Шоковата терапия на културния шок, в който живеем

Ако успехът в живота е основната ни мотивация, а не някаква абстрактна необходимост от духовност, то публикаваните преди дни данни от социологическо проучване за преобладаващото пренебрежение към четенето като към причина за този успех би трябвало да ни стресне пред огледалото на себепознаването. Защото цели 53 на сто от нашенците не мислят, че за да успееш, трябва да си чел повечко.

От това огледало обаче надникват съвсем конкретни образи от плът и кръв. От много, много плът, както и такива, които платиха с кръв успеха си в своето брутално борческо бутане с лактите и юмруците напред. Колцина от тях бяха начетени в най-широкия смисъл на думата, да не говорим за специалните им умения предимно в едни спортове, спонсорирани от държавата в годините, когато тя определяше на кого да да даде път в същия този живот. 

Не е голямо откритие, че най-големите интелектуалци, т.е. онези, които са чели най-много и най-задълбочено, се гнусят от политиката. Така е по света. Така е и у нас, макар , че в началото на прехода от комунизъм към постсъветски капитализъм доста от българските успешни умове се “подлъгаха” да отделят от времето и енергията си на наивната идея, че помагат за цивилизациония поврат в развитието на България. Помогнаха, но само дотолкова, че да прокарат пътя на онези, които не са си губили времето в четене, за да се превърнат в “политичски животни”.

Трябва да се запитаме защо само у нас се прихвана толкова видимо руския манталитет на уважението към грубата сила като източник на благоденствие. До такава степен, че подрастващите започнаха да имитират “батковците” със сплесканите уши и дебелите вратове, яхнали западни возила и начеващия бизнес на възкръсващите от пепелищата на тоталното тоталитарно унищожаване на частната инициатива.

images-2

 

 

 

 

Беше въпрос на време това явление да изкристализира чрез еманацията на този процес в първо лице единствено число. Ето това се случи с възхода на полуголия каратист с наднорменото тегло, който и без думи излъчваше посланието на успеха, измерено в ( собствени) килограми – или в такива, които може да вдигне от лежанка . Или в сантиметри, както неговият побратим по култура Вежди Рашидов мереше значението на книгите ( спомнете си това твърдение на културния министър за важността на книгите според дебелината им, не е виц от близкото минало). 

Живеем в европейска държава, в която не само се оказа възможно най-успелият политик да съобщава колко малко е чел, благодарение на което явно е успял в политиката, търсейки възхитата на себеподобното си мнозинство. То се определя в момента като 53 на сто и е напълно достатъчно, за да крепи на върха върховния “хищниик”, хвален от хиените на социологията като “съвършеното политическо животно” защото надушва каво иска глутницата. Прави го почти безпогрешно. А когато установи, че е сгрешил, няма проблем да си прегризе опашката, попаднала в капана и да поеме в обратната посока на онази, която го е довела до положение да трябва да изрази принципна позиция, вместо да се ориентира по специфичната миризма на мнозинството, гарантираща успеха на оцеляването и на възстановяването на опашката.

Някогашната смешка “учи, мама, за да не работиш” , която иронизираше амбицията на родителите непременно да направят отрочето си човек на умствения труд е заплашена да бъде погребана под споменатите по-горе килограми и сантиметри. Не че е лошо младежите да блъскат железа и да помпат мускули ( но само в случай, ако не се тровят с химикали заради единият временен външен вид). Този култ към външните белези обаче издава упадък на някои вътрешни потребности за потигане на на успеха.

Хора, които са доближавали достатъчно до всекидневието на върховния за последното десетилетие политик в България свидетелстват без изключение, че той не е в състояние да се съредоточи върху  текст, по-дълъг от страница – две. Чудно ли е, че решенията му са също толкова късопаметни? Преди обявяваше АЕЦ “Белене” за корупционен гьол с шарани, днес уточнява, че не ставало дума за домати по отношение на купените за гьола реактори, които били стока, от която не можем да си позволим да се откажем. 

Що за стока е подобна политика, това е ясно за всеки, който е осмислил прочетеното. Не само в този кратък текст, но и през целия си живот. Защото първо трябва да се мисли и след това да се говори. А не да се мисли, как да се отметнеш от вчерашното си говорене в договарянето с обществото в рамките на обществения договор.   

В деня на българската култура, който е точно толкова зареден с политика, колкото всеки друг ден ( независимо дали ни харесва или не), трябва се дадем сметка, че живеем в постоянен културен шок да бъдем водени от подобни водачи към светлите бъднини. Мислехме си, че сме избегнали шоковата терапия в началото на прехода, с която плашеха шокираните от прекалено много свобода сънародници, но сме се лъгали. Тя ни сполетя по класическия начин, по който проблемите те заливат опустошително на по-късен стадий, ако вместо да ги решаваш навреме, се опиташ да ги запушиш. С нечие туловище например. 

28 мнения за “Шоковата терапия на културния шок, в който живеем”

 1. С всичко съм съгласен, но че “туловището” “мислело”-категорично-Не, Не и Не! При него потокът на съзнанието се вихри на мах. Тюрлю гювеч, шменти-капели, ти ли ме ритна или сам си паднах, последният да затвори вратата. Има за всекиго по нещо. Преди обед едно мнение, следобед смяна на 180 градуса, вечерта, нито едното-нито другото. В зависимост от туй доколко матРияла е склонен да го приеме. Не случайно, баце-банкянското НИ слънце има култов лаф. След “тежко” заседание на оглавяваният от него МС се приеме изключително непопулярно решение. Х от обкръжението деликатно се обажда: “Шефе, туй интелигентните хора няма как да го приемат”. Следва резонният отговор на бочко: “Те не ми са важни”.
  И те, така!

 2. Да припомня!
  На 30 май-сряда е последното заседание в Софийски Районен Съд-Наказателно отделение, адрес бул “Скобелев” 23, на ндчх 17036 , атакистът илиан тодоров срещу ИВО ИНДЖЕВ от 13,30часа, 109-ти състав, съдия Славчев в 16-та зала.
  В тази връзка и подновявам кампанията на СИЯ “Левче за Иво”.
  https://ivo.bg/%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%B8-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B0/

 3. На първи прочит, без връзка с темата. Но…
  Според Левада-Център, 34% от ватниците получават най-голяма наслада гледайки тАлАвизора, или по тяхному-зомбоящик.
  26% га плюнчат пръсти-броят деньги, 24% когато са с децата си и фамозните 12% от креватна гимнастика.

  https://avmalgin.livejournal.com/7696895.html

 4. Не е по темата но е повече от актуално.
  Вопрос, который рассорил многие семьи, родственников,
  коллег, знакомых и т.д… На чьей стороне быть: вЯликий КоленоВстан или
  Загнивающая Пендосия?…Ответ за 30 секунд. Задайте сами себе вопрос: ГДЕ ЖИВУТ (ЖИЛИ) ДЕТИ РУКОВОДИТЕЛЕЙ ЭТИХ
  СТРАН (ПОЛИТИКОВ)? Ответ просто. Все (ВСЕ!!!) дети руководителей Кремля
  жили, живут, будут жить в США (Западе)…Остальное не важно….
  Начиная с первого ГенСека Совка (тов. Сралина) его дочка
  Светлана Аллилуева гражданка США, продолжая Кукурузником, который хватал
  Кеннеди за грудки и в ухо ему орал “Твои дети будут жить при социализме” (ага,
  сейчас) и далее по списку… Американских президентов было больше по количеству,
  но, ни один их родственник не стал жить на России…когда не станет теперешнего
  Окурка (сейчас всея информация про него чистится последователями НКВД), то мы
  узнаем, что его дети (из пяти детей, Оно троих нагуляло на стороне будучи в
  браке – привет семейным ценностям) так же будут жить в США… но все равно и
  тогда из Зомбо-ящика на слабый вата-мозг вкушателя так же будут вещать про то
  что “… а вот в Америке негров вешают”… “…Америка хочет захватить наши природные
  ресурсы”…

 5. Що ли не съм изненадан. раззийски военни в Донбас са свалили малайзийският Бойнг, полет МН17 през лятото на 2014г. ДОКАЗАНО! кремльоските “медии” мълчат кат бити пИдали-туй по всезнайкото баце. Фиксирано е дори от коя точно бригада базирана в Курск е изстреляна ракетата “Бук”.
  Малазийский “Боинг” был сбит над Донецкой областью в 2014 году зенитно-ракетным комплексом “Бук” из 53-й бригады ПВО ВС РФ, который базируется в российском городе Курск. Об этом было объявлено на пресс-конференции международной Совместной следственной группы по расследованию падения самолета рейса МН17
  “Мы пришли к выводу, что “Бук” принадлежал 53-й бригаде ПВО ВС РФ, который базируется в российском городе Курск”, – сказал он [Глава уголовного отделения национальной полиции Нидерландов Вильберто Поллисен].
  Руководитель федеральной полиции Австралии Дженнифер Хурст рассказала, что самолет был сбит ракетой серии 9М38.
  Часть ракеты, где был размещен двигатель ракеты, нашли на территории Украины в сентябре 2016 года.
  “На оболочке был найден номер, указывающий на код производителя, – предприятие расположено в Московской области, год производства – 1986, также указан серийный номер ракеты”, – сказала она.

 6. “Ако успехът в живота е основната ни мотивация, а не някаква абстрактна необходимост от духовност” Това трябваше отдавна да го напишете, за да няма съмнение, кой кой е. От един “ниско културен” глупак взел няколко висши математики и т.н , които не можаха да го спасят от нищо. И един въпрос. Успеха на милиарди е неуспешен въпреки, че всички това искат. А защо?? Бягат в бавния коридор или са сакати??

 7. Честит светъл празник Г-н Инджев на вас и на Роси!

 8. Наднорменото тегло не е грях,освен това има хиляди изследвания, че много често става въпрос за защитна реакция.
  ПП “ГЕРБ” имитира лидера си.Дебелеят и едреят използвайки обществен и медиен ресурc.Без конкретна идея за бъдещето освен че искат да са “най”.
  Явно даже и цялата тая власт не ги кара дa се чувстват така.Показателно e купуването на неудобната телевизия BiT.
  Показателни ca постоянните заяждания на дребно с президенството под поощрително-мълчаливия поглед на Борисов.
  С какво Радев заслужи подобно внимание не е ясно.Институция която общо взето няма никакви други пълномощия освен орязаното право на вето и да държи речи по света и у нас.
  Oще по показателна е нелепата, но далеч по сериозна ситуация с АЕЦ Белене.Oт нищо нещо, oт нещо,може би пак нищo.Когато става въпрос за милиарди загубa или печалбa подобно нехайство си е престъпление от всякъде.
  Явно поради тежкото ежедневие избирателитe не са свикнали дa помнят по дълго отколкото се налага.Зависимите медии и платени коментатори правят всичко възможно неудобните моменти да бъдат забравени.Все пак празните приказки отглушават, делата и документите остават.Има вероятност някой ден който трябва, иска не иска да сe ceти.

 9. За съжаление нищо не се е променило:
  БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД ДНЕС

  Гео Милев

  Години наред българският народ е живял бавно и томително обсаждан в някаква влажна, студена крепост – без слънце и без простор пред погледа – без творчески устрем на духа: обезверен, обезидеален. Обсаждан от своята тъй наречена „свобода“ – вече толкова години, – от ония, които са поемали в ръцете си неговите съдбини. Днес това положение е изострено до последна степен. Днес тежестта на обсадата лежи върху нас с най-голямата си мъчителност. Днес унинието, томлението в духовете е всеобщо и непоносимо. Днес – като резултат на една непрестанно кресчендирана социална злина – българският народ е подложен на най-голямо изпитание, е скован в най-голямо омаломощяване. Днес българският народ стои сякаш пред неумолимата паст на своето духовно обезличаване и самозаличаване. Днес творческият импулс на българския дух е спаднал до мъртвата нула на духовния термометър. И сред всеобщото мъртвило, в което не свети ни воля, ни желание:
  … помощ не иде,
  отникъде взора надежда не види…

  https://frognews.bg/glasat-na-jabata/glasat/stanislav-stratiev-geo-milev-balgarkiiat-model-balgarskiiat-narod.html

 10. Мегън станала херцогиня Съссекс, а Захарова – пиар с връзки

 11. Не ми се говори за неграмотността и простотията. Иска ми се да говоря за духовното и възвишеното. За учениците на Кирил и Методий създали БЪЛГАРСКАТА АЗБУКА и за БЪЛГАРСКИТЕ МОНАСИ, които разпространиха и просветиха толкова много славяни и неславяни, неграмотни до този момент. И днес ще бъде така, защото МОНАСИТЕ отново са на път, но този път да просветят частта от собствения си любим народ забравила великото си минало.

  ДА НИ Е ЧЕСТИТ ПРАЗНИКА НА БЪЛГАРСКИТЕ БУКВИ И БЪЛГАРСКИЯ ГЕНИЙ!

 12. Образованието е нищо друго освен, знание но кой знае докрай ? Непълното знание е истина със недостатък, а където има недостатък има несъвършенство. А където има несъвършенство има няколко истини, защото несъвършенството е различно за несъвършенния наблюдател. А където има различни гледни точки има различни истини и конфликт! Тоест знанието не може да доведе до успех, защото когато един успява, друг не успява. Тогава възниква война а когато има война, всички губят!! За да успеят всички, трябва да има освен знание и това което дава бялата духовност! Милост и любов, за да простиш и приемеш чуждата истина и собствените си и чужди недостатъци! Както е казал Христос, нека първи хвърли камъка безгрешния!

 13. Илиян Василев в “ДЕНЯТ с В.Дремджиев”

 14. Четеш и препрочиташ написаното от г-н Инджев и то провокира въпроси: Защо,защо,защо?
  Защо езоповия език преди, трябва сега да бъде заменен с друг неразбираем за безкнижниците художествен език за да се каже едно и също?
  Защо 53% от нашенците твърдят,че четенето е причина за неуспехите?
  Защо някои все пак попрочели нещо успяха в бутането с лакти и юмруци?
  Защо други,които много са чели се гнусят от политиката?
  Защо отделили много сили и време за цивилизационен поврат те прокараха пътя на “политически животни”?
  Защо у нас се прихвана руското преклонение към грубата сила на дебелите вратове и то стана пример подрастващите?
  Защо тези въпроси трябва да се задават на полутайни места /блоговете/,а не открито та всички да разберат?
  Защо шоковата терапия,с която ни плашеха тогава,се измени с друга,така че вместо да се решат проблемите,ги замениха с други.
  Защо,защо,защо? Много въпросителни,на които трябва някога да се отговори културно и без страх.

 15. Докато начетените интелектуалци, от висотата на познанията и интелекта си наблюдават отстрани как животът тече по собствените си реални закони, а не по желаните.
  Докато презрително анализират как “безкнижните” намират начин да “успяват”, подкрепяни от други “безкнижници”.
  Докато четящите, начетените, културните и анализиращите не запретнат ръкави и не направят нещо, което да ги премести от пасивно-коментаторско-възмущаваща се позиция в активна. И докато не спрат да си намират всевъзможни, привидно аргументирани оправдания да не го правят.
  Дотогава – така ще е..

  Цитираният Франклин и компания са го направили. И са създали нещо жизнеспособно и отвъд тях. Сегашните им подобни се ограничават до това да пишат, четат и се възмущават.

 16. За съжаление, има една черта нашенска, която е различна от чертата “будни бъларчета”, “ученолюбиви българчета”, “четящи много българчета”. Тази черта си съществува добре, здрава е, дълбока. Също за съжаление, тя бе подкрепена и бетонирана през 45-те години комунистическа диктатура, която бе направена, още от маркс-ленин да бъде т.нар. “работническа/пролетарска” власт, преиначена в Българията като “работническо-селска власт” (защото не можещ да изтребиш многобройното българско селячество и големия му принос в страната). Иначе казано, “управляват работниците и селяните”

 17. (извинявам се, че не откъсна нещо горе, и сега пращам “втора част”:)
  а пък “интелигенцията” е враг. И това въобще не е случайно. Редица хора от управляващите среди бяха подбирани да произхождат от “бедно работническо” “бедно селско” семейство. Също не случайно, защото такива хора по-лесно ще повярват на комунизма и русия, отколкото един просветен, отворен, буден, интелигентен човек. също се случайно, сътворено бе 6-о управление, по подобие на комунистибческо руско ТАКОВА, за “БОРБА С ИНТЕЛИГЕНЦИЯТА”, “БОРБА С ИДЕИТЕ” – с нормални интелигентни хора и нормалните идеи.
  Пак иначе казато, тези хора бяха врагове.
  Оттук, и интелигентното начало ОТИДЕ НАЗАД. Процъфтяха лафчетата “мами, учи детето ми, та да не работиш”. Но и това не бе направено случайно: ТА ЕДИН шофьор вземаше през комунизма 200-240 лева, когато един учител или зъболекар вземаще 150-170. НАЛИ РАБОТНИЦИТЕ УПРАВЛЯВАТ. Интелигентите, кучета ги яли, по-точно ШЕСТО ГИ ЯЛО, пратило в затвора екзекутирало и т.н.
  По този начин ЗЛОТО СТАНА ДОБРО. Добрата идея стана ЗЛАТА ИДЕЯ, и обрантото.
  Процъфтя гадостта.
  Даде се възможност на убеждението, “абе с по-малко учене, с повече хитруване, може да се изкарат пари добри, отколкото с усърдно учене и занимание, в каквото и да е”.
  Даде се възможност за “усъвършенстване” и на ТОВА, КОЕТО ДЯДО ВАЗОВ КРИТИКУВАШЕ И ПРЕДУПРЕЖДАВАШЕ ДА НЕ (ПРОДЪЛЖАВА ДА) СТАВА:
  “СТРЕСНИ СЕ ПЛЕМЕ ЗАКЪСНЯЛО!”
  “ХОРА ДЕТО НИЩО НЕ ЩАТ ДА ВЪРШАТ”
  “ВСЕ НИ Е ТЕЖКО, ВСЕ НИ Е МЪЧНО, ВСЕ НЕЩО НИ ПРЕЧИ” (това е малко преиначено от мен)
  “АЗ НЕ ЗНАЯ, АЗ НЕ МОГА”
  “САМО ЗНАЕМ И МОЖЕМ ЕДИН ДРУГИ ЗЛОБНО ДА СЕ ЯДЕМЕ”
  “ПОМЕЖДУ СИ БУЙНИ… ПРЕД ДРУГИ (СНИШЕНИ ПОД ТРЕВАТА)”
  “ВСЕ НАС ТЪПЧАТ, КОЙТО ОТКЪДЕТО НИ ЗАВАРИ”
  “ЩОТ СМЕ ТУТКУН”
  “ВСЯКОМУ МЕРАМЪТ Е РАЗВАЛА”
  ….
  http://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=277&WorkID=10604&Level=3
  https://lira.bg/archives/48782

 18. Как да го сложим начело?
  – Много е чело!

 19. Към Без Ник :

  Използвам случая да наруша дълго поддържания от мен неутралитет във вашата ( имим предви в множествено число) типичназа нас контрапродктивна караниц ( имам предвид демократите като вечно разделени по второстепенни въпроси индивидуалисти). Тъкмо поради нашата неспособност да поставим общата ни демократична кауза на първо място се намираме в сегашното “насипно състояние”. За радост на вразите.
  Не знам дали е от полза, понеже не егаранция за нищо, но познавам споменатите от Вас Савова и Николов, както съм се запознавал и с Вас по Ваша инициатива на една демонстрация в София. Така че не сте анонимни за мен поне. Поради тази причина си позволявам да ви призова ( всички) да спрете да радвате вразите с взаимните си подозрения и обвинения в антикомунистическа недостатъчност. Независимо от това кой е започнал пръв и кой на кого дължи извинения за натрупаните обиди.
  Ако не за друго,направете крачка назад поне като опит да ми погнете да напусна положението на безпомощен наблюдател\модератор на една вредна междуособица, която се води на мой терен. Мразя да се мувствам с вързан ръце, особено когато трябва да разтървавам съмишленици.

 20. Към Иса:

  Би трябвало да сте по-конкретен в обвинението си, както и да дадете пример със себе си за положоително действие от Ваша страна. В противен случай това е набеждаване спрямо хора, които не са прекъсвали публичните си усилия със собствените имена и физиономии да изразяват остра гражданска позиция с цената на някои жертви, каквито не е известно дали са сполетели и Вас.

 21. Някой се е погледнал в огледалото и е решил че благия характер не му приляга. Честито!

 22. Към Redspirit:

  Понеже ужасно много настоявате да Ви го кажа в прав текст, защото явно не разбирате от намеци: не сте желан събесдник с Вашите опити да превръщате коментраната част на блога в трибуна за Вшите назидатени проповеди от фундаменталистки позиции. Едва ли им коментатор ( пък и да им, какво от това), който да се отнася зле към Христос, но камшикът, който размахвате от негово име тук е нещо, което няма да търпя. Не сте негов говорител. Ясно?
  Не можете да ме накарате да търпя някакъв анонимен доморасъл Савонарола да раздава фундаменталистко правосъдие с този камшик. Нито като Redspirit, нито като ZZZ. Никак.
  Не е редно човек да съди по себе си, но се чудя на липсата на достойство у хора, на които ясно заяваваш, че не желаеш да разговаряш с тях, а те не се обиждат и настояват, че монолозите им са задължителни за прочит. Не са. Не се натрапвайте повече.
  ПРЕКАЛЕН СВЕТЕЦ И БЛОГУ НЕ Е ДРАГ!

 23. След ужасните ти грубиянски коментари ме е гнус да ти чета блога. Как може да си толкова жесток?? Кой те направи такъв? Нямаш дори грам идея какво съм написал но затова пък сипеш недостойни обвинения и лъжи и даже забраняваш човек да ти отговори. За колко велик се имаш глупако??

 24. Едно мога да кажа: Набожният човек не трябва да говори по този начин,защото е грехота от Бога.

 25. г-н Инджев,
  Поколебах се дали мой отговор на вашия коментар (по повод моя) би бил добре дошъл, с оглед на други кореспонденции тук. Но тъй като смятам, че поне в намеренията (ако не в изражението) им има известна доза конструктивност, все пак да си кажа.
  “Обвиненията” ми, всъщност, не са конкретно към Вас, а към цялата плеяда коментиращи, която не се уморява години наред да предъвква отдавна сдъвканата тема за начетеността на ББ. Ами, в крайна сметка, ако някой иска да промени това и да имаме друг вид управници – начините не са много. Някои от тях Вие си правите, и за тях заслужавате уважение – просвещение (прекрасно по отношение на историята, за да не се повтаря), политически инициативи ( например за идиотския “паметник”).
  Сега относно “набеждаването” – то е затова, че не се намери някой (някои) възмутени, културни и прочие коментиращи, които да не променят нещата като си поемат политически път, явят си се на избори, убедят хората да гласуват за тях (като са умни, начетени и културни, знаещи и можещи – какво им пречи), спечелят си избори и хоп – имаме си управници, каквито да ни е радост да гледаме и слушаме. Само че това никой не прави. Или ако се опита да го направи, започваш да се чудиш дали наистина, и на практика има повече акъл или способности (например тъжната картина с десните и “десните” проекти).
  По лесното е коментаторското възмущение. Но е напълно безсмислено, според мен. Което може би не е гледната точка, която е приемлива за вас и коментиращите тук, но предполагам, че коментарната рубрика не е само за венцехваления, а за споделяне на мнения по основната тема на статията (не че някои са по нея, де).
  И няма нужда от първосигнална реакция за пример или “премерване” на положителните действия. Ако имах амбицията да влияя политически на нещата, щях да съм го направил, моят път е друг. Не всеки, чието мнение тук се различава от вашето има за цел да ви уязви.
  Ако щете – целта на коментара ми е някой да си каже (може и това да сте Вие, или някой друг) – стига говорене и мрънкане, ще запретна ръкави и вместо да се възмощавам, ще събера съмишленици, ще спечеля изборите и ще дам друга посока на нещата.
  Бъдете здрав,

 26. Уважаеми г-н Иса, в последното си изричение предизвиквате и аз “като някой друг” се хващам на въдицата.
  Не е възможно всеки от блогърите да запретне ръкави,да събере съмишленици да спечели избори и вместо да мрънка да оправи нещата. Да ви припомня,и сега си имаме около 300 партии и поне една от тях може
  да промени живота ни. Това е достатъчно.Или не сте съгласен?
  Бойко Борисов излага своята начетеност до ден днешен-вчера,снощи,утре,други ден…За някои това е народно щастие,за други-обратното. Да не се ли говори за това,което се случва?
  Нека да се говори конкретно,а не да си измисляме лични проблеми.

 27. Иса, прав сте точно колкото беше права бившата ми зъболекарка, която, на оплакванията, че пломбираният от нея зъб продължава да боли, отговори: “Като ми критикувате работата, лекувайте си Вие зъба.”.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.