Убиха колегата Бабченко, ярък критик на Путин, чиито слуги не смеят да се зарадват публично

Убиха в Киев Аркадий Бабченко, един от най – ярките критици на Кремъл,  руски журналист и блогър. Бил е свидетел като руски военослужещ на руските зверства в Чечня, която Путин смаза с асиметрична спрямо миниатюрната република военна сила, за да се превърне по този начин преди 18 години в пълководец на руския шовинизъм.

НА СНИМКАТА: В Русия “патриоти” създадоха видеогра, в която желаещите могат да бият Бабченко за удоволствие.

68c0fa0ee6bc291d79fae71b10cde7b7__1440x

 

 

 

 

Публикувал съм много негови текстове в блога. Като тази негова реакция на аншлуса на Крим през 2014 г. https://ivo.bg/2014/03/23/руският-райх-преди-и-след-аншлуса/

Чувствах го близък и не ми се искаше да вярвам, че му се е случило същото, като на Анна Политковская: разстрел в предверието на собствения му дом ( ще запомня завинаги убийството й, защото стана в навечерието на моето телевизонно “отстрелване” на 8 октомври, ден след нейната смърт, когато зъврших последното си предаване “В десетката” по БТВ с призив за минута мълчание в чест на храбрата журналистка и правозащитничка). 

Забавих този текст, писан снощи по горещите следи на новината, с надежда да не е истина. Или може би поне да се изясни до сутринта с доказателства кой е убиецът. 

Бабченко беше принуден, както мнозина други критици на Путин, да емигрира след многобройни заплахи за живота му в Русия. Избра да живее в близката в много отношения на Русия в исторически план Украйна, където продължи през 2017 г. активната си журналистическа дейност като телевизионен водещ.

Аркадий Бабченко не се вписва в стандартната схема да подлежащите на убиване “предатели”  спрямо руския режим, като бившите руски офицери от тайните служби Литвиненко и Скрипал. Нито е сред избягалите от Русия под натиска на путинизма олигарски като Березовски, намерен удушен в Лондон след разрива му с клана на Путин. 

Бабченко е бивш, но не шпионин, а боец от руската армия, отвратен по съвест от видяното в Чечня. И ще остане в настоящето  и бъдещето с текстовете си, с които предизвика дългата ръка на късокракото зловещо джудже да прекъсне младия му живот. 

Смъртта на Аркадий Бабченко е загуба, равносилна на онази, която сполетя Русия с ликвидирането по същия начин на журналистката Анна Политковская на 7 октомври 2006 г. в московския й дом. Или на алтернативния на Путин руски демократ Борис Немцов, убит пред прозорците на Путин на мост в Москва на 28 февруари 2015 г.

Московските лицемери вече пуснаха в пропагандната си медийна пералня любимата си самозащитна версия, че украинците са убили Аркадий, за да набедят руснаците. Каква мерзост ( употребявам този русизъм съзнателно)! 

Десетки са ярките противници на Путин и режима му отстреляни, отровени в чужбина, убитите от побоища в затворите на Русия ( като адвокатът Магнитски, увековечен със специален закон на неговото име в САЩ, вбесил Путин до стпенен, че отвърна с контразакон срещу правото на американците да осиновяват руски изоставени дечица). И как нито един виден слуга на Путин не е станал подобна жертва на “гениалната” идея по този начин да се завърти интрига срещу самия него като му се вмени вина с цел дискретитиране на украинците, грузинците, англичаните, американците и прочее!

Един ден, когато днешният режим на преродения капиталистически Сталин се срине под собствената си несъстоятелност, както се разпадна СССР, на името на Аркадий Бабченко ще има наречени улици и площади.

Фанатичните почитатели на путинизма веече тръбят, че Путин няма интерес да бъде разстрелян толкова изявен негов критик и дори лицемерно скърбят в социалните мрежи за убития си сънародник. Циничните говорители на тази теза я повтарят всеки път, когато Путин ликува ( тайно) над гроба на своите политически противници. С всеки нов труп това оправдание звучи все по-абсурдно. Обратното би означавало да приемем, че приятелите на мъждукащата демокрация в Русия гасят сами най-ярките й свещи само и само това да навреди на доброто име на злодея, който обаче ни най-малко не се чувства разколебан да властва.

“Иван Грозни убива сина си” е картина, която е специфично руска. Няма как да бъде приписана на външните врагове и това ще става все по-ясно на самите руснаци.

Не всички от избиваните методично противници на Путин могат да бъдат определени като най-добрите синове на Русия. Бабченко обаче е точно такъв и въпреки яростната му критичност към Кремъл и неговия самодържец, обичайните руски злобари днес поне не смеят да се изгаврят с паметта му, включително за да не потвърдят по този начин обосноватите предположения накъде водят кървите следи.

 

 

26 мнения за “Убиха колегата Бабченко, ярък критик на Путин, чиито слуги не смеят да се зарадват публично”

 1. “Я обязательно вернусь в Москву. Есть у меня там еще одно дельце. На первом же “Абрамсе”, который будет идти по Тверской, в люке, под флагом НАТО, буду торчать я. А благодарные россияне, забыв про Крым, будут кидать освободителям цветы и, опуская глаза, просить гуманитарной тушенки. И пинать ногами памятник Путину, говоря, что они не знали и в душе всегда были против.”

  Аркадий Бабченко

 2. “Кристалния период” на путин е в ход. Страха му да не би на стадионите да се се организират антиправителсвени демонстарции по време на световното първенство другия месец, го накараха да започне предварително мащабна акциая за арестуване и унищожаване на опозиционни лидери.

 3. Както и в България, така и в русия (по-скоро в ОБРАТЕН ред), тези, които трябва да им се чуват гласовете, а и такива като тях да ни УПРАВЛЯВАТ, биват ЛИКВИДИРАНИ, ИЗТЕЗАВАНИ, ЗАТВАРЯНИ, а ОНЕЗИ, които ни управляват и постоянно им се чуват ГАДНИТЕ ГЛАСОВЕ, трябва да влизат в затворите или да бъдат включително ликвидирани, но никога не става те да станат ДОСЕГАЕМИ..

  Междувременно:

  Офицерът от ГРУ Олег Иванников, стоящ зад свалянето на малайзийския самолет над Украйна, 2014 г.
  Най-вероятно, и този замисъл и заговор СРЕЩУ УКРАЙНА (а оттук косвено СРЕЩУ ЕВРОПА, ЕС и НАТО), е от КРЕМЪЛ, и операцията е на КГБ, а екип на ГРУ е изпълнявал.
  https://www.rferl.org/a/mh17-icannikov-suspect-bellingcat-distinctive-voice/29251023.html
  https://toinformistoinfluence.com/2018/05/26/russian-gru-officer-tied-to-2014-downing-of-passenger-plane-in-ukraine/

 4. Всяко поколение си има своя Юда.
  Между всички юди Путин стана пръв.
  Ще сервират в неговата посуда,
  леща, не – човешка кръв.

 5. Сега късогледи политици и коментатори ще нададат вой, че това е заговор срещу Путин. Западните служби (и примкнувшая к ним СБУ) му избиват противниците, за да го злепоставят (особено преди Световното). Глупци, туй що Вий не знаете е, че това е заговор срещу Русия и великия руски народ, който бавно, но сигурно от носител на култура се превръща в носител на “духовност” – избиват противниците на Путин, за да се задържи по-дълго на власт и съвсем да бастиса Русия, а нищо чудно и народа ѝ.
  Един испански диспечер от Брюксел ми го каза…

 6. Днес първата новина, която прочетох беше за убийството му… И денят ми помръкна!
  Ето една от последните му публикации писана след последните демострации в Русия срещу режима на Путин, когато младите излязоха на улиците и бяха смазани с казашките нагайки. И в която той се опитва да ги предпази от неоправдано безумна смелост – за да запазят живота си:

  https://starshinazapasa.livejournal.com/1039198.html

  На руски е, за съжаление нямам сили да го преведа, а и е по-добре да го направи професионален лингвист, какъвто не съм, трудно ще се разбере от хора не познаващи повече от доста добре руския език, но си струва да се прочете.

  Ето какво е писал още през март 2014:
  https://echo.msk.ru/blog/ababchenko/1282492-echo/
  И малко по- късно за себе си:
  https://newtimes.ru/articles/detail/81310/

  Господи, какъв ЧОВЕК убиха!…

 7. Страх ме е че тази лудост може да се прехвърли и у нас.

 8. Ако Путин разполагаше със силен съюзник (нещо като Хитлер за Сталин), бъдете сигурни че вече щяхме да се гърчим под червения ботуш и негодници като Симов и Ерменков да раздават “народно правосъдие”. Моля се такъв човек да не се появи, както и Тръмп редовно да си пие хапчетата.

 9. Убиецът е от руските служби и е заловен, а Бабченко…. Е ЖИВ И ЗДРАВ… Браво на украинските служби.

 10. Бабченко се оказа жив! Службите в Украйна скроили номер на руснаците. Интригата се заплита, май.

 11. Господин Инджев,господа! Започна да се говори в медийте за възвръщането и внедряване на агенти или така наречените по онова време (ПЕВЦИ или МЕКЕРЕТА) в частни фирми и предприятия. Господата от ГОРЕ с това не възвръщат ли онова време когато от ТРИМА ЕДИНИЯТ Е ТЯХЕН ПРЕДАТЕЛ и пак за една приказка да ЯДЕШ ДЪРВОТО. До кога ГОСПОДАТА ще работят с тези методи както ДС по времето на КОМУНИЗМА . За това ли им плаща данакоплатеца когато пак ще ползват ДОНОСИ от народа ни, те имат достатъчен контингент към МВРе нека те да им вършат тази МРЪСНА РАБОТА!IIC…..oIL

 12. ЖУРНАЛИСТ БАБЧЕНКО – ЖИВОЙ, УБИЙСТВО ИНСЦЕНИРОВАНО

  Российский журналист Аркадий Бабченко – живой, это была спецоперация СБУ.

  Как передает technosotnya.com ссылаясь на УП, об этом сообщил глава СБУ Василий Грицак на брифинге 30 мая.

  Он сообщил, что Служба безопасности заблаговременно получила информацию о готовящемся покушении на жизнь Аркадия Бабченко.

  “Сейчас я могу сообщить детали спецоперации Службы безопасности Украины, благодаря которой нам удалось не только сорвать циничную провокацию, но и задокументировать подготовку российскими спецслужбами этого дерзкого преступления”, – заявил Грицак.

  Подписывайтесь на наш Телеграм-Канал!

  “Я мог бы принести соболезнования семье Аркадия Бабченко, но не буду этого делать. Напротив, сегодня я поздравлю Аркадия с третьим днем рождения иприглашаю его в зал”, – сказал глава СБУ после чего Бабченко зашел в зал.«Я пока еще живой. Не дождутся». Выступление Аркадия Бабченко на брифинге СБУ.Служба безопасности Украины 30 мая сообщила, что журналист Аркадий Бабченко, о смерти которого было объявлено днем ранее, на самом деле жив. Он участвовал в операции украинских спецслужб, которые знали, что на него готовится покушение, и задержали подозреваемого в подготовке преступления. Глава СБУ Василий Грицак, выступая на брифинге, пригласил Бабченко в зал. Вот что сказал журналист.

  Добрый день. Я буду говорить по-русски, очень прошу прощения. Здравствуйте.

  Во-первых, я, наверное, хотел бы извиниться за то, что всем вам пришлось пережить, и за то, через что вам пришлось пройти, потому что я друзей и коллег хоронил много раз, и я знаю это тошнотное, блевотное чувство, когда приходится хоронить коллег. Вы уж извините, что заставили вас все это пережить, но по-другому просто было нельзя. Отдельно я хотел бы принести извинения моей жене за тот ад, через который она прошла за эти два дня. Олечка, прости, пожалуйста, но здесь тоже было без вариантов.

  Потом я бы очень сильно хотел поблагодарить Службу безопасности Украины за то, что спасли мою жизнь. Я не слышал, о чем Василий Сергеевич [Грицак, глава СБУ] говорил, я не знаю, о чем можно сейчас говорить, но насколько мне известно, эта операция готовилась два месяца. Меня посвятили в курс дела месяц назад. За этот месяц я видел, как парни работали, как они рыли носом [землю], как буйволы, пахали. Весь этот месяц мы были на связи, мы думали, прорабатывали, действовали. Результатом этого стала вот эта вот спецоперация, по результатам которой сегодня человек взят. Он уже находится под стражей. Ну, [или] задержан, я не знаю, я сейчас детали говорить не буду, я сам не в курсе.Преступление совершено и доказано, то есть все улики налицо, и что самое главное, значит, мою жизнь сохранили, я еще раз благодарю. Но самое главное — предотвращены другие более масштабные, более важные, более серьезные теракты, потому что там люди готовились и готовились серьезно. То, что неделю назад или две недели назад в России говорили, что в Киеве какой-то ИГИЛ готовит теракты перед Лигой чемпионов, видимо, это должен был быть, по всей видимости, я, наверно, насколько я понимаю.

  Ну что вам еще сказать? Как я уже сказал, все это дело велось два месяца, ко мне пришли месяц назад. Люди сказали, что есть на тебя заказ, уже переданы деньги. Деньги, насколько мне известно, 40 тысяч долларов. Показали мои документы, мои паспортные данные, мою фотографию, которая есть только в моем паспорте. Я ее делал, когда получал паспорт, когда там, в 25 лет? И эту фотографию, которая есть только в моем паспорте и только в паспортном столе… Стало понятно, что информация идет из России, что информация идет из, видимо, государственных служб, насколько я понимаю, потому что эту информацию могли добыть только спецслужбы и только в паспортном столе.

  Было предложено, значит, принять участие в этой спецоперации. Но тут других вариантов нету: либо работаем, либо все равно работаем. Я согласился. Как я говорю, месяц готовили эту операцию, парни рыли как буйволы, работали просто как буйволы. На самом деле оттуда, с той стороны давали очень сильно. На исполнение заказа дали две недели и потом начали подгонять. Подгоняли все-таки, видимо, к Лиге чемпионов. Приходилось как-то увиливать, придумывать какие-то отмазки. То я там ногу себе сломал — я ее, кстати, не ломал, — потом пришлось типа куда-то уехать. Все это должно было быть не вчера — то, что вчера произошло, это так совпало.

  Глава СБУ Василий Грицак: Я переживаю, что вы расскажете все уголовное дело.

  Аркадий Бабченко: Все, окей. Молчу. Короче говоря, вчера все это закончилось. Половина, значит, дела сделана. Я свою работу выполнил. Я пока еще живой. Не дождутся. Спасибо.
  ИЗТОЧНИК: https://meduza.io/feature/2018/05/30/ya-poka-esche-zhivoy-ne-dozhdutsya-vystuplenie-arkadiya-babchenko-na-brifinge-sbu

  ==================================
  https://www.technosotnya.com/2018/05/zhurnalist-babchenko-zhivoj-ubijstvo-inscenirovano.html

 13. СЛУЖБА БЕЗОПАСНОСТИ УКРАЙНА (СБУ): Убийство Бабченко заказали бывшему АТОшнику .
  ———————————————————–Российские спецслужбы через посредника в Украине заказали убийство российского журналиста Аркадия Бабченко бывшему участнику АТО.

  Как передает technosotnya.com ссылаясь на УП, об этом на брифинге в среду сообщил глава Службы безопасности Украины Василий Грицак.

  По его словам, для организации убийства российские спецслужбы завербовали гражданина Украины Г. Тот, в свою очередь, поручил совершение преступления своему знакомому, который принимал участие в антитеррористической операции на востоке Украины. За это он предложил киллеру 30 тысяч долларов, 15 из которых выдал сразу в качестве задатка.

  Грицак заявил, что сам Г. получил от россиян плату в сумме 10 тысяч долларов.

  Глава СБУ рассказал, что убийство было лишь одним элементом большой спецоперации по уничтожению оппозиционных россиян, прежде всего, журналистов и блогеров, критикующих российскую власть.

  По словам Грицака, после уничтожения Бабченко посредник планировал бежать в Россию через третью страну. У него уже был на руках билет.

  Глава СБУ сообщил, что гражданин Г. имел еще одно задание от спецслужб РФ -нелегально закупить за российские деньги оружие и боеприпасы и создать вцентральной части Украины базы, где это оружие будет храниться.

  Подписывайтесь на наш Телеграм-Канал!

  “Заказ в количестве 300 автоматов Калашникова, сотен килограмм взрывчатки, внеограниченном количестве патронов, боекомплекти для АГС, минометные миныи многое другое”, – перечислил Грицак.

 14. Браво на УСБ!!! Понеже дълго са били до КГБ и днешната ФСБ, са им знаели номерата и са ги изработили здравата!
  Радвам се за безстрашния Аркадий Бабченко – руският Иво Инджев!!!!

 15. Когато бях студент по право, в часовете по упражненията по наказателен просцес ни учеха да Фнимаване да не стане като в анекдота: “На съда всичко е ясно. Да влезе убитият.”

 16. Видеозапис от пресконференцията с Бабченко

 17. По-актуално отвсякога. Бабченко, пожелавам му съвсем скоро да сбъдне мечтата си.

  “Я обязательно вернусь в Москву. Есть у меня там еще одно дельце. На первом же “Абрамсе”, который будет идти по Тверской, в люке, под флагом НАТО, буду торчать я. А благодарные россияне, забыв про Крым, будут кидать освободителям цветы и, опуская глаза, просить гуманитарной тушенки. И пинать ногами памятник Путину, говоря, что они не знали и в душе всегда были против.”

  Аркадий Бабченко

 18. Слава Богу! Жив е! И изключително смел!
  Дано успеят да го опазят и него, и близките му.
  Господ и цялото небесно войнство да бди над тях!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.