Хърватски урок за ненапреднали български политици

В интервю за руския вестник “Комерсант” президентът на Хърватия Колинда Грабар-Китарович дипломатично замазва гафа на “кавалера” Путин, когото пазеха от дъжда с чадър на закриването на световното първенство по футбол докато тя стоеше под пороя до него. Не обърнала внимание, важна била емоцията от ставащото на терена и т.н., казва тя в отговор на първия въпрос ( явно и по важност в интервюто).0000183001531726869_685143_600x458_actualno

 

 

 

 

Канейки Путин на посещение в Хърватия обаче, тя  в същото време далеч не е толкова дипломатична в разговора по същество, когато става дума за наистина съществения въпрос за енергетиката и зависимостта от Русия. Поводът да припомни, че Хърватия няма да търпи втори път да й прекъсват снабдяването с газ от Русия, както през януари 2009 г., е подканващият въпрос на руския вестник да коментира заявеното желание на българския президент Радев в интервю за руския сайт “Ъ”, в което той лансира идеята ( изненадващо и за българите, защото не беше нито коментирана, нито консултирана предварително в България), че има желание през българска територия да премине руски газопровод.

“За мен на този етап това е абстрактно разсъждение”, отсича Китарович без заобикалки и пояснява, че вече са обсъждани толкова много провалени ( подобни) проекти, че тя би искала първо да види конкретни планове и след това да изразява мнение. https://www.kommersant.ru/doc/3700515

— А президент Болгарии Румен Радев в интервью “Ъ” заявил, что хотел бы, чтобы через территорию Болгарии прошел прямой газопровод из России. Вы бы таким проектом заинтересовались?

— Для меня пока это только абстрактные рассуждения. Мы до того уже обсуждали столько проектов, которые не были реализованы, что я сначала хотела бы посмотреть на конкретные планы, а потом уже высказывать свое мнение.

Конечно, для Хорватии иметь независимые и диверсифицированные источники поставок газа было бы важно. Мы не можем зависеть то от одного, то от другого кризиса и вдруг остаться без газа для наших домохозяйств и нашей промышленности, как это было зимой 2008–2009-го. Но нам нужна диверсификация маршрутов поставок, чтобы предупредить сбои, которые оборачиваются скачком цен или заморозкой работы предприятий“.

Преведено от (не много ) дипломатичен език на публицистичен,  Китарович упреква косвено българския си колега Радев в сепаративни фантазии по въпроси, които би трябвало да бъдат обмислени, преди да бъдат поставяни на дневен ред. 

Явно не само във футбола нашите управници има какво да научат от хърватите, както се вижда от факта каква е нашенската “представителна извадка” на върха на държавата и аналогията й в Загреб.

 

20 мнения за “Хърватски урок за ненапреднали български политици”

 1. Много учудващо е защо запасната (НЕ)летяща ушанка е тръгнала да говори за газопроводи?!?!? При положение ,че ()резидентският ганерал-ФАТМАКмаршал досега не е проявил някакви “Икспертни” “способности” дори и като “шеФ” на ВВС, което се вижда от няколкото ръждясващи музейни експоната МиГ-29, които все още “летят”?!?!
  А само преди 3-4 години “основен” самолет във ВВС бяха …… “СВРЪХсъвременните” МиГ-21…?!?!?!
  И е чудно как при такива “успехи” като “шеФ” на ВВС, през последните 10-15 години, откакто агент-гоцье го “назначи” за “генераль” , сега вече запасният шапкар иска да “оправи” и газовите доставки за НРБ?!?!?! Откъде такъв “газов потенциал”, след като само преди 1 година е бил “на служба” в БНА, където няма много “Иксперти” по газовите “въпроси”?!?!?
  Явно не си е сменил и “Икспертите” ,които го “съветват”, като “дебилофила” ивА христАв, или като “другият” ивА христАв, който пък няма никакъв допуск до държавните тайни но все още е “писар” на своят “генераль”-ФАТМАКмаршал?!?!? От една страна ивА христАв НЕ може да чете ()резидентските документи, а от друга страна трябва да подготвя и пише СЕКРЕТНИТЕ бумаги на своят “начальник”?!?!?!
  И все още е на Дондуков2?!?!? А ченгесарите от ОПГ-ДАНС даже не са му поискали оставката ,като “текстописец” на решетниковият ()резидент?!?!?…..

 2. Поведението на Президентката на Хърватия по време на първенството и начина на отговорите на интервюиращият я журналист демонстрира за сетен път огромната разлика във възпитанието по западен образец и това-по руски такъв.Самото обстоятелство че Путин ДОПУСНА скъпоценната му глава да бъде защитена от дъжда говори за липса на толерантност,по скоро-на елементарно възпитание…

 3. Всеки нормален политик, инженер или бизнес ръководител ще иска да види проект , предпроектно проучване, писмо за намерението и сравнение на различни варианти.

 4. Жена ? , пък и Президент, на “ненаши”, католичка и тн.н. – какъв чадър , какви пет рубли ///

 5. Поведението на хърватската Президентката с нищо не е по-различно от поведение на хърватите като цяло. Същото важи и за нашия Хвърчилников. Какъвто избирателят, такъв му и избранникът. Едните са свободни духом и удивително монолитни в своя антикомунизъм и антисъветизъм. Другите също са удивителни в своето мотаене и вечно незнаене на кой Господ да слугуват. Понеже се явяват измекяри, българите избират по-малкото зло, което после се оказва, че не било толкова малко. Хърватите са достойни хора и се стремят към доброто и градивното. Ние се стремим към терикатлъка и обикновено го постигаме- изяждаме торбата сол, удрят ни сто пръчки на голо, накрая плащаме и жълтиците. Въпрос на вкусове, демокрация в действие…

 6. A някой знае ли защо всъщност имаха проблеми с доставките на газ 2009та?

 7. Няма да коментирам футболните качества на хърватите. Те играят с дух и патриотизъм в сърцата. На това ги възпитава семейството и държавата. При нас държавата в лицето на Тримата Големи ни възпитава на кражби и беззаконие. На нихилизъм и на рублофилство. Футболистите ни израснаха по баровете и върху Миските. За футбола-толкоз.
  В Хърватия традиционно не харесват Русия защото руснаците са съюзници на сърбите. Донякъде хърватската икономика е зависима от кредитите на Сбербанк за фалиралия Агрокор. Руснаците освен с корупционни схеми, няма как по друг начин да влияят в Хърватия. Правят го с агентурата си през хърватите в Босна и директно с подходи към хърватски корупционери в партийните елити в Загреб.
  Но едно е ясно, никога в Хърватия няма да се появят русофилски мекерета. Там патриотите са Патриоти, макар и граничещи с крайности.

 8. Вчера няха отбелязани 101 години от кончината на великия български генерал Иван Колев – спасителя на Добруджа и България от руските пълчища!
  Защо обаче трябваше да минат 100 години преди да бъде вдигнат паметник на един от най-достойните българи?! Какво е попречило на българите да построят паметник на този герой? Ако това бяха годините само на комунистическата диктатура, разбирам, но преди нея са минали 27 години във времена, когато червените изроди не са били на власт?! Явно нацията ни не е като хърватската!
  Много жалко!!!

 9. Не е само ген. Колев. И за друг един многозаслужил българин също нямаше паметник. Става въпрос за Стефан Стамболов, на когото му направиха паметник с разцепена глава, сякаш за да се изгаврят с паметта му и да напомнят на поколенията, че който е против Русия главата му ще бъде насечена!

 10. Към Веско:
  А ти, Веско, не знаеш ли защо в този момент и ние имахме такъв проблем?

 11. До ДИМИТЪР:
  Не, за да напомня, че дори и да ти разцепят главата, пак трябва да си срещу Руската империя. И да напомня, че злодеянията трябва да се помнят (дори не знам кой е скулпторът, камо ли да ми е роднина).

 12. Наистина да преклоним глава пред генерал Иван Колев!
  Един истински Генерал! А не пожаро-летящ генераль.
  Руската агентура разби националните ни идеали с агенти за влияние.

 13. НА МЯСТОТО НА МОЧА ТРЯБВА ДА БЪДЕ УВЕКОВЕЧЕН ГЕНЕРАЛ КОЛЕВ!

 14. Назаднали…
  Както винаги.
  И във всичко.
  Обикновено…

 15. Румко ИСКА руска тръба да премине през България.
  Никой НЕ ИСКА конектор през границата, връзка с Гърция, Турция, или каквото и да е, друго.
  Никой НЕ ИСКА по-евтин газ и нефт, от този руския.
  Никой НЕ ИСКА газ и нефт от ЕС, или от където и да е ДРУГАДЕ.
  И той не иска.
  Всички ИСКАМЕ да е от русия.
  ИСКАМЕ ЛИ ИСКАМЕ.
  Дори и да е 5 (ПЕТ) пъти по-скъп.
  Ама ще е от русия.
  Русия та русия.
  Начело го иска същия, п/резидент, избран с ГОЛЯМО мнозинство от населението, ВКЛЮЧИТЕЛНО ЗАРАДИ ТОВА.
  Иначе той е “от НАТО”, той е “от ЕС”.
  Всички те виждат колко доброволни организации са това. Никой не ти прави нищо. Не се интересува дали дори си обърнал внимание на ценностите им. Никой не ти ги натрапва. А те са най-добрите в света, всъщност, ДОКАЗАНО, от векове, и ЧРЕЗ ЦИВИЛИЗАЦИИ.
  Можеше ли през ОНОВА време ДА ПОИСКАШ да ти мине тръба, нефт и газ, от Европа, или Америка???
  Балтийци и други, украинци тоже, вече купуват, ПО-ЕВТИНО, от Европа, Америка и другаде.
  А ние, ние ВСЕ ИСКАМЕ, ЗАЯВЯВАМЕ ГО, да си ВКАРАМЕ РУСКА ТРЪБА В ЗАДНИКА.
  Та тя вече е вкарана. Отдавна. От десетилетия. И по нея тече каквото завари. Каквото е пратено. ВСИЧКО, ако може. НАЙ-НАПРЕД В МОЗЪКА, А И ТОВА КЕФИ МИЛИОНИ.
  Но искаме още.
  Още и още.
  Ако може, ПЕТ ТРЪБИ ЕДНОВРЕМЕННО…

  Междувременно:

  Китарович е по-висока от медведев, ПРИДВОРЕН ШУТ на путин и кремъл, с 12 сантиметра.
  Но е НАПРАВЕНО, включително на срещи и снимки, той да е по-високия.
  https://bit.ly/2AqtQJn
  Тя е 173 см.
  Той е 161 см. (подбран ТАКА да не скърши комплекса НИСКА малоценност на путя)
  Който не вярва, да отиде да пита, или пък да провери просто по интернета.

 16. Днес в някои от най-умните български медии са написали про-българската статия – атака на Русия в Черна гора ще бъде краят на НАТО. На умните обаче не им идва на ум, че това всъщност ще е краят на всичките им роднини и на тях самите, т.е. – на всичко, свързано по някакъв начин с генетичния им материал. 😉

 17. “Донякъде хърватската икономика е зависима от кредитите на Сбербанк за фалиралия Агрокор. Руснаците освен с корупционни схеми, няма как по друг начин да влияят в Хърватия” – Това се нарича „полет на въображението”.

 18. Рада Рада, преди да правите смешни коментари четете и се учете. Елементарно е да проверите кои са кредиторите на Агрокор, колко хора са работили за Агрокор и какъв процент от хърватите са свързани с фирмата, какво влияние има Агрокор върху Западните Балкани и колко процента от БВП са давали в Хърватия.

 19. Всичко това се случи в навечерието на четвъртфинала на световната купа т.г. Раззия-Хърватска. С надеждата, че КОЙто трябва в Загреб ще схване “намека”. Испанците примерно преди това клекнаха срещу мизерните “само” 75 милиона евро. Но, този път Вида и компания казаха Но пасаран на блядовете.
  https://biz.nv.ua/markets/rossijskomu-sberbanku-i-vtb-dostalas-za-dolhi-polovina-krupnejsheho-ritejlera-khorvatii-2480584.html

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.