Като знам как вали дъжд в метрото, не искам да си мисля за земетресенията в Белене

Непотопяемият образ на столичната управителка Йорданка Фандъкова подгизна от пробива на поройните дъждове в нейната невъзмутима фасада. Това не й попречи да обвини природата за почти свръхестественото явление да вали дъжд под земята.

Наводнението на метрото в София не е просто инцидент. Прокапалите покриви на модерни, предполагаемо и като защита срещу дъжд също, конструкции , каквито са моловете, може да са само косвено потвърждение, че нещо в строителните норми не е наред. Но нахлуването на вода в метрото, гордостта на премиера Борисов и неговото Данче, го прави да прилича застрашително на отводнителен канал. Това е нещо много повече от авария, колкото и да се опитват да го изкарат естествена последица от неестествено буйни валежи.

 

8EBA615D-8557-4266-BB4F-48B8A17699F7

 

Щети от природни буйства могат да бъдат възприети като неизбежни на полето, но не и на полето на мегаконструкции под земята, в които току-що са вложени ( чужди) средства за стотици милиони. Как мислите, дали се изложихме (пак) пред чужденците, за чието приятно настроение иначе са пръснати толкова пари и усилия, включително чрез водните каскади в столичния център, ремонтирани и задействани по някакво щастливо “съвпадение” със  струпването на европейски наблюдатели в София?

И знаете ли за какво си мисля по аналогия? Представям си какво би се случило при сблъсък с природните стихии при построена ядрена централа Белене и за житейски изстрадания  виц от времето на “развития социализъм” , синтезиран в сентенцията: “ Като знам какъв съм инженер, ме е страх да отида на лекар”.

Това със страшна сила се отнася до уверенията на ядреното лоби  ( разбирай и правителството на Борисов за пореден път) за уж гарантираната антиземетръсна подсигуреност ( на чертеж) на прословутата площадка за втора руска тиктакаща атомна централа, проектирана през миналото хилядолетие и начената в най-опасната сеизмична зона в тази част от света. 

Ако едно метро, строено с възможно най-модерните западни технологии, но в българските корупционни условия в наши дни, не могат да обезопасят срещу ( предсказуемия все пак дъжд ) как ли ще се представят гарантите за сигурността на АЕЦ “ Белене” по отношение на непредсказуемите и с помощта  на най-съвременна техника земетресения? 

Всякакви чудеса бяхме виждали напоследък. Сриваха се участъци от току – що построени магистрали; други се превръщаха в плавателни канали, както в случая с южната дъга на околовръстното шосе край София. Но наводнението на метрото  е “чудо”, което ни напомня, че самохвалствата на властите струват колкото “всяко чудо за три дни”.

20 мнения за “Като знам как вали дъжд в метрото, не искам да си мисля за земетресенията в Белене”

 1. Защо да се чудим!Какво разбира една учителница по руски от строителство и от непосилните за нея проблеми свързани с това строителство?
  Може би ще я оправдаят,че тя си има хора,които да се грижат за тази работа.
  По тази логика кметът на София до 9-ти инж.Иван Иванов няма заслуга за строителствота на града, а заслугата е на хората под него. Да,но неговите лични заслуги са оценени и днес,въпреки мъглата.
  Днес се труфят с успехи от не добре използвани европейски пари и се замита явната истина,че колкото Винету разбира от управление на държава,толкова нашата учителница по руски разбира от строителство.

 2. Ма наш’те “свободни и независими” медии (ХА ХА ХА!) го удариха лееееееекинко на майтап!
  То не бяха колажи с плуващи акули в метрото, но не бяха водни пързалки с ухилени бебета, то не бяха закачливи “реплики” между пожарникари…
  Представям си, ако на власт вместо Фандъкова и ГЕРП бяха примерно Иван Костов и ОДС, какви ли люти, гръмотевични репортажи, изтъкани и пропити от похвална журналистическа професионална ярост, щеше да има!
  Да, ама не!

 3. Значи се сдобихме и с Венеция на Балканите! Да ни е честито!

 4. Аз два дена се борих с институциите в малък град, за да се вдигне труп на полуразложено голямо куче от детска площадка, вие за Белене говорите. Положението е трудно спасяемо сега, а при инцидент сме всички във “вечните ловни полета”.

 5. А бе к’во софийско метро бре, глей к’во става в Берлинското метро ейй!
  Наводнение та наводнение.
  Българското било виновно. Корупция била виновна. Боковско правителство и не знам к’во си. Eвропейски милиони били потрошени.
  Та то и по Европата си е така!

  Еййиии…. как му намират цаката… слугинажите…

  http://www.168chasa.bg/article/6920681

 6. Четейки за съветско-руските привички и икономически “успехи” извън продажбата на въглеводороди, познавайки българските им омоними съм сигурен, че идеята НЕ Е ПОСТРОЯВАНЕТО НА АЕЦ БЕЛЯ-НЕ, А Е СТРОЕЖА НА АЕЦ.
  Каква е разликата? Разликата е, че докато се строи ще има ПОДИЗПЪЛНИТЕЛСКИ поръчки, възлагане на допълнителни услуги, обсебване на финансови печалби от кариери, бетонови възли, поръчки от заводи контролирани от Кой от Нашите приватизатори, от общински феодали и “професионални” анализатори на ползата от мирния атом-р овч и други русофили-рублофили.
  Путиновата пропаганда печели от разрива на България с европейските енергийни правила, от разделението на ЕС, от създаването на агентурни Зависимости около паричните потоци на Строежа….. Никой от любителите на АЕЦ не гледа какво ще е след 10 години, ТЕ ИСКАТ ПЕЧАЛБИТЕ СЕГА! Затова ще се строи, но без да се построи! Грабежа обаче на гражданите е в кърпа вързан!

 7. И оше малко:
  НЕ строежът на метрото е виновен. Не боко. Не изпълнението. Не правителството. Не фирмит, “наети” за това. Не някаква там подземна метро-изолираност или качество.
  ВИНОВНИ СА ДЪЖДЪТ И КАНАЛИЗАЦИЯТА.
  Не разбирате ли бре, ейй, докога боко ще ви обяснява!?
  https://btvnovinite.bg/bulgaria/mnogo-dazhd-i-nedostatachni-kanali-receptata-za-navodnenie-na-metroto.html

 8. Да строим завод, завод на живота, със яки бетонни стени, е яко, много яко! Но другарят до мен кашля лошо и пърди още по-лошо! А пролетта влезе през някакъв далечен отворен прозорец и един атомен реактор се закашля радиационно, Ех летете ескадрони, похарчили милиони за този дето духа! И замалко се поспрете, па слезнете от конете, да преминат дъждовете, и отново на конете, Белене да донесете!

 9. JEEP PATRIOT
  Безспорно – строителството на АЕЦа е безсрамен и огромен грабеж.
  Той макар и след много време ще бъде построен /за да бъде грабежа по-ефективен/ защото това е в интереса на Кремъл. За да ни държи в политическа и икономическа зависимост.
  Само един щрих – и днес в АЕЦ Козлодуй работят много руски специалисти. Докато един български специалист там взима заплата 4-5 хиляди евро,един руски специалист взима 28 хиляди евро. Къде е Киро на кирия?
  Все пак дано да сте прав.

 10. След земетресение в беленската атомна следва Чернобилски ефект и се започва търсене на виновника. В същото време ‘елитът’ се е оттеглил в резиденцийте си в чужбина и не поема вината защото ‘мезето’ (по Боков) е останало в България. Елитът призовава Европа и света да помогне под формата на преводи в контролирани от елита сметки. Електората получава вече истинско облъчване, което обаче не се отразява на интелекта му (защото такъв няма), но се отразява пагубно на здравословното му състояние. Няколко милиона българи напускат страната и заживяват в палатъчни лагери из Европа. Медицинския бизнес цъфти. Другият бизнес умира. Русия рони показно крокодилски сълзи и свързва причината за трагедията с членството на БГ в НАТО и ЕС. Вълни нови мигранти постепенно осядат по местата опразнени от българи. След няколко десетилетия България изглежда различна страна (не обезателно по-добра такава).

 11. От енергийна гледна точка БЕЛЕНЕ Е НАПЪЛНО НЕНУЖЕН !!
  ПРОФЕСОР ГЕОРГИ КАСЧИЕВ

 12. Не мога да схвана обаче едно нещо, което тук рекламирате като вафличка по телевизията. Тоест, че някой можел да ви изрази мислите по-добре от вас?! Хаха.

 13. Към Blue:

  Коментарчето ви пращи от глупост ( видно допълнително от факта, че държите да си я покажете).

  Радвам се, че имам такива опоненти, които наистина не могат да схванат нито ирония, нито самоирония, нито други подобни тънкости.

  За мен не е срамно да призная нечие предимство, но за глупаците е типично, че виждат в това слабост, над която с характерното за такива хора самочувствие си мислят, че могат да се надсмиват от някаква позиция на “превъзходство”.

 14. BLUE/по-точно е “RED”/ си е типичен позитански плъх…!!

 15. “АЕЦ-Белене” няма да се строи!Целта е да се предостави площадката на “Росатом”под формата на строителство,а скрития замисъл е трайно настаняване на руснаците на тази територия,също като на пристанище Росенец!В същото време ще върви тотално източване на НЕК, ще се изливат едни милиарди до фалирането му и преминаване на активите му в руски ръце!

 16. Благодаря за мнението Стефан.
  Когато давам срокове за не-строежа имам надеждата, че Путин до 3-5 години ще бъде свален от власт, а когато пирамидата почне да се руши, парите за руските агенти ще свършат и Русия ще тръгне по демократичен път. А това значи край за Беляне и рублофилите.

 17. @JEEP PATRIOT

  По какво съдите, че пут.ин ще бъде свален след 3-5 години и от кого? И по какво съдите, че русия може да се демократизира, предвид историческото й развитие? И от кого? Спирането на кражбата АЕЦ Белене трябва да стане по инициатива на българите, а не благодарение на някакви благоприятни външни обстоятелства.

 18. А твоето коментарче реплика Иво, пращи от измислени обвинения с които изглежда целиш неща, които не можеш да постигнеш. Но пък много се натискаш. И тъй като си нечестен играч … не се надявам да публикуваш отговора ми. Мерси!

 19. Към blue:

  Трябва да си наистина доста глупав, за да твърдиш, че аз се натискам ( да ти се подигравам в твоя блог ли?). Точно ти се буташ тук и си показваш глупостта. Или наистина си постоянно blue , т.е. пиян? И така да е, пиянството не може да те направи по-схватлив ( нали така сам си признаваш, че не можеш да схванеш какво съм написал).
  Хайде сега изтрезнявай и ходи да се заяждаш с някого, който ще те търпи. Направих изключение да ти отговоря като на безименен заядливец само защото си обобщаващ образ на тъпоумното безсилие в заяжданията и по този начин отговарям и на твоите подобия, които настървено ме четат и се чудят как да ме уязвят. Сякаш ви карам насила да се потите да схванете текстовете ми. Като толкова ви дразнят с невъзможността да ги разберете, четете си онези, които са ви на нивото и не се натрапвайте с малоумните си забележки.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.