Експертите разбиват лъжите за необходимостта от АЕЦ “Белене”, но им се налага да коментират анонимно ( в ivo.bg)

 

Смея да твърдя, че коментарите, събрани по-долу  в компилация от мения, е пример, че България разполага с повече от достатъчно специалисти, които са в състояние да обяснят несъстоятелността на руския проект АЕЦ “Белене”. Остава въпросът, защо техният глас не се чува, а са вижда в един личен блог.

Коментатор, който се подписва като  инкасоргеносен , реагира по следния начин в ivo.bg по повод поредния опит за зарибяване на гьола АЕЦ “Белене” с шараните, готови да гълтат кьоспето на руската пропаганда:

“Преди малко в бТВ беше поканен дългият инкасатор да “коментира” АЕЦ-белеНЕ!

По-нагли хибридни лъжи и демагогия за беленският гьол едва ли някой е слушал скоро.

И като се има предвид ,че именно дългият инкасатор е един от “съветниците” на “вождь” винету по въпросите на беленският гьол , то никак не чудно че винету иска да го рестартира, след като е слушкал само тъпотиите на лобисткият дълъг инкасатор.

А и вероятно дългият инкасатор, като “представител” на НРБ в Лукойл-Бургас, е един от “организаторите” на вчерашната среща между Путлер и неговият васал – винету. И за това винету никога няма да махне дългият си инкасатор от борда на Лукойл-Бургас.

И така, първата хибридна глупост на дългият инкасатор, която каза в предаването по бТВ е, че беленският гьол щял да струва “само” 4-5 милиарда евро, което е около 10 милиарда лева?!?!? И това явно е най-голямата тъпня, защото всички ядрени централи по света се оскъпяват с най-бързи темпове, а за разлика от тях ВЕИ-тата поевтиняват с няколко пъти , и вече са десет пъти по-евтини от ядрените централи.

Което предполага ,че АЕЦ-белеНЕ ще струва поне 15 милиарда евро (30 милиарда лева!) докато я построят евентуално след 10 години. А като прибавим и лихвите по заемите за строежа на централата , ще поскъпне поне ДВОЙНО – 60 милиарда лева , докато се изплати, евентуално след 30-40 години.

Но към това трябва да се прибави и свързването към мрежата на НРБ, и ежегодните експлоатационни разходи, за гориво, ремонти и т.н., поне още 1-2 милиарда ,годишно.

И като ги прибавим , и тях , към разходите за строеж и заемите , се получават над 100 милиарда, сегашни лева, за първите 30-40 години!!!

Което показва, че само за да се изплати АЕЦ-белеНЕ, трябва да има повече от 2,5-3 милиарда приходи ежегодно, за първите 30-40 години!!! Без никаква печалба, и разходи за заплати , и съхраняване на ядрените отпадъци, извозването на оръжейният плутоний към путлеристкият бандитустан и т.н..

Втората глупост на дългият инкасатор е ,че електроенергията от АЕЦ-белеНЕ щяла да е “по-евтина” от тази на АЕЦ-Козлодуй???????

Но при условие ,че не се отчитат капиталовите разходи за строителството и заемите за строителството, а се вземат предвид САМО ежегодните експлоатационни разходи за гориво, труд,ремонти и т.н..

Сякаш според дългият инкасатор някой ще “подари” и построи БЕЗплатна , готова ядрена централа, без пари за строежа , и без лихвите по заемите за строежа????? 

По същата логика, ако се вземат предвид само експлоатационните разходи за ВЕИ-тата, без да се броят разходите за построяването им, то тогава енергията от ВЕИ-тата ще е практически БЕЗплатна, защото НЯМА нужда от никакво гориво ,или скъпи ежегодни ремонти, а още по-малко за съхраняването на особено опасните ядрени отпадъци , които трябва да се съхраняват няколко милиарда години?!?!?

И все пак ,по фройдистки, дългият инкасатор каза точно ,колко РЕАЛНО ще струва електроенергията от АЕЦ-белеНЕ, като се включат ВСИЧКИ разходи ,за първите 30-40 години……. дългият инкасатор каза ,че цената на електроенергията от беленският гьол ще е….. 20-23евроцента за кВтч, или 40-45 стотинки за кВтч. Т.е. реалната цена от белеНЕ, според дългият инкасатор, ще е по-висока дори от преференциалите цени на енергията от ВЕИ-тата ,които си построиха с еврофондовете порционните обръчи около винету и тройната коалиция , преди 5-10 години. По-високи,и то според дългият инкасатор!

И ,трето, дългият инкасатор каза как ще се “изплати” беленският гьол. Той директно и цинично каза ,че трябва да се закрият повечето ТЕЦ-ве, и така да се създаде изкуствен дефицит на енергия. А заедно с това и да се намалят ВЕИ-тата. Ето така дългият инкасатор иска да се хвърлят над 100 милиарда ,за следващите 30-40 години, и след това да се закрият другите централи, за да може да се продава СВРЪХскъпият ток от беленският гьол, на цени от 40-45 стотинки за кВтч.

При положение че няма да има повишаване на търсенето на енергия , през тези години, заради повишаването на енергийната ефективност. Също както пропагандираха , че към 2010г. щяло да има недостиг(!) на енергия, а сега има излишък!

Ето това каза дългият инкасатор – 40-45 стотинки от белеНЕ, и закриване на повечето централи, за да може НРБ да има ядрен монополист на енергия, с дял 80-90% от енергопотреблението, пряко зависим от ядрени доставки и отработено гориво от Путлер и неговите енергийни бандити, …. без ВЕИ-та, без миньори, без ТЕЦ-ве…..и т.н..

То и сега 10 милиарда отиват от задунайската колония НРБ за путлеристкият бандистан ,всяка година. А сега дългият инкасатор иска да ги увеличи поне двойно…

Почти същите тъпотии каза дългият инкасатор и за газовите доставки , Турски поток и хъба балкан…

Не случайно казват ,че дългият инкасатор е толкова енергиен “експерт” , а още повече е чист партиен секретар и доживотен номерклатурчик. Партията “любима” тях ги “води”….и както в античността – всичките “партийни” пътища ги водят към – мАсква…”

Към горната реплика се присъедини и Irot, друг коментатор с очевидно експе,тно познаване проблемите на енегретиката:

“Всички пишман-енергетици крият истинските предимства на газовите турбинни централи, които компании като Сименс и Соларни турбини произвеждат и монтират за по-малко от месец. 

Предимството на тези централи е, че те консумират гориво само в момента на запалване на турбината, а след това тя гори предимно нагнетен с компресор ВЪЗДУХ с кислород, с използване на минимално количество гориво. Една такава 50-100 или повече Мегаватова централа може да бъде инсталирана за няколко седмици, променя мощността си според натоварването на мрежата и гори предимно ВЪЗДУХ и няма никакви вредни отпадъчни продукти, и най-важното е ВИСОКОТЕХНОЛОГИЧЕН ПРОДУКТ НА ЗАПАДА, а не зависимост към ОТНОВНИТЕ ТЕНЕКЕТА НА РЕТРОГРАДНИЯ РЕЖИМ НА КРЕМЪЛ. 

Това може би знае ВЕЛИКИЯТ КАРДИНАЛ ОВЧАРОВ и затова бързат сега да НАТРЕСАТ РУСКОТО АТОМНО л-но на България, докато още не са се усетили хората”.

Nick:

“Напълно съгласен с Irod. През последните години инсталираме такива централи в Египет, държава ТЕЖКО ПОСТРАДАЛА от съветската техника в енергетиката още от времето на Асуан, но бързо преориентирала се към Западните техноогии. Ето тази наша електроцентрала с газови турбини, филмът показва точно ПРЕДИМСТВАТА. Обърнете също внимание, на кого е дъщерна нашата компания – на КОТЕРПИЛА – нещо да ви говори това име, с което в България наричаха понякога автогрейдерите, макар те да бяха съвецки? Точно от тази КАПИТАЛИСТИЧЕСКА КЪРТИЦА се страхуват като от огън ПУТЛЕРИСТИТЕ, които едвам ИЗМЪКНАХА НЕЛЕГАЛНО от СИМЕНС няколко такива ембаргови турбини за да светнат крушките в ОТКРАДНАТИЯ КРИМ, а в България тези които отговарят за енергетиката ходят по конкурси за красавици”! https://www.youtube.com/watch?v=m4ThDYIaLEE

Unknown-1

https://www.youtube.com/watch?v=PCsdOiyeqxQ

 

E.GAVRILOV

“Ще добавя актуална информация за цените, на които в момента фирмата SOLAR POWER в САЩ сключва договори за строеж на фотоволтаични централи. Нивата са от 0,9$ до 1,3$ на ват в зависимост от големината на централата и сложността на терена. Тази цена не включва цената на батериите.
В следващите 10-20 години енергетиката ще се промени драстично поради навлизането на нови видове ВЕИ централи и такива изискващи много малко гориво, което ще даде възможност централите да се близо до консуматорите. Това ще доведе до още по голяма ефективност.
Така, че такива като белене са обречени и абсолютно излишни”.

19 мнения за “Експертите разбиват лъжите за необходимостта от АЕЦ “Белене”, но им се налага да коментират анонимно ( в ivo.bg)”

 1. Светъл пример!
  Току що преведох 10лв през Пейпал на г-н Инджев. Реших всеки път когато някой заведе дело срещу него да превеждам (най-малко) по 10лв. Още само 500 човека да се съберат като мен, това са 5000лв, разделени на 5 месеца (колкото трае едно такова дело) и г-н Инджев ще си изкарва по една прилична месечна заплата благодарение на такива мижитурки като Жеков.

  POSTED BY VESELIN | МАЙ 31, 2018, 13:36

 2. И пак!
  На 7 юни от 14,30 часа в Софийският районен съд на бул “Скобелев” 23, 133 с-в ще разгледа в първо заседание Дело от Наказателно Частен Характер № 6989\2018 с жалбар георги жеков срещу ИВО ИНДЖЕВ

  На 12 юни е второто заседание на второто дело на атакиста илиан тодоров срещу ИВО ИНДЖЕВ

 3. Никой не споменава, че до Белене няма прекарана инфраструтктура за трансмисия на такива електрически мощности до ел. системата на страната. А това са поне още няколко стотин милиона лева.

 4. Благодаря за включването на моя постинг, ето и линк към една наша нова електроцентралаq построена в Ситка. Aнимацията е малко по-хубава от тази с ракетите на Путин :)))) но тя е правена на Запад, където са изгонени 2 и половина милиона българия, а в България е останал лукановия куфар Беля-Не! https://www.youtube.com/watch?v=PCsdOiyeqxQ

 5. Напълно съгласен с Irod. През последните години инсталираме такива централи в Египет, държава ТЕЖКО ПОСТРАДАЛА от съветската техника в енергетиката още от времето на Асуан, но бързо преориентирала се към Западните техноогии. Ето тази наша електроцентрала с газови турбини, филмът показва точно ПРЕДИМСТВАТА. Обърнете също внимание, на кого е дъщерна нашата компания – на КОТЕРПИЛА – нещо да ви говори това име, с което в България наричаха понякога автогрейдерите, макар те да бяха съвецки? Точно от тази КАПИТАЛИСТИЧЕСКА КЪРТИЦА се страхуват като от огън ПУТЛЕРИСТИТЕ, които едвам ИЗМЪКНАХА НЕЛЕГАЛНО от СИМЕНС няколко такива ембаргови турбини за да светнат крушките в ОТКРАДНАТИЯ КРИМ, а в България тези които отговарят за енергетиката ходят по конкурси за красавици!

 6. Овчаров обяви 5-20 милиарда, друг опонира c 20 -100 милиарда. В същото време, няма инвеститор, няма план.
  Само мъгляви обещания на “много големи” инвеститори и общите приказки на Борисов.
  Е ,докога?Hа какво отгоре?
  Cтроителството в България явно се използва за трамплин c чисто политически цели.
  Да вземем за пример евро-строежите на ПП ГЕРБ. Колко гласове донесе това и на каква цена?
  БСП откога мрънкат за руски шлемове и как без тях сме живи умрели?
  Eдин най обикновен кабинков лифт се оказа заплаха за държавата.Сега поредния цирк.
  Проектът АЕЦ “Белене” ще напомпи партии от всички цветове на спектъра.
  Като чуят политически крамоли и надвикване, експертите обикновено млъкват.Понеже разбират колко нелеп е такъв спор, без документи, без параметри.
  Политиците се възползват,вдигат децибелите и дотам.Tъпчем на едно място.

 7. Ще добавя актуална информация за цените, на които в момента фирмата SOLAR POWER в САЩ сключва договори за строеж на фотоволтаични централи. Нивата са от 0,9$ до 1,3$ на ват в зависимост от големината на централата и сложността на терена. Тази цена не включва цената на батериите.
  В следващите 10-20 години енергетиката ще се промени драстично поради навлизането на нови видове ВЕИ централи и такива изискващи много малко гориво, което ще даде възможност централите да се близо до консуматорите. Това ще доведе до още по голяма ефективност.
  Така, че такива като белене са обречени и абсолютно излишни.

 8. П.С. С изключение на независимата журналистика.

 9. Строежът на Белене не е въпрос на икономическа целесъобразност. Цялата тази дискусия е абсолютно безпредментна и е просто камуфлаж. Решението ще е политическо. Русия изпадна в пълна политическа и икономическа изолация, а трябва да финансире две войни (Украйна и Сибир)и един диктаторски режим (Сирия). Икономиката е почти изцяло експорт на ресурси и буксува. На Русия и трябват проекти, които да носят свежи пари СЕГА. Турски поток няма да тръгне скоро. Затова се и сетиха за задунайския троянски кон. В българския бюджет има мангизи за източване. Затова и привикаха на пожар Фърчилежко и Тиквата – да им набият канчетата да си изпълнят задълженията към истинската им Матушка. Само две неща могат да спрат Белене – масови протести или прът в колелата от ЕС. За протести забравете. Отново остава ЕС да ни спасява.

 10. Статията е невероятна и с много парични данни които доказват за заинтерисованоста на платените КРЕМЪЛСКИ МЕКЕРЕТА за които КРАДЕНЕТО ще продължи при построяването на ЦЪКАЩАТА БОМБА АЕЦ БЕЛЕНЕ. Тези не ги интересува народа ни , тук става въпрос колко още може да се ОТКРАДНЕ и колко още ЕВРАЗИЯ ще лапне от България. Затова в момента Българина плаща скъп ток защото ние си имаме един ЧЕРНОБИЛ и ще ни строят ВТОРИ който ще ни (поевтени) тока след 30 – 40 години когато България може и да не съществува. За това ГОСПОДАТА са се РАЗТИЧАЛИ защото втори такъв ШАНС няма да им се отдаде а времето им ИЗТИЧА! Поздрави на господин Инджев и поздрав на пишещите коментари в блoга.IIC…..oIL.

 11. Днес из медиите Светослав Малинов се гневи защо ББ се извинявал и гънел пред Путин. Ами защото господин Малинов руснаците и техните решетниковчета са си свършили работата и сега са в ролята на циганина с гъдулката и мечката с халка на носа – ще танцува, ще прави кълбета напред и назад ЗАЩОТО Е ЗАВИСИМА ОТ СИНДЖИРА СЪСТАВЕН ОТ ДОКАЗАТЕЛСТВА И КОМПРОМАТИ, КОИТО АКО СЕ ПУБЛИКУВАТ мечката ще бъде предадена на прокуратурата.

 12. Цялата истина относно идиотския проект АЕЦ-Белене е отдавна изяснена! И то НЕ АНОНИМНО! Четете публикациите на изключителните български експерти – Георги КАСЧИЕВ и Георги КОТЕВ. Просто изписаното по темата /с конкретни убийствеги аргументи!/ трябва да бъде усвоено, използвано в публичните дебати от добросъвестните политици и популяризирано сред природонаселението по всички възможни начини.
  И още един аргумент, за който се сещам в момента – за безнадеждно изоставащата по икономически и НТ причини путлеристка военна машина ВСИЧКИ РУСКИ АЕЦ НА ЧУЖДА /вражеска за тях/ ТЕРИТОРИЯ СА ИКОНОМИЧЕСКИ ИЗГОДНА И ЧУДОВИЩНО ЕФЕКТИВНА ЯДРЕНА ОГНЕВА МОЩ, готова да бъде активирана във всеки момент!
  Някой ще се сети ли да попита от кой тип реактори е ползван в пуснатата наскоро на вода, плаваща руска АЕЦ – ВВЕР или РБМК, или някакъв друг, дали е двуконтурен /колко сиверта бълва в световния океан/ и като как произвежданата от него еленергия ще се подава в “неводоплаващата” мрежа?

 13. Immigrant Song :
  Беж,беж, беж…
  от руския Грабеж!

 14. Ето тук е казано всичко за ненужността на АЕЦ БеляНЕ, при това абсолютно професионално!!!
  Проф. д-р инж. Христо Василев e ръководител на екипа, разработил Стратегия за развитието на енергетиката в България с хоризонт 2030 г.

  “Седем мита в основите на АЕЦ “Белене”
  https://www.capital.bg/light/mesta/2018/05/31/3187813_sedem_mita_v_osnovite_na_aec_belene/

 15. Дългият инкасатор не каза кой отподписа тези цени на Мариците,нарочно не казвам американските,защото това е още една лъжа,упорито пренебрегвано за изобличение от политици и журналисти.Само 15% от акциите са на американски инвеститори,остатъка е на анономни офшорни акционери.По отношение на цената на добиваната електроенергия,то тя е подписана от дългия инкасатор в качеството му на енергиен министър в правителството на Станишев.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.