Китайският дракон получи покана да се разпорежда в задния двор на руската мечка

В пристъп на отстъпление пред фактите българските русофили понякога разперват ръце: “какво да се прави, Русия си има своите имперски интереси”. Искат да кажат, че срещу Кремъл не се рита и ние сме тези, които трябва да се нагодим, да угодим, за да се угоим ( валидно за свиневъдите в тази свинщина).

Нищо подобно не се чува като аргумент спрямо Китай на срещата “16 плюс един” в София. “ 16 плюс един” или един плюс(ка) 16 ? 

Китай предлага да излапа един по един кльощавите източни европейски слабаци,  за да се докопа след тях до истинската си тлъста цел: богатата Западна Европа, която отказва да стане лесна плячка.  

Нито една – повтарям, нито една голяма икономика в държавите от ЕС, не се е облажила  до момента от китайските обещания за големи инвестиции в инфраструктурата, които да дават на Пекин значима роля по икономически причини. Такива китайски инвестиции има предимно в Африка ( и в няколко балкански държавици, които не членуват в ЕС, както и в Унгария на Орбан). Вече се задават и в България на ниво намерения?

Малко е вероятно това да се случи тепърва при тенденциите в задлъжнялата на ръба на фалита китайска икономика. В България китайците обещаха предимно да изкупят в суров вид големи количества тютюн, който да превърнат в цигари. Напълно в духа на колониалните сделки, сключвани от колонизаторите с туземците.

Не знам какво са пили веселите събеседници по време на срещите си във формата “16 плюс един” в София, но китайските обещания да ни построят всичко, което ни се ще, вече започват да приличат на вица за партийния секретар. По време на предизборна обиколка в еднопартийна България той се клел пред селяните, че ще им построи не само мост ( над липсващата река, която бил готов да прокара после) и училище, заради което да им направи деца.

Гостуващият у нас цели 4 дни втори човек на режима в Пекин  Ли Къцян в това отношение вече надминава героя от онзи виц. С часове нарастват обещанията му ( ако се вярва, че изобщо се е е ангажирал с тях, тъй като са ни известни предимно чрез ентусиазираните преразкази на домакините му). Напомнят на тройния шлем, обявен от президента Първанов при подобното по своята триумфалност посещение на Путин в София през януари 2008 г.   

За магистралите ( всички и всякакви на север, от север на юг и прочее) бълнува предимно неговият домакин Борисов, който се похвали, че е предоставил бъдещето на България и региона в ръцете на руско-китайските ядрено – стратегически интереси насред земетръсната зона в Белене. Дали Китай изобщо е в състояние да удовлетвори този Борисов глад с чуждата пита да направи помен?

Да, Китай може много. Както истински богатата държава Катар, която щеше да строи у нас писта за Формула 1, според мераците на Борисовия приятел Румен Петков. Дали обаче ще бъдем осиновени от Пекин е въпрос, който все пак не се определя само от желанието на Борисов да надвика русофилската конкуренция в призивите “ела драконе, изяж ме”, ако на руската мечка не й стигат силите за това.

За разлика от руската мечка, която ни държи насила на енергийния синджир, Китай има развита и многовалентна икономика, която не зависи от природните богатства и капризите на цените цени на международния пазар. Освен политическата воля да ни залее с тях обаче е нужно и нещо повече – икономическа целесъобразност, както и съобразяване с някои правила, с които ние сме се съгласили, за да членуваме в най-богатия икономически клуб на света, какъвто е ЕС. Така че осъществяването на китайското пришествие се отлага във времето до изясняване на подробностите около бомбастичните приказки, изговорени от нашенците на форума “16 плюс 1”. 

Unknown-2

 

 

 

Иначе наистина има логика китайският дракон да се разпорежда в задния двор на руската мечка в Европа след като вече е направил същото в огромни части на руския Изток в Азия. Защо да не опита и в европейски Изток, който хилавата руска икономика не може да прелъсти с нищо, освен с енергиен шантаж?

 

 

21 мнения за “Китайският дракон получи покана да се разпорежда в задния двор на руската мечка”

 1. https://ciela.com/izmamata-san-stefano.html

  Приятели, купите си новата будителска книга на Иво Инджев, която вече е в книжарниците.
  Утре на представянето може да получите и личен автограф от автора.
  Пожелавам ви приятно четене.
  Здраве и успех!

 2. ‘Трите прасета’&Co крадат от ЕС,крадат със ПУ.ru,но мисля че с китайските другари ще ударят на камък!Доколкото знам в Китай не си поплюват с ‘прасетата’.

 3. Г-н Инджев,на представянето на новата ви книга ще има ли възможност да си я закупим?

 4. Първо нека поздравим Хърватска за отстраняването на допингираните ватници на Путлер.
  Хърватите трудно биха се поддали на корупция, и никога не биха продали мача
  и то точно на военнопрестъпника Путлер и рАЗИЯ, защото преди 25 години , един друг рАЗИЙСКИ военнопрестъпник – Ельцин, подкрепяше сръбският шовинист -Милошевич, който извърши военни ПРЕСТЪПЛЕНИЯ , ГЕНОЦИД и етническо прочистване тъкмо Хърватска.
  Ето заради това хърватските футболисти посвещават своята вчерашна победа на Украйна, която води своята ОСВОБОДИТЕЛНА война срещу путлеристкият бандитустан, също както преди 25 години Хърватска водеше своята ОСВОБОДИТЕЛНА война срещу руската марионетка Милошевич:

  [youtube http://www.youtube.com/watch?v=1GPem37beWA&w=640&h=360%5D

  И нека засега оставим хърватите,с техните футболни победи,защото те са в много по-добро състояние от мутромилиционерският колониален бандитустан -НРБ, въпреки войните, и въпреки че Хърватска стана член на ЕС преди не повече от 5 години.
  И след всичко това , хърватите получават 2-3 пъти по-високи доходи от задунайската колония НРБ.
  Но има една голяма РАЗЛИКА ,която би могла да обясни защо Хърватска е далече пред НРБ….. все пак хърватите няма мутромилиционер за “премиер”,…. за трети пореден мандат!!!……
  А освен това мутромициоерският бандитустан НРБ е далече след Хърватска във повечето класации, като нагледен “пример” е “почетното” 120 място на НРБ в класацията на Репортери без граници.
  Но сега се вижда ,че и китайските “отговорни другари” СЪЩО са поставили НРБ далече назад в своите класации. Това се вижда и от многомилиардните китайски инвестиции във всички европейски държави, но не и в мутромилиционерската колония НРБ, и това поставя въпросът – ЗАЩО? Защо дори китайските “инвеститори” предпочитат да “инвестират” дори в затънтените африкански бантустани,но заобикалят “ЕВРО-РАЗВИТАТА” НРБ?
  Дали пък това не се дължи на по-малките подкупи, там?!? Явно , все пак дори туземните африкански тирани имат какво да “научат” от ПОРЦИОНнаТА НРБ и мутромиционерският “вождь” винету?!?
  Това показва , че на китайците им излиза ПО-евтино да “инвестират” в Африка, отколкото в мутровождовата НРБ?!?
  А ….сега си припомних ,че има ОЩЕ една ИМПЕРИЯ в която китайските “инвестиции” СЪЩО са символични…… И това е ИМПЕРИАЛИСТИЧЕСКИЯТ путлериски рай(Х)! А, дали това е “случайно”???
  Дали е “случайно” ,че китайците ИЗБЯГВАТ както путлериският рай(Х), а също така и неговият “братушков” колониален бандитустан – НРБ?!?!?
  Явно е ,че дори за китайците знаят, че няма НИКАКВА “разлика” между чекистко-ченгесарските “братушки” , като в метрополията – Кремль, така и в колонията НРБ…..
  И няма НИКАКВА “разлика” между чекистките “ВЗЯТКИ” и “ОТКАТИ” в путлеристкият бандитустан от една страна, и “ПОРЦИИТЕ” и “усвояването” в мутроченгесарската колония – НРБ, от друга страна?!?!?
  Липсата на китайски инвестици само доказва ВЕЧНАТА чекистко-ченгесарска бандитска “дружба” , между “братушковата” путлеристка империя и нейната ТРОЯнска колония -НРБ.
  Това е истинскаТА ДРАКОНовска “класация” – Прозрачност без граници, на която НЯМА да повлияят бутафорните “срещи” организирани от мутромилиционерският “вождь” винету……
  П.П. За това, докато винету е “вождь” на НРБ, нека ВСЕКИ прецени – колко и какви акцизи, данъци и осигуровки иска да плаща или да НЕ плаща на НАП , с които винету да раздава своите ПОРЦИИ…. ???…..
  Дали си заслужават стотиците милиони за НАПЪЛНО ПОРЦИОННИЯТ “парламент” на винету…???………
  Дали си заслужават милиардите калинковите “министерства” и бутафорни “агенции”???………..
  Дали си заслужават милиардите за изцяло мутрокалинковата “местна администрация” и напълно корупционните “кметове” на мутромилиционерският “вождь” – винету….
  Дали си заслужава милиардите в “бюджета” за “обществените поръчки” , с които винету раздава ПОРЦИИТЕ си…..???……..
  Дали си заслужават , стотиците милиони за “службите” – ОПГ-ДАНС, ОПГ-УБО, ДАТО , РУМНО , ПГУ …????…
  Дали си заслужават бюджетните милиарди от КОНПИ, КФН, КБН, БНБ, КЗК, Сметната палата, КФН, КБН, ….. ????……
  Дали си заслужава милиардите за милицията, и нейните чантаджии , които вземат по няколко хиляди лева заплати и “експертизи”,и ,освен това очакват и рушвети, уж за да ти “свършат работата”…….. ????……..
  Дали си заслужава стотиците милиони за вишинската “цацаратура” и съдебната власт , които имат само 2 пъти по-малък бюджет от милицията, но са около 10 пъти по-малко от милиционерите, т.е. получават 5-6 пъти повече бюджетни средства от милицията спрямо числеността си , и която има 5-6 пъти повече “прокурори”, но въпреки това разликата със румънските се вижда дори от Луната…., или пък НАПЪЛНО зависимият “партийно”-ОБРЪЧен ВСС и ВАС……, и ли пък напълно НЕадекватният “министър” на милицията, о.з.-фатмаков……. ????………
  А още повече….. дали си струват милиардите за образУванието , НОИ и НЗОК,…… какво получаваш за социалните и здравните осигуровки……. ????…..…
  За това….. нека всеки си прецени , какви акцизи, осигуровки и данъци да внася, и ОЩЕ повече – какви акцизи,данъци и осигуровки – да НЕ внася!….. в ПОРЦИОННИЯТ “бюджет” на “евроразвитият” вождь винету, …
  Дали си заслужават милиардите и всички други “службички”, “службици”,”служби” и “СЛУЖБИЩА” , които са на ПОРЦИОННАТА хранилка на винету, и за които се прахосват ВСИЧКИ данъци и осигуровки……. ????……
  Всичко това показва КОИ са “приоритетите” на калинкоТИКВОкожият “вождь” , и дали въобще си заслужава да му се даде дори една стотинка за ПОРЦИОННИЯТ му личен “бюджет”, който “усвоява” с ИЗЦЯЛО вредната си РАЗПЛУТА ченгесарско-милиционерска и калинкова “администрация”!!!

 5. Към ringup

  Да, както винаги и чрез продадените бройки, освен всичко друго, се вижда колко хора са присъствали (приблизително, защото има двойки, които си купават една и единици, които купуват повече).

 6. Ура книгата на Иво вече е във Варна.Вече закупих 10 броя,преливам от щастие.Поне цял месец ще си паля печката тази зима.

 7. Към Milen Minchеv:

  Успешно доказаш, че имената на глупците не висят само по стените.
  Искрено съм благодарен за всяка продадена книга, с което се стимулират продажбите и желанието на издателството да поръча още.
  А че фашизоидите горят книги е самопризнание не само за същността на рашизма, но и за безсилието им да оборят автора по друг начин, освен с методите на безпросветната инквизиция, която вярва, че земята е плоска и че Русия е винаги права ( в случая с рашизоидите).
  Благодаря за тъпия ти коментар.На прав път съм. Вижда се от самопризнанието ти.

 8. Към, извинявам се, Минчев,
  Трудно е да се повярва, че по нашите земи може да ходи такава простащина. Но вероятно идва от всички изгорени книги дето не си ги прочел!

 9. И дойде денят-УТРЕ за представянето на новата книга на Иво “Измамата Сан Стефано”.
  Насрочено е за 9-ти юли, понеделник, от 18.30 в градината на хотел “Маринела” (запомнен от мнозина българи като “японския”).
  https://ivo.bg/2018/07/02/%d0%b8%d0%b7%d0%bc%d0%b0%d0%bc%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%81%d0%b0%d0%bd-%d1%81%d1%82%d0%b5%d1%84%d0%b0%d0%bd%d0%be-%d1%81%d0%b5-%d0%be%d1%87%d0%b0%d0%ba%d0%b2%d0%b0-%d0%b2-%d0%ba%d0%bd%d0%b8%d0%b6/

 10. Тази китайска шумотевица дали не беше вдигната за да ни се замазват очите колко сериозен инвеститор е Китай и как ще ни построи атомна централа… онази китайска фирма, регистрирана в Сочи.

  Тц-тц-тц, то не бяха магистрали, тунели, мостове, селско стопаство -малеййй, ей сиа и Китай май-май шъ нъ упрай! Да живей!

  Днес аз съм хърватка!

 11. Снощи в стария град на Дюселдорф всички бяхме хървати и купонът беше Е П О Х А Л Е Н.

 12. Posted by Ivanka | юли 8, 2018, 21:05
  Точно, и аз това си помислих!

 13. “Световната футболна централа ФИФА отправи остро предупреждение към хърватския национал Домагой Вида за неспортсменско поведение след победата над Русия снощи. След мача в социалните мрежи се появи видео, в което Вида скандира “Слава на Украйна”. За подобна проява е порицан и Огнян Вукоевич, който посвети победата на Украйна.”
  Давайте Хървати!

 14. До Sevda Troeva по-горе:

  Севде, я, моето момиче, чемадан, вакзал, масква и не прекалявай с тройной, че нещо си започнала да халюцинираш…

 15. Тази сутрин слушам как Лилиту Павлова щяла да бъде лицето на китайските инвестиции у нас и се сетих за един виц от късния соц.

  Лейди Маргарет Тачър се срещнала с Горбачов и го попитала: “Какво представлява този ваш Тодор Живков, що за човек е, например католик ли е?”

  А Горбачов отговорил: “Ами…не е католик, а е като г*з.”

 16. До Milen Minchev
  Говедо безпросветно,цървул вмирисан,чесън с чесъна ти вмирисан!За твое сведение книги са горили националсоциалиста Хитлер и комуниста Сталин-братя по човеконенавистна теория и практика,така както и братя-разбойници от август 1939г.до 22.06.1941г.,когато Хитлер удря с брадвата по главата масовия убиец Коба,Джугашвили ,Сталин(който от никовете му искаш си избери)като изпреварва подготвяното от него нападение с 9-10 дни.Чети,профане нещастен!

 17. Да актуализират надписите на дежурните коментатори. Напр. към средновековно-турнирните репрезентации на медийния любимец “лекар психиатър, политик, парламентарист и социален коментатор”, да добавят бамбуколог.

 18. Китай трябва преди всичко да се разглежда в контекста на икономическа експанзия и завлядяване на пазари. Китайската икономика се нуждае спешно от търговски маршрути, които заобикалят територията на Русия и излизат от контрола на Москва, която в момента предлага доста добри възможности за превоз на китайски товари през нейна територия. Това е и една от причините, всяка инициатива,която включва изграждане на инфраструктура посока Север-Юг да не бъде реализирана. Ако ви прави впечатление, през цялото време на китайската визита Борисов и Дончев говориха за магистрали, а китайските официални лица за жп мрежа. Явно на нашите им е спуснато от централата на Лукойл да не допускат възможност за развитие на алтернативни видове транспорт, освен шосейния, по който се движат тирове. Нека не забравяме и нещо друго, Лукойл е може би един от най-големите донори на държавния бюджет. Това означава, че всяко едно правителство трябва да се съобразява с политиката на тази компания, която е насочена към потребление на горива. Така България е изцяло зависима заради своята пасивна позиция към развитие на алтернативи, от Москва и политиката й за стимулиране на потреблението на горива.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.