// “Калашников” и Горан ( Брегович ) , алтернатива на Горяните

В БЕСЕДКАТА

“Калашников” и Горан ( Брегович ) , алтернатива на Горяните

Изразът “ ако не се занимаваш с политиката, тя се занимава с теб” важи напълно за БСП. Тя се занимава с всеки от нас, включително с онези на които не им се занимава с БСП.

Това е впечатлението от поредната демонстрация на многотия, демонстрирана като присъствие на бузлуджанския събор на БСП вчера. Каквито и лозунги да сменя през годините, за партията основното внушение, чрез което продължава да събира подкрепа, си остава “много сме”. Това импонира на ( с извинение към обидените) тълпата или казано с думите на често коментирания тези дни поет Вапцаров “ какво тук значи някаква си личност! “.

Там е работата обаче, че насреща си БСП има една личност, която на прав поглед много й пречи, но всъщност бетонира легитимността на столетната партия като единствена алтернатива. Ударението в уравнението пада върху думата “единствена”. Защото това постижение е колективно дело на въпросната личност, изкласила с изградения й образ на алтернатива на БСП  от една страна и самата БСП- от другата, далеч не алтернативна страна.

В разбиването на т.н. двуполюсен модел новият “човек от народа” Бойко Борисов, въплатил в себе си образа на модифицирания за целта Бай Тошо, двата фактора са през целия период на това разбивачество рамо до рамо, буза до буза. Борисов къртеше дясното, а БСП лявото. Чуден тандем, след чиято кавгаджийска на повърхностно ниво дружба наистина осъмнахме с еднополюсния модел на гербаджийската несменяемост във властта.

За БСП, както за всяка властостремителна партия, участието в управлението е важно, но по – важно от всичко е до нея да не бъде допусната истинска прозападна демократична алтернатива на ГЕРБ, с която да не могат да се разберат по банкянски. Ето защо БСП се репчи на своя генетичен близнак ГЕРБ, но много внимава да не му причини прекалено голямото неудобство и той да изостави юздите на общата им каруца в либералната кал, от която толкова много се страхуват андрешковците от опозиционно-управляващия тандем.

Охранителят вече е изпълнил “историческата си мисия”, охранявайки пътя към овластяването на безкомпромисна алтернатива с прозападна ориентация. Въпрос на време е охранителят и охранените му спътници в това пътуване към личното забогатяване да се амортизират и да намерят предлог да си починат. На хоризонта не се вижда друга партия или дори коалиция, която е способна да вдигне захвърлената царска корона и при евентуални предсрочни избори единственият реален кандидат за нея е столетната принцеса.

Много популярна е приказката, че за това положение са си виновни скараните либерали, които не се усетили навреме да се превърнат в консерватори, като БСП на Нинова. Хак им е, пустосват всякакви врачки и прочее разочаровани деца на демокрацията, оказала се състезание между два клона на БКП, върху които преходът седи и не бърза да ги реже. Истината е обаче, че на “либералчетата” , както солидарните участници в това състезание наричат с презрение упорито придържащите се към западния либерализъм български граждани, много им помогнаха задружните “консерватори” на Бойко и Корнелия.

Ето защо вчерашното тържество на многотията на Бузлуджа под звуците на “Калашников”  само на пръв поглед е социалистичество. Изборът на Горан Брегович пред Горяните е манталитетен, общ за ГЕРБ и БСП. 

Discussion

10 коментара for ““Калашников” и Горан ( Брегович ) , алтернатива на Горяните”

 1. Г-н Инджев много точно е обрисувал „задружните консерватори”. А защо няма политическа сила с про-западна ориентация, която да е алтернатива на ГЕРБ и БКП е въпрос, чийто отговор с течение на времето става все по-сложен. Политическото пространств не е изолирано, а е свързано с куп други „пространства” – икономическо, социално, културно, образователно, географско, религиозно, гео-политическо, гео-икономическо.. И тези пространства не са статични, а всяко от тях има и собствена динамика, която изпитва и влияние на външни фактори. Ние, например, се интегрирахме в капиталистическата икономика, но не сме интегрирани в глобалната. ( И скоро няма да сме). А това оказва влияние на нашата икономика. А икономическото пространство е свързано с политическото. Моето мнение е че мейнстримното (пардон за чуждицата) обяснение което се фокусира, най-общо казано, върху наследството на комунизма не е изчерпателно. Реалността е по-сложна.

  Posted by Рада | юли 29, 2018, 12:48
 2. Ще си позволя да се опитам да кажа направо. Двете наследнички на БКП – ГЕРБ и БСП запазиха властта за наследниците на старите комунистически кадри.За целта наложиха политика,че те са алтернатива една на друга.
  БСП използва стари социалистически лозунги – да се върнем по пътя на светлото комунистическо бъдеще /но в нови одежди/.
  ГЕРБ се противопоставя и говори за път към Европа.
  Резултата го носим на гърба си – по който и път да тръгнем стигаме до едно и също място – днешното статукво.Това не е за учудване,защото управниците от ГЕРБ и БСП и тяхните кадри произлизат от едно и също котило- БКП.
  Вярно е,че личността /по Вапцаров/ не е доволна,но какво тук значи някаква си личност. “Калашников”,Горан Брегович и други /да не ги изброявам/ са употребени за да помогнат при заглушаването на гласовете на “либералчетата” и идеалите на Горяните. Обслужват ги още мистификациите за “соросоиди”,джендъри,патриоти,православие и братската дружба.

  Posted by Стефан | юли 29, 2018, 13:02
 3. Не е много по темата, ама…
  https://storm100.livejournal.com/5281248.html

  Posted by georgi nikolov | юли 29, 2018, 14:12
 4. Докато патриотите-социалисти ядат кебапчета и друсат хорца на Бузлуджа, братушките мишкуват по морето ни:

  След като нощните вълци на Путин вилняха необезпокоявани от никого в разградения български двор, сега имаме “честта” да бъдем посетени и от Московския кадетски корпус, който първо обиколи “местата на руската бойна слава”, изнесе концерт в центъра на Плевен и после продължи окупационното нахъсване на постоянно пребиваващите руснаци и руски туристи в СОК “Камчия”, Несебър и останалите руски анклави по Българското черноморие.
  В центъра на Несебър кадетите – путинчета във военни униформи, свириха съветски бойни машове и завършиха с традиционната “Калинка” под аплодисментите на сънародниците си. “Културното” събитие, подобно на други от този вид, не фигурираше в официалния културен календар на общината и едва ли изпълнителите са имали официално разрешение за патриотичното си мероприятие, както го изисва законът за публичните изяви у нас, но полиция, общинска или друга, не се появи, за да разгони нарушителите на закона. Така се тества степента на търпимост на българите по морето към подобни патриотични мероприятия на “асвабадительите” ни, както и готовността на пазещите обществения ни ред органи (които хрантутим с данъците си) да си вършат служебните задължения и чиито служители, от простотия или продажност, по празници обичат да се кичат с колорадски панделки и други чужди имперски символи.
  Сигурно е констатирано, че степента на търпимост е висока и засега граници на българското унижение не се долавят. Затова следващият път може да се организират и по- “хард” сборища с искания за втори официален език по морето ни, руски училища на гърба на българския бюджет, официално обособени руски анклави и т.н. Полицията сигурно пак ще си затрае по премиерския почин. Следват протести с искания за референдум за административно присъединяване на анклавите към великата ИМ родина, ще се появят, слезли от частни яхтени или лукойлски пристанища, вежливите зелени човечета, за да защитят протестиращите сънародници и като нищо може да се повтори и у нас изпитаният в бой кримски сценарий. Какво като сме още в НАТО?! Нали народът ни, во главе с управляващите, бил русофилски! И, докато се усетим, хайде пак обратно в евразийския концлагер! И ние, и децата ни, защото те ще плащат с унижения и кръв цената за проявеното малодущие и безотговорност на майките и бащите си!

  https://preview.ibb.co/c5FB9T/viber_image.jpg

  https://www.faktor.bg/bg/articles/rusiya-tam-kadeto-chovekat-se-prevrashta-v-rob

  Posted by sms | юли 29, 2018, 14:26
 5. Откакто ниновна “възседна” стогодишната ТЕРОРИСТична клетка БКП, клон на международната ТЕРОРИСТична организация Коминтерна, все по-ясно се вижда че БКП се обезличава, дори в сравнение с предшественика ѝ – станишев.
  Явно защото ниновна е “КОНСЕРВАторка”?!?!
  Едва ли има нещо по-джендърско и НЕконсервативно от КОМУНИСТ-КАПИТАЛИСТ и заедно с това и “вожд/КА” на комунистическа “партия”- НАЛИ! Нещо като “дървено желязо”!
  Ето това е един от ГЛАВНИТЕ “КОНСЕРВАтивни” “джендъри” на НРБ-ниновна, а заедно с нея и другите 5 “джендър/ки” от “конституционният съд”, и придворните “джендър/ки” на вождь-БАШхуй, които той е монтирал начело на “парламенТа” и “министерството” на КРИВОсъдието!
  Но все пак явно “консервативната” “джендър/ка” ниновна е НАЙ-джендърският “джендър/ка” сред всички други “джедър/ки” в НРБ?!?!?
  Нещо като ПРИВАТИЗАТОР-вождь на БКП, на който “отрочетата” се “развръщават” в “джендърският” Запад, вместо да отидат по “партийнаТА” повеля в “пуританският” Сибирь,……… или пък на посещение на “КОНСЕРВАтивното” комунистическо сборище на “КОНСЕРВАтивният” връх Бузлуджа, за да слушат “КОНСЕРВАтивна” сръбска чалга и да плюскат “КОСЕРВАтивна” скара-бира , платени с “КОНСЕРВАтивните” “партийни” вноски, от “джендърските” червени милиардери-комунисти и “КОНСЕРВАтивните” рублоядски рубли на альфа-“КОСЕРВАтивният” таваришт-чекист Путлер………….

  Posted by джендъргенносен | юли 29, 2018, 14:44
 6. А как иначе.Целият финансов ресурс и пост комунистически експертен елит беше впрегнат срещу*двуполюсен модел* и то основно в разбиване на дясното пространство.И Москва не си поплюваше,трябваха и верни слуги.Кой по *убеждение*,кой за пари,а някой и от невежество/като онази старица и Ян Хус.
  Успяха,намериха подходящият човек и мирясаха.Сега си подхвърлят анекдоти и се кефят,
  Но най ценният човек и за управляващи и опозиция е Бойко Борисов.Него не заменят за нищо. .Смачкаха медии,журналисти и затънахме в блатото на тодор живкова България
  от 80-г на миналия век.
  Останахме единици,които не се предаваме.Но и единомислещи се опитват да ни изритат.

  Posted by d.savova | юли 29, 2018, 16:28
 7. Eто от средствата да постигнем целта която всички тук желаем силно-с цялото си сърце и душа-България да бъде несравнимо по-добро място за живеене. Книгата на Иво да стигне до всеки български дом в който евроатлантическите ценности не са дъвка както е за сите “силни на деня” у нас днес. Нима има по-чудесен подарък от “Измамата Сан Стефано”.
  И още!
  Светли примери!
  Току що преведох 10лв през Пейпал на г-н Инджев. Реших всеки път когато някой заведе дело срещу него да превеждам (най-малко) по 10лв. Още само 500 човека да се съберат като мен, това са 5000лв, разделени на 5 месеца (колкото трае едно такова дело) и г-н Инджев ще си изкарва по една прилична месечна заплата благодарение на такива мижитурки като Жеков.

  POSTED BY VESELIN | МАЙ 31, 2018, 13:36

  Д. Савова-тя и две нейни приятелки, т.е, 3Х20лв и Роберт Алтънов пък са използвали услугите на Райфазен Банк. Там, превод до 20 лева с уточнение “попълване на сметка” е без таксата от 3 лева.
  https://ivo.bg/%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%B8-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B0/

  Posted by georgi nikolov | юли 29, 2018, 16:45
 8. Към georgi nikolov:

  Жоро, благодаря ти, приятелю, че ме отменяш в призивите за дарения, каквито аз НИКОГА не си позволявам. Смятам , че не е редно да приканвам хората да ме подкрепят по какъвто и да било начин. Това е въпрос на свободна воля.

  Само дано някой не остане с впечатление за някакви непрекъснати преводи в рамките на посочените левове, които споменаваш като пример как ( трябва да) се прави това…

  Нали знаеш как се гледа на “забогателите” от страна на някои “доброжелатели”

  Posted by Иво Инджев | юли 29, 2018, 17:07
 9. Иво, няма да бъда оригинален. Прави каквото трябва, па да става каквото ще.

  Posted by georgi nikolov | юли 29, 2018, 20:05
 10. Преди две или най-много три седмици виден социолог се изпусна в ефир, че БСП наброява няколко десетки хиляди души, така че нищо чудно “многотията”, която онзи ден видяхме по телевизора, да представлява цялата членска и симпатизантска маса на БСП. А падението на Горан Брегович, чийто музикален талант винаги съм уважавал/а, е пълно.

  Posted by симпатизант/ка на ДCБ | юли 30, 2018, 22:52

Post a comment

Иво Инджев още във

Архив