ТРЪМП ЗАПРИЛИЧА НА ЕЛЦИН ПО АВТОКРАТИЧНОСТ

 

Дори и да беше 100 процента прав от някаква специфична американска гледна точка за съществуващи дисбаланси в търговията с ЕС и Канада, начинът по който президенът Тръмп се отказа от подписа си под току-що постигнатото споразумение на седемте най-богати западни държави, постигнато часове по – рано, предизвиква шок.

Шок от отчаяние в редиците на съюзниците, които получават поредното доказателство за фриволността на своя американски партньор по стратегически въпроси на взаимодействието с него ( лично). Шокиращо радващо е обаче за Путин и компанията му от борци срещу западното единство. Особено след като преди началото на срещата Тръмп призова публично Русия да бъде приета обратно в Г – 8, откъдето беше отстранена заради анексирането на Крим. Наложи се да му бъде отказано единодушно, включително чрез персоналното открояване на отказа от страна на Меркел, която също е обвинявана в пристрастия към Путин заради прегръдките си с него.

Тъкмо мнозина от повярвалите в руската връзка на Тръмп хора по света взеха да се разколебават поради липса на конкретни доказателство на продължаващите вече втора година твърдения и ето, че той отново захрани съмненията по този въпрос.

Наложи се старият боец от бойното поле и политическия републикански фронт Джон Маккейн да се опитва да балансира, доколкото е възможно, надигналата се вълна от възмущение и руска радост. Тежко болният сенатор и герой от Виетнамската война, който обяви, че не желае Тръмп да присъства на погребението му, се обърна към приятелите на Америка:

To our allies: bipartisan majorities of Americans remain pro-free trade, pro-globalization & supportive of alliances based on 70 years of shared values. Americans stand with you, even if our president doesn’t.

“Към нашите съюзници: мнозинството американци си остават привърженици на свободната търговия, на глобализацията и на ценностите, които споделяме от 70 години. Америка стои до вас въпреки президента ( Тръмп)”, написа той в Туитър по повод прищявката на Тръмп да отмени собствения си подпис под общото мноние, постигнато от 7-те в Канада, че те трябва да се борят заедно срещу протекционизма.

Тръмп обоснова оттеглянето си с обида спрямо канадския премиер Трюдо, който направи изявление след края на срещата, в което на практика подкрепи подкреното от всички споразумение без да влага в това нищо обидно към Тръмп. Обитателят на Белия дом обаче реагира като нарече Трюдо “ нечестен слабак”.

Понеже Тръмп извърши тази корекция от борда на самолета си, случаят ми напомни на начина, по който Борис Елцин призна Македония във въздуха, излитайки от Сафия обратно за Москва след двудневтото си посещение в България през лятото на 1992 г., завършило с нов договор за сътрудничество на мястото на стария между СССР и НРБ “ за дружба и сътрудничество”. Информиран от президента Желев малко преди да отлети, че Русия още не е признала Македония, Елцин ( вече обърнал някоя и дурга чака за закуска) едва ли не нахоква външния си министър Андрей Козирев ( голямо изключение във вековната руска история е да има външен министър, който да не е враждебен на Запада) и му нарежда моментално да подготви  документите по признаването. Не изчаква да кацне и ги подписва още в самолета. “Забавният епизод” беше споделен по-късно от Валентин Стоянов, прессекретаря на Желев.

Елцин беше руски автократ, наследник на славните съветски традиции на единоначалието, подредният самодържец в руската история, който можеше да си позволи всичко: от кълчене в подпийнало състояние на предизборна сцена под звуците на западна музика, до пощипване на дами пред камерите на световните телевизионни канали.

А какъв е Тръмп, който е наследник на американската президентска традиция, свързана с демокрацията, изключваща автократичните решения при наличието на влиятелни съветници, агенции, сенат и конгрес?

Толкова е абсурдно, че човек се пита дали философът Франсис Фукуяма няма да продължи своята прословута теория за края на историята от началото на века с нова книга под заглавие “Края на американската демокрация ”- с надеждата също така да не е познал.

 

14 мнения за “ТРЪМП ЗАПРИЛИЧА НА ЕЛЦИН ПО АВТОКРАТИЧНОСТ”

 1. Интересно дали в самолета Тръмп е бил сам(звучи невероятно)или имало и съветници които са му нашепвали,че е било грешно подписаната декларация от всички участници в срещата.Дане забравямел първоначално обявената среща със севернокорейският лидер отменена и веднага след това възстановена от Тръмп,за да се стигне до срещата на двамата утре,ако нещо не “щракне”в главата на Тръмп….Човек не може да бъде вече сигурен в нищо,при неппидедим политик-бизнесмен като американският президент…

 2. Господин Инджев, споразуменията на Г-8 или Г-7, винаги са имали пожелателен характер и в миналото само САЩ ги спазваше. Нека не избързваме. Не съм поклонник на Тръмп. Досега разбрахме едно, Тръмп е хазартна личност, но не залага на празно. Ако успее да накара Дебелото Ким, буквално, да зареже комунизма, ще е голям успех. В смисъл Дебелото Ким да хвърли стотина ръкоплястащи на кучета, ще е успех. После ще е трудно. Моето мнение, че на Путин дните са преброени. А от друга страна, САЩ са прави за световната търговия. Не става САЩ да се блъска, а европейците по стар обичай да се целуват с руснаците. И Китай, макар да са хитреци и те искат да бозаят от няколко майки. Икономическият успех на Китай се дължи на чужди технологии, главно американски, които те ползват безплатно. Развитието на новите технологии, тласкат икономката, т.е., светът напред. Разбира се, както знаете, аз, изобщо, не съм специалист. Това е само мнение и то както го правят комунягите, по “вътрешно убеждение”.

 3. Здравейте,
  Рядко си позволявам да коментирам, но в този случай ми се струва, че има невидими за широката публика въпроси, които дефинират решенията на американската администрация. В основата на “търговския раздор” стоят не просто митата, а различната философия и функциониране на данъчните системи на ЕС и САЩ. Някъде по средата е и въпросът с UK. В някаква степен реакцията на Тръмп е отговор на реакцията на ЕС срещу технологичните гиганти на Америка, по-точно облагането им с данъци на територията на ЕС и политиките на сигурност. След това идва и прословутия въпрос за сметката в НАТО. След това веднага се нарежда селскостопанската политика, където ЕС е лидер по ниска ефективност, гарнирана с огромни публични разходи и протекции. Всичко това разбира се не обяснява/оправдава начина, по който Тръмп реагира, но по същество той има редица основания да изисква определени действия от страна на останалите от Г7, както и от партньорите си в НАТО и ЕС като цяло.

 4. Отдавна руските опозиционери ни убеждават ,че в крайна сметка Путлер е китайски агент. Имперските му комплекси ,са просто хибриден начин да компенсира собствените си комплекси пред Запада, където са повечето руски милиардери, заедно със своите имоти, и откраднатите трилиони от руският бюджет:
  http://www.kasparov.ru/material.php?id=5B1D50FC954EB
  А сега и Тръмп е тръгнал да следва Путлер в срещу единството на западните евроатлантически и икономически съюзи , което в крайна сметка е от полза само на Китай, и така Тръмп става вторият АГЕНТ, след Путлер, на Комуно-капиталистическата поднебесна ИМПЕРИЯ.
  Тръмп все повече изпада в изолация , както Путлер, а с това изолира и САЩ, и републиканците, които не го отстраниха от президентската надпревара. Републиканците не подпомагат и разследването срещу Тръмп, което ще го свали от президентският пост ,чрез импийчмънт. Но след като самите републиканци не предприемат действия срещу руските зависимости и предателство на Тръмп, то на изборите след няколко месеца ще си платят колективно за тава ,като ги загубят!
  Същото направи и Камерън във Великобритания, като се поддаде на натиска на чуждите хибридни и ЛОБИСТКИ внушения за референдума за излизане от ЕС. И след това кариерата на Камерън – свърши!
  И крайна сметка и тръмпистите и хибридните путлеристи работят не срещу ЕСи глобалните търговски съюзи споразумения,работят не за собственият си пазар и ПРОТЕКЦИОНИЗЪМ, …….. защото в крайна сметка и “протекциониста” Тръмп, и империалиста Путлер ще обслужат само интересите на партийните националимпериалистите от Китай, …… като техни агенти и “полезни ИДИОТИ”!
  Когато двама се карат ………печели НЕ само третият , печелят – ВСИЧКИ други в глобализираният свят!
  Дано го осъзнават и републиканците в САЩ и не робуват на лобистите , които им натресоха Тръмп за президент!

 5. Към KALIN:
  „…..но по същество той има редица основания да изисква определени действия от страна на останалите от Г7, както и от партньорите си в НАТО и ЕС като цяло.”.
  Да, така е, но няма никакви основания да изисква приемането на русия в Г-7?

 6. Когато Тръмп се възмути че Русия не е поканена на срещата, един американски коментатор направо го разби “Путин няма защо да идва, след като вие вече сте тук…”

 7. Не знам защо,но все още мисля че, Тръмп играе някаква игра за да заблуди международната общност. Не напразно изписа този туит точно преди срещата си с онзи дебелия от С. Корея, не си спомням името му. Но, от друга страна много дразни демократично мислещите в САЩ. Робърт де Ниро даже го напопържи в ефир.

 8. Ще изразя малко по различно мнение.
  1во – изглежда , че ако го нямаше Тръмп, нито Сащ, нито ЕС(за тях няма смисъл да говорим), щяха да вземат някакви конкретни мерки след анексирането на крим!
  Напротив, на ЕС му се иска въпросът да се потули и далаверата с москва да продължи с пълна сила.
  Интересно, е че в очите на западноевропейците няма никакъв проблем източна европа да е, хем част от ес, да осигурява евтина работна ръка, но в същото време да е място където се шири стабилно беззаконие, поддържано от москва.
  Това не може да продължава и аз не виждам някой друг освен него да е направил нещо по въпроса!
  2. За митата и т.нар митническа война.
  При наличието на подобни несправедливести като двойни и тройни мита за автомобили от страна на ЕС, не виждам защо всички говорят за “лошия Тръмп”.
  Не разбирате ли, че този ЕС-Московски комунизъм, е сложна система която се крепи досега и в един момент се появява човек който прави нещо за да я спре!!!

 9. Към Kiril:

  Хипотезата, че без Тръмп нямаше да има санкции за Крим, е в категорията на недоказуемото “ако”. Още повече, че санкциите са от времето, когато имаше живот на този свят и без Тръмп.
  Кривиците, недостатъците и прочее негативни неща, свързани с ЕС, са известни, но не са темата на моята статия ( да не говорим, че обобщението за ЕС изцяло в негативен план е точно онова, което иска да постигне Путин, възползвайки се от често основателното мърморене на проспериращите европейци). В нея единственият акцент е начинът, по който Тръмп еднолично се разпорежда с “живота и смъртта” на западното сътрунничество.
  Не е ли скандално, че Тръмп си умира от желание да преговаря с др. Ким, но най-близките съюзници на САЩ ги реже без да се церемони, вместо да преговаря с тях. Така май му е по-героично за пред онези, които гласуваха с главната цел нещо да се промени. И ето, променя се- вече Канада е по-голям враг на САЩ от Северна Корея, според Тръмп.

 10. Към Kiril:
  „Ще изразя малко по различно мнение“

  Заблуждавате! Вие не изказвате собствено мнение, Вие плагиатствате путин.

 11. Аз лично смятам, че тук сме свидетели на извадени от контекста неща. А по -точно, не съм сигурен, че Тръмп въобще реже някого без да се церемони. Но факт е, че на някои медии тим се иска това да се представи така. В крайна сметка това е проста математика, оказва се, че при един подобен търговски баланс САЩ са в положение да не могат да продадат свой стоки в ЕС а да са длъжни да са отворен пазар за същия. Не виждам дори защо досега и чак сега се поставя тази тема. (Мен персонални никак не ме интересува като обикновен българин)

  По въпроса са Ким не се чувствам компетентен!

  Отново се сещам, че преди той да се появи на хоризонта, бяхме свидетели на говорени и правене на нищо от страна на “десните” западноевропейци, които обаче нямат нищо против да осъществяват всякакви проекти с москва и да оставят руснаците да си развяват коня.

  Найстина ми е странно, защо в момента в който се появи някой който да нарича нещата с истинските им имена, “политически коректните” толкова много се засягат.

  Както и да е, според мес след около още една година, че имаме повече почва за коментари на тема “какъв се оказа Тръмп”.

  Поздрави

 12. Ето най-точния коментар от срещата:
  https://frognews.bg/novini/aleks-aleksiev-frog-kim-chen-ochakva-pari-tramp.html
  А, че Тръмп ще се хвали с постигнати успехи при тези преговори, това е ясно. Но, му трябва малко по-умерен тон, защото всички правят сравнение м/у него и Путин. Единия е прикрит и рядко прави крайни изказвания, а другия е емоционален и с повод и без повод туйд-ва някакви изказвания, които му носят само негативи. Същински Елцин, за който и до ден днешен руснаците не искат и да чуят/не че толкова обичат Путин/. Дано за Тръмп да не остане такъв горчив привкус в американската демократична общност и дори за световната такава.

 13. Към Кирил
  Не ни тълкувай какво е искал,можел и направил Тръмп.Щом ти харесва Тръмп харесвай си го.Но не ни убеждавай колко е отговорен,велик,мъдър,сръчен.Ако си трол,ясно.Ако наистина го чувстваш като голям политик и президент си налей едно шампанско като ония в Кремъл при вестта за победата на Тръмп на изборите.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.