РУМЕН РАДЕВ ПИКИРА В РУСИЯ ПО ПРИМЕРА НА СВОЯ ПРАОБРАЗ ПЪРВАНОВ

 

Ако руският булеварден официоз “Комсомолская газета” цитира вярно президента Владимир Путин ( в което нямаме основание да се съмнваме въпреки клюкарското реноме на най-тиражния жълт вестник в страната – “комсомолката” не би си позволила да изкривява думите на вожда), значи се оправдава моята скромна прогноза. Можеше да се очаква, че президентът Румен Радев е отишъл в Русия мазохистично, за да му се кара този път лично стопанинът на Кремъл, след като понесе стоически “конското” на Гундяев в собствения си кабинет на 5 март. В края на краищата Радев е обучен да се подчинява на началството и явно остава верен на този рефлекс. 

Според “Комсомолская газета” Путин заявил на Радев, че “през последните години България не е полагала особени усилия да се обръща към Русия”. По подразбиране Радев трябва да е отвърнал с типичното за руската армия и казармения руски манталитет изобщо : “рад старатся”! 

Натам бие и преразказът на другия руски печатен официоз “Росийская газета”. Вестникът акцентира върху факта, че с пристигането си в Сочи Радев веднага дал да се разбере: идва да говори ( т.е. да моли) за въстановяването на руските енергийни проекти, за което Путин поискал първо “абсолютно желязни юридически гаранции”.

Казано на (не)дипломатичен език, полковник Путин направо е “набил канчето” на генерал Радев и то напълно незаслужено. Първо, защото Радев наистина се старае. И второ, защото той е новобранец в проявята на своето старание в качеството си на политик от едва година и половина, за да бъде съотнесена лично спрямо него отровната имперска забележка за липсата на българското страние “през последните години”. 

Че Путин се е държал ултимативно стана също така известно и от съобщението на РИА “Новости”, според който Владимир Владимирович определил края на юни като краен срок  България да му докладва какво смята да прави по въпроса за руското участие в АЕЦ “Белене”. Такова със сигурност ще има, ако проектът бъде размразен, изказва се по въпроса и един от неговите подчинени, за да не си правят илюзии някои българи, че има други варианти. 

В едно Румен Радев обаче постига пълен успех. Той може и да не умилостиви Путин и да не реанимира руските енергийни проекти, но напълно реставрира традицията на Георги Първанов да се бърка наедро в българската политика чрез оферти към Русия, за които не е упълномощаван да лобира от нашата парламентарна република. Не че някой днес мисли различно от него по въпроса в сегашния русофилски парламент, но по конституция Радев няма пълномощия да води без мандат от Народното събрание конкретни преговори от икономическо естество. Това е работа на прлемиера и ще видим как Борисов ще отиграе тепърва тази топка в навечерието на световното първенство по футбол в Русия, където вече е “поканен” спешно лично от Путин да дотича в близките няколко дни.

Широката публика едва ли помни как точно тесният специалист по въпросите на енергетика Георги Първанов  ( и той като Доган, оказал се пък специалист по хидроенергетика междувременно) предопредели за цяло десетилетие руско-българските отношения по въпросите на т.н. голям шлем с Русия. Ето защо припомням: това се случи на енергиен форум  в Загреб през юни 2007 г. След нея Първанов оповести пред журналисти, че ще строим “Южен поток”, нещо, което никой не беше чувал преди.

Във връзка с подписването на договора за “Южен поток” в София на 13 ноември 2013 г., когато прмиерът Путин получи куче от премиера Борисов и подпис, обречен на оттегляне ( точно като граф Игнатиев е подписал на 3 март 1878 г. в Сан Стефано документ без никаква международна тежест преди европейското одобрение), Първанов триумфално се похвали същият ден:

“Помня добре нашата среща в Загреб през юни 2007 г, когато обявихме идеята, началото на “Южен поток”, заяви Георги Първанов , цитиран от агенция “Фокус”.

Именно така изглежда днес и намесата на Радев в икономическите преговори с Русия: по Първановски и без Първанов. 

Самият Първанов вчера изглеждаше обаче като жалко подобие на своето някогашно “величие”, застанал на улицата сред няколко десетки мобилизирани за целите на контрапротест на АБВ в защита на проекта АЕЦ “Белене”. Бащата на “тройният шлем” е възможно най-гръмовно провалия се политик в България. Няма друг, която да е обещавал толкова много, толкова конкретно и в такъв мащаб, след което нищо от обещаното да не се е случило.

 

phpkcet08_559x*

 

Поучително е да се види символиката на самотния Парванов на улицата, стоящ вече зад гърба на своя съратник Румен Петков (на снимката), изкласил до шеф на маргиналната АБВ. Дали Румен Радев ще се поучи от поучителната картинка, докато още е на върха на рейтингите ( дълго окупиран някога от неговия русофилски прешественик на поста)? 

Поредната ми скромна прогноза е: по-скоро не. Не му стигна година и половина да научи азбуката на политиката, държейки се като фатмак на плаца на демокрацията. Това ме кара да мисля, че той няма никакво намерение да се приземи от облаците и да се променя. Вероятно не е в състояние да го направи. Дългата военна служба оставя трайни следи във формирането на личността и ще си имаме докрая на мандата му военен, който се прави неуспешно на диалогичен политик. Къде ти гъвкавост у човек, който десетилетия е замръзвал в стойка “мирно” и намира този факт за очарователен, за да го заменя с компромисност, тактическо отстъпление, чуваемост към аргументите на опонента и прочее “цивилни глезотии”!

СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг, Румен Радев пикира в Русия по примера на своя праобраз Георги Първанов

27 мнения за “РУМЕН РАДЕВ ПИКИРА В РУСИЯ ПО ПРИМЕРА НА СВОЯ ПРАОБРАЗ ПЪРВАНОВ”

 1. Иво, много искаш от пРЕЗИДЕНТ Фърчилков, от триждий премиеринът ни-баце-банкянското слънце и вся остальная сволоч от т.н. “силни на деня”. Тъпи са до степен да не могат да разберат, че каузата им е неудържима. В ЦРУ отдавна студят шампанското. Кремълският ГНОМ е техният най-успешен проект. Съсипва ссср2 на мах. И в американското ВПК също се поздравяват, че в лицето, то път едно лице, за ввп пак иде реч са уцелили жопа на куб. ТОЙ е “лобист” намбър уан с безумните си действия за несекващите им апетити. И така, много мина, мъничко остана. И ей го на, последният кацап да не забрави да дръпне шалтера на Педерацията. Амин!

 2. Да припомня!
  На 30 май-сряда е последното заседание в Софийски Районен Съд-Наказателно отделение, адрес бул “Скобелев” 23, на ндчх 17036 , атакистът илиан тодоров срещу ИВО ИНДЖЕВ от 13,30часа, 109-ти състав, съдия Славчев в 16-та зала.
  В тази връзка и подновявам кампанията на СИЯ “Левче за Иво”.
  https://ivo.bg/%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%B8-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B0/

 3. Тоя фатмак няма да стигне до добър край.

 4. радев по манталитет и светоглед е един обикновен български генерал от комунистическо време.
  За съжаление, обикновен не означава първо “български”. Българските войняци, както и всякакви нашенски ченгета, бяха обучавани ПЪРВО да “обичат” (съветска) русия и всичко руско, т.е. включително: държава, политика, оръжие, история, руска правота във всичко. Поради което, те бяха ПОДБИРАНИ да са по-тъпички и ограничени. Та да “вярват” на тези тъпизми, без да “знаят” какво е в действителност, и без да “познават” западното начало в лицето поне на принципите на демокрацията и свободата, да не говорим за развитие на западните общества и дух. Да не вземат да зарежат великото руско нещо и преминат откъм американското нещо.
  НИМА не се вижда, че генералитет и полковнитет след 1990 г., включително до днес, в своето цяло, над 95% обслужва пак комунизма, т.е. това в което той се превърна: “социализъм”, “български” национализъм, “патриотизъм”… с една дума отново русия. Почти всички те “автоматически” се прехвърлиха от бекапето към социатето, и просто прилепнаха отново (браво на отделните герои, не следващи този път, те са единици, чувстващи се като сред чуждо, но достатъчно открояващи се!)
  АМАН ОТ ТЪПОТИЯ!
  АМАН ОТ НЕБЪЛГАРИЯ!
  АМАН ОТ РУСИЯ!
  АМАН ОТ РУСКО ГЪЗОБЛИЗИЕ В ТАЯ БЪЛГАРИЯ!
  първите двама началници в страната…

 5. Първанов с неговата ехидна усмивчица подчертава противната си същност!
  А по отношение на Радев и Борисов -не очаквам нищо добро от тях !

 6. Ето и ХРИСТО ИВАНОВ:
  Маски падат.
  радко и боко на мястото си, при главния бос на руската резидентура “българия”
  Белене
  газовите
  и други ЧЕРВЕНИ ПРЪДНИ в Българията, дето има да я душат с поколения още… като отровен ГАЗ НОВИЧОК…

 7. Венецуелци масово купуват билети за рейсове!…
  След великата, подновена социалистическа победа.
  ЗАЩО ЛИ?
  За кои рейсове??
  Коя дестинация??
  За освобождаваща русия ли??
  Отгатнете сами.
  Дали пък за “първановите” рейсове и хотели??
  Или за руските рейсове (което е същото)??
  Дали пък затварят тия билети “масово” и в буркани?
  Едно билетче струвало вече 1,4 МИЛИОНА боливара, но това е 2 долара само…
  Осем месеца по-рано си го купуваш… в социалистическата икономика…
  ПОЗНАТИ КАРТИНКИ, нали, КАТО ПРАЗНИТЕ МАГАЗИНИ…
  ПРАЗНИ.. като РУСКО-ЧЕРВЕНИТЕ КРАТУНИ И ИДЕИ, на които се възхищават все още такива като боко.. и радко… и останалите там…

  https://www.reuters.com/article/us-venezuela-election-migrants/venezuelans-buy-bus-tickets-out-after-maduro-wins-re-election-idUSKCN1IN1HE

 8. Много ще съм учудена, ако смислени хора у нас имат оптимистични очаквания за лицето Радев, най-брутално натрапеното ни от Кремъл чучело за последните 25 години. Колкото е могло да се очаква коминтерновските дегенерати Гошо Тарабата, Коларов, Югов едно време да отстояват българските интереси, толкова трябва да е и за въпросния илитерат. Човекът си дойде със заданието, сега наблюдаваме как се пъне да го изпълни. Почти нищо не му пречи, а Бойче най-малко. Ако сме хора на място, светът да обърнем, но не трябва да им го позволяваме. Не сме Задунайска губерния и никога не сме били. Който не вярва, да пита Захари Стоянов, когато му се отдаде среща.

 9. Ако някой не го е разбрал, единственото което може да спаси България от тотален икономически разгром е народът да се изсипе масово по улиците, да демонстрира срещу проекта Белене и да потърси сметка от т.нар. управляващи за всякакви прочие заробващи руски врътки. Докато никой не им търси сметка, нашите мафиоти, които си имат държава, ще си правят какво искат!

 10. Не мога да не го пусна. От Каспаров.ру мнение в коментарната част под статия на Игор Яковенко. Толкова пророчески-натурално звучи. На стегнат съвеЦкий диалект е.

  Москву, полагаю, ждет судьба Рима.

  Когда на этой территории настанет полная жопа и эта с.рана начнет распадаться, а кремлевско-лубянских наместничков в регионах начнут немножко вешать на столбах, после быстрого разграбления новобарских усадеб толпы варваров ринутся отовсюду именно туда.
  И там они будут делать ровно то, что умеют, всё, чему смогли научиться за свою безблагодатную жизнь: убивать, ломать, насиловать, грабить – и немедленно награбленное пропивать.
  Аналогичная судьба – правда, по несколько другой причине – была у Константинополя, некогда нареченного вторым Римом. Затем, когда Константинополь пал и был разорен, у кого-то из одержимых собственной исключительностью русских мракобесов хватило ума назвать третьим Римом Москву – значит, чашу придется испить до дна.
  А четвертому Риму, по словам того же мракобеса, не бывать. Значит, и переживать не будем, если что.

  Аминь!

 11. “Не съм съгласен”, че “няма друг човек, който да е обещавал толкова много, толкова конкретно и в такъв мащаб, след което нищо конкретно не се случило!”. Не бих искал да се омаловажава водещата роля на “фалшливия герой” Гоце, но не трябва да подминаваме и приноса на “мадридскияг мошеник” за разбиването на демократичното пространств в полза на Русия. Има и още някои “слуги на дявола”, вкл. настоящите управници: пРЕЗИДЕНТ и пъдаря на царя и тути де каскети!

 12. Добре структурирано, фактологически прецизно, логически свързано, аналогиите са на място… Няма какво повече да желаем от текста. Топката е в нас, читателите.

 13. Провалено председателство, слаби и зависими български политици, корупция по руски модел, олигарси по руски модел, външна политика по руски образец, беднотия като руска губерния и помещици по путински модел. Това е реалността

 14. Руснаци крадат чаршафи, покривала и чинии от хотели в Турция (видео)

  На 9 май празнуващи Деня на победата разгромили хотел в Анталия

  …”На рецепцията млада блондинка, майка на две малки деца, крещеше срещу турския персонал: “Ваща мама ку…венска, ако в стаята ми не се появи бутилка водка ще натроша всичко. Много нагли сте станали, черни зад….ци такива”.
  (в България вместо “черни задници” братушките ни наричат с къдe по- ласкавото “аборигени”)

  https://www.faktor.bg/bg/articles/smotanyatsi/rusnatsi-kradat-charshafi-pokrivala-i-chinii-ot-hoteli-v-turtsiya-video

 15. До AWACS: Обиждате честното българско офицерство, драги. Как 28 години служба на България не ме направиха “фатмак” според Вас? Защо не съм русофил, макар и завършил военното си образование в СССР2 Защо обичам повече Родината си от СССР? Защо съм българофил, а не русофил? Защо обичам повече семейството си, а не Русия? Защо съм привърженик на генерал Иван Колев, генерал Георги Вазов, полковник Димитър Кирков,подполковник Никола Колев, защо се кланям на българските генерали от войните, а не се кланям на касапана Жуков? Защото съм си обикновен български офицер, който не признава друго освен Родината си. Бъди здрав!

 16. Фърчилков в русия разбирам, но Председателя на ЕС при путин какво е това? Позиция на ЕС? Друго няма как да се тълкува и тука следва големия срам за България. Иначе Меркел и Макрон отиват като представители единият на Германското правителство, а другият на Френското.

 17. АНТОН, БРАВО!
  Винаги с голям интерес и удоволствие съм проследявал редките ви включвания. Благодарение на вас открих няколко чудесни сайта.
  Имам едно-единствено пожелание. Бъдете по-чест коментар в БЛОГА НИ.

 18. Тази лудост трябва да се овъзмезди до последния русофилистичен предател. Не от реваншизъм, а за баланс на народния съд, за да може да се затвори страницата.

 19. Не се нуждае от разяснение:

  Профессор Университета города Турку Кари Лиухто считает, что «при помощи сотрудничества в сфере экономики Россия хочет сделать зависимыми другие страны. Создавая зависимые отношения, Россия хочет ослабить Европейский союз и спровоцировать его распад». Евросоюзу профессор советует «сохранять терпение, проводить переговоры, находиться в состоянии готовности — и снижать энергетическую зависимость от России» («Маасеудун Тулевайсуус»,

  https://inosmi.ru/overview/20180517/242250937.html?utm_source=smi2

 20. Добре че комитетът по военните въпроси на конгреса на САЩ се събужда!!!
  https://armedservices.house.gov/news/defense-drumbeat/ndaa-countering-malign-foreign-influence-campaigns
  Authorizes the Secretary of Defense to increase engagement and military-to-military cooperation in the Western Balkans region including the Republic of Serbia, Bosnia and Herzegovina, the Republic of Kosovo, and the Republic of Macedonia to combat the growth of Russian influence.
  Reauthorizes and strengthens the State Department’s Global Engagement Center as an integral tool for combatting foreign state and non-state propaganda.

 21. П.С. Вярвам, че името а България е изпуснато само поради факта, че е ясно като натовска страна, че САЩ няма да оставят русофило-генералите да си веят руските проекти.

 22. „Демократична България“ осъди изключително остро поведението на президента Румен Радев при посещението при неговия руски колега Владимир Путин в Сочи. Ето декларацията:
  „Демократична България“ осъжда решително лакейското поведение на Румен Радев по време на посещението му в Русия. Предупредихме още преди време, че тази визита е нецелесъобразна, но срамната гледка в Москва и Сочи надхвърли и най-песимистичните ни очаквания.
  Радев постоянно се извиняваше на руските си домакини, че България е член на НАТО и Европейския съюз и пламенно ги уверяваше в готовността си да им помогне да осъществят корупционните си проекти в България като Белене и „Южен поток“, забравил за конституционното си задължение да представлява с достойнство страната в международните отношения, изгубил чувство за приличие, той си позволи да критикува собствената си страна и своите предшественици за всичко, което бе направено през годините за еманципиране на България от руската опека. След като неотдавна бе унижен от руския патриарх в София, Радев се сблъска с едва прикритото презрение както на Путин, който го накара да чака четиридесет минути, нечувано неуважение според стандартите на дипломатическия протокол, така и на Медведев, които приеха с иронична усмивка вероподаническите му декларации като му дадоха да разбере, че очакват истинските услуги към Москва да дойдат от Борисов. Всъщност единствената новина, произведена от визитата на Радев, бе съобщението, че в края на май ще има посещение в Русия и на българския премиер, с което българският президент се изяви в незавидното амплоа на пресаташе на руското правителство.
  Това на практика бе не посещение на държавен глава на суверенна страна, а интервю за работа за длъжността генерал-губернатор на Задунайская губерния. Люта е битката между Радев и Борисов за този пост, а за българските граждани остава горчивата истина, че водещите български държавници се надпреварват за благоволението на батюшка Путин.
  Време е да сложим край на този срам! „Демократична България“ призовава за гражданска мобилизация срещу путинизацията на България! Не на Белене! Не на „Южен поток“! Да на европейска и достойна България!”

 23. РУМЪНИЯ – Ядрена Централа „Черна вода” – Cernavodă

  Румъния има една ядрена централа, в Черна вода. В тяхната Добруджа.
  Централата е ДОГОВОРЕНА ОТ РУМЪНИЯ ОЩЕ ПРЕЗ 1980-те ГОДИНИ ДА БЪДЕ ПРОЕКТИРАНА В КАНАДА.

  Има два действащи реактора.
  Те НЕ СА Веери и други пиянско-ЧЕРНОБИЛСКИ изпълнения от русия.
  Те са КАНДУ-тип, канадски. Единият започва 1996-а, вторият 2007-а.
  Изграждани са с фирми от КАНАДА, а също от ИТАЛИЯ.
  НЕ СА ЗАМИСЛЯНИ И ИЗГРАЖДАНИ „БРАТСКИ” ОТ РУСИЯ. НЕ Й Е ПОЗВОЛЕНО!
  Румънците също така сътрудничат с фирми от ГЕРМАНИЯ, ФРАНЦИЯ, ИСПАНИЯ в ядрената си енергетика.
  НЕ СЪТРУДНИЧАТ С РУСИЯ. (има идеи за Китай, но русия не)
  Освен другото, това е и ЕВРОСЪТРУДНИЧЕСТВО. ДА!

  Българският народ има СВОБОДЕН избор по време на избори да избере КОГОТО трябва. Но той избира боко, радко. Още избира курлела, сидер, марешки. Червено-кафяви лайна. Като ги събереш, правят над 70%.
  Той не избира ИВО, ИЛИЯН, ХРИСТО, ТРАЙЧО, СЪБИ, МЛАДЕН, АТАНАС, МЕТОДИ. Затова, тях като ги събереш, правят под 10%. (НО БОРБАТА ТРЯБВА ДА ПРОДЪЛЖАВА!!)
  Когато бъдат избрани такива като по-горните, те ОТИВАТ И КЛЯКАТ В МОСКВА. Те още оттук СЕ НАДУПВАТ, ВСЪЩНОСТ.
  АКО БЯХА ИЗБРАНИ КОИТО ТРЯБВА, няма да има дупене, търчане при путин.
  Никакви управници не са ни виновни. Просто мнозинството вижда СЕБЕ СИ в боко и останалите, и гласува.
  РУМЪНЦИТЕ НЕ ТЪРЧАТ ПРИ КРЕМЪЛ. ТЕ СА ПОДЧЕРТАНО ГОРДИ, ЧЕ СА В ЕС И НАТО. Не гласуват принудено „с ръчичка”, а се чувстват ЕДНО ЦЯЛО. И НИКОЙ НЕ ИМ Е ВИНОВЕН. Няма русия освободителка, няма паметници на „освобождаващи”, НА ЦЕНТЪРА ЗА СРАМ. НЯМА ТАКОВА ТАМ.
  ПРОСТО, РУМЪНЦИТЕ СИ СИ ПРАВЯТ НЕЩАТА В СТРАНАТА СИ ПО РУМЪНСКИ.
  Николае Чаушеску бе също жесток диктатор, заедно с целия румънски комунизъм, като българските тука, но те бяха РУМЪНСКИ.
  Дори и румънци да гласуват днес за техни социалисти, комунисти, патреоте, същите тези са РУМЪНСКИ социалисти, РУМЪНСКИ комунисти, РУМЪНСКИ националисти, РУМЪНСКИ патриоти.
  ТЕ НЕ СА РУСКИ – ТУК ВСИЧКИ ТЕ СА РУСКИ!!
  ЗАТОВА ПРЕЗ РУМЪНИЯ НЕ СЕ ВЕЯТ БАЙРАЦИ НА ХИБРИДНИ МОТОРИСТИ.
  РУМЪНСКИ МИНИСТРИ НЕ ОТИВАТ ДА СЕ Д У П Я Т НА РУСНАЦИ!
  А и руснаците го знаят, и ЗАТОВА НЕ СЕ ЕБАВАТ С ТЯХ – нито започват да ги ПРИВИКВАТ ТАКА, ЗАЩОТА ЗНАЯТ, ЧЕ НЯМА ДА СТАНЕ. КАКТО НЯМА ДА СТАНЕ С ПОЛЯЦИ И ДРУГИ.

  НО БИТКАТА ТРЯБВА ДА ПРОДЪЛЖАВА!!

  http://evz.ro/cat-curent-a-produs-centrala-de-la-cernavoda-in-2011-971022.html

 24. “Къде ти гъвкавост у човек, който десетилетия е замръзвал в стойка “мирно” и намира този факт за очарователен, за да го заменя с компромисност, тактическо отстъпление, чуваемост към аргументите на опонента и прочее “цивилни глезотии”!” (И.Инджев)

  Колко точно! Поздравления!

 25. AWACS |
  Напълно ви подкрепям.
  И аз ще кажа както Фреди Меркюри на смъртното си легло *шоуто/борбата/ трябва да продължи*.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.