Борисов отново не схваща защо има протести срещу него за АЕЦ “Белене” – явно ще трябва да продължат

Премиерът Борисов напоследък все по – често “не може да схване” или се “чуди” защо някой протестира именно срещу него и политиката му на съглашателство с Кремъл и на васалитет пред него. След първия митинг в края на миналия месец срещу намерението му да  вдъхне нов живот на уж погребания руски проект АЕЦ “Белене” Борисов заяви, че не можел да схване защо по време на посещението на президента Радев граждани протестират точно под неговите премиерски прозорци.

Днес Борисов, който май е изчерпал аргументите си, буквално повтори реакцията си. След протест на граждани пред Народното събрание тази сутрин, където управляващото опозиционно на евроатлантическите интереси на страната абсолютно русофилско мнозинство бае над възкръсването на мъртвия руския проект, Борисов снизходи да забележи този ( шумен иначе) протест  с подмятане по адрес на организаторите ( от “Демократична България”). Чудил се защо го наричат слуга на Путин, след като Радев бил пръв при Путин. За радост на русофилския консенсус в Народното събрание нарече протестиращите “отломки”.

Участвах в протеста. Като “отломка” от българската журналистика, която потъна в океана на свободното слово с повече от 70 позиции надолу в международните класации спрямо онова 35 място в света от времето, когато Борисов нахлу в политиката насам, имам желание да ( му) обясня, защо точно той, а не президентът Радев трябва да бъде държан отговорен за безотговорното начинание с реанимирането на руската амбиция да увековечи енергийния си ядрен диктат над България. 

Не, че Радев заслужава друго, освен същите освирквания ( които и получи в този блог), но в състезанието по разпродажба на български суверенитет на тържището на Путин думата и ролята на ограничения в пълномощията си български президент имат предимно символично значение. Когато Първанов прокарваше тази пътека за удвояване и утрояване на зависимостта ни от Русия в енергетиката той беше в комбина с изпълнителната власт. Тя ни най-малко не се засегна от вероломното отнемане на пълномощията й от страна на Гошето ( както интимно го наричат близките му още от времето на кариерата му на партиен работник в Института по история на БКП). 

След среща с Путин очи в очи на енергиен форум в Загреб Гошето ни осведоми през лятото на 2007 – ма, че ще строим “Южен поток”. Не беше питал нито парламента, нито Брюксел ( в годината, през която станахме член на ЕС и в която той държа първата си и последна реч в Брюксел, скандализирала мнозина с някои намеци по адрес на ЕС още по онова време – повече не го поканиха през двата му мандата за нещо подобно). 

По мерките на нормалната дипломация и на обичайните правила в международните отношения събитията след това се развиха светкавично. Путин се появи като някакъв енергиен руски Месия в София месеци по късно. На 19 януари 2008 г. в София беше подписан т.н. троен енергиен шлем.

Радев се ползва в случая от смекчаващото вината му обстоятелство, че като “натовски генерал” Путин не пожела веднага да го привика, а изчака година и половина да го привика на аудиенция. Явно този път беше по-предпазлив да залага на куция президентски кон, след като и трите му проекта от тройния шлем се препънаха в България.

Борисов дълго и неоснователно се хвалеше, че той ги е спрял, макар на всички да беше ясно, че това се случи под натиска на независещи от него обстоятелства- като загубата на руски интерес към потролопровода “Бургас – Александруполис” или загубата на търпение от страна на Русия по отношение на обраслия с условия заради европейските правила проект “Южен поток”, спрян от самия Путин през декември 2014 г. и префасониран на “Турски поток”. 

Колкото до АЕЦ “Белене”, Борисов черпеше дивиденти от двойната си игра . На Запад намигаше, че се е събразил с основателните заблежки за опасността Русия да изгради още един опасен за колективната сигурност на континента нов ядрен трансграничен проект. А на Изток шушукаше, че го е направил с голямо нежелание. 

Сега обаче Борисов се намира под натиска да докладва на Москва какво смята да прави с обещанията си да преразгледа забраната да се строи нова руска ядрена цетрала. Путин му отправи този ултиматум по време на посещението на Радев в Сочи и му даде срок до края на юни. И ето, че генерал Борисов, който пребивава на върха на реалната власт в България в изключително комфортната атмосфера на проруския парламентарен консенсус, козирува отново на полковник Путин. И изпълнява. 

Не бях изчерпателен, но съм сигурен, че съм ясен. Дори и за Борисов, който твърди, че схваща трудно. Явно ще се наложи протестите да продължат, докато схване. Така че утре ще има отново протест пред Народното събрание по същото време. 

НА СНИМКАТА: Авторът на днешния протест с надпис на челото “Който я построи, той и ще ни пороби“.
 Дали не трябва да бъде увеличен надписът, за да схване Борисов, ако погледне зад пердето на парламента?

 

IMG_8581

 

 

 

 

11 мнения за “Борисов отново не схваща защо има протести срещу него за АЕЦ “Белене” – явно ще трябва да продължат”

 1. Както обикновено-брилянтен анализ и за огромна жалост много верен. Понякога си мисля, че това че стоим и говорим е като “Кучетата лаят, керванът си върви”. Но от друга-докато има хора, които говорят и протестират нещата все още са обратими. Дано не съм прекалено голям оптимист. Ако съм такъв-ще си поема вината, за разлика от нашия “уважаем” премиер.

 2. Борисов няма да схване за протеста, защото не чете. Ако всички около теб се мяткат кат‘ за дузпа, групичката дюдюкащи запалянковци вероятно приличат на „отломки“ (не е ли русизъм?).
  На митинга долових енергията, както и усещането, че този път десницата ще се справи. Може би вече разбрахме, че истината и експертността не са достатъчни. Само с тях след време на 1 April някой ще каже ибо живяха, Господи и толкоз. Ако пак се отиде само до казване на знания в телевизионни интервюта, отново си оставаме „вечните надежди“. Симпатията е хубаво нещо, но не е емпатия. Именно затова протестите „ще трябва да продължат“. За да се срещаме по-често и да се гледаме в очите. Ежемесечните митинги са добра основа да се демонстрира познаване на нещата („какви са“ и „какви трябва да бъдат“), както и да се изгради доверие, съгласия, прилагане на нормални десни политики. На едно зрънце му трябва контакт с околната среда за да покълне, а протестите, както и да ги квалифицират, ще свършат тази работа.
  Г-н Инджев,
  Днес не успях да се запозная с Вас. Надявам се това да стане скоро, когато поставяте автограф върху закупения от мен Ваш нов бестселър (как се казваше това на съветски:-).

 3. Руските наемници, които се наричат “патреоти” и “воеводи” започнаха да сменят в ямболско чуждите, турско-арабски имена, с български. Очаквам, ако наистина са “патриоти и воеводи”, а не руски наемници, все така ентусиазирано да продължат и със смените на чуждите руско-съветски имена на градове, улици, училища и т.н. с български! 🙂

 4. Чета на сайта на Министерство на енергетиката на Република България:

  “Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и президента на Китайската национална ядрена корпорация (CNNC) г-н Сие Дзядзие обсъдиха възможностите за сътрудничество в областта на ядрената енергетика.” https://bit.ly/2JBW8nX

  Любопитството на гражданина затри главата на поданика. Нe откривам този теменужен президент г-н Сие Дзядзие нито на сайтовете на CNNC! нито на Каймановите острови; а и моите китайски приятели не го намират.

  Може пък да е участник в международния ядрен форум “Българската атомна енергетика – национална, регионална и световна енергийна сигурност”, който тече в момента. На сайта на организаторите обаче https://bit.ly/2xLC7Gs липсва информация за програма и участници.

  Дали пък енигматичният президент на CNNC г-н Сие Дзядзие не е някъде в конферентните зали на х-л “Ривиера”, Варна? Последното за журналистите.

 5. Малка закачка с каузалността: Който я построи, той ни e поробил.

 6. Към ВЕНЦИ СТ.

  Прав сте, истината и експертността не са достатъчни. Но са жизнено необходими.

 7. Не е чудно ,че вождь на калинките винету не може да схване ……. НИЩО,…… чудното е защо въпреки това е все още премиер вече за третиЯТ си ПОРЦИОНЕН “мандат”. Ето това е чудното!
  И след като не разбира НИЩО от енергетика, от ЧЕЗ ,от АЕЦ , защо въобще се занимава да прави Зделки с тях?!?!
  Ми то “енергетичката” гинка е нобелов лаурет по ядрена енергетика , спрямо калинковият мутровождь винету, и е много по-добре тя да управлява енергетиката от един особено “трудно” “схващащ” мутровождь , въпреки че след 10 години на Дондуков1, и общо 20 години “пребиваване” във висшите етажи на изпълнителната власт, всеки първолак щеше вече да е защитил поне 10 дисертации по устройството и предназначението на изпълнителната и другите власти, но както се вижда в пожарникарската “академия” на милицията “схващането” не е сред основните предмети, а в допълнение и с милиционерската “генералска” практика става още по-малко………
  Има само едно решение за трудно “схващащите” – ОСТАВКА!
  И след като трудно схваща , нека върне прахосаните на вятъра 2 милиарда за беленският гьол, по неговото “управление!” И след това ако иска да “схваща”, а ако иска въобще да не схваща. Това си е само негова “даденост” на милиционерско-вождовият му “манталитет” и “интелект”, а не на всички други в НРБ.

 8. Богомил Манчев,председател на Българския атомен форум – БУЛАТОМ коментира пред БНР КОЙ е “китайският инвеститор”, който щял да даде парите и дали той е САМО китайски или…

  ” Парите ще ги дадат китайците – ако са китайците – китайците. Ако те са съвкупност от стратегически инвеститори, примерно – Китай, Русия и други, стратегическите инвеститори ще дадат парите.”

 9. От първото си правителство насам Баце, заедно с политиеския и медиен пейзаж видимо деградира.
  Дрегардира и политически и физически от спретнат пожарникар-каратист до един от трите Шиши-та – сля се с тях.
  Та рестарта на Белене е резултат от деградацията.
  Единствения ефект от дефекта е че ГЕРБ няма да претендира за европейска и дясна партия и десните изборатели може да се обединят около нещо друго. Резултатът според мен може да е изнандващо добър.
  От друга страна финансовия и властови ресурс на Шишитата е такъв, че не може да се победи свободни избори, защото такива няма да има.
  Та, да, без мощни протести няма да стане. Въпросът е какво ще ги възпламени, защото напрежението пак се натрупа.

 10. Не зная как Бацето ще се “извинява” и обяснява на Тръмп като ни отрежат заради санкциите на САЩ към новите сделки на “Росатом” ? А пропо Китайчетата /CNNC/ вече се опитват да извиват ръцете на Англия с новите 3 АЦ които строят там!!!
  Румънците не разбрах дали са съгласни да им цъка бомбата под носа и що не спретнат на Тиквоний3 едно ВЕТО през Брюксел ?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.