Италианският урок за българските русофили

Франция била на път да се превърне в на-големия враг на Италия, твърдят новите управляващи в Рим. Моля? Що за неблагодарници? Те не помнят ли, че дължат свободата си на Франция, без която едва ли щяха да се обединят ( не и още през 1860 г.)?

Пиша горното с ирония и по аналогия. Антинаучният подход в историята под мотото “ако не беше, щеше ли” е любим “аргумент” за обосноваване на сляпата за истината българска русофилщина. “Ако не беше Русия, щяхме сега да говорим турски”, обичат да казват русофилите. Те  оправдават с това предположение своето гузно, невиждано у друга нация чуждопоколничество. А заедно с това оспорват единодушния стремеж на най-великите български възрожденци и революционери към автентична българска свобода, каквато не са могли да донесат въоръжените руски довчерашни роби, наричани крепостни селяни.

8EBA615D-8557-4266-BB4F-48B8A17699F7

Не е само Италия, която извоюва обединението и независимостта си с помощта на чужди войски. Самите Съединени щати дължат доста на Франция, която се включва пряко на страната северноамериканските заселници срещу британското владичество. Но нито в САЩ, нито в Италия ( съседна на Франция и тясно свързана с нея географски, културно, исторически, верски, етнически, езиково по линия на общия романски произход на езиците и т.н., т.е. е много повече родствена страна, отколкото България е близка на Русия) има следи от безпрекословно преклонение пред чуждата държава, изиграла роля на един етап от зачеването на тяхната държавност.

Факт е, че Наполеон III разбива австрийските войски в Северна Италия след тайно споразумение от 1858 г.  с малкото кралство Пиемонт и така отприщва съпротивителните сили на италианците. Щяха ли италианците сами да се справят с австрийското иго? Какъвто и да е отговорът със задна дата, днес Италия гордо се репчи н най-могъщата в продължение на векове в континентална Европа държава. Благодарностите са си благодарности, но никому в Италия не хрумва да се влачи по корем век и половина пред потомците на “френските освободители”. При това италианците ( също) първоначално са боготворели французите, но само до момента, когато разбират, че те си имат свои цели в противопоставянето на Австрия. Тогава настъпва рязък отлив в италианската емоция и тя се обръща в обратната посока – точно както става и в България спрямо Русия след Съединението, когато тя скъсва отношенията си с младото балканско княжество за наказание, че е нарушило Берлинския договор , както изрично изтъква цар Александър III.

Да, Русия не е Франция. Веднъж захапала “освободената” си жертва, тя никога не я изпуска от хватката си и изисква подчинение и в наши дни на базата на претенцията да е родителка – строга, но несправедлива. Тази претенция щеше да е просто поредният руски белег върху нечия национална  снага, ако същинската рана на националното (само)унижение не се поддържаше отворена от същата прослойка нашенци, които съдействаха за такъв вариант на руска окупация на България през 1944 г., който изключи необходимостта руснаците сами да избиват и репресират българи, след което да ги съветизират насилствено в продължение на десетилетия.

Позорът на това българско съучастие продължава в наши дни с нарастваща сила и главната отговорност за него носят онези, които не му се противопоставят, начело с “Вожда и учителя на българската народ”, управляващ България с гумена ръка – такава, която подпечатва бездействието на държавните институции срещу вихрещата се руска хибридна война.

 

12 мнения за “Италианският урок за българските русофили”

 1. Кратко и ясно
  Причината една държава да си вихри политическите, икономическите и културните интереси във втора държава е, че във втората държава лостовете за противостоене на външно влияние са подкупени, зависими, сплашени, ограбени и разградени.

 2. Ние ако не бяхме дали азбуката на руснаците, те щяха да четат библията на арабски.

 3. За съжаление, италианците предимно от техния Юг, направиха Мнозинство, и гласуваха така, че новото правителство на цялата Италия след изборите Март 2018 г. стана като Льо Пен, Вилдерс, Фарадж и т.н.
  И не са учудващи пререканията с Франция, за бежанския въпрос особено.

  Макрон критикува новото правителство на Италия че връща обратно кораб с бежанци
  https://news.sky.com/story/tensions-flare-as-macron-criticises-italy-for-turning-away-migrant-ship-11404101
  Италия вика посланика на Франция и му се Кара заради критиката на Макрон по новото отношение в Италия към бежанците.
  https://www.reuters.com/article/us-europe-migrants-italy/italy-summons-french-envoy-as-migration-dispute-escalates-idUSKBN1J90XW
  И т.н.

  Драги БОРИС ПЕТРОВ:

  Благодаря за линка към текста на ВИКТОР ХИНОВ в ЕуроЧикаго!
  Страхотно, разтърсвщо, поглед и послание!
  ЧОВЕЩИНАТА ВЕЧЕ НИ Е НАПУСНАЛА КАТО НАЦИЯ… Дали завинаги… Какво спояване имаме вътрешно.. Само обичаме този и онзи, КОГОТО НЕ ТРЯБВА, и се кланяме пак така, НА КОГОТО НЕ ТРЯБВА… Вътрешно при нас, а и навън към други… То не е само и точно това…
  ВЕЛИКОТО В НАЦИИТЕ И СТРАНИТЕ, в случая, е НЕ ДА ПРОЧИСТВАШ И ЧИСТИШ И ИЗЧИСТВАШ, като в комунистическа българия или русия, или нацистка германия, а ДА НАМЕРИШ ОБЩИЯ ЗНАМЕНАТЕЛ, произхождащ от човечността… в случая в Америка това е част от голямото спояване между толкова различни хора, произходи и култури… затова и ще пребъда, докато ние с вътрешните яждания и самоизяждания…

 4. Името на С.Магнитский вече се свързва с глобалният акт за налагането на
  антикорупционни санкции и злоупотребата с власт…..
  Но … НО освен С.Магнитский има и други противници на престъпната и корумпирана чекистка власть на Путлер и неговите чекистки бандити.
  И ,докато С.Магнитский не е правил разследвания пряко за Путлер , то имената на – Б.Немцов , А.Политковская, А.Литвиненко ….. и т.н., в целият свят са известни със своят а лична борба срещу чекисткият тиран.
  Към техните имена трябва да се постави и Ю.Шутов , който е един от най-дългогодишните противници на кремълският диктатор:
  https://www.svoboda.org/a/29315094.html
  П.П. Името на С.Магнитский стана известно и заради неговият работодател – Б.Браудър, който напави много ,за да се приеме акта Магнитски, подписан от президента Б.Обама.
  Но , сега , същото се опитва да направи и Андрей Корчагин , като издаде книгата на Ю.Шутов, която той е писал в каторжничестките лагери на Путлер.
  Андрей Корчагин, разбира се, няма западните контакти и лобисти на Б.Браудър , чрез които той популяризира името на С.Магнитский, но въпреки това той е решил да популяризира разследванията на Ю.Шутов, убит в путлеристкият ГУЛаг, също както С.Магнитский, 5 години преди това.
  Освен това Андрей Корчагин, за разлика от Б.Браудър, също е един от дългогодишните противници на Путлер , още от кметството в Ленинград , преди 25 години.
  А също така едва ли Д.Тръмп ще благоволи да подпише аналогичен на глобалният акт Магнитский, както “либераста” Обама. Все пак Тръмп е “милиардер” , благодарение на откраднатите трилиони на Путлер , и никога няма да подпише допълнителен АНТИкорупционен акт срещу Путлер.
  А името на Ю.Шутов е достойно за нов , допълнителен, антикорупционни санкции срещу путлеристкият бадитустан, но….. но е малко вероятно….. невъзможно….. да се очаква от зависимият от Путлер – Д.Тръмп да подпише един НОВ – “акт Шутов”!!!….

 5. Не само ръката е гумена на днешния “вожд и учител на българския народ” – лошото е, че главата му е гумена. И празна!
  И точно поради тази причина е монтиран за премиер – за трети път!!!

 6. Репликата на BORETO “И точно поради тази причина (Боко) е монтиран за премиер – за трети път!!!” ми напомни как в средата на 80-те на гости ми беше приятел от Ленинград. Една вечер, след дълго разказване на политически вицове той въздъхна и каза “Вие поне имате утехата, че ние сме ви натрапили “социализма”. А ние нямаме никаква утеха, сами сме си виновни”. За съжаление сега нещата се обърнаха. Руснаците имат утехата, че нямат избори, а ние сами сме си виновни.
  Както казва Яковенко, няма лоши народи, но понякога някои народи имат лоши периоди…

 7. “Министърът на отбраната на Украйна Полторак предлага страната му да закупи американски ракетни системи Патриот за 4 милиарда долара”
  “Министърът на отбраната на България ШкеНбе-Каракачан (офицер от дс-данс) само се ЧУДИ каква ГАДОСТ да направи на българската евроатлантическа армия, та българските самолети и танкове да си бъдат все руски и съветски и пак руски, още 100 години напред”.
  ОТКРИЙТЕ ТРИТЕ РАЗЛИКИ??
  КОЙ Е В НАТО??
  КОЙ НЕ Е??
  КОЙ ИСКА ДА КУПУВА НАТОВСКО ОРЪЖИЕ??
  КОЙ НЕ??
  КОЙ Е ПАРТНьОР, СЪЮЗНИК НА НАТО, НЕЗАВИСИМО ЧЛЕН ИЛИ НЕ????

  https://www.uawire.org/poltorak-proposes-that-ukraine-buy-american-patriot-defense-systems

 8. Да! Този текст чаках! Да, Иво, браво!
  И, благодаря!

 9. Както всички популисти и демагози , сегашното италианско правителство не посочва истинските причини за проблема с бежанците. Още повече сегашните италиански фашисти са на директно финансиране от Путлер , и даже примитивните им лозунги срещу бежанците са взети от путлеристката хибридна пропагадность. Т.е. всички те са предатели и чужди агенти, които работят не само срещу Европа, не само срещу ЕС, не само срещу демократичните институции в ЕС, но и срещу целостта на самата Италия, т.е. те са ЗАВЪРШЕНИ предатели и путлеристки шпиони, които са само лакеи на Путлер, продали се за ръждиви копейки.
  Като голяма част от бежанският проблем е предизвикан от техният “спонсор” – Путлер, който директно поддържа етническите и религиозни войни в Близкият Изток и Севрна Африка, откъдето са тези бежанци и мигранти.
  Също така италианските фашисти не протестират срещу ПАРАЗИТНИТЕ и ФИКТИВНИТЕ “членове на ЕС” от “вишеградската четворка”, където взаимните “групови” “страсти” така са се развихрили помежду им , че шведите са останали далече след тях със тяхната “скромна” – шведска “тройка”.
  Повечето бежанци отидоха далече на север в Германия, Дания ,Англия и Швеция, а също така част от тях са в тази Франция, срещу която сега са италианските лупенизирани демагози от италианското “правителство”.
  Вместо да настояват за МИЛИАРДНИ санкции срещу “вишеградските” “ЧЕТВОРКИ”, които нито приемат бежанците , нито дават някакви средства за устройването им, италианските путлеристки фашисти са тръгнали точно срещу Германия и Франция ,които облекчават тяхното положение , като вече са приели няколко милиона мигранти?!?!?!….?!?!?

 10. Да ме прощава Макаронационализъм, но не е елегантно да нарича повече от половината от италианския народ фашисти. Тези стотици хиляди мигранти, които биват стоварвани в италианските пристанища, вече задушават страната. Пристигат здрави, млади, добре облечени и с хубави телефони негри, които в страните си нямат военен конфликт. Плащат хиляди долари, за да се доберат до Европа. Пристигат в Италия, не им харесва храната, претендират за увеличаване на джобните, започват да продават дрога, защото няма работа и какви ли не безобразия. Друга част биват превръщани в роби от мафичта на юг. Колкото и да ги съжалявам, Италия не може да поеме Африка. Франция е изпратила на границата полиция и жандармерия и не пропуска мигранти, независимо от Шенген. Австрия също си затвори границата с войска. И какво – Италия да гръмне? Приемайки всички тези хора, се пълнят джобовете на трафикантите. Всеки нормален политик трябва да си защитава държавата. И сега, за да се спасява Меркел, правят срещи да ги преразпределят. Хайде и българите, като не са фашисти, да приемат няколко хиляди, при всички пустеещи села. За едно семейство и то бежанци,ставаха скандали и се говори по всички медии, а се дава акъл на задъхваща се Италия. И понеже оправданието е, че парите за издръжка на мигрантите се отпускат от ЕС, знайте, че ги събират от всички нас, така че и вие плащате за тези безобразия. П.С. Пропутинските изказвания на Салвини са единствения минус за него в очите ми. Но той гледа икономическа изгода, а не иска да прави от Италия 16-та република.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.