“Загниващият” ( като капитализма) ЕС пак оцеля и лошите пророци пак не познаха

 

IvoIndjev-pokana - novaКомунистическата идеология и нейната пропаганда десетилетия наред пророкуваха гибелта на “загниващия капитализъм”. В наши дни същото се случва с прогнозите за уж неминуемото да се случи всеки момент разпадане на ЕС, най-могъщия икономически съюз в света.

Вместо да се разпадне обаче, както си мечтаят в Кремъл и в прокремълските филиали от коминтерновски тип в самите европейски страни, общността на държавите от евросъюза непрекъснато разочарова лешоядите, накацали край брега на река Москва в очакване трупът на европейското единство да мине покрай тях ( по Лао Дзъ). Но пак и мина котка път,, доказвайки, че не е важно какъв цвят е тя, а е важно да лови мишки. ( по Конфуций).

Дни след като Брюксел затвори страницата на гръцката сага, преодолявайки агонията на дълговата й зависимост, от централата на съюза дойдоха нови лоши новини за техните прибързани приносители. Защото на среща на върха, приключила снощи, лидерите на организацията постигнаха уж невъзможния за постигане напредък по другата “вечна” криза от последните три години, каквато е разнобоят спрямо прииждането на мигранти на континента.

 

8EBA615D-8557-4266-BB4F-48B8A17699F7

За целите на сближаването на позициите си европейците извадиха най-силното си оръжие: парите. ЕС развързва кесията за милиардни траншове за създаване на центрове за мигранти, за Турция и дори за Африка като форма на превенция срещу нови големи мигрантски вълни от рода на онази през лютото на 2015 г., която се насочи към Европа.

Покрусата сред оплаквачите на европейското единство над въображемия му гроб обаче смълчава балалайките им по още по-неприятната за тях тема, каквато са санкциите срещу режима на Путин. Въпреки мърморенето с руски акцент на редици популисти в Европа, в Брюксел единодушно беше одобрено тяхното продължаване с още 6 месеца. Остава в сила отказът от европейски визи за 150 души от близкото обкръжение на Путин, както и забраната за инвестиране и кредитиране на цели сектори от руската икономика, свързана с милитаризацията на страната и с онова, което я храни- добивът на петрол.

Докато смъртта на ЕС се отлага отново, за лешоядите има една утешителна награда, стига да могат да дочакат търпеливо: Меркел ще  прекрати успешното си управление та Германия. Рано или късно. По-скоро късно за нетърпеливите весталки, които от три години се хранят с фалшивите  си очаквания всеки момент тя да се махне от кормилото в Берлин. Този момент все не идваше и пак се задава в мечтите на превъзбудените от тази сладка перспектива наблюдатели и гадатели.

Само един им е проблемът: как ще оправдават увековечаването на автократичната власт на самодържци, като Путин и приятеля му Ердоган, които биваха сравнявани по своето управленско дълголетие  с Меркел. “ Тя може да управлява мандат след мандат, а Путин и Ердоган не могат, така ли?”, репчат се те независимо от факта, че нейният успех често е на ръба на провала в рамките на реалната демокрация в Германия, която няма нищо общо с контролираната имитация на демокрация в Русия и в Турция.

Нароилите се борци срещу либерализма от всякакви цветове в диапазона от кърваво червеното до намирисващото на нацистки метастази кафяво, открито са седнали заедно на трапезата и баят на боб колко дни остават на омразната им Меркел. И тя няма да ги разочарова ( вечно). Смъртна е, като всеки нормален политик в нормална демократична държава.

Да му мислят крепителите на “безсмъртните” вождове – да се замислят как така един толкова “вреден” лидер гарантира лидерството на страната си не просто по количествени икономически показатели, но и по жизнен стандарт спрямо живота в побратимените евразийски автокрации от двете страни на Черно море.

 

14 мнения за ““Загниващият” ( като капитализма) ЕС пак оцеля и лошите пророци пак не познаха”

 1. Слуховете за “предизвестената смърт” на ЕС се оказаха, за н-ти път, силно преувеличени. Убеден съм дори в нещо повече. Политиката на Тръмп към съюза ще го направят още по-могъщ. Факторите в Брюксел и съответните столици ще усетят на свой гръб предимствата на родната ни поговорка: “На вълкът врата му е дебел защото сам си върши работата”. На път е да бъде рещен “проблемът на пробемите”-мигрантите. Сега да се хващът у ръце и да изпълнят “каприза” на ДТ за 2-та% заделяни за отбраната в рамките на нацбюджетите. Така ввп ще бъде натикан в ъгъла и без “решаващата помощ” на янките. Стига са им бърсали задниците на европейците.

 2. Дойде моментът за представянето на новата книга на Иво “Измамата Сан Стефано”.
  Насрочено е за 9-ти юли, понеделник, от 18.30 в градината на хотел “Маринела” ( запомнен от мнозина българи като “японския”).
  https://ivo.bg/2018/06/28/%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%bc%d1%8f%d0%bd%d0%b0-%d0%b2-%d0%b4%d0%b0%d1%82%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b8%d0%b7%d0%bc%d0%b0%d0%bc%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%81%d0%b0%d0%bd-%d1%81%d1%82%d0%b5%d1%84%d0%b0%d0%bd/

 3. Имаше период ,многолетен,в който СССР и присъдружието определяха режимите си като гробокопачи на капитализма и спасители на човечеството.Рухна СТЕНАТА,и спасителите си затраяха,но не за дълго-мъче ги вируса на завистта и желанието да изплуват като мазно петно ,но вече загрижени за благополучието на отделните държави от ЕС,което също е подчинено на капиталистическият манталитет за доминация.Та…такива ми ти работи….

 4. Светли примери!
  Току що преведох 10лв през Пейпал на г-н Инджев. Реших всеки път когато някой заведе дело срещу него да превеждам (най-малко) по 10лв. Още само 500 човека да се съберат като мен, това са 5000лв, разделени на 5 месеца (колкото трае едно такова дело) и г-н Инджев ще си изкарва по една прилична месечна заплата благодарение на такива мижитурки като Жеков.

  POSTED BY VESELIN | МАЙ 31, 2018, 13:36

  Д. Савова-тя и две нейни приятелки, т.е, 3Х20лв и Роберт Алтънов пък са използвали услугите на Райфазен Банк. Там, превод до 20 лева с уточнение “попълване на сметка” е без таксата от 3 лева.

 5. Към georgi nikolov:

  Представянето на книгата се отложи за 9 -ти юли на същото място и по същото време. Моля, отбележете този факт, който маркирах в отделна статия със съответното заглавие!

  Ако всичко е наред, довечера желаещите могат да гледат моя анонс на “Измамата “Сан Стефано” в предаването на Милен Цветков по Нова тв.

 6. Не е по темата.
  Е, за това не се косях много, че световното остава в Раззия. Да им видят сите прелестите на “русский мир”. Както ни светна по друг повод самият ввп, руските девочки с ниска социална ангажираност са най-хубавите на планетата. И най-лесни.
  Как беше оня виц от времето на соца. Колко време е необходимо за да свалиш една наташка. 5 минути да я отделиш от групата и час да си свършиш работата. А сега и петте минути ги няма.

  https://gong.bg/football-sviat/mondial-2018/multimedia/gallery/yellow/mediia-predizvika-skandal-nareche-ruskite-zheni-prostitutki-494809

 7. Иво, пуснал съм горе линк със съответната статия. По-нататък още в началото на анонса ще обявявам налагането на отлагането на представянето на “Измамата Сан Стефано” от 6 юли-петък за 9-ти юли-понеделник от 18,30 часа в “градинката на японският”.

 8. Иво,кога ще напишеш нещо за гладната стачка на Босия ?

 9. Парадоксът е, че зад Меркел застанаха държави управлявани от социалистически правителсва, както и вътре в Германия – тя е подкрепяня най-вече от зелените и социалистите…
  И един добър анализ от DW:
  https://www.dw.com/bg/%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%B1%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B8-%D0%B4%D0%BD%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%B5%D0%BB-%D0%BF%D0%B5%D1%82-%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%BD%D0%B8-%D1%81%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F/a-44456396

 10. Ако има някой ,който да се наеме, да открие РАЗЛИКИТЕ между древногръцката демоСкрация(от преди 2500 години!!!), и днешната “демокраДция” в колониалният “бандитустан” НРБ, с главен “вождь” и пръв “ПАРТиЦИОНнен” руководитель – винету:
  http://www.kasparov.ru/material.php?id=5B3406B4ACF9E

 11. Обикновено се шегувам неуместно, но сега съвсем сериозно не мога да реша кое е по-лошото? Това, че Боко реанимира “Белене”, но не бламира санкциите или ако беше направил обратното?
  По въпроса дали е по-добре да целува …(ръката, да речем) на Путин, но да поддържа санкциите или обратното, имам ясен отговор. Но “Белене” е твърде висока цена…
  Да разчитаме на икономическата логика…макар че с тези управляващи….и управлявани…

 12. П.П. В горният линк към сайта – Каспаров.ру, в самата статия се съдържа ДОПЪЛНИТЕЛЕН линк, който описва още по-точно “приликите” между Атинската демократична “реСпублика” и днешният БЮРОлигархичен бандитустан НРБ, след 30 години “прИход” от номерклатурен БЮРОкратичен социализъм , преди 1989г., към днешният етно-монархо-милиционерски “социал-популизЪм” на герберокожият охранител на Кобурга, и на тато ди тути каскети – “вождь” винету:
  https://t.me/whalesgohigh/2930

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.