В бункера на Сталин има видеонаблюдение само за руските посетители

Сред чудесата ( от усилия да се харесат на чужденците), свързани с футболното лято в Русия, домакините предлагат като атракция мрачни страници от съветското си минало без следа от негов критичен прочит. 

В град Самара, един от градовете в Русия, които едва ли биха били посетени от тълпи чужденци от разни континенти, ако не се играеха мачове там в рамките на световното първенство по футбол, властите осигуряват “екзотично” запознаване с едно от убежищата на Сталин през Втората световна война ( наричана в Русия и днес “отечествена” заради неудобното обстоятелство, че за СССР войната става факт близо две пълни години след като Сталин развързва ръцете на Хитлер да я започне срещу Европа).

Агенция Ройтерс разпространи фотогалерия от снимки, на които се вижда бункерът, в който се е криел Сталин в Самара. По нищо не личи убежището му да носи отпечатъка на осъждането на диктатора. С други думи, това е атракция за неговите фенове в самата Русия на първо място, където култът към Сталин систематично се възражда.

IMG_9477

 

 

 

Една от снимките показва и друг детайл, който с малко думи обяснява много за руския управленски манталитет. На масата, на която е заседавал вождът, се мъдри надпис на руски, който не просто предупреждава посетители да не преминават отвъд заградителната лента, но и заплашва нарушителите, че се води виодеонаблюдение.

Нищо подобно не пише в превода на английски относно наблюдението. От което едва ли следва, че на чужденците е позволена честта да поседнат край тази маса. Просто по презумпция уредниците на музея се карат на руснаците, заподозрени в лоши намерения ( от прекомерна любов към Сталин), в каквито чужденците, както изглежда, не биват подозирани.

14 мнения за “В бункера на Сталин има видеонаблюдение само за руските посетители”

 1. “ЧЕРНАТА КНИГА НА КОМУНИЗМА: Престъпления, Терор, Репресии”
  The Black Book of Communism: Crimes, Terror, Repression
  1997 г.
  https://books.google.bg/books?id=H1jsgYCoRioC&redir_esc=y&hl=en

  Казва:

  ЖЕРТВИТЕ НА КОМУНИЗМА СА КЪМ 100 МИЛИОНА ДУШИ, В КОНТРАСТ С ЖЕРТВИТЕ ОТ НАЦИСТИТЕ, КЪМ 25 МИЛИОНА !!
  “…approximately 100 million people in contrast to the approximately 25 million victims of the Nazis…”
  (като се има предвид 62 млн. в “съветска” русия (“съветска” – прикритие за “комунистическа” – не съвети на хора, а комунисти на групи управляват), 35 млн. в комунистически китай, над 1 млн. комунистическа камбоджа, 20 млн основно от нацистка Германия, отделно фашистка италия, и т.н.

  И който знае език, а не руски, може да разбере още много от книгата.

  Няма сталинизъм, няма пол-потизъм…
  ИМА КОМУНИЗЪМ.
  НИМА МИЛИОНИТЕ ТРУПОВЕ, НИМА “ПАРТИЯТА”, НИМА ВЛАСТТА Й, ПРИ ЛЕНИН, ПРИ СТАЛИН, ПРИ ПОЛ-ПОТ, СА НЕЩО РАЗЛИЧНО?!

  СРАМ И ПОЗОР !!
  За техните последователи. Още наричащи се комунисти, престорено социалисти…

 2. Рашанити откраднаха Крим след Олимпядата в Сочи, сега като свърши Световното иде ред и на България – Задунайская Губерния

 3. https://ciela.com/izmamata-san-stefano.html

  Купих си книгата на втория ден след като излезе в продажба, защото в най-близката ми книжарница тогава я доставиха, а точно в този ден нямах време да посетя други книжарници.

  Книгата е феноменална и тепърва ще набира известност. Сигурен съм, че много скоро тиражът ще бъде изкупен от читателите.
  Благодаря на Иво Инджев за положения труд. Браво! Успех!

 4. Няма да посмеят, защото сме в НАТО.

  Украйна също бързо трябва да бъде приета в НАТО, за де се ометат от там.
  Включително и от Крим.

  После тук в следствието трябва да видим кой е подкрепял руската агресия и кой е говорил, че Крим е руски. По две години в затвора им стигат.

 5. По две години затвор за Румен Радев, Волен Сидеров, Светлана Тутберидзе, Красимир Каракачанов и още няколко видни руски к.рви. Може и условно.

  За да види Европа, че вече не сме Задунайская губерния. Така де – не може само да ядеш европейски пари – дай и доказателства, че си европеец.

 6. И понеже е по темата, използвам случая да поздравя руския посланик Макаров с една хубава украинска песен:

 7. Върху Бойко Борисов наистина трябва да бъде оказван натиск. Защото той е просто момче, интересуващо се единствено от това, да му влизат пари в сметките.

  Той няма идеали. Това е просто момче, което за едното “Браво”, похвала и някой лев е готово на всичко.

  И съм сигурен, че в европейска среда се чувство по-добре, от колкото на килимчето пред Путин.

 8. Дойде моментът за представянето на новата книга на Иво “Измамата Сан Стефано”.
  Насрочено е за 9-ти юли, понеделник, от 18.30 в градината на хотел “Маринела” ( запомнен от мнозина българи като “японския”).
  https://ivo.bg/2018/07/02/%d0%b8%d0%b7%d0%bc%d0%b0%d0%bc%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%81%d0%b0%d0%bd-%d1%81%d1%82%d0%b5%d1%84%d0%b0%d0%bd%d0%be-%d1%81%d0%b5-%d0%be%d1%87%d0%b0%d0%ba%d0%b2%d0%b0-%d0%b2-%d0%ba%d0%bd%d0%b8%d0%b6/

 9. Спортът за един мирен свят!
  Нашите съюзници от двете войни победиха двойните ни освободители…
  Човек се чуди да се радва ли, или много да се зарадва?
  Добре, че футболът е извън политиката…

 10. РУСКА БРЪКМА Миг-29 пада в Полша както си лети и се разбива, в полето
  https://bit.ly/2J3pgji
  РУСКА БРЪКМА Су-30 пада в Индия както си лети (двамата пилоти “на кино”)
  https://bit.ly/2KYooln
  РУСКА БРЪКМА Миг-21 пада и се разбива в Румъния
  https://bit.ly/2NAvAm0
  РУСКА БРЪКМА Миг-27 пада в Индия кякто си лети и се разбива, до село
  https://bit.ly/2KGQz8T
  РУСКА БРЪКМА Миг пада в Индия, до велосипедист, без малко да го утрепе
  https://nydn.us/2u0t0h6
  РУСКИ БРЪКМИ Миг-21, от 1970 г. са паднали или по друг начин блъснали земята или аварирали, убивайки 170 индийски пилоти и 40 граждани, а между 2010 г. и 2013 г. са паднали други 14 Мига
  https://nyti.ms/2J3d1mV
  РУСКИ БРЪКМИ Мигове, над половината от 840 построени между 1966 г. и 1984 г. са изгубени в резултат на ПАДАНИЯ / РАЗБИВАНИЯ
  https://bit.ly/2KRzbgZ
  И т.н. …

 11. Днес рубладжията, водещ на сутрешното предаване по БНТ, Георги Любенов беше поканил някакъв фамозен астролог Любо Червенков, който бил направил хороскоп на българската нация, която била родена на 24 април 680 г. На света само 4 нации имали хороскопи – Русия, България, Австралия и (четвъртата я забравих). Та този уникален “астролог”, след като направил хороскопа на Българската нация констатирал, че в момента сме били в трето робство и то било започнало след като сме влезли в ЕС и НАТО. 🙂 Първите две били византийското и турското. Но сега, заради застоя на Марс и Юпитер, сме били в период на коренни промени към добро, които щели да се осъществят до две години най-много! Значи това е срокът, който Решетников и зелените разиатски човечета са си дали, за да ни измъкнат от “европейското робство” и да върнат България в разиатска орбита!
  Дано всички българи най-после да осъзнаят колко съдбоносни за бъдещето на родината и децата им са точно тези две години и да се “вземат в ръце”, защото няма кой друг!

 12. Сталин е избил страшно много руснаци и между тях – страшно много комунисти. За което всъщност трябва да сме му благодарни.

 13. Руснакът каквато и „дреха“ да си облече си остава руснак. Така е от петър 1 до днес. Дали е граф, дали е селянин, дали е комунист, дали е футболист, треньор няма никакво значение. Вижте и сравнете поведението и реакциите на треньорите на Русия и Хърватия по време на вчерашния им мач, завършил със заслужена победа за Хърватия.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.