След като Тръмп заобича др. Ким, колко ще залюби окупатора на Крим?

Множат се индикациите за скорошна среща на Путин с  Тръмп, както и въпросите: къде, защо и какво да очакваме от дългоочакваната най-вече от руския президент възможност да си върне инвестициите, направени в личността на “колегата”.

Най-новата медийна спекулация по въпроса прави връзка между насрочената за 11 и 12 юли сбирка на върха на НАТО в Брюксел и евентуално изпреварващ личен контакт между Путин и Тръмп “някъде в Европа”. От изтеклата по време на посещението на Путин в Австрия миналата седмица оставаме с впечатлението, че освен като жест към политиката на въздържание по време на единодушните западни санкции – видно от проруското позициониране на Австрия по “случая Скрипал”, Путин е замислил алпийския си воаяж именно като опит да си организира мечтаното рандеву с човека, който нито веднъж не го е засегнал лично в изявленията си. Напратив, хвалеше го предизборно и си навлече обвинения, стигащи до плакатни подигравки, че се целува уста в уста с него.

Форумът на НАТО не е като Г-7 ( в Канада), където Тръмп пожела реабилитация на Русия под формата на искане тя да се завърне във “великолепната осморка”, но срещна твърдия отпор на партньорите си. Защото, за разлика от аморфната Г-7, НАТО е голям длъжник на САЩ. Ако има нещо, с което човек не може да не се съгласи с Тръмп, това е фактът, че западноевропейските демокрация дължат следвоенния си просперитет, калкулирал ниските разходи за отбрана, на американската военна закрила. А вече и за източноевропейските страни от НАТО това се отнася също.

С такъв коз на масата Тръмп, непредсказуем, какъвто (не) го познаваме достатъчно, може да изиграе нов пирует на страстен миротворец, какъвто извъртя с комунистическия диктатор Ким Чен Ун и да се окаже, че с призивите си в Канада да бъде опростена руската агресия в Крим на практика е подготвял почвата за индулгенция за Путин, която да му връчи триумфално в лично качество.  Виена, която се позова на своя следвоенен неутралитет, за да откаже солидарност на Великобритания с прогонване на руски шпиони(н), е наистина подходяща сцена за такъв сюжет.

За да не гадаем безпочвено обаче можем да се върнем седмица назад към театъра на мирните действие в Сингапур и да се запитаме: ако Тръмп е в състояние да се преобърне дотолкова, че само за няколко месеца да превърне комунистическия демон Ким, наричан с обидни имена публично от него, в приятел, симпатяга и “много умен човек”. Самият факт, че тази изумителна метаморфоза се налага като почва за разсъждение по аналогия, вече е достатъчен за илюстрация на непредсказуемата ситуация. Защото всеки може да се запита: ако към многократно обиждания от него Ким президентът Тръмп може да демонстрира такъв обрат в отношението си, то какво да очакваме в това отношение спрямо Путин, за когото обитателят на Белия дом никога не е заявявал нищо друго, освен комплименти?

Никой не може да отговори на въпроса какъв е американският интерес  да бъде спасяван Путин от международната изолация, която сам си изпроси. Икономически? Заради сприятеляването с руската икономика, която възлиза на по-малко от 3 на от световната? Или заради руския народ, който е около една петдесета част от населението на света? Или заради руския петрол и руския газ, които имат нулева роля в американския внос на тези най-важни за руския експорт суровини, произвеждани във все по-големи количества в Америка в резултат на шистовата революция?

В същото време всички си дават сметка за личния стимул на Тръмп. Видя се от оценката му за стисканията с окървавената ръка от репресиите в собствената му държава севернокорейския диктатор. Според Тръмп, срещата е историческа. Това е. Бившият телевизионен шоумен желае световна слава и място в историята.

В този смисъл отговорът на въпроса какво да очакваме от евентуална среща на Тръмп с Путин е лесен: всичко. Щом Тръмп можа да изненада предания си съюзник Южна Корея, срещу която никога не е изразявал каквато и да било критика и да обещае ( от нейно име също на практика) край на общите учения с южнокорейската армия, какво му пречи да извърши нова солова акция от този род с подарък за Путин ъвъв връзка с апетитите му спрямо Украйна. Опаковката за подаръка вече се видя от тезите му на срещата в Канада, където е попитал западните съюзници защо подкрепят Украйна, която била най-корумпираната държава в света и констатирал в духа на руската пропагандна, че в Крим “всички говорят руски”.

Ще рече някой, че тези негови думи се базират на изтекла информация, която не е потвърдена официално. Само че Тръмп е известен не само с огнения си перчем, но и аналогичния си темперамент. Той доказа, че може да се откаже от собствения си подпис часове след неговото полагане с аргумента, че е обиден ( на един от всичките, на канадския премиер Трюдо) и това за него е достатъчна причина да провали единодушието на форума Г-7. Ако не беше вярно, че е действал като адвокат на Путин на същата тази среща, нима нямаше да се тросне още по – категорично? Мълчанието му по въпроса, гарнирано от  МНОГОзначителния отказ от коментар на администрацията му, са гръмко потвърждение за истинността на казаното от него ( че го е казал, а не че казаното е вярно).

Ако дотук всичко изглежда най-малкото песимистично ( от гледна точка на хората по света, които очакват от американския президент да се държи на нивото на световните си отговорности), то за финал си заслужава “капка мед” в кацата с катрана. Защото в същото време САЩ наложиха нови санкции на Русия заради кибер престъпления , извършени от нея. Инициаторът едва ли е бил ( лично) Тръмп. Този факт контрастира дотолкова с милите очи, които Тръмп прави на Путин, че вдъхва надежда механизмите на американската демокрация за контрол над американския президент да вземат все пак връх над честолюбието и личните шоуменски амбиции на милиардера, успял да убеди повечето бели американци, че е техният водач към възстановяването на американското величие, потъпкано от един чернокож.

 

5 мнения за “След като Тръмп заобича др. Ким, колко ще залюби окупатора на Крим?”

 1. Страшно е /но дали е възможно/ един червен перчем да решава съдбата на Свободния Свят.

 2. Бившият шеф на националното разузнаване на САЩ Джеймс Клапър:
  “Путин се държи като офицер от руското разузнаване, ръководещ Тръмп, който пък се държи като негов агент”.
  Ха ха… колко ясно го е казал… чисто и просто… като боко след таковата там…, все едно че и боко го “движи” путята,.. да де, май си е така (да не говорим да “движените” от русията още нашенци като сидер, магарешки и останалите от цялата тайфа, нали така?!)

  http://thehill.com/homenews/administration/365539-former-intel-chief-putin-is-handling-trump-like-an-asset

 3. Тръмп ще се сгромоляса скоро. Видно е че той не не представлява запада. Ако тази година не бъде подбран насериозно заради лъжите покрай изборите и руснаците то “резултатите” от политиките му от както е Президент ще започнат да стават видни. И няма да са красиви. Това ще бъде и краят му, защото с лъжи не се стига далеч.

 4. Какво имаме да обсъждаме?

  Life или жизнь? Изберете сами.

 5. Life или жизнь?

  Има тук едни национални предатели, които избират жизнь. Те са за бесилото. Бесилото, на което се ветреят Марко Фридман, Задгорски и оня другия с качулките. Образно казано.

  И тези днешни национални предатели от развъдника на съветски влечуги Софийски университет трябва да бъдат проветрени.

  Или лустрация. То е същото.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.