Защо няма наплив от руснаци на Ботевия ден, а и русофилите не смеят да ги канят

Припомнете ми, че не помня нашите русофили на власт и в опозиция да са канили който и да било руснак по случай годишнина от гибелта на Ботев, честван у нас като ден на загиналите за свободата. Нали уж точно Русия била носител на българската свобода, защо не сподели поне малко ентусиазма на българите от припомнянето на Ботевия подвиг- колега по освобождение ( според тях) все пак?

Хайде, днес честваме “някакви си” 142 години от кончината на великия патриот. Не е като  “кръглите” годишнини 130 г. от подписването на мира в Сан – Стефано между Русия и Турция ( обявена по тази причина през 2008-ма за Година на Русия в България) или като 140 години от същото събитие, отново обявено за “кръгла годишнина” и повод да бъде канен Путин от бългаския президент Радев. Но и за “кръглите” 130 и 140 г. от гибелта на Ботев от страна на Русия и руското посолство  тук нямаше наплив на гости  и на никого, дори и на най – изявените слуги на Русия в България не му идва на ум да направи връзка между истинската борба за българската свобода и руското “освобождение”. 

Гузни са онези, които изповядват култа към мракобесната държава, водила 12 войни с Турция без нито веднъж да намекне победно за правата и свободите на потиснатите от османците българи. Едва когато българите си поискват свободата по Ботевски през Априлското въстание и цяла Европа се пробужда от безразличието си към българските писъци , Русия се хваща за възможността да води още една война за Проливите. Обличая я този път в дрехата на “освобождението”, за да се опита да заблуди не само самата Европа за поредния си опит да превърно Черно море в свое езеро, но и да порусначи съзнанието на българите за своите дългосрочни колониални цели.

Бащата на българското Националноосвободително движение Раковски, духовен родител и възпитател по родолюбие и революцинна дейност на Левски, се е произнесъл категорично против руската намеса в българските дела като капан за бъдещата българска свобода, зареден с ново поробване. Ботев не е правил изключение. За него Русия, е “блудница проклета”, която за последно посещава с неуспешна мисия да събере средства за оръжие в последната година преди своята гибел.

Българи обвиняват тогавашните българи за кончината на Ботев. Нещо подобно изрече и президента Радев днес, заявявайки, че не куршум, а безразличието е убило Ботев. А нима безрзличието към историческата истина, както се вижда от основателната гузност на русофилите днес, не е още по-убийствена? Още повече, че не е движена от страх за собствената кожа, разбираем за онази епоха и ситуация, а е продукт на дългогодишното пропагандно отровителство с новичока на русофилството у нас. 

Дори в годините на насилствената руска болшевизация на България не посмяха да отровят памета на Ботев с чисто русофилска връзка. Нямаше как. Той прекалено ясно се е произнесъл по въпроса в собствената си публицистика.  Ботев не е Вазов, убеден русофил преди да прогледне и да напише стихотворението за настъпващото руско иго по полята на Добруджа през 1916. Няколкото стихотворения на Вазов, плод на това проглеждане,  слугите на Москва успяха да скрият от поданиците на Живков в НРБ, късайки съответните страници от стихосбирките му в библиотеките. Но на Ботев не посмяха да посегнат чрез порусначване със задна дата.

Ботев “само” го боядисаха в червено. Обявиха го за Комунист номер едно на България заради подкрепата му за Парижката комуна. Покръствайки го посмъртно в комунизма, косвено го “приобщиха” към правята съветска вяра.  А когато комунизмът и СССР се споминаха от старческа несъстоятелност, българският му следовници му откраднаха безцеремонно названието на вестника и си залепиха на челото на своето уж отречено вече от тази правоверност отроче “Работническо дело”. С Ботев и неговата “Дума” на уста тези думбази превзеха първите плуралистични избори в България, когато Русия беше в такова разсипано насипно състояние, че и в най-смелите си видения не смееха да си мечтаят, че пак ще им бъде “освободител” и кумир един ден.

Днес залозите са обърнати. Русофилството е пътеводната евразийска звезда на носталгиците по съветското робство, а Ботев вече не им трябва като “комунист”. И като не могат да опровегаят неговата опозиция на своята русофилска позиция, просто го премълчават в това негово качество. 

И ни най – малко не смятат да се извинят за поруганата от тях  негова памет в годините, когато подмениха кръста на неговия паметник на връх Околчица с петолъчка. 

НА СНИМКАТА: Откритият през 1930 г. паметник на Ботев на връх Околчица кръста на върха.

 

 

768x-1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

НА СНИМКАТА:  Обезобразения с петолъчкта през 1947 г. по време на съветското робство паметник на Ботев на връх Околчица

 

 

 

768x

 

 

 

 

Това “безразличие” не е ли убийствено, г-н русофлски президент Радев?

16 мнения за “Защо няма наплив от руснаци на Ботевия ден, а и русофилите не смеят да ги канят”

 1. Светъл пример!
  Току що преведох 10лв през Пейпал на г-н Инджев. Реших всеки път когато някой заведе дело срещу него да превеждам (най-малко) по 10лв. Още само 500 човека да се съберат като мен, това са 5000лв, разделени на 5 месеца (колкото трае едно такова дело) и г-н Инджев ще си изкарва по една прилична месечна заплата благодарение на такива мижитурки като Жеков.

  POSTED BY VESELIN | МАЙ 31, 2018, 13:36

 2. И пак!
  На 7 юни от 14,30 часа в Софийският районен съд на бул “Скобелев” 23, 133 с-в ще разгледа в първо заседание Дело от Наказателно Частен Характер № 6989\2018 с жалбар георги жеков срещу ИВО ИНДЖЕВ

  На 12 юни е второто заседание на второто дело на атакиста илиан тодоров срещу ИВО ИНДЖЕВ

 3. Двете снимки накрая казват всичко. Подменена българска история с руски лъжи. България ще се оправи само при пълна лустрация и нов обективен, прочит на историята си. Като начало трябва да бъдат сринати всички съветски паметници защото са просто гавра..

 4. Русофилският “президент” Радев чака да му спуснат заповед – засега може да си чества Ботева като не дразни (излишно) “освободителите” си! За съжаление на “президента” Ботев не му дава никаква причина да благодари на окупаторите на България от империята на злото.
  Ботев не е русолюбец, каквито са българските съвременни “политици” от рода на Бойко Борисов и гербаджийската банда, Румен Радев и бандата от БСП, Сидеров, Каракачанов с бандите “партийки”, които им финансира Решетников. Ботев е умрял за свободата на България, а не за да бъде последната окупирана от Русия!!!

 5. За ЧЕТАТА НА БОТЕВ са писали вестниците в много страни в Европа. Писали са и вестници в САЩ, а дори и в Южна Америка!
  Който не вярва, да провери.
  Нали има “патреоте” и “националисти”.
  ЧИИ “патриоти” и “националисти”.
  Кого обслужват те??
  За какво, за кого прикавват те??

  Междувременно:

  УКРАИНСКИТЕ СЛУЖБИ (които са “украински”, а не руски, като ДС-ДАНС, И ТЯ ИЗЛАГАЩА БЪЛГАРИЯ В ЕС И НАТО, но кефеща кремъл) са замислили и извършили операцията А. БАБЧЕНКО да осуетят руски план срещу него ДА БЪДЕ УБИТ:
  https://www.rferl.org/a/lavrov-rejects-any-russian-role-in-babchenko-murder-kyiv-russia-/29258933.html

  Военната доктрина на Русия за измама и отричане.
  УБИВАЙ, ОТМЪКВАЙ, МЯТАЙ ОТ БАЛКОНА, ТРОВИ, ЗАСТРЕЛВАЙ…
  Отричай, отричай, отричай, отричай, отричай…
  Отричай, и дори противникът ти ще се усъмни в СЕБЕ СИ да не би да го е извършил САМИЯТ ТОЙ!!
  https://www.thecipherbrief.com/threat-report-2018-russias-military-doctrine-of-deception-and-deniability

 6. Радев очевидно държи на близки отношения c Путин,но в интерес на истината с това горе долу се изчерпват негативите му.
  Поне в политиката.Може би защото е генерал- новобранец.
  За Бойко Борисов обаче има толкова матриал ,че един ден ще ни се чудят на акъла, като как е билo възможнo, подобна личност да застане начело на държавата. Вчера, в телевизонно предаване излъчиха кадри от едно мачле,в кoeто футболистите предпочитат да падат сами, нежели да отнемат топката на Бойко или да вкарат гол вместо него.
  A той се надува, надува… Балонa рано или късно ще се спука,само дето навиците ще останат.
  “Преклонена главица сабя я не сече”-,на колко още поколения тоя девиз ще дава смисъл в живота, можем само да гадаем.
  Други съжаляват,нo Кремъл особено се забавлява и насърчава тая българска привичка.Само това стига да се разбере основата нa руско-българските отношения.

  Борисов няма трудности да си намира оправдания,така че критикуващите го са облекчени в това отношение.
  Cмисленo e поне политическите противници и съотборници на Бойко дa не падат сами. Особено в приятелските му прегръдки.

 7. Кръста на неговия паметник стои също толкова нелепо, колкото и петолъчката.

 8. Светлана Алексеевич е казало всичко това преди 3 год. Звучи, повече от ужасяващо. А оттогава нещата в Раззия съвсем оттекоха. Мракобесие, маразъм, хибридна война до безпредел срещу всекиго “който не с нас е против нас”.

  https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/06/02/3188328_svetlana_aleksievich_ciala_rusiia_luje/?ref=home_main_news

 9. Не съм млад, но за пръв път научавам този факт на подмяна.
  Първата ми мисъл почти всеки ден е да видя какво пише този блог. Голямо БЛАГОДАРЯ г-н Инджев за ПРОСВЕЩЕНИЕТО!

 10. “Демокрациаята ни отне много”
  корни от Крушовица

  Обаче, на венецелските другари им донесе много. От вчера в метрото се пътува гратис. Свършила хартията на която се печатат билетите. Има и бонус. Тотален дефицит на тоалетната хартия. То не им е необходима.

 11. Цитирам Румяна Ченалова. Написаното от нея ми прозвуча много точно:
  Над два милиона напуснаха България в търсене на свободата във всичките и измерения. Ние останахме – да чакаме нещо и някого. Докато чакахме нечии сърца изтляха и се вкамениха в безразличие. Други аплодираха корупцията, яхнали луксозни джипове, арогантни и недосегаеми. Увеличи се вноса на силикон, утвърдиха се нови стандарти за престиж. Краденето се превърна в мерило за социален просперитет. Изреждаха се необразовани, лишени от политическа култура и обноски управляващи, които за тези 29 години повишиха само коефициента си на самочувствие и наглост.
  Днес отново стягат редиците.
  Борисов си отива и това е сигурно. Те знаят, че вече е въпрос на оцеляване да спечелят следващите избори. И чертаят стратегии, докато ни подхвърлят теми, с които да се заиграваме.
  Днес е денят на Ботев. Ден на тъга, в който трябва да молим за прошка заради свободата, в която не вярваме, която прогонихме от душите си и я заменихме с примирение.
  Ден на срам пред шепата българи, които не чакаха някого и нещо, а тръгнаха в името на България и свободата към смъртта си.
  Чакат ни тежки дни, дни на трусове, които като земетръс ще разлюлеят днешното мъртво вълнение. Време за избор… може би последният възможен, съдбоносен и
  еднакво значим за всички ни.
  Време е и ние да стегнем редиците. Срещу страха им да изправим колкото е останала онази вяра, че можем да бъдем свободни. Има я в очите на Ботев. Понякога е достатъчно само да я потърсим.

 12. ХРИСТО БОТЕВ:
  “Вие няма да повярвате, ако ви кажа, че в едно село казаците извързаха сичките старци, мъже и ергене и, като ги испроводиха „куда Макар телят не голял”, не остави­ха не една жена необезчестена, ни една мома неразвалена и ни едно дете неизнасиловано. Тие испокрадоха имането и покъщнината на селяните, испоклаха им птиците и добитакът и сичкото това премина ненаказано от страната на правителството. На мяста даже и кръв са пролея!”

 13. Ботев нещо не е харесвал руската политика и дълго време пропагандата някак не можеше да го обясни “по политически коректен начин”…
  дори кръста преди Девети септември е руския кръст, а не нашия православен кръст, а сега петолъчката е направо неподходяща. Все пак това е Ботев, а не Иван Вазов.

 14. @Гумата:
  Аз знаех, че е имало кръст и че е бил подменен. И страшно се учудих, като видях снимката на кръста – това не е нашият православен български кръст, който стои по кубетата на масата наши православни храмове. Това е кръст на Руската ПЦ! Преди 3 години бях 2 дни в Несебър, където не бях ходил от 2005-6 година. В централната църква на града беше пълно с такива, нашите си кръстове се губеха, съотношението бе 10:1 в полза на чуждите. И доживях и в Несебър и във Варна, ако попитам някой в някакъв магазин за нещо да ме упъти – отговарят на завален български – ами руснаци са. А в Бургас – да не говорим! И не е само там. Попаднах на един руснак, който се оказа бивш старши офицер от армията – ленинградец, както се представи, който твърдеше, че се е заселил в България заради чистия въздух, щото детето му имало астма…, не край морето,а някъде в Търговищко… Как да не му повярваш…
  Велики са били борците ни за свобода – и Ботев, и Левски и Раковски, Стамболов! Очите им са били широко отворени и са мислели с главата си – горната! А не като нашите днес.
  А най-лошото е, че като го разкажеш това за руснаците на хора, които не са от източна България – не вярват, хабер си нямат и не ги интересува…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.