Един обикновен страхливец рита падналите ( според него) в угода на властта

Във в.“Култура” се пови текст, който громи едни жалки нищожества, които заслужават само презрение, подигравка ( ако не и нещо по-лошо), според автора. Той изпада в шизофренното противоречие да ги обругава страстно с яростната жлъч на своето майсторско словоблудство, чрез което вирее(ше) десетилетия с претенцията да бъде гуру на десните хора ( и дори на самия Иван Костов) в България, макар да са му толкова противни, че направо не иска да ги вижда от висотата на своята интелектуална въздушна кула, превърната в амбразура за защита на посткомунистическото статукво по този начин. http://e-vestnik.bg/28007/d-r-nikolay-mihaylov-patologiite-na-svobodata-kak-beshe-upotreben-komunizmat/

Заради реципрочността няма да му споменавам името. Също така няма да му лепя етикети и да поставям под съмнение самомнението му, което не допуска и грам съмнение в правотата на своята морална екзекуция над избраните мишени.А защо точно окаяните днес антикомунисти, лишени от всякаква власт и влияние върху управлението са му най-злите врагове, достойни да бъдат овъргаляни в катрана на словото му, вместо да се бори с метастазите на самия антикомунизъм или с управляващата “дясна” камарила, мимикрираща като “проевропейска”, можем само да се досещаме. 

8EBA615D-8557-4266-BB4F-48B8A17699F7

Каквато и да е мотивацията му, повече от недостойно е ритането на падналите, ако наистина говорим за паднали, а не за хора, които се опитват да държат главата си високо напук на психясалите от настървение да се харесат на господарите си бивши антикумонисти, които им я натискат в тинята на своето интелектуално високомерие, приспособено за проруска употреба в рамките на днешния реваншизъм. Високомерие, което има себе си за определящо кой има право да е против комунизма, кога и в какви дози му е позволено да го практикува. 

Тезата на гуруто е достойна за ГРУ. Руските разведчици биха се гордели с такъв боец на шумния им фронт. Основна, наистина червена линия на тази теза, е твърдението,  че днешните антикомунисти не само не са като вчерашните, които са били истински и праведни, а днес са вкупом жалки техни подобия, които проявяват нечуваното нахалството да (го) поздравяват на улицата. Някои от тях се имали дори за талантливи. И не ги е срам, гнуси се той.

Това е поредният палачинков интелектуалец, който се навърташе край трапезата на успешния антикомунизъм от 90-те години, но когато той се сгромоляса, не без съучастието да откривателите на величието на Путин у нас, се “преустроиха”. А някои се и устроиха на работа с аргумента, споделян в частни разговори, че имали деца да хранят ( защото презрените от тях българи, останали на губещите си позиции, нямат деца да хранят, така ли?). 

Кои са те ли? Ами четете изявите им на бивши крепители на антикомунизма, преквалифицирани в борци срещу “русофобията” ( а после не било вярно, че тъкмо путинофилията е разделителната линия, а не лявото и дясното). Не ви трябват откровено болшевишките “Дума”, “Поглед инфо” или “Епицентър”.

Въпросните са полезни много на същата пета колона, чието съществуване авторът на мизантропския залп отрича със сарказма на доверено лице на истината от най-първа инстанция. Полезни са за наследниците на Ленин, но никак не са идиоти. Не ми е известно да са се опълчили рисково на статуквото. Опасно е. И не е доходно.

Главният въпрос, който си заслужава да бъде зададен под формата на антитеза на толкова крещяща разправа с част от българското общество, опитваща се да не заприлича на въпросния автор, е как да си обясним факта, че презрените днешни, микроскопични по своето влияние обекти на омразата му, в същото време заслужават вниманието на такъв великан на мисълта, защитаващ (лили)Путин и Русия от почти безвредните, живуркащите, все още шаващи днешни български антикомунистчета. 

Винаги съм се чудил защо такива нашенци не оставят великата Матушка да се защити от пълзящите в нозете й мравки, а се мятат да я бранят от някакви си насекоми, които тя, с цялото си гигантско туловище, може и сама да смачка. То бива да се буташ като пале пред Матушката, но да си повече путинист от руснаците е картинка, която никое огледало не може да покаже ясно при замъгленото от злоба съзнание на стоящия пред него. 

Колкото до употребяваната от автора на високо интелектуалния пасквил терминология, е направо за чудене, че не е могъл да извади от склада с ефектни метафори, сравнения и конструкции на мисловния си промискуитет друго, освен най-елементарното обвинение в “русофобия”. Нима такъв претенциозен в изказа си главен психолог на прехода не знае, че фобията означава страх. В случая не става дума за страхливци, уплашени от неговата Русия, а за обратното – иде реч за някакви идиоти, които са се втурнали с главата напред срещу Матушката и Батюшката. Това усилие може да издава глупост, от гледна точка на удобно преобърналите се на страната на печелившите, но не и страхливост.

И ако в психиатричния му обвинителен акт все пак бичуването е само словесно, то в реалния живот някои неговите въображаеми “пациенти” са обект на преследване с физически заплахи и закани за убийство. Защото “няма” пета колона и агресивна русофилщина, обслужвана от него, нали така. 

 

Да, ” виновни” са всички, които не са били в архипелаг ГУЛАГ, но си позволяват да се възмущават, че го е имало. И все пак е по-добре да са такива, отколкото да служат на управляващия днес “архипелаг глупак”. И е особено гадно, когато умни хора го обслужват. Защото да си прост с простите е разбираемо, но да си слуга на агресивните глупаци, без да си един от тях интелектуално, е морално падение. За него няма извинение.

 

Да се заядеш с безобидни за теб хора не е голямо геройство – нито шамар ще ти извъртят, нито уволнение. Изчислил ги е майсторът на психологическия портрет. Нека този доктор опита да блесне в битка с мутрите във всичките им властващи разновидности. Само че не го прави. Защото е обикновен страхливец.

27 мнения за “Един обикновен страхливец рита падналите ( според него) в угода на властта”

 1. Понеже все пак беше споменато доктор,та си спомних за отвратитилния психиатър Николай Михайлов.

 2. С няколко думи ще кажа мнението си.

  Лично аз от години не обръщам никакво внимание на този отблъскващ нарцис, словесен жонгльор, политически въжеиграч и крайно непочтен човек. Натруфеното и претенциозно многословие, празнословие и театралничене винаги са дразнещи. Особено ако целят да прикрият собствената морална и политическа проституция, както е в случая.

  Бил някога демократ и антикомунист от СДС и ДСБ, а днес ще ми говори против “русофобите”…

  Какво жалко нищожество!

 3. Апологетите Борисови са си лика-прилика с простият премиер на РепубликаТА България!!! Простеят си на воля и си развяват простотията си по медиите, а въпросният “психолог-теолог” е ярко доказателство за падението на така наречената “интелигенция”, отгледана и закърмена в скута на партията с главно П – БКП-то им – управляващо днес в няколкото парламентарни “партии”!

 4. Пожелавам и смятам, че не е далеч денят когато и д-р николай михайлов ще попадне в аналогична ситуация както днес преди мача с урусите играчите на “сборная”.
  путин отива в съблекалнята и на тръгване им вика “Гуд лак” (Good luck)! Един от играчите пита: Товарищ Путин, Гуд лак ли казахте или ГуЛаг?!?
  “Това зависи от вас , момчета!” – отговорил им ввп.

 5. Абсолютно вярно!
  Тази маймуна (“доктор”) в началото на протестите срещу олигарскии се опита да се присламчи с изказване в подкрепа на протестиращите, но след появата на името му в списък с предателите на прехода обърна палачинката. За съжаление страшно много са такива като него. Край нямат.

 6. Да разсея малко с 20 снимки от епохата на “какую страну просрали” доктора и ака съветофили-путиноиди по съвместителство след днешният погром на любимата им матушка от урусите.
  https://maxim-nm.livejournal.com/421761.html

 7. Ако този нещастник Николай Михайлов знаеше, че е за психиятър щях да простя умопобърканите му изводи, политически и църковни анализи. Но предателството, което извърши към хората които му вярваха и персонално към Иван Костов, са доказателство за едно безкрайно духовно падение. Пожелавам му тридесетте сребърника получени за долнопробното предателство, да послужат единствено за покупка на лекарства.

 8. Бих искал да разнообразя (за кратко, и само с позволението на г-н Инджев) със съвсем малко футболна тематика:

  Ейййй, това уругвайците, излязоха големи соросоиди!
  🙂 😉 🙂

 9. Този психиатър ли е, или психично болен не знам но, когато го гледах още при Явор Дачков / също обърнал “резбата”/ преди време все ми беше на акъл че, ако такива трябва да защитават демокрацията в БГ- тежко ни е и горко. И, се оказах без да искам познал. Отдавна съм отвратен от такива люде, те са по-опасни от враговете ти. Или иначе казано с такива приятели не ти трябват врагове-отдавна доказала се истина.

 10. М/у другото винаги съм се учудвал на хрисимостта на българина, дори и когато е ощетен от някой над него, от който му зависи благосъстоянието/разбирай заплата, хонорар и т.н./. Винаги заема позиция на властимеющия, колкото и несправедливо до отсъжда или решава. Никога няма да защити колегата си. Е, затова сме на туй дередже. А, за този няма какво да разсъждаваме- Н.М.

 11. Историята трябва да се знае. Америка спасява Русия през 1892 год. от гладна смърт, в следствие “неурожай”това по цар Александър трети, и продължаващ експорт на житни култури на ненаситните руски олигарси.
  https://picturehistory.livejournal.com/3482831.html

 12. Николай Михайлов.Или болен или кандидат за специализираните медицински заведения,където би трябвало да работи.Впрочем още от студентка знам.че лекуващите психиатри страдат от синдром на заболяванията на своите пациенти.Слушала съм го много пъти на форуми на ДСБ и обърканата му реч с дълги изречения никога не даваше яснота какво иска да каже.Явно това е бил способ за говорене,който винаги може да се тълкува двуяко.За нас хората на точните науки и конкретните послания това беше неразбираемо.Може би е бил обучаван в специални школи на КГБ и сега вече дойде време да покаже истинската си същност и слугинаж.
  Все едно, прилича на жалък маргинал,лишен от всякаква стойност.Явно са го изхвърлили като ненужен и сега драпа за последни рубли.Сигурно много са разчитали на него.Не им свърши работа.

 13. Уважаеми г-н Инджев,
  Поздравления за силния текст. Първоначално ми се сторихте доста ядосан, но след като прочетох “доктора”, разбрах, че сте реагирали доста хладнокръвно. Само на едно място според мен сте посгъстили краските.
  “И е особено гадно, когато умни хора го обслужват.” – е това е малко силно казано (имам предвид “умни”, а не “гадно” и “обслужват”). Тъй като доктора (приемам го за прякор, затова е в непълен член) обича сексуалните намеци, сетих се за една крилата фраза от стар виц (тук е леко изменена) “Свят голям, доктори разни”. Да, д-р Михайлов не е д-р Филипов…

 14. Такива като въпросния доктор са внедрени отдавна и са много.Докато беше депутат от ДСБ не го канеха по никакви лелевизии и радия.След като не беше номиниран отново,явно някой е научил нещо за него,започна се масовото му канене ,като се почне от Волгин и Ризова и …Гат яде кифтетата не рива,а сига ривеш…

 15. Предпочетох да не прочета поредното “високопарно” излияние на “високохабилиатираният” доктор на психическите нАуки от лево-десният пропутлеристки “спектър”.
  Но … но все пак е учудващо , какво го е предизвикало да насочи своята хелектуална мощ срещу някакви си “второкласни” антикомунисти?!?!
  И защо той толкова голям апологет на комунистическият лакей на КПСС, о.з.-“майор-полковник” от КГБ, бандита от кметството на Ленинград и всемирният военнопрестъпник и всеруски тиран – Путлер?!?!?…
  Това е потвърждението ,че т.нар. “доктор” е поредният КАЗИОНЕН учЕн, каквито е имало винаги , които са обслужвали ВИНАГИ , ВСЯКЪДЕ и ВСЯКОГА всяка власть , и преди всичко всяка мракобесна,… всяка тиранска,…..всяка тоталитарна, …всяка престъпна ВЛАСТь!
  От Инквизицията , до ()комунизъма….и пултеризъма………
  Или може би доктора ревнува чуждият антикомунизъм?!? И смята за “автентичен” само собственият си?!?!?
  И все пак доктора се подценява , и прахосва своят хелектуален “потенциал”, като се занимава с такива НЕправоверни антикомунисти, … има много по-ценни теми ,с които да си прахосва времето и хентелекта, ако иска да покаже че не е само казионен учен , обслужващ некомпетентната и нелегитимна власть в НРБ.
  Още повече ,че КАЗИОННИТЕ апологети на чуждите държави и тирани , като Путлер, извършват шпионска дейност за него, и ако НРБ беше нормална НЕзависима държава, и ОПГ-ДАНС не беше колониален клон на ОПГ-КГБ, то всички пропутлеристки КАЗИОННИ “НПО-та” отдавна трябваше да са ликвидирани и путлеристкото пАсолство трябваше да е закрито и разрушено.

 16. “Музо възпей оня гибелен гняв…” Този цитат не e толкова глупав колкото звучи…
  Hедоизказаното винаги звучи неубедително и безсмислено.Често такива постъпки се оценяват като проява на неблагоразумие.
  В случая със статиятa нa Д-р Михайлов e точно обратното.
  Два цитатa,- “Това е фигурата на патетичния антикомунист. В тази група фигурират и преквалифицирани бивши доносници от почетната гвардия на екстатичните русофоби.” “От антикомунизма направиха средство за препитание и платформа за нарцистичен разгул.”
  Автора е забравил “в тази група” да включи ,Борисов,Цветанов ,Цачева и някой по дребни екземпляри от ПП ГЕРБ които при всеки удобен случай , подчертават своя антикомунизъм чрез спомени за свои близки, забравили за партийните cи книжки.Даже има и сълзи в очите.
  За да не се губят избиратели, си имат роли за фили и фоби.

  Дали Борисов е потомък на антикомунисти, охранявал и разтривал ушите на Tодор Живков и впоследствие правил всичко възможно за затриване на всяка опозиция освен удобните му “комунета” ,питайте вярващите му.
  Д-р Михайлов твърди, че “Бившите комунисти и настоящите либерали са едно и също в две издания. Това е радикалният извод.”
  Факт е, че eдинствената партия пълноправен член на ЕЛДРП и на Либералния интернационал са ДПС.
  “Да бъдеш либерал от нов тип е виртуозен компромис, тънко фарисейство”.
  Това вече е попадение.Най точното определение за партия ДПС от години.Все пак, доколко са либерали, питайте избирателите им.
  Дали Д-р Николай Михайлов е успял да убеди някого в радикалния си замисъл ,за да може да си повярва caм ,питайте звездите.

 17. Аз пък друго не разбирам. Откъде на къде Америка ще спасява Русия?!?!! Нали била извор на всичкото зло в света. Значи трябваше да оставят или глада или хитлер да ги превземе и после всички щяха да живеят щастливо. Да не говорим, че американците спазариха България и Сърбия със другаря Сталин.

 18. Аз пък се чудя защо Е-Вестник публикуват подобно словоблудство. Имах ги за по-сериозна медия.

 19. Нямам Думи, ТОЗИ Образ не Влиза в никакви класации на Европа,този Демон на Мисълта ме вкара в АДА на ПУТИН.Нашите РУСОФИЛИ най-после си намериха Истински ВОДАЧ, който ще ги води към СВЕТЛИ БЪДНИНИ,той им отваря вратите на РАЯ.Само Психаря-Теолог може да ги изведе на Пътя, който те Неистово Желаят и Мечтаят в сънища Си.

 20. Въпросната “публикация”, на въпросния “автор”, по въпросната “тема” написана по въпросния “начин”, само потвърждава продължаващата наситеност на русофилизирането у нас. Потвърждава и заемането на позиции в светогледа на мнозина, включително “ерудити” като този, по възможно всички аспекти в живота, и съответно-логично, липсата на свобода на духа и нормален поглед върху нещата, откъдето и нормални разбирания. След като нямаш в главата си базовата конструкция що е “демокрация, свобода, човешки права, свободен дух”, а ги позиционираш спрямо една спретната, натикана и попита в кухите ти черепни гънки ляво-руска система, тогава те просто не са реални. Ти не разсъждаваш реално.

  И едно уточнение: Кгб е НАД Гру. Кгб контролира Гру. То е голямата работа в руската йерархия. Така е спретнато още от 1917-а година, така продължава до днес, принципно непроменено.
  ОТТАМ е пренесено ПО СЪЩИЯ НАЧИН и в България. Понеже обичкаме и се кланяме, като режим и като достатъчно мнозинство.
  С прости думи, Десе конртолира българското гру, не обратното.

  Айде, че ми се припика като чета такива ерудити.. всъщност… само прочитам заглавието… погледът ми ОТКАЗВА да продължи по-надолу..
  “Култура” си остава една резидентура…

 21. Дали наблюдавщите БЛОГА НИ герберски пиарчици биха били добри да вземат отношение по долната дописка и журналистическо разследване.
  Император Тиквоний Банкянски в такава сапунка се е вкарал, че няма сила кято да го извади.
  https://www.mediapool.bg/predsedatelstvashtiyat-es-borisov-napusnal-sreshtata-v-bryuksel-za-da-gleda-mach-news280711.html

  https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2018/06/21/3203598_boiko_borisov_i_poraziavashtata_greda/

 22. Д-р Николай Михайлов е подробност от нашенския нерадостен пейзаж. Реанемират го от време на време за да използват само това от неговото хаотично говорене,което е изгодно за сегашни властници и тяхните слуги.
  Би било доста интересно да се проследят неговите прояви,не само приказки, в неговата оскъдна биаграфия на психиатър,богослов,политик,философ…..и други. За съжаление те са малко известни. За това пък разполагаме с неговите трактати,като че ли идващи отгоре-от най-висша безотговорна инстанция.
  Безсмислено е да се разглеждат неговите противоречиви многословия,гарнирани със специален речник и имената на видни личности. С тях той натрапва някаква свръх култура.
  Този съмнителен ерудит – д-р НМ- сега се появява затворен в рамките на някои ТВ,както и виждаме – в Култура. За това е интересно да говорим. В последното издание на Култура /вестник,или каквото и да е/ обявяват “интервю с д-р Михайлов”. След изложението на д-р Михайлов подписват “разговор на екип на Култура с д-р М”.
  И тук лъжа и манипулация. Напълно е ясно,че на добре подбрани и редактирани въпроси,зададени в писмен вид,д-р М. е изградил своите пре-пре дълги писмени изложения. КЪДЕ Е ТУК РАЗГОВОРА?
  Както е лъжа,че д-р М. е сред учредителите на ДСБ.

 23. Грозно лице има този анал лизатор, става за новите серии на Стар Уарс, като дребен функционер от партията на Дарт Вейдър.

 24. Такива като д-р Н.Михайлов у нас с лопата да ги ринеш. Малка справка:
  – Антон Тодоров първо написа “шайка”, после се поправи…;
  – Едвин Сугарев гладува, гладува и после реши повече да не “гладува”;
  – Волен Сидеров, Йордан Цонев, Корнелия и т.н. претърпяха катарзис. Някои – многократен.

  Та и доктора, първо се гнусеше от Б. Борисов, а вече не се гнуси. Даже му е вкусно. Нека си напише сам диагнозата, аз толкова акъл нямам.

 25. ДРАГИ ИВ. ТЕРЗИЙСКИ,

  Добре го казвате за “катарзиси”.
  Гледам някои се хващат за истински катарзиси, та включително и на сидера, та включително и тук, и ги пишат от време на време, че се бил “променил”, докато отначало БИЛ “син”, на цвят.
  Това са едни ЛАМАРИНИ, РЪЖДЯСАЛИ, дето ги търкаля по раздрънканите нашенски паважи дс-данс, още от десетилетия, май и с години напред…
  В действителност, това се казва ПОСТАВЕНА ЗАДАЧА, доколкото съм чувал, МИСИЯ ли там, или ЗАДАДЕНА ЛИНИЯ на следване.
  Сидера не е претърпял никакъв катарзис. Такава си му е задачката, по линия на кагебе и десе-данс. Да се направи на “син”, да се вмъкне в сините редици, а после (като тренчо и хилядите други) да си “дойде на мястото”, в алфа или бета или тъй нататък, ПАК под подчинение на кремъл.
  Колкото аз имам катар на косъма на кучето ми… или държавата Катар се намира на Луната..

 26. Стефане, казали сте го много точно: “хаотично говорене”. Изработеният по замисъл на редакцията “разговор” не върши работата си – да разговаря. А и 40% несистематизирани референции и 60% арогантност не са добри условия за разговор. Процентите са условни, но честни към внушението на публикацията на портала за култура.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.