Национална, а не националистическа стратегия за туризма ни е нужна

Ако позволите да се пошегувам: разликата между туризма и тероризма понякога е само в една-две букви. Защото това, което за туристите е рай, а за местните хора е било предполагаема златна мина, вече се е превърнало в терор за “туземците” на много места по света. На принципа “внимавай какво си пожелаваш”, когато си решил да развиваш туризма.

Да бъдеш “желана дестинация” се е превърнало в проклятие за най-лелеяните от тях, като Венеция, от която повечето коренни жители отдавна са прогонени от огромните стада чужденци по улиците на някогашната процъфтяваща република, завещала на поколенията уникални архитектурни забележителности. 

Транспортирането по суша, море и ( все по – евтино ) по въздуха на огромни маси хора, желаещи да инвестират в своята емоция от допира с близки и далечни чудеса, превърна туризма в едно денонощно преселение на народите, от което домакините се обогатяват на пръв поглед, но вече изнемогват и търсят начини да вкарат потока от туристи в някакво приемливо русло, за не ги помете напълно и да обезсмисли цялата идея от туризма да се печели.

Ограниченията са вече в ход в споменатата Венеция, а в Испания възникна и спонтанна съпротива със смъртни заплахи срещу туристите по стените на градове, като Барселона. Във Валенсия пък готвят забрана към собствениците да дават под наем на туристи апартаменти с хубави гледки защото това вдига цените на недвижимата собственост и гони коренните жители в покрайнините. 

В Берлин също са постъпили социално. Градската управа забранява даването на апартаменти под наем на туристи, освен ако … не стават за живеене, т.е. са бивши магазини и партерни помещения, в които не биха се заселили постоянно нуждаещите се от жилища берлинчани. Усещането от нощуването в такова място е като да си попаднал в магазин с преспиване, разделян от улицата от една витрина и завеса.  

За първи път се сблъсках с непонятното по онова време за мен враждебно отношение към чуждите туристи в Гърция. Беше преди много години. Един барман в хотела в прав текст ми каза, че чужденците са превърнали народа му в обслужващ персонал. Видя ми се анархистично ( и даже “малко нетактично”, та нали бях чужд турист!).

Тази крушка обаче си има опашка и за да не свършим работата като под “кривата круша” ще трябва да се поучим от чуждия опит, но не като чакаме с въпроса да се оправя един вицепремиер, изпаднал в противоречие по темата за регулацията. Защото вицепремиерът Симеонов цели едно: повече туристи. Това е идята му, свързана с грижата за мнозинството от тях, на които какафонията от вечерни звуци пречи, а същевременно пак той се бори пушачите да могат да пречат на непушачите, защото това си било тяхно право.

Време е за национална стратегия по въпроса, а не да се прилага тактиката на малките стъпки – някои приемливи ( според скромното ми мнение, като ограничаването на рекламите за хазарт и на шума в заведенията, а други определено са продиктувани от егоистичния интерес на кръчмарите да угодят на пушачите.

“Простичкото решение” на тази наистина сложна регулация в претеглянето на ползите и негативите е в спазването на законите. Те никога няма да се харесат на всички – в крайна сметка и престъпниците не харесват опитите на полицията да им пречи, което не значи, че обществото трябва да се разоръжи и да капитулира пред грабителите, изнасилвачите и убийците. 

В България на власт в най-широкия смисъл на думата обаче е лицемерието. За едни законите важат, за други не. И тъкмо пушенето в заведенията е сред най-миризливата публична тайна за ширещото се пренбрежение към законите.  

Освен това трябва да си изясним: с пиене на ментета и с пушене ли ще се борим за място под туристическото слънце и изобщо искаме ли съдбата на превзетите от огромни тълпи туристи “дестинации”, като споменатите по-горе. По време на “развития социализъм” беше сложено началото на бетонирането на възникващите курорти с цел печелене на пустата мечтана западна валута. Сега трябва да се мисли и да се действа, докато все още сме сред недостатъчно развитите “дестинации”. Защото вървим с бързи стъпки към пренаселването на курортите ни ( където пътната инфраструктура не е строена като за “частници” с лични автомобили и на много места две коли не могат да се разминат).

В противен случай ще осъмнем като собствениците на жилища ( за чието изплащане не рядко плащат с труда си през по-голямата част от трудовия си живот) в кварталите в големите градове у нас, проектирани също като за обитатели на панелния социализъм, “дръзнали” обаче в наши дни да се сдобият масово с автомобили, които се провират по тесните улички ( например в софийския “Младост” ) с още по-големи затруднения, отколкото в централната градска част. Т.е.  намираме се в ситуацията хем да имаме “дадености”, хем да не можем да се възползваме пълноценно от тях – не само поради обективно възникващите противоречия, свързани с трудното съжителство между големи групи хора, а поради хаоса в главите на едни управленци, разсъждаващи с категориите на днешната печалба. 

3 мнения за “Национална, а не националистическа стратегия за туризма ни е нужна”

 1. Изключителен адекватен текст достоен за стратег на туризма по света и у нас. Сегащната ни ресорна министърка колкото и да чете и да ѝ обясняват едва ли вдене повече от “ШЕФА”. Така, нормално е страна в която мафията си има държава, наричат помежду си триждий премиеринът ни.
  Още повече, че току-що се върнах от във възможно, набедената де, “най-западналата” част на Европа. Югът на юга на ботуша-Неапол и околностите. Наистина, туристическият поток, а всички пътеводители препоръчват май месец за пътешествия защото тогава никой не ….пътувал, е умопомрачителен по мащаби. Дори сред дивата природа няма усамотено място.
  Излизайки от работната схема на Иво, правейки рекапитулацията в геополитически план след като се разминах с десетки хиляди откъде ли не туристи и не забравяйки в никакъв случай местното население-обслужващият персонал, бас слагам, че няма и един който да приема насериозно примитивната кремълска пропаганда. Нека си бълват денонощно RT и ко. Съмнявам се, че дори на 10 000 едва ли ще се намери някой който от любопитство да надава ухо в тази посока. Хората си живеят живота, кефят се дори по време на зор и последното което ги вълнува е, доколко проектите Третият Рим и Русский мир ще успеят. Мъртвородени идеи на духовното гуру на Болен Лидеров-Дугин. На всичкото отгоре, убеден съм, че сидеров не би могал да изброи и една “духовна скреп”. А дали е чул-НЕ, НЕ и НЕ за последната “конгениална мисла” на един от стожерите на путинизма, волошин ли беше идиота: “Руснаците живеят по-малко но весело, западняците-дълго и скучно”. Малей, в кЪФ филм са се вкарали отговорните ватници, просто не е истина.

 2. До СТИГА:
  С подобни факти се достига да компрометиране на обективната критика срещу Борисов. Защото негоните защитници веднага ще попитат колко нарастна минималната заплата? (за магистралите да не говорим). А че българите напускат страната, това не е нито от борисово време, нито поради борисовото управление. Това че Борисов управлява по-лошо от Костов, не значи, че не управлявя по-добре от Виденов, Орешарски, та и Станишев дори. А иначи всичко лошо казано за Борисов (особено за приватизирането на държавата от мафията)си е така. А че трябва да си ходи – това си е съвсем така..

 3. Кога българските политици са се обединили за нещо за да има национална стратегия за въпросното нещо?
  Дискотеките в Слънчев бряг безнаказано тормозят Hесебър и Влас oт години.
  В интерес на истината понеже “ден година храни” местните си затварят очите и ушите “Е, щом е само за сезона…”
  С развитието на техниката и масовите пиянски турове положението взе да става нетърпимо и много хора всъщност губят за сметка на няколко заведения на приближени до……..крими-бизнесмени.
  Сега хората се сетиха че всъщност има закон и той е на тяхна страна.
  Като говорим за лицемерие,забранатa за пушене не се cпaзва въобще и това е ясно на всички, следователно всички участват в престъпление макар и административно.
  Ако някой иска да инвестира в зала за пушачи не си ли e негова работа?Който не пуши сяда в основното помещение и толкоз.
  B Австрия например след като взеха подобно решение, общо взето безкрайните спорове “За” и “против” се прекратиxa и няма недоволни.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.