“Измамата “Сан Стефано” се очаква в книжарниците утре, вторник, 3 юли 2018 г.

Измамата Сан Стефано_pokana2

 

„Измамата „Сан Стефано“ от Иво Инджев – какво е истинското значение на трети март?

Българският журналист и блогър с мащабно изследване за ролята на Русия в „освобождението“ на българите по време на Руско-турската война.

Санстефанският мирен договор е предварителният мирен договор между Руската империя и Османската империя, който слага край на Руско-турската война (1877 – 1878) г. и урежда, макар и неокончателно, обособяване на Трета българска държава. С неговото подписване е свързан и националният празник на Република България – 3 март.

Каква обаче е ролята на руснаците в Руско-турската освободителна война, особено тази на граф Николай Игнатиев, и какъв е характерът на това временно споразумение?

В новата си книга „Измамата „Сан Стефано” журналистът, политически коментатор, бивш вицепрезидент на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) и блогър Иво Инджев прави опит за мащабно и безкомпромисно изследване, уповаващо се на редица български и чужди източници от епохата – руския военен кореспондент Евгений Утин, имперския хроникьор Газенкампф, включително статии на самия Николай Игнатиев и на друга добре позната ни историческа фигура, Иван Аксаков.

В 480 страници дългогодишният водещ на телевизионното публицистично предаване „В десетката“ прави прецизна дисекция на периода, разглеждайки детайлно фактите и заблудите, дали основа на представата за т.нар. вечна дружба между България и Русия, между СССР и НРБ и между двата „уж вечно влюбени през вековете“ народа.

Разбивайки митове, но и заемайки непоклатима позиция, Иво Инджев маркира онези аспекти от руската политика, които оставят трайна следа не само в българската и руската история, но и окончателно променят световната карта.

Премиерата на книгата ще се състои от 18:30 часа на 9 юли 2018 г. в бар Street Lounge вхотел „Маринела”. Самият автор ще разкаже повече за работата си с документите от архивите.

Входът е свободен. Заповядайте!

„През декември 1876 г. руският посланик ми издаде доста недискретно Руския план: Шувалов ми каза, че Русия пет пари не дава за България или Босна, или която и да било друга страна – това, което истински я интересува, са Проливите.“

Лорд Биконсфилд до лорд Дерби, 1876 г.

„Аз се опасявах от войната, защото смятах, че да се залавяме с нея, без да стигнем до логичен край, т.е. до завладяване на Проливите, е напразно проливане на кръв и загуба на пари.“

Николай Игнатиев, „Записки“, 1875–1878 г.

„Всяко тържество на България е смърт за Русия.“

Иван Аксаков, вестник „Русь“

Възвеличаваният в днешно време от руската пропаганда „граф“ Игнатиев, обявен за „баща на българската нация“, далеч не е бил разглеждан по този начин от съвременниците си и историческите сведения от края на XIX век. Когато наслояването на пропагандата бъде премахнато, образът, който изплува, е съвсем различен – на един праобраз на днешната путинистка политика на омраза към Запада и възвеличаване на Русия като единствен играч на Балканите. Игнатиев не крие, че съдбата на българите изобщо не го интересува, а още по-дълбоко вглеждане го разкрива като автор на най-тежките антисемитски закони в Русия, предшестващи с половин век нацизма. Друг руски „герой“ – лидерът на московските славянофили Иван Аксаков, също прославян в България, е автор на редица злобни забележки, например циничната реакция на новината за кланетата след Априлското въстание, че сега вече Русия ще има повод да си „вземе“ Проливите. Неговият антисемитизъм не отстъпва на този на Игнатиев.

Могат ли тези руски реакционери, учители на нацистите в Германия по държавно практикуван антисемитизъм и систематично заявяващи липса на интерес към съдбата на българите, да продължават да бъдат издигани на пиедестала на преклонението у нас?

 

 

8 мнения за ““Измамата “Сан Стефано” се очаква в книжарниците утре, вторник, 3 юли 2018 г.”

 1. Какво е за нас 3.Март научаваме от самия Сан Стефански договор Член 6 : ” Създава се АВТОНОМНО ТРИБУТАРНО КНЯЖЕСТВО … ” Какво е това??? Автономна област в рамките на Османската империя , задължена да плаща годишен данък на султана !!! Това ли празнуваме на тази дата ??? Ето линк към договора в превода му на английски – http://pages.uoregon.edu/kimball/1878mr17.SanStef.trt.htm#bulgaria
  Обърнете внимание на т.т. 2 ,3 и 5 , където се казва ,че Османската империя признава за
  НЕЗАВИСИМИ Монтенегро , Сърбия и Румъния .

 2. П.П. Три месеца по-късно , на Берлинския конгрес, се създава независимо Княжество България а Румелия остава към империята до Съединението 1885 г.
  Това трябва да се знае от всеки преди да се превъзнася по датата 3.Март !

 3. Тази сутрин проверих в “Хеликон” във Варна,но още я няма.Имали получени 120 бройки в склада в София.Ще чакаме..Хубава новина е,че вече бяха питали преди мен..

 4. Още манко, за “ИЗМАМАТА САН СТЕФАНО”
  (ПРОКЛЕТА ДА Е, ИЗМАМАТА, И ОЩЕ ПОВЕЧЕ РУСИЯТА!!)

  “ИЗМАМАТА РАЗБИВА МИТОВЕТЕ ОКОЛО 3-И МАРТ”:
  https://bit.ly/2lVQEa9

  “ИЗМАМАТА РАЗКРИВА ИСТИНСКОТО ЗНАЧЕНИЕ НА 3-И МАРТ”!
  https://bit.ly/2lUytBj

  “ИЗМАМАТА”.. АХ, ТАЗИ ИЗМАМА…
  https://bit.ly/2KIwHhy

  “ИЗМАМАТА РАЗБИВА МИТОВЕТЕ”…
  https://bit.ly/2u2gzjL

  “ИЗМАМАТА – ИВО ИНДЖЕВ – НЕ СТАВА ВЪПРОС ЗА ИСТОРИЯ, СТАВА ВЪПРОС ЗА НАШЕТО ВСЕКИДНЕВИЕ…”
  https://bit.ly/2lPAizx

  “ИЗМАМАТА” СЕ ОЧАКВА НА 3-И МАРТ ли беше АХА.. ЮЛИ беше.. того!
  https://bit.ly/2NniZmc

  “ИЗМАМАТА” – ИВО ИНДЖЕВ – и “ТОЗИ” “ПРАЗНИК”.. (ПРАЗЕН празник, кух като руската пропаганда)…
  https://bit.ly/2KG7uV3

  “ИЗМАМАТА”… РУСКО-ТУРСКАТА ПОРОБИТЕЛНА ВОЙНА
  https://bit.ly/2tSrFZt

  “ИЗМАМАТА”… ИВО ИНДЖЕВ ЗА ЗАБЛУДИТЕ ОКОЛО “дружбата” ни с русия..
  https://bit.ly/2MGkLNZ

 5. Това наричам аз истински патриотично дело. Поздравления за г-н Иво Инджев.

 6. Вече е в колекцията. Съжалявам само, че не мога да присъствам на представянето .

 7. @ГАБО – на сайта на издателство СИЕЛА.
  Аз вече я поръчах и утре я очаквам при мен.
  Най-топли поздравления на г-н Инджев! Успех на представянето в понеделник, а и в другите медии!
  До последно се надявах да съм в София в понеделник, но днес стана окончателно ясно, че е невъзможно…
  Нищо, животът продължава. И борбата за осветяването на Истината за българската история!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.