Щеше ли Румен Радев да похвали Борисов днес, ако вчера се беше провалила сделката Заев-Ципрас?

“Българското правителство показа кураж, като избра много трудна тема за приоритет на председателството – Западните Балкани”, заяви  Румен Радев на откриването на Пленарната среща на Конференцията на комисиите по европейските въпроси на парламентите на Европейския съюз (КОСАК). 

Той дори формулира тази своя мисъл на английски език, нещо, което съперникът му в българската политика Бойко Борисов не може да направи и при най-добро желание. 

На какво се дължи тази крайно необичайна похвала от страна на въвлечения в остра полемика с премиера Борисов президент Радев?

8EBA615D-8557-4266-BB4F-48B8A17699F7

Докато не получим друго обяснение, ще се чувствам свободен да смятам, че причината е  опит за присъединяването на Радев към успеха  на преговорния процес между Скопие и Атина. В противен случай трябва да си отговорим на въпроса защо Радев изчака да види дали този процес ще успее, за да поднесе изненадата с похвалата към правителството. Щеше ли да го каже, ако Заев и Ципрас не бяха слоили подписа си под споразумението за името вчера?

По всичко личи, че Радев се опитва да смекчи впечатлението от авторекламата на своя съперник Борисов, който също се опитва да спечели от сделката за името на съседката, повтаряйки, че Заев и Ципрас са си стиснали ръцете в София ( с внушение за някакво  бащинство върху този успех) , макар това да не беше първата им среща. 

В този смисъл Радев стъпва на принципа на възприетата от БСП и останалите русофили формула партията да се присъединява към победителите. Както помним, по тази формула БСП се превърна в голям защитник на православието например макар и като приемник на десетилетната комунистическа традиция на преследване не само на православната, но на всякакви религии в България.. 

В едно свое интервю, цитирано многократно от моя милост, небезизвестният Любен Гоцев, спряган за сив кардинал на прехода от комунизъм към управляван от посткомунизма капитализъм, откровено заявява в отговор на въпрос как възприема приеманото на България в НАТО и ЕС: следвахме римската поговорка “ако не можеш да победиш врага, присъедини се към него”. 

Като знаем какво е обкръжението на Радев, не бива да се учудваме, че той повтаря мъдростите на ( третия) Рим за съвременна, но византийска по своя характер, употреба.

 

7 мнения за “Щеше ли Румен Радев да похвали Борисов днес, ако вчера се беше провалила сделката Заев-Ципрас?”

 1. Преди всичко, типична нашенска черта, да се похвалиш и потупаш по гърдите, че ти си свършил голямата работа. Дори и друг да я е свършил, но пък най-кефско е да е станало при/от комшиите, че “успехът” тогава някак по-лено може да “прескочи$ през оградата при теб, т.е. да си го припишеш ако може незабелязано.
  Председателството няма никаква роля и принос.
  Спорът между Гърция и Македония започна преди години, и решаването му бе движено от правителствата на двете страни. Координатор бе Матю Нимиц от САЩ. Македонците упорстваха дълго и щяха да упорстват ощше с десетилетия, ако не бе опитът за пр евратчето, инспириран от кремъл-кагебе през сърбия (както и в черната гора), та македонците накрая прогледнаха КОЙ ИМ МИСЛИ ЗЛОТО И КОЙДОБРОТО, и че ТРЯБВА ДА СЕ ОБЪРНАТ КЪМ ВТОРИТЕ, НЕ КЪМ ПЪРВИТЕ. Към НАТО и ЕС, Америка и тъй нататък, но не към ПРОКЛЕТАТА РУСИЯ, ОТРОВЕНА, ЧЕ НАТО И ЕС СЕ РАЗШИРЯВАТ НА БАЛКАНИТЕ И ИСКАЩА ДА ГО ПРЕДОТВРАТИ. И македонците се съгладиха на промяна, каквато Гърция искаше, и каквато на практика всички одобравят, няма защо да казвам и страните от НАТО и ЕС.
  Туй е то.
  Чисто и просто. По-просто от кухия акъл на боко, дето не може да върже две приказки на интелигентен човек, да не говорим на английски и по външна пхолитика. (Иначе руските неща, руските приказщки, руската линия, той я РАЗБИРА МНОГО ДОБРЕ, може и без език)

 2. Да не забравяме нишката на ДС-КГБ от агент Тилев през Симеон и Бригадир Аспарухов и тяхната пътеводна светлина генерал Гоцев. Свързаните с тях лица от правителството на Кобурга, Станишев, Бойко и Ореха са на ключови постове или със значително влияние върху взимането на политически и икономически решения!
  Радев, Нинова, Решетников, Аспарухов, Гергов са сред тези лица. А Кой стои зад тях.
  В по-широк план трябва да е ясно на всички, че срещу приемането на Македония в НАТО и ЕС са държавите Русия и Сърбия.
  Русофилите и рублофилите отдавна са се обединили и работят за отделявето на района ни от ЕС, НАТО и европейските норми.
  Малофеев, Решетников, Малинов, Гоцев, Аспарухов, Доган……. и още Кой ли не хибридизират България

 3. Това за председателството и (приоритета на) Западните Балкани има още една локално забавна страна. Сещам се колко агентурни пратенички имаше от Дългия вучич от Белград до Боко. То бе Лепа брена с баджаци, Цица величкович със закръглености, да погалят голата му глава в кабинета му и наелектризират органа му отблизо (става въпрос за далака) та барем да стане по-благосклонен към Сърбия за членство. Да се сетим и за още един оттамошен пратеник, Горан брегович, и той да ни свири сръПската им музика. И то си личи, боко често приказва за Западните да влизали в ЕС. Пак руски овертюри, в крайна сметка. Боко се сеща все да споменава москва и цариград, путин УБИЕЦЪТ и рязания ДИКТАТОР ердоган, много по-често, отколкото Брюксел, със Юнкер и Столтенберг.
  Ако пък Българията ни е критерий за Западните, като член за бъдещи членове, това не звучи по принцип лошо, но като реалност си го знаем, че е малко смешно. Какво да кажем Германия да е един критерий.

 4. Не следя отблизо творчеството на румения Радев, но май за пръв път каза нещо вярно – кураж си е да повдигнеш темата за Западните Балкани при положение, че не е изгодна на Путин. Дори съм склонен известно време на Бойко да му викам Куража, вместо Тиквоча. Криво да седим, право да съдим – можеше да избере и някоя по-безопасна тема – например “Дигитализация на проследяването на популацията на бездомните кучета в ЕС”. Или още по-добре “Демилитаризация на западното Черноморие” – след като Путин е принуден от агресивното поведение на Украйна и контрапродуктивните санкции да милитаризира източното, ние трябва за равновесие да демилитаризираме западното… Така че Западните Балкани са си добър избор…

 5. г-н КАРАИВАНОВ, и какви резИлтати постигна винету по отношение на Западните Балкани?
  Нито има дори ПРИБЛИЗИТЕЛНА дата за приемането им в ЕС и НАТО, нито имаше някакъв ангажимент за това. Цялата среща ЕС-Западни Балкани, беше само за личната пропагадност на винету…… и нищо повече!
  Всички преговори между БЮРМ и Гърция се водят отдавна, но сега Заев е решил най-накрая да се реши въпросът с името на БЮРМ, и това е истинската причина за подписването на сегашното споразумение, а освен това сега явно Меркел е спряла някой от траншовете за Ципрас, и това също е “помогнало” на гърците да се договорят точно сега. А и в Гърция скоро пак ще има избори , и е малко вероятно Ципрас отново да е премиер, и с подписването на това споразумение с БЮРМ Ципрас ще остане в историята , това споразумение е единствената възможност за това.
  Както виждате винету няма никакво участие в преговорите и споразумението, а и както казах ЕС няма решение за скорошно приемане на Западните Балкани, винету НЕ успя да промени политиката на ЕС към Западните Балкани.
  И не забравяйте ,че винету беше на васално посещение при Путлер , и никакви Западни Балкани не могат да прикрият позорът от това. Путлер го извика на точно определена дата, и след това през цялото време винету му се “извиняваше” , че България е член на НАТО и ЕС, но въпреки това кремълският гасудар се отнесе към него , като към поредният си колониален генерал-губернатор , и нищо повече. И след това винету нямаше какво да прави при своят сюзерен ,и цялото “посещение” продължи по-малко от 24 часа.
  Така че ,г-н КАРАИВАНОВ, няма смисъл точно тук да пишете дитирамби за “дипломатическите способности” на милиционерският вожд винету! Има достатъчно проправителствени “медии”, които винету си е купил и те са зависими от него, пишете ги – там!

 6. А кой говори за резултати?

  “Цялата среща ЕС-Западни Балкани, беше само за личната пропагадност на винету…… и нищо повече!” – а това малко ли е? Може ли да се каже същото за позорната среща с Путин?

  Ще подмина думата “дитирамби” и само ще повторя, че можеше да е много по-лошо (имам предвид избора на приоритета, а не коментара на коментара ми)

 7. г-н КАРАИВАНОВ, всеки е наясно какви теми си избира винету, и КОЛКО са “приоритетни”?……. и за КОЙ са “приоритетни”?
  Едва ли е имало по-удобна тема , лично за него , и за това е избрал тъкмо Западните Балкани.
  И не бъркайте личното със “приоритетното”.
  За сравнение вижте какви приоритети имаше председателството на Естония, преди нас, а също така вижте и приоритетите на председателстващите след нас…… за “сраМнение”………

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.