МОГАТ ЛИ САЩ И РУСИЯ ДА РАЗИГРАЯТ ИРАНСКАТА КАРТА ИЛИ ИРАН ГИ РАЗИГРАВА

 

Понякога Русия казва истината за сложността на сирийската криза, в която е затънала и от която със сигурност се чуди как да се оттегли с евентуално достойнство преди да е станало непоносимо скъпо удоволствието да играе ролята на главен арбитър. Като признание за ограничените възможности на Москва прозвучаха думите на цитирания от Райтерс руски посланик в Тел Авив Анатолий Викторов, че Русия не може да прогони Иран от Сирия ( както настояват от Израел).

Сред хроничните грешки на коментаторите по света, които от десетилетия се опитват да разплетат близкоизточния възел от противоречия, е прекалената им втренченост в тежестта на великите сили и тяхната намеса. Тази фиксация винаги е пречила да бъде оценена по “заслуги” ролята на регионални фактори като Иран. Това недоглеждане изпъква още повече в рамките на сирийската катастрофа, в която Русия се надцени като такава велика сила, способна сама да извърши чудото на умиротворяването.

За човек, който е проследил процеса на утвърждаването на иранското влияние в съседния Ливан, белязано от възхода на групировката Хизбулла, която мери сили в партизанска война с непобедимата от арабските държави израелска армия, не е изненадващо да разбере дълбочината на окопаването на иранското влияние и в самата Сирия – логистичен и пряк съучастник на Иран в ливанската му авантюра. А днешна Русия, макар и наследник на силно притеснения от хомейнизма в Иран Съветския съюз, е достатъчно опортюнистичен играч на терена, за да се опитва да играе двойните си игри едновременно с аятоласите и с израелците. Но без особен успех, що се отнася до евентуалното предотвратяване на нещо повече от ирански провокации с дронове на Голанските възвишения и израелските наказателни акции срещу ирански позиции в Сирия след това.

Ако в Ливан иранското влияние се утвърди и по пистата на социалното подпомагане на бедната шиитска общност,превръщайки я във водещ политически фактор, то в Сирия в този процес отдавна доминира пряката иранска военна сила, без която режимът на Башар Асад отдавна да беше пометен от многобройните си, макар и разединени врагове. Защото този режим е христоматиен пример за това как едно етнорелигиозно ( повече религиозно, отколкото етно) управляващо малцинство  от малко повече от 10 процента от населението може да оцелява и дори да победи останалите 90 на сто граждани, командвани от средата на миналия век от един семеен клан. Това никога нямаше да се случи без финансовата, логистичната и накрая – без военната сила, която семейство Асад получава от своите ирански “братя” ( те. началници, на практика).

Корените на това иранско проникване в Сирия вече са толкова дълбоки, че Русия не крие безсилието си да направи нещо срещу тях дори и искрено да го желае. Съмнително е дори, че и съгласувани американско- руски действия в тази посока, каквито не се забелязват на хоризонта, биха принудили Техеран се отстъпи от завюваните с много жертви- в буквалния и финансовия смисъл на думата, сирийски плацдарм. Това е рецепта за отдалечаване в необозримото бъдеще отлагане на напрежението в региона, в който палестинско-израелския конфликт отдавна е отстъпил ролята си на главен дразнител на непримиримата вражда по остта Техеран – Тел Авив.

Сред изненадите, които американският президент Доналд Тръмп, вади като фокусник от бомбето ( на Чичо Сам), беше подхвърления от него тази седмица намек, според който “има чувството” за възможни преговори на САЩ с Иран в близко бъдеще. Възможно ли  той отново да приложи своята бизнес схема на нагнетяването на отношенията, след което да представи като личен успех пълен  обрат  в тях, както направи с комунистическата част от Корея и със западните съюзници от НАТО и ЕС?

Както вече знаем, от Тръмп може да се очаква всичко, но възможностите на Техеран да маневрира извън утвърдената си антиизраелска и антиамериканска парадигма на външната си политика ( за вътрешна употреба) са твърде ограничени. Сривът на иранската валута като резултат от влезлите в сила американски санкции може да подклажда недоволството в страната от политиката на огромни разходи  за поддържане на иранското “присъствие” в Сирия, но за нещо повече от “недоволство” срещу добре подплатения със сили за самозащита срещу прозападните настроения режим в Техеран е рано да се говори. Бунтарите сред младото градско население помнят бруталното смазване на техните протести от страна на надъханите идеологически стражи на хомейнизма.

С други думи, без сериозни промени в самия Иран, който по някакви трудни за представяне причини на този етап сам да пожелае да се оттегли, никакви велики сили не могат да  “изчегъртат” иранското пряко участие от сирийската криза. Колкото и израелският премиер Нетаняху да ласкае Кремъл с уважителното си присъствие на Червения площад по време на руските паради и при парадирането на футболния шампионат в Русия покрай Путин, Москва просто не е в състояние да се справи с иранското предизвикателство на сирийски терен. 

Не бива да се забравя, че арабските автократични режими и диктатури легитимират от самото възникване на Израел необходимостта да управляват с твърда ръка народите си ( т.е. да им отказват демокрация по западен образец)  именно с твърдения, че правят това в името на националното единство пред израелската заплаха. Иран не само не е изключение в това отношение, но ( за разлика от арабските си конкуренти в надъхването, установили дори преки отношения с Тел Авив ) е превърнал в своя кауза и водеща външнополитическа доктрина задачата Израел да бъде натикан в морето. 

Да отстъпи от нея за Иран на аятоласите би означавало да се отрече от себе си. Само втора иранска революция с обратен знак на хомейнизма би могла да промени нещо в това отношение. Тя не е по силите на никоя външна сила – американците и до днес берат горчивите плодове на подкрепата си за прозападната монархия в страната, а руснаците още по-малко могат да претендират да са алтернатива, каквато не са дори за населението на държави с русофилски нагласи в Европа.

14 мнения за “МОГАТ ЛИ САЩ И РУСИЯ ДА РАЗИГРАЯТ ИРАНСКАТА КАРТА ИЛИ ИРАН ГИ РАЗИГРАВА”

 1. Аз смятавм, че държава Сирия вече няма.
  Това, което беше Сирия ще бъде разделено между “победителите” на т.нар. окупационни зони.
  Асад ще вегетира между тях.

 2. Да искаш да бъдеш главен арбитър в Сирия е все едно да искаш да бъдеш главен арбитър в Близкия Изток, който вече няколко години е зона на политико-социален конфликт и нестабилност, тероризъм, военни действия, насилие…
  В Русия има много добро разбиране на историческите, конфесионалните, етническите, политическите и социалните проблеми в региона и на неговите структури. Моето мнение е, че Русия няма и не е имала за цел да играе ролята на „главен арбитър” в Сирия. Целта е да играе ролята на миротворец и уравновесяващ фактор.
  В кратце- в момента никой не иска, а и не може да играе ролята на арбитър в Близкия Изток. Ако го почукаш на едно място-ще се спука на друго (перифраза на къде го чукаш, къде се пука). И това го разбират и регионалните играчи и външните сили.

 3. КАКВА “велика” “сила” може да е путлеристкият “бандитустан”?!?!….?!?!?!?…..?!?!?…
  Това може да стане САМО в КОМПЛЕКСАРСКИТЕ халюцинации от ХИБРИДНАТА ПАРАЛЕЛНА “реальность” на алфа-чекисткият бандит ХУЙЛО.
  Той помогна на ислямистките ВАРВАРИ на аятоласите да унищожат една държава с история ,която е 20 ПЪТИ по-стара от историята на рАЗИЙската империя. Сирия вече НЕ съществува,и дори Афганистан , в сравнение с нея, може да се приеме за по-жизнеспособен.
  Всичко това е заради КОМПЛЕКСИРАНИЯТ лениградски чекистки БАНДИТ.
  А решението на проблемите може да започне с ТОТАЛното изтегляне на ХУЙЛО от Сирия, това може да стане само за 1(ЕДИН!) ден, а не както с многохилядната сАвеЦка армия от Афганистан , преди 30 години!
  След това следва разгром на шиитските бандити от (т)Иран , и без това те са причинили около 1 милион жертви сред сирийците , и не вярвам ликвидацията на още 100 000 (т)ирански нашественици и окупатори да причини някаква по-голяма хуманитарна криза, от сегашната. Без подкрепата на ХУЙЛО това може да стане доста бързо. То и с неговата “подкрепа” пак ще стане , но малко по-бавно.
  А Нетаняху може малко да “помогне” за “изтикването в морето” на тези (т)ирански изроди, а не подлизурски да се прегръща с ХУЙЛО.
  Но за да се изтегли ХУЙЛО от Сирия , САЩ и особено Израел също трябва да започнат ИЗПЪЛНЕНИЕТО на миналогодишните санкции срещу ХУЙЛО , и налагането на още.
  Същото трябва да се приложи и спрямо чалмосаните ислямисти от (т)Иран.А, Тръмп все още не е приложил миналогодишните санкции срещу (т)ИРАН, а трябват и допълнителни!!!!!
  Тук ,в НРБ ,разните платени путлеристки рублоядски блядодове, като се започне от бареков и се продължи с дупетати от БКП и путлериотите на ()олен ()ИДЕРов, през последните 5 години ходеха на “безкористни” поклонения при изрода Асад, и разпространяваха пропагадността му , подпомогната и от другият неговият “братушков” ИЗРОД-ХУЙЛО. А през цялото това време двамата тирани използваха шиитските ИСЛЯМИСТИ от (т)Иран и сунитските ИСЛЯМИСТИ от ИДИЛ, защото до сега от диктаторският РЕЖИМ на Асад нямаше да е останало нищо.
  Т.е. ИЗРОДИТЕ – Асад и ХУЙЛО, използват шиитските и сунитските ИСЛЯМСКИ ТЕРОРИСТИ и милионите им жертви, за да не се разпадне бандитският РЕЖИМ на Асад!
  Но все пак трябва да си припомним ,че дори в (т)Иран персийците вече са МАЛЦИНСТВО, защото 55% от (т)Иран вече на са от персийският етнос, освен това самите персийци , които са само 45% от (т)Иран в по-голямата си част НЕ подкрепят чалмосаните ИСЛЯМИСТКИ аятоласи.
  В (т)Иран е УЗАКОНЕН и се насърчава от ИСЛЯМИСТКИТЕ аятоласи бракът между МАЛОлетни , над 12-13години, което доведе до нарастването на населението 2-3 пъти , за последните 40 години от завземането на властта от ИЛЯМИСТКИТЕ “революционери”!
  Дори в съседната сунитска монархия няма такива принудителни бракове между малолетни, и за това населението на (т)Иран вече е над 2 пъти по-голямо от това в Саудитска Арабия, това стана само през последните 40 години.
  А в НРБ путлериотите използват за собствената си пропагадност ранните и принудителните бракове в някои цигански общности?!?!? В (т)Иран това е масово ЗАКОНОВО ЗАДЪЛЖЕНИЕ – “религиозно” задължение!
  Но въпреки това персийците са си малцинство в (т)Иран.
  Огромният прираст на населението, предизвикан от аятоласите през последните 40 години в пустинният (т)Иран, няма как да не доведе до агресивна експанзия към съседните държави и Сирия , а и към Европа.
  И това се вижда от социалното и религиозното напрежение (т)Иран през последната година ,въпреки отмяната на голяма част от санкциите.
  П.П. За да започне решаването на ситуацията в Сирия , първо просто трябва ХУЙЛО да се изтегли от там. И от Крим – СЪЩО!
  След това с малко помощ ,останалите 100 000 шиитски бандита трябва да бъдат “натикани в морето”(вместо Израел!), както щеше да стане преди намесата на чекисткият бандит ХУЙЛО, преди 3 години.
  След това санкции и ЕМБАРГО на ХУЙЛО и на ИСЛЯМИСТКИТЕ главатари от (т)Иран!

 4. Анализът на Иво е точен до степен с други думи последният патриот-интелектуал на ссср1 и голям критик на олигархично- клептократичният кремълски режим Анатолий Несмиян по същество макар и от позицията на носталгик да прави аналогични изводи и прогнози. Обстоятелство което говори само за себе си. Да не забравяме, че има-няма ввХ-владиир владимирович ХУЙЛО за три години от началото на интервенцията в Сирия обяви на три пъти “победа” и съответно “изтегляне” над враговете на асад.
  В Иран пък, пак избухнаха сериозни социални бунтове с икономически искания. Първоначално в Исфахан, от вчера и в столицата Техеран. Износът на ислямска революция е скъпо удоволствие за аятоласите, санкциите натискат, реала се обезценява но властите са затънали в гуша със скъпоструващата експанзия най-вече в Сирия и до голяма степен в Ливан и Ирак.
  Проблемът Иран е на дневен ред. За единствената суперсила САЩ и регионалните играчи Раззия, Турция и СА. Ще да видим.

 5. Eто едно от средствата да постигнем целта която всички тук желаем силно-с цялото си сърце и душа-България да бъде несравнимо по-добро място за живеене. Книгата на Иво да стигне до всеки български дом в който евроатлантическите ценности не са дъвка както е за сите “силни на деня” у нас днес. Нима има по-чудесен подарък от “Измамата Сан Стефано”.
  И още!
  Светли примери!
  Току що преведох 10лв през Пейпал на г-н Инджев. Реших всеки път когато някой заведе дело срещу него да превеждам (най-малко) по 10лв. Още само 500 човека да се съберат като мен, това са 5000лв, разделени на 5 месеца (колкото трае едно такова дело) и г-н Инджев ще си изкарва по една прилична месечна заплата благодарение на такива мижитурки като Жеков.

  POSTED BY VESELIN | МАЙ 31, 2018, 13:36

  Д. Савова-тя и две нейни приятелки, т.е, 3Х20лв и Роберт Алтънов пък са използвали услугите на Райфазен Банк. Там, превод до 20 лева с уточнение “попълване на сметка” е без таксата от 3 лева.
  https://ivo.bg/%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%B8-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B0/

 6. За тия, дето са по-навътре в нещата:
  (и по заглавията стига)

  Триъгълникът Русия-Израел-Иран (Джеймстаун)
  https://www.youtube.com/watch?v=z1K4eqlNtks

  Триъгълникът Русия-Турция-Иран (Йейл) – икономическите интереси в добавка към военно-стратегическите
  https://yaleglobal.yale.edu/content/russia-turkey-iran-triangle-economic-interests-are-paramount

  Бившият началник на генералния щаб на Израел:
  Израел предпочита Б. Асад да остане на власт
  https://www.timesofisrael.com/ex-idf-chief-israel-prefers-that-assad-stay-in-power/

  Споразумението Израел-Русия е ок за Израел с изтеглането на иранските сили от границата Сирия-Израел, но Тел Авив иска още руски ангажимент за сдържане на Иран в Сирия
  https://www.nytimes.com/2018/07/12/world/middleeast/syria-israel-putin-netanyahu.html

  Руската лакомия за сирийските фосфатни “полезни” изкопаеми
  http://syrianobserver.com/EN/Features/34582/Russian_Ambitions_Syrian_Phosphates/

  Айде стига…

 7. Не мисля че коментарите на хора с явни проблеми повдигат нивото на блога.

 8. когато народите в Близкия изток преживеят стогодишна, тридесетгодишна, седемгодишна (някои по няколко пъти)война, религиозни войни, своя Наполеон, Луи XIV, Виктория, Чърчил, Бисмарк, Франц-Йозеф, Инквизиция, Просвещение, Да Винчи, Галилей, Брунелески – тогава евентуално би се променило нещо в общественото съзнание, иначе сценарият е същият, с различни участници през десетилетията ..

 9. Добре го казва ИВО, това иранско влияние става все по-голямо и голямо, в Сирия, а из целия Близък Изток.
  Само си казвам, че няма принципна разлика със саудитското влияние в района, което е също ислямско-тоталитарно. Например, ако в Йемен победят проиранските сили на хути и подобни, ще стане фундаменталистка държава, шиитски стил. А ако победят просаудитските сили, ще стане пак фундаменталистка държава, сунитско-уахабистки стил – просаудитски. Каква е разликата, като и двете са тиранични – единствено, че саудитите са приятелите на Америка сега. А преди бе такава шахската династия и монархия, в Иран.
  Също си казвам, навярно е имало някакво пазарене, негласно, под масата, между Русия и Америка, след Либия, като започна Сирия. Т.е. а бе, вие американците “взехте” Либия с бомбардировките на НАТО 2011 г., сега ние руснаците, ще оставите Сирия на нас. Може да не съм прав, но нещо в груб вид такова може да е наприказвано от кремълци на белодомци.

  Подкрепям също, с две ръце ИВО, за Следваща революция, анти-аятолахска. Втора революция, срещу хомейнизма, на практика – СРЕЩУ ИСЛЯМИСТКАТА ДИКТАТУРА – с обратен знак! Иранската ислямска революция, 1979 г., затри 80 000 души!
  А през 1988 режимът “допълнително” екзекутира 30 000 политически затворници, борци за свобода и демокрация. (То това да е само, и тогава само)
  https://bit.ly/2MdwnYZ
  И днес в Исфахан, голям, красив исторически град, има масови демонстрации от дни, с викове СМЪРТ НА ДИКТАТОРА (ХАМЕНЕЙ, екскрементът на хомейни, т.е. пак ислямски диктатор)
  https://bit.ly/2LRvich
  На времето, иранската националистическа и национална революция от началото на 20-и век изпревари дори турската младотурска революция. Реформите по-късно на шах Реза Пахлави направиха Иран светски. Техеран беше като Париж дори. Момичета с мини-поли, дискотеки пълни с младежи, невероятно, нали!
  https://dailym.ai/2DEStOO
  С други думи, сега режимът е като наложен ислямски идеологически “комунизъм”.
  Американците дори подкрепяха режима на аятоласите за една година след 1979-а, когато те нападнаха американското посолство в Техеран и взеха служителите за заложници.

  В крайна сметка, намирам сегашния натиск на Америка срещу Иран за промени, за положителен.
  Наистина, Русия просто не може да е никаква алтернатива, както казва ИВО. Всъщност, тя НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ АЛТЕРНАТИВА НА КАКВОТО И ДА Е ПО СВЕТА. НИКЪДЕ. НА НИКОЯ ДЪРЖАВА, ПРАВИТЕЛСТВО. Единствено може да подкрепя СРОДНИ НА СЕБЕ СИ. Лукашенко там, или сайдера тук.
  НЯМА АЛТЕРНАТИВА НА АМЕРИКА!
  Ако има, “някаква”, тогава става хаос и какафония. Пълна, и за цялата земя.
  РУСИЯ НЕ Е АМЕРИКА С ОБРАТЕН ЗНАК.
  НИТО АМЕРИКА Е РУСИЯ С ОБРАТЕН ЗНАК.
  ДВЕТЕ СА ДИАМЕТРАЛНО ПРОТИВОПОЛОЖНИ, КОНФЛИКТНИ, ВЗАИМНОИЗКЛЮЧВАЩИ СЕ!
  ТРЯБВА ДА СМЕ КЪМ ЕДНАТА!
  НЕ КЪМ ДРУГАТА!

 10. Рада, права сте абсолютно за: “В Русия има много добро разбиране на историческите, конфесионалните, етническите, политическите и социалните проблеми в региона и на неговите структури.”
  До степен прогнозите за времето по федералните канали на раззия да започват с фрази от рода на: “В Сирия днес чудесно време за руските ВКС да осъществят бомбени килими”.
  Кой разбрал-разбрал.

 11. На Фниманието на гастролиращата тролка. Не става чедо само с опорни точки. Поне не ТУК.

 12. Протести продължават и в друг голям град в Иран, Караж, при това, както и в други градове, най-масово протестира МЛАДЕЖТА.
  И тук възгласите са: СМЪРТ НА ДИКТАТОРА! ОРЪДИЯ, ТАНКОВЕ,.. МОЛЛИТЕ ДА СЕ МАХАТ!
  Пробуждане на една нация.
  Аз не намирам нищо лошо, че Америка е подкрепяла режима на шаха, който е от 1920-те до 1979 г. Та Иран, династията и т.н., бяха проамерикански, какво лошо да имаш съюзник като тях в Близкия Изток. Като правителството стана ислямистко, и се обърна, срещу Америка, тогава и сега, то се намери и откъм страната на русия.
  Един ден ЧАЛМИТЕ НА РЕЛИГИОЗНО-ПОЛИТИЧЕСКАТА ВЛАСТ ЩЕ ОТХВЪРЧАТ И ТАМ, по-точно будното население ще ги премахне. И Иран тогава може да стане различен, откъдето отново съюзник на Америка. И тогава, равновесието в Близкия Изток може да стане повече в американска полза, т.е. не в полза на русия.
  Дай Боже! ИншАллах!

  https://irannewswire.org/iran-protests-on-second-day-in-karaj/

 13. Нека всеки коментиращ и четящ блогът на г-н Инджев обърне внимание върху коментарите на нововъзникналият “коментатор” Рада:
  1. Тя/Той е против приватизацията!
  2. Тя/Той е изразява мнение което е в подкрепа на земеделските ПОРЦИИ на “правителството” на винету.
  3. Тя/Той е изказва против коментаторите ,които ни информираха за придобиването на най-големият хърватски търговец от путлеристки “банки”, също както стана и в НРБ с “придобиването” на Виваком и Левски по същата схема.
  4.Тя/Той е голям/а “тръмпист/ка” , също както петата колона и библиотекарско-сарайската шайка на Путлер в НРБ.
  5. Тя/Той се представя за , уж, “познавач” на американският политически спектър , а в същото време се оказва, че май по-добре разбира от руските блатни жаргони, и съвсем точно знае дали все още се използва специфичната дума – “путана”?!?!?!?
  6.Тя/Той прави съвсем неуместни паралели между паметника на Левски и строителството на поредният хотел, с неясни собственици.
  7. Тя/той обявява издаването на последната книга на г-н Инджев за поредната “гледна точка” по отношение на санстефанският мирен “договор”?!?!
  8. Тя/Той обявява Путлер за най-големият “разбирач” на историческите, конфесионалните, етническите, политическите и социалните проблеми в Сирия?!?!
  9. Тя/Той обявява Путлер има за своя “единствена цел” да играе ролята на “миротворец” и “уравновесяващ фактор” в Сирия ?!?!
  10. Тя/Той се опитва да оправдае прекалено високият ДДС в НРБ , с който се “Напълва” ПОРЦИОНният “бюджет” на БАШхуй. Вместо да се намали поне двойно ДДС върху храните, лекарствата и книгите! Което ще доведе до повече, по-евтини и по-качествени стоки и услуги в НРБ!
  И след всичко това остава само въпросът дали Тя/Той е ТРОЛ/КА или бот/ка на путлеристката хибридна пропагадност!
  Нека всеки си отговори на тези въпроси относно т.нар.”Рада”!

 14. Хидробесие, у десетката.
  Въпросната гастролираща тролка ползва “домашни заготовки” сътворени от КОЙто трябва. В наще време ги наричат опорни точки. Видима е разликата когато изстрелва предварително подготвеното “задание” по темата и опитите да “опонира” в движение на конкретен коментатор. Първите звучат определено наукообразно, вторите са на равнище дребнаво виртзаяждане.
  Кой разбрал-разбрал.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.