Борисов “настъпи” македонския русофил Георге Иванов, но с московската мотика внимава много

В 11 часа днес София беше огласена от топовни салюти, както в “Деня на защитника на руското отечество” на 23 февруари – уж в чест на гостуващия по същото време сръбски президент Александър Вучич. Само че руското посолство се похвали, че салютите са по повод празника на Съветската армия, преименуван по гореспоменатия начин, докато военният министър Каракачанов и президентът Радев си прехвърляха топката кой точно е позволил това “съвпадение” със салютите в угода на руската символика.

1519374573501

 

 

 

Салютите в чест на друг балкански отявлен русофил, какъвто е и македонският президент Георге Иванов, се оказаха обаче днес път засенчени от друг фойерверк: премиерът Борисов отмени планираната си за утре среща с него, както стана известно малко след като заглъхна ехото от топовните гърмежи. 

Решението му безусловно е правилно, но дали е славно и без условия, които помрачават правилността на този ход?

Невиждано е в практиката на Борисов да прояви характер на външнополитическия фронт, на който се е втурнал напоследък на блести като комета. Но ето, че премиерът най-сетне прояви характер. Едва ли обаче е много героично от негово страна да насочи този прецедент срещу фигурата на македонския президент, която се намира на ръба на политическото недоразумение в собствената му страна – да не говорим на международното поле – по своята маргиналност.

Жалкото състояние, в което е изпаднал Георге Иванов, се подчертава от напъните му  на всяка цена да обслужи Кремъл в стратегическата битка Македония да не бъде допусната в НАТО. Поривът му увисна във въздуха в момента, когато Москва обяви, че одобрява компромисното решение на македонския премиер Заев и на гръцкия Ципрас за названието “Северна Македония”. Получи се така, че Кремъл не възразява, а прокремълският Георги Иванов се оказа повече московец и от Путин.

Напълно възможно е Путин да не иска прекалено явно да бъде причината за препъването на Македония по евроатлантическия й път. Какво да каже властелинът на Северната империя – че думата “северна”, прикачена към Македония нещо му пречи ли? С какви аргументи? Виж, ако остави работата по възраженията на своя клиент Георге Иванов, нещата изглеждат по – автентични.

Това абсурдно положение трябваше да бъде обяснено от Борисов като мотив за отказа му да се срещне в София с отчаяния си съсед, а не пак да се крие зад формулировки, на които никой не вярва ( че не искаме да се месим във вътрешните работи на съседите ). Само че къде ти у Борисов смелост да каже истината, намесвайки свещената руска крава!

Борисов не намира храброст дори да ни разкаже защо му се наложи да съкрати визитата си в Москва. От двудневна тя стана еднодневка. Нима не е имал планирани срещи, които е отменил, завръщайки се в България ден по – рано от обявеното на 31 май?

Причината за това си остана загадка, защото с Путин, колкото и да го е унижил, Борисов не смее да се закача. И което е още “по-интересно”, т.н. конкуренцията му в обгрижването на руския интерес от страна на т.н. опозиция в лицето на БСП се прави, че не й е интересно да знае какво е наложило крайно необичайното съкращаване на московската изява на премиера. Солидарно с неговото премълчаване БСП не го притиска по темата, макар формално да пожела да изслуша премиера в парламента за визитата му в Москва. Единственото, което Борисов се осмели да подхвърли троснато при парламентарното изслушване за яловата му визита в Русия, е че нищо не е постигнал – както и президентът Радев преди него. 

За сравнение още един пример : Борисов, който прави мили очи на унгарския си колега Орбан, не се възмущава от факта, че Будапеща подкрепи македонската опозиция за нейната позиция срещу промяната в името на Бившата югославска република Македония. Докато Георге Иванов е лесна плячка и Борисов, верен на своя стил, се възползва да отбележи гол на празната врата.

С други думи, дори когато е прав, както в случая с отказа от срещата с Георге Иванов, Борисов много внимава да не настъпи руската мотика. А лозето на патриотизма, което той привидно прекопава в конкуренция с навалицата от патриотари, не ще молитва – още по-малко пред кремълския олтар. 

11 мнения за “Борисов “настъпи” македонския русофил Георге Иванов, но с московската мотика внимава много”

 1. Иво, приятели, не е по темата, но току-що научих, че пак сме се “прочули”.
  Два случая с българско, “младежко” участие в Германия. Първият, осем (8)български граждани, отвличат и изнасилват многократно тринадесет гоишно немско момиче, а вторият български “младеж” намушква шест пъти с нож 15годишно момиче. Смъртоносно.
  Не си мислете, че в чужбина заминават само умните и свестните…

  https://www.focus.de/panorama/welt/maedchen-in-velbert-vergewaltigt-zwei-verdaechtige-setzen-sich-mit-familien-ab_id_9095525.html

 2. Определено се усеща спихването на руския ни премиер „в сянка“. Демонстрацията на мачизъм и позьорство окончателно е заменена със страхливост и потайност. Все повече надделява истинската му харизма. От всичко го е страх. Не е само Путин, ЕС, а майки, лекари, учители, дори деца. От началото на месеца поне 20 пъти ни показа, че най-добрия му ход е … „задния му ход“. Всякакви клакьори и рублофили обясняват гениалността на „задния му ход“ като велика политическа мъдрост, но това е защото и те като него са обикновени страхливци и задни…

 3. ББ миротворецът на Балканите ще Внимава да не Настъпи отново Кремълската Мотика на Тавариш ВВП,Защото няма да има Прошка от Московската КГБ,там пипат ЗДРАВО и Безкомпромисно или завинаги во веки векоф.

 4. Поздравления на ИВО!
  Блестящо перо!
  Текст за бюрото на боко. (израсъл по улиците…)

  Междувременно:

  Още едно мнение, заслужава си, за ПРОВАЛ-УНИЖЕНИЕ-посещението на боко в москва:
  http://atlantic-council.bg/провал-и-унижение-в-москва/

  И, пак за онова АВСТРИЙСКО интервю на путин, от професионалния австрийски журвалист, пак така БЛЕСТЯЩО отразено и от ИВО.
  10-те по-важни момента, изтъкнати синтезирано: “Евгений”, “фигуранта Сорос”, “самолета на Малайзия”, “противоракетна отбрана”, “зелени човеци и Крим”, и тъй нататък, ПОЗНАТАТА РУСКА ИСТОРИЧЕСКА И КРЕМЪЛСКА МАНИПУЛАЦИЯ, НЕПРЕСЪХВАЩА ВЪВ ВРЕМЕТО…:
  https://theins.ru/antifake/105157

 5. Не знам дали някой гледа откриването на Световното по футбол, ама там пише “шампионат на мира”. Ха.

 6. Ще има май нови акции с новичок, човекът с пръскачката от Солсбъри заминава за София

 7. 123
  Гледах откриването на Световното по футбол,не толкова заради футбола,а заради *полезните идиоти*.
  Оказа се,че *великата руска култура* разчита на чужди изпълнители.Бях чула,че оперната прима е с български корени,от Стара България.А Роби Улиямс изпълни хитове от моята далечна младост.Даже ни показа среден пръст,вероятно на критиците му за полягането на диктатора Путин.
  Да,хитовете са му хубави.
  Но никога няма да достигне нивото на божественият Фреди Меркюри,който винаги внасяше новаторство.Помните хита му за Олимпийските игри с Монсерат Кабаие.*Барселона*.Вълшебно,неповторимо.
  Когато някои неща се повтарят ,те изглеждат като втора употреба.Е, за Путин и руснаците стават.

 8. пп
  чудя защо Путин не покани,както се изрази един коментатор *много Уотър,малко Роджърс*.В нашата зала *Арена* е държал хвалебствена реч за Путин.

 9. Поздравления и от мен за блестящия коментар.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.