Фалшивите фанфари създадоха фалшиви очаквания и фалшиви новини за България от Русия

Премиерът Борисов получи вчера своите 15 минути московска слава, когато се опита да се направи на говорител от името на Русия и Турция с твърдението, че двете страни нямали нищо против разклонението на “Турски поток” към България, която  да осъществява транзит към други стране в Европа. Руската реакция на това своеволие беше мълниеносна, с опакото на ръката.

Говорителт на Кремъл Дмитрий Песков беше цитиран от ТАСС да опровергава безцеремонно казаното от българския просител. Българите проявяват интерес, разговори по темата са водени, но нищо конкретно не е постигнато, защото е много трудно да се преправя проект, по който се работи в момента, опроверга той несъгласувания с Кремъл оптимизъм на Борисов.

Не помогна самоунижаването на Борисов, който си посипа главата с пепел и се извини за спирането на “Южен поток”, обявено всъщност от ядосания Путин през 2014 г. във връзка с отказа на Брюксел да наруши собствените правила и да разреши той бъде започнат монополно от Русия без достъп на други инвеститори. 

Не помогна на Борисов и ласкателството към Путин като към “ голям, старши партньор”, на когото му отива да прощава. Путин го контрира, че това му звучи като призив по-големият да плаща. Иначе казано той постави Борисов в положението на просяк, който няма да получи желаната монетка в протегнатата ръка.

086e7ff933784997beca03847d9560ef

 

Също така не помогна Борисовата т.н. харизма под формата на гореща прегръдка с ухажвания от него Путин. От всички хватки, тази му е най-любима на междунарния тепих. Нашенецът успя да го награби и да склони глава на ниското му рамо досущ както правеха подчинениете на Саддам Хюсейн иракски генерали, които при всяка среща с него демонстративно му целуваха пагоните. 

Български генерал скланя чело над пагоните на руски полковник? Факт. Фотофакт, при това. Не е много по-различен от приклякането на визепрезидента Йотова пред руснака Гундяев на летището в София през март, за което тя се оправдаваше по-късно с несъществуващо задължение да го направи – уж по протокол. Няма протокол и за прегръдките като форма на самоунижение с чужди автократи, но Борисов ги е превърнал в свой личен протокол. 

Колкото до новината за “опрощаването” на българските задължения във връзка с “Южен поток” на стойност 800 милиона евро, това е откровено фалшива новина. Защото става дума за отказ на руския монополист на българския пазар “Газпром” от едни пари заради други, който трябваше да плати под формата на доста по-голяма глоба. Случи се благодарение на решението на Брюксел, пред което Газпром капитулира, а не благодарение на Борисовата твърдост, каквато не е проявявал в Москва. 

За финал лицето на социологическото русолюбие у нас Андрей Райчев попари едничката гордост на Борисов във връзка с разговорте му с Медведев и Путин в Москва. Докато Борисов се похвали, че те били много топли, Райчев ( чийто баща помогна на времето на президента Желев да стане единственият чужденец, разговарял с Горбачов по време на преврата срещу него чрез специална телефонна линия в Сочи, където на практика беше под домащен арест през авгурст 1991 г.), демонстрира познания за атмосферата по време на посещението на Борисов в Москва. Не топлота, а “руска студенина” получил Борисов, обясни днес Райчев като един истински метеоролог на руско-българските атмосферни явления. 

Друг е въпросът, че като апологет на Борисов той прехвърли вината за тази руска студенина на президента Росен Плевнелив, който от две години не е държавен глава на България, докато си имаме на негово място Румен Радев, определен в един от анализите в руските медии днес като  “изпълнен с благоволение към Русия генерал”. По този начин Райчев призна без да иска що за отмъстителност таят “дълбоко обидените” руснаци , както ги определи той в рамките на постоянния си, всекидневен абонамент като гостуващ коментатор по график във всяка една телевизия с голяма аудитория. 

Единственият неопровержим конкретен факт, съобщен от Борисов от Москва, стана неговото изявление, че няма да има “Български поток” какъвто предложи преди седмица след среща с Путин в Русия неговият конкурент в подмазването на Москва Румен Радев. 

Русите медии съответно се подиграват, че появата на двамата  българи в рамките на броени в Русия показва колко много им се иска ( още) газ от Русия. Също както във вица за Манго, който много обичал да руча баница, ама баница нема. 

Още ли се чудите защо Борисов съкрати предварително обявената си програма и се прибра ден по-рано у дома, където никой не смее да му противоречи? Да, съмнявате се? Тогава се запитайте защо Борисов “пропуска” да се похвали с каквото и да било постижение, с каквото не би се посвенил иначе да се изтъпани пред публиката, ако имаше такова. 

Позволявам си да припомня, че се сбъдна скромната ми прогноза да очакваме фалшивите фанфари да родят фалшиви новини от посещенията в Русия на двамата нашенски просители. 

24 мнения за “Фалшивите фанфари създадоха фалшиви очаквания и фалшиви новини за България от Русия”

 1. Роденият да ПЪЛЗИ никога няма да ПОЛЕТИ!!! Дори да е за 3-и път премиер на България! Колкото и да лази мутрата лакейски пред дребосъкът от Кремъл, няма да му се получи – руският му господар е скъп на ласки.
  А Борисов за пореден път изложи страната в която се разпорежда еднолично – България си е нарицателно за русолюбие на “политиците” си, не на българският народ!!!

 2. И пРЕЗИДЕНТ Фърчилков и баце са уникално тъпи. Да не могат да си “сакат” при положение, че в Раззия отдавна се водят освен всичко друго и просяци-измекяри на повикване. Такова унижение и от домакина и от прислужващите му медии, бас ловя, никой друг чужд управник не е търпял.
  “Тате, ще ми купи колело, ама друг път”.
  И двамата получиха, това което тъпо и безглаво си търсиха. От трите, най-дългото.
  ДГД от една долна, мръсна гад!

 3. Статия която ако някой поназнайващ съвеЦкий диалект си беше направил труда да ѝ направи резюме и с думи прости после да им обясни и на двамцата произтичащите от нея “опорни точки” можеха да си спестят унижението да се гърчат пред ГНОМА. Плюс подигравките, при това съвсем резонни на тамошните “масмедии”. Но де ти достойнство у отрепки по призвание.
  http://magazines.russ.ru/nz/2013/2/e16.html

 4. Как ми се ще се да се намери поне един-единствен “храбър” репортер да отпере за мнение на двамцата по мислата на Аркадий Бабченко по-долу. Как бити пИдали, туй по баце, ще се изхлузат двамата “генерали”. ВЕрвайте ми!
  “Ще танцувам на гроба на Путин ще си направя селфи на “Абрамс” в Москва.”
  Аркадий Бабченко.

 5. Докога ще си завираме руски.. газ и нефт, най-скъпи на земята, бре!? Може ли да сме такива глупаци. Че и некачествени. Всеки знае, че като отиде да си зареди колата с газ в близка Гърция и двигателят подхвърква.
  А на свободния световен и европейски пазар има толкова по-евтини възможности. Но нали е любофвта към русия, “освободителка”. Аман от глупаци ей!!
  Балтийците започнаха вече да си внасят газ втечнен в ония големи железни балони с ония големи американски кораби, по-евтин. През Гърция и Турция минават разни тръби с азербайджански течности, скоро от Израел ще има големи количества през тръба през Гърция за Южна Европа.
  Еййййй, такова тъпо нещо като нашенски боко нема, та нема. Ама то да е само той, и да е изключение, да го махнеш – и готово.
  АМАН ей АМАН от кухотия, простотия!!!
  Ората ти дават по-евтино, ти фащаш нарочно по-скъпото!
  И си убеден, че ТРЯБВА ДА Е ТАКА!!
  Като нема куче, айде на пагоните, видими или невидими.
  ПФУУУ!!!!

 6. И пак!
  На 7 юни от 14,30 часа в Софийският районен съд на бул “Скобелев” 23, 133 с-в ще разгледа в първо заседание Дело от Наказателно Частен Характер № 6989\2018 с жалбар георги жеков срещу ИВО ИНДЖЕВ

  На 12 юни е второто заседание на второто дело на атакиста илиан тодоров срещу ИВО ИНДЖЕВ

 7. Остана му сал едното самоунижение, което за съжаление се брои за такова и за България и за българите.

 8. По темата за Бабченко и Украйна:
  Е, сега какво стана?! Репортери без граници и ОССЕ май съжаляват, че Бабченко е жив и здрав?!
  Такива са тези лицемери – дай им да леят сълзи и сополи за палестинските араби и разни други терористи, а иначе са приятели на путин, асад, мадуро и подобни престъпници!!!
  С украинците, путин си вкара един голям таралеж в гащите, който ще му изпапа малките топки!!!

 9. Да си припомним защо беше спрян южен поток. Защото русия държеше да има монопол ( само тяхна газ да се транспортира), второ защото Италия не клекна да финансира или подписва за цени и количества напред във времето. А историята с втечнения газ е същата, както преди телефоните с кабел.Няколко години и аут.Който е инвестирал в телефони с кабел или крушки с газ да му мисли.

 10. Очевидна е пълната поклонническа безсмислица на смешник-генералите в криминалните покои на международния военнопрестъпник Путин. Странното е, че срещата с Путин е за вътрешнополитическа употреба у нас. Путин беше буквално употребен в набиращата сила политическа война между Радев-Решетников и Борисов-Алекперов за “гордото звание” любимец на Путин в България. Явно Радев(решетников) е подготвял дълго и тайно посещение, превръщащо го в герой в очите на русофилистическия електорат и Борисов(Алекперов-Златев) в пожарен порядък е успял да отвърне на удара.
  Путин не му пречи да “развива международна дейност” с целуващи краката му членове на НАТО.
  Явно ни предстоят предсрочни избори и е добре русоробското поведение да бъде добре използвано от алтернативните на русопреклонните политици. Имат шанс.
  Но се иска работа 24/7 на терен. Няма да стане с една декларация и един трансперант по пътя за летището.

 11. Bсъщност “топлите братски” отношения между Брежнев и Живков в 70-те години на миналия век,сa натресли ,тaка да се каже, тежката промишленост на България.
  Като следствие имаме сериозна промяната на демографията и тежката задлъжнялост в долари в края на 80-те години.И множество други последици които ни преследват и сега, може би и в бъдеще.
  Нищо не може спре мечтите за огромни и лесни печалби,покрай съвместни енергийни проекти с богататa на запаси Русия.
  Все пак един хладeн кремълски душ може би e полезен ,за да отрезви носталгиците и поддръжниците на Москва.
  Е, един едва ли ще е достатъчен.

 12. След всичкото изчетено по темата мисля, че вече не сме “троянския кон на Русия” в Европа, а просто “ШУТА на Русия”. “Водачите” ни се правят на идиоти, а от време на време руснаците ни бият по един ШУТ в гъ.., за собствено удоволствие и забавление на света.

 13. Поздравления на ИВО за добре уловените акценти, “ако можем да минем безплатно, друг да плати”, “ако можем да се изкажем предварително и меродавно по въпрос между други, дето въобще не стоят нещата така, но предрешаваме” и т.н.

  Ето го и АЛЕКС:
  Унижението в Русия; радко и боко в страната на червените чудеса, опасността за България от диктатора Ердоган, и др.

 14. Ето го и ВАСКО НАЧЕВ:
  Тръбата ще се решава в ЕС-Брюксел, а не сепаративно кремъл-боко; вероятна цел на москва – нови разходи по Белене, и още.
  Намирисва пак на сепаративно “разрешение” тип “сан-стефано”: русия и подчинена от нея “сила”.. този път в лицето на каратиста боко… omg…. ПОМИЛУЙ!!

 15. “Български генерал скланя чело над пагоните на руски полковник?”

  Тиквата е толкова генерал колкото аз съм астронавигатор. Бсе пак по-добре над пагоните отколкото ….

  Така и не стана ясно защо Мутрака го привикаха на пожар в Белокаменната и защо зе върна по-рано. Тук става нещо, което така и не стигна до медиите.

 16. До Димитър,май 31, 2018, 12:38

  https://www.faktor.bg/bg/articles/sluchayat-babchenko-vazmozhno-nay-glupavata-provokatsiya-sreshtu-rusiya

  За съжаление, “Дойче веле” също се нареждат в този хор!
  За “Фактор” няма какво да коментирам – отдааааавна са ясни (с блокираните мнения на свободолюбивите коментатори във форума им).

 17. Ето, така трябва да говори и действа министър председателят на България:

  Доц. Иван Иванов: Българите да осъзнаят – без ЕК не можехме да се защитим сами от силния монополист
  Руската „любов“ на „Газпром“ струва на България стотици милиони лева

  https://www.faktor.bg/bg/articles/mneniya/intervyu/dots-ivan-ivanov-ruskata-lyubov-na-gazprom-struva-na-balgariya-stotitsi-milioni-leva

 18. Интересно и не много известно

  Kilometers of gas pipelines.

  US: 1,984,321
  Russia: 163,872
  China: 74,300
  Ukraine: 36,720
  Australia: 30,054
  Argentina: 29,930
  UK: 28,603
  Germany: 26,985
  Iran: 20,794
  Italy: 20,223
  Brazil: 17,312
  India: 13,581

 19. Евгений Дайнов в социалната мрежа:

  Борисов е помолил точно Путин – който нахлува в чужди държави и сваля пътнически самолети – за прошка за това, че България е член на ЕС и НАТО?
  Този човек не просто ни опозори. Той опозори и ЕС, бидейки негов председател, макар ротационен. Но с това бедите не свършват.
  Това, неговото, е вече държавна измяна. Има си текст в Наказателния кодекс: Чл. 103.(Изм. – ДВ, бр. 10/93 г.) Който, изпълнявайки държавна служба или поръчение пред чуждо правителство или международна организация, умишлено ги води във вреда на Републиката, се наказва с лишаване от свобода от десет до петнадесет години.

 20. Само целувки в устата нямаше, срам много срам

 21. Христо Комарницки си го бива. А едната репортерка държи нещо, което и приляга на професията.

 22. “… като стане дума за обич към чужда държава мнозина избират да обичат онази, която се е гаврила и се гаври с България и българите от позицията на мащеха, претендираща да ни бъде Матушка”. В десетката! путКин се подигра с нашите генералченца, за да демонстрира пред западните ни съюзници, че ги е хванал и двамата за топченцата. Друг ефект от странните визити на нашите дупедавци май няма да има и май не е търсен. И защо мащехата да се стреми да я заобичаме като матушка, при положение, че си е купила “обичта” на решаващите “фактори” в нашата държава и пет пари не дава ние колко я презираме?

  П.П.: Къде го Плевнелиев да се изкаже за принципната евроатлантическа позиция на байКой?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.