ДАЛИ КРАСОТАТА ЩЕ СПАСИ СВЕТА Е СПОРНО, НО СУЕТАТА НА ТРЪМП МОЖЕ ДА СПАСИ ЕДИНСТВОТО НА НАТО

 

Американският президент Доналд Тръмп се доказа като истинско земетресение: непредвидим е, но е сигурно, че ще се активира с пореден трус макар и без да е ясно от каква степен ще бъде.

Кой можеше да предвиди изригването му след срещата на Г- 7 в Канада, когато се обиди на своя канадски домакин Трюдо и постъпи като руски самодържец, оттегляйки подписа си от току-що подписаното споразумение заради личния си каприз. Ако има нещо, върху което да стъпи един опит за прогноза за следващ негов тектоничен изблик, това е тъкмо този канадски прецедент в самата американска история. Никога преди американски президент не се и позволявал подобна волност – не само в третирането на най-близките си сътрудници, но и като демонстрация на собствената воля в предприемането на важна стъпка по международен въпрос.

8EBA615D-8557-4266-BB4F-48B8A17699F7

С такава предварителна нагласа наблюдателите могат по – скоро да прогнозират продължение на ерозията в западното единство на предстоящата след няколко седмици среща на върха на НАТО. Каквито и отстъпки да направят останалите държави от НАТО на Тръмп, те могат да се окажат недостатъчни, ако той е решил да разклати организацията, намесвайки различни величини: от финансовото бреме, което продължава да понася американският бюджет за издръжката на НАТО, до обвързването на тази тема с търговската война, разпалена по инициатива на самия американски президент.

Изглежда обаче невероятно Тръмп да стигне до края в провокирането на истински разпад на НАТО. Най-малкото не е за вярване, че ще се откаже да бъде лидер не само на най-могъщата държава, но де факто и най-могъщата военна организация в света. Макар де юре тя да си има своя генерален секретар, излъчван на ротационен принцип от всяка друга държава, но не и от САЩ ( както е по устав), приносът на Америка е определящ не само като дял от финансирането, но и като военен потенциал. Особено в съвременните условия на конфликти в различни точки на света, до които само американските въоръжени сили могат да осигурят ефективен пренос на военна сила във всяка една точка на планетата.

Сигналите, които дава Тръмп към предстоящата среща на НАТО също не дават основание да се смята, че той ще се появи на нея като детонатор – почти като германският полковник фон Щауфенберг, внесъл взрив в щаба на Хитлер във “вълчата му бърлога” в Източна Прусия на 20 юли 1944 г. Напротив, САЩ активираха напоследък демонстративното си сътрудничество с европейските съюзници в източната периферия на атлантическия съюз, изправена пред потенциалната заплаха от милитаризиращата се Русия.

Сред жестовете на Тръмп, които могат да бъдат разчетени като индикатор за продължаваща воля за американско лидерство в областта на глобалната сигурност е обявеното преди дни от него намерение САЩ да се сдобият с космически сили за нуждите на отбраната. Да ви звучи познато от ерата на противопоставянето със СССР, когато Роналд Рейгън обяви предизвикателството с програмата за така наречените “междузвездни войни”, въвлекла съветската империя в непосилна от икономическа гледна точка нова фаза на надпреварата във въоръжаването?

Сравнението между Тръмп и Рейгън може да изглежда неадекватно, макар и в двата случая да става дума за президенти с опит в шоубизнеса. Рейгън бе бивш актьор, но имаше и дълга политическа биография, за разлика от нулевия старт на Тръмп в политиката. По скоро сравнението се натрапва по руска линия с въпроса: има ли желание Тръмп наистина да се противопостави на руската агресивност и да я предизвика на терена, на който Америка е най – силна, а Русия е най- слаба.  Става дума за икономиката и доколко в руския случай тя може да понесе нови военни разходи, без днешната Руска Федерация да последва колапса на предшестващата я съветска империя на злото, както я нарече Рейгън.

Едно е сигурно: Тръмп обича американците да го обичат. Той им отговаря със същото, но предимно спрямо един отделен американец. Едва ли би позволил точно този единствен и неповторим американец, който издигна предизборно лозунга “Америка преди всичко” в съчетание с “искам всичко”, да се разочарова от очарователния си образ в огледалото на себичността, ако той посърне преждевременно в рамките на едно братоубийство. Колкото и да е “старомоден” атлантическият съюз, по думите му, Тръмп харесва себе си като законодател на модата в него, ухажван в момента както никой друг американски президент досега от страна на партньорите си в алианса.

Не знам дали красотата ще спаси света ( по Достоевски), но суетата ( на Тръмп) определено може да помогне за преодоляването на една криза, която дори не знаем дали ще настъпи или просто си я въобразяваме поради лошия спомен от Канада.

 

6 мнения за “ДАЛИ КРАСОТАТА ЩЕ СПАСИ СВЕТА Е СПОРНО, НО СУЕТАТА НА ТРЪМП МОЖЕ ДА СПАСИ ЕДИНСТВОТО НА НАТО”

 1. Тръмп: Хока съюзници, Сприятелява се с противници, Измисля нови търговски войни, и то с когото не трябва, най-напред с Европа и Китай!
  Това е неговото “Америка първо” /най-напред. (America First), или “Да напрамвим отново Америка най-велика” (Make America Great Again). (Нима Европа, а и НАТО, отиват на ВТОРИ ПЛАН??)
  МАЙ СТАНА ВЕЧЕ “Америка сама” / самотна.
  https://www.bloombergtv.bg/video/amerika-na-parvo-myasto-oznachava-amerika-sama
  Пълна излагация!
  А и храна за тръмпизъм.
  И кремълизъм.
  Да не продължавам…

  ДОБРЕ че има И трезви гласове В АМЕРИКА.
  И не са малко.
  Само в Конгрес и правителствени среди стигат.
  Засега…

  “Америка запазва ангажиментите си към своите европейски съюзници, към НАТО” и т.н.
  https://www.voanews.com/a/us-lawmakers-restore-nato-observer-group-to-stand-with-european-allies/4276465.html
  http://www.spacedaily.com/reports/US_committed_to_NATO_senior_Army_commander_999.html

 2. За унищожаването на Злото са необходими три неща:

  1. Свалянето на цената на петрола под $20 за барел.
  2. Увеличаване на разходите за въоръжаване от страна на САЩ.
  3. Увеличаване и включване на нови икономически и административни санкции.

  Всичко това трябва да продължи не повече от две години непрекъснато до фалит, глад, разпад и изчезване на Злото – днешна милитаристична, агресивна и не спираща да анексира/заграбва чужди територии Русия. Всъщност, тя не е спирала да прави това от 1552, когато Иван IV Грязны разрушава Казан и Волжка България и Московията започва да се разширява.

  Защото са празни и безнадеждни илюзии, че Русия сама ще се реформира и ще стане демократична, правова и цивилизована държава. Илюзии, за които цивилизованият свят ще продължава скъпо и прескъпо да плаща, чакайки това да стане.

 3. “Ще го изживеем и този – Тръмп.. Само стискаме зъби сега, и се организираме…”, както ми пише един приятел от Вашингтон, с когото си кореспондирам от 10-ина години.
  Иначе, ГОЛЯМ СРЕДЕН ПРЪСТ за него, президента (станал за резил чак резидент на кремъл): пръст не само от КУРВОЛЯКА, с който се е забърсвал, от Източната Европа, но и от Америката, там някъде, в западното полукълбо…

  http://thehill.com/blogs/in-the-know/in-the-know/393745-kathy-griffin-and-stormy-daniel-pose-together-for-f-k-trump

 4. Рейгън бил артист,ОК но:

  “През 1928 г. Рейгън постъпва в Еврика Колидж в Илинойс, където изучава икономика и социология и завършва през 1932”

 5. Великата демокрация САЩ не биха оставили съдбата на света и своята собствена в ръцете на един единствен човек и неговите моментни хрумвания.Америка е будна,тя има сетива……

 6. Тръмп е зависим от Путлер, и никога няма да приеме нова програма за падането на путлеристкият РЕЖИМ.
  Но , след като лобистите които го пробутаха на републиканците , за техен кандидат-резидент, и същите лобисти , заедно с Путлер подлъгаха Англия да излезне от ЕС, то сега е повече от логично ЕС да покани Канада за ЧЛЕН на ЕС, а също така и за КАНДИДАТ-членство на Мексико в ЕС. Това ще УКРЕПИ още повече ЕС, дори след излизането на Англия.
  Пък нека републиканците си се оправят с Тръмп, с неговият хитлеристки лозУнг – “америка” преди всичко!
  Тръмп явно не е запознат ,че Америка НЕ означава САЩ, Америка не е САЩ. Има два АМЕРИКАНСКИ континента, като САЩ са част от само единият……
  Нека ЕС използва хибридната пропагадност на Путлер срещу него и неговият ЕАС(евроАЗИЙСКИ сОюз).
  Нека ЕС стане също ЕАС но не евроАЗИЙСКИ , а ЕВРО-АМЕРИКАНСКИ сЪюз(ЕАС), заедно с Канада и евентуалното членство на Мексико……….

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.