Какво (не) каза Борисов в Киев

Ако съм си позволявал досега да се съмнявам в дипломатичността на все по – големия дипломат, геополитик, помирител на непримирими  ( без неговата лична намеса) международни фактори, народи и държави Бойко Борисов, вече трябва да си взема иронията назад. По време на посещението си в Украйна, също толкова изненадващо от гледна точка на липсата на предизвестие за него, както е и призоваването на Борисов в Русия, Борисов демонстрира наистина висш пилотаж в нищо говоренето по най-горещия въпрос на международната политика от 2014 г. г. насам, предизвикан от руската окупация на украинска територия.

Да се намираш в Украйна като ръководител на държава, член на ЕС и НАТО и да не вземеш ( поне публично) отношение спрямо тази окупация, е връх на …подмазвачеството пред Путин. 

Ето какво се изхитрява да (не) каже Борисов в стила на своя конкурент Румен Радев, който изпрати послание до пострадалите от т.н. възродителен процес български турци без да спомене и дума за тяхната драма, наричайки отбелязваната от тях годишнина “празник”. 

Попадналият в Украйна Борисов, който в аванс се опитва да гаси пожара на своето предстоящо послушание на червения килим пред Путин в близките дни, реди в Киев приказки за мир и прочее баналности без дори да намекне кое е точно “лошото”, което трябва да оставяме назад и кой е неговият причинител по отношения Украйна. И още един пожар гаси нашият професионалист: потушава скандала с посещението на коалиционния си партньор Сидеров в Крим, което отказа на осъди в името на своето властово оцеляване, опитвайки сега да успокои Украйна, чието посолство в София реагира с гневна декларация на управленската българска провокация срещу нейната териториална цялост.

“Винаги сме били за мир, защото това е най-святото нещо. Това е вълшебната дума и затова полагаме толкова усилия. Трябва да направим всичко възможно, за да спасим мира. Влагам всичко в тази дума. Да оставяме лошото назад и да се опиваме да вървим напред”, пледира банално нашият премиер в Киев, за да не конкретизира кой точно е нарушил мира в региона през 2014 г. ( и в Кавказ през 2008  г.)

“Украйна заема важно място сред външнополитическите приоритети на България. С вашата страна ни свързват приятелски отношения, стъпили на от историческата, културна, езикова и религиозна близост между нашите народи, както и от наличието на най-голямата българска етническа общност извън страната”, заявява Борисов, който със сигурност ще повтори същото клише и в Сочи, но без констатацията за многобройна българска етническа общонст, каквато никога не се прихваща в същинска Русия въпреки “вековната любов” между народите ни.

Ако човек не знае какъв е проблемът с руската окупация на украинска територия може да остане с впечатление, че Украйна е напднала Русия и е откъснала от нея територия. И сега помирител номер едно на Балканите я призовава да прояви снизхождение към своята руска жертва като остави лошото назад, за да спаси мира.

Борисов все повече се въоръжава с “вълшебната дума мир” , за да обслужи агресивната руска политика. На път е да надмине в това отношение украинеца Брежнев и неговия правешки слуга Живков, на когото привилигировано разтриваше ушите ( както сам се похвали). 

Някой да е против мира? Не? Е, тогава всички трябва да обичаме Борисов!

Казано с думите на младата социоложка Евелина Славкова “най-добрата позиция на България е да поддържа връзка с всички държави, с които може”. Тази мисъл сподели тя с телевизионната аудитория на Нова телевизия днес. Поради нейната младост ще си спестя възклицанието, че да кажеш това е същото, като да “откриеш” предимството на младостта и красотата пред старостта и грозотата. 

Когато обаче става дума за поддържане на отношения с Русия ( сякаш такива отношения липсват) българският опит учи друго. Не само заради факта, че внушава равнопоставеност в приоритетите между връзките със съюзнически държави и с такива, които непрекъснато ти бият шамари и те заплашват с кораби, подводници и бойна авиация на ръба на военната провокация ( както прави Русия от години – за сведение на мролюбеца Борисов ).

България поддържаше пълни дипломатичски отношения със СССР през цялата Втора световна война. Това не попречи на Червената армия безцеремонно да ги наруши и да окупира царството, след което да наложи отпечатъка на своя ботуш за десетилетия напред. И днес го виждаме да стърчи навсякъде. 

България се подмазваше на Русия (уж) заради своята зависимост от газовите доставки, което също така не попречи на Русия да й спре кранчето през мразовития януари 2009 г. заради ценовата си война с Украйна (още преди тя да се превърне в руска военна интервенция срещу същата).

България се опитва(ше) да умилостиви Русия за спрените енергйни проекти, което не попречи на Путин да сложи нарочно турско име на своята газопреносен поток, пренасочен към Турция и да натяква на България до днес, че си е позволила да спази европейските директиви ( например срещу монополното руско участие в проекта “Южен поток”). 

България се държи като зайче пред мечка по темата за натрапените ядрени реактори, което не попречи на Русия да я глоби съдебно с един милиард, който в момента обещава да подари на Турция тържествено като компенсация за надзвети пари в газовата търговия. Т.е. Русия взе от покорната България един милиард, за да на(д)гради с него дружбата си с Турция. Къде са патриотарите с тяхната обичайна туркофобия да се възмутят от руското вероломство в натриването на българския нос?

България, командвана от Бойко Борисов, се присъедини към Сърбия в отказа си от солидарност с Великобритания по случая “Скрипал” ( поради “липса на доказателства”) и доказа на дело, че наистина прави възможноста да обедини Западните Балкани, но по-скоро под руския скиптър. Това са заслуги като за руски слуги, поради което Борисов беше привикан от Путин, но по задължително унизителния начин, който се полага на слугите.

Според външия министър Екатерина Захариева в Русия Борисов ще говори за енергийни проекти, а не за “вълшебната дума мир”. То се знае. Иначе би прозвучало като недопустим упрек за ушите на Путин, отказващ да признае, че именно той е нарушил мира с Украйна. Дали ще говори или само ще слуша и ще козирува?

Предстои да чуем какво ще ни преразкажат по темата. Но вече със сигурност знаем какво (не) казва Борисов в Киев. “Дипломатично” мълчи в угода на Москва за нейната агресия срещу Украйна, за да не дразни Путин и тактично се крие зад призиви за мир, за да защити основната си стратегечска цел: да бъде оставен да управлява. Направо е чудно, че не се е обявил за посредник между Украйна и Русия, както между Турция и Европа, държавати от Западните Балкани, Изтока и Запада.

Както се вижда, Борисов е дипломат, тактик и стратег на собственото оцеляване. 

НА СНИМКАТА: Прегръдка в Киев между бившия световен шампион по бокс, настоящ кмет на Киев Виталий Кличко, с бившия кмет на София и състезател на футболния отбор “Бистришки тигри” Бойко Борисов.

991-ratio-bojko-borisov-klichko

17 мнения за “Какво (не) каза Борисов в Киев”

 1. Господ забавя, но не забравя. Винаги идва Видовден. Дали ще е резултат на “магнитна буря” от Америка или призовка от лихтенщайнската прокуратура е подробност от пейзажа. А защо не и двете. Нашето баце в такава банално-криминална холивудка се е вкарал, че краят е неизбежен. Стига някой Сретен да не реши да “(из)вземе закона” у ръце, при бай Ставри, строг но справедлив, все ще намери в СЦЗ килия с южно изложение. Много мина, мъничко остана. ВЕрвайте ми!
  И да не забравя, ДГД от една долна мръсна гад!

 2. Да припомня!
  На 30 май-сряда е последното заседание в Софийски Районен Съд-Наказателно отделение, адрес бул “Скобелев” 23, на ндчх 17036 , атакистът илиан тодоров срещу ИВО ИНДЖЕВ от 13,30часа, 109-ти състав, съдия Славчев в 16-та зала.
  В тази връзка и подновявам кампанията на СИЯ “Левче за Иво”.
  https://ivo.bg/%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%B8-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B0/

 3. Украинците НИКОГА НЕ ЗАБРАВЯТ ПРЕДАТЕЛИТЕ!

 4. Междувременно, в Луганска област загинаха още двама украински ГЕРОИ, един е тежко ранен! Тези ГЕРОИ защитават ЦЯЛА ЕВРОПА, не само своята Родина Украйна!

  https://www.unian.ua/war/10132061-na-luganshchini-pid-obstrilom-zaginuli-dvoye-specnazivciv-alfi-sbu.html

  “Да оставим лошото назад”, а SICаджийска МУТРО проклета, така ли?
  Мръсна кадесарска гад!

 5. 1) Холандия и Австралия:
  https://www.government.nl/latest/news/2018/05/25/mh17-the-netherlands-and-australia-hold-russia-responsible

  2) ЕС:
  http://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2018/05/25/declaration-by-the-high-representative-on-behalf-of-the-eu-on-the-findings-of-the-joint-investigation-team-on-the-downing-of-flight-mh17/

  3)НАТО:
  https://www.nato.int/cps/en/natohq/news_154585.htm

  4)САЩ:
  https://www.state.gov/r/pa/prs/ps/2018/05/282498.htm

  Борисов ще заяви ли, че е съгласен със независимата преценка на тези държави в Москва и че Русия трябва да поеме отговорност?

  Какъв е вашия коментар относно тези декларации, г-н Инджев? Какво е бъдещето на Тръмп обществото в България и на отношенията ЕС – Русия, НАТО – Русия. Забележете, че има криминални преследвания за престъпниците натиснали копчето и граждански искове. Две линии на преследване.

 6. Ето така се ходи на финалният футболен мач за европейската купа на държавна сметка.Много бъркат онези мислейки ,че Мутрата случайно е попаднал на датата за посещение в Украйна,имайки предвид,че подобни визити се плануват месеци преди това.На този дребен мошеник не му мигва окото да харчи държавни пари за да си чеше крастата.А иначе за глупостите които е наговорил на Президента,ясно става от статията на г-нИнджев

 7. Бойко Борисов май е решил да си прави специален албум.
  Голяма веселба на тия снимки.И на тая с Кличко, и c Порошенко ,c Папата, cъc Западните Балкани,Заев,Ердоган,Меркел, Макрон… И на срещата с Путин ще е така.
  Голям майтап ще падне.После всички заедно ще се смеем дълги години.Е, пак ще си плащаме без много кандърми, но нейсе.Само мир да има.

 8. ЖАЛЪК, както на всяко свое публично изцепване – Бойко Борисов няма никога да посмее да противоречи на Путинката! Дребосъкът от Кремъл е взел страха на уличния “побойник” и “каратист”, пожарникарят Борисов се умилква та дано КГБ-иста го погАли по главата, както са го галИли “3-те” папи.

 9. До Борето
  Позволявам се леко да те поправя. Когато се лигавеше пред “Джордж” в кабинета си показвайки с нескрита гордост снимки с тримата римокатолически папи, баце започна изказа си така: “Три папи са …”. Къде ти членуване. Няма как да искаме дори толкова малко от илитерата.
  Между другото, четох-непроверено, че домакинът Порошенко бил завършил българската гимназия в Болгар. Не изключвам, стига да е така, неговият български да е по-правилен и по-богат от този на госта.
  Ето го и клипчето.

 10. Споменатата млада социоложка Евелина Славкова е една от редовните коментаторки в придворната телевизия на ГЕРБ&ДПС, където разни млади “кадри” (някои от тях още неизлекувани от младежкото си акне) се упражняват да развиват опорни точки в ефир. Трябва да му признаем на девойчето, че е овладяло вече доста добре многословното нищоказване. Не знам в нароилите се странни институти, където се учат тези младежи, някой прави ли си труда да им обясни, че все пак социологията и политологията са… науки.

 11. “Руснаците налагат поведение, при което хората са готви да изкопаят кратер на вулкан в сърцето на държавата си – без изобщо да се притесняват къде ще отиде лавата, стига да им се плаща”.
  Тази фраза е изречена от Божан Стоянов, зам.-министър на енергетиката в служебното правителство през 2013 г., а за нея съобщи New York Times в пространен анализ през 2014.
  В ПРЕВОД ТОВА ОЗНАЧАВА, ЧЕ РУСКИТЕ РЕЗИДЕНТИ И РУСКИТЕ ШПИОНИ СА СИ СВЪРШИЛИ РАБОТАТА ЗА ДА РАБОТЯТ ТЕХНИТЕ БЪЛГАРСКИ АГЕНТИ ЗА ДОБРОТО НА РУСИЯ И ПОЛУЧЕНИТЕ РУШВЕТИ В МИЛИОНИ.
  ЕТО ЗА ТОВА СЕ СЛУЧВА ВСИЧКО ОЕТО ПОИСКА РЕШЕТНИКОВ!

 12. https://www.youtube.com/watch?v=2mXmqUCvgxo
  ББ няма да постави въпроса за масовите арести на опозиционери в Русия по заповеди на кагебиста Путин! ББ няма да каже нищо за позицията на ЕС и НАТО за сваления от руснаците пътнически самолет!
  ББ ще гледа да предотврати публикуването срещу него на руски компромати като изпълни всичко, което му заповяда Путин.
  Това не е моя премиер!

 13. НА ВНИМАНИЕТО НА ДАНС. САМОПРИЗНАНИЯ НА ГЕНЕРАЛ ОТ КГБ ЛЕОНИД РЕШЕТНИКОВ:
  Решетников не желае да поддържа топли отношения само с БСП. „Не трябва да отделяме една партия от останалите. Не трябва само тя да бъде наш съюзник. Имаме тесни отношения с хора от ГЕРБ, Атака, дори от СДС.
  ЗА СВЕДЕНИЕ НА ОРГАНИТЕ НА РЕДА – НАШ СЪЮЗНИК НЕ Е РУСИЯ А НАТО И ЕС!

 14. п.с. ТОВА НА ЕЗИКА НА КГБ ОЗНАЧАВА: АКО НЕ РАБОТИТЕ ЗА РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ ЩЕ ВИ РАЗКРИЯ ИМЕНАТА И ПАРТИИТЕ И ЩЕ СПРЕ ФИНАНСОВОТО ВИ КРАНЧЕ.
  Просто “120 минути” бяха използвани за провеждане на явна връзка с агентите и подсказване на техните бъдещи задачи!

 15. …”И тази епоха на кръв и на плам

  през всички епохи и през вековете

  ужасна и мрачна в хаоса ще свети,

  растеща всечасно в по-голем размер

  и ще фърля вечно като облак чер

  въз нашта исторйя една сянка тайна

  от кръв и позори и слава безкрайна.”

 16. т.нар. КАЛИНКОВ мутровождь – винету, посети Киев само заради “мачлето” за финала на Шампионската лига. Само заради ЛИЧНОТО присъсствие , а не заради някакви “държавни дела”.
  Още повече ,че винету не е посещавал Украйна, а пък и няма защо да я посвещава! Все пак винету е ПОРЦИОНЕН “вождь”, ……. ПОРЦИОНЕН “вождь” на КАЛИНКИТЕ в НРБ…..
  А от Украйна НЯМА личен келепир , и за това и винету никога НЯМАШЕ да я посети, но….НО когато все пак винету видя някаква мъничка “порцийка”, като възможността да присъства, ЛИЧНО за себе си, на финалното “мачле” в Киев, както можеше и да се очаква винету веднага отиде до Киев, иначе никога нямаше и да разбере , къде се намира Украйна….. и дали въобще съществува такава държава……. а още повече ,че за неговият ЛИЧЕН порционен начальник- Путлер Украйна НЕ е отделна НЕзависима държава…… а както е всеизвестно винету ВИНАГУ “слушка” начальниците си, особено милиционерските и чекистките си начальници, които вече са му и преки порционни начальници……
  И щом като Путлер МУ е казал ,че няма Украйна, то и винету си го “слушка”, както предишните си ПРЕКИ начальници – тато ди тути каскети , и Кобурга….
  Всичко това показва ,че и за винету не съществува Украйна, а той беше в Киев само заради мачлето….
  Още повече ,че в Киев освен Порошенко , бяха и президента на Естония и краля на Испания. Но след като винету нямаше никаква програма , освен личното посещение на мачлето, то и не можа да се възползва от възможността да поговори неформално с тях….
  Ето това е “интернационалният” порционен “вождь” на НРБ, “евроразвит” “председатель” на ЕС, “доктор” на мачлевите нАуки…….

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.