Съдейки по себе си, Путин подозира Украйна в опит да се възползва военно от футболния празник в Русия

С наближаването на Световното първенство по футбол в Русия, което по всички свои параметри на опитите за автореклама напомня на състоялата се в началото на 2014 г. зимна Олимпиада в Сочи, Путин показа още един съветски атавизъм в политическото си поведение. Прояви се като типичен продукт на съветската школа, която винаги е изповядвала принципа “ нападението е най-добрата отбрана” ( до степен, че в съветските военни академии практически не са преподавали отбранителни действия, както отбелязва беглецът от СССР, бившият военен разузнавач Резун, подписващ се като Виктор Суворов).

Путин, съдейки по себе си явно, заподозря Украйна с предупреждение  да не се възползва от голямото спортно събитие в Русия за разгръщане на военна офанзива в района на Донецк и Луганск. Да оставин настрана нахалството да поставяш ултиматуми на чужда държава, която има правото да се бори за възстановяване на своя суверенитет. Това нахалство отдавна не изнендва никого. По-интересното е, че по този начин Путин на практика признава съпричастността на Москва и нейното открито покровителство на сепаратистите, за които обикновено твърди, че действат на своя глава. 

Путин ли не знае как се използва “международното положение” на вълната на голяма спортна междунарна сцена? Тя му послужи като фон за нахлуването в Крим, което той съзнателно забави, изчаквайки края на зимната Олимпиада.

Открай време военните стратези и политиците се опитват да използват предполагаемото психологичско предимство пред противника във връзка с големи празници. За да не се връщаме към древността, мога на прима виста да дам по памет няколко примера от ерата на националсоциализма и социализма ( съветския, виетнамскиия и арабския).

Германският Вермахт прави последния си отчаян опит за обрат на войната в своя полза на западния фронт в заснежените гори на Ардените през 1944 – та насред коледните празници. Въпреки първоначалната изненада, американците удържат позициите си. Финалът е известен.

СССР нахлу в Афганистан навръх Нова година 1980-та година, изненадвайки най-вече собствения си подпийнал народ с поредна “братска помощ”. В превод на чист съветски език му каза: пак ще харчим и ще даваме жертви в името на “интернационалната солидарност”. Дали т.н. съветски народ е преглътнал по-лесно горчивия хап заедно с шампанското? Нямам такова впечатление. Бях студент там по оново време. Помня само, че един наш преподавател по история на Афганистан беше намерен с прерязано гърло същата нощ в дома си. 

Комунистически Виетнам успя да изненада Юга и намиращите се там американски военни не толкова с факта, че ги нападна в навечерието на виетнамската нова година в края на януари 1968 – ма, колкото с мащаба на офанзивата Тет ( виетнамската нова година). В крайна сметка обединените сили на партизаните от Виет Конг и редовната северновиетнамска войска катастрофираха тежко, но офанзивата Тет се запомни с психологичското си въздействие върху самото американско обществено мнение. Накрая то спечели войната срещу собствената си армия във Виетнам и я принуди да се завърне по начин, който остави впечатление за военно поражение, макар такова да нямаше. 

Унизените от армията на микроскопичния на картата Израел в две предишни войни арабски автокрации опитаха да се възползват от големия израилтянски празник Кипур през октомври 1973 г., за да го нападнат едновременно от Изток и Запад. Първоначално – с голям успех от изненадата. Сирийските танкове напредваха със стотици надолу по Голанските възвишения, а египетските се втурнаха от югозапад през пустинята Синай. Тъкмо там обаче генерал Шарон ги обкръжи, хвана ги в чувал и принуди Египет да капитулира ( а после и да подпише първия мирен договор, до който Израел стига с арабска страна). Сирийците пък най – напред традиционно загубиха апокалиптично битката във въздуха, а след това и на сушата.

Путин не е измислил нищо ново с намесването на психологическия “празничен” фактор във връзка с отклоняването на вниманието на врага и на света. А и не за първи път крадецът вика “дръжте крадеца”. 

 

12 мнения за “Съдейки по себе си, Путин подозира Украйна в опит да се възползва военно от футболния празник в Русия”

 1. Добър ден! Моля тези, които са били на заседанието на второто дело на ит срещу Иво, да съобщят на своите близки за часа и залата на бул.”Скобелев”. Така ще могат нашите привърженици, да присъстват на делото на 12 юни. Благодаря!

 2. De Profundis: На опашка за руска милост или как елитът ни чества войната срещу собствения ни свят

  Българите прекрасно си знаем, че именно братската любов с Кремъл ни държи изостанали.

  https://www.faktor.bg/bg/articles/mneniya/lacheni-tsarvuli/de-profundis-na-opashka-za-ruska-milost-ili-kak-elitat-ni-chestva-voynata-sreshtu-sobstveniya-ni-svyat

 3. Към Робърт Алтънов:

  Заседанието е от 14 ч. в Районния съд на “Скобелев” , 116 състав, , номер 35\36

  Благодаря за проявения интерес и за подкрепата!

 4. Здравейте, Току що ми се обади г-н Костов за подробности по второто дело ит срещу Иво – Делото № 35/36 е от 14:00 ч., 116 състав в СГС на ул.”Скобелев” . Който има възможност, моля да присъства в подкрепа на свободата на словото! Да пожелаем успех на г-н Инджев, което ще бъде успех и за нас! Всички срещу цензурата и рублофилството!….. И още: Ако някой иска, нека да изпрати резюме на случилото се по време на делото. Благодаря …. Сега виждам и още едно съобщение за делото:Иво, много благодаря!

 5. „Путин, съдейки по себе си явно, заподозря Украйна с предупреждение да не се възползва от голямото спортно събитие в Русия за разгръщане на военна офанзива в района на Донецк и Луганск.“

  „Путин ли не знае как се използва “международното положение” на вълната на голяма спортна междунарна сцена? Тя му послужи като фон за нахлуването в Крим, което той съзнателно забави, изчаквайки края на зимната Олимпиада.“

  От посочената дилема, предпочитам първата, т.е. възвръщането на Луганск и Донецк в състава на Украйна, а не анексиране на нова територия след края на Световното първенство по футбол.

  УСПЕХ утре, г-н Инджев!

 6. Русия постоянно краде история и това го прави на големи събития и големи празници. След като почнаха да празнуват свети Кирил и Методий сега почнаха да посрещат по СТАРА СЛАВЯНСКА ТРАДИЦИЯ С ХЛЯБ И СОЛ. Виждам как съвсем скоро ще твърдят че са си живяли на Балканите открай време. Скъсване с русия и да почнем да рекламираме истинската Българска история и да разобличаване лъжите на кремъл.

 7. ВЪН РУСКИТЕ ОКУПАТОРИ ОТ УКРАЙНА!
  САЩ настояват Русия да излезе от Източна Украйна.
  След изтеклия най-кървав месец, вече пет години и 10 ХИЛЯДИ ЖЕРТВИ, Държавният департамент настоява (независимо от великите руски литература и култура и тъй нататък, нали така, като и великите бетонни магистрали и постижения при хитлер, и тъй нататък)
  А румко, той вече го каза, просто някъде из Източна Украйна си се веят руските байраци, и тя си е руска. Борбата срещу санкциите срещу русия продължава, и тъй нататък.
  Генерал “от НАТО”, със стратегическо мислене и тъй нататък… и боко като него, и тъй нататък…
  ВЪН !!
  ВЪН !!
  Един ден, като пак дойдат руските “освобождаващи” у нас, с великата си история и култура, това ли ще гледаме?, съюзничество ли ще гледаме?, ще клякаме ли?, НАТО ли ще гледаме?, ще викаме ли някого?, ще имаме ли ГАЩИ да се бием?, ОЧИ ЗА КАКВО ЩЕ ИМАМЕ???
  ДРУГАРИ-ГОСПОДА УПРАВЛЯВАЩИ, С АНТИ-“БЛАНКЕТНОТО” ВИ МИСЛЕНЕ И МОЗЪК!!??
  http://www.newsweek.com/us-demands-russian-forces-leave-ukraine-after-bloodiest-month-966703

 8. 12.06.2018 г. Добър ден! Приятели, аз установих, как да преведа пари в сметката на Иво без такси и др. подобни. Погледнете в дясно горе и намерете сметката на г-н Иво Инджев / в “подкрепи блока” /. В райфазен банк / само там / може да преведете до 20 лв. с уточнението “за попълване на сметка”.Тогава няма банкова такса от 3 лв. Днес-12 юни, го направих за трети път. Както е известно е хубаво да играем “с малки суми, но редовно” или по-забавното: “КойтУ играЙ-пИчели, койтУ нИ играЙ-нИ пИчели”….. Моля, уверете се-попитайте банковия служител дали ще има такса! Би трябвало за суми до 20 лв. да е без такса….. Може би това, да подпомогнем с малка сума една истинска кауза не е голямо геройство! И все пак ви уверявам, не е никак малко. Подкрепете приятели!

 9. Вече се почна със снимките на съмнителни персони с футболни звезди:

  https://www.n-tv.de/sport/fussball_wm_2018/Das-brisante-Foto-von-Fussball-Star-Salah-article20475674.html

  “Der Star wurde aus seinem Nachmittagsnickerchen gerissen und umgehend in das Stadion gefahren, wo er von Kadyrow zu einem großen Auftritt genötigt wurde. Wieder einmal nutzte Tschetscheniens Herrscher einen Sportler, um sein Image aufzupolieren.”

  Салах е бил събуден от следобедния си сън и веднага закаран на стадиона, където прибудително се е снимал с Кадиров.

  Сещам се за Боко как по-подобен начин реши да се перчи с Робърт де Ниро и Джон Траволта когато бяха по-работа в България.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.