София може да не старее по време на растеж, но май ще си остареем с Фандъкова

Признавам си чистосърдечно, че не съм знаел колко ценен паметник на културата са пламналите в центъра на София царски конюшни, чието опожаряване тези дни се превърна в една от водещите теми за медиите у нас. Израснал съм покрай тях и винаги съм мислил за тези сгради като за руина. Беше сива порутина преди 50 години, такава и си остана. Видях ги по същия начин и отвътре във все по – далечните спрямо днешния ден начални години на прехода, когато в две стаи от сградата се помещаваше редакцията на в. “ Ново слово” на Йордан Василев, който  ме беше поканил за заместник-главен редактор.

София, в която се стичат пари от Европа и работна ръка от цяла България, се променя и модернизира с бързи темпове. Неугледният вид на въпросните конюшни контрастира с тази тенденция и вероятно трудно ще се впише в общата картина на тази част от центъра, в която кипи усилено строителство. На метри разстояние расте бъдещият луксозен хотел “Хаят”, срещу чиято турска собственост на гърба на паметника на Левски някои възнегодуваха вяло.

Палежите в полза на строежите не са някакво гениално изобретение на лакомите престъпници. Не бива да ни изненадват особено. Апетитите към терен, като въпросният, със сигурност са големи и изречените на глас предположения на един кмет звучат основателно. Въпросът е все пак дали има отговорен за евентуалната престъпна небрежност, допуснала палежа на бившите конюшни. 

Презумпцията за невинност до доказване на вината е право, от което трябва да се ползва и Йорданка Фандъкова. Като кмет на София тя се оказа се на този пост в най-благодатното време на растеж на столицата  и се превърна в най-успешния проект на своя предшественик и партиен гуру Бойко Борисов. 

Само въпрос на късмета да бъде на правилното място в правилното време ли дължи Фандъкова  своето управленско дълголетие и практическа несменяемост на поста, подплатен с един от най-високите рейтинги сред българските политици? 

Няма да е обективно ако не й признаем основното качество, макар и то да не изглежда непременно като позитив, приложен към човек с позиция в живота: Йорданка Фандъкова, доколкото я познаваме изобщо ( от медийните й изяви) не е обидчива. Дори моя милост, който е изписал доста остри слова за нейното русофилство, като един от факторите за престъпната пасивност на българските власти  спрямо унизителното за националното ни достойнство  съветско монументално наследство, получава от нея любезни усмивки на публично място.

Чувал съм от опозиционни общински съветници, че тя може да бъде доста по-различна в своите реакции на работното си място – например при редките обсъждания на идеята за демонтиране на Монумента на окупационната червена армия. На въпросите на “сини” столични депутати тя отговаря остро с контравъпроса защо те не са го демонтирали, когато са били на власт. Но това минава в графата “слухове”. Защото подобно изпускане на нервите от нейна страна няма да видите от телевизионните екрани.

Сега, във връзка с пожара, тя изразява мнение, че той й прилича на умишлен палеж. Можеше да остане вярна на себе си и да каже нещо ( очаквано от нея) от  рода на “следствието ще покаже”. Май обстановката около нея ще да се е изнервила, за да наруши правилото си да не влиза в конфронтация, която да й създава евентуални врагове.

Разследването у нас, както знаем, може да продължи с години. Някой разбра ли например кой и защо точно подпали бившата популярна кръчма “Тенекиите” в гората край Духовната семинария? Повече от 20 години обектът стои ограден с грозни тенекии, но се охранява денонощно от пазачи с вид на евтино наети пенсионери.

Ами лятната къпалня “Мария Луиза” в същия район? Чуваме, че има спорове около собствеността на този най-голям, но пустеещ от години плаж в столицата, разположен в Борисовата градина. Но май и в този случай важи правилото на най-малкото съпротивление от страна на държавните и общинските фактори, от които зависи разсичането на съответния Гордиев възел.

Не знам дали София не старее по време на своя растеж, но че ще остареем с Фандъкова е твърде вероятно. Толкова е мила, такива цветя бяха посадени през нейните мандати на най-видните места в центъра, че човек не може да й се разсърди за нищо!

22 мнения за “София може да не старее по време на растеж, но май ще си остареем с Фандъкова”

 1. По-късно ще коментирам и поредният кьорфишек на фандъкова и “успешното” ѝ “усвояване” на софийските ПОРЦИИ.
  Но освен нея, днес в КАЗИОНната “телевизия” – бТВ , отново бяха САМОпоканили поредният синекурен лакей на вождь винету!
  Това беше един от най-ЛОЙалните му евроДУПЕТАТи. Той започна да говори за някакъв ИЗМИСЛЕН “двоен СТАНДАРТ” на храните?!?!…?!?!?….?!?!?….?!?!!?….?!?!…
  Явно пропагадните КАЛИНОВИ “евроДУПЕТАТИ” на БАШхуй не могат да ПОСОЧАТ – точно КОЙ(?) “стандарт” са “нарушили” тези “евроизедници”?!?!
  И защо , след като според ЛОЙалният “евроДУПЕТАТ” са “нарушени” хранителните “стандарти” в задунайският бандитустан – НРБ , ниКОЙ в КАЛИНКОВАТА бюрокраДция на БАШхуй не ги е спрял тези “НЕстандартни” стоки?!?! ЗАЩО???
  Защо този ЛОЙален герброкож “евроДУПЕТАТ” не показал , до СЕГА, КОЙ е “нарушил стандартите”, и КОИ “стандарти” са “нарушени” ,и КОИ от КАЛИНКОВИТЕ “служби” на винету, не са спрели този “двоен СТАНДАРТ”, досега?!?
  НАли този ЛОЙален герберокож “евроДУПЕТАТ” е получил над 2 милиона за последните 5 години от ЕВРОзаплатите в ЕВРОпарламената, а досега не е спрял този “фрапиращ” двоен “стандарт”?!?!?
  И така и не се разбра како разбират КАЛИНКИТЕ на винету под “двоен стандарт”?!?
  Те явно, всичките КАЛИНКОВИ ЛАКЕИ на БАШхуй явно не знаят ,че ВСИЧКИ стоки които са СТАНДАРТНИ , що като ОТГОВАРЯТ на българските и европейските СТАНДАРТИ!!! Или са СТАНДАРТНИ , или НЕ са стандартни, НИКЪДЕ няма ДВОЕН “стандарт”…. НИКЪДЕ!
  СтандартЪТ е ЕДИН! Ако някъде има “допълнителни” стандарти, НЕКА кАлинките на БАШхуй ги посочат ,за да можем и НИЕ да се запознаем със тези “двойни”, “тройни”, “четворни” КАЛИНКОВИ “стандарти”!
  Никъде в ЕС няма “двоен стандарт” или “ТРОЕН стандарт”, както няма и “ТРЕТИ пол” в Истанбулската конвенция.
  Но след като КАЛИНКИТЕ на БАШхуй споменават за някакви “двойни” “стандарти”, то нека и те и техният МУТРОмилиционерокож вождь си припомнят ,че НРБ не е ИЗПЪЛНИЛА своите ПРЕДприсъединителни СТАНДАРТИ, …..ПРЕДприсъединителни СТАНДАРТИ , за ВЛИЗАНЕ в ЕС!
  И след като НРБ и БАШхуй НЕ са ИПЪЛНИЛИ ПРЕДприсъединителните ЕВРОстандарти, то това означава ,че НРБ НЕ е “СТАНДАРТЕН” член на ЕС. Ето тук са ДВОЙНИТЕ СТАНДАРТИ на БАШхуй и неговите КАЛИНКОВИ “партийци”, и задкулисните им ПОРЦИОНни “коалиции”!!!
  Това показва,че в НРБ НЯМА ДРУГИ “двойни” ЕВРОстандарти, освен ДВОЙНИТЕ ПРЕДприсъединителни “СТАНДАРТИ” на БАШхуй и ПОРЦИОНните му КАЛИНКИ и ЛОЙални евроДУПЕТАТИ…… НЯМА!
  Друг още по-голям проблем ,който ПОВИШАВА цените на храните , и сваля качеството им, е НАЙ-високият ДДС в ЕС върху храните в НРБ.
  Само от високият ДДС БАШхуй оскъпява храните в НРБ с 2-3 милиарда лева ,които отиват в ПОРЦИОният му “бюджет” , за да трупа “ИЗЛИШЪЦИ”, както сам се “похвали” вчера.
  Ако няма толкова висок ДДС върху храните ,това ще доведе до поевтиняването им с над 20%, и ще позволи да се предлагат още по-качествени стоки на същите цени. Но “вождь” БАШхуй иска да трупа “излишъци” , не да има по-КАЧАСТВЕНИ и по-ЕВТИНИ ХРАНИ в НРБ!
  Същото е положението с високият ДДС върху лекарствата и болниците , където от високият ДДС БАШхуй прибира 1,5-2 милиарда лева …. за ПОРЦИОНните “излишъци”, вмессто да премахне ДДС-то за да има по-ЕВТИНИ и повече лекарства, и по_ЕВТИНИ и повече болнични грижи!
  И освен това БАШхуй си трупа ПОРЦИОНните “излишъци” и от ВИСОКИЯТ ДДС за книгите и културните мероприятия!
  И така заради високото ДДС върху книгите за всяка продадена книга “Измамата Сан Стефано” от г-н Инджев, над 2 лева отиват в ПОРЦИОНният “бюджет” на винету.
  Ето ТУК са “ДВОЙНИТЕ стандарти” в НРБ, спрямо другите членове на ЕС. Където ДДС-то е много по-НИСКО, и са изпълнили ПРЕДприсъединителните си СТАНДАРТИ и договори. Няма други “двойни стандарти”. Няма!
  Всеки производител решава какви стоки да продава на различните пазари, и различните държави в ЕС, щом като стоките му ОТГОВАРЯТ на всички евростандарти и държавни стандарти в държавата в която ги продава.
  Това си е ФИРМЕНАТА ПОЛИТИКА за всеки производител. И НИКАКВИ ЛОЙални КАЛИНКОВИ евроДУПЕТАТИ НЕ могат да решават ФИРМЕНИТЕ ПОЛИТИКИ на производителите , щом като те отговарят на ВСИЧКИ приети стандарти!
  Всяка фирма решава колко качествени стоки ще продава в дадена държава , в зависимост от големината на ДДС-то, големината на пазара, и нивото на бюрокраДцията в НРБ.
  И за да има по-качествени стоки в НРБ , трябва да се намали и премахне ДДС-то върху храните ,книгите и лекарствата.
  Но както се вижда БАШхуй държи високо ДДС-то и така той си “НАпълва” ПОРЦИОНният “бюджет”, но за сметка на това в НРБ стоките и храните са по-нискокачествени.
  Същото е положението и с ЛОБИстките акцизи, осигуровки и данъци.
  За това нека всеки си отговори на въпроса дали си заслужават няколкото десетки милиарда за РАЗПЛУТАТА, КАЛИНКОВАТА бюрокраДция на БАШхуй , и неговите комисии, агенции, министерства, милицията , “службите” , РАЗПЛУТАТА “цацаратура”, КАЗИОНните “медии” и тяхното 150-то място в “свободата на медиите”……. и т.н….. и т.н..??????…
  Дали си заслужават ПОРЦИОНните “ИЗЛИШЪЦИ” от ПРЕКАЛЕНО ВИСОКОТО ДДС и осигуровки , за ЛОБИстките “закони” и “бюджетните” ЛОБИсти на вождь БАШхуй, които ги “усвояват” заедно с едноМИЛИОНната РАЗПЛУТА бюрокраДция и ЛОБистките ПОРЦИОНни ОБРЪЧи на “вождь” БАШхуй….???….???….
  Ето такова е истинското положение с ДВОЙНИТЕ ПРЕДприсъединителни “СТАНДАРТИ” и ДВОЙНО по-високото ДДС в НРБ, заради вождь БАХхуй и неговите ЛОЙални евроДУПЕТАТИ, които само от ЕВРОзаплатите си в ЕВРОпарламента са НАТРУПАЛИ собствен ЛИЧЕН “излишък” от над 2 МИЛИОНА…… до сега……
  В НРБ НЯМА ДРУГИ “двойни” СТАНДАРТИ!!!!!

 2. П.П. една корекция в горната част на предишният ми коментар:
  ………………….
  Те, всичките КАЛИНКОВИ ЛАКЕИ на БАШхуй ,явно не знаят ,че ВСИЧКИ стоки са СТАНДАРТНИ , щом като ОТГОВАРЯТ на българските и европейските СТАНДАРТИ!!!
  Или са СТАНДАРТНИ , или НЕ са стандартни, НИКЪДЕ няма ДВОЕН “стандарт”…. – НИКЪДЕ!
  ………………………..

 3. В блога Путинизм са публикували нов материал за альфа-чекисткият бандит-Путлер:
  https://putinism.wordpress.com/2018/07/31/novichok/
  Надявам се ,че на посетителите на блога на г-н Инджев ще им е полезно да го прочетат?!?

 4. Иво Инджев-както винаги изящен,сега-кавалер.
  Браво,Иво. Който разбрал,разбрал. Както казва нашия приятел Георги Николов.

 5. До Стефан
  Стефане, нашият общ приятел Иво освен, че е кавалер но за него ерудираната обективност е ЗАКОН.

 6. Благодаря на Флакинчок и подарявам И на него и на останалите съблогари една прекрасна статия за цензурат. Т.е., кои теми, факти и обстоятелства са били забранени за публикуване и обсъждане в ссср1. Списъкът е умопомрачителен дълъг, на практика отива към безкрайност.
  Или казано с други думи, да цитирам Рада, още една г.т. . Да, ама НЕ!
  http://argumentua.com/stati/chto-zapreshchali-publikovat-v-sssr-stop-list-sovetskoi-tsenzury

 7. Мачкай Линдзи Греъм кремълската сган.
  focus-news.net/news/2018/08/02/2552528/washington-examiner-v-senata-na-sasht-predlozhiha-nov-paket-za-sanktsii-sreshtu-rusiya.html

 8. До „порционните стандарти“: постоянното комбиниране на главни и малки букви в рамките на една дума затруднява четенето на думата и възприемането на смисъла на изречението. Предполагам, че единици четат текста до края. Тук ще намерите нивата на ДДС в различните страни. VAT rates in Europe

 9. @Рада
  Както казваше Олигарxски в един друг контекст: cвиквайте.

 10. Г-н Инджев, бихте ли казали нещо повече за вестник “Свободно слово”? Аз тогава следях цялата демократична преса, доколкото можех, но сега не мога да си спомня нищо за този вестник. Благодаря!

 11. Към Иван Козов:

  Благодаря, че попитахте и така ме подсетихте, че става дума за в. “Ново Слово” през 1996-1997 г. Йордан Василев му беше главен редактор. Покани ме за свой заместник, но аз вече работех в “Свободна Европа” и се задържах във вестника за много кратко време. Написах една – две статии и това беше…
  Мисля, че синът на Йордан Василев, който по-късно работеше в БТВ и водеше новинарски емисии, пое от него вестника, угаснал тихо както много други подобни демократични начинания у нас.

 12. Благодаря! 1996-97 г. не беше най-доброто време за започване на нов вестник и не се учудвам, че не съм го чувал. С шест долара заплата, колкото се оказа моята, тогава трудно можехме дори да нахраним семействата си, камо ли да си купуваме вестници.

 13. към Рада:
  Извинявайте , не съобразих че тук има и нови посетители и “читатели”, като вас.
  Много добре е че сте дали линк към информация за ДДС в различните държави членки на ЕС. Тя само потвърждава моите писания, че само в НРБ ДДС-то е еднакво за всички стоки, за разлика от огромното болшинство от държави в които ДДС върху лекарствата, храните и книгите са доста по-ниски от постоянното ДДС в НРБ.
  Дори примерът с книгата на г-н Инджев го потвърждава напълно, защото 3 лева от стойността ѝ е ДДС….3 лева.
  А вие ,ако имате време разгледайте ПОДРОБНО какви са различните стойности на ДДС ,за различните видове стоки в различните държави на ДДС, и ги сравнете с ДДС-то в НРБ, и ако искате , след това ,можете да ни информирате за своите “наблюдения”. За да можем да “сравним” вашето и нашето мнение за ДДС в НРБ ,и за ДДС в другите държави от ЕС! Не забравяйте , все пак,че става дума за много милиарди!

 14. “Царски” неща, конюшни и всякакви, да не говорим ако може правителство, та и царство да стане.
  Те винаги са много “важни”.
  На първо място за Русия. Русия ИСКА да има царства, особено в Източна Европа. Не истински републики и демокрации със свободи. Защото “царства”, включително по линия на тип власт, а и “православие”, превърнато във вид политика и резидентури на кремъл, ще се привърже по-лесно към Москва. А “демокрация и собода”, те винаги се привързват по-лесно към Америка, към на Запад, към НАТО, към НОРМАЛНИЯ СВОБОДЕН СВЯТ. А пък Америка не обича принципно царства, и това русия също го знае: Америка обича принципно повече демокрации, защото по Зачатие Американците са избягали от монархии хора, основно от Европа, и НАПРАВИЛИ ТАМ ПЪРВАТА СЪВРЕМЕННА СВОБОДНА И ДЕМОКРАТИЧНА В СВЕТА СТРАНА.
  ЗАТОВА И конюшни стават важни. И ЛАЙНАТА НА ЦАРСКИТЕ КОНЕ сигурно. КОИТО СЕГА СА ПРИМЕСЕНИ С ЕКСКРЕМЕНТИ НА СОЦИАЛИСТИ, ПАТРЕОТЕ… Т.Е., С ПРОРУСКИТЕ КОЛОНИ И ТЕХНИТЕ ГОВНАРИ у нас…

  Фъндъкова, в превод от турски “лешникова”, ЕДНА РУСКО-ОБРАЗОВАНА И ГОВОРЯЩА ШУНДО-ДАСКАЛИЦА, избрана посред хиляди завършили английски и говорещи, е един изпълнител на великите царско-охранителни визии на тъпото боко, и останалите от тайфата, дето го контролират, начело със с/а/йдера.
  Затова е важна и сега.
  ЗАТОВА, и няма да има скоро промяна с червените, руски и съветски паметници, улици и какво ли не още тоже…
  ЗАТОВА, борбата на такива като ИВО и нас, ще продължава да е един малък процент, в морето, оставащо все още червено-кафяво-розово.

  НО БОРБАТА НЕ ТРЯБВА ДА ПРЕСТАВА, НИКОГА !

  Междувременно:

  Украинската православна църква вече договаря с Вселенската патриаршия в Цариград, ДА СЕ МАХНЕ ОТ РУСКА ОРБИТА. Да получи автокефалност и се отдели от ТАЗИ СЪЩАТА, ПРАВОСЛАВНА ИМПЕРИЯ НА ЗЛОТО.
  С Други думи, Украйна продължава по пътя на своята ИСТИНСКА СВОБОДА, НЕЗАВИСИМОСТ и т.н., които един ден, може да не сме живи, ще я ОТВЕДАТ В НАТО И ЕС, като нормален съюзник на запада, и член на западната цивилизация. ВКЛЮЧИТЕЛНО СЪЮЗНИК, ОСЪЗНАТ СРЕЩУ РУСИЯ.
  Докато ние, ние, макар и член в западните организации, си оставаме, в голямото мнозинство, ПЪПНО-МЕНТАЛНО ВЪРЗАНИ с русия,… то да е само нашата “православна” синодна резидентура…

  https://www.unian.info/politics/10204506-patriarch-bartholomew-in-letter-to-poroshenko-autocephaly-to-ukraine-church-seen-as-ultimate-goal.html

 15. Драги ИВАН КОЗОВ:

  Като казвате за “Свободно слово”, и като го отварям като сайт, и като чета, и като просто намирам една статия…:

  ПОЗОР, Г-Н ПРЕМИЕР, ТОВА ЛИ Е ЕВРОПЕЙСКА БЪЛГАРИЯ, КАКЪВ НАЧАЛНИК В ЕС СТЕ ВИЕ, ПОЗОР ЗА ЦЪРКВА СРЕЩУ НАРОД, ВКЛЮЧИТЕЛНО ЗА ЦАРИГРАДСКАТА ДЖЕНДЪРСКА КОНВЕНЦИЯ, КАК МОЖЕ ЖЕНА С ДВОЙНИ БЕЛЕЗНИЦИ, КЪДЕ СА БЕЛЕЗНИЦИТЕ ЗА МИТьО ОЧИТЕ??? ….

  https://svobodnoslovo.eu/валерия-велева-г-н-премиер-това-ли-е-ва/

 16. Към AWAKS:

  За всеки случай уточнявам отново, че става дума за “Ново слово” . Поправих грешката в текста си.

 17. Защо да не построят хотел от веригата Хаят зад паметника на Левски? Времената, когато народните водачи /по-новому лидери/ са се хранели с няколко маслинки отдавна са минало. „Hyatt Regency Sofia ще бъде идеално разположен в сърцето на столицата на България, на площад Васил Левски. Гостите ще са на кратко пешеходно разстояние от Народното събрание, където се помещава Парламентът на страната, както и от много от българските културни институции и туристически атракции, включително Паметникът на Васил Левски..”
  За да не притесняваме гостите вместо да казваме, че е обесен ще казваме, че се е поминал. В леглото си. Така де. Както пише (цитат горе) – паметникът е „туристическа атракция ”. Не бива да стряскаме туристите с такива зловещи подробности. Може би дори трябва и да го попреместим малко, по-към края на модерната ни столица. И без това Левски се е подвизавал главно из провинцията, ще е по-близо до нея. А може въобще и да го изнесем от нашата територия. Нали и без това е казвал, че като станем „чиста и свята република” ще ходи да се бори за освобождението на други народи. Купуваме му билет от общинските средства и го изпращаме да ходи да се бори. Госпожа Фандъкова ще организира мероприятието.

 18. Тъй като не се случи правосъдната реформа в недвижимите имоти навсякъде .а и в София е куче влачи диря няма. Тъй наречените “Царски конюшни” са поредната апетитна хапка за изкупуване на страната ни. София е със уникални исторически , археологически, географски дадености, които се пропиляват под руското ни управление.
  1 Исторически. Когато тук е била Одриската държава римляните са живеели в сламени колиби. И точка.
  2 Българите са първите християни на Европа ( справка Асен Чилингиров).
  3 Няма друго място където на такова близко разстояние да съжителстват православна, католическа, джамия и синегога.
  4 Изключителна близост на София до Витоша.
  5 Дар от минерални води .
  6. Кръстопът на пътища и религии.
  И накрая трябва да сравним къде са другите столици и къде сме ние. А хотелът от турската верига Хаят не е много ясно чия собственост е. Да не се окаже като партията ДПС.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.