Русофилите: винаги с Русия и срещу България в угода на Русия

Една фотосесия, публикувана на фейсбук страницата на руското посолство в София по повод руски празник и препубликувана в Клуб Z , ме връща към основната отличителна черта на българската специфика сред бившите съветски колонии в Европа. Това е сляпото русофилство, което не търпи осмисляне на стари и нови факти. 

НА СНИМКИТЕ: Представителният оркестърът на българската полиция свири в двора на руското посолство. Някои от скъпите гости по-долу:  вицепрезидентът Илияна Йотова; съпредседателстващият ( заедно с Антон Кутев от БСП) от страна на ГЕРБ групата за приятелство с Русия в НС Красимир Велчев и бившият монарх Симеон Сакскобургготски

Оркестър Академия МВР прием посолство Русия

 

Йотова Макаров шампанско

Макаров Красимир Велчев

Макаров Симеон Сакскобургготски Маргарита

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Доколкото може да се види от гордо показаните снимки, сред множеството поканени български гости няма нито един “русофоб”. Това е правило за руско-българската симбиоза, която не допуска различното мнение за себе си дори и от едното лицемерие да си мери демократичността със Запада.

В западните посолства, чиито приеми, коктейли, вечери и закуски съм посещавал  десетки пъти, винаги е пълно с едни другари и другарки, които биха удавили в съответните чаши шампанско своите домакини, ако можеха. За родените, раслите, възпитаните в духа на плурализма западни общества общуването с противника е задължение, породено от принципа на конкуренцията на идеите и на сблъсъка на мненията.

Дори в най-тесен формат това правило се спазва стриктно от западната дипломация. Пример? 

На информативна работна закуска с френския министър по европейските въпроси, която се състоя ден преди традиционната закуска с бивши български дисиденти от времето на комунизма, бях поканен преди няколко години в компанията на само още трима българи. Един от тях беше журналистът Иво Христов, днешният русофилски гуру ( още от времето на предизборната му кампания) на президента Румен Радев.

Моя милост, който се придържа към принципа  да не си сменя позицията в зависимост от аудиторитя и да пише дори в личната си електронна кореспонденция така, че тя да може да бъде публикувана без срам и страх от компрометиране, си каза отново всичко, което мисли . Иво Христов си смени боята от яд, но не посмя да ми опонира. Зер не е прилично да си каже каквото мисли пред знатната френска дипломация, която го е уважила. Наложи му се изтърпи констатацията ми, че едва ли има бивша френска колония, която да има дисбаланс с Франция в търговията в съотношение 1 : 10 , какъвто е случаят на България с Русия – нещо, което накара министъра да се замисли, без обаче да намери пример, който да ме опровергае.  

Нищо подобно не може да се случи при руснаците и русофилите. Те са си самодостатъчни. За московците най-важното е “да ги уважаваш”, за да те припознаят за събеседник. Ако ги критикваш, значи си враг. Ето защо могат да поканят “десен” политик, като съпредседателя на групата за дружба с Русия в парламента, като гербаджията Красимир Велчев, но само защото си пада по всичко руско ( вкл. и по събора край Копринка). Щом е русофил – може. И дори трябва.

Банкерът Атанас Буров, антикомунист по убеждение, е бил знаменит със своето русофилство и ъвъпреки антикомунизма си е бил любим гост на съветското посолство в София. Съпоставяйки факти и интервюта от онова време, написах в книгата си “Течна дружба”, че най-вероятно тъкмо той внушава на премиера Константин Муравиев да покани в края на август 1944 г. неизвестния на широката публика командир на дивизия в Македония генерал Иван Маринов за министър на отбраната. Защото е искал да умилостиви Сталин с уважителен жест към зетя на комунистическия лидер Георги Киров.

Русофилството на Буров изиграва пагубна роля за България. Иван Маринов препъва решението на правителството за обявяване война на Германия с цели три дни ( уж от страх от германски репресии срещу българската войска в Македония), достатъчни за концентрираната на Дунава Червена армия да получи заповед за нахлуване и окупация на България под предлог, че царството не е обявило тази война. 

Не знаем също със сигурност дали външният министър Буров е бил и човекът, убедил премиера Муравиев да нареди на българската армия да не оказва съпротива на нашествениците. Но Буров със сигурност е бил “силният човек” в това правителство и е твърде вероятно неговото русофилство да е продиктувало това решение. Което не му спестява “народния съд” и репликата към комунистите, когато го отвеждат с белезници към затвора  : “трябваше да оставя Багрянов да се разправи с вас, сега щяхте да сте 2 метра под земята”. 

Късно се е усетил Буров. Русофилството не прощава никому, но най-вече на България. Друг пример за разликата между българските комунинсти и онези, които не са били заразени с русофилство?

Когато Сталин и Хитлер се прегръщат през агуст 1939 г. ( и с това дава пример на България година и половина по-късно да се съюзи с германия също) хиляди френски ( и не само френски) купинисти напускат партията. Тя е направо разбита и не може да се съвземе за съпротива срещу германските окупатори дълго сед френския разгром през юни 1940 г.  Нищо подобно не се случва с българските комунисти. Не и в мащаб, близък до френския пример. Защото българските другари на Сталин са в симбиоза с русофилството си и за тях решенията на Москва са свещени. Видяхме го и от безропотния начин, по който възприеха нареденото от Москва премахване на Тодор Живков.

Изводът, който се натрапва от историята и от днешното поредно нагаждане на русофилите към руския див капитализъм, е че русофилството наистина е форма на суеверие в България, употребявано за целите на руската антибългарска политика, както е отбелязал още през 1906 г. създадетелят на българския социализъм Димитър Благоев ( и го повтаря в голяма реч пред Народното събрание през 1914 г.).

На Кремъл българското русофилство му е нужно като “ слънцето и въздуха” за всяка кремълско същество. И съответно се грижи за този въздух ( под налягане) и любовта към президента – слънце да не помръква. Ходещите русофилски слънчогледи това и чакат. 

13 мнения за “Русофилите: винаги с Русия и срещу България в угода на Русия”

 1. Можеше ли навремето, варшавски “договор” ли кво бе, оркестър на Дс-МВР-то да свири в двор на американско посолство?? Можеше ли да се снимаш и изкараш с американския посланик някъде??
  Самото кагебе, от москвата, щеше да изпрати ДЕСАНТ, да ги екзекутира сичките, по зелената трева.
  Не само, че Америка и западът са толкоз толерантни. И тогава, и по принцип, и днес. Такива са си. Да ни “държат” 30 години с врагове на Америка и НАТО начело на страната, но любещи русия, а и с оръжие, се едно сме пак у варшавски, и пак срещу НАТО. То само толерантност да е… Как боко прави “безплатни” нам асфалти?? То само асфалти, само пари да е…
  Но и такива будали да има у нас. Да не го оценяват туй нещо. А и още повече будали, тъй глупашки любящи точно който не трябва. Русията, та и станали “московци”…

  Междувременно:

  ХОЛАНДЦИТЕ слагат 298 ПРАЗНИ СТОЛА пред руското посолства в Хага.
  СПРАВЕДЛИВОСТ ЗА ЖЕРТВИТЕ ОТ МАЛАЙЗИЙСКИЯ САМОЛЕТ, СВАЛЕН ОТ РУСНАЦИ, С РУСКА РАКЕТА И РУСКА БОЙНА БАТАРЕЯ, ОТ РУСКИ ВОЙСКИ, В ИЗТОЧНА УКРАЙНА!
  https://www.bbc.com/news/world-europe-44422678

  Само да ми дойде путин.
  СЪС СТОЛОВЕТЕ ПО ГЛАВАТА!
  И с чувал с лайна и запъртъци, тоже.
  Каквото сеят по света – това и да пожънат… да ПОГЛЪТНАТ, по точно.

  А пък холандсският премиер, зема парцала и си чисти разлятото кафе.
  Като боко също, а? Не, не е също.
  https://nltimes.nl/2018/06/07/video-dutch-pm-cleaning-spilled-coffee-goes-viral
  Боко е наперен мускулест/мускусен лебед, със зареян в бъдещето на нацията поглед и сбръчкано мисловно чело за него…. “варадаа” настрани, ескорта от несео-то идва, вътре е седнал царя на света, началника на Ес.
  А пък и холандксия цар и царица си ходят на работа с колелета.
  Май пак не е като боко.
  ВЕЛИКИ СА ОБИКНОВЕНИ НЕЩА!
  АМАН ОТ РУСКО-ОРИЕНТАЛСКА МАН/Ф/ИЯ И ПРОСТОТИЯ!!
  https://bicycledutch.wordpress.com/2013/04/25/the-new-king-of-the-netherlands-on-a-bicycle/
  https://investinholland.com/the-netherlands-the-worlds-most-successful-cycling-nation/

 2. Чак когато присъствието в България на неизлечимо болната от кух, безвъзвратно изостанал, агресивен империализъм североазиатска сатрапия бъде сведено до едно мизерно консулство с един говорещ български език консул, една скромна секретарка и един портиер за всичко, България ще бъде отново свободна и независима европейска страна, такава каквато е била на 22.9.1908 напр. Дотогава – Задунайска Губерния.

  Апропо, 22.9.1908. Мернах, че тази година поляците се приготвят с големи тържества послучай 100 години от независимостта си.

  Колко българи(?) изобщо се усетиха, как 2008, когато се навършваха 100 години откакто де юре се появява България като независима и свободна държава на картата на света, та колко хора видяха как злобното, ботоксирано кремълско джудже здраво и хибридно ни се изхрачи на “държавата”, нареждайки на проксито си гоцье да обяви 2008 за ГОДИНА НА РУСИЯ В БЪЛГАРИЯ!? Някой на някакво властово/журналисти ниво да беше възразил тогава (припомнете ми ако греша)? Ето такива “дребни” неща правят разликата между една свободна, осъзната и независима нация и една Задунайская!

  Събудете се, хора!

 3. На вещерско сборище се канят само вещици и вещери.

 4. Много са жалки в преклонението си пред съветскияТ окупатор българските рулолюбци! Но и безкруполни – няма значение, че България е унизена от империята на злото! За тях, които не знаят що е достойнство, пълзенето пред “господаря’ е форма на живот (не по Дарвин). Тези нищожества правят животa по тези земи изключително труден до невъзможност.

 5. В предаването “БЕЗ МОНТАЖ” по Канал-3 , днес от 14.40 ч., повториха отговорите на Борисов пред Парламента във връзка срещата му с Путин, но това не им попречи, все пак, ДА МОНТИРАТ записа, като спестиха най-любопитната част от отговора на Борисов, че са разговаряли с Путин цели 3 часа, но отрязаха уточнението му “със заклет преводач от руска страна”. (всеки недосетлив човек, с основание, би се запитал що ли пък не е имало заклет преводач И от българска страна ?!)
  Така че би било по точно, ако в бъдеще Канал -3 прекръсти предаването си “СЪС МОНТАЖ”. Има се предвид ПОДХОДЯЩ монтаж!

 6. Русофилството е особено състояние на българите и доскоро смятах ,че няма аналог.Да си толкова без мисловен,без мозъчен не е присъщо на живо същество ,още повече човек.
  Сега обаче виждам,че то е съпоставимо с онези умопомрачителни действия на хора,които масово си изхвърлят парите през балконите на престъпници с убеждението, че помагат да се разкрият престъпленията.
  Подобно е състоянието на хората гласували за Герб.
  Днес говоря два часа с гласувала за Герб *антикомунистка*.Обяснявам й.че Борисов вече явно .не завоалирани изпълнява програмата на БСП,енергийните въпроси,Белене,въоражаването на армията,отношението и коленопреклоничеството пред Путин и Кремъл и това,че самият Решетников каза ,че той е по ценен за Москва от Нинова.Всичките му съветници по енергийните въпроси са промосковски настроени,хора от БСП.При ,което тя ми отговори,че това се правело нарочно за да ги разобличи.Същото като с тези дето хвърлят парите.
  Нацията е болна и трябват не политици,а психиатри,психолози и първо учители.
  Няма и не е имало подобно нещо в света.Ние приличаме на онова стадо,когато водещата овца стигне до ръба на пропастта и се хвърли и цялото стадо я последва.

 7. Малък пасаж за курлелка. И за любящите социализма у нас. Който според тях не знам защо (всъщност знам) у нас трябва да “произтича” от русия, като комунизма. Не може да е друг. Дори БЪЛГАРСКИ НЕ МОЖЕ ДА Е!

  Само ограничен човек може да вярва в такива неща.
  Т.е. готов за социалист (комунист) и русофил. Или вече станал такъв.

  СОЦИАЛИЗМЪТ Е КОЛЕКТИВНА СМЪРТ.
  СОЦИАЛИЗМЪТ Е СТАТИЧНА СМЪРТ, ТОЙ Е СМЪРТОНОСЕН.
  РАЗПРЕДЕЛЯНЕТО ПРИ СОЦИАЛИЗМА “ВЕДНЪЖ ЗАВИНАГИ СПРАВЕДЛИВО” ПРИ “ИЗРАВНЯВАНЕ” НА ВСИЧКИ ЗА ГАРНТИРАНЕ НА ОБЩО “ЩАСТИЕ” Е БЕЗ ЦЕЛ И РИСК, ВКЛЮЧИТЕЛНО ПРИ ТРУДА, И ИДВА ПРОТИВОПОЛОЖНО НА ЧОВЕШКАТА ПРИРОДА.
  СОЦИАЛИЗМЪТ Е ПРИЕМАНЕ НА ПРОВАЛИЛ СЕ СВЯТ И СМЪРТОНОСНА ЗАРАЗА.
  СОЦИАЛИЗМЪТ СМАЗВА ИНДИВИДУАЛНОСТТА.
  ОЩЕ ДРЕВНИЯТ “СОЦИАЛИЗЪМ”, КАТО СЕ ЗАПОЧНЕ ОТ АНТИЧНА ГЪРЦИЯ И ЕГИПЕТ, И СЛЕД ТОВА, ПРЕЗ КАМПАНЕЛА И МОР И ТЪЙ НАТАТЪК, ПРЕМАХВА ЧАСТНАТА СОБСТВЕНОСТ, ЧОВЕШКОТО У ЧОВЕКА, ВКЛЮЧИТЕЛНО СЕМЕЙСТВОТО И ВЯРАТА.
  Игор Шафаревич, руски учен и общественик
  http://shafarevich.voskres.ru/a25.htm
  http://www.kadet.ru/library/public/shafarevich3.htm

  Александър Солженицин, нобелов лауреат, цитира И. Шафаревич:
  “СОЦИАЛИЗМЪТ, ОТ ВСЯКАКЪВ ВИД И ОКРАСКА, ВОДИ ДО ОКОНЧАТЕЛНО УНИЩОЖАВАНЕ НА ЧОВЕШКИЯ ДУХ И ИЗРАВНЯВАНЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО СЪС СМЪРТТА”
  http://www.americanrhetoric.com/speeches/alexandersolzhenitsynharvard.htm

 8. САНКЦИИТЕ СРЕЩУ РУСИЯ ПРЕДОТВРАТЯВАТ НОВ “КРИМ” !!
  Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО.

  Ние искаме ли санкции СРЕЩУ русия?
  Борим ли се да ги има… или да ги няма??
  Нов “Крим” искаме ли??
  БЪЛГАРИЯ ли да стане нов КРИМ??
  Ако не… ако да.. ??
  С кой сме ние??
  С русия пак ли??
  Какво правим там, по рождени дни, на лафче-ядрени-разговори, тръби и проче/ие,… генерали от кагебе пак ни управляват трансмисионно… от кремъл…. и през дс-данс.. тъпо боко.. “бе”сепе и тъй нататък !!??
  Какво целим?
  Пак ли седенки, вечеринки и копринки, пак ли да живей русия???
  Да де, не ние тук, a правителството.
  Но правителството е избрано от народа, т.е. от всички нас.
  Да де, ние тук, в прозорците на форума, не сме гласували за него.
  Но е гласувало мнозинството, то е важно…
  Правителството представя България, то “е” България.
  Не, ама “да”…

  ДОКОГА!?!?
  СТРЕСНИ СЕ, ПЛЕМЕ ЗАКЪСНЯЛО !!!!

  https://www.cnbc.com/2018/06/08/russian-sanctions-are-helping-to-prevent-another-crimea-natos-stoltenberg-says.html

 9. Лъжата и робството не са патент на руснаците! Може да ги обвинявате за всичко но ако някой иска да се продаде винаги ще се намери купувач. Просто ние Българите уважаваме тарикатите, защото ги мислим за умни. А тези тарикати са най-големия ни враг!

 10. Според мен българското общество е ,като онкоболен човек който не иска да приеме болеста си въпреки ,че организма му няма сили да я пребори .По голямата част от хората в страна си страдат по социализъма и някак неразбираемо са забравили за всички ежедневни незгоди ,които притискаха хората тогава ,неосъзнават деградацията на която беше подложено цялото общество . В провинцията няма сила ,която да спре реанимацията на социалистическата мечта ,положението е отчайващо за проевропейските настроени хора …това са за съжаление фактите .

 11. Подкрепям Гласувал.Черногледството не е добър приятел.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.