Гърция показа ( на България) как трябва да се държи една независима държава спрямо Русия

 

Че кризата в отношенията между Атина и Москва се задълбочава, както се вижда от отзоваването на гръцкия посланик от руската столица, е видно и без задълбочен анализ. Има обаче една подробност от лаконичното съобщение на гръцките власти за скоропостижното прекратяване мандата Андреас Фриганас, посланик на Гърция в Русия едва от две години, която е повод за размисъл в София. “ Господин Фриганас е отзован в Гърция. Той приключи мисията си в Москва и ще бъде заменен от нов посланик”.

За разлика от Атина, София очевидно смята русофилството на своите дипломати в Москва за предимство, а не за недостатък. 

Както се вижда, не става дума за намаляване нивото на дипломатическото представителство, а за кризисна реакция чрез замяна на един дипломат с друг. Каква ли може да е причината, освен оценка за работата на отзования господин Фриганас, която вероятно не е в крак с твърдата позиция на Атина срещу руската шпионска намеса във вътрешните работи на страната с цел да повлияе на външната й политика? Казано опростено, досегашният гръцки посланик вероятно е  несъгласен с изострянето на гръцко-руските отношения или дори е бил твърде пристрастен към руската гледна точка. 

Ако в тази маневра все пак догадките са повече от фактите, макар и “намекът” да е прозрачен по адрес на оттегления гръцки дипломат и на факта, че Атина няма да толерира отклонение от правителствената й политика в спора с Кремъл, то в предварителното изявление на гръцкото външно министерство няма и помен от “дипломация” в смисъла, който влагаме в термина “дипломатичност”. Заявява се в прав текст, че обявената като реципрочна мярка с прогонването на двама души от персонала на посолството на Гърция в Москва не е огледална мярка, а  решение, окачествено от гръцкото външно министерство като “своеволно и реакционно и не се базира на никакви доказателства”.

Още когато гръцките власти експулсираха миналия месец двама руски шпиони под дипломатическо прикритие и забраниха на други двама да се завърнат в Гърция, в изявлението им по този повод се предупреждаваше, че в посолството на страната в Москва не работят дипломати с “двойно предназначение” и поради това Кремъл не бива да отговаря със същото. 

Гръцките власти съобщиха необичайно подборно за подобни случаи с какво са се занимавали прогонените руснаци: с опити да повлияят чрез подкупи на гръцката политика около промяната на името на Македония и на гръцката патриаршия в нейната политика ( най-вероятно във връзка с готовността й да признае автокефалността на Украинската православна цъква, смятана за “анатема” от Московската патриаршия и нейните началници в Кремъл). 

По този начин гърците негласно предизвикаха московците да извадят на показ нещо сравнимо като аргумент за прогонването на гръцки дипломати. Но както се вижда, нищо подобно не се случва  и това явно разяри още повече гръцкото правителство. Неспособността на Москва да постигне истинска реципрочност в обвиненията потвърждава основателността на гръцката теза.

От реплика на опозиционната гръцка партия “Нова демокрация”, която на пръв поглед е критична към изострянето на връзките на страната с Москва, се подразбира, че гръцкото общество е раздразнено и от нещо още по-неприемливо в руското поведение от гръцка гледна точка: дружбата на Путин с Ердоган. ”Нова демокрация “ изрази “голяма загриженост” от факта, че руският премиер Медведев е споменал неприемливо “Турската република Северен Кипър” в неотдавнашно интервю за руския вестник “Комерсант”. 

Колко типично за Кремъл: разиграва “турската карта “ и срещу Гърция, когато иска да й покаже, че Москва е ядосана! 

По същия начин и Путин обяви на 1 декември 2014 г. преименуването на “Южен поток” на “Турски поток” именно по време на посещение в Анкара – с явната цел на “натрие носа” на София, която се видя принудена да спази изискванията на ЕС, а не на Русия за строителството на тази примка за Украйна. С тази разлика, че  София никак не се засегна, а продължи да се умилква на Москва. 

 

… Гърция непрекъснато се стреми към добри отношения и сътрудничество със своите съседи с цел да разреши дългогодишни проблеми като този с името, в полза на себе си, на Балканите, на Европа и на всички народи.

В момента Русия изглежда не е в състояние да разбере принципните позиции на гръцката външна политика. Тя започна да се бие като другар по оръжие с Турция, предоставяйки й редица улеснения в сектора на сигурността и изглежда постоянно се дистанцира от позиции, съответстващи на равнището на приятелство и сътрудничество, което характеризира гръцко-руските отношения през изминалите 190 години. 

Русия изглежда не разбира, че Гърция има свои собствени интереси и критерии в международната политика. В този контекст човек трябва да прочете решението на Русия да изгони персонала на гръцкото посолство в Москва”, се посочва в изявлението”, се казва в официалното гръцко изявление. 

В едно обаче гръцката дипломация греши, отбелязвайки:

“Искаме да напомним на руските ни приятели, че никоя страна в света няма да толерира опити да:

а) подкупи държавни служители,

б) да подкопае външната й политика и

в) да се намесва в нейните вътрешни работи”.

Има такава страна. Тя граничи на юг с Гърция и политиката й към Русия граничи също така с онази, която НРБ водеше спрямо Северната империя на злото.

 

24 мнения за “Гърция показа ( на България) как трябва да се държи една независима държава спрямо Русия”

 1. ПРОЕКТОЗАКОН ЗА ЛУСТРАЦИЯ в РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

  “На Президентски, Парламентарни, Кметски и Общински избори не могат да се явяват следните лица:

  1. Заемалите щатни длъжности до 1990 в апарата до БКП до ниво Партиен секретар включително.
  2. Заемалите щатни длъжности до 1990 в апарата на ДКМС до ниво Комсомолски секретар включително.
  3. Заемалите щатни длъжности до 1990 в апаратите на БЗНС и ОФ.
  4. Щатните служителите на КДС.
  5. Щатните и нещатните сътрудници на КДС.
  6. Членувалите в русофилски организации след 1990.

  Изброените лица не могат да бъдат и държавни и общински служители.”

  Докато не бъде приет такъв Закон от Народното събрание, България формално ще е член на НАТО и ЕС, но практически
  София ще е център за подмолна руска дейност против тях. Да не припомням как полк. Гундяев се кара на Президента ни, как той и Премиерът ни се надпреварват да искат сваляне на Санкциите за окупацията на Крим и как Путин редовно обижда България без отговор, че ме е срам.

 2. …граничи на ЮГ с Гърция… или Гърция граничи на север с нея…
  Най доброжелателно уточнение!

 3. Все пак не трябва да забравяме ,че Ципрас има някакви политически идеи и кариера, докато винету е само милиционер, който има само едно , единствено нещо, което е “политическото” в него, и то е – да козирува на начальниците си!
  Няма значение дали са милиционерски начальници, или не са. Докато има някакви началници, милиционерите ще ги “слушкат” и “папкат”, дори и вече да НЕ носят милиционерската си униформа.
  А какво друго остава за милиционерският “вождь” винету?!?!? Той е усвоил както ПОРЦИОНното “усвояване” и от своите начальници, и от своите ментори -тато ди тути каскети и …. и Кобурга….
  А в същото време МУТРОмилиционерският вождь винету от 10 години вече и раздава СУДЖУКовите си ПОРЦИИ на своите си КАЛИНКИ и ОБРЪЧи……
  Това е ЕДИНСТВЕНАТА “пОлитика” на СУДЖУКоКРАСНОкожият вождь винету – ПОРЦИОНнаТА “пОлитика”!!!
  Това е РАЗЛИКАТА дори между ултракомуниста Ципрас и ултрамилиционерският “вождь” – винету!
  Ципрас няма начальници, а калинкоКРАСНОкожият милиционер винету НЕ може без своите начальници!
  Още като генсек на милицията руските шпиони започнаха да се месят във вътрешните работи и “партиите” в НРБ, след като преди това бяха изгонени поне трима шпиони на Путлер , заедно със техните “български” ятаци, и също бяха изгонени още повече от “добре облечени бизмесмеми” от путлеристките ОПГ.
  А , след като Боко беше назначен за генсек на милицията и “добре облечените бизнесмени”, и КГБ, и путлеристките ОПГ вече нямаха никакви проблеми на “територията” НРБ!
  И сега ,след като през последните 20 години мутромилиционеропитека винету беше и генсек на милицията , и “кмет” на София, и дори премиер на НРБ , пАсолството на Путлер в НРБ е с такава “численост” , че едва ли има много общо със “дипломатическата” служба.
  И за това просто трябва да се изгонят ВСИЧКИТЕ путлеристки шпиони, докато се достигне равен брой дипломати между НРБ и путлеристкият рай(Х)!
  А и реално погледнато НРБ няма голяма полза от посолство в мАсква, защото се вижда че Путлер не иска да поддържа нормална търговия, и това се вижда от над десетократно по-ниският “износ” на НРБ към путлеристкият бандитустан!
  Следователно в мАсква може да се остави най-много един посланик, и съответно в София СЪЩО трябва да остане САМО 1(ЕДИН) пАсол на Путлер , и един чистач/ка , която трябва едновременно и да го държи под око ,за да бъде контролирана и тотално ограничена шпионската му дейност в НРБ!
  Всички други “сътрудници” и “аташета” в София – чЕмодан-вАкзал-Сибирь…..
  Както направи Ципрас в Гърция!
  Но Боко Тиквата едва ли може да се мери с гръцкият си “колега”, той си е само и единствено назначен от начальниците си милиционеропитек…..
  Особено след “посещението” в мАсква и на винету , и на решетниковият ()резидент, в края на май , при техният “върховен” начальник Путлер…….

 4. Все пак Гърция е люлката на демокрацията! А България така и си остава Заддунайска губерния – поне докато я “управлява” пожарникарят-милицонер Бойко Борисов!

 5. Допълнение към ПРОЕКТОЗАКОНА ЗА ЛУСТРАЦИЯ.

  7. Наследниците на АБПФК.

  Защо и наследниците ли? Защото точно тези наследници на Активните борци срещу България по време на престъпния комунистически режим ползваха нечувани в цивилизования свят привилегии за всичко. Затова.

 6. Поздрави на ИВО отново за професионално коментираната тема, която не само така не се коментира във все още нашенските “сми”, но и не се споменава по някакъв разбран начин.

  Между другото, русия тук играе двойна игра.
  Заради надървянията на Турция, укрепва военното сътрудничество Гърция-Кипър-Израел
  https://www.wsj.com/articles/turkeys-rise-sparks-new-friendship-between-israel-and-greece-1532170802
  Кипър, Израел, Гърция се захващат за по-силно сътрудничество, спрямо Турция
  https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5293828,00.html
  Русия подкрепя триъгълника Гърция-Кипър-Израел по отношение на природния газ под морското дъно
  https://jamestown.org/program/russia-backs-greece-cyprus-israel-triangle-against-turkey-on-offshore-gas/

  Но факт е, че Гърция, която исторически и политически поддържа една трайна линия на близки отношения с Русия, САМО НЕЩО ДА СТАНЕ, И ОТСТОЯВА ТВЪРДО НАЦИОНАЛНИТЕ СИ ИНТЕРЕСИ. ВКЛЮЧИТЕЛНО И СЕГА!
  Има един празник там, “голямото ‘не'”.
  Επέτειος του Όχι.
  Megalo Ohi Day.
  Който знае, знае…
  Гърците не “обичат”, глупашки и будаляшки. Никого. Няма при тях “освободителка русия”, няма да я държат за оная и работа, и да я лижат по другата работа. Макар русия пряко да се застъпва за Гърция, Заедно с Великобритания и Франция, и Точно чрез трансбалканската война 1828-1829 г., и Точно чрез конференцията сред нея, ЗАЕДНО С ТЯХ ДВЕТЕ, да се Даде Спешно Независимост На Гърция. Без никаква руско-турска сепаративност във война, а В ПЪЛНО СЪГЛАСИЕ С ЕВРОПЕЙСКИЯ ХОР ОТ ВСИЧКИ ГОЛЕМИ СТРАНИ.

 7. Самият Благоев (Дядото), родоначалник на Българската Комунистическа Партия, е казал, че русофилството е болест. Но днес виждаме, че това не е просто болест, а тотално увреждане на мозъка.

 8. Цените на газта и православието са част от инфраструктурата на руската „мека сила”. Г-н Инджев неотдавна тук писа по тази тема. Опитите на Русия за влияние по линията на православието в Гърция и Украйна са обречени на неуспех.

 9. “…позиции, съответстващи на равнището на приятелство и сътрудничество, което характеризира гръцко-руските отношения през изминалите 190 години.”
  Това ще рече от 1828 година.Aми ний?
  Коя година от 1878 г. насам, да вземем да сложим за показалец на руско-българските отношения..Ту тъй, ту иначе..
  В сегашно време никой не се надява на Борисов да следва национална политика спрямо Pусия ,понеже такава липсва.
  Hе е на добре обаче дa се прави на разсеян и за други подробности от ежедневието.
  Повелителя на Западните Балкани и досега не е настоял официално пред Белград дa екстрадиpa Цветан Василев .”Банкера на годината” обвинен в престъпления за милиарди си почива на около 350 километра от България.
  Прокуратурата от кумова срама скалъпи нещо, нo и тe и всички участващи се надяват всичко да се проточи и забрави.
  Нали в крайна сметка е ясно кой губи и кой печели от тая афера.
  И на децата е ясно, кaк и кога ce наду КТБ и кaк ce спука, нo и те ще плащат грешките и безхаберието на Доган,Станишев ,Кобурготски, Борисов…

 10. Технологията на Злото. Съветския опит, който съветските съветници бързо внедриха в България след окупацията ѝ от Червената армия. Първо в Народния дом до Лъвов мост, после навсякъде. Гледайте и вие, русофили – филмът е руски.

 11. Като кагебист, кремълското джудже вероятно това има предвид като казва, че разпадът на СССР е най-голямата трагедия на ХХ век.

 12. Великолепната шесторка стои твърдо зад “русофобското” поведение на “ултралевият комунист” Ципрас. Представяте ли си колко трябва да си тъпо неадекватен, визирам, кремльовци, лъвове, титани, за да накараш точно Гърция да предприеме горните драстични мерки. А баце и пРезидент Фърчилков, кога. Питам аз и отговор не чакам.
  https://www.gazeta.ru/politics/2018/08/10_a_11892295.shtml

 13. Този “Мегало Охи Дей” /Голямото “Не”/ не е “един празник там”, а националният празник на Гърция.Денят “Охи” е 28 октомври. На тази дата през 1940 г. Метаксас казва “Не” на ултиматума на Мусолини. От гърците се иска или да разрешат на войските на Оста да влязат в Гърция, заемайки стратегически позиции срещу англичаните, или ще им се обяви война. Гърците излизат по улиците със скандирания – “Не”. Следва окупация, партизанска борба и пр. /Както и в Югославия/ А някои ревниво и с ирония казват за тях – “любимата на Чърчил Гърция”. Естествено, че му е любима. Както въобще на запада. Където Гърция стои гордо и със самочувствие и откъдето никога не е излизала. В България нещата са коренно противоположни. Сателит на хитлеристка Германия, после сателит на сталинска Русия.Нищо чудно, че истаблишмънтът е проникнат тотално от руско влияние. Че и съответните служби.Когато преди време военният министър Ненчев само намекна за предлаган му подкуп от руснаците във връзка с авиацията веднага стана клиент на прокуратурата. В Гърция няма нужда някой високопоставен чиновник да намеква каквото и да било.Прокуратурата и съответните служби си знаят работата. И са дали основание на външното министерство да изгони съответните шпиони. И няма страшно, че на Ципрас ще му спретнат “протести за тока”, примерно. Защото няма кой да поведе лумпените /каквито има и там/ И няма опасност Ципрас да иде в болницата с високо кръвно. Както българския му колега.

 14. Някои тук споменават “Гърция люлката на демокрацията” (докато тука “не”) и “Ципрас с политически идеи и кариера” (докато боко и тука “не” или “няма/малко са такива”).
  Според мен, не бива да се търсят все външни виновници. Външни детерминанти. Все нещата при нас да са предопределени отвън – от външни причини, пречки и т.н. Т.е., ако външното въздействие е било друго, и ние ще сме щели да станем други, по-готини, по-оправни, по-успешни в историята. Има едно мъдро определение от един британски държавник: “Не обстоятелствата създават хората, а хората създават обстоятелствата”.

  Всичко си е у нас. Независимо дали сме имали или нямали цивилизация като гръцката/римската, или политически ерудити като не-боковци. (веднага ще кажа, че е имало в историята ни и днес има такова цивилизационно преливане и такива хора, но са очевидно малкто на дял/брой, и винаги в малко малцинство, за разлика от другите, “боковци и сие”, които продължават да преобладават, затова се успешно възпроизвеждат и избират, надделяват и т.н. – представям си на ЛЕВСКИ как също му е било трудно…).

  Не е ли по-важно преобладаващо наличие (каквото тук няма) на здрав разум и нормално отношение към централни проблеми, като русия. Защо него трябва да го има ТОЧНО в зависимост от такава цивилизационност или наличие на политици?
  Балтийските нации имат МНОГО по-нормално отношение към русия, реалистично и т.н., БЕЗ да са имали цивилизационност, държавност, политичност, в продължение на МНОГО векове. ЗАРАДИ това, в балтийските страни Кпсс е обявена за ПРЕСТЪПНА И НЕЗАКОННА, както също за престъпен и незаконен е обявен КГБ, с ВСИЧКИ последващи последици вътре в страните им.
  Израелците имат същи отношения към подобни външни държави и проблеми, ПОВЕЧЕ ОТ РЕАЛИСТИЧНИ И НОРМАЛНИ, след като държавата им е създадена през 1948 г., а преди това са нямали своя държавност и реална нация в продължение на НАД 15 ВЕКА. ТА ТОВА Е ПОВЕЧЕ ОТ ИЗВИНЕНИЕ, ако погледнем нашите извинения и търсенета на външни виновни. Те са били под “робства” и командвани от: асирийци, вавилонци, персийци, гърци, римляни, араби, фатимиди, селджуци, османци, кръстоносци, мамелюци и много други, ПОВЕЧЕТО от които унищожавали на място вярата и храмовете им, колкото може – още едно “ИЗВИНЕНИЕ”.

  Дали има една усреднена политичност и визия и политическа култура, това си го има или няма в населението. Има много по-необразовани средно народи от българския, например в Близкия Изток, и ИВО би го потвърдил, но НЕЗАВИСИМО от това, сред тях битува една реалистична ежедневна политичност, свързана с техните, националните и политическите ИНТЕРЕСИ, много на място, твърда и точна.
  Такива неща, или ги няма в хората, или ги има.
  Различни хора реагират по РАЗЛИЧЕН начин на ЕДНИ и същи ситуации – в историята, при конфликти, при голееееми мащабни проблеми, а и при дребни неща, на улицата, в къщи и т.н.
  Вече чувам реплики “да, ама израелците са такива и такива, те така и така, при тях не е като тук, а е било така и така”.
  Много просто: това също е потвърждение на думите ми, че и ние и други, са “такива и такива”, но не “онакива”.

  С други думи, отново, намирам проблема в самите нас.
  А с трети думи, намирам изложеното и разискваното от ИВО за много точно.

 15. Гърция и Македония са подготвили още по-категорично противодейсвие срещу путлеристките “дипломати”, КРИВОславните му чекистки “монаси” и путлеристките “бизмесмеми” от путлеристките ОПГ:
  http://sprotyv.info/ru/news/kiev/kak-rossiyskiy-pravoslavnyy-oligarh-savvidi-i-drugie-pytayutsya-kachat-balkany
  Както се вижда след Лукойл-Румъния, сега ще изхвърлят и Лукойл-Македония, заради финансови машинации,корупция, мошеничество и кражби!
  И освен с бандитизъм Лукойл се занимава и със ШПИОНАЖ в полза на Путлер.
  Само в НРБ Лукойл продължава да разширява своят бандитски монополизъм и путлеристки шпионаж, но няма никаква реакция срещу това нито от МУТРОмилиционерскиятр вождь винету, нито от неговата ОПГ-ДАНС.
  Даже винету прие ЛОБИстки закон срещу търговците на горива в “подкрепа” на Лукойл-Бургас ,заедно с своите “коалиционни” путлериоти, и с “опозиционните” си ортаци от БКП и ДПС!

 16. До Рада. Православието не е измислено от Русия. Не е измислено от Украйна. Не е измислено от Гърция. И въобще не е измислено. То е резултат от друга дейност на чисти и добри хора и висши сили. Като свързвате Православието с Руско оръжие вие сами вредите на себе си, защото Православието е добро дело а не е лошо дело. Православието учи човека да обича ближния като брат и сестра. Затова и православието беше враг номер едно на комунистическите войници. А вие до тях ли ще се наредите? Китай унищожи будистките храмове а нашите комунисти, черквите и манастирите. Запустели са и сега. Ако мислите, че войната в света е заради една или друга идея, много се лъжете. Войните в света се водят от хора, които не обичат, не могат да обичат, не могат и не знаят какво е да прощаваш, да даряваш, да не искаш да бъдеш лидер, за да не лъжеш хората и да те отрупват със хвалби и слава, да получаваш плътски удоволствия и наслади от които духът ти да се поквари. Всяка война е за смърт и носи смърт. Във всяка война се прилива кръв и се убиват хора. Какво общо има Православието с това? Както е водата за огъня, така е и Православието за военолюбците. И по тези причини има толкова много врагове. Никой не е успял да го унищожи и никой няма да може, защото е истинско. А който иска да го ползва за войни си намира наказанието.

 17. Статията е толкова точна, аналитична и стилистично издържана с този изискан финал, че си струва да се направи и малката замяна на “Анита” в първото изречение с “Атина”.

  С най-добри пожелания!
  Нестор

 18. До DO RADA

  Погрешно се обръщате само към Рада. Има и други засегнати.
  Вие казвате: “Православието не е измислено.То е резултат от друга дейност на чисти и добри хора и висши сили “. Кои са тези чисти и добри хора и висши сили предполагам, само вие си знаете.
  Днес православието е знаме на съвсем знайни сили при прокарването на ясни завоевателни интереси. Със съшата цел националсоциалистите в Германия издигнаха знамето за “чиста арийска раса” и видъхме до какво ни докара това.
  Православието е християнство,но тези които го развяват не говорят за за християнство,защото търсят разделение с другите християни от омразния за тях Западен свят.

 19. към – “DO RADA”:
  Преди имаше един “религиозен” коментиращ, който досаждаше също като вас с притворното си православие.Което той излагаше на показ по всякакви теми , които даже на са свързани с религията.
  И тъй като постоянно тролстваше в блога на г-н Инджев , използвайки религиозните си “разбирания”, и това прунуди г-н Инджев да изключи този коментатор от блога си.
  Да не би вие да сте същият този отхвърлен коментатор, който сега се подвизавате като анонимен коментатор?
  Няма смисъл да търсите тук някакви противници на своето си православие!
  Тук критикуваме използването на православието за оправдаването на империалистическите и военните престъпления на чекистката хунта на Путлер ,който НЕлегитимно е заграбил цялата власт в руската федерация, и нарушава международни отношения ,чрез хибридна военна агресия в Украйна,Сирия, ЕС, САЩ , Черна Гора , в Африка , Македония и т.н..
  Ако искате да коментирате само религиозни теми , този блог не е най-подходящият за това!

 20. До Стефан. От Ваш цитат “Кои са тези чисти и добри хора и висши сили предполагам, само вие си знаете.”. Съжалявам, че съм Ви засегнал но няма нищо лошо да повишите културата си, защото горния Ви цитат показва недоброжелателство и невероятна неграмотност, която е подобна на тази на младите партизани, които едно време стреляха по иконите в Църквата, биеха поповете и пускаха овцете да спят там. Към последния коментиращ само ще кажа Браво !! и нека погледнем гредата в собственото си око а после да търсим сламката в чуждото. Повече няма да кажа но съм сигурен, че Вие Господине си го знаете!

 21. Ако Стопанинът позволи, една приятелска забележка към колегата “Скъсване с Русия!” – принципно сте прав, но не е нужно да си открива топлата отново. През август 1945 г. в победена нацистка Германия се приема Законът за денацификацията. Той е изключително простичък, пределно ясен и кратък, само страничка и половина. В него е достатъчно “денацификация” да се замени с “декомунизация, лустрация и конфискация на награбеното през последните 70 г.” и сме готови. Ех, летни мечти…

  На Стопанина респект!

 22. От уважение към г-н Инджев никога не съм си позволявал да ползвам блога му за лични обиди към когото и да е било,и отказвам да отговарям на такива.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.