Р като Реваншизъм в Русия

Достатъчно стар съм, за да помня, че в детството и юношеството ми за Западна Германия в СССР и в поробената от Червената армия България се говореше и пишеше като за “реваншистка Германия”. Щом са западни и капиталистически, германците биваха задължително подозирани, че искат “фашизмът да се повтори”.

Нищо не (беш)е по – далеч от истината. Както знаем, ако имаше на символично ниво напомняне за  “желязния ред”, политическите репресии и дори външни прилики с Вермахта в стегнатите военни маршове и униформите, то наподобяването на нацисткия райх се наблюдаваше тъкмо в съветската зона, наречена по едно време ( временно, за радост) ГДР. 

Победената Германия не само никога не е ревизирала факта на своята вина, но и до днес е най-пацифистката държава ( поне в Европа). В Германия се преследва наказателно всеки опит за възхваляване на нацизма.

За сметка на това руските победители не могат да се наситят да интерпретират отново и отново резултатите от войната по начин, който превръща трагедията в  практически единствения източник на национална гордост. 

Едно отклонение: гордостта от космическото величие на СССР се е спихнала в днешна Русия, която вече е изместена в това отношение от “новодошли” на терена на космическата надпревара, като ЕС и Китай. Делът на Русия в изстрелването на нови спътници вече е по-малък от този на новите му конкуренти, да не говорим за САЩ. От територията на една шеста от планетата днес се изстрелват едва около една шеста от спътниците, извеждани на орбита. И няма как да е иначе при положение, че руската икономика е по-малко от 3 процента от световната.

8EBA615D-8557-4266-BB4F-48B8A17699F7

Компенсирайки руското изоставане във всякакви области в световното съревнование между народите и държавите, Кремъл систематично подклажда кампанията по ескалиращо възвеличаване на съветската роля във войната ( наричана “отечествена” в СССР и Русия в опит да се избегне фактът, че СССР предизвиква Втората световна война заедно с Германия през септември 1939 г., която обаче се превръща в “отечествена” през юни 1941, когато Хитлер изпреварващо нахлува в СССР). В резултат статистиката в Русия отчита рязко преобръщане в нагласите на руснаците относно признаването на очевидни факти. Преди 30 години населението е разбирало вината на съветската диктатура за катастрофалните загуби на СССР в тази война, но днес е склонно да оневини почти напълно Сталин и камарилата му. https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/06/22/3203324_rusnacite_spriaha_da_obviniavat_stalin_i_komandvaneto/?ref=home_layer2

Режимът на Путин в голяма степен реабилитира вече Сталин за репресиите му срещу милиони граждани на СССР чрез преследване на историци и просто граждани, дръзнали да разкриват тези престъпления. Наред е реабилитацията му и за отговорността, която носи за страховитите поражения на СССР в първата фаза на войната Германия. Пропагандната машина на Кремъл е успяла да внуши на повечето днешни руснаци, че по – доброто въоръжение на германците, вероломството на изненадващата атака и всичко друго, но не и безотговорното подценяване на противника от страна на московския режим е причината за милионите руски военнопленници  и смазването на огромни количества съветска военна техника, изнесена на границата с Германия в навечерието на германското нападение.

800px-May_Day_in_London

 

 

 

 

А защо изобщо е трябвало да бъде изнесено там и поднесено на тепсия на противника в такова беззащитно състояние, това дори днешните кремълски йезуити не могат да обяснят с друго, освен с подготовка за нападение, направила неизбежна изпреварващата германска офанзива ( планирана отдавна, разбира се, в това също няма съмнение).

Когато един човек прогресиращо започне да обвинява целия свят за мизерното си съществуване, това може да се приеме като деградация на личността, неспособна да осъзнае отговорността за ставащото в собствения му организъм, доведен до изтощение от извършените глупости. Но когато на един народ от стотина милиона започне да му се привиждат виновници за несгодите му със задна дата, това определено е свързано с управлението му. И не престъпленията на Сталин, а престъплението на днешния руски режим, който създава предпоставки за повторение на руската форма на фашизъм, какъвто е болшевизма от времето на Сталин, е реалният проблем в създавания изкуствено нереален свят в рамките на т.н. Руски свят.

10 мнения за “Р като Реваншизъм в Русия”

 1. Иво, би ли посочил източник според който делът днес на руската икономика в световната е “по-малко от 3%”. Досега, от какви ли не източници, аз съм срещал неизменно цифрата, около 1,5%, максимум, винаги, по-малко от 2%.
  Четох онзи ден, че на практика сегашните представи на руснаците 1:1 се препокриват с тези на “съветските хора” от времето на сусловата пропаганда. И в огромното си мнозинство, отричат, че вождът на прогресивното човечество и три села наоколо е гласял изпреварващ удар по довчерашният си дружок. Макар, че в разгара на една световна война, едно превантивно нападение, би се посрещалнало с облекчение, даже с възторг както на острова-единствената сражаваща се страна по него време, така и във всички окупирани територии. Какво по-нормално е, да се нагърбиш с ролята на освободител при горните обстоятелства. Но де толкова акъл у блядовете и то на база сегашните ни познания да превърнат в огромен плюс плановете на Кремъл за “спасяване на човечеството от “фащистка” Германия. Кавички са не случайно защото Италия е била фашистка страна а немско са били националСоциалисти. “Малък” но много съществен нюанс.

 2. Към georgi nikolov:

  Драги Жоро,

  Бих могъл да посоча и точните параметри от 2,3 от световната икономика, за които знам по този начин. но постъпвам на принципа на големите западни медии, които винаги се стремят да не дават повод , че изкривяват преднамерено “бройката” ( на протестиращи например) и обикновено закръглят с малко в полза на заподозрения в недемократичност режими. Така че изразът “по-малко от 3 процента” е напълно легитимен и достатъчно добра илюстрация на тезата ми за мястото и тежестта на огромната държава чрез лилипутинския си процент в световната икономика.
  Ако на Червения площад е имало голяма демонстрация и са арестувани 1000 души, Ройтерс най-вероятно ще напишат, че става дума за стотици участници и арестувани. Така отнемат възможността да им бъде оспорвана автентичността на всичко останало, написано по повода чрез “доказателства” за невярното преброяване.

 3. Съвсем по темата – една дребна новина на сайта на Каспаров за това, че са разсекретени архиви от началото на “Великата отечествена” съобщава, че в тях се съдържат и описания на подвизите на червеноармейците…. (една от най-строго пазените досега тайни)

 4. Съветските другари не могат да си простят факта ,че НЕМСКАТА ТЕХНИКА е на космически, да не кажа на светлинни ГОДИНИ пред СССР-РАССИя,Ако може да се каже-техника,вьпреки ОГРОМНИТЕ ресурси който господ им е отредил да ползват за съжаление,този НАРОД с тези ВЕЛИКИ вождове,освен пиянство,некадърност,мързел и много други пороци не може да се справи.

 5. Преди време бях читател на Суворов, който първи разчупи леда със своя “Ледоразбивач”, но днес чета повече Марк Солонин, който показа в детайли какво е довело до ужасяващият разгром на Червената армия през лятото на 41 година, където първоначалната изненада след нападението на своите съюзници е последвана от дълги месеци на пълна безпомощност на Върховното командване да организира и управлява бойните действия на огромните си войскови съединения, които поголовно биват унищожавани от Вермахта. Планини от трупове и унищожена бойна техника, доставяна от Америка съпътстват Червената армия по време на цялата война. Това продължава кажи речи до самия край на войната, когато на Жуков се налага да превзема Берлин с много малко останали “нови съветски хора”, започнали войната, а вместо това нови чукчи и азиатски пълчищта нахълтват в домовете на културна Европа да изнасилват и грабят. Точно заради това най-изразително за мен е сражението при Зееловските възвишения – последната преграда преди Берлин, където талантливият генерал Буси ушива дървени кужуси на хиляди безрасъдно хвърлени от Жуков червеноармейци с обещанието че на другия ден вече ще държат в обятията си берлинските фройлайни, поради което същите дори старателно се подготвят като се изкъпват, подстригват и избръсват, само за да станат красиви трупове. Буси, с помощта на набързо събрани последни остатъци от редовна армия и фолксщурм успява да причини като за последно огромни загуби на настъпващите, които така и не успяват да превземат отбранителните линии на Зееловските възвишения и накрая ги заобикалят, за да достигнат Берлин и така голяма част от защитниците успяват след две седмици да се завърнат при своите озлочестени роднини. Тази безпомощност и некадърност на руснаците да водят норални бойни действия дълги години след войната се проявяваше и при съвместните учения на българска територия където пристигащите съветски военни инспектори ръсеха само простотии, напиваха се като мотики и се фукаха с огромните си шапки като летища, на които подражаваха и българските висши военни, като си шиеха шапки по поръчка от двойно повече плат, за да се разпознават като големи началници. Много от тях и до днес мимикрират като НАТОвци, поради което президент Тръмп отправи послание за преоценка на истинските съюзници и техните възможности, поради големия брой мимикрирали комунисти укрити във висшия военен ешелон които продължават да служат на Кремъл.

 6. Драги Иво, Разбран си!
  Сега, още по-добре “разбирам” хулителите ти които понякога набират “смелост” дори и тук да се изявяват. Освен, откровени псувни, други “опровержения” от тях-нанай.

 7. Не ви е срам! Само тов.Сидеров е настоящий патриот – днес е поднесъл цветя, където трябва, без да разправя врели-некипели, че войната била започната още през 39-та година срещу Полша и то с участието, представете си, на СССР.
  Вземете се в ръце и марш към Паметника Им с большие букети!

 8. През 1927 г. Сталин твърдо застава на върха на властта в СССР и започва подготовката за предстоящата война. Започва създаването на индустриална база за производство на оръжие, планирана и управлявана от петилетни планове. В началото на първата петилетка Червената армия е имала 92 танка , а в края – 4000. През 1933 г. полковник Хайнц Гудериан, след посещението си в Харковския локомотивен завода казва, че като странична продукция се правят 22 танка всеки ден. По същото време Германия не е произвеждала танкове.

  “Хитлер ударил пръв и затова Сталиновата подготовка за войната се превърнала за Сталин в катастрофа. В резултат от войната Сталин получил само Полша. Източна Германия, Унгария, Югославия, Румъния, България, Чехословакия, Китай, половин Корея, половин Виетнам. На толкова скромен резултат ли се е надявал Сталин?
  * * *

  Да направим равносметка.
  Началото на тайната мобилизация било фактическо включване във Втората световна война. Сталин разбирал това и съзнателно дал заповедта за започване на тайната мобилизация на 19 август 1939 година. От този ден при всякакъв развой на събитията войната не можела да бъде спряна.
  Затова 19 АВГУСТ 1939 ГОДИНА Е ДЕНЯТ, КОГАТО СТАЛИН ЗАПОЧНАЛ ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА.
  Тайната мобилизация трябвало да завърши с нападение срещу Германия и Румъния на 6 юли 1941 година. Едновременно в Съветския съюз трябвало да бъде обявен Денят „М“ — денят, когато мобилизацията се превръща от тайна в открита и всеобща.
  Тайната мобилизация била насочена към подготовка на агресия, за отбраната на страната не се правело нищо. Тайната мобилизация била толкова колосална, че нямало как да бъде скрита. На Хитлер му оставал само един шанс — да се спасява с превантивен удар. Хитлер изпреварил Сталин с две седмици.
  Ето защо Денят „М“ не настъпил.”
  Виктор Суворов
  “Денят “М”

 9. На пехотинците-картечари от вермахтът се е налагало с ЧАСОВЕ да косят подкарани на заколение руснаци, много от които дори без пушки, вследствие на което много от тези немски войници се побъркват, поради НЕНОРМАЛНОСТТА на сиутуацията, вследствие на което командирите започват да слагат на тези позиции осъдени военнослужещи, които биват заключвани с вериги към емгетата и така КОСЯТ ДО ПОСЛЕДНО, чак докато пред картечното гнездо се натрупа ПЛАНИНА от ТРУПОВЕ и чак тогава идващите отзад успяват да се приближат и да обезвредят картечното гнездо. Често пъти другите защитници излизат и разравят купчината така че да може картечарят да продължава да стреля. Но водачът на Безсмъртния полк днес не поставя въпроса НИКОГА кой е водил на явна смърт МИЛИОНИ. Но пък това има и положителна страна, той като мамашките се изпожениха за чужденци и така се диверсифицира Европа и Близкия изток, появиха се русички шейхчета.

 10. Die Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei (NSDAP) – Националсоциалистическа Германска Работническа Партия. Това е!
  Къде виждат фашизъм тук руските комуно-фашисти и българските им слуги?!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.