Ръкостисканията с доскорошния враг : от Сталин и Рибентроп, през Хитлер и Петен, Никсън и Мао, до Тръмп и Ким

Както не веднъж съм се ангажирал в прогнозите си, ядрена война с корейски произход няма да има. Да му мислят ( с какво отново да плашат публиката, за да блеснат със своята “осведоменост” и “загриженост” за мира) любителите на зловещите предсказания за обратното. Сред тях през април се открои и нашият премиер Борисов, който така се вживя в ролята на балкански миротворец, че взе да вещае страхотии- не на Балканите само, а на земното кълбо. “ Не отива на добре света”, клатеше той мрачно глава за пред камерите.

Особено много се нароиха коментаторските врачки у нас в разгара на севернокорейските ракетно – ядрени провокации миналата есен, които бълваха апокалиптични видения за надвисналия Армагедон. От Иво Христов, до Михаил Константинов. Професор до професора, според които Третата световна война вече се води ( любима теза на Путинските пропагандатори в самата Русия) , обаче ние, лапачите на мухи, не сме разбрали този факт. 

Ето че Тръмп и Ким си стиснаха ръцете днес в Сингапур. Не е за вярване, като знаем историята на корейската война и десетилетната криза в двустранните отношения между комунистическата част на Корея и САЩ. Но не е и прецедент.

Ръкостикания между дебнещи се врагове, които могат да се определят като исторически, водещи до пълен обрат в отношенията между тях, винаги е имало в историята. Включително в онази част от нея, която е достатъчно съвременна, за да бъде запечатана на снимки.

 

Преди битката при Зама край Картаген римлянинът Сципион Африкански и картагенският пълководец  Ханибал Барка се срещнали в последен опит за помирение  пред стоя на своите войски на 19 октомври 202 г. пр. н.е. Неуспехът в преговорите, последван от разгром на картагенците ( благодарение на предателството на берберската конница, подкупена надлежно от Сципион да премине на негова страна в решителния миг на боя – точно като ще постъпят и саксонците, изоставяйки Наполеон, но от патриотични угризения, в Битката на народите край Лапциг 20 века по-късно), променил хода на историята. Рим станал хегемон в тогавашния свят, унижощавайки вековната картагенската конкуренция. В днешната западна цивилизация нямаше да се говори с “римски акцент”, а със семитски, ако наследниците на финикийците бяха удържали поредната си победа над римляните.

 

Цезар имал друга представа за срещите с враговете си. Подмамвал вождове на галски племена с обещания за гостоприемство и мирни предложения, след което ги колел безмилостно заедно с обезглавените им откъм водачество племена.

Александър Македонски разигравал мирни сцени с жреците на победените държави, чийто армии преди това унищожавал до крак ( или пък превземал градове, царства и цялата Персийска империя с ултиматуми за мир, чиято алтернатива били реки от кръв без пощада за жените и децата). С други думи, преговарял за мир след като вече е подчинил врага и го е печелил на своя страна с удивителното постоянство на артист, който винаги успявал да убеди покорените народи, че искрено споделя тяхната идеология, пародон- религия.

 

Но да се върнем в съвремието…

Сталин и райхсминитрът по външната политика на Герамания, която на практика току що е воювала в Испания със СССР чрез съответната местна клиентела, усмихнато си стискат ръцете в Кремъл на 23 август 1939 г. Снимката е не просто историческа. Направо е фатална по своята символика.  Тя вещае процес, станал известен като Втората световна война.StalinRibbentrop

 

 

 

 

 

Колегата на Рибентроп от съветска страна Вячеслав Молотов ще бъде изпратен през ноември 1940 година да доразвие в Берлин бурната дружба с нацистите  в разпределянето на европейската плячка и ще поиска от името на своя господар да получи и България. Апетитът на болшевишкия диктатор нараснал с яденето. Но за разлика от случая с исканията на Сталин за Прибалтика, Финландия, Бесарабия и половин Полша, Хитлер премълчава. 

Дали да не му вдигнем паметник за този освободителен жест- нали си падаме да коленичим пред освободителите? Шегичка, бе, спокойно, нека “доброжелателите” да не бързат да се радавт, че съм се издал като последовател на Хитлер.

За разлика от руснаците, които нито тогава, нито днес имат нещо против ръкостискането с Хитлер, французите никога не прощават на своя маршал Петен за ръкостискането с Хиттлер. Героят от Вердюн бъркал Хитлер с Бисмарк, смятайки, че един ден Хитлер просто ще си тръгне от Франция, ако го помоли, както станало с молбата на един друг Адолф – президента Адолф Тиер към Бисмарк, след което прусаците си тръгнали от ( почти цяла) Франция, разгромена от тях във войната от 1871 г.

Unknown-1

 

 

 

 

 

 

Шеметен е жестът, скрепен с ръкостискане, на американския президент Ричард Никсън, прелетял океана ( от враждебност) , за да си стисне ръката с най-кървавия диктатор в историята на света Мао Дзе Дун през февруари 1972 г. В рамките на т.н. пингпонгова демокрация, при която първият контакт бил установен чрез състезание по пинг – понг, избраният с най-много гласове в историята на американската демокрация президентът изигра “карамбол”, засягаш до такава степен СССР, че месеци по-късно Москва се съгласи да започне преговори за разоръжаване в областта на  стратегическите ядрени оръжия. 

По – малко известно е, че не друг, а именно САЩ спасяват Китай от съветски ядрен удар през есента на 1969 г. ( както също САЩ заплашват Англия и Франция с военна намеса на страната на Египет по време на тяхната инвазия в района на Суец през 1956 г.). Москва уведомява Вашингтон за своите намерения да подчини авантюриста Мао, с когото е в идеологически и граничен спор, чрез ядрени бомбардировки. В Пекин също знаят и панически се готвят с публична кампания на самозащита при ядрена атака. САЩ обаче заплашват, че в такъв случай ще нанесат подобни удари по 130 съветски селища. Кремъл моментално се отказва от намерението си. 

Unknown-2

 

 

 

 

 

На кой какво му е стискало, не знаем, но че се стигна до ръкостикането на Никсън с Мао, е достоверен факт. 

Въпреки огромната асиметрия в мащабите и възможностите на комунистическа Корея, несравними с американските параметри във всяко отношение, снимката на ръкостискането между Тръмп и Ким има основание също да бъде наречена историческа. А до какво ще доведе тя като отражение в душата на Путин, ревнивия конкурент на Тръмп в боричкането за титлата “най-влиятелен на света”, предстои да видим и то скоро.

Може би двамата ще на(д)градят това ръкостискане в Сингапур с прегръдка във Виена, която в Русия да си тълкуват като узаконяване на “Крим наш” срещу “Ким ваш”?

U.S. President Trump Meets North Korean Leader Kim Jong-un During Landmark Summit In Singapore

16 мнения за “Ръкостисканията с доскорошния враг : от Сталин и Рибентроп, през Хитлер и Петен, Никсън и Мао, до Тръмп и Ким”

 1. В Наскоро издадената книга на Уилям Шьйрър на български език има един много интересен факт , че независимо от предварителните публични демонстрациите на взаимна неприязън между нацисткия и Московския комунистически режими , през Август 1939 германците и руснаците провеждат най-резултатните преговори в Европа, като дори при всяка договорена точка от тайния протокол на договора, те взаимно вдигали тостове с най-добри благопожелания един за друг. С една дума надушили са се ,че са от една порода.

  Много е интересно какво съдържа тайния протокол от срещата Тръмп -Ким

 2. „Радев опять в Польше“ (За AWACS: Radev again in Poland). И какъв документ само е подписал…. направо човек да съжали, че не е гласувал за него… Не знам дали е чел какво подписва, но съветниците му – надали (и слава Богу).

 3. Поздравления на ИВО!!
  Малцина биха се ангаржирали така, със СВОБОДЕН ДУХ, да разискват темата и от такъв аспект. Включително т.нар. “професионални”, райчевци, кораловци и останалите там червено-кафяви матрьошки на НЕСВОБОДНИЯ дух, дежурно турени, оставени още от червения режим.

  Така ми се иска да бъде натиснат и кастровския режим, и чавеския, та и по-важно лукашенковския… антититолитарни мои надежди май…. а да бъде ИЗМЕТЕНА и посткомунистическата червено-кафява пасмина от България…
  Айде стига, ние тук се искаме друг да ни свърши работата, вместо нас…

  Драги DOBREV,

  Между нацисткия и съветския руски реим не е имало неприязън, тя започва след юни 1941г., имало е по-скоро сърдечно приятелство. Още на срещата в Сан Ремо през 1920 г., за регулиране на послевоенния договор и уреждане между участвалите страни, прави впечатление сближаването между съветската и германската делегации и как русия е склонна да застава на страната на победена в Първата световна война Германия. Русия забелязва добре неприязънта у победена Германия срещу Америка и Англия и желае да я използва, с надежда един ден Германия да се надигне да ОТМЪЩАВА. Германия не не е “англо-американски” тип западна държава, а по-скоро “собствен” тип, поради което не случайно е и враг на другите западни страни през две световни войни. Когато германската армия прекосява руската граница на Изток през Втората световна, германски военни доставки за русия са продължавали, в руската червена армия е имало германски военни инструктори, влакови композиции с германски хранителни продукти са отивали за русия и т.н.
  Двете страни са социалистически, национална и комунистическа, двете са жестоки еднопартийни диктатури, двете са антиамерикански, двете се “сдушват” както казвате. При това, забележете, руската е всъщност по-жестока, затова и изтребила повече милиони хора, но и повече коварна, затова и задържала се 70 години (както и корейската…), германският 1000-летен райх, едно наивно германско избухнало отмъщаване, жестоко да, изтрайва само 13 години.

  Не знам дали има “таен” протокол между Ким и Тръмп. По-скоро няма.
  Ето го съвместното заявление на двамата, от Белия дом:
  https://bit.ly/2JBAVXS

  И още малко, за по-любознателни, за срещата между двамата (не от тас или спътник, пази Боже, нееее):
  https://news.google.com/search?q=Trump%20Kim%20June%2012%202018&hl=en-US&gl=US&ceid=US%3Aen
  https://bit.ly/2sRhN1K

  Както се долавя, срещата може да донесе успех на Тръмп за очакваните в САЩ междинни избори през ноември т.г., а и по-нататък. Лошо. Повече от същото. Повече от Тръмп, което ще рече и тръмпизъм. Дано ограничаван.
  Също както се вижда, Ким е занесъл кенефа си със себе си. Да не му го ВКАРАТ отдолу.. за микрофон искам да кажа.
  Айде да не изпадам в стил пик-аещ-блиц…

 4. Може би това ръкостискане между Тръмп и Ким ще донесе един по добър живот на народа на Северна Корея след подписването им на документите за не използване на ядренно оръжие от страна на Корея – стана така че и Китай веднага отслаби санкцийте срещу нея. USA винаги са държали на думата си при такива ситуаций. Почти след всяка война Америка винаги е помагалa за въздигане на жизненото равнище на пострадалите. Сега това ще се случи и със Северна Корея макар че те не са воювали но са живеели под диктатурата на Ким като затворено общество в бедност и мизерия и пълна заплаха за останалият свят. Обещанието на Тръмп за сваляне на санкцийте ще бъде изпълнено в последствие така че едно зло ще бъде зачертано а може би двете Кореи ще започнат по добър съвместен живот. Тази среща която се състоя вдига имиджа на президента Тръмп, до сега никой не намери път за разведряване на отношенията между Северна Корея с останалият свят това го направи пак Америка. Колкото до ЕВРАЗИЯ ПУТЛЕР трябва да си замине защото сега той е заплахата за мира на ПЛАНЕТАТА!IIC…..oIL.

 5. Тази сутрин на изхода от подлеза на Софийския университет, към градинката срещу Университета, бяха разположили маса с подписка и купища лускозни, цветни бюлетини (интересно КОЙ ли ще да е бил щедрият спонсор на този полиграфически разгул?) две мастити активистки от партия “Възраждане” на варненския фашизоиден рублофил Костадин Костадинов, които навираха в носа на забързаните минувачи някакво възвание за референдум срещу въвеждане на еврото в България. “Ние сме древна страна и трябва да устоим, да запазим лева си, защото той е нашата идентичност. Това е борба “за бОлгарщина” – редеше заучени фрази едната мурзилка. Другата приканваше да се подпишем, “за бОлгарщината”. А къде бяхте уважаеми другарки- мурзилки , когато 45 години кремълските ви господари русифицираха българите и изтръгваха насила българското им самосъзнание , когато нагло фалшифицираха и си присвояваха българската история и култура? Що не организирахте тогава подписки, загрижени “за бОлгарщина” ?
  Досещаме се защо днес насилвате българина да предпочете лева пред еврото. Не е защото искате да запазите “бОлгарщина”, а защото еврото е още една възпираща бариера на пътя на руския окупационен натиск върху България.
  А съдбоносният избор, който българинът трябва да направи днес, е между еврото и евразия!

 6. Тепърва ще разбирате на какво е способен Тръмп и истинската Америка, които го избрахме, за да сложим края на ерата Обама, който наред с другите глупости, които свърши, пусна Ирина Бокова с черен чорапогашник в Белия дом на ужким импровизирана джаз сешън под егидата на Юнеско, а Боковската кохорта български дипломати докладват всяка вечер каквото са чули в НАТО в Брюксел рапортуват на Лавров в Кремъл, защото всички са стари десарски кадри, истинските български западни хора си живеем на Запад, защото тука е хитро, както се казва и летището в Лондон.

 7. Не зная “най-влиятелния” и нисък мъж на годината дали може да реши кризите около най-голямата страна на света, но стана ясно, че ако САЩ реши нещо – може да го постигне без проблем.
  Ако Тръмп не беше попаднал в зависимостите на руските активни мероприятия, САЩ щяха да са фалирали ретроградната бурлашка Русия.

 8. По-големия проблем е, че Тръмп погази жертвите на режима на Ким в името на личното си величие. Ако думите казани за Ким ги беше казал на Г-7 щеше да е по-велик.

 9. “Аз побеждавам/унищожавам враговете си като ги правя приятели”
  Абрахам Линкълн

  “I destroy my enemies when I make them my friends.”
  Abraham Lincoln

 10. Под последните две снимки стои подписът на Кисинджър.

 11. Николай! Аз си мисля че ти си един от МЪПЕТИТЕ, не пиши за Тръмп и Ким. Най големия артист от МЪПЕТшоуто е ПУТЛЕР а ти ТРОЛЕ можеш да се присъедениш към него!IIC…..oIL

 12. Обама взе Нобелова награда за мир в началото на мандата. Да видим Тръмп дали ще я вземе в края (и на кой мандат)? Нищо чудно, ако дотогава Путин се капичне.Тръмп определено не е Рейгън, но и комунистите, за съжаление, разбират само от “политиката на дебелата тояга”. Но пък, за щастие, тя дава резултати. Стига да се намери кой да я приложи, което, за съжаление, не се случва често, но пък когато се случи е голям кеф…

 13. Към ТЕМЕНУШКА ЗА КОНКУРС Д’ЕЛЕГАНС

  Отдавна съм разбрал на какво е способен Тръмп. Лъжи, лъжи, лъжи. Очаквам възмездие за лъжите.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.