Борисов спази ултиматума на Путин и рапортува размразяването на АЕЦ “Белене” преди края на европейското “мероприятие” в София

Не, не е правителството инстанцията, която реши днес да поднови проекта АЕЦ “Белене”. Решението е на премиера Бойко Борисов. След като го спря ( и ми се обади да ми се похвали и дори да поиска моя скромност да разпространи в този блог новината на 28 март 2012 г.) 

Борисов неизменно повтаряше като лична своя заслуга този факт. “Аз го спрях”, хвалеше се той в първо лице единствено число, когато му беше необходимо да убеди някого, че не е васал на Путин. Редно е и днес да си признае очевидното с “аз го възстанових”. Но вместо това той се опитва да скрие отговорността си зад привидно колективното решение на един кабинет, в който има състезание между подчинените му кой да му се подмаже повече. 

Въпросът е на каква лична цена възстановява работата по руския проект. Не е дал обяснение какво налага тази изумителна промяна и поради това имам право да го подозирам в основания, които не стават за публична консумация поради тяхната скандалност.

За сравнение, когато се чувства уязвен несправедливо премиерът Борисов много и доста невъздържано се възмущава. Ядоса се страшно, че анонимен източник го нарочил като купувач на остров в Гърция. Закани се да подаде оставка, ако някой докаже това.

Ами ако някой е купил Борисов? Например с цел да реанимира закрития от самия него руски проект в Белене, който сам спря преди 6 години? Да, няма преки доказателства и за това. Но какво да кажем за косвените следи – и то не в отговор на класическия въпрос “кой има полза”, който не е достатъчен за обвинения в подкупност, а по аналогия?

Днес колегата Иван Бакалов сравнява в e-vestnik изригването на Борисов във връзка с анонимните внушения, че си е купил остров в Гърция, с пълното му мълчание след широко коментираните в руски медии твърдение, че е взел огромен подкуп около продажбата на Булгартабак. Той нарича твърдението за гръцкия остров лъжа, но за руския подкуп, за какъвто е обвинен от руски източници, пази тишина като българските медии, които са се превърнали в негов съучастник, побратимен с прокуратурата. 

Ето за какво премълчаване става дума:

50boko

 

 

 

“През 2016 г. руският сайт „Московский монитор” публикува новината, че българският премиер Борисов е получил подкуп от 50 млн. долара, за да не се намесва държавата, която има акции, в сделката с БТК . Новината е препечатана от десетки руски издания. Сайтът „Московский монитор” не е анонимен, както и множество от препечаталите го издания. Тогава премиерът Борисов запази пълно мълчание. Сега избухва гневно против „гръцки медии”, употребявайки думи като „Мръсници! …Лъжа след лъжа! Жалки, нещастни, долни лъжци мръсни!“ А конкретни гръцки медии няма посочени, нито анонимни, нито каквито и да е. Само анонимен български сайт”. http://e-vestnik.bg/28015/nova-tv-lider-v-brutalnata-tsenzura-sluguvat-na-borisov-milen-tsvetkov-pak-na-mushkata/

Интересно, нали. Не и на “когото трябва” в България, за да се превърнем ако не в “Швейцария на Балканите” ( което продължава да е сравнение, легитимно само по отношение на планинския ни пейзаж), то поне в подобие на Румъния в задния двор на бившия съветски лагер, където днес румънските властници никак не се радват на недосегаемост от съдебно преследване. 

Както вече съм отбелязвал, в резултат на доверието на инвеститорите в румънското върховенство на закона там си имат невероятно успешни заводи “Дачия”. Неудачите ни да постигнем нещо подобно на “Дачия” са пряко следствие на твърде удачната безнаказаност на нашия властник, носещ най-голяма персонална отговорност за липсата на съдебна реформа и на усещане за справедливост ( у всички, не само сред чуждите инвеститори). Той се е окопал във властта, систематично мачкайки алтернативите. Но и паразитира върху компромисното отношение на европейските спонсори, които не за първи път в историята предпочитат да оставят един съмнителен демократ ( меко казано) на мира, за да си нямат по-големи проблеми с поверената му държава. Това е нещо като “мирен пакт спокойствие” ( формулата на рекетьорския бизнес). Жалко, но пак(т).

Искам (безпо)мощно да ги попитам: ако Борисов е в състояние да се отметне от решение по въпрос от огромна трансконтинентална важност, като строителството на руския ядрен обект от чернобилски тип в държава от  ЕС и НАТО, а днес да демонстрира и все по-шумно присламчване към лагера на търсачите на дивиденти от мигрантската криза в ЕС, то какво още могат да очакват от него? Питам, защото ние знаем отговора: всичко може да се очаква от такъв човек.

А вие европейски дами, господа и камаради, съучастници в неговите маскаради, не знаете ли това? Не знаете ли, че се поддавате на неговия рекет, който за удобство наричате “харизма”? Утре той ще ви предаде точно така, както предаде онези у нас, които му повярваха, че е зачеркнал опита за стратегическо увековечаване на ядрената зависимост на България от Русия и му гласуваха отново. 

Но когато един ден осъмнете с поредния му лупинг под купола на цирка, който му построихте с вашите траншове от делегирано европейски доверие, ще бъде късно да съжалявате. Пак ние ще сме тези, които ще се ожалваме и ще се чувстваме виновни, че не сме направили нещо, за да го спрем. Че как бихме могли? Нали сме толкова щастливи да се видим приети от вас във вашия дом, как да тръгнем срещу вашето великодушие, срещу вашите усмивки и жестове към вашия български слуга на прага на този дом, които той превърна в своя политически капитал?

Вашето поведение може да не по-виновно от нашето малодушие, но е объркващо. Защото е било ориентир за милиони от нас през десетилетията на мракобесие, каквото не познавате от личния си опит. Оказваме се измамени не само от човека, който е в състояние безнаказано да преобръща решенията си по собствена воля както си иска, залагайки ядрена бомба пред бъдещето ни ( нашето и вашето), но и от нещо по-лошо: измамени сме в доверието си, че доброто побеждава в един по-справедлив свят, обитаван от доказано проспериращи хора. 

Колкото и да сме виновни, че допуснахме това, вие никак не сте невинни. Може да не ви пука, но трябва да го знаете. 

Приятно остатъчно пребиваване в гостоприемния свят на нашенската корупция, която успя да ви обслужи така добре през тези 6 месеца българско европейско председателство, че нито веднъж не ни дадохте знак на несъгласие с вашия домакин, любезен като охранител, който лично къса билетчетата за банкетите ви без да има кой да му държи сметка на какви отчисления от тях разчита. 

Разликата между европредседателството и управлението на Борисов е в това, че домакинството на България е ротационно и има предизвестен край. А властването на “обичани от народа” владетели на статуквото, автократите и популистите като Путин, Ердоган или Борисов, е безкрайно по своята непредвидимост и тягостна продължителност. 

Вие си отивате с чудесните си впечатления от прекрасната ни страна. Или поне ни оставяте да си мислим така. Ние оставаме тук като обслужващ персонал на вашия български портиер. Той ви изпроводи с демонстрация на лицемерие със своето решение за Белене. Надсмя ви се. На практика ви каза, че вече не може да му развалите на финала удоволствието от успеха на “мероприятието”. Но и на това не му възразявате. 

Важно му беше да спази срока, поставен му от Путин. Борисов трябваше да му отвърне на ултиматума да каже до края на юни какво смята да прави в Белене ( усещането е, че и концлагера да му беше наредил да възстанови, пак щеше да рапортува с готовност). Срокът “съвпадна” ( каква случайност!) с края на българското европредседателство и Борисов не се поколеба да се покаже лоялен на самодържеца от Кремъл. 

Какво ни чака след като си отидат чужденците, пред които не успяхме да се изложим? Как какво- каквото Бойко Борисов каже, няма да се излагаме пред неговия московски началник, я!

19 мнения за “Борисов спази ултиматума на Путин и рапортува размразяването на АЕЦ “Белене” преди края на европейското “мероприятие” в София”

 1. Изключително силен, изстрадан от цялото си сърце и душа текст. Писан И с вдъхновение И с надежда, че поне в амбасадите ще прогледнат. Западният свят е прагматичен, рационален но силно ми се иска И да си си дават сметка, че в условията на хибридната война водена от вожда на световната консервативна революция ввп няма място за “враг с партиен билет” какъвто се оказва силно зависимият по ред причини от кремъл меркантилен бъзливец баце.
  ДГД от една долна, мръсна гад!

 2. Светли примери!
  Току що преведох 10лв през Пейпал на г-н Инджев. Реших всеки път когато някой заведе дело срещу него да превеждам (най-малко) по 10лв. Още само 500 човека да се съберат като мен, това са 5000лв, разделени на 5 месеца (колкото трае едно такова дело) и г-н Инджев ще си изкарва по една прилична месечна заплата благодарение на такива мижитурки като Жеков.

  POSTED BY VESELIN | МАЙ 31, 2018, 13:36

  Д. Савова-тя и две нейни приятелки, т.е, 3Х20лв и Роберт Алтънов пък са използвали услугите на Райфазен Банк. Там, превод до 20 лева с уточнение “попълване на сметка” е без таксата от 3 лева.

 3. Дойде моментът за представянето на новата книга на Иво “Измамата Сан Стефано”.

  Насрочено е за 6-ти юли, петък, от 18.30 в градината на хотел “Маринела” ( запомнен от мнозина българи като “японския”).

 4. Путлер отдавна държи Тиквето за топките и за гушата. Има пълно досие за дейността му в СИК просто защото българската мафия е локален клон на руската и всичко се знае и е документирано. Боко ще направи каквото му наредят от Москва. С мириканците и евраците може и да шикалкави но не може да го прави с Началника – този тук на земята, че ще му пресече белтъчините. Белене може да го спре само ЕС. И ще е яка битка.

 5. Към помощниците на пресаташетата в посолствата на държавите от ЕС:
  Преведете изключително добре този текст!

 6. Наистина и аз съм очуден от бездействието на цивилизования свят към хибридната война на русия която тя води с България. И защо ЕНП легитимират главното острие на рашисизирането на България.. Въпроси, които трябва да задаваме на всички европейски партии и институции.

 7. Нямам думи.Подписвам се под всяка буква от горното изложение.Тъжно,срамно и безнадеждно.Надявам се само на чудо.

 8. Какво друго може да се очаква от тъпата краснокожа мутренска ТИКВА?!?!
  Явно е взел няколко стотици милиона долара – КЕШ! Но примитивната банда ОПГ-ДАНС, няма да предприема НЕОБХОДИМИТЕ действия срещу банкянската мутра, защото е клон на ОПГ-КГБ, на която е начальник – Путлер! За вишинската “цацаратура” знаят дори и в най-изостаналите африкански бантустани.
  Но освен това е явно ,че и НЕК ще ФАЛИРА, защото вече е загробила 2-3 милиарда в аец-белеНЕ, а още 1 милиард даде за корупционният “проект” – Цанков камък на “хидрофилософът” – доган . И така ОБЩО за двата ПОРЦИОННИ “проекта” , НЕК са взели заем от 4-5 милиарда, колкото са ВСИЧКИ дългове на НЕК.
  И няма как част от тези милиарди да не са отишли при краснокожата банкянска тиква. При това ….. ДОСТА голяма част от тях.
  НЕ случайно Путлер му припомня и 50 милиона долара за БТК, и още толкова за Булгартабак, който вече е фалиран, от винету и порционните му ортаци и пееФски.
  Същото е положението и на Виваком, а още повече и на бъдещият радиационен гьол в белеНЕ.
  Няма нито един ден ….. НИТО …. ЕДИН …ДЕН без порционно “усвояване” от винету и бандитската ШАЙКА(по антон тодоров!),около него – аец-белеНЕ,лукойл-бургас, КТБ, Цанков камък, НДК-гейт,ЦУМ-гейт, КУМ-гейт, БТК, Булгартабак, Мишо Бирата, КОНПИ, кмет-гейт,Пирин-гейт,……………..
  А бюрокраДцията постоянно расте и е все по-корумпирана, при няколко милиона по-малко население, дори в сравнение с соца- преди 1989г., същото е положението и с милицията 2-3 пъти повече от необходимото ,и цацаратурата има 5-6 пъти повече “прокурори”, но от това няма никаква полза, даже корупцията във висшата администрация се увеличава скокообразно, “благодарение” и на паразитната МЕГАподслушвателна КОНПИ, която се появи при “управлението” на краснокожата банкянска тиква.
  Към това се прибавят и няколко милиарда евро годишно от еврофондовете, които винету “усвоява”….УСЪРДНО…заедно неговата шайка от ГЕРБ, даже антон тодоров стана един от любимите “ШАЙКОфили” на банкянската мутра, вместо да продължи поредицата с “Шайка-4”, “Шайка-5”,”Шайка-6″….. “шайка-ГЕРБ” ….. и т.н….

 9. Наскоро пътувах до Варна. До село Каблешково спрях до една нива с лавандула. Забелязах сергийка отпред и реших да проверя какво продават. Собственичката на нивата с нейна помощничка продаваха мед с аромат на лавандула и чисто лавандулово масло. Купих си от двете и се заговорихме. Тъй като видях отпред на сергията надпис на руски. ”Вход зачрещен. Частная собственост”- запазвам правописа. Младата жена ми разказа, че редовно нивата й, както и околните ниви със слънчоглед и черешова градина са многократно нападани от руснаци.Всички имоти наоколо са малки семейни ферми- ми каза тя. Не можем, обаче да си опазим продукцията от руснаци, които живеят наблизо- по Черноморието. Идват по 4-5човека , късат си от лавандулата, берат си череши и са много нагли. Ако им се направи забележка, казват- покажете ми нотариален акт, че нивата е ваша и продължават да берат.Жената каза, че хората са отчаяни и не знаят как да се справят. Полицията не правела нищо след сигнали от тях. Тя възнамерявала да продаде всичко и да замине за Ирландия. Тя каза, че нито цигани нито друг етнос си позволява такова поведение. Според нея, цитирам, В България се заселва най- голямата измет от Русия. Представяте ли си докъде са стигнали нещата- съвременен башибозук. Коментара оставам за вас. Аз нямам думи.

 10. “В България работи с пари!” – както ИВО цитира руски представители.
  При наличие на такова долно, селско-хитро, кухо и плоско като интелект създание като НАШ БОКО, хващането на РУСКИ ВЪДИЦИ, включително “идейни” и “парични”, е САМО УЛЕСНЕНО !!

 11. Поздрави за ИВО, перото става повече от БЛЕСТЯЩО, с всеки месец и година!

  “Белене” ще о/т/реже Тецовете!
  Пак увеличено руско присъствие. И намалено американско.
  Това е и целта. Енергетика и енергоизточници, във ВСЯКА страна, още повече такаваа ЕС и НАТО, са първостепенна задача на кремъл, да СЛАГА РЪКА върху тях.
  Боко е бил ПРИТИСНАТ в Москва. Като не става да минава руска тръба през ???България, давай тогава “Белене”.
  И той само се е НАДУПИЛ, казвайки АНАЛНО “ДА, СЛУШАМ, КОМАНДИРЕ!”

 12. “Гражданин” за “европейско”, ли беше, развитие… работещ за “диверсификация”, на енергетика и източници, особено спрямо русия, ЗАПЛАХА за НАТО и ЕС, и ПОДЧЕРТАНА КАТО ТАКАВА В НЕ ЕДЕН ДОКУМЕНТ с произход Брюксел, където и ПОДПИСАНА КАТО ТАКАВА от правителството на същия “гражданин”…
  От ясно по ясно, какво витае в КУХАТА му червенясала глава, и какво НЕ МОЖЕ ДА ПУСНЕ КОРЕНИ В НЕЯ…

 13. Блестящ ИвиИнджев.Надявам се че по върховете на ръководството на ЕС,ще се намерят морални политици,които освен тънки бакалски сметки,ще могат да отчетат публично,правотата в съждениятя на И.Инджев и по този начин да потвърдят,че демократичните правила на ЕС не са окончателно загърбени!

 14. Как може българския народ да е доведен до такова състояние на овчедушие и безверие…Как може да има хора, които да протестират за няколко стотинки вдигане на тока, но да си траят, когато залагат ядрена бомба под леглата на децата им….С голямо съжаление зад наистина изстраданите думи на г-н Инджев виждам отчаяние от липсата на светлина в края на тунела…Ами ето затова младите ще “гласуват с краката си” ( по думите на г-н Инджев ) на Терминал-2, защото те не искат да виждат своето бъдеще тука, в тази политическа проруска кочина, и никой не може да ги обвини в липса на патриотизъм!!! Народе ???? И за четвърти път ли, колкото са въпросителните в прочутия вопъл на Левски, ще си изберем отново (руско) говедо да ни управлява ? Не ни ли омръзна да настъпваме мотиката? Или ни е топло, уютно и удобно да си живуркаме в смърдящата кочинка ?

 15. Силно,много силно,но дали има кой да чуе?
  Преди Втората световна война Запада легна пред Хитлер,подписвайки Мюнхенските споразумения. За да има мир и да си живеят там като слепци,без да виждат какво следва. В резултат-човешка касапница.
  Сега пък,както вървят нещата,лягат пред Путинистите пак да животуват в мир,дори и да е за смятка на други.
  За нещастие има опасност историята да се повтори.В потвърждение на думите на Айнщайн – “Човешката глупост е безкрайна”.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.