Журналисти с депутатски карти разследват противниковия лагер и “пропускат своите” политици

От изявление на Елена Йончева, журналист и депутат от БСП, става ясно, че тя разследва “заедно с европейски институции” дали Борисов е купил къща в Барселона за близо 3 милиона евро, в която живее една българска манекенка. Похвално е да се разследва властта, дума да няма. Особено пък ако имаш и съответните връзки в “европейските институции”, които да ти повярват и да ти помагат. https://www.dnevnik.bg/politika/2018/07/18/3284016_elena_ioncheva_s_evropeiski_institucii_pravi/?ref=home_editorial

Дотук- добре. Обаче…

Избирателното разследване на политическите противници само подчертава недосегаемостта на онези, които така и си остават неразследвани. Най-фрапиращият от всички примери е “пощаденият” от медиите у нас бивш президент Първанов и бивш партиен лидер на Сергей Станишев ( който сам по себе си е днешна “европейска институция”), т.е. на бившия спътник на Елена Йончева в живота.

Под червения килим на премълчаването бяха заметени сигналите за бракониерските му подвизи в чужбина и за придобивките му на недвижима собственост в особено големи размери, каквито не могат да бъдат оправдани с президентска заплата и за няколко пъти по два мандата. 

Супер луксозният спа център в Белчин баня, за който един столичен вестник написа в свой репортаж, че всеки местен човек го припознава като “хотела на Първанови”, е сред най-видимите подобни “придобивки”. В тази бивша профсъюзна почивна станция, превърната в недосегаем по своята скъпотия за т.н. обикновени хора хотелски комплекс, има специално оборудвана зала, посветена на …Първанов. “Библиотекари” и техни другари съзаклятничат там на свои специални сбирки.

Влечението към спа туризма на Първанови не свършва с този скъпарски курорт. През 2015 г. в. Струма” ( същият, който “издаде” президента, че се развлича със свитата си на лов за вълци край Симитли на 1 март 2008 г. в ден за национален траур след влаковата трагедия с Североизточна България ), оповести през 2015 г., че синът на Първанови, 27 годишният  Ивайло и секретарката на татко му Марияна Добрева , са си купили 5 звезден спа хотел в Кюстендил. След няколко нескопосани опити на гордите родители да обяснят как са помогнали да талантливото си в бизнеса дете да придобие задлъжнелия преди това с 3 милиона лева “Стримон Спа”, всичко утихна. Както и в случая с онази история около мезонетите, при които истинските собственици поне се бяха опитали да прикрият следите към себе си чрез техен пернишки приятел като фиктивен притежател на двата апартамента, подарени  от близък до БСП оръжеен търговец. 

Като става дума за подставени лица, някой ще разследва ли на кого точно принадлежи една вила в Гърция, на която собственик по документи е много близка до Първанов бивша спортистка, чийто съпруг, също близък до президента, беше застрелян и изпадна в дългогодишна кома? Един намирисващ жокер: въпросният имот е построен върху голяма септична яма в околностите на въпросното гръцко селище, която при порои периодично бълва съдържанието си в частното имение – т.е., парите миришат в този случай. 

Все въпроси без отговори и без към тях да прояви интерес несменяемият във властта Борисов ( прозрачно-таен съзаклятник с Първанов), който сега се чувства засегнат от разследването за къщата в Барселона, в резултат на което научаваме, че разследващата Елена Йончева трябва да бъде разследвана за връзки с банкера Цветан Василев. 

Ако съдим по това кой на кого вади поводи за разследване, май ще се потвърди, че в тандема Борисов – Първанов водещата фигура е онзи, който направи Борисов генерал за почуда на цяла България и на онези в чужбина, които ни гледат с ирония как от един телохранител за една нощ правят генерал за заслуги в охраняването на последния комунистически диктатор и последния български монарх в изгнание . Защото Елена Йончева може да не е част от приятелския кръг на Първанов днес, но определено защитава интереси, преплетени неразривно с тези на БСП и червената аристокрация.  

На желаещите да ме оприличат на Елена Йончева с обратен знак ще напомня, че няма как да бъда заподозрян, че съм се отнасял “щадящо” към обекта на нейното разследване Борисов, както постъпват червените “остриета” с политиците от тяхната черга.  И съм си платил цената за това удоволствие с привилегията да не ставам част от политиката, а да си остана журналист, макар и на свободна практика – толкова свободна, че чак се надяваха да се задавя от разредения въздух на самотния й връх.

27 мнения за “Журналисти с депутатски карти разследват противниковия лагер и “пропускат своите” политици”

 1. В България самите “разследвания” на корупция са “корупционно” направени.
  Т.е. и те са корупционни.
  Или, и те са КОРУПЦИЯ.
  Крайният резултат е НИКАКЪВ.
  Шум в листа, духани от вятър.

  Междвременно:

  Гърция държи положението срещу русия, заради Македония и останалите неща покрай.
  Напрежението между тях се увеличава. Вънкъшният министър лавров отменя посещение в Атина.
  Браво на гърците!
  Значи може!
  Само си представяме едно сравнение с нашенските.. гащи ПРЕДВАРИТЕЛНО свалени… боко затичан да не “дразни”… ЗАДНИКЪТ лъщи отдалеч… международно тоже…

  https://www.nytimes.com/2018/07/19/world/europe/greece-russia-macedonia.html
  https://www.naftemporiki.gr/story/1374039

 2. Каквито и да са причините Йончева да не се занимава с гоце, те са хилядократно по-безобидни от причините на мутромилиционера байхуй , защото тя може по собствено желание да реши , докато винету има задълженията да разследва ОБЩИТЕ си далавери с гоце , като например Мишо Бирата….
  А и не само това. Ето вчера баШхуй прие поредните си ЛОБИстки закони.
  Даже парламенТарната му “бюджетна” ЛОБИстка – менТа стоянова, каза че трябвало да “НАпълни бюджета”, като приеме повишаването на акциза за бездимните цигари, заради 15 милиона?!?!!? А в СЪЩОТО време баШхуй ПОДАРИ на БМФ 60 милиона от “успешната приватизация”, преди 10 години?!?!?
  И така баШхуй и парламентарните му менТИ ограбват 60 милина с допълнителен акциз, върху по-БЕЗопасните циагри , за да “подарят” тези 60 милиона на БМФ?!?!
  НяКОЙ да вижда някаква “бюджетна логика” във поредните ЛОБИстки “закони” на баШхуй?!?!?
  А от друга страна “парламенТа” НЯМА никакви отговорности за “НАпълването на бюджет”, защото това е отговорност на изпълнителната власт и на калинката -горанов. Излиза ,че менТа стоянова трябва да си подаде импийчмънт ,като дупетат, и да отиде във финансовото министерство,за да покаже на горанов ,каква “бюджетна ЛОБИстка” е и да му “НАпълни бюджета”, защото явно той е НЕкомпетентен ,и се налага законодателната власт и “законодателните ЛОБИсти” да му вършат работата, НАЛИ! От което следва ,че калинката горанов е излишен и трябва и той да си подаде оставката ,за да могат “законодателните” “бюджетни” “ЛОБисти/КИ” да …… “НАпълнят бюджета”.
  А същото важи и за ()олен ()ИДЕРов, който подари 60 милиона на БМФ, а в същото време НАГЛО твърди , че , уж, искал да “НАпълни бюджета” , за да имало “ПОВЕЧЕ” пари за пенсиите!!!
  Но … начело на ВСИКИ ЛОБИсти , разбира се е порциоЛОБИсткият вошдь – баШхуй…….

 3. Би трябвало някой да се заинтересува за голямата ПЕРАЧНИЦА в Чикаго – Транспортната компания АМЕРИФРЕЙД пренадлежаща на двама ПОМАКА братя ВЪЛНЕВИ които за десетина петнадесетина години направиха два терминала с общ брой на камиони които наброяват около 1000 броя и толкова трейлири а също си направих и тракстоп. Станаха супер богати та чак и телевизия BIT откриха и след като някой им се скара я продадоха. Много е интересно чеи ПАРИ тези две отрепки ОПИРАТ и сега. Това се отнася и за другата Чикагска компания МУЛТИГРУП пренадлежаща на ВАСИЛ БАЙРАКТАРОВ бивш шифьор на извесната Американска транспортна компания ВАТКИНС. Този същия откри компаниятя която работи около дванадесетина години и беше закрита през 2016 при наличие на 500 камиона и толкова трейлера. Господин Инджев можем да гадаем още колко нашенци ИЗПИРАТ и ПРЕПИРАТ парите които са ЗАГРАБИЛИ нашите ОЛИГАРСИ и сега се правят на СВЕТА ВОДА НЕ НАПИТА като ушким вече се борят с КОРУПЦИЯТА! Затова Европа сега им няма доверие. А и в америка ще им бъде търсена сметка по закона МАГНИТСКИ.IIC…..oIL.

 4. Корупция, корупция, корупция…

  Корените ѝ са в престъпния комунистически режим. Във феодалните привилегии на ограбващата народа от името на Москва банда от русифицирани национални предатели. Та и децата си кръщаваха с руски имена. Политбюро на БКП, ЦК, Окръжните, Градските, Районните комитети… Комсомола, ДС, МВР, ОФ. Схемата е проста – ако служиш вярно на СССР и работиш против България – ще растеш в Йерархията и с това и привилегиите ти. Ако не – работи за 100 лева и ходи на бригади и съботници. И ако питаш защо така – уволнение, лагер или затвор.

  Не е много сложно. А защо това продължава ли? Защото тук единствено от Източна Европа не беше направена Лустрация и същите хора /с техния си манталитет, естествено/ продължиха да управляват. И да продават България. БСП са ясни, но ГЕРБ са измамници и палячовци – уж десни, уж европейци, уж натовци /ха-ха/, но “Живков построил две Българии” и ходят да му се кланят на гроба. И да въртят опашка пред кремълското джудже.

  Преходът в България още не е започнал.

 5. Awacs ,В Гърция може, понеже там не е стъпвал руски ботуш.
  И даже инцидентно да е стъпвал ,не е отъпквал .Hа гръцка земя, трофеен къс земя, тип паметник на “Альоша”, никога не e бил възможен.
  В това отношение e ясно , че историята на България и нашaта съседка са доста различни. Cъщо така е ясно , че поколенията се сменят.
  Политически динозаври като Първанов,Борисов, Сидеров, все някога ще останат в миналото. Бъдещите политици едва ли ще притежават същия русофилски инстинкт (васален страх) ,освен ако…не се поддържа с икономически стимули.
  За никой не тайна, че 99% процента от тежките държавни руски проекти се смазват с корупция.
  Проекти като АЕЦ “Белене” , даже напълно финасирани от западен или далекоизточен инвеститор, все пак ще работят с руско оборудване.
  Впоследствие проекта печеливш или не,няма особено значение.
  Hякой съмнява ли се как и в чия полза Кремъл ще изтъргува тази твърде стратегическа позиция в едно производство свързано с националната сигурност?
  Ако въобще е възможно да се състои критична маса против проекта АЕЦ “Белене” ,дoводите в ефира и нета, е по добре да не приличат на заклинания.Понеже лесно могат да бъдат опровергани.
  Kато сеизмичността например.
  Имa независими външни експертизи на Westinghouse ES и Siemens KWU. Westinghouse е в процедура ,нo фирмa като Siemens ще предостави нужната информация.
  Линк към доклад от официалния сайт на Международнатa агенция за атомна енергия.
  http://www.iaea.org/inis/collection/NCLCollectionStore/_Public/35/106/35106177.pdf

 6. Преходът в България ще започне, когато комунистите увиснат по дърветата. В цяла България. Публично – като онези през 1925. Не трябва да има прошки, като на 14.12.1989.

  Може да съм краен, но друг път няма. Комунистът не разбира от добро. Ти му простиш и той ти се качва на главата отгоре и започва да зее отново и продължава да те краде по ленински.

  Кой е най-добрият комунист? Умрялият, защото преди това само краде. И за да ни ми зеят – вижте ги добре – от БСП и ДПС до ГЕРБ и Атака – крадец до крадеца, мила моя майно льо… Нинова и обръчи от фирми, Цветелина Бориславова и “Ой, Варадеро!”

  Руска измет… Крадат, крадат, дават повечето на Москва и малко за тях. И идва тук един Чайка на гости на Цацаров да го съветва какво е правосъдие по руски. И Цацаров става пазител на кражбите и бандитизма.

  Правосъдие ли? 213 място. Не те ли е срам, Цацаров? Къде сме ние? Такива като теб и в Османската империя са ги бесили публично. Нали знаеш – “Криво седи, право съди!” Съдията, отсъдил несправедливо, увисва на клона за радост на населението. А ти какво – хем криво седиш, хем криво съдиш, а?
  Не знаеш ли, Цацаров, че катафалката няма багажник?

  Крадливи боклуци, евро ще ми искат…

 7. Какво включва убиването на паметта по руски тук?
  Това включва прахосването от руска страна на повече от милиард долара за охулването и очернянето на Иван Костов.
  За това, че не пусна руските самолети.

  И за това, че гонеше руските боклуци като Тутберидзе и оставаше Шаренкова сама и вечер показваха по БНТ хванати руски шпиони по бели гащи.

  И за това, че върза марката с лева.

  И за това, че на три месеца индексираше пенсиите и заплатите.

  И за това, че няколко години даваше 13-та и 14-та пенсия и заплата от опосканата от другарите хазна.

  Между другото, Филията с мас може да го пита как се прави това с празна хазна, вместо с пълна да дава по 20 лв като подигравка. Ама да има за Цветелинка.

  Голяма смешка беше през онази година, когато Бокото декларира, че имал само 20 хил лв спестени. Голяма смешка! А тези при Цветелинка са от нищото. Смях.

  За това няма 13-та и 14-та пенсия и заплата.

 8. Нашата цел – като български народ – трябва да бъде увеличаване на стандарта ни на живот. Увеличаване на покупателната ни способност. С по-малко пари да можеш да купиш повече храна този месец, да го кажем образно. А какво наблюдаваме? Покупателната ни способност намалява. Защото храним Путин и терористичния му режим. Защото плащаме на Цветелинка и на онова дребно педалче Сидеров с руските медалчета да ходи в Москва, Варадеро и Крим.

  Затова нямаме пари.

  Крайно време е да си потърсим парите!

  Нашите и европейските пари.

  Този начин на управление е африкански модел. Премиерът и няколко около него прибират всичко, изнасят за матушката и народът пак беден както по комунистическо. Това не може да продължава вечно – стига!

 9. Ела, Господи, и си прибери простотиите от БНТ!

  От новините по БНТ тази сутрин в 9 ч. научих, че Сингапур е “островна държава”. Написалият тази новина е не за “Господари на ефира”, а направо за връщане в селото на баба и дядо да пасе патките край реката.

  Това е БНТ днес – националната простотия. Личният състав на Иван Славков и наследниците му. Чувам, че в БНТ вече не можело да се прави секс, защото всички били роднини от село.

 10. До ск. с русия. Казахте прехода не е започнал. Ще довършите ли темата? Защото едни приятели от демократичната десница казаха че прехода е завършил. Сега какво излиза?!? Че няма кой да окачи червените на въжето или че тези, които най-много викаха силата им е във свирката. Или пък бяха платени музиканти??

 11. До „Скъсване с Русия” – Корените на корупцията трябва да се търсят в Отоманската империя. Когато Алеко Константинов осмива корупцията в България комунизъм/социализъм няма. Между корупцията при социализма и тази след прехода има фундаментални разлики. Ръстът на корупцията след прехода се дължи на няколко фактора: 1. Изключителната по характер редистрибуция на богатство от държавата към частния сектор. Редистрибуцията е необходима за създаване на капитал и пазар, както и за намаляване на ролята на държавата в икономиката. Капиталисти няма и се налага да бъдат създадени в съкратени срокове. Но това „създаване” си има и последствия. Една от не дискутираните страни на валутния борд е стимулирането на приватизацията. Освен валутен борд има и други финансови инструменти, които можеха да бъдат приети вместо него. Но ние чрез него ускорихме приватизацията и изковаването на капиталисти. 2. Пренаписването на огромен брои закони, наредби и пр. 3. липсата на институции – държавни и обществени, които да контролират трансформирането на общото богатство в частно богатство. 4. Несъбираемост на данъците през 90те. – мизерният бюджет не стига за борба с новите негативи. 5. В по-късен период безспорно играе роля и изнясянето от държавата на голям брой млади хора и специалисти-тоест млади и образовани, които да облагородяват обществения климат. Чалгаджиите и другите категории опростачили се граждани, гражданите които едвам свързват двата края, циганите, които станаха втора категория граждани- те ли ще се борят с корупцията? Или тези, за които Биг Брадър е тема за дискутиране? Или населението на обезлюдяващите се села? От пръдня боя не става. И последно- защо държавата ни е бедна. Още през прехода приехме политика, и не само ние, да привличаме инвестиции с ниски заплати-препоръчвана и от левите и от десните ни политически гении. Но ние не граничим с Германия или Швеция, а с Турция, Сърбия…Много от успешните ни предприятия с чужди инвеститори работят за експорт. Инвеститорите не ги интересува дали работниците им или другите граждани си купуват от произведените стоки. Заплатите на работниците стоят ниски. Кои са основните отрасли на икономиката ни- туризъм, шивашка индустрия – сред най-ниско платените отрасли в света. Камериерките, шивачките и шивачите (300000), сервитьорите, персонала по плажовете и пр. те ли ще създават потребителското търсене. Те ли ще си влагат спестяванията в банките та нашите капиталисти да ги използват? При такава икономика печалбите на нашите капиталисти често заминават като инвестиции в западни предприятия където печалбата е по-голяма. В Африка например има същото двийение. Икономика с ниски заплати НЕ създава благоденствие. При такъв модел-толкова богатство. Няма смисъл да сравнявате и със социализма. Дори след 15 г. да започнем да ядем с 15 кг. повече месо на капа – това месо ще има по-малка себестойност и по-малко полезни качества. Ще ядем на корем, но и с много повече вреди за здравето си от добавяните хормони, антибиотици, смляни крака, перушини и пр. А може да е и от 3-Д принтер. Е, как ще сравнявате? На каква база? База-пиле, база-хапче, база-„копирни” материали?

 12. До QNKO Преходът явно е завършил след като България е член на ЕС. Смята се, че преходът завършва когато страната е призната за пазарна икономика. В нашия случай такова признание дойде от Европейската Комисия. Принаването за пазарна икономика става когато влиянието на държавата върху икономиката е елиминирано.

 13. Темата съм я довършил. Не ме подпитвай като следовател – много ти личи. Гледай себе си на кого служиш, че винаги идна Видовден.

 14. До Скъсване с Русия. Няма да кажа, че винаги съм го знаел, но току що прочетох , че Сингапур е островна държава.

 15. др.рада, ти не посочваш причината за всичко което си изброила, защото тя(ПРИЧИНАТА!) е обща. Липсата на инвеститори се дължи на същата причина, поради която и милиони българи отидоха да работят в чужбина.
  И да ти припомня,че не само в България имаше приватизация, и не приватизацията е проблема. Приватизацията е РЕШЕНИЕТО на проблема. Особено приватизацията след фалита на банките след 1996-97г.. Тогава трябваше или да се приватизира, или да се …ЛИКВИДИРАТ всичките губещи предприятия.
  И приватизацията в България не е от най-неуспешните, защото и в другите източноевропейски страни резултатите от приватизацията не са по-добри от нашите. Въпреки че те приватизираха при много по-благоприятни условия.
  Тук не говорим за по-късните “приватизации”, като БМФ и Булгартабак, които се проведоха едва след като България влезе в ЕС , и които показват ПРИЧИНАТА за НЕсвършващият преход България. А ПРИЧИНАТА за всичко е една. Тя доведе не само до отлив на инвестиции и работници , тя доведе до Мултигруп и пирамидите, тя доведе и до фалиране на банките преди 20 години , а също и на КТБ, тя доведе и до присъствието във властта на популисти ,като Кобурга и на неговият пазвантин байхуй.
  По същата причина България все още не е равнопоставен член на ЕС и НАТО, защото в двете организации ни приеха без да сме готови , и под условие и мониторинг.
  Така че няма смисъл да търсиш ПРИЧИНАТА за корупцият а, чак в Османската империя. Само да ти напомня ,че социализъма преди 1989г е НАЙ-корумпираната система , и за всичко се искаха рушвети и връзки. А както се вижда и сега е така, при байхуй, което показва че НЯМА разлика от тогавашният режим и сегашният.
  А освен това социализъма на правешкият каскет беше един от най-корумпираните сред другите корумпирани соцстрани.
  Така че сама можеш да си отговориш дали “влиянието” на бандитската “държава” върху икономиката е “ЕЛИМИНИРАНО”, при днешният режим на милиционерският вожд винету. И дали при него ще дойдат много и солидни инвеститори, както и дали ще останат много и квалифицирани работници. – Едва ли!

 16. До Рада. Прехода завърши за другарите и другарките, които нашия приятел от Пловдив иска да обеси, макар че властта беше у неговите хора но явно силата не. Прехода не само, че стана но дори се преобърна. Сега Бизнеса командва държавата. А тези които платиха и които подписаха основанието да се узакони властта на крадците са още в блатото на този преход. Това сме ние гражданите, които едни мислят за овце, други за роби, трети за избирателна маса. Спасява ни единствено европейския трудов пазар но там пак сме роби а не както преди колективизацията, фермери и индустриалци. Къде са малките и средни ферми и фирми??? Тънат под игото на червените милиардери и това вие наричате икономика ???? Земята вече не е собственост на предишните собственици а пак на червени другари, които имат пари и машини и държавна закрила. Хора с 4 – 5 декара сега имат 5000 декара и трактори за милиони. А ние глупаците взимаме по 30 лева рента от декар. Това ли ви е прехода сини и червени другарки??? Българи вече няма по селата. Изгонихте ги. Но пък едни други дето само на паспорт са българи но не и по кръв са добре дошли! Нали така? За туризма да пиша ли?? Всички мутри са с хотели а хората по морето едва няколко стаи под наем дават. Държавата им даде всички плажове и дори не можеш да седнеш там безплатно. И сега г-не и пловдивски имет от сдс, като чета покъртителните ви вопли ми става жално и смешно. На стари години ли ще ги бесите ??

 17. Забравих нещо… Пазарна ли е икономиката, която се движи от съзаклятници съвокупляващи се в тайните ротариански селища???

 18. До Васил Милев

  Съжалявам, моя грешка. Но написаното за БПТ остава.

 19. За да си обясните някои неща,погледнете къде живее Елена Йончева,Живее в затворения комплекс на руския военен аташе в квартал Борово-между улиците Дойран и Ястребец,както ги зная от едно време,тогава я наричахме Генералската вила,граничеше с училище “Максим Горки”.Сега е цял затворен комплекс и разбира се,с прилежащ магазин Березка.

 20. @I.Ivanov.

  Не знам с какви пари беше финансирана BiT, но тя беше единствената гледаема телевизия, т.е. единствената, която не се лигавеше с никого, затова и набързо я ликвидираха. В 113-тата държава в света по свобода на словото е така.

 21. До QNKO „преди колективизацията фермери и индустриалци” е художествен израз. Кои сa индустриите преди колективизацията? И какъв е по-имотно състояние средно-статистическия български „фермер”? не бързайте да се палите – този „фермер” , често готов да пререже гръцмуля на съседния на него фермер е минал през 4 войни. А това, че българите са се колели заради един синур някога го казваше Иван Кулеков, който определно не е симпатизант на периода след колективизацията. Политическите пристрастия мен не ме интересуват-интересуват ме фактите. Що се касае до прехода той официално е завършил. Въпросът, който Вие поставяте, аз бих формулирала по друг начин – защо в различните бивши социалистически държави се появиха различни видове капитализъм. Къде са дребните и средни фермери и фирми? Моето мнение е, че самият модел на трансформация на селското стопанство направи невъзможно процъфтяването на дребното фермерство. Мултинационалните супермаркети издухват дребните фермери и собственици на хранителни магазинчета от пазара. В цяла Източна Европа се приемат закони, целящи да запазят интересите на дребните фермери, както и против изкупуването или отдаването на лиценз на големи площи на безценица. Но The European Commission regards this new legislation in the former communist countries as an existential threat to the EU’s free flow of goods, people and capital — the single market, in short — and struck back with infringement cases intended to preserve its sanctity. накратко като заплаха за свободноыто двийение на стоки, хора и капитал. https://www.politico.eu/article/eastern-europe-versus-the-single-market/ България – в случая е на радара заради закона.. че чуждестранните инвеститори трябва да са живяли тук поне 5 години за да закупят земя.

 22. До този, който е започнал с „др. рада”. Предполагам, че е „другарко” с тенденция да стане „драга”. За да обясним липсата на инвеститори този път ще започнем с Латинска Америка. Западните инвеститори отидоха там преди да инвестират в Източна Европа. Географски и геополитически са другата група прични – Полша, Балтика… Третата са особеностите на прехода у нас. В редица източно-европейски страни резултатите от приватизацията са по-добри. например, когато нашите десни лидери говореха с упование за работническо-мениджърски колективи, въпросните колективи вече по други места бяха критикувани като неудачна форма на собственост и корпоративно управление. Предприятията ни станаха губещи главно поради загубата на пазари в Русия и разпадането на СИВ. Икономиката има история – това е мрежата – производители-купувачи-пазари и тази история не може да бъде променена за 24 часа. Относно губещите предприятия – ние още не бяхме интегрирани в капиталистическата икономика та да станат предприятията ни губещи поради неконкурентност на стоките ни. В НАТО и ЕС бяхме приети по-рано поради опасения да не попаднем отново в политическата орбита на Русия. Интегрирането със Западна Европа решаваше икономически и политически задачи. Що се касае до „отлива на работници”, то част от тях се очакваше да се влеят в Европейския пазар на труда поради икономическите промени: намаляване делът на индустрията в БВП, реформиране на селското стопанство и пр. Накратко: капиталът отива при труда и трудът при капитала. Това наблюдавате – международно разделение на труда. А банките са подробности – не ми се сърдете. Ние минахме през този период без някой да ни разясни общата картина.

 23. До симпатизантка на дсб: Може да си сигурна или сигурен – не знам кой си и какъв си но някои неща не са ви ясни така че не ми казвайте каква телевизия е BIT и от коя ПЕРАЛНЯ произлиза. Може би ви е известно колко струва една телевизия да не говорим за онова което опоменах там отгоре!IIC…..oIL.

 24. До Рада. Благодаря Ви за отговора но за съжаление трябва да кажа, че познанията ви за Бьлгарина преди колективизацията са много плитки. Извинявайте не искам да Ви обидя но не виждам уважение а пренебрежение. И точно там е грешката. Не си уважаваме традициите и народа. Затова и сега бъдещето ни е в топик! Влезте поне в Асеновградския музей. Аз вчера посетих Чирпанския палеонтологичен музей. Стопанисва се от прекрасни хора, истински родолюбци и е направен със собствени средства. Този музей е абсолютно уникален с находките си в световен мащаб. Държавата обаче се държи отново като луда мащеха. За съжаление едно времешния велик Чирпан сега тъне в тежка разруха, стопанска, икономическа, управленска, популационна, инфраструктурна и т.н. Същото е с почти цялата държава. Не може да има преход, когато демокрацията е в ръцете на тези които я мразят.

 25. ТАВАРИШТь рада, ти явно принадлежиш на единият от двата комунистически клонинга на БКП – БСП и ГЕРБ?!?!?!
  Колкото за “успешните” приватизации в другите държави от СИВ, за най-точен еталон може да се приемат резултатите, крайните резултати, от приватизацията в ГДР. А според тях , ЗАГУБИТЕ от цялата приватизация в ГДР са в размер на ДЕСЕТКИ милиарди марки ,а някои експерти ги закръглят на 100 милиарда марки. Не вярвам в друга държава от СИВ да е имало по-благоприятни условия за приватизация ,отколкото в ГДР!
  А колкото до тъй любимите на всеки лумпенизиран бивш и настоящ комунистически номерклатурчик, като теб, т.нар – “наши” десни лидери, то мога да те уверя ,че нито И.Костов , нито Ал.Божков са искали да дават постоянно ГУБЕЩИТЕ предприятия на работническо-мениджърските дружества.-НЕ!
  Вероятно те са искали да ги ПРОДАДАТ за КЕШ, и още по-точно за ТВЪРДА валута! Но при толкова много ФАЛИРАЛИ и “губещи” предприятия , и без особено стабилни и сигурни банки, просто няма КОЙ да извади ЛЕГАЛНИ пари и да ги купи, най-малкото защото няма платежоспособен пазар, нито външен , а още по-малко на фалиралият вътрешен пазар. Без да броим натрупаните задължения на тези предприятия , заради схемата “и на входа , и на изхода” на някои особено “близки другари” и мутри, в периода 1990-96г..
  МВф беше поставил ултиматум за ЛИКВИДАЦИЯ на най-губещите социалистически “мастодонти”, за да отпусне помощ ,чрез която да се избегне пълният фалит на НРБ.
  Така че можеш някъде другаде да ръсиш своите социалистически клишета за приватизацията. Има много казионни “медии” и на едните комунисти от ГЕРБ ,и на “конкурентите” им от БСП!
  П.П. И ще си позволя да не се съглася и с мнението ти за малките селскостопански производители. Защото в ЕС голяма част от производството е СУБСИДИРАНО, но не и в НРБ, тук субсидиите отново отиват при някои “особено приближени” до корумпираната власт. И вместо да се субсидират най-ТРУДОЕМКИТЕ ,като производството на месо, ЗЕЛЕНЧУЦИ и плодове, в НРБ се СУБСИДИРАТ ….. най-лесните и ЕДРОТО земеделие – зърнопроизводство и производството на маслодайни семена. Ето това е причината да няма развито дребо селскостопанско производство в НРБ, защото държавата дава милиарди за “помощ” само на ЕДРИТЕ “производители”.
  В същото време дори Полша си издейства правото да произвежда големи количества зеленчуци за пазара в ЕС, и сега ядем дори повече полски домати , и по-малко български. Това е причината, а не “Мултинационалните супермаркети”, защото те могат да предоставят големи възможности и на нашите малки производители , като продават български стоки в своите разгърнати мрежи от магазини в ЕС , но нашите производители не могат да се конкурират със субсидираните селскостопански стоки от другите държави, защото за българските няма субсидии.
  От друга страна “Мултинационалните супермаркети” предоставят повече стоки и на българските потребители, и те имат много по-голям избор. Но както вероятно знаеш, ДДС за храните,книгите и здравеопазването в НРБ е 2-3пъти по-висок от този в повечето страни от ЕС, това също води от друга страна и до неравнопоставеност на българските потребители , спрямо потребителите в другите държави от ЕС!
  От една страна дребните селскостопански производители са НЕравнопоставени на другите в ЕС, заради липсата, или ниските субсидии. А от другата страна и българските потребители са НЕравнопоставени ,заради 2-3 пъти по-високият ДДС въру храните.
  Така че сама можеш да си отговориш – КОЙ е виновен, за това? Но, все пак, едва ли ОСНОВНАТА “вина” е върху “Мултинационалните супермаркети”, които мразиш със цялата си генетична “пролетарска страст”!

 26. До Към Рада
  Може в случая да звучи дребнаво, но “Товарищ” на български звучи като “Товаришч” – от разбойническия вик “Товар ищи” – търси стоката – на някогашните степни разбойници, нападащи по пътищата на коприната. Само това е достаттъчно да се помни, за се знае с кого си имаме работа.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.