ЗАДАВА СЕ ЧЕТВЪРТИ РИМ, НО НИЕ СИ МЪЛЧИМ

 

Само аз ли виждам “това”?

Бившата югославска република Македония ( БЮРМ), може да се окаже  настоящ РИМ.

Поне така би станало, ако е истина, че БЮРМ ще претърпи малка корекция и вече ще се казва Република илинденска Македония. Съкратено е РИМ

Защо ли не избраха доста по-миролюбивият вариаант Македонска илинденска република ( МИР)? Щеше да подхожда повече на постокомустическа държава, възникнала по волята на Родината на комунизма, която яростно се бореше за мир заедно със сателитите си, които се чудят как да се освободят от опеката й и до днес. 

В това съкращение има доста ирония. Особено след като същата република преболедува налудничавия период от своето посткоминтерновско съществуване, обявявайки се за наследник на античността и най-вече на Александър Македонски. Сега пък на Рим ли ще се окаже приемник?

То и аз съм Инджев, ама чак пък да съм наследник на Индже войвода ( макар да воювам поне публицистично с някои чордабжии и турци)…

Да не станае така, че Третият Рим със столица Москва да оспори правото на съществуване на Четвъртия със столица Скопие  и да пожелае да се сражава за честта  си. То е ясно кой ще победи, точно както във вица за проблема на Македония във войната й с Китай, а именно, че няма достатъчно място да бъдат закопавани труповете на китайските нашественици. В другия виц с чешки контекст ( за обявената от чехите война на Китай, за да прегазят китайците на идване и на връщане два пъти СССР), “руските римляни” ще трябва да прегазят най-напред нас по пътя към Четвъртия РИМ.

Ами ако италианците се запънат и се обидят, както гърците? Особено в момента, когато на власт в Рим дойдоха едни петзвездни популисти, чиято първа грижа се оказа желанието им да обслужат интересите на Третия Рим по казуса със санкциите.

Като виц звучи и за България в този смисъл “всички пътища водят до Рим”, защото нямаме нито магистрала, нито железница до евентуалния РИМ. 

А “най-интересното” в случая е, че тъкмо държавата България, горда да бъде единствена по рода си на континента, която никога не си е сменяла името от самото й възникване до днес, демонстрира незаинтересованост по темата за държавата, която не може да си измисли име. Защото беше измислена като контрапункт на България от онази държава, на която явно или зад гърба на западните съюзници днешните нашенски “държавници” се кланят и се чудят как да угодят. https://debati.bg/spetsialno-za-debati-bg-zadava-se-chetvarti-rim-no-nie-si-malchim/

12 мнения за “ЗАДАВА СЕ ЧЕТВЪРТИ РИМ, НО НИЕ СИ МЪЛЧИМ”

 1. Да припомня!
  На 30 май-сряда е последното заседание в Софийски Районен Съд-Наказателно отделение, адрес бул “Скобелев” 23, на ндчх 17036 , атакистът илиан тодоров срещу ИВО ИНДЖЕВ от 13,30часа, 109-ти състав, съдия Славчев в 16-та зала.
  В тази връзка и подновявам кампанията на СИЯ “Левче за Иво”.
  https://ivo.bg/%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%B8-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B0/

 2. Русия, Сърбия, Гърция НЕ ЖЕЛАЯТ София да има добри отношения със Скопие! И тези три държави със своите дипломати, разузнавачи, пари, фирми, малцинства се опитват да подрият историческия пробив с подписването на Договора между България и Македония. Правете си сметка какъв ресурс има противника срещу разнищената ни и разбита държава и служби.

 3. Към Борис Петров

  Да не би Плевнелиев да е преял със захарен памук?
  Отдавна нямам обяснение на това, как сравнително порядъчни хора могат да лъжат.

 4. Заев каза, че много народи имат заслуга за осторията на Македония и изброи: албанци, гърци, сърби, бошняци, турци, власи и др?!?!

  Българи не се споменават. 😉 Ние сме други, хе-хе!

 5. БОРИС ПЕТРОВ
  Отдавна смятам,че Плевнелиев е момче за поръчки.Така,че не тъгувайте за него.Общи приказки и нищо друго.За заблуда на противника.Видяхме много такива.Нищо ново.Успя за известно време да ни заблуди.
  Казвам това и дано той да го чуе,за да разбере ,че има хора като мен,който така четат неговите*послания*.Няма само глупаци.

 6. @everyone else

  Според мен го правят за пари.
  Или за мнооого пари….
  В конкретния случай може би – нова (млада) жена.
  Разходи си има!!

 7. Пореден журналистически шедьовър на г-н Инджев! Поздравления!

  Все пак, от време на време, трябва да обръщаме внимание и на оригиналната литературна форма, която г-н Инджев ни поднася на политическа тема. Друг такъв журналист в България нямаме. И да става ясно, че наистина забелязваме неговото неповторимо майсторство, и високо ценим неговия литературен талант. – Оригинален и ярък!

  Още веднъж поздравления за г-н Инджев!

 8. За Плевнелиев най-късно покрай последните президентски избори се разбра, че е напълно зависим от Борисов. С какво? Само те си знаят, но това, което всички знаем е, че Борисов има много пари за пране…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.