Възможна ли е истински “Свободна Европа” в сянката на дружбата между Тръмп и Путин

Заявеното намерение за възстановяване на емисиите на български език на радио “Свободна Европа”, за които работих пет години ( 1995-2000 г. ), разбуни въображението, носталгията по едно по-свободно за медиите време у нас, както и духовете, които не бих искал да тревожа по повод на един “нероден Иванчо”. 

Парадоксално е наистина, че когато имаше повече медийна свобода, имаше и Радио “Свободна Европа”, което замлъкна точно когато свободното слово в България започна да се срива заедно с възхода на рашистката пета колона на вълните, ретранслирани от Москва, превърнала овладяването на медиите в приоритет на Путин по онова време, включително в неговата “малка Русия”, в каквато постепенно отново се превърна България.

Дали счупеното междувременно може да се поправи? Пропуснатите ползи от този период на деградация могат ли да бъдат компенсирани след като пукнатините в разбитото гражданско общество обраснаха с бурените на популизма и ляво-десния “консерватизъм”, превърнал либералното мислене ( за действие да не говорим) в мръсна приказка от едно триумфално стъпкано в калта близко минало?

Въпросите са повече от отговорите и е доста неадекватно да се бърза с изводите преди да чуем истината  в нейния завършен вид в нашия ефир. Но че заявеното намерение за подобно възкресение предизвика такъв отзвук е факт, който е показателен за жаждата в нашата медийна пустиня – ако не за реална алтернатива на статуквото, то поне за глътка плурализъм.

Има един много съществен показател, по който някогашното радио “Свободна Европа” би се различавало от евентуалния му бъдещ продължил на делото по алтернативно информиране и коментиране. Сблъскваме се със съществената промяна в политическата ситуация във властта в България и в самите САЩ. За радиостанция, с традициите на “Свободна Европа”, би трябвало да е немислимо да ограничава критиката към Тръмп и неговия балкански предшественик на българския политически трон Бойко Борисов. 

Лесно е за убедените демократи да сдъвчат и изплюят аргументите на стария откровен комунистически противник, чийто иден и икономически провал катастрофира дотолкова, че се наложи да се откаже сам от своята най-съществена идентичност:  борбата срещу капитализма. Остана му утехата на едното говорене срещу още по-презрения на Запад фашизъм, вменяван по стара болшевишка традиция на всеки опонент.

Как обаче би се справило с мисията си в наши дни едно радио, развявало гордо десетилетия наред стъпканото в наши дни от самия американски президент знаме на свободата ( на мигриране, на търговия и т.н.) – показател, по който официален Вашингтон се равнява по уж омразния му Иран, по Турция на Ердоган и най-вече по истерията на Кремъл във хибридната му война срещу всичко западно , т.е. всичко либерално, заимствано от времето на свободната търговия и мигрирането?

Иначе казано, въпросът на въпросите е дали една американска радиостанция  може да се бори с недъзите на днешна Америка и нейните български измерения, които са хибридна руска издънка  в условията на оттегленото американско лидерство на Свободния свят. 

Отговорът на този наистина фундаментален въпрос намекна вече Мария Пиргова, политолог от близкото обкръжение на предишния премиер  Станишев. С присъщата й ехидност, с която тя се опитваше да оправдава ругатните на руския вицепремиер Рогозин спрямо България ( бил известен като “хулиган”, какво толкова, че хули България, заяви тя ), Пиргова реагира на новината за възстановяването на “Свободна Европа” като на появата на просто “още една радиостанция”, те. на едно нищо, на една капка в морето на проруската пропаганда.

В епохата на Тръмп, в която Путин го брани от американските му критици и направо им се кара, че го нападат за поведението му в Хелзинки, хибридните чеда на Кремъл у нас нямат проблем да заложат на твърдото си убеждение, че със съюзник като червенокосия в Белия дом, червеното им предимство в пропагандата в България няма да пострада и ще си остане доминирана от тона за песен, долитащ от Червения площад. 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА ( за слънчогледовите реакции на Борисовата България) https://offnews.bg/politika/pravitelstvoto-veche-diplomatichno-ne-posochva-rusia-kato-zaplaha-za-s-684891.html

Finland Trump Putin Summit

18 мнения за “Възможна ли е истински “Свободна Европа” в сянката на дружбата между Тръмп и Путин”

 1. Ето едно от средствата да постигнем целта която всички тук желаем силно, с цялото си сърце и душа-България да бъде едно много
  по-добро място за живеене. Книгата на Иво да стигне до всеки български дом в който евроатлантическите ценности не са дъвка както е за сите “силни на деня” у нас днес. Нима има по-чудесен подарък от “Измамата Сан Стефано”.
  И още!
  Светли примери!
  Току що преведох 10лв през Пейпал на г-н Инджев. Реших всеки път когато някой заведе дело срещу него да превеждам (най-малко) по 10лв. Още само 500 човека да се съберат като мен, това са 5000лв, разделени на 5 месеца (колкото трае едно такова дело) и г-н Инджев ще си изкарва по една прилична месечна заплата благодарение на такива мижитурки като Жеков.

  POSTED BY VESELIN | МАЙ 31, 2018, 13:36

  Д. Савова-тя и две нейни приятелки, т.е, 3Х20лв и Роберт Алтънов пък са използвали услугите на Райфазен Банк. Там, превод до 20 лева с уточнение “попълване на сметка” е без таксата от 3 лева.
  https://ivo.bg/%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%B8-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B0/

 2. Идеологически нямам нищо общо с Пиргова, но за възраждането на радиото реагирах със същия скептицизъм. Виждам, че и г-н Инджев е бая предпазлив в очакванията си, защото “международното положение” напоследък така се изметна, че доживяхме да гледаме с подозрение дори на нещата, made in USA. Само за пример- изгледайте разговора на Г.Лозанов с Огнян Дъскарев от миналия петък и после да говорим. Ако от този, несъмнено десен в мисленето си американски гражданин и републиканец получаваме инструкции безусловно да акламирате цялостното поведение на Тръмп “Защото така…”, защо ли да не очакваме същата “градивна” аргументация от рупора на свободното радиоговорене. Добре ми е известно, че в блога не бива да злословя по адрес на горната личност, но аз не го и правя. Само илюстрирам до каква степен е безполезно и отчайващо да се “надеем за освобождение отвънка”. Неминуемо ми се натрапват асоциации с предосвобожденската епоха, за която г-н Инджев издаде превъзходно четиво. Ние, байновци трябва да се справим най-напред, да отворим рана в сърцето на тирана. После и Тръмп да заповяда, а ако ще и г-н Дъскарев.

 3. Вчера минах по ул. „Първа българска армия“ (гр. София). До Владайската река все още стои билборда за българо-руския храм (!), който трябваше да бъде издигнат до края на 2016 г. Планираната църква я наричаха и руско-български храм „Свети Иван Рилски”, а като организатори са „Приятели на Русия и православния свят” и „Български народен събор“, „македонци“ и разбира се, някакъв съветски полк. Началото на строежа е осветен от сегашния ни патриарх.
  Храмът не е построен, но посадените знамена продължават да се веят, като явно често ги подменят. Най-вдясно е знамето на съветския полк – със сърп и чук, колко близко до православието. Но за мен е загадка знамето между българското и руското. На него цветовете на руското са разместени, прилича на френско знаме, завъртяно на 90 градуса. Кръстът в средата ме обърква – моля, помогнете!
  https://photos.google.com/album/AF1QipN_3D0DZ5rMJoSlmcCNZebUCnKbG5RjW1SM34yo/photo/AF1QipOZrZoXNt4rN38e6dmThmmKTa09OHko5LRo9Pv2
  https://photos.google.com/album/AF1QipN_3D0DZ5rMJoSlmcCNZebUCnKbG5RjW1SM34yo/photo/AF1QipNyLwVUdVNwBbbqTd9YA4DTNWKfc3LrwzZ1eYVV
  https://photos.google.com/album/AF1QipN_3D0DZ5rMJoSlmcCNZebUCnKbG5RjW1SM34yo/photo/AF1QipPZvXw4Cn4JalxYy6omnkp39Qyfa-Gw8eH77lNB
  https://photos.google.com/album/AF1QipN_3D0DZ5rMJoSlmcCNZebUCnKbG5RjW1SM34yo/photo/AF1QipNCgSpl4_aGP2J4mVGs05sWa2JZIpxjKvjnEEcf

 4. В статията/есето се задават повече въпроси, отколкото отговори. Споделям съмненията на г-н Инджев.
  За много рестартирани неща подхождаме с надеждата за „възкресение“, а се оказва „Ексхумация“. Припомнете си „Всяка неделя“, „Студио X”, футболния ЦСКА –София(?), разни вестници. Можеш да се основаваш на ценностна система, но е практически е невъзможно е да вземеш историята и/или име и да тръгнеш с нов плам да градиш същото. Нишката се е скъсала, а еволюцията не прощава такива своеволия. СЕ ще тръгне в нова информационна среда, в която потребителят е много по-активен отпреди. Този потребител не е ограничен от език или избор на информационен канал. Той намира своята информация с необходимата му дълбочина и анализ. В момента проблемът ни е в средата. Ние, българите, трябва да се освободим, а не друг на ни дарява „Свободна Европа“.
  Имам носталгия към „Свободна Европа“. Това бе моя избор сред вездесъщата соцпропагандата. Само като чуех сигнала на СЕ имах усещането, че съм свободен. Сега моят избор е ivo.bg и няколко сайта – на български, английски, руски и малко немски.

 5. В последния брой на „вестник“ „Минаха години“ (от 16 юли 2018 г.) Лозан Такев е стихоплетсвал ето така:
  Виновен е СИВ…
  И всичко е сиво,
  Щом солидарен си с Иво…
  Това с многоточието е много „яко“. Нещото е публикувано в рубриката „Смях“. От моя гледна точка написаното, наистина е за смях.
  https://photos.google.com/photo/AF1QipM1HinK8FchFZC31UeJRfNZsypGhzQczsdd4dsx?pli=1

 6. Моите 5 стинки по темата. Съдейки по руската редакция на радио Свобода-аналога на Свободна Европа за останалият свят няма страшно. Даже убедени тръмпетисти, при това “русофоби” вият често, че там се “облужвали интересите” на демократите. За ввХ-владимир владимрович ХУЙЛО, добра дума никога а за самият Тръмп с лупа се издирва всяка критична информация. Единственото ми опасение у нас е, под маската на евроатланитии да не се намърдат щатни нагаждачи-комформисти, от типа на тома биков, андрей тодоров,виктор николоев и вся осталная сволоч. Пазейки ужким местата си, те ще вадят, виж Иво по-горе, на умряло куче-комунизма нож, меко ще бутат в “правилната посока” баце а на ДТ главно ще коментират туитването и то в “обективно” неутрално-положителен смисъл. Като сега си спомням и съм убеден, че в това отношение няма промяна как Великият Георги Марков сподели по някакъв повод, че е имало само едно условие към работещите в РСЕ. Да не словословят комунизма.
  Та, всичко зависи кои ще се на щат в българската редакия на радиото.

 7. Не искам да ангажирам когото и да било с мнението си, камо ли да предизвиквам спорове, но според мен акцията е “след дъжд качулка”. Времето, когато радио СЕ ни беше до болка необходимо беше безотговорно пропиляно и отдавна отмина!/Тъкмо тогава го спряха?!/
  Информатиката се разви с гигантски крачки /скокове!/ и днес радиото като СМИ е вече “на опашката”.Отговорете си на въпроса как се съотнася времето, през което слушате радио-новини /не музика/ към времето, което престоявате пред телевизионния екран и този на РС.Да не говорим за степента на ангажираност на сетивата от радиопредаването и от ТВ…
  В дома на средностатистическия българин /баба Гицка и дядо Сребрин/ радиоприемниците вече са рядкост.
  Днес вече ни е необходима ТЕЛЕВИЗИЯ “СВОБОДНА ЕВРОПА”!
  Просто защото не може да успееш с прашка срещу противник с картечница.
  Колкото до аргументите на госпожа ИВАНОВА – заставам на сто процента зад тях.

 8. Дали радио “Свободна Европа” ще оправдае нашите очаквания? Разбира се, и никой не се съмнява в това, но те ще бъдат удовлетворени дотолкова, доколкото ни бяха удовлетворени очакванията от Свободния ЕС. А СВОБОДАТА у нас ще дойде само при условие, че изпълним девиза на ЗАХАРИЙ СТОЯНОВ: „Вън московеца от нашата земя, на когото самото име е синоним на тирания и на кражба на народности и народни права“. И за да стане реалност това, единственото което трябва да направим е СЪЕДИНЕНИЕ, СЪЕДИНЕНИЕ на всички демократични и свободни хора у нас на основата на ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ. ХО!

 9. Къв Венци Ст.:

  Не че е ласкателно за мен мнението му, което наистина не ме интересува, но въпросният автор толкова често ме споменава с попържните си, че явно и този път има на ум скромната ми личност. Който се съмнява, да си направи труда да изпише в търсачката името му и моето за компания…
  Какво л не напраха да ме махнат, отстранят, маргинализират, оцапат ( на принципа ” и той е бил такъв, кавито ние продължаваме да сме и днес”), но не могат да се въздържат да ме кълват – четейки и псувайки за вдъхновение.

 10. Въпроса е кой слуша радио,при наличие на интернет с много мой приятели не гледаме телевизия,не слушаме и радио,телевизорите ги ползваме като монитори за спортни предавания и филми.

 11. Радиоапартаи наистина веече има рядко, но на смартфоните не се ли слуша радио?

 12. Действително!

  Ако разделим последните 30 години, които са вече уж период на демократичност (след титолитарност), на две равни части, първа и втора половина по петнайсетина години, през първата половина имаше повече медийна свобода (независимо, че имаше Свободна Европа, както добре го казва ИВО), докато през втората не е така. В допълнение, през първата половина имаше 2 (две) повече или по-малко сини, евроатлантически правителства, докато през втората половина, НЯМА такива. Има само престорени: такива “пред свършени факти”. Да не говорим, че през втората половина се НАРОИХА и ВЛЯЗОХА В ПРАВИТЕЛСТВА и престорени “патриоти” и “националисти”, “марешки тръне” тоже. Такива всичките ги нямаше преди това.
  Т.е., червено-розово-кафявия цвят през цялата втора половина, включително и на медиите, е такъв, докато предната половина поне изглеждаше повече синкава… а и с повече надежди да върви в такава посока.
  Сега, медийно, обществено, политически, олигархическата тенденция от този тип, като че се бетонира като такава повече. Както и се бетонира руското влияние у нас като путинизъм, какъвто го нямаше съвсем такъв през първата половина.

  Междувременно:

  АНДРЕЙ КОЗИРЕВ, външен министър на русия преp 1990-те години (т.е. той ПАК бе такъв министър през тази първа половина, а ТАКИВА МИНИСТРИ В РУСИЯ СЕГА ПРОСТО НЯМА, ИЛИ СА ЛИКВИДИРАНИ СВОЕВРЕМЕННО.. БОРИС НЕМЦОВ, НАПРИМЕР…)

  КОЗИРЕВ казва и предупреждава:

  “АНТИАМЕРИКАНСКИТЕ ПРИКАЗКИ НА ТРЪМП, В ХЕЛЗИНКИ (а и другаде), СА ПОДПОРНИ ТОЧКИ, ПОДАДЕНИ МУ ОТ ПУТИН” !
  “ТРЪМП ПОВТАРЯ ПУТИН НАПРАВО БУКВАЛНО” !
  “АМЕРИКАНЦИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ БЕЗПОКОЯТ” !
  “ТОВА Е ЕДНА МНОГО ОПАСНА СИТУАЦИЯ” !

  https://www.rawstory.com/2018/07/ex-russian-foreign-minister-warns-trumps-anti-american-talking-points-came-putin-emergency-situation/

 13. До РАДА:
  Да, слуша се, но не политика. Обикновено – музика.
  А и смартфони /за сега/ ползва предимно определена възрастова група.

 14. Ха ха ха ха !

  “Тръмп е Cunt” !
  Който знае – знае, останалите да си четат на руски…
  (за “добре дошъл” на Американския п/резидент на британския Остров)
  https://medium.com/@janeygodley_42972/i-welcomed-trump-to-scotland-cc1b34be5471

  “Тръмп-Путин – Агентурно-реципрочно джентълментство” !
  (Не можах да я намеря по-голяма.)
  https://lh3.googleusercontent.com/psDIkM8lS14offjWvWWjJJocqV1wGlXDsLrrxQUZvfig16i36FeShbiyXqU6q9Z_Mpzfkg=s85

  “Руска булка в Белия дом” !
  https://i.pinimg.com/originals/a4/63/6b/a4636bd26bfac38c613acebc1fd0b652.jpg

  “Дай му предимство за облекчаване след срещата в Хелзинки”
  https://2big2fall.files.wordpress.com/2017/10/trump-putin-toilt.jpg

  “Трофеите – Световното, Уимбълдън, Хелзинки”
  https://twitter.com/bewicca/status/1019598114770915329

 15. Заявено е едно намерение да се възстанови работата на радио Свободна Европа в България. Едно добро намерение.
  Д-р Филипов е направил коментар по темата – виж срщда, 18 — http://www.reduta.bg/%D0%B8%D0%B7-%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD-%D0%BB%D1%83%D0%B4-16-20-%D1%8E%D0%BB%D0%B8/

 16. В своят личен блог А.Шипилов продължава с публикуването на Втората част на своите заключения относно скорошната среща между Тръмп и неговият “благодетель” Путлер в Хелзинки:
  https://tinyurl.com/yd2k9vw8
  А, първата част А.Шипилов публикува преди срещата в Хелзинки.
  И след като вече се видя абсолютната безсмисленост и безполезност на “срещата”(явката?!?) в Хелзинки, е още по-абсурдно Тръмп да “покани” Путлер във Вашингтон.
  Още Обама не искаше да се среща с Путлер, а когато все пак се се срещнаха на четири очи, Обама настояваше да присъства непременно охранител или друг свидетел , за да не може чекисткият АЛьФА-терористичен бандит Путлер да прилага своите хибридни чекистки манипулации и фалшификации, срещу него , като президент на САЩ.
  А , сега, “дипломата” Тръмп сам си поиска, без никаква необходимост, лична “среща” с Путлер….?!?!?
  Като след тази “среща” Тръмп изглеждаше доста “пообъркан”.
  Явно, и на него, не му е “повлияла” особено “благотворно” паралелната “реалность” , в която се намира альфа-хибридият чекист Путлер….?!?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.