Защо пошла изява в лекия музикален жанр може да бъде бичувана в БНТ без “другата гледна точка”, а русофилската чалга – не

Не бих хващал точно този бик за рогата. Бикоборци и тореадори по темата за Вапцаров има достатъчно. Защо да се тикам и аз на арената, когато едно негово стихотворение ( отново, впрочем, далеч не за първи път) е употребено в лековат жанр с развлекателна цел за онези, които имат склоност да се развличат по нанадолнището на примитивизма. 

Извън спора за безспорния кич, сътворен от една певица от областта на този жанр, и освен неминуемото възраждане на политическите оценки за биографията на талантливия поет, искам да дам съвсем друга гледна точка във връзка с днешното предаване по темата на БНТ. 

Че то направи реклама на тази певица, за която никога не бях чувал, също е безспорно. 

Че беше дадена дума на две различни гледни точки на познавачи на творчеството на Вапцаров, единият с призив да не се тръшкаме чак толкова заради злоупотребата с поезията, а другият с обратното становище, бях впечатлен от друго.

Оказва се, че БНТ няма проблем да бичува някаква теза, изява и личност в нейно отсъствие. Ни най-малко не съм на страната на кича – както в случая, така и по принцип. Но многократно съм се сблъсквал с уж желязното изискване в БНТ да се дава думата на двете страни.

Винаги съм иронизирал, че в такъв случай трябва да поканят и покажат гледната точка на педофилите, включително чрез онагледяване на “(не)гледната им точка”. Или в студиото трябва да бъде канен и убиеца, за да е с ненакърнени коментаторски права спрямо жертвата си. 

От днес вече знам, че няма нужда от толкова екстремни метафори. Една певица е извършила нещо недостойно, според авторите на предаването и това е достатъчно тя да бъде бичувана без дори да бъде споменато дали е направено усилие да й бъде дадена думата. Защото явно такова усилие не е било сторено. 

Такава е преценката на авторите и аз, повтарям, не я оспорвам. Напротив, на тяхна страна съм по принцип. Защото всеки автор има право също на своята гледна точка как да си сглоби предаването. 

Моя милост обаче упорито винаги е тикан във формата “дискусия” с обратната гледна точка по темата за безобразията на русофилите. И защо? Ами защото авторите на предаванията и техните началства не смятат, че русофилите вършат нещо нередно, както  в случая с въпросната певица. Нещо повече, те се позовават на факта, че русофилската гледна точка е доста разпространена и трябва да присъства задължително, за да не засегнем любовта на голяма част от аудиторията.

А чалгаджийската гледна точка? Тя не е ли всъщност доказано най-масовата? Някой оспорва ли този факт?

Да проявиш характер като откажеш на чалгаджия думата е бзопасно. Не и в случая с русофилите, жертва на чиято агресия ставам често в чисто физическия смисъл по улиците на София.

С извинение към колегите, с които се познавам от години, тази непоследователност, за да не използвам по-обидна дума, показва, че и в журналистиката  у нас е взела връх  руската максима “бий, за да те уважават”. Русофилската агресия стряска храбрата ни журналистика както и политиците, които искат да се подмажат на московската пета колона.

А русофилството е вид обществено-политическа чалга, която е далеч по-опасно обществено явление, включително поради своята прикритост. Не всеки русофил се кичи с георгиевска лентичка, но е готов винаги да застане на страната на неправдата при всяко оспорване на русофилските лъжи с вековна давност. Само че да поканиш в студото си двама българи, противници на русофилството,  у нас е немислимо. Къде по-лесно е да приложиш това свое право на избор как да представиш темата си на гърба на някоя певачка. Хем е безопасно, хем те извисява спрямо падналия ( по дефиниция) морал на отсъствщия обект на твоя коментар.

 

За финал обяснявам защо изобщо се залавям да задълбочавам и без това отдавна възникналия разрив между мен като коментатор и БНТ. Защото на 15 май Емил Кошлуков, шефът на авторите на споменатото днешно предаване, ме убеждаваше по телефона, че не може да ме покани без прословутата гледна друга точка. А се видя, че е избирателно прилагана, което е сред върховните постожения в усилията по усмиряването на медиите под “демократичен” претекст. В резултат на което той отттегли поканата си към мен, тъй като останах непреклонен, че не приемам да бъда канен само ако насреща ми има някой, който да се опитва да ми затвори устата.

 

Отгоре на всичко в своето предаване “Още от деня” по БНТ Кошлуков анонсира вчера личното си омерзение от злоупотребата с поезията на Вапцаров. В резултат днес се получи, че собствените му критерии за правилност в подбора на събеседниците бяха нарушени тази сутрин. Някак си в синхрон с личното мнение на началника. Изглежда, че опитомяването на опърничавите ( и в БНТ) продължава до пълна победа невидимия Шекспир, истинският автор на тази пиеса зад кулисите.

12 мнения за “Защо пошла изява в лекия музикален жанр може да бъде бичувана в БНТ без “другата гледна точка”, а русофилската чалга – не”

 1. В десетката!
  На умряло куче, нож вадят. А по отношение на т.н. братушки, ето и баце онзи ден ги припозна 1:1 лично и начело пред САМИЯТ Путя за н-ти път при това кат “по-старши брат”. Имаме правото единствено да уточним коленопреклонно с коя поза само да предпочитат да започнат ……… . По същата процедура минаваме по-задължителните реквизити-формата и дебелината на наколенките и количеството и качество на вазелина.
  ДГД от една долна, мръсна гад!

 2. Светъл пример!
  Току що преведох 10лв през Пейпал на г-н Инджев. Реших всеки път когато някой заведе дело срещу него да превеждам (най-малко) по 10лв. Още само 500 човека да се съберат като мен, това са 5000лв, разделени на 5 месеца (колкото трае едно такова дело) и г-н Инджев ще си изкарва по една прилична месечна заплата благодарение на такива мижитурки като Жеков.

  POSTED BY VESELIN | МАЙ 31, 2018, 13:36

 3. И пак!
  На 7 юни от 14,30 часа в Софийският районен съд на бул “Скобелев” 23, 133 с-в ще разгледа в първо заседание Дело от Наказателно Частен Характер № 6989\2018 с жалбар георги жеков срещу ИВО ИНДЖЕВ

  На 12 юни е второто заседание на второто дело на атакиста илиан тодоров срещу ИВО ИНДЖЕВ

 4. Г-н Инджев, изпитвам огромно уважение към Вас, към Вашите идеи и принципи. Споделям ги напълно, и този блог е едно от малкото места в медийното пространство, където да се чува гласът на истината. Опитвам се, но не мога да проумея защо отказвате да защитавате и излагате Вашите позиции в директен сблъсък с рубладжиите. Да, понякога не е лесно да се надвикат кресливците, и да се влиза в техния сценарий, но си мисля, че само чрез по-чести медийни изяви истината може да достигне до повече българи!
  Желая Ви успех и много, много здраве!

 5. към STEVEN:
  Много добре си постъпва г-н Инджев, разбирам го и категорично подкрепям такова поведение. Истината стига до онзи, който я търси. Предвид данните за посещаемост на блога, ясно е, че половината България знае за него, активно чете и най-вероятно си набавя нужното количество истина. Нищо не налага да се въргаляш в кал и перушина, да се надвикваш с нечленоразделни социолози на по три водки, защото така им влизаш доброволно в схемичката. Убий глупака с презрение. Те наистина се чувстват прецакани от недостижимостта на И.Инджев. Той е самотен, защото е връх, а върхът е висок. Доле в ниското помиярите си джафкат гледните точки, обаче не им излиза от ума, че гроздето е кисело. Така си е.

 6. А че “русофилството е вид обществено-политическа чалга” >>> точно в ДЕСЕТКАТА – ще си го заимствам от Вас -много ми харесва !!!

 7. Нужно е да се отбележи ,чe екипа на въпросното предаване излезе на протест срещу Кошлуков понеже той си позволи да уволни дългогодишният кадър на БНТ и продуцент на предаването Весела Петрова.
  Без съгласуване.
  С цел подобряване на гледаемостта.
  Hещо като Вежди Pашидов в света на театрите и билетчетата.
  Нещо като кич/кючека c текстове на Bапцаров.

  Разбира се вината e обща.
  Oткакто Борисов c помощта на собственици на cредствa за масова информация и реклама e на ръба на вълната, всяка медийна опозиция се поставя в незавидно положение.
  По този начин се поощрява липсaтa на естествена конкуренция.
  Изобщо дава се път на послушната посредственост във всички сфери.
  Не особено оригинално,но изпитано в годините.
  В този смисъл ставащотo в БНТ и лица като Кошлуков ca следствие , а не причина.
  Политическата чалга е шедьовъра на турбо фолк дуета Борисов- ГЕРБ.Също доказано в годините.

 8. В бнт кошлуков кани удобни хора-петоколонниците на шаренкова и ПУТИН,другари обичащи РУБЛАТА и кланящи се на РАЗЗИЯ и КРЕМЪЛ,начин да се харесаш и си заработиш комисионните от НАШИТЕ БРАТУШКИ.

 9. Нищо не сте изпуснал с отклонението на поканата на Кошлуков.Hапротив.
  Какво можетe да изпуснете от гостуването си в предаване , където показването на среден пръст ,заяждания на дребно и прекъсване на участниците в разговора са част от журналистическия арсенал на водещия.
  По скоро ще се компрометиратe.

  Да не говорим за изненадващите манипулативни репортажи които се излъчват в началото на разговора, в и без това е ограниченотo време.
  Даже и не прикриват целта си, да дадат тежест в полза на единия събеседник.
  Oбикновено на тoзи, който водещия и без това не крие че поддържа.
  От актуално предаване се превръща в публичен съд.
  Естествено, добри кадри трудно се намират, но това е нелепо и излага БНТ като обществена медия.

 10. При последното гостуване на Петър Кърджилов при Кошлуков се видя типичният номер на пишман-водещия: нападение на двама срещу един. Абсолютна загуба на време и нерви е да му се гостува, а и зрителят няма никаква познавателна полза от една креслива говорилня.

 11. до г-н Николов,
  1.Оставам с впечатление за близка връзка между Вас и г-н Инджев. Имам идея, да поемем разходите по измислените дела срещу него. Затова Ви моля, в завоалиран разговор да установите разходите за адвокати, такси, загуба на време и други, в лева. Казвам това защото, той няма да сподели с Вас сумите открито. И тези, които не можем без статии на Иво, макар и с различни парични възможности, да поемем тази незначителна част в сравнение с моралното бреме на нашия Иво. По време на посещенията ми за делата, аз оставих на някои от вас моя телефонен номер и имейл. Моля Ви, да се свържете с мен по един от начините.
  2. Ако може, ще е полезно да научим условията за реклама в сайта, за да го рекламираме открито, с цел увеличаване на приходите. Ако има хора, които имат опит в тази материя да споделят начините, които да използваме за увеличаване на рекламните постери. Аз лично бих сложил рекламен материал на колата си /ако е разрешено/.
  3. Извинявам се, за употребата на “Вие”. Сигурно е от притеснение.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.