На 9 юли е премиерата на “Измамата “Сан Стефано”

„Измамата „Сан Стефано“ от Иво Инджев – какво е истинското значение на трети март?

Българският журналист и блогър с мащабно изследване за ролята на Русия в „освобождението“ на българите по време на Руско-турската война.

Санстефанският мирен договор е предварителният мирен договор между Руската империя и Османската империя, който слага край на Руско-турската война (1877 – 1878) г. и урежда, макар и неокончателно, обособяване на Трета българска държава. С неговото подписване е свързан и националният празник на Република България – 3 март. 

Каква обаче е ролята на руснаците в Руско-турската освободителна война, особено тази на граф Николай Игнатиев, и какъв е характерът на това временно споразумение? 

В новата си книга „Измамата „Сан Стефано” журналистът, политически коментатор, бивш вицепрезидент на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) и блогър Иво Инджев прави опит за мащабно и безкомпромисно изследване, уповаващо се на редица български и чужди източници от епохата – руския военен кореспондент Евгений Утин, имперския хроникьор Газенкампф, включително статии на самия Николай Игнатиев и на друга добре позната ни историческа фигура, Иван Аксаков.

В 480 страници дългогодишният водещ на телевизионното публицистично предаване „В десетката“ прави прецизна дисекция на периода, разглеждайки детайлно фактите и заблудите, дали основа на представата за т.нар. вечна дружба между България и Русия, между СССР и НРБ и между двата „уж вечно влюбени през вековете“ народа.

Разбивайки митове, но и заемайки непоклатима позиция, Иво Инджев маркира онези аспекти от руската политика, които оставят трайна следа не само в българската и руската история, но и окончателно променят световната карта.

Премиерата на книгата ще се състои от 18:30 часа на 9 юли 2018 г. в бар Street Lounge в хотел „Маринела”. Самият автор ще разкаже повече за работата си с документите от архивите. 

Входът е свободен. Заповядайте!

„През декември 1876 г. руският посланик ми издаде доста недискретно Руския план: Шувалов ми каза, че Русия пет пари не дава за България или Босна, или която и да било друга страна – това, което истински я интересува, са Проливите.“

Лорд Биконсфилд до лорд Дерби, 1876 г.

„Аз се опасявах от войната, защото смятах, че да се залавяме с нея, без да стигнем до логичен край, т.е. до завладяване на Проливите, е напразно проливане на кръв и загуба на пари.“

Николай Игнатиев, „Записки“, 1875–1878 г.

„Всяко тържество на България е смърт за Русия.“

Иван Аксаков, вестник „Русь“

Възвеличаваният в днешно време от руската пропаганда „граф“ Игнатиев, обявен за „баща на българската нация“, далеч не е бил разглеждан по този начин от съвременниците си и историческите сведения от края на XIX век. Когато наслояването на пропагандата бъде премахнато, образът, който изплува, е съвсем различен – на един праобраз на днешната путинистка политика на омраза към Запада и възвеличаване на Русия като единствен играч на Балканите. Игнатиев не крие, че съдбата на българите изобщо не го интересува, а още по-дълбоко вглеждане го разкрива като автор на най-тежките антисемитски закони в Русия, предшестващи с половин век нацизма. Друг руски „герой“ – лидерът на московските славянофили Иван Аксаков, също прославян в България, е автор на редица злобни забележки, например циничната реакция на новината за кланетата след Априлското въстание, че сега вече Русия ще има повод да си „вземе“ Проливите. Неговият антисемитизъм не отстъпва на този на Игнатиев.

Могат ли тези руски реакционери, учители на нацистите в Германия по държавно практикуван антисемитизъм и систематично заявяващи липса на интерес към съдбата на българите, да продължават да бъдат издигани на пиедестала на преклонението у нас?

Unknown

 

 

 

 

Иво ИнджевPrint

12 мнения за “На 9 юли е премиерата на “Измамата “Сан Стефано””

 1. Здравей г-н Инджев.Аз съм ваш близнак в греховно общество на Маргарита и ВинеГаньо.Моля ви за среща , защото ние виновните и слабите души от набор 80 до 90 искаме някой с акъл , да ни изслуша и нахока.Моля ви , Иво , бъдете веднъж сериозни към нас , мързеливите и слабите с грозни носове и чела , които имат дислекция.Гордеете се с дъщерите си , но каде сме ние Грозните във вашия сайт.Не ви обвинявам , а подстрекавам.Вие сте голям щастливец , споделете .

 2. бар Street Lounge в хотел „Маринела”

  а откъде е входът?

 3. Браво, г-н Инджев, за страхотното ви участие при Милен Цветков! Браво и на Милен Цветков, задето дава трубуна да се чуят всички мнения и да се говори и за важните неща!

 4. Към Караиванов:

  Входът е откъм бул. “Джеймс Баучър”, но може да се мине по дългия коридор и през централния вход покрай басейна.По-удобно и пряко е през входа в най-лявата чат на градината откъм “Джеймс Баучър”.

 5. Благодаря!

  Не искам да измествам темата от хубавата новина, но:
  В рамките на проучване 42% от анкетираните заявяват, че подкрепят членство в еврозоната, 24% са против. В същото време 22% подкрепят замяната на българския лев с евро, 56% са против…

  Министърът на просветата веднага да подаде оставка!

 6. И още малко:

  “Какво е истинското значение на Трети март? – ПОЛИТИЧЕСКИЯТ КОМЕНТАТОР ИВО ИНДЖЕВ ПРАВИ МАЩАБНО ИЗСЛЕДВАНЕ”
  https://bit.ly/2Negn9Q

  “ЖЕЛАЯ УСПЕХ НА КНИГАТА НА ИВО ИНДЖЕВ “ИЗМАМАТА САН СТЕФАНО” – КНИГА, ВЪЗВЕСТЯВАЩА ЦЯЛАТА ИСТИНА ЗА НАШИТЕ “ОСВОБОДИТЕЛИ”!”
  https://bit.ly/2Kw60wE

  „ИЗМАМАТА САН СТЕФАНО” – НОВАТА КНИГА НА ЖУРНАЛИСТА ИВО ИНДЖЕВ
  https://bit.ly/2KiO9wU

 7. Първо нека подкрепим г-н Инджев ,и да продължи с още допълнителни книги от цялаТА поредица с ИЗМАМИ, започнала при Сан Стефано. Например с измамата около Съединението, или в периода между Сан Стефано и Съединението…… и т.н…
  П.П. И като заговорихме за ИЗМАМИ , днес в КАЗИОННОТО свърталище – бТВ , бяха поканили ,ОТНОВО, т.нар. “партиен” “енергетик” на БКП – р.оФч., който в ,омента е и “порционниЯТ” “енергртик” и на “вождь” – винету, той и за това си го държи в Лукойл-Бургас!
  Та “дългият инкасатор” отново започна да разказва своите бълнувания около “еФтиният” АЕЦ-белеНЕ!
  дългият инкасатор отново каза ,че ядреният гьол щял да бъде поеФтин , дори и от АЕЦ-Казлодуй?!?!?!
  Само че дългият инкасатор ПАК не каза КОЙ…..КОЙ ще плати строежа за АЕЦ-белеНЕ…. КОЙ?
  Ако е толкова “ИЗГОДЕН”, според р.оФЧ., защо ТОЙ лично и неговата терористична “партийна” БАНДА не вземат креди и да си го построят …. за тяхно , лично ползване, и да си “ПЕЧЕЛЯТ” от АЕЦ-белеНЕ, щом като е “ПЕЧЕЛИВШ” “проект”.
  По същата логика, т.е. БЕЗ да включваме разходите за строежа ….. то тогава ВСИЧКИ видове централи са ….. ПЕЧЕЛИВШИ, а някой даже са и БЕЗплатни, като слънчевите и вятърните, защото не изскват никакво гориво, а както знаем ядреното гориво е най-скъпото от всички, както и строежа на ядрена централа е НАЙ-скъп от всички видове централи.
  И в крайна сметка излиза ,че според р.оФ1. всички централи трябва да се зкрият за да може АЕЦ-белеНЕ да си продава “НАЙ-еФтината” енергия?!?!?!
  И след като р.оФч. е ядреният “съветник” на винету, то няма нищо чудно ,че той отново ще налива корупционни милиарди в беленският гьол, както направи и Кобурга, преди 15 години…… резИлтата ще е абсолютно същият , както ди сега, но прахосаните милиарди ще са 10 пъти повече – над 30 милиарда лева …. само за строежа на АЕЦ-белеНЕ и за лихвите от “банките” на Путлер…..
  За това, докато винету е “вождь” на НРБ, нека ВСЕКИ прецени колко и какви данъци и осигуровки иска да плаща или да НЕ плаща на НАП , с които винету да раздава своите ядрени и “неядрени” ПОРЦИИ…..
  Дали си заслужават стотиците милиони за НАПЪЛНО ПОРЦИННИЯТ “парламент” на винету………
  Дали си заслужава милиардите за “обществените поръчки” , с които винету раздава ПОРЦИИТЕ си……..
  Дали си заслужават , стотиците милиони за “службите” – ОПГ-ДАНС, ОПГ-УБО, ДАТО …..
  Дали си заслужават бюджетните милиарди от КОНПИ, КФН, БНБ, КЗК……..
  Дали си заслужава милиардите за милицията, и нейните чантаджии , които вземат по няколко хиляди лева заплати и “експертизи”,и освен това очакват и рушвети, уж за да ти “свършат работата”…
  Дали си заслужава стотиците милиони за вишинската “цацаратура” и съдебната власт , които имат само 2 пъти по-малък бюджет от милицията, но са около 10 пъти по-малко от милиционерите, т.е. получават 5-6 пъти повече бюджетни средства от милицията спрямо числеността си , и която има 5-6 пъти повече “прокурори”, но въпреки това разликата със румънските се вижда дори от Луната…..
  А още повече….. дали си струват милиардите за образУванието и НЗОК,…… какво получаваш за социалните и здравните осигуровки……
  За това….. нека всеки си прецени , какви осигуровки и данъци да внася, и ОЩЕ повече – какви данъци и осигуровки да НЕ внася! в ПОРЦИОННИЯТ “бюджет” на “евроразвитият” вождь винету, ……. защото и беленският ПОРЦИОНЕН гьол чака своите милиарди от него………….

 8. Към AWACS:

  Благодаря за линковете, но единият от тях води към остарелия анонс за представянео на книгата на 6-ти юли. Както предполагах, макар да съм публикувал поправка в следваща статия, не всички ще забележат и се налага да се повтаря, че ПРЕДСТАВЯНЕТО ЩЕ БЪДЕ НА 9 ЮЛИ на същото място, по същото време, т.е. в х-л “Маринела”, от 18.30

 9. Много е късно предаването на Милен Цветков и затова не го гледам. Снощи обаче случайно научих,че ще говори Иво Инджев и останах по нощята.
  Както е винаги,за разговора с него бяха предвидени десетина минути и това време не стига за важните неща,които има да се казват.
  Споделям напълно казаното от г-н Инджев,защото скритата истина трябва да излезе на яве и целенасочената лъжа трябва да бъде разкрита. Такава поява като неговата те кара да мислиш.
  Сравнявам я с тази на празнодумците,които са окупирали студия и екрани.За тях се отделя безкрайно много време,за да кажат неща,които са слушани до втръсване. Тяхните многословия са съпроводени със съпреживяващи усмивки и удобни въпроси от страна на водещите.
  Пример за това е появата на Вежди Рашидов по БНТ тази сутрин.В безкрайно многото време,което му беше дадено той разказа колко е велик у нас и в чужбина и колко са страдали той и семейството му.
  Изневиделица и той ме въведе в размисъл. След като се оплака колко българина бил завислив и т.н. употреби фразата: “Тоз народ трябва да бъде ОБЛЪЧВАН с добро. Без да иска той изплю камъчето. Ами че щом този народ е лош,значи че той еоблъчван постоянно с лошо-т.е. с лъжи и манипулации.
  Сега той-ВР бил свободен,защото е освободен от политиката. Ето,това е още една лъжа от рода на лошото облъчване. Ами нали той е депутат в народното събрание и любимец властта,от която той се ползва с пълни шепи. Всичко това за него е съвсем нормално,като че ли му е завещано от бога.Бог,от който ползва пари,власт и софра.

 10. Към Стефан
  .. за Рашидов …
  Доколкото знам, в момента за Рашидов се събират предложения да стане „Академик на БАН“. Затова него не го мисля, ще има яка пенсия – може би си я е заслужил където трябва. Но кои ли са организациите, които подкрепят побойника и в момента се излагат като изписват „вежди“?

 11. Рашидов доста се беше разбъбрил сутринта. Каза например, че когато починали Симон Синьоре (1985г.) и Лино Вентура (1987г.), пребивавал в Париж. По каква линия този тип се е радвал на привилегията да пътува често на Запад в годините на най-мрачния соц, когато простосмъртните живеехме в него като в затвор?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.