Как “духът на Крим” се препъна в един балкански дух

Един гражданин на “славянска” държава,  в която самозваните руски лидери на “славянството” нямат думата ( както в Полша, Украйна, Чехия и прочее бягащи от руската опека “близки народи” ) изрази нелицеприятно за Матушката мнение в момент на футболна еуфория. Това се видя непоносимо на руските шовинисти и техните български съкоментатори. 

Истинска истерия избухна в Русия срещу хърватския национал Домагой Вида и съотборника му Огнен Вукоевич. Двамата хърватски футболисти изригнаха извън футболния терен в момент на върховна радост от победата на Хърватия над Русия с възгласи “Слава на Украйна”. После, разбирайки, че ще навлекат проблеми на отбора си, се опитаха да смекчат впечатлението от емоцията, която им е била на сърцето.

Истината е, че хърватите казват истината, защитавайки жертвата от агресора. Което, разбира се, не се харесва на агресорите. 

Да, спортът не бива да се ползва за политически цели. Но това не отменя обстоятелството, че Русия се държи брутално срещу измамената от нея бивша приятелска страна Украйна ( подлъгана преди 15 години да си предаде ядрените оръжия на московско съхранение срещу фалшиво обещание за руско покровителство над украинската национална сигурност). 

Лицемерно е точно от руска страна да издигат такива високи изисквания за политкоректност. Защото целият шампионат преминава под знака на руската шовинистична пропаганда в публичното говорене на спортни коментатори, чиито делириумни реакции след всеки руски гол редовно правят връзка с “духа на Крим”, както написа дългогодишният кореспондент на БиБиСи в Москва Константин фон Егерт ( който преди няколко години ми сподели, че Русия се управлява от “партията на телевизора”). https://www.investor.bg/nachalo/0/a/sbornaia-na-putin-veche-e-shampion-264196/

Ден след ден тази пропаганда се лееше в руски количества ( и в съответното

 качество ), докато “духът на Крим” не се препъна в един балкански дух, който по изключение от балканските традиции не се подчинява на Москва. ( Повече подробности по темата за балканските духове, в книгата на Робърт Каплан “Balkan Ghosts”)

За целия замисъл световното първенство да бъде използвано за политическа автореклама от режима на Путин, да не говорим. 

На русофилщината обаче не и понася да й казват истината. Чрез конфликта, който Русия на Путин създаде сама от позицията на единствената оцеляла империя, неспособна да се раздели със закърнелите си имперски инстинкти,тя си създаде в лицето на украинския народ и неговата държава враг, който рано и ли късно ще я победи в битката си за национално освобождение. 

Двамата хървати бързо се “поправиха” и заявиха публично, че обичат руския народ, поради което техният фал се размина само с “жълт картон”, т.е. с глоба, а не с прогонване от първенството, както настоява Русия. Светът обаче научи, че претенцията на Русия да говори от името на “славяните” удря и на балкански, а не само на украински, полски и прочее стърчащи отдавна над “славянското море” камъни. 

26 мнения за “Как “духът на Крим” се препъна в един балкански дух”

 1. В контекста наказаното.Сигурен съм,че интерисуващите се от С.П. по футбол са били поставени пред дилемата :да вярват на очите си насочени към телевизора,или на БГ коментатора на мача.Този коментатор се задъхваше от възхищение от борбеността и ПАТРИОТИЗМА на руските играчи,чиито нападения бяха много по-малко от тези на хърватите и от способността сполучливо да се защитават.В същото време “предъвквате”техническите умения и остротата на хърватските опоненти,за да се стигне до заключението в началото на второто полувреме,че хърватите изнемогват физически.Не след дълго, хърватите отбелязаха втория си гол и…..В крайна сметка,нашето коментаторче,руският треньор руските болельщики ,разчитаха дуспите,които да отведат “Сборная” до полуфинала,т.е .на късмета,както стана при мача с Испания.Да,ама НЕ,и нашето момче посърна..

 2. Така на практика руснаците признаха, че всичко случващо се в Украйна е тяхно дело.
  Дали самите те разбраха какво са свършили с реакцията си?
  Едва ли!?

 3. Толкова красива, невероятна и справедлива футболна вечер отдавна не помня!
  Доброто спечели срещу маскираното с футболни атрибути Зло!
  А направи ли ви впечатление, приятели, как т.нар. ТВ Эвропа изтриха за броени часове съботните резултати от инфолентата си!
  Така че човек, ако им гледа спортната “емисия”, трудно ще разбере кой победи и кой падна при вечерния съботен мач.
  Смятайте докъде е стихнала хибридната пропаганда!

  СЛАВА УКРАИНИ!
  БРАВО НА ХЪРВАТСКА!

 4. А в конкретния случай, защо изобщо хърватските футболисти трябва да бъдат глобявани??
  1.Изказаният от тях поздрав е ИЗВЪН ФУТБОЛНИЯ ТЕРЕН.
  2.Все едно ако някой каже “Българи – юнаци!” да бъде ли санкциониран??
  3.Видеото е частен поздрав, не е излъчвано по национални и регионални телевизии!
  Защо изобщо ФИФА се намесва и ги глобява?
  Защо ФИФА не наказа сърбинът Александър Митрович, който след гола си в шестата минута на мача срещу Швейцария направи обидни и провокиращи жестове към швейцарските играчи и публика?

 5. И още нещо – изказаният поздрав е спрямо Украинските приятели, колеги и съотборници на хърватите!
  Откога е незаконно, подсъдно, нередно, да изказваш поздрав на някого??

 6. И последно – СЛАВА УКРАИНИ и от мен, братя!

 7. Видеото на двамата хървати е направено в съблекалнята, а не на терена и то след края на мача и така в никакъв случай не може да се квалифицира като политическа пропаганда, отправена към зрителите!
  А иначе браво на храбрите и горди хървати, които натриха носовете на обхванатите от шовинистичен бяс руснаци, които даже на мачове без участието на русия, скандираха като обезумели “россия, россия!”
  Браво на гордата Хърватия, слава на борещата се срещу путинските агресори Украйна

 8. И дойде Денят!
  ДНЕС е представянето на новата книга на Иво-“Измамата Сан Стефано” от 18.30 в градинката на хотел “Маринела” (запомнен от мнозина българи като “японския”).
  https://ivo.bg/2018/07/02/%d0%b8%d0%b7%d0%bc%d0%b0%d0%bc%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%81%d0%b0%d0%bd-%d1%81%d1%82%d0%b5%d1%84%d0%b0%d0%bd%d0%be-%d1%81%d0%b5-%d0%be%d1%87%d0%b0%d0%ba%d0%b2%d0%b0-%d0%b2-%d0%ba%d0%bd%d0%b8%d0%b6/

 9. Не случайно украинците казват Вiд Донецька до Карпат в кожнiй хатi э хорват! (От Донецк до Карпатите във всяка къща има хърватин). Те и други неща казват, но да не изгубим детската аудитория…

  Поздравления на THE ROCK за точната реплика!

 10. Путлер е корумпирал ФИФА с “черни” рубли, и те му дадоха това световно ,само заради личната му пропагадность и победобесие.
  Даже фифаджиите така бяха наредили групите и мачовете ,че на путлеристките ватници да се паднат възможно най-лесните “противници”, но НЕ и срещу хърватите … те последни биха продали мача си на Путлер, дори бразилците по-лесно биха приели да паднат от ватниците, отколкото хърватите….
  А сега рублоядските фифаджии са тръгнали срещу отделни хърватски футболисти ,заради техните политически разбирания?!!?!..!?!?!
  С това само потвърждават ,че ФИФА е една корумпирана шайка, подкупена с перорублите на Путлер. Там всички са лобисти , там вече няма НЕзависими членове, които да държат на спазването на футболните правила, и за това ФИФА трябва да се унищожи, и на нейното място да се създаде нова световна футболна организация, а същото важи и за УЕФА.

 11. Да, световното бе замислено като политическа автореклама от режима на Путин. Отново и отново властта в Русия използва спорта като оръжие/продължение на имперската си политика. Да се демонстрира превъзходството на „руския човек“; преди над всичко и всички трябваше да е съветския муж, мужик или мужчина (това последното вече не е човешки пола, а джендърска идентичност!?).
  А аз какво видях? Хора от всякакви възрасти, може би до вчера въобще незнаещи за съществуването на този спорт, да се обединят около желанието представителният отбор да побеждава. Воплите, стоновете и сълзите много ми напомняха нашите радости и страдания през „американското лято“ на 1994 г. Затова оприличавам поведението на руснаците като „изпускане на пара“, защото който и да е народ има свои надежда да живее по-добре и желание и да му се случват хубави неща. Ама има още много да изпускат … и дано е все на тяхна територия.

 12. Хърватите здраво тролят рашкостан – пълна веселба.

 13. И непрестанно говорят за някакви славяни по балканите. Тези хора генна карта не са ли виждали? И президента им, нисичък един, не мога да се сетя името му, какво славянско виждате в лицето му? Да ви прилича на поляк?

 14. Г-н Песков обяви,че новата жертва на Новичок е в обръщение ,за да хвърли сянка върху успешно организираното от Русия СП по футбол.За пореден път лъсва съветско руската практика на Спорта(в случая СП по футбол в Русия) да се придава политически подтекст…..

 15. Аз имах късмета да гледам мача в Македония, в смесена компания на българи, македонци, хървати и украинци.
  Радостта от победата на славянския отбор срещу северно-азиатския беше всеобща.

 16. Россия – страна шлюх !!!!!!!
  ———————————————————————–Кремлевские СМИ шокированы поведением россиянок во время проведения ЧМ2018, и утверждают, что те впали в сексуальную горячку! Забывая, что вся их страна это царство куртизанок и просто шлюх!
  =========================================================Вы даже представить себе не можете насколько умнее и продуманее оказались российские женщины! В то время как мужская половина населения России покидает свою отчизну исключительно в гробах. И если и выезжают за границу то в Украину или Сирию, чтобы там превратиться в фарш.То российские женщины и девушки настроены через постель обустроить и будущее благополучие, и. личную жизнь и вообще просто свалить со своей бесконечномного страдальной родины!На что они только не идут, чтобы свалить с России! Там буквально ведется охота на приехавших иностранных болельщиков! Охота идет такая, что даже кремлевские СМИ не выдерживают и уже заговорили о сексуальной горячке в которую впали россияне!

  Вот что пишет “МК”:

  “Россия разрушает стереотипы о себе, но есть один, который упорно поддерживается на ЧМ: речь о продажности российских девушек”.

  Конечно разрушает! Они отдаются бесплатно!

  И добавляет:

  “Торговать собой не стыдно — стыдно работать санитаркой в поликлинике за 9 тысяч рублей”.

  А потом и вовсе переходит в атаку на россиянок:

  “Соцсети забиты видео, на которых юные и не очень россиянки ведут себя как потасканные девки с заниженной социальной ответственностью. Самое безобидное — то, как бразильский болельщик снимает девицу в клубе Ростова за пять минут: она трется об него — остальное прилагается. Или польские болельщики доставляют оральные радости русской девице, которая возлежит на скамейке в центре города, под крики прохожих «фу, мерзость!» или, наоборот, смех. Самое мерзкое в этом видео — то, что россиянка поочередно прикладывается к коле и водке”.

  “Или вот в Екатеринбурге иностранцы раскупают возбуждающий шоколад для местных жительниц. А те не отстают и готовятся к визиту шведов. Местные девицы воспринимают визит иностранцев как последний шанс познакомиться с ними, изменить жизнь. Собственно, так они сами и пишут. И подобная картинка — во всех городах нашей Родины, которым выпало принимать мундиаль. Перед иностранцами многие россиянки ведут себя как шлюхи”.

  “Те, кто поумнее, заранее разместили объявления на сайте знакомств. Ясное дело, что большинство их них делают это за деньги. Другие — лишь за шанс выскочить замуж. Эскорт-услуги взлетели в цене. А кто-то рад переспать с иностранцем бесплатно. Только потому, что они оттуда. Сообразительные или горделивые делают вид, что еще подумают при знакомстве с иностранцами, а остальные вешаются на приезжих сами.

  Можно сказать, что за них стыдно. Но, боюсь, слово «стыд» тут будет выглядеть атавизмом. Это чувство многим российским девицам неведомо в принципе. Говорить им о нем — все равно что цитировать исламскому радикалу Нагорную проповедь. У российских девиц, окучивающих иностранцев, понятия стыда, морали, нравственности напрочь вычеркнуты из сознания. Мы воспитали поколение шлюх, готовых раздвинуть ноги при одних лишь звуках иностранной речи. А если еще и долларом поманить, то совсем о-го-го! Воспитали их и, более того, воспели. Фредерик Бегбедер был мягок на данный счет в своем романе о россиянках «Идеаль». Почему так вышло”?

  Конечно в статье вы найдете и обвинение Запада в том, что это он виноват в том, что россиянки хотят жить и идут на все, чтобы свалить с родины. Но есть и толковые мысли:

  “Такое поведение россиянок — следствие в том числе и деградации российских мужчин, одновременно слабых и безответственных. Не случайно очень многие растут без отцов; это не проходит бесследно. И, в общем-то, неудивительно, что наши девушки, женщины впали в сексуальную горячку, увидев такое количество «классных мужиков»”.Но находит на редаткоров “МК” и просветление:

  “И вместе с тем такое поведение россиянок по отношению к иностранцам — прямой результат той нравственной системы, которую создало наше государство.

  Все эти разговоры о скрепах, уж простите, для нищебродов. На деле совсем другое. Телевидение с утра до вечера показывает нам шлюх, которые учат зрителя лишь одному: продаваться. И шлюхи — это не только те, кто идет в «Дом-2», чтобы подороже продать себя очередному «папику» (медийные девицы элитнее), но и те, кто участвует, к примеру, в проституции политической. Взращиваются поколения, не только преклоняющиеся перед иностранцами и иностранным, будто туземцы из карго-культа, но и настроенные на продажу всего и вся. Шлюхи заполонили медиапространство и реальную жизнь. Тот, кто еще помнит, что есть достоинство и честь, высмеиваются. Они чужие на этом празднике свингерской жизни”.Тут сложно не согласиться с авторами “МК”. На России действительно менталитет такой у всех – продажный:

  Российские политки и “элитка” – шлюхи политические и всегда готовы продаться или отдаться бесплатно новому господину, который позволит им крошки со стола собирать

  Российские мужчины – шлюхи военные или “патриотические”, готовые и бесплатно ехать умирать за цели их сутенеров, лишь бы сбежать с любимой родины.

  Женщины – да все тут уже выше описали.

 17. СЛАВА НА УКРАЙНА !!
  Слава Україні !!
  Говна за русия !!

 18. Аз пък гледах мача на морето. Компанията беше 3/4 руска и 1/4 българска. При хърватските голове аз бях единствения, който с пълно гърло даваше израз на емоциите си. Останалите българи бяха за руснаците. Много приятни емоции изпитах.

 19. Драги ИВО, драги ПУТЛЕРБОЛ,

  Много вярно го анализиране и казвате.
  Путин “купи” световното, с черни кремълски пари, да опита да издигне имиджа на русия… НАЛАЙНЯНЕН вече по целия свят… със стотиците политически убийства, агресии, трупове, разправи, откъсвания, незаконности, олигархности, шовинизми, преврати, намеси .. И КАКВО ЛИ НЕ ОЩЕ.. ВСЕ И ВСЕ БОЯДИСАНО В ЧЕРНО-ЧЕРВЕНО-КАФЯВО…

  Само ГЛУПАЦИ, БУДАЛИ, АГЕНТИ, СМОТАНЯЦИ… каквито има ПРЕМНОГО ВСЕ ОЩЕ В МИЛАТА НИ ТАТКОВИНА.. може да се възхищават на такава държава, да я имат за водач, свой покровител и тъй нататък….

 20. Украйна са са в пъти по-близки с нас и можем да ги наречем наши Братя!
  Битува мнение ,че Украйна за Рушшиа е като Македония за България??!Много грешно!Ако можем да правим аналогия тя е ,че Рушшиа е туморно образувание,изникнало от снагата на Киевското княжество и Стара Велика България и се развило до уродски размери и съдържание!Не се лекува,трябва Хирург!

 21. Случаят с хърватските футболисти показва, че светът не е черно-бял.
  От една страна всеки, отишъл да играе в Русия, играе върху гробовете на 10000 украинци. Нормалното, достойно поведение беше още в 2014 г. да се бойкотира Световното. От друга страна победата над победобесниците и това “Слава Украине” оправдават донякъде присъствието им там.
  Позорът за ФИФА си остава, но за футболистите има смекчаващи вината обстоятелства…

 22. А ФИФА няма ли да реагира сега срещу тези думи на най-великият хандбалист сред футболистите, Дон Диего?
  “Аржентинската легенда на световния футбол Диего Армандо Марадона изригна срещу полуфиналистите на световното първенство в Русия, описвайки ги като „тимове от мигранти“.

  “Има мафия, която отнема футболисти от Африка и ги натурализира в Европа. Съставите на полуфиналистите на Световното са пълни най-вече с мигранти. Спомням си един разговор с Жозе Моуриньо, който ми каза, че мигрантите пристигат в друг свят, където имат шанса да получат неща и възможности, които не са имали до този момент. Те осъзнават това и дават най-доброто от себе си. Затова в европейските отбори е пълно с такива играчи”
  Или аршинът на ФИФАджиите е различен?

 23. ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!
  СЛАВА НА УКРАЙНА!
  УСПЕХ НА БРАТСКИЯ ХЪРВАТСКИ НАРОД!
  С ДОПИНГ, С РУБЛИ, С ЛЪЖИ – ДО ТУК С РУСКИЯ ХИБРИДЕН ФУТБОЛ: ГРОЗЕН И СИЛОВ!
  ИМА ГОСПОД! ИМА ПРАВДА!
  РУСОФИЛИТЕ СЛЕД МАЧА В СЪБОТА СА БЕСНИ! ТЕХНИЯ ПУТИНСКИ ОТБОР, ВЪЗПИТАН В ТЕЖЪК НАЦИОНАЛИЗЪМ И РУСКИ ФАШИЗЪМ ЗАГУБИ!!!!!
  НЕКА СИ НОСЯТ СЕГА КОЛОРАДСКИТЕ ЛЕНТИЧКИ! НЕКА СИ НОСЯТ ПОРТРЕТИТЕ НА ПУТИН-ПРАЙД!

 24. Няколко бисера от sportenforum.net за мача Русиа – Хърватия

  Един от редовните форумци ( scorpion) е на Слънчев Бряг в тихо ресторанче без Руснаци и Българи.
  Но чак сед изравнителният гол на Русия, кетият запалянко разбира къде се намира.

  scorpion : Баах мааму Слънчака изригна. Тука руснаците втори крим. Ебаси.

  Halford : Скорпи само внимавай да не направят някой демократичен референдум и да си останеш там.

  scorpion : Мани не думай

  DonBasilio: ще посрещаш парад край клекао бийч

  Лупи: Наборе, да гласуваш за ракията!

  Лупи: Зелени човечета има ли?

  http://sportenforum.net

  Футбол > На кафе с Арчи и Динко > 07-08 JUL 2018 – К7Р по списък > 24 страница

 25. Изгониха Огнен Вукоевич!
  И то по настояване на хърватската футболна федерация!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.