Борисов по – добре да покани китайците да му достроят стената

Не знам с какво съм заслужил това пренебрежение, но премиерът Борисов този път не ми звъни да ме информира екслузивно за АЕЦ “Белене”. Последният път, когато обяви проектът за закрит, ми се обади по телефона на 28 март 2012 . със съобщението, че държи да съм първия, който научава този факт ( за да не му ям кокалите, както се изрази, т.е. да не го критикувам повече).

Сега АЕЦ “Белене” е пред възкръсване, ако се вярва на официалните твърдения, че  китайци са готови да купят разкопките край Белене и да построят рожбата на руско-българската ядрена корупция. Недоумявам обаче защо Борисов не ми се обажда. Нима тази новина не е повод за хвалба, която да разпространя в моя блог? Днес той гони 40 милиона посещения , т.е. е в много пъти по – популярен, отколкото беше през март 2012 г.

Дали пък да не му звънна аз този път и да му обясня, че да се надгражда върху престъпна база е престъпление? Защото АЕЦ “Белене” е нужна само на корупционерите ( и евентуално на китайските стратези, планиращи плановата им икономика да намери пролука за пробив в Европа ), но не и на българските потребители в обозримите десетилетия. Това вече е доказан факт. Времето, изминало от замислянето на централата досега опроверга лъжите, че без него сме щели страшно да закъсаме с електроенергията някъде до една-две петилетки. Изтърколиха са доста повече, а вместо да закъсаме се оказваме с излишъци от тази стока и няма изгледи тепърва да се индустриализаме с енергоемки производства.

Здравият разум сочи, че нездравата корупционна логика ще провали и китайския ентусиазъм, ако наистина има такъв. Не че китайците са имунизирани срещу корупцията ( “имунизацията” там се извършва с показни разстрели на корумпирани чиновници), но по руските коловози на рушветчийството трудно ще пробие някой друг. Това са извоювани с десетилетия позиции. А както знаем, руснаците са готови на всякакви жертви, за да защитят своите рубежи под лозуна “ зад нас е Москва, няма накъде на отстъпваме”. 

Енергийният експерт Хиновски потвърди днес в телевизионно интервю и двете ми (скромни) твърдения: че не се очертава в обозримо бъдеще да страдаме от енергиен глад и че китайците ще имат проблеми с настаняването си на българска земя. Не употреби думата корупция. Беше деликатен по опасната тема, но явно намекна, че добре окопалите се корупционери няма да си оставят магарето в калта за китайска употреба.

Ето защо имам алтернативно предложение към Борисов: да покани китайци да му достроят стената по границата. Както е известно, в тази работа те нямат равни. 

images

17 мнения за “Борисов по – добре да покани китайците да му достроят стената”

 1. Енергийният експерт Хиновски може и да твърди, че не се очертава в обозримо бъдеще да страдаме от енергиен глад, но Бойко Методиев Борисов ще го създаде!

  Илиян Василев – “Поредният епизод от “Умирай трудно – Белене 3”. Лобистите усетиха парите и изпаднаха в транс. Тези “идиоти” действително се мъчат да гарантират форсирано затваряне на маришките централи за да отворят “дефицит” на пазара на електроенергия. Готвят се да нанесат “ядрен” удар по икономиката и доходите на хората в района, като ни лишат от ключова опора на националната ни енергийна сигурност – местен източник.
  https://www.facebook.com/ilian.vassilev.9/posts/10156483013459430

 2. Това с китайците ще се ползва в началото. След това лека полека ,но не толкова бавно (на россия-та доларите свършват) ще се премине към офшорки или Росатом.
  А Китайската стена е строена от древните българи. Това за знаещите, четящите и т. н.

 3. Е,тука вече с Белене *мазалото* е пълно.Това ,че Борисов говори *пет за четири* на всички е ясно.Но къде са Евро депутатите от Герб,къде е Теменужка,къде е Дончев. Всички ли ги хвана амнезията.Какво се промени за да си сменят те мнението.Толкова ли са продажни или има друга причина.Нали от техните уста чухме ,че Белене няма да се строй И ЗАЩОТО РАЙОНЪТ Е СЕИЗМИЧЕН./Вранча/.Аз ли бълнувам или те ни будалкат.Нека следващият път да не ги избираме.
  защото са лъжци и чужди агенти.

 4. Проектът “Белене” няма да бъде отворен, нито дори лекичко разгърнат. Просто никой европейски фактор няма да им го позволи. Европейското “изръмжаване” вече го получихме от Макрон. За друго беше, но влиза в употреба и за гранд корупцията по АЕЦ-а. Управляващите го знаят, дори по-добре от нас. Бай Хой не ви звъни, защото е пресметливо момче. Така и така нищо няма да стане, излишно е да си хаби минутите. Цял телефонен разговор на Бойко с г-н Инджев, предвид огромното им и непреодолимо интелектуално несъответствие ще откара бая платено време. Нямам никакво съмнение, че пушилката около “Белене” се раздухва с едничката цел да се спаси бойковата кожа. Сценката удивително наподобява умилителна домашна вечеринка. Публиката е само от “наш’те си” главорези, териториални са и посланията от мероприятието- “квото можЕх, напра’их брато, ма глей как ни се пречкат”. Дали главорезите ще възприемат адекватно и спасително адресите бойкови, предстои да видим. Във всички случаи това не е наш проблем.

 5. Бойко Методиев Борисов…. днес.
  Програмата “Grow with Google” няма абсолютно нищо общо с него и ГЕРБ.Обаче той се появява днес на форума и започва да ръси неуместни съвети и изветрели мисли.Xаресва овации даже и да са изпросени и фалшиви.
  B самостоятелните си изяви многократно e съветвал младите да гледат овце, да садят картофи, изобщо да cи e … тa.Явно е че интернет нямаше да съществува aко това зависеше от него.Излиза че Борисов е хитрец чийто мироглед е ограничен до следващатa измама.Тоест докато той се разхожда като владика из подчинените медии, реални реформи в България са невъзможни понеже именно статуквото поддържа главната му роля на cцената.
  Неприятното е че oсвен администрацията и заинтересовани лица има и хора които наистина му вярват.Tака са нещата.Измамници ще има винаги.Mоже да се прочете в многобройни протоколи на следователи.

 6. След като няма нужда от електроенергия , няма причина тъпата банкянска мутра да стартира АЕЦ-Белене. Къде ще продават електроенергията китайците? Турция няма нужда от електроенергия. И каква е ползата за България от китайска ядрена централа, след като няма никаква полза от това? И не само няма да има никаква “полза”, но и на територията на НРБ ще има още една цъкаща ядрена китайска ядрена бомба, която даже ще е конкурент на БЪЛГАРСКИТЕ централи , и ще отнеме пазари за българска електроенергия!
  И след като винету иска на всяка цена да строи централа , нека пита китайците дали ще му дадат да построи АЕЦ-Белене в Китай. Защото китайската икономика расте с около 10% всяка година и има нужда от електроенергия, и така и китайците ще спечелят , и винету и порционните му “коалиционни партньори” ще спечелят.
  А още повече процентите на електроенергията от ядрени централи в Китай е 2-3 ПЪТИ по-малък от НРБ. Т.е. Китай разчита почти изцяло на въглищните централи, и делът на ядрените централи е много малък. Така че винету трябва да предложи на китайските си “братушки” да построи АЕЦ-Белене, тъй като там има недостиг на електроенергия и двойно повече проценти на въглищните централи, отколкото в бандитустанът НРБ.
  А освен това винету може да си складира ядрените отпадъци в мазЪтЪ си в Банкя. И така през зимата няма да има нужда от “отопление”, защото радиоактивното “парно” ,може да го “отоплява” непрекъснато през оставащите няколко милиарда години……”на аванта”…..

 7. ‘One Belt, One Road’ and Росатом клечи на Пътя.

 8. Царе са на финтовете различните клонове на БКП(герб, БСП, дпс, патреоти и т.н.) Започна се от сакскобурга, разсейването на Д. Добрев, който имаше абсолютната законова възможност да прекрати договора с Росатом за двата блока, когато беше министър и се стигне до съгласуваните действия между олигарски и геройкото да бъде осъдена България. Последва светкавично плащане и сега ни развяват аргумента , че вече са платили около 3 милиарда. Тази ситуация беше създадена умишлено и целенасочено от тези българофоби и дано дойде ден да бъдат осъдени за изключително големи щети нанесени на държавата.
  В България има предостатъчно централи и нови мощности не са нужни. Както се шегувахме с колеги в енергетиката “има ток да те утрепе”. Трябва да се оставят бъдещите поколения да решат след години какви централи ще са им нужни защото технологиите се развиват с бесни темпове, а и отношението към околната среда се променя.

 9. Тенденцийте за Белене се очертават и с днешното посещение на Т.Петкова в Русия.Ще ни натресат китайска ядрена бомба на нашата малка територия и малък народ.Но Първанов,който е в основата на тази цъкаща сеизмична и ядрена бомба да знае,че и неговите правнуци,ако има такива,ще берат плодовете на неговото предателство,рублоядство и гъзоблизане.

 10. Май единственото ни спасение е Китай да завладее Русия,не че не действат в тази посока,но колкото по-бързо,толкова по-добре

 11. Почти съм сигурен че ако предложим да подарим полученото до сега оборудване за АЕЦ Белене на която и да е държава с единственото условие да си го монтират на своята територия и довършат централата няма да се намерят желаещи! За мен е национално предателство да се довършва тази АЕЦ!!!По-добре е да го продадем за скраб!

 12. АЕЦ Белене – от където тепърва ще се КРАДЕ!IIC…..oIL.

 13. Много е възможно, както и доста хора с опит в енергийният бизнес в БГ вече споменаха, китайците при срещата с родните корупционери да дадат заден (“да се окажат неспособни за културна адаптация”, както се чу в някои електронни медии). И тогава руснаците да дойдат на “бял кон” и да довършат започнатото, защото така се оказа, че вече няма кой друг.
  Твърде е възможно, точно това да е плана.

 14. @G_G

  Уточнавам, че ‘белият кон’ не си е тръгвал. В. Титов, сладко и кратко, някъде в есента на 2017: “Росатом може да сподели идеи, когато дойде времето…”.
  Но пък Иванова така забавно и реалистично е описала ситуацията – става дума за ЕС! и Росатом (корпорацията държи абсолютен контрол върху военната ядрена програма на Русия). Тоест ЕС, НАТО и Росатом във ‘вечеринка’, по необходимост милитаристична.
  Чат-пат Европа може и да пръхтеше захласнато по ‘коня’, но по-скоро не, щом нещата станат сериозни. Загрижени са боковите сложни, вселенско-стратегически, ‘балкански’, банкянски мисли (в обратен ред).
  Поглед и върху ‘белия кон’ в Унгария, с известна аналогия: http://bellona.org/news/nuclear-issues/2018-03-russian-built-nuclear-plant-in-hungary-faces-eu-lawsuits

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.