пържоли, тези толкова възмутени Другарки лъжепатриотки ?? Знаят ли за планинските им стада по билото на Стара Планина дето хрупат само билки и т.н. Да не мислите, че Байбойко си купува от Кауфланд? И какво между другото им пречи да забранят вноса на палмово масло на което БулгариЯ е номер едно в Европата?!?! Да ви кажа ли? Най-червените тавариши са се насадили (както винаги около мандрите , стара тяхна слабост ) в млечния бизнес и ръгат яко Сухо млЕко и Палмово мАсло и не само в сиренето, кашкавала , и т.н. стоки за вътрешния пазар за робите им. За насъщния е същото. Червените въшки са налазили целия хранителен спектър . Продават и фалшив алкохол с тонове. Ама що не скочи смелия вожд на партизаните?? Само на бедните аборигени ли ще се пъчи? Ще му търсят кокалите в търбуха на някой местен крокодил.

 11. А скоро пили ли сте бира от пласмасова бутилка? Напомня на микс от боза със домашна ракия.

 12. Световното производство на палмово масло e около 35 млн. тона.
  Най-големи производители и износители са
  Малайзия (15 млн. тона) и Индонезия (14 млн. тона).
  Суровина е за производство и на стеарин, още от 1811 г. от французина Шеврьол.
  Стеаринът се използва в хранително-вкусовата и козметична промишленост.
  Широкият спектър на приложение на палмовото масло прави стеарина безвреден
  за здравето.
  Палмовото масло широко се използва и при производството на сапуни,
  шампоани и балсами.
  И на маргарин.
  В кулинарията е подходяща мазнина за пържене и приготовление на
  сладкарски изделия.
  Днес все повече на Запад започва да се говори за вредното
  въздействие на палмовото масло върху сърдечно съдовата система.
  Консумацията му увеличава ЛДЛ-холестерола в кръвта и увеличава рисковете за
  сърдечно-съдови болести поради наличието на наситени мастни киселини.
  Но вредата му е хиперболизирана.
  Във всички случаи е МНОГОКРАТНО по-малка от соЦиалистическите филии с мас
  на Бат Бойко!
  Както и от замезването със сланинка!
  Но нали сме патриоти-идиоти, давайте да оплюваме многократно по-безвредното
  палмово масло!
  Особено щом тон задава Корифеят от Банкя!

 13. Като че ли българите нямат вопиющи нерешени проблеми,ами трябва властници и послушковци да ги облъчват с обвинения срещу Запада,че ни хранел с второкачествени храни, понеже ни смятал за аборигени, т.е. хора второ качество.
  Не се чуха плахите обяснения на някои специалисти,че храните на Запад се изготвяли по различни рецепти и ние имаме право да си ги поръчаме по рецептите,които ни харесват.
  И не е само това. До 1944 г. България е изнасяла храни за Западна Европа. След това също, най вече за СССР. Нали плачем дето санкциите ни пречат да изнасяме хранителни стоки за братската страна.
  Щом е така,влатници и патриоти,нали сте на власт вече 24 години,направете необходимото да нямаме нужда от западни храни и да се самозадоволяваме. Това поне ви е известно как става. Но трябва да направите така,че нашите храни действително да са с по-добро качество от западните. Зашото например немското краве масло е по-качествено и по евтино от нашето.
  Тази нечистоплътна кампания е насочена не срещу лошите храни,срещу които властниците пет пари не дават,а срещу ЕС. Как храни изтока много добре се знае.

 14. На кого задава този глупак Борисов въпрос за качеството на храните.
  БЪЛГАРИНЪТ СЕ ХРАНИ С ХРАНИ ПРОИЗВЕДЕНИ В БЪЛГАРИЯ.
  Вместо ние да го питаме какъв е контролът на големите български производители на храни.Контролът се осъществява не само в лаборатории,а и какви суровини ползуват фирмите.Тоновете палмови масла къде са вложени.Не са в сапуни нали.
  Трудно ще намериш поне две партиди на големите фирми кашкавал и сирене с еднакви вкусови качества.
  За бебешките и детските храни да не говорим.Не може ли поне на тях ДДС -то да намали.Това е реалният ефект за демографският проблем.
  Е, по голям наглец от министър председателя Бойко Борисов няма.
  Въпросите ,които лично той трябва да отговаря ги отнася към стратосферата.
  Не знам вече кой е по тъп : ТОЙ ИЛИ НИЕ ,ЧЕ ПОЗВОЛЯВАМЕ ДА ДРЪНКА ГЛУПОСТИ,ЗА КОИТО Е ЛИЧНО ОТГОВОРЕН.

 15. Борисов е едно руско лайно. Да се беше направил на велик относно скъпите горива в България. Западняците поне гледат да продават стоки които са по джоба на българина.
  Няма в България журналисти с топки да запитат глупака Борисов защо България е най-бедната страна в Европейският съюз. А това е причината да не се хранят качествено. Невероятна наглост е да искаш качествена стока на безценица. Тези са комунисти в главите си и не могат да вденат основни пазарни истини.

 16. Уважаеми ZZZ,
  Като отколешен член на позабравената Бирена партия (който пие бира от всякакви опаковки) държа да отбележа, че бирената индустрия (наред с шоколадовата и цветната металургия) е един от малкото примери за удачна приватизация. Хайде да не караме на принципа “покрай сухото гори и суровото”. Безпочвените обвинения срещу руските заселници по морето ме развеселяват, ама срещу бирата ми идват в повече…
  Напълно ви вярвам, че сте попаднали на лоша бира, но не вярвам такава да е направена. Може да е стояла на слъце или неща друго.
  Наздраве!

 17. – отвънка сме балканска запръжка, отвътре суров борш.

 18. Генерален Готвач с рецептите на Решетников.

 19. Малко за Хари Труман.
  Как се усеща разликата с борисов, и с румко и ВСИЧКИТЕ останали червено-кафяви…

  Мнозина бръщолевят… НО
  След президентството си, Труман се пенсионира и отива в къщата си в Мисури, където остава и живее до края на живота си. С пенсия над 100 долара, равняваща се на днешни 990 долара, само по-късно конгресът се напъва и снася президентска пенсия.
  Труман получава много предложения от най-големи фирми, но отклонява всичките:
  “Те се интересуват не от личността Хари Труман, а от бившия президент на Съединените щати.”
  “Аз няма да се дам да бъда нает чрез каквато и да е сделка, колкото и почтена да е, която би комерсиализирала престижа и достойнството на президентството”.
  Усеща се малко нали…
  Както и при шрьодер там некой си, или путинци, а и хиляди още.
  Боко… шменд/ти и тъй нататък… да не говорим.
  Да живее НАТО-вска и ЕВРОСЪЮЗ-на България ли беше, там какво беше,… по първи май ли беше…

  http://www.todayifoundout.com/wp-content/uploads/2014/11/TIFO-Quick-Fact-673.jpg

 20. До КАРАИВАНОВ
  Имам обосновани предположения, че това сте имали най-вече предвид под “…Безпочвените обвинения срещу руските заселници по морето ме развеселяват”..
  https://ivo.bg/2018/01/15/%d0%b5%d0%b2%d1%80%d0%be%d0%bf%d0%b5%d0%b9%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%b2%d0%b8%d0%b7%d0%b8%d1%8f-%d1%81%d0%b5-%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b2%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d1%8a%d0%bb/

 21. Рано тази сутрин минувачите по Моста на влюбените до НДК, където се провежда
  българското председателство на Съвета на ЕС, бяхме очаровани и…разочаровани!
  От изложбата по случай 120-годишнината на БТА, създадена през 1898 г. с указ
  на княз Фердинанд I.
  Но акцента е славното соЦминало и Тато.
  Агенцията е създадена по модела на руската Петербургска телеграфна агенция.
  Като държавен цензор и банка за “правилните” новини.
  Някой може ли ни осведоми, има ли на Запад изобщо такова чудо, като
  “Държавна телеграна агенция”?
  П.П.
  “Тръмп подивял, когато разбрал, че САЩ ще гонят 60 руски дипломати

  „Имаше клетви, много ругатни“, е заявил неназован осведомен източник
  пред The Washington Post,”
  Такава “правилна” ЛЪЖА тиражирт всички медии, “захранвани” от БТА.
  Включително флагмана на руската пета колона ” в дясното”,Фактор.бг.
  Наскоро в Белият дом се състоя традиционната ежегодна вечеря на журналистите,
  която за втора година Тръмп не удостои с присъствието си.
  Обяснението му в Туитър е красноречиво:
  ” Защо трябва да бъда на една маса с тези, които ме мразят?
  И постоянно тиражират измислени нелепици от измислени,
  ” неназован осведомен източник! “.
  Това , разбира се изобщо не смутило помиярстването на помиярите на вечерята в
  Белият дом.
  Нито целогодишното помиярстване на помиярите ПО СВЕТА и У НАС!
  Нито БТА, нито Фактор.бг!

 22. Бликаща бездънна простотия – това е Бойко Борисов. Ето го:

  https://www.youtube.com/watch?v=jNuUUvGCanc

  Когато човек е безкнижен гамен и нищо не знае, той не знае колко не знае. Ако добавим и характерното милиционерско-мутренско самочувствие, смехът е готов. Но когато такъв човек представя държавата ти пред света, смехът се превръща в срам.

 23. Да живее Герберастката Социалистическа Атака за Права и Свободи!!!
  За да има мир-ГЕРБСП в Сибир!!

 24. Калинките на винету продължават да “борбЪтЪ” срещу “двойният стандарт.
  Ето днеска и главният “санитар” на ДНСК се “изходил” по въпроса, да не говорим че каква била “файдата” и от ДНСК и БАБХ, след като през последните 30 години НРБ заслужено се носеше “ЗАПАЗЕНАТА марка” за НАЙ-контрабандният бандитустан в Европата, в който МЕНТЕТАТА са повече от “ОРИГИНАЛНИТЕ” стоки. НРБ е “държавата” на МЕНТЕТАТА. От “политическите” МЕНТЕТА , до хранителните МЕНТЕТАТА. А през това време паразитните “служби” – БАБХ и ДНСК “служат” САМО за политическа разправа срещу конкурентните производители на властть, докато в НРБ се “пласираха” всякакви контрабанда и ментета за стотици милиарди, “произведени” и “внесени” от порционните и “партийните” калинки на властть, и без да бъдат “забелязвани” нито от БАБХ, нито от ДНСК…..
  А пък и “омбудсмана” на НРБ не изостана от “инспекторите” от ДНСК. И днес маноловна-костинбродская се “похвали” още ,че благодарение и на НЕЯ вече бил забелязан “проблемът” с “двойният стандарт” в ЕС?!?!? Каквото и да значи това!
  И така според калинките и “омбудсмана” на “вождь” винету , а и според него, в Източна Европа и НРБ имало “двоен стандарт”?!? Но съвсем “забравиха”,че в НРБ ДЕЙСТВАТ само българските стандарти за ХРАНИТЕ, които са приемани от ТЯХ! Защото ако европейските вносители не произвеждат стоки ,които НЕ отговарят на БЪЛГАРСКИТЕ стандарти, то ДНСК и БАБХ трябва да ги обявят за МЕНТЕТА , които НЕ отговарят на БЪЛГАРСКИТЕ стандарти! А в същото време това означава ,че КАЛИНКИТЕ в НРБ сами ПОТВЪРЖДАВАТ,че “стандартите” за храните, които ТЕ са приемали, НЕ ОТГОВАРЯТ на ЕВРОпейските, защото европейските фирми отговарят на ВСИЧКИ евростандарти за храните , и НЯМАТ никакви проблеми в другите държави от ЕС!!!
  Но щом като ДНСК и БАБХ са ги одобрили , то това означава ,че отговарят поне на българските “стандарти”. Или в другият случай – БАБХ и ДНСК не си вършат работата и допускат “евроментета” до “висококачественият” пазар в НРБ?!?!
  А пък и реално погледнато във хранителните магазини над 90% са храните и стоките от НРБ и Източна Европа, Турция, Гърция,Румъния и ….. и 100% дребна ширпотреба от КИТАЙ,КИТАЙ,”братскиЯТ” КИТАЙ ….
  Останалите 10% са “ВТОРОкачествените” стоки от Западна Европа, като повечето от тях от МАЛКИ и СРЕДНИ производители, и само броени проценти са от “изедническите” и особено “вражеските” за каликовата КАСКЕТСКА и герберокожа антиевропейска путлеристка и ПОПУЛИСТКА ПРОПАГАДност.
  По аналогия например Мерцедес може да произвежда коли от един и същ модел за западневропейският и изрочноевропейският пазар, и НИКОЙ не може да му казва защо колите за западноевропейският пазар са с кожен салон и турбо, а пък за източноевропейският пазар са с обикновен сало и БЕЗ турбо! Макар и да са на една и съща цена! Това си е само ФИРМЕНА, и ….само ФИРМЕНА, и…..само фирменаТА политика и стратегия! Това се определя и от “нивото” и на КОНКУРЕНЦИЯТА на съответният пазар, ино най-много от КУПУВАЧИТЕ. САМО купувачите и ПРОИЗВОДИТЕЛЯТ могат да ОПРЕДЕЛЯТ “КАЧЕСТВОТО” на съответният пазар, това НЕ става с “административни”, “бюрокраДски” и НОМЕРКЛАТУРНИ “мерки”, нито от бюрокатите в Брюксел, нито от бюрокраДските КАЛИНКИ в НРБ!
  Тяхната ЕДИНСТВЕНА “функция” е да следят да се спазват НАЦИОНАЛНИТЕ и ЕВРОстандартите и от българските и от другите производители, САМО това! Те НЕ могат да “определят” КАЧЕСТВОТО, защото това го определя КУПУВАЧА и производителя. Ако КУПУВАЧА не харесва КАЧЕСТВОТО от “стандартизираният” по българските и евростандартите производител – български или европейски, то ТОЙ – КУПУВАЧА , НЯМА да купува съответната стока от ТОЗИ български или европейски производител!
  Това е ОСНОВНИЯТ принцип на ПАЗАРА – ТЪРСЕНЕТО и предлагането, и КОНКУРЕНЦИЯТА! Тук НЯМА място за НИКАКВИ бюрокраДи. Тяхното място е да следят за МЕНТЕТА , които НЕ отговарят на НАЦИОНАЛНИТЕ и евростандартите.
  Защото…. ако ….. например… започнем да сравняваме “КАЧЕСТВОТО” както на европейските мултинационални производители , така и на местните ПОРЦИОННИ “производители” от НРБ,то едва ли ще е в “полза” на последните.
  А дали българските производители могат да поддържат качеството и количеството на големите чужди производители?!?!?
  НЕ може да се сравнява качеството само от хранителните вериги, по СЪЩИЯТ начин ТРЯБВА да се гледа и СРАВНЯВА “качеството” и на местните производители, особено след като в НРБ голяма част от стоките бяха само ментета през последните 30 години, а и още повече преди това – по времето на социализЪма!
  Няма логика да се търси “качество” само от западните производители, но да не се изисква абсолютно същото качество и от местните “производители”!
  Чуждите вериги произвеждат такива стоки , които са зависими МЕСТНИТЕ им доставчици, и СРАВНИМИ по качество със другите местните производители и изискванията на местните купувачи, защото няма да са конкурентни.
  Западните пазари имат други доставчици, друго ниво на конкуренция, други конкуренти и други купувачи.
  Но най-голямо влияние върху “качеството” оказва покупателната способност на местният пазар. А в НРБ е въведено и НЕконкурентно ДДС, което е 2-3-4 ПЪТИ по-високо от другите държави в ЕС, и което НАМАЛЯВА покупателната способност на населението в НРБ, която и без това е най-НИСКАТА в ЕС!
  Само от ДДС , покупателната способност пада с 10-15-20%. С толкова проценти пада и “качеството”.
  И, ако, “омбудсмана” маноловна и ДНСК и БАБХ искат да повишат “качеството” на храните в НРБ , то най-прекият начин да стане това е да кажат на “вожда” си – винету, който “МОНТИРА” маноловна за “омбудсман”, да НАМАЛИ ДДС върху храните. Така повече пари ще отиват както към производителите, така ще остават и в купувачите, а няма да отиват МИЛИАРДИ за “излишъците” на винету ,който си ги раздава извънбюджетно всяка година. И така ще има по-КАЧЕСТВЕНИ стоки на пазара в НРБ.

 25. Караиванов, говоря за бирата в големите пластмасови бутилки. Съжалявам но на вкус си е чиста боза с алкохол. Като за бедняци. Отдавна я избягвам… Да те зарадвам обаче, пия бг бира но от стъклени малки бутилки от определена марка. Вкуса е приличен. По принцип много е важна атмосферата в една държава, за да има класно производство. Както знаете бизнесите са взаимно свързани. Един път суровина, производител и доставчик на суровината, после специалисти, заплати, машинен парк, мениджмънт, условия за развитие, пазар, държавно устройство и т.н. Всеки работи за всички. Затова стабилните улегнали държави имат качествени стоки. А знаете ли че нашето Народно Събрание има елементарно устройство като за начинаещи държави? От колко години сме в Демокрация а си останахме да повтаряме само първи клас. По изборите балкански пехливанлък и кебапчета за циганите. Аз дори подозирам че Другарите си ги отглеждат само заради гласовете им. За 50 лева на циганин имат осигурена власт и спокойствие 4 години. Колкото до чистотата на бирения бизнес си спомням за Мишо Бирата. Както знаем човека беше ликвидиран. Но убийствата и злодеянията на ВИП персоните са тема извън законодатеството на РБ. Те са някаква друга класа със други закони. За тях няма прокурор, няма съдия, няма разследване. Навремето мой познат прокурор опита да ги съди за крадени жилища. Голяма грешка. Сега е емигрант. : )

 26. До МЕНТЕКРАДЦИЯ

  По въпроса за качеството и възмущението на Корифеят от Банкя,
  от двойният стандарт.
  Не искам да се задълбочавам, само споделям схематично.
  По линията на ФАО, 1982г. у нас имах
  съвместна работа с италианци.
  Стана въпрос за качество и аз на дълго и нашироко им обяснявах за 1-во,2-ро, 3-то качество
  и т.н. за нашите стандарти.
  Те ме гледаха опулени и нищо не разбираха.
  Помислих, че сме “изгубени в превода”
  и извикаш на помощ преводачката ни на щат.
  След още по подробните обяснения, те
  накрая резюмираха чутото за нашите стандарти:
  “Какви 1-ви, 2-ри, 3-ти качества?Какви глупости ни
  говорите…”

 27. П.П.
  Пропуснах важна подробност!
  Организацията по прехрана и земеделие (FAO) е специализирана агенция на ООН, която ръководи международните усилия в борбата срещу глада!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.