Тръмп пак поднесе изненада – този път с отстъпление в името на свободната търговия с ЕС

Неочаквано за всички – може би и за самия Тръмп, който изглеждаше повече от сериозен в намеренията си да за мита и санкции срещу (не)приятелска Европа ( окачествена от него като враг смо преди няколко седмици) – мисията на превърналия се в посмешище напоследък председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в САЩ с цел предотвратяване на трансатлантическата търговска война се оказа успешна. Юнкер се прегърна с Тръмп ( вкл. и най-буквално ), стиснаха си ръцете и се разбраха “ по братски” в духа на десетилетното сътрудничество между Америка и Европа, свързани от общи победи в две световни войни и от триумфа им в студената война срещу империята на злото, както Роналд Рейгън нарече СССР в навечерието на неговото разпадане.

IMG_9567

 

 

 

 

 

Непредсказуемият Тръмп отново се доказа на попрището на изненадите, но този път в положителен смисъл, произнасяйки се срещу търговската война със западните  съюзници на САЩ.  Това е отлична новина за разклатеното от самия Тръмп западно единство. Тя със сигурност произвежда шок и ужас в Кремъл, където не можеха да се наситят на шампанското в чест на американския президент от избирането му през 2016 г. до вчера, когато идеите му за рестрикции и мита върху вноса от страни от ЕС докарваха Путин и обкръжението до екстаз.

И още нещо: вместо Русия и Китай да се обединят срещу САЩ и да разцепват западния съюз, както с примляскване от удоволствие обясняваха “неизбежното” домораслите ни (гео)политически коментатори, става точно обратното. При това особено интересен е аспектът от преговорите между Юнкер и Тръмп, от който става ясно, че резервите на Тръмп спрямо китайската търговска експанзия остават, но отпадат по отношение на ЕС. Вместо Китай да се вклини между САЩ и Европа, прониквайки алтернативно на еврейските пазари с настъплението си през по-бедната й източна част, Пекин се натъква на възстановяване на единодушието между Белия дом и Брюксел. 

За да не прозвучи горното като проява на прибързан и прекален оптимизъм, редно е да запазим и скептичното си отношение към неочаквания развой именно защото би трябвало да е логичен, но е неочакван. Той е такъв заради резките амплитуди в поведението на Тръмп. Постигнатата прегръдка с Юнкер от негова страна вчера изглежда като поредния обрат в политиката му, зависещ изцяло от похватите му на бизнесмен, който нагнетява предварителната си позиция, за да постигне накрая желаната от него цена на сделката. 

Тръмп постъпи така този месец и на срещата на върха на НАТО, слагайки на масата нереалистично високи изисквания за повече от двукратно увеличаване на разходите на страните от алианса, за да констатира накрая лична победа при споразумението за завишаване на тези разходи с 33 милиарда долара, довело до оттегляне на заплахата от евентуално оттегляне на САЩ от атлантическия пакт, която се привиждаше на мнозина коментатори преди това. 

Няма как да знаем дали досегашните заплахи на Тръмп за война с ЕС на терена на търговията са били съзнателна тактика, целяща отстъпки при предизвикани по този начин кризисни преговори с Брюксел или той просто си е променил мнението, както направи спрямо комунистическа Корея и нейния диктатор Ким Чен Ун, когото в рамките н броени месеци Тръмп превърна от боксова круша в плюшено мече за гушкане. 

Факт е, че от Тръмп може да се очаква всичко. В случая е за добро. Мога да се обзаложа, че дори и от Москва ще аплодират лицемерно ( в духа на твърденията на Путин, че Русия не иска да разделя Запада, а да си партнира икономически), надявайки се един ден Тръмп да се извърти по същия неочакван начин и спрямо санкциите срещу шайката на самия Путин. Това е нещо, което никой не може да изключи на базата на трупащите се доказателства, че стопанинът на Белия дом обича да изненадва и да има последната дума по всякакви въпроси независимо от това, дали изпада в противоречие с позицията си от предишния ден.

 

20 мнения за “Тръмп пак поднесе изненада – този път с отстъпление в името на свободната търговия с ЕС”

 1. Има нещо напоследък, че част от хората по пълитиката, сигурността и военщината в Америка, наклоняват повече да смятат Китай за по-голяма заплаха, отколкото русия, поради което да тикат Тръмп да отива на сдружаване с путин, та да направят по-голяма сила заедно срещу Китай.
  Един от тях е Хенри, да, Кисинджър.
  Не знам колко е правилно и основателно. Не знам какво ще се получи… но най добре Тръмп да се маха, т.е. да го МАХНАТ, импийчват или НЕ ИЗБЕРАТ.
  Включително и ОСОБЕНО ЗА НАС ЗАРАДИ ЕС !

  Междувременно:

  Както и предполагах!
  “Футболната” топка на путин, подарък на Тръмп, била бъгната – чип за подслушване и излъчване…
  Кагебе “топка”… като топките и на путя…
  Докато Тръмп му остава един наивник, поне в това отношение… Полезен Идиот на Кремъл, както ги бе предвидил другаря ленин…

  https://www.stuff.co.nz/world/europe/105782378/putins-football-ball-gift-for-trump-has-transmitter-chip-logo-indicates

 2. По заключението на Иво, три “много сериозни публикации”, това по любимата тъща които слагат прът в прогнозата на Стопанинът на БЛОГА НИ. Забелязал съм, и далеч не съм самотен в наблюдението си, че след всяко лезене на Тръмп към ввХ-владимир владимирович ХУЙЛО, най-вече след срещи, па били и около тоалетната на форум от рода на Г-20, Конгресът и Сенатът се вземат у ръце и ескалират нови още по-яки санкции приемани с почти тоталитален резултат който връзва ръцете на Президента. И сега е така. Повече, по-долу.
  http://defence-line.org/2018/07/o-prichislenii-k-liku-terroristov/#more-25797

  https://zloy-odessit.livejournal.com/2454253.html

  http://detaly.co.il/kongress-ssha-gotov-usilit-davlenie-na-rossiyu/

 3. Ъъм.
  Тръмп си постига целите.

  Реално никога не е бил враг на ЕС, няма и да бъде. Това е нереалнистично и не съм сигурен дали повечето хора тук го четат добре, или искат да го четат добре.

  Това че бил враг са конструкции на медиите и театър на политиците за да съберат подкрепа срещу Тръмп надявайки се да го уплашат и да го накарат да се обяснява, но той не поддаде.

  Сори ама Тръмп не е лошия. Ще трябва доста сериозно да си изсмуквате фактите от пръстите че да излезе лошият, надявам се само да намерите начин да превъзмогнете егото си и да признаете че не сте били прави по отношение на Тръмп, когато стане невъзможно да се отрече доброто му влияние, когато медийнината стинийна промивка отмине.

  Още веднъж съжалявам за недостатъчно обоснованата и прибиръзана позиция която виждам тук.

  Всичко добро

 4. Питам се, дали някога Българското правителство ще излезе с ПОЗИЦИЯ ПО РУСИЯ. Каквато и да е. Критикуваща. Одобряваща. А дори и позиция по позиция на НАТО или ЕС по русия. Или пък на Америка по русия. Но да ИЗРАЗИ НЯКОГА НЯКАКВО СТАНОВИЩЕ. ДА ЗАЕМЕ ПОЗИЦИЯ. Да отхвърли, да разкритикува, или пък да одобри, ако има нещо за одобряване.
  Писмена, а и устна позиция. Написана на някаква хартия или интернет-страница. Или пък декларирана след някакво заседание, от някакъв говорител.
  Защото иначе, позициите на нашите правителствени хора, или на цялото правителство (ако ги има по въпроса) са все еднолично-безлично-БЕЗПРЕДМЕТНИ. Някакви ЛАФЧЕТА, пуснати пред екран или пред журанилисти, или просто ей така. Фърлени във въздуха.
  “Аз съм от НАТО”, фука се румко, иначе играещ го президент, избран от населението (не от мен, не, НИКОГА).
  “Не им се даваме” фука се боко, играещ го уж евро-гражданини и евро-координатор, и той началник, като румко, на страна от НАТО, също избран от населението (и той и неговите, НИКОГА от мен)
  Но това не е ПОЗИЦИЯ. Ясна и точна. Това са лаф-умехаметчета. Докато я караме на лаф-мухаметчета, ОТЛЕТЕЛИ БЕЗЛИЧНО, ясно е, че просто сме си С РУСИЯ вътрешно, като УБЕЖДЕНИЕ, а само там в Брюксел, гласуваме с ръчичка.
  Извод: ГОЛАТА ВОДА продължава да си тече……
  Ако бяхме сега все още във варшавския, като в онова време, както с гъзовете си (т.е. с главите си) те продължават да стоят там, на секундата щяхме да подкрепим тази и тази позиция на съветска москва. По всякакъв върпос!

  Декларация на Държавния департамент на САЩ
  ПО КРИМ
  САЩ НИКОГА НЯМА ДА ПРИЗНАЯТ ОКУПАЦИЯТА 2014 Г. ОТ РУСИЯ НА КРИМ
  САЩ НЯМА ДА ПРИЗНАЯТ ОКУПИРАНИ ОТ РУСИЯ ТЕРИТОРИИ, КАКТО БЯХА ОКУПИРАНИ И ПРЕЗ 1940 Г.
  САЩ ПРИЗОВАВАТ РУСИЯ ДА ПРЕКРАТИ ОКУПАЦИЯТА НА КРИМ
  ….

  https://www.state.gov/secretary/remarks/2018/07/284508.htm

 5. Към Иван:

  Тръмп нарече ЕС враг, а не обратното. Така че си вземете егото и си го скрийте Вие, вместо да вменявате на другите собственото си незнание.
  След като разбирате повече и имате самочувствието, че тук ние ( обобщаващо) не разбираме колкото Вас що е това Тръмп, защо изобщо си правите труда да общувате с такива като нас?
  Тръмпистки и проруски сайтове има колкото искате, там ще Ви се зарадват.

 6. Хубавото на Тръмп е , че след две години ще бъде добър пример какво не трябва да се прави и избира.

 7. Да, вие имате право на мнение, но за да сте убедителен то трябва да е обосновано с конкретни виждания за сметка на общите изрази.
  Това,което аз видях на една от снимките при срещата между Путин и Тръм е,че последният е застанал чинно пред Путин,като ученичка пред учителя.
  Съгласете се и вие,че американският президент,дори с физическите си прояви, трябва да зашитява достойнството,не своето, а на американския народ.

 8. Само преди няколко дена написах тук,че Тръмп не загърбва интересите на САЩ и бях определена като „тръмпист”. За мен този завой не е неочакван, точнообратното. Политическите ходове на Тръмп по отношение на Сев. Корея определено напомняха за т. нар. madman theory – полит теория свързана с външната политика на Никсън. А именно, у ръководителите на Източния блок да бъде създадено убеждение, че Никсън не е рационален в политическите си решения,а и често ги променя. И по този начин да бъдат избегнати провокационни действия от страна на този блок. В случая с Д. Тръмп накои анализатори обясняват действията му с логиката на бизнесмен – първо вдига цената, после е сваля. Не мисля, че в Кремъл или ЕС са чак толкова изненадани от постигнатото споразумение за митата. Само няколко дни след срещата в Хелзинки, Русия демонстрра ново въоръжение, справка Ройтерс,Days after Helsinki summit, Russia shows off Putin’s ‘super weapons. Според мен, по този начин Москва демонстрира скептицизма си относно възможен завой в американската външна политика по отношение на Русия.

 9. Ех ИВАНе,човекът е странно животно,особено с това проруско име,сигурно си от онези-АТАКИСТИ на ЛИДЕРов,защо ли не съм учуден от факта ,че само един от ПЕТОКОЛОННИЦИТЕ на КРЕМъл може да сътВОРИ такива умни УМНОзаключения като твоЙТЕ бисери и накрая дерзай ВАНУШКА-времето е твое.

 10. Тръмп обяви търговска война на ЕС, Канада и Китай. Спешно подписаното споразумение между ЕС и Япония за свободна търговия обаче подсети Тръмп или по-точно неговите съветници, че ЕС, Канада и Китай (а сега и Япония) могат да започнат активно да се координират, за да реализират непродадените стоки в САЩ (обикновено това е резултата от увеличение на мита – страната вносител вижда намаление на импорта си поради намаляване на търсенето поради повишените от митата цени)на собствените си пазари, като Щатите няма да имат такъв инономически “отдушник” за американските стоки, които ще бъдат ударени от мита – т.е. да се окаже сама в ъгъла срещу един мощен явен или скрит съюз на мощни икономики.

  Тръмп също така обеща компенсации на фермерите засегнати от митническата война. Става дума за милиарди по същество незаконна държавна помощ. Интересно откъде ще вземе парите и кой ще одобри тази помощ.

  Вече се вижда и повишаване на цените на някои стоки на американския пазар (перални, хладилници, строителен материал) в резултат на наложени мита върху импорта на тези стоки или на материали за производството им.

 11. до Стефан: „Езикът на тялото” не винаги обяснява адекватно. Тръмп постоянно очаква превод в ухото си. Разхлабената стойка е малко вероятна. До:AWACS Да, топката има такъв чип и това е част от рекламната кампания на Адидас. Чипът позволява на феновете да гледат разни видео-материали като доближат смартфоните си до топката. Всеки може да си я купи от сайта на Адидас за 165 долара. Вие статията прочетохте ли я? Като и преписвате съдържание, което не е вярно създавате разновидност на фалшиви новини и по този начин дискредитирате хората, които коментират в този сайт. И престанете да квалифицирате Тръмп. Квалифицирайте тъщА си. Или му напишете писмо в което да изразите несъгласието си с външната му политика.

 12. Ето едно от средствата да постигнем целта която всички тук желаем силно, с цялото си сърце и душа-България да бъде едно много
  по-добро място за живеене. Книгата на Иво да стигне до всеки български дом в който евроатлантическите ценности не са дъвка както е за сите “силни на деня” у нас днес. Нима има по-чудесен подарък от “Измамата Сан Стефано”.
  И още!
  Светли примери!
  Току що преведох 10лв през Пейпал на г-н Инджев. Реших всеки път когато някой заведе дело срещу него да превеждам (най-малко) по 10лв. Още само 500 човека да се съберат като мен, това са 5000лв, разделени на 5 месеца (колкото трае едно такова дело) и г-н Инджев ще си изкарва по една прилична месечна заплата благодарение на такива мижитурки като Жеков.

  POSTED BY VESELIN | МАЙ 31, 2018, 13:36

  Д. Савова-тя и две нейни приятелки, т.е, 3Х20лв и Роберт Алтънов пък са използвали услугите на Райфазен Банк. Там, превод до 20 лева с уточнение “попълване на сметка” е без таксата от 3 лева.
  https://ivo.bg/%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%B8-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B0/

 13. Тръмп няма да предизвика военен конфликт с ЕС, но ще е доста агресивен икономически, което вече стана реалност, но това е максимума на действията му.

  Той е “срещу ЕС” доколкото ЕС е в ущърб на икономиката на САЩ.

  Идеята за свободна търговия и реалноста на търговията са две различни неща.

  Идеализма на този подход удари на камък. Нямам време да задълбавам, но да кажем че ако никога не е имало истинска свободна търговия, значи нищо не е счупено от Тръмп.

  Естествено крайноста на това, че Тръмп е нарекъл ЕС “враг” е учудваща до степен до която само нещата извадени от контекст учудват.

  Съжалявам, но в интервюто което е дал ( youtube: 1PwJ1zNcrmI ) в контекста на икономическа конкуренция, той ги намира ЕС, Русия и Китай за “конкуренти, врагове”.

  Естествено човек може да се съмнява дали интервюиращия не е задал въпроса с идеята да може после да се създаде истерия, като отговора му се извади от контекста на въпроса.

  Подмолният търговски дефицит които ЕС е създал, и след това поведението на ощипани, и незнаещи за пред камерите, докато се сипят обвинения към Тръмп че е развалял свободната търговия, която те самите са развалили са зад тези действия.

  Тръмп смята ЕС за “икономически конкурент, враг” а не за враг в цялостен смисъл, който когато се извади от контекста има и военно измерение.

  Какво се очакваше от него, да бие юмрук на Путин по време на срещата ли?

  И двамата са хора които не отстъпват, ако се започне ще се стигне далеч. А война на приказки срещу Русия е война на приказки, някои хора смятат тези неща за излишни. Никой не харесва наистина Русия на Запад, че да има нужда от още от същото.

  И няма проблем, няма да пиша повече, това е последно. Но и няма да ме видите на протест в полза на Русия, и може би съм наивен по отношение на Тръмп, но само времето ще покаже, но не мисля.

 14. Да видим дали Тръмп ще наложи поредната порция санкции към поредните путлеристки бандити , които подкрепят путлеристкият международен тероризъм и хибридни атаки срещу САЩ и ЕС, и военните престъпления в Украйна и Сирия:
  http://bit.do/esA2V

 15. Поддържам всичко написано от Иван. За мен няма нищо неочаквано в поведението на Тръмп. Искам да посъветвам коментиращите да прочетат книгата на Тръмп “Изкуството на сделката”, издателство Хермес, и вярвам, че повечето въпроси ще отпаднат.

  На пресконференцията след срещата в Хелзинки стана ясно, че единствения въпрос, който вълнува Тръмп, е продължаващата дискусия за евентуална намеса на Русия в президенските избори. Да, опитвали са се, но е смехотворно да се твърди, че са успявали нещо да направят. Тръмп си спечели изборите и това беше блестящо изиграна партия шах. А и кой убеди Хилари Клинтън, че някой и е откраднал изборите.

  Всички останали въпроси на световната политика са пределно ясни а Путин не е човека, с който да бъдат обсъждани въобще.

  Освен на Иван, бих искал да благодаря и на Рада. Единствено забележката за някакво ново руско оръжие не разбрах. По този повод знам коментара на висшия военен на САЩ Матис и това стига.

 16. Нещастните люде в Москва напразно пиха шампанско в чест на Тръмп. И е очеизвадно, че тия глупци още не разбират с какво и с кой си имат работа. Голяма пързалка, голям пушек, very cool op на западните партньори, браво.

 17. Отново някакви самоназначили се “тръмпистки” апологети на Тръмп се опитват да разпространяват хибридната пропагадност на Путлер и лобистите ,които пробутаха “кандидатурата” на Тръмп за “президент” на САЩ.
  Републиканците си имаха техни кандидати, но с помощта на Путлер и някои изолационистки лобита в САЩ другите републикански кандидати бяха отстранени за да монтират своят “полезен идиот”-Тръмп, който да изпълни техните лични и теснокомерсиални цели и прищевки.
  И при всичките факти и от резултатите от президентските избори , и от разузнавателните служби , все още хибридните тръмписти в НРБ продължават да си повтарят своите хибридни лъжи.
  Всеизвестно е ,че Х.Клинтън спечели 3-4 милиона повече гласове, всеизвестно е разпространението на точно таргетираната пропаганда от хилядите хибридни ботове на Путлер в социалните мрежи в подкрепа на Тръмп, всеизвестно е че той даже подканяше Путлер да хакне пощата на демократите, и да разпространи личната конфиденциална информация след това. Т.е. За Тръмп е по-близка чуждата бандитска държава на Путлер, отколкото американските данъкоплатци ,които са от конкурентната партия, или на много републикански данъкоплатци ,които не гласуваха точно заради неговата канддатура. А навсякъде това се приема за държавна измяна, да предпочиташ чужди външни сили(пред собствените си данъкоплатци, макар и от другата партия!), да ти помогнат да станеш президент. Същото става и в задунайският путлеристки бандитустан НРБ, където петата колона на Путлер използва същата чекистка “помощ”, вместо да предпочете българските гласоподаватели. Но докато съществуват ОПГ-ДАНС и УБО , пряко подчинени на КРАСНОкожият “вождь” винету няма да има никаква позитивна промяна.
  Освен това има много информация за сделките на Тръмп с олигарси и чиновници назначени от Путлер ,които си препират откраднатите милиарди ,чрез закупуване на имоти от Тръмп.
  А и всеки е информиран ,какви интереси са свързани в строителният бизнес и събирането на отпадъците, по целият свят – от Сицилия ,и се стигне до всяка държава отделна държава по света. И няма как точно фалиралият Тръмп да прави някакво изключение , още повече при солидните парични потоци , които му предлагат чекистките мафиоти на Путлер.

 18. Събраха се!
  А дали илитерата баце, сал останал с първият том на Винету, има обосновани подозрения, че даже сам не я чел, едната му баба с нея го е приспивала, е чул за книгата на Тръмп “Изкуството на сделката”, питам аз и отговор не чакам.
  Кой разбрал-разбрал!

 19. Явлението Тръмп е като “запека” създава
  доста неудобства, но е времeно.
  Не знам как Америка ще се освободи от тази напаст
  Но при мен от дългодишен опит го знам
  “Силното кафе” хем ободрява
  освежава и най -важното облечава

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.