Русофилите пак се престараха по своя прастара традиция

Защо в България се налага руската новост да се дефилира със снимки на загинали в една война руски близки и роднини, а няма нищо подобно за десетките хиляди българи, паднали в същата война под командването на същата Червена армия за същата тази антинацистка международна кауза?

Отговорът е очевиден: защото както в случая с пълното подчинение на окупираната от СССР България, така и в днешната ни постколониална действителност Русия не само дава тон и посока за историческите интерпретации и аналогии, но направо командва парада у нас. Чисто руският парад със съответните знамена и портрети на чужденци, чиято кончина заслужава почитта на онези, в името на чиято свобода са загинали, но е превърната в заместител на заслужената почит към българските жертви под командването на окупационна спрямо България армия.

Това би трябвало поне да бъде объркващо за мислещите българи и повод за размисъл, ако не за нещо повече – като проява на достойнство, например. 

Русия се възползва от българското раболепие и продължава да командва парада на премълчаването на истината за българските жертви, за които дори няма паметник, на който да се сложат цветя. Вместо това тук се полагат венци на признателонст към съветските окупатори, които не са дали нито една жертва при окупирането на България.  

И защо да не се разпорежда Русия у нас, след като на българските власти не им идва на ум да обявят за неуместно да се благодари на окупационната червена армия, която е дала жертви навсякъде другаде, но не и в България, превърната в нейна жертва без нито един изстрел на съпротива?

В своето безсилие да обяснят защо българите трябва да копират руснаците, днешните русофили се опитват да се обосноват с косвени аргументи: червеноармейците са загинали за българската свобода някъде другаде в Европа, казват те. 

Ако приемем това за основание да се тачат от нас специално руските жертви в същата тази война, пита се тогава къде е почитта към българските, американските, британските, индийските, полските, френските, автралийските и прочее убити мъже и жени, воювали срещу нацистката военна машина в същата война? Вместо това се съгласяваме с московската претенция за изключителност само в онази част от истината, която изнася на кремълската пропаганда по простата причина, че тя има своята пета колона у нас и я употребява за целите на своето влияние. 

Порусначването на историческата истина вече е подразнило дори най-близкия съюзник на Москва Лукашенко, който забрани тази година похода на “Безсмъртния полк” в Минск. Това се случва в Беларус, най-пострадалата по броя на жертвите на глава от населението отделно взета република в Европа през Втората световна война. Дори на белорусите им идва в повече руското узурпиране на историята за съвременните цели на руския шовинизъм.

Не и в България. В София имаме кметска управа, оглавявана от откровена русофилска персона, участник в русофилски “мероприятия” , каквато е Йорданка Фандъкова. Начело на държавата са също двама русофили – прононсиран, като президентът Румен Радев и такъв, на когото “душата е в Русия” ( според един американски дипломатически доклад), какъвто е Бойко Борисов. В Народното събрание кипи истинска надпревара между русофилите да се харесат на Путин, гордо съставящи най-голяма група  за приятелство с чужда държава, каквато е групата за дружба с Русия, оглавявана съвместно от съперниците за шефския пост от БСП Антон Кутев и от ГЕРБ Красимир Велчев. 

Капитулацията на фронта на националното достойнство пред руските приоритети у нас днес е пълна. Дефилирането в чест на чуждите жертви, придружена с поклонение под символите на чуждата окупация, показва още веднъж, че Русия продължава да държи България да има статут на победена държава, съгласна с всичко, което й диктуват от Москва.

В деня на Европа тази демонстрация беше особено тъжна илюстрация за националната шизофрения в нашата държава. Тя и без това има за национален празник руска дата, която не е свързана с българско участие или инициатива, но се кълне във вярност на богатата Европа от кревата, в който е вкарана насила от Черената армия като булка, която отдавна е престанала да се дърпа и едновременно с това смята, че европейците са длъжни да плащат за извратеното шоу, доставящо кеф на Кремъл.

Отгоре на всичко българското (съу)частие в руската пропагандна акция “побългари” въпросният марш с образи на съветски и български поети и писатели, които изобщо не са паднали в бой с германците. Това се вижда от снимката, на която са подредени предимно класици на възпяването на класовата борба в  руската болшевишка литература, като Константин Симонов и Иля Еренбург, “гласът” на Сталин във в. “Правда”, който призовава от първа страница червеноармейците да не свенят и да си го върнат на немските жени за нацистките зверства ( както и става в особено уродливи мащаби в Източна Прусия ). 

 

orig

 

 

 

 

А какво общо има с деня на победата руската поетеса Анна Ахматова, която отгоре на всичко съвсем не е била галеник на болшевизма, както споменатите по-горе Симонов и Еренбург?

Нахалството да си присвояват чужди авторитети и престараването е типично за нашеските  следовници на московските подсвирвания, винаги готови за поредния казачок по кремълски ноти. 

25 мнения за “Русофилите пак се престараха по своя прастара традиция”

 1. Чудесно есе, поздрави за ИВО!
  Такова нещо, такова “празнуване” и славене на чужда държава като у нас, НЯМА НИКЪДЕ.
  Такова сълзене. Такова съпричастие и плач. Такова изразяване на руски с кеф.
  Каква е тая “признателност”, къде са видни тия “освобождавания”???
  Това с “освобождението” е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО КОВАРСТВО: “Освобождение” запраща историческата истина в мозъците на мнозина българи да отиде в сферата на ЕМОЦИЯТА И КУЛТУРНОТО ВЪЗПРИЕМАНЕ. То лишава от възможността за оценяване на процес и действие, а и национално състояние, като ПОСТИГАНЕ НА НЕЗАВИСИМОСТ! Никой не чества по света “освобождаване” – нации и страни честват “ДЕН НА СВОЯ НЕЗАВИСИМОСТ”!!
  “Освобождаване” означава, че признаваме, че друг ни е “освободил”, че автоматически сме готови му се подчиняваме, автоматически ставаме “сродени приятели с него”, роднини дори, и просто “НЕ МОЖЕМ ДА ГО НАМРАЗИМ И ДОРИ КРИТИКУВАМЕ”. Оттам, този който е подал идеята, от москва, си е осигурил безропотност и подчиненост, по всички направления, включително политически, стратегически, военни. Да не говори, че МИСЛОВНО СЕ АМПУТИРА ОТНОНЕНИЕ НА НЕВЪЗМОЖНОСТ “освободилият” ни да е лош.
  Срам!
  Изгубване на част от българската ни идентичност!
  Никой не рони такива сълзи по една такава русия и русняци, НИКОЙ!
  Нито в Сърбия, нито Гърция, които исторически и традиционно са много повече последователни в съюзяванията си с русия.
  Позор!

 2. Вижте!
  Още малко за „великата” победа на „великия” 9-и май…
  За всички русняци по света.
  И русоблизци. Като тия у нас.
  „ЗА 70 ГОДИНИ, РУСИЯ НЕ МОЖА ДА НАМЕРИ ДРУГ ПОВОД ЗА ГОРДОСТ”
  Съюзът с Нацистка Германия и Хитлер – Естесвени съюзници на Русия. Няма как да е иначе, като Америка и Англия са естествени за русия, исторически врагове, вечни културни противници!! (това нещо го подсказва по един малко по-различен начин в записките си и Николай Игнатиев, който е преди всичко руски посланик, полковник като Макаров, и военно-политически стратег, но добре попит у нас като „граф” – нали е подадено от Москва, не че не е бил)
  1939 г: „Съветският” „съюз” е изключен от тогавашното ООН!
  Славният (тогава) руско-германски военен парад в Брест!
  Какво е руското отношение към населенията в окупираните страни?
  В партизанската война срещу руската власт след германското нахлуване участват безброй руснаци, хванали оръжието с гърди напред да постигнат свободата си…
  20 години след войната „денят” не се празнува” (все още наоколо мирише на милионите трупове и тонове кръв…)
  Думите „Велика” “отечествена” са измислени за изкривяване на историята.
  Първият парад е 1965 г.
  Сега руските танкове отново кръстосват Източна Украйна, като през 1939-а из Източна Европа.
  Все по-малко страни споделят с русия нейното „победоносие”.
  (е, у назе се още е тачено…)

  Виктор Астафиев, руски писател, 1987 г.:

  „НЕ СЕ ЛЪЖЕТЕ! ПОНЕ СЕБЕ СИ НЕ ЛЪЖЕТЕ!”
  „Съветската военщина е най-БЯСНАТА, най-СТРАХЛИВАТА, най-ПОДЛАТА, най-ТЪПАТА… !”
  „Тя хвърляше нашите хора в огъня като СЛАМКИ…!” (но кремъл ги решава тия неща)
  „Не остана Русия, не остана руски народ…!”
  „Ние спечелихме войната като ЗАТРУПАХМЕ ГЕРМАНЦИТЕ С ПЛАНИНИ ОТ ТРУПОВЕ И ГИ ЗАЛЯХМЕ С МОРЕ ОТ КРЪВ!”
  „Каквото бе Русия, сега е…. обрасло с бурени, а остатъците от нашия народ избягаха в градовете и се превърнаха в ХУЛИГАНИ.. тръгнаха от селата, но и не достигнаха градовете…”

  На В. Астафиев деди и бащи са вкарани в лагери и затвори – милионите организирани роби на 20-и век, от добрата, освободителна Русия и власт (имаща широка душа, не тясна като американската, широка… като тоже на курлелия и с/a/идер…).
  Авторът участва във войната, след 1945 г. става писател, т.нар. самиздат и т.н.
  „Възникват” сърдечни и мозъчни удари…

  ДОЛУ РУСИЯ!
  ДОЛУ!
  ДА ЖИВЕЕ СВОБОДАТА!!

 3. Рублофилите са тотал(литарни) дегенерати , примитивни каскетски петоколонни паразити , които следват “опита” на своите ватнишки лумпени от кремълската метрополия. Ето и нагледен пример ,как путлеристки ватник, който е на СОЦИАЛНИ помощи в “фашистка” Германия, кара японска кола ,но…… но си остава просто шизофрено-шизоиден империалистически путлеристки ватнишки паразит дори и в Германия , с промит от путлеристката пропагадност мозък:
  http://www.kasparov.ru/material.php?id=5AF2E4FA3C634
  Също както и задунайските шизофренични рублофилски паразити на Путлер от петата му колона в НРБ, начело с “евроразвитият вождь” – винету………

 4. Безобразие!
  В Америка, поредно.
  Служителка в Белия Дом подиграва на Джон МакКейн (че критикувал Тръмп):
  “Не го слушайте, ТОЙ УМИРА ВЕЧЕ”!!
  Безобразие! Срещу най-достоен сенатор, 81-годишен, в агония от рак…
  Затова и там ще има полезни идиоти, и глупаци. Не само тук. Затова и русия ще успява да нанася пробойни по дъното на кораба, да не плава, да потъне, ако може…

  https://www.reuters.com/article/us-usa-whitehouse-mccain/white-house-official-mocked-dying-senator-mccain-media-idUSKBN1IC05I

 5. Фондацията “Безсмъртният полк”, която организира русофилските сборища, безцеремонно заявила, че на шествието в България не са позволени други символи, освен одобрените от нея – знамето на Червената армия, червената петолъчка, знамената на Русия и България, както и точно определен тип малки табла със снимки на загинали във Втората световна война руски войници.

  НЯМАЛО ДА СЕ ДОПУСКАТ СИМВОЛИ НА БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ ОТ ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА, защото били фашистки!?

  Информират още, че колорадските черно-оранжеви “георгиевски” лентички се раздавали от културния център на руското посолство – Россотрудничество.

 6. Никоя руска приумица не се наложила у нас от самосебе си. Всичко е резултат на масирана пропаганда и тежка държавна репресия. Непосредствено след Девети съветските присадки ни се натрапиха от овластените българи коминтерновци. Няма да споменавам за колективизации, експроприации, депортации, нито дори за исконно българското и свежо прозвище “кулак”, изписано по оградите на половината селски къщи. Подминавам безсмислените за българина феномени “братска могила” и паметник на “незнайния войн”. Споменавам само най-безобидните простотии, алабализми от сорта: “обком”, “патрорг”, “комсомол”, “главсек”, “софжилфонд”, “хоремаг”, “райсъвет”. Последното ми е любимо. То е нещо като съвременното БорКор. Класическо райско място- няма БОР, защото няма КОР. Обаче има тучна заплата за нищоправене. “КаПеЕсЕс § БеКаПе”- бурни и нестихващи овации. Тази бравура също ни е от руснаците, поради което сега отлично служи на журналята да отразяват партийните форуми на ГЕРБ.

 7. Разговаряйки с по-младите установявам, че нещата малко по малко си идват по местата. Словосъчетанието „руска окупация“ не вече толкова чуждо.
  Напоследък най-много ми харесва русофилите да влизат в обяснителен режим. И този път се опитаха да ни пробутат версията, че генетично ни е заложено да обичаме Русия-та. Че още от невръстни бебета започваме да изпитваме благодарност към онези, пфу, да не им повтарям името на държавата. Да, някои от нашите хубавци може да изпитват благодарност, просто защото са лапнали руската цицка – гълтат и дрискат, за съжаление в нашия памперс.
  В линка по-долу ще намерите много интересен текст, в който се обяснява разликата между благодаря и използваното от руснаците „спасибо“ (пак се превежда благодаря, но защо ли?!). Той завършва с „Дарите Благо и Благо Дарствуйте на Здоровье“ и показва, как дори с възприемането на едно „спасибо“ ония са се отдалечили от човещината. С този текст досега съм обезвредил доста русофилеещи се.
  https://www.ranibu.ru/spasibo-i-blagodaryu-v-chem-raznitsa.html

 8. Не мога да се начудя на заразата от безпаметие.
  Та ПОБЕДАТА нали е била на Съветските Народи,А НЕ САМО НА РУСИЯ.
  Припомнете си прекрасния филм БАЩАТА НА ВОЙНИКА с грузинския забележителен актьор Захариадзе.
  Впрочем и не само на съветските народи….
  А за сегашното ни “дередже” препоръчвам на всички да прочетат книгата “Перфектной килер” – автор бившия Началник на Владикавказката Милиционерска(полицейска) Академия. Мостра (копие) сме на модела и резултатите …..

 9. Колкото по низки по душа, толкова по-наведени пред господаря си! Тук няма място за братство и любов.

 10. Уау! Макрон шамароса наш Бойко с опакото на срещата в Аахен:

  “Така е, Бойко – ще вървят напред заедно евродържавите, които спазват общите правила и искат веднага бързи реформи. (…) Не можем да чакаме онези, които правят малки крачки, в последния възможен момент.”

  Разбира се нашите тв медии няма да го дадат този неудобен момент, не очаквайте друго. Той ще бъде резнат. Но има и др. медии, другарки и другари.

  https://clubz.bg/67684-denqt_v_kojto_lyubeznostite_svyrshiha

 11. Защо няма поклон пред десетките хиляди бългаски войници, загинали по заповед на ОФ и Г.Димитров, след 9.09.1944г., гонейки фашистката армия, стигнали до Австрия? В България не е загинал нито един съветски войник. Съветски, не значи руски! Обяви ни война СССР, с който имахме нормални дипломатически отношения до 05.09.1944 г., а ни окупира ТРЕТИ УКРАИНСКИ ФРОНТ , въоръжен с американска техника и с хора, някой от които нямаха нищо общо с руснаците. И да ги попитам нашите руски ПОДЛОГИ, какво общо имат с руснаците с ПЕТЪР ВЕЛИКИ, ЕКАТЕРИНА ВЕЛИКА, ЙОСИФ ВИСАРИОНОВИЧ ДЖОГАШВИЛИ /СТАЛИН/ или пък с НИКИТА СЕРГЕЕВИЧ ХРУСЧОВ?
  Отговорът го дава външният министър на Путин, Лавров.”Златната орда” е обогатила техният ген!!
  Непрекъснато ми се обяснява, че МОЧА на върха на София със Альоша трябва да остане там, защото в Австрия било така. За т.н. русофили искам да прочетат на коя дата е националния празник на Австрия? Денят, в който съветските войски напускат страната им и по договор трябва остане.
  Предлагам: На тези т.н. русофили, които не си знаят банковите сметки на ЗАПАД, а гледат все към Путин /видяхте ли го бензинджията Венци Стефановов от Славия – СИК с каква фланелка се яви, а аз бях капитан на Славия по волейбол в други времена/.
  Бих му препоръчал да прочете изказването на Митко Димитров, зал. треньор на Славия и националия отбор по случай неговата 80 годишнина и издадените му 2 смъртни присъди, че не е изпратил на смърт неговия взвод.
  И предлагам на другарите комунисти, предрешили В КАПИТАЛИСТИ
  1. ПРИБЕРЕТЕ СИ НАСЛЕДНИЦИТЕ, ИЗПРАТЕНИ В Т.Н. ЗАПАД И ГИ ИЗПРАТЕТЕ В РУСИЯ, МОЖЕ И ДА ПРЕУСПЕЯТ.СЪМНЯВАМ СЕ, ТАМ ПРАВИЛАТА СА ДРУГИ.НАДЯВАМ СЕ СИНЪТ НА ДР.НИНОВА ДА БЪДЕ УСПЕШЕН
  2. ПРЕХВЪРХЛЕТЕ СИ ПАРИТЕ, ОТКРАДНАТИ ОТ НАС В РУСКИ БАНКИ, ДОКАТО НЕ Е ЗАДЕЙСТВАЛ ЗАКОНА “МАГНИТСКИ” И НЕ Е СТАНАЛО КЪСНО.
  3.ОСТАВЕТЕ МЕ НА МИРА ДА СИ УМРА КАТО ПАТРИОТ, БЪЛГАРИН, А НЕ КАТО ДУПЕДАВЕЦ И СЪВЕТСКО МЕКЕРЕ!
  ИСКАМ ДА ГИ ВИДЯ ТЕЗИ Т.Н. ПАТРИОТИ НА ВТОРИ ОБЕКТ В БЕЛЕНЕ, АКО НЕ, МЯСТОТО ИМ ТАМ!..ВРЕМЕ НЕ ОСТАНА, ДРУГАРИ.

 12. До Сега
  Вие не се уморявате да повтаряте,че ленинският демократичен централизъм е причината за нашите нещастия.
  За да се приключи,обяснете каква е същността на този л.д.ц и какво е неговото действие днес.
  Това е за по-младите,които не са учили маркс-ленинизъм.

 13. До СТЕФАН
  “ленинският демократичен централизъм” за по-кратко ЛДЦ
  Въпреки случайното съвпадение с мощното психоактивно вещество
  ЛСД/Lysergsäure-diethylamid/, действието им е аналогично!
  И двете ПРАВЯТ от ЖЕРТВИТЕ си СЪУЧАСТНИЦИ!
  “ленинският демократичен централизъм”- ЛДЦ- е избирателна система на
  комунистите, измислена от злодея Ленин и практикувана в цял свят!
  Преди така избираха всички в Соц.лагера!
  Сега така избират Ким, Путин и Борисов, а и всички преди тях!
  ЛДЦ е замаскиран в Избирателният кодекс?
  Не вярвате?
  “Избранниците” не ги избират гласоподавателите, а им ги натрапват вождовете,
  поставяйки ги на избираемите места!
  Не вярвате?
  Ами опровергайте ме!
  Кажете ми поне един в НС, избран от гласоподавателите-симпатизанти
  на съответната партия?
  Има един 15-15 и той не е в НС, а е в Европарламента след много скандали!
  Маскираният ЛДЦ в ИК е НАЙ СТРОГО ПАЗЕНАТА ТАЙНА на нашият преход!!!
  Това е тема-табу за политици, политолози и медии!
  А решението е много просто!
  ПРЕМАХВАНЕТО НА ПРАГА ЗА ПРЕФЕРЕНЦИИ!
  И понеже това може да стане само със закон, а “Демократична България”
  не са в НС, затова предлагаме да го игнорират, чрез подреждане на листите
  по азбучен ред, което никой закон не им забранява!
  Така ние “десните” избиратели ще изберем избранниците си,избирайки не чрез ЛДД,
  а чрез “топлата вода” отдавна открита на Запад!
  Така ще се ликвидира ЛДЦ поне в десния сектор, и то без закон!
  Извинявам се, но друг път повече.
  В момента пътувам.
  Поздрави!

 14. До Стефан
  Приятелю,всуе си губите времето да задавате въпроси на една многоникова тролеща хидра.Става въпрос за един и същ анонимник,а именно СЕГА/СТИГА/АНТИКОМУНИСТ/КЛЮКАР(АЙ СИКТИР),който непрекъснато разводнява блога с безсмислените си разсъждения и вкарването на всяка разисквана тема в насочения удобно от него коловоз на дребнотемието.Както се изразява мой приятел в такива случаи,неговата(на анонимника трол) цел е да търси семки в л.йната.Старите форумци отдавна са спрели да го удостояват с вниманието си.
  Бъди жив и здрав и не се хаби напразно!

 15. ЕМИЛ ИЛИЕВ
  Много точно го казахте.Аз дълго се борих с този трол Но накрая му теглих една и не му обръщам внимание.Той иска точно това – да насочи към несъществени неща и говори несвързани работи.

 16. @ИВ.ТЕРЗИЙСКИ

  Той Макрон добре му е казал, ама представям си рефлектиращия Бойко, с глава на верев. Сакаше да ме клъвне малко, пусто франсе, ма я па да не ода по капли.

 17. Не мога да разбера защо тук в сайта на уважавания господин Инджев все някои скачат срещу пишещ и го наричат трол. Господин Илиев и госпожо Савова не упорочавайте сайта Стига е прав – всеки има право да се изрази тук и не прикачвайте разни НИКОВЕ! Мога да ви кажа че преди време и с мен се случи същото – такива като вас скочиха само дето не ме нарекаха ТРОЛ. Пишете си но не предизвикваите ОСТАНАЛИТЕ! Пише ви и ви поздравява Иван Иванов от Chicago Il. Бог да пази самейство Инджеви! Бог да пази БЪЛГАРИЯ! IIC…..oIL.

 18. I.IVANOV
  Не опорочавам сайта..Просто уточнявам,че тези общи приказки той ги печати по много сайтове като *копи* и никога не взема отношение по дискутиран в момента въпрос.Вижте и във Фактор бг.Винаги само общи приказки,като по *онова време*.Но когато го настъпиш става агресивен и тогава се сеща ,че сме *съмишленици* и търси подкрепа.Да ,ама не.

 19. До Стига
  Да не се знае какво е ЛДЦ не е голяма загуба. По-отчайващо е,че вие не желаете да разберете явния намек,дори молба,да престанете най-после. Това вече е много сериозно.

 20. СТИГА!
  Като за последно -Малинов беше избран преференциално вместо Кунева като Евродепутат.А в предният Парламент имаше и други депутати избрани с преференции.
  Хайде,сега успокои топката,че за демократичен централизъм ми се повръща като го чуя.Цял живот това учехме.

 21. И на края господата ако са такива? Стигнаха до ЛАЙНАТА!IIC…..oIL.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.