Стотици хиляди българи живеят в Германия – защо не избраха “руския свят”?

Знаете ли колко български граждани са се преселили в Германия само миналата година?

И аз не знаех. Според статистиката, цитирана от Дойче веле, става дума за 45 000 души. Това означава, че в Германия живеят вече 310 000 българи, мнозинството от които са на възраст между 30 и 35 години, а 5,2 на сто от тях са родени там.

Тази статистика ми се струва интересна не само заради факта, че като баща ( и вече дядо) имам статистически на глава от населението доста голям принос в този прираст с три пораснали деца, които вече раждат там свои деца, т.е. чувстват се достатъчно добре, за да се задомят и размножат.

Като политически коментатор се връщам към темата защо тези българи са предпочели толкова демонизираната у нас по съветски образец в продължение на 45 години Германия в нашата окупирана от съветска Русия България. В същото време фаворизираната съветска Русия, в която на талази биваха изпращани десетки хиляди българчета да учат и да се възхищават на всичко руско, загуби насилствено създадената си колониална привлекателност до степен, че в днешно време в руските университети учат около 300 български младежи. Такива данни ми попаднаха, но ако съм сбъркал, моля за извинение, защото българските русофили не се хвалят с количествени постижения по този въпрос, както се перчат с многотията на русофилското присъствие на организираните с руски пари техни сборища в България. 

Може да съм сбъркал в цитирането – нека българските студенти да се десет пъти повече в Русия, от мен да мине. Но и с такъв “бонус” разминаването е драстично.

Защо в Германия българските студенти са около сто пъти повече, отколкото в Русия и от доста време насам са втората по брой чужда студентска общност след китайската? Говорим за сто пъти разлика!

Всички знаят отговора на този въпрос, но не всички са готови да признаят поражението на Русия в нейната перманентна комплексарска война на изостанала и все по-изоставаща “велика държава” спрямо своите победители в състезанието по привлекателност за самите руснаци, които са на трето място ( след турците и поляците) сред чуждите общности в Германия в наше време. Наброяват 1 400 000 души на германска територия. 

Ето за това си мислех насред лятното плажуване и разговора с приятел, който сподели какъв въпрос обичал да задава на русофилстващите българи. “Ако се разболееш от рак в Русия ли ще отидеш да се лекуваш или в Германия, примерно?”. Резонен въпрос нали, защото болният Йосиф Кобзон, когото ни пращат от Москва у нас да надъхва русофилите, пеейки “Моя страна, моя България”, направи чудеса да го пуснат да се лекува на Запад ( мобилизирайки личното застъпничество на Путин ) където е нежелана персона заради пропагандистките си напъни в подкрепа на руската агресия срещу Украйна. 

 

НА СНИМКАТА: Млад германски турист  с български корени на коленете на българския си дядо по време на ваканция на българското черноморие.

IMG_9633

16 мнения за “Стотици хиляди българи живеят в Германия – защо не избраха “руския свят”?”

 1. Не просто Германия а западна Германия.
  Въпреки налетите милиарди в инфраструктура (да види Боко за какви магистрали става въпрос) данъка солидарност, който се плаща от всеки работещ жител на западна Германия, източната част все още (за съжаление) е доста по-назад в развитието си и не е от предпочитаните дестинации за миграция/работа.

 2. В същност много малък процент от завършилите в Русия /Съветския съюз/ имат топли чувства към тази страна. Повечето от хората, които са били повече от една година там, са развили силно чувсво на досада и неприязън, да не кажа омраза.

  Сборищата на язовир Копринка, така ли се казваше, са от хора, които са предимно мелези и техните потомци- баща българин и майка рускиня, строителни работници или дървосекачи от Коми, или военни. Голяма част от тях са родени в България и нямат и следа от руски акцент. Другата част от русофилските сборища никога не е посещавала Русия и няма лични впечатления.

  По отношение на руското присъствие в Германия, много голям процент са с нещо немско в кръвта и са преселенци от Казахстан, където навремето са били депортирани масово техните прароднини. Всеки, който е могъл да докаже такава родствена връзка е получил немско гражданство. Виждал съм цели села от тези хора по поречието на Южен Рейн, които отглеждат единствено лозя /т.н. Път на виното/.

  Разбира се, има и цели пълчища от новопреселили се в Германия руснаци. Те са предимно в по-големите градове и руска реч по улиците не е рядкост/ имам лични впечатлевия от Франкфурт например/.

 3. Вождовете на Велика рассия, сега и преди оплюваха запада като загниваш капитализъм , който трови младежта на бившия соц-СИВ,а таваришите и нашите мили другари напъват да учат и работят за мръсните КАПИТАЛИСТИ.Срама си нямат с това дебелоочие червените капиталисти-другари,докога, ум неми го побира,въобще сбъркана нация е това комунизъма-социализъма-другари-русофили.

 4. Знам че звучи невероятно, но през годините съм срещал вече няколко души които работят в Англия, а са върли русофили. Сигурно е някакво психично разстройство.

 5. Само идиот може да е хем русофил, хем да работи/учи/живее в някоя западна страна като Германия, Англия, САЩ и пр. Колкот трябва да е тъпо едно същество, за да усеща с кожата си, че в Русия има нулеви перспективи, да избягва тая страна като дявол от тамян, да живее на Запад и пак да е русофил? То трябва да си не просто тъп, ами животински тъп, но да не обиждаме животните – трябва просто да си ментална “совка”.

 6. 95% от българите, които имат отношение с Русия е заради някакъв интерес подплатен от руска финансова или агентурна зависимост. Руснаците вербуват нашите студенти, бизнесмени, учители по руски за да ги направят проводници на руската културно-хибридна политика. Продажниците на България са даже в парламента! КГБ ни е превзело отвътре. Агентите им не са мнозинство, но са на ключови позиции за взимане на решения. Руските агенти контролират бизнеса ни и енергийната ни политика. Имат пари за корупция. Положението е трагично! Без западна помощ и основно американска – нямаме шанс срещу проруските олигарси и продажни ченгета във всички служби!

 7. V tazi vryzka ,imam edin priatel .Goliam rusofil i fen na drugaria Putin.Ima edna dyshteria, koiato prati da se izuchi v loshata Britania.I stipendia vzimashe daje,a sega se fryzka che e zavyrshila na zapad! E tova e to oxymoron!

 8. Живея на запад от доста години, първо в САЩ, сега във Великобритания. Преди година, две отворих фейсбук профил с цел да споделя гледната точка на човек живял от двете страни (напуснах България когато бях на около 25). Или начинът ми на представяне на гледната ми точка е сбъркан или има нещо друго сбъркано но не мога да кажа че хората с които съм свързан на фейсбук споделят гледната ми точка. А тя естествено е че трябва да се учим от западняците и че руското влияние ни спъва (накратко казано). И друго, с изненада установх че двама трима от близките ми които също доста време са живели и продължават да живеят на запад са русофили и предпочитат да не критикуват Русия но за сметка на това не пестят критиките си спрямо запада. А са хора с висше образование (за разлика от мене, средниста). Та вече не се изненадвам от русофилски настроените българи живеещи в България при положение че такива живеещи на запад са такива.

 9. Малко статистика (не стъкмистика, както беше, “тогава”)
  Разни БВП-а, 2017 г., в долари:

  САЩ – 19 ТРИЛИОНА ДОЛАРА
  Япония – 4,8 ТРИЛИОНА
  ГЕРМАНИЯ – 3,6 ТРИЛИОНА
  Велика Британия – 2,6 ТРИЛИОНА
  Франция – 2,5 ТРИЛИОНА
  Русия – 1,5 трилиона
  Турция – 849 милиарда
  Холандия – 825 милиарда
  Румъния – 211 милиарда
  Гърция – 200 милиарда
  България – 56 милиарда
  Щат Калифорния – 2,6 Трилиона
  Щат Тексас – 1,6 Трилиона
  Щат Ню Йорк – 1,5 Трилиона
  Щат Флорида – 920 милиарда
  Щат Илинойс – 800 милиарда
  ……

  ЗАБЕЛЕЖЕТЕ:

  Това не са ДАДЕНОСТИ
  Това са НАПРАВЕНИ НЕЩА.
  Америка си е направила БВП, той не й е даденост.
  Дадености са планините и езерата в Америка, моретата наоколо, земи с неща по тях.
  Америка ПРАВИ това.
  България ПРАВИ това.
  Русия прави своето ТОВА, тоже. Но, освен изнасяне на течни горива и оръжия основно, русия НЕ ПРАВИ, И НЕ МОЖЕ ДА ПРАВИ ДРУГО солидно.
  Също забележете, където е свободата и демокрацията, включително в обществата, а и в икономиките и пазарите, там са и големите продукти.
  В допълнение, военният бюджет на Америка за следващата следващата година е 717 милиарда долара, скоростно одобрен от сенат и конгрес, включително сенатската военна комисия на ДЖОН МАККЕЙН, когото тук почитаме. Военният бюджет също не е даденост – той е НАПРАВЕН от американците, запретнали ръкави, да МОЖЕ да имат такива разходи (да не говорим, че реалните разходи ще са над 2 трилиона)

  В един аспект, разбираме каква ПРАШИНКА сме ние. Какво правим, какво можем.
  По никакъв начин НЕ обиждам страната ни. Просто искам, в такъв аспект, а и по отношение на ГЕРМАНИЯ и темата на ИВО да кажа едното от нещата, как глупашко е в това ни състояние, очевидно дълготрайно, такива като сайдер и курлела да правят това, което правят. Те ТЕГЛЯТ и теглят към света, в който НИЩОЖЕСТВА като тях биват „величани”: светът, в който ДАДЕНОСТИТЕ са ДОРИ ПОВЕЧЕ от тези на Америка, но в който свят ПРАВЯТ НЕЩАТА ПО ДРУГ НАЧИН, и просто правят други неща. Бръкми–самогон-мозъци, съдържат в себе Брадясало-дугински Бръкми -идеи, откъдето идват и Бръкми–производства и начини.

  Но тъй като в Българията, ние си ПРАВИМ сайдери и курлелии, те очевидно ще продължават да векуват и процъфтяват. Заради което, Германия ще продължава да бъде пълнена с хора, търсещи друго.
  Да, знам и аз, че мнозина българи, живеещи на запад, в Германия, Европа или Америка, си остават дори комуняги и русояги. Наистина, това е крайно невързано, ужасно дори. Но все пак, те навярно имат и още друго наум, избирайки този свят, и оставайки там.

 10. Ще се съглася с Йордан Тасев, особено с първия абзац на поста му, от мои лични наблюдения. И ще допълня, че и в любимия ми Лондон през 2005-та, когато го посетих за първи път, ми се уплаши ухото от руска реч.

 11. Пропуснах да кажа, че бюджетът на САЩ за социална сигурност е над 930 млрд долара, по-голям от военния, за здравеопазване над 700 млрд. и тъй нататък.
  Германският бюджет, в него е най-голям също делът на здравеопазване и социална сигурност, те са номер едно.

  Също пропуснах да кажа, че подкрепям мненията тук по “Рада”, оказващ/а се прост руски трол.
  “Всички гледни точки” е една поредна руска измишльотина (тачена от нашенски радио и телевизии, а и мнозина други, жалко), с основна цел ОБЪРКВАНЕ И ЗАБЪЛНИКВАНЕ на мозъците, за да НЯМА никога конкретизиране на истината. И да бъде прокарвана желана “истина”.
  А истината – това е КОНКРЕТНОТО МАТЕРИАЛНО СЪСТОЯНИЕ НА КОЕТО И ДА Е НЕЩО.
  На небето в тази вечер гледам нещо жълтеникаво светещо, извито като дъга: за мен е “луна”, за бабата “геврек”, за внучето “меденка”, за бебето “лампа”: очевидно едно от тия е само истината, не “всичките” гледни точки, или “всяка” от тях.

 12. Някои от нас се учудват /или оплакват/ от присъствието на русофили в западните страни.
  Вместо да се ограничаваме само с констатации,защо не се опитваме да си обясним защо това е така.
  Според мен русофилите там не са чак толкова много, а трябва да се има пред вид,че комунистите,свикнали на привилегии изпратиха много по-масово от другите децата си на Запад.Там за тях,в известен смисъл,привилегиите продължават с добро заплащане,социални грижи,здравеопазване и общества почти постигнали социалистическите идеали.
  Това обаче,което е закодирано в главите на комунистическите потомци-омраза и любов-не се забравя лесно.
  Като си припомним тези неща,ще приемем русофилството като неизбежно болестно състояние,от което се боледува, както у нас,така и в чужбина.
  За щастие болестите се лекуват,или както е в случая,следва летален край.

 13. И още нещо:

  Тримата руски журналисти в ЦАР са били убити като са се “ровели” в мина за златна руда в страната, на която вече е хвърлил око путин и олигархия руска, заедно с местното “ръководство” на страната.
  Още едно потвърждение, на две прости, ясни неща – специфични неща, независимо дали е червена или сега се прави на “патриотична” същата освобождаваща русия.
  Едното нещо е продължаващата, безкрайна линия на ликвидирани критици на руския режим. (то при царския режим е нямяло толкова ликвидирания, колкото заточавания или гонения навън)
  И другото, това е безкрайната лакомия на руския динозавър за ресурси в чужбина. Политика да се храни преяждащо и става най-силен, непобедим. То не е газ и нефт, въглища из Босна, а да може и у нас там при Мариците, пак течни из каспийско и Средна Азия, фосфати из Сирия, злато из Африка, пак газ из Арктика…

  https://www.thetimes.co.uk/edition/world/dead-reporters-were-digging-into-vladimir-putin-and-the-ndassima-gold-mine-56q7sdlgp

 14. Драги СТЕФАН,

  Споделям и подкрепям мнението ви.
  Доста манталитетност, по отношение въобще на русия, както и свързано с копринката, а и нагласяне в “новото” време, включително и в чужбина, ЧРЕЗ привилегиите и възможностите, осигурени от “старото” и останали неразрадени. По-точно “оставени”.
  А това, относно постепенното изчезване на това задгранично русофилстване, едва ли ще стане дълго. То това сегашно състояние е било “бъдеше” преди 20 или 40 години, когато, например, някой може да е мислил, “те като отидат на запад и ще се променят бързо”… но не…
  Не знаем какво ще е след още 20 или 40 години, най-вероятно същото като цяло, за съжаление…

 15. Аз съм Американски гражданин от много години, живял съм в Германия около шест години и в Лондон една година. Искам да ви кажа където и да съм бил съм се сблъсквал с доста наши сънародници та дори които са получили статут а продължават да мислят и да възхваляват онова време когато бяхме роби на ВАТНИЦИТЕ и зависими от БКП гонени от ДС принуждавани да напускаме родината си рискуващи да влезем в затворите или да бъдем застреляни по границите на НРБ. На много от тях съм задавал въпроса какво търсят на запад защо не си стояха у нас в България, или защо не заминаха за ЕВРАЗИЯ и знаете ли какво ми отговаряха (дойдохме да си изучим децата и да взвмем добра пенсия – също тук си живеем много спокойно). Господа да не говирим за тези обикновенни хора които възхваляват КОМУНИЗМА но искам да ви кажа че децата на нашите ОЛИГАРСИ може да се каже че всички са на запад та даже детето на КОРНЕЛИЯ НИНОВА лидерката на БКПБСП се намира в USA. Много от тези БОКЛУЦИ си изпират ОКРАДЕНИТЕ НАРОДНИ ПАРИ в Америка и подържат банкови сметки на запад извън родината ни! Какво можем да кажем -да си РУСОФИЛ а да ползваш благата на ЗАПАДА! Това не мога да го разбера – всичко това е НЕПРОСТИМО те са за ЗАТВОРА!IIC…..oIL.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.