БЕЛГРАД ВСЕ ТАКА НАМИГА НА МОСКВА, НО В ПАУЗИТЕ ГЛЕДА НА ЗАПАД

 

Не авторът на този текст е и автор на обобщаващото заключение, че руското завладяване на Крим е модел за подражание, който Москва би искала Сърбия да приложи и спрямо Косово. Каза го косовският президент Хашим Тачи миналия януари, цитиран от Ройтерс. Конкретният повод беше инцидент с влак ( подарен от Русия на Сърбия), спрян на границата с Косово от сръбските власти.

Символиката със спрения влак и повтарящите се инциденти на разлома между Сърбия и Косово повдига по-широкият въпрос: защо дори смятаната за проруски настроена Сърбия, управлявана от националиста Александър Вучич, е готова на (почти) всичко по отношение на жестовете си на солидарност с Русия, но не и да се качи директно на московския влак, който предлага единствено и само конфронтация по линията на косовско-сръбския спор?

Вече близо от година сръбската дипломация, начело с Ивица Дачич, дава сигнали, че Белград е готов на нещо по-малко от възвръщане на своя суверенитет върху бившата югославска провинция. Без да използват самата дума подялба, управляващите в Сърбия явно сондират почвата за възможен компромис от подобен характер, чрез който все пак да запазят частично достойнството си на победената страна на принципа “ по-добре малко, отколкото нищо”.

Макар от косовска страна да продължават да отхвърлят официално тези опити за прелъстяване и размяната на територия със Сърбия изглежда все така невъзможна поне поради позицията на Прищина, в Москва изглежда се разтревожиха, че сръбските им клиенти могат да последват по някакъв начин примера на останалите балканци в региона – от Черна гора до Македония, които нанесоха серия от геополитически удари по политиката на Кремъл чрез избора си да се сближават все повече със Запада.

Москва реши да демонстрира “мускули” по доста неподходящ начин, изпращайки на окуражаваща властите в Белград мисия не друг(а), а Мария Захарова. Говорителката на руското външно министерство, известна с доста ексцентричното си поведение и непремерените си приказки, напомни на всички в сръбската столица, че Москва е против Косово да бъде разделяно на етнически принцип и че “уважава сръбския суверенитет” над бившата югославска провинция. С други думи, тя даде да се разбере, че московците се изживява като по-големи сърби от сърбите, които сондират почвата за някакъв компромис по косовския казус.

Управляващите в Сърбия премълчаха това предложение за руска мечешка прегръдка до дупка. Не и опозицията обаче – Либерално демократическата партия, която от години пледира открито за присъединяването на страната към НАТО и ЕС, изригна с изявление, че сценарият за решаването на кризата по косовския въпрос няма да бъде писан в Москва.

На пръв поглед съпротивата в Косово срещу размяна на територии и население изглежда мотивирана от неотстъпчивостта на косоварите, малтретирани десетилетия наред от югославските власти, доминирани от сърбите. Въпросът обаче е още по-сложен за преодоляване, защото става дума за създаване на опасен прецедент и то тъкмо на Балканите, регионът в Европа с отворените рани от сблъсъците по съседски, какъвто беше и конфликтът на косоварите с Белград на финала на на разпадането на Югославия, когато се “оказа”, че едва ли не само на  говорещите албански жители не беше позволено да се обособят в своя отделна държава, подобно на хърватите, словенците, македонците и на самите сърби.

От формална гледна точка Москва ( този път) е на страната на териториалната цялост на Косово, но никой няма съмнение, че тази позиция е мотивирана от опасната аналогия с Крим. Там също има национални малцинства, които могат да поискат отделяне, както миниатюрната сръбска общност от 50 000 души в Северно Косово в района на Митровица.

Едно е ясно: че няма ясна перспектива за истинско помирение, без която няма и истинска надежда за опитите на Сърбия да напусне губещата орбита на руски сателит, последна крепост на руското декларативно влияние на Балканите. Путин и Вучич не могат да се наситят на взаимни срещи. Предстоят и нови до края на тази година, като се очаква през ноември Белград пак да посрещне руския президент с военен парад. И все пак…

Фактът, че външният министър Дачич вече открито говори за някакво компромисно решение с Косово- поради липса на по-добра възможност, явно тревожи Кремъл, че може да си причини поредния, ако не и последния автогол в мача със западното влияние в Западните Балкани. Защото сърбите, подобно на българите и гърците, може да имат всякакви исторически сантименти ( основателни или не) към Русия, но са преживели своя европейски ренесанс още през 19-ти век и едва ли ще продължават вечно да угаждат на руския вкус към противопоставяне със Запада чрез чужди пионки, пропускайки последния вагон, на който могат да се качат в тази посока с риск да загубят нещо повече от територии, както вече стана преди 19 години. Те просто ще пропуснат историческия шанс да поправят грешките от националистическия данък, платен за авантюрите в периода на закъснялата кончина на сръбската версия на комунизма под водачеството на Милошевич.

 

12 мнения за “БЕЛГРАД ВСЕ ТАКА НАМИГА НА МОСКВА, НО В ПАУЗИТЕ ГЛЕДА НА ЗАПАД”

 1. Интересна и важна тема, от ИВО, отново, поздрави, и пак както трябва представена!
  (и пак “нашите” “сми” ги няма никакви по нея…)

  Ще преглътнат сърбите. Говорил съм и с много младежи сърби. Младото поколение е повече склонно. Разбира се, става въпрос предимно за малки корекции и размени. Много повече реалистично и компромисно то, също така, е настроено спрямо ЕС, а и Америка и НАТО.
  Накратко, нещата май отиват натам. Т.е., и Сърбия ще създаде предпоставки, изчисти свои авгиеви обори, за членство в ЕС. Както го направи вече и Македония.
  Та Сърбия е свързана с Европа солидно, и отдавна.
  Освен това, тия приказки за корекции на границата и евентуални териториални размени, от месеци се коментират по международни медии (не “сми”) и наблюдатели, само положително. Което ще рече, че има толерантност и там някъде из Брюксел, а и отвъд океана, и другаде.
  Но не и в русия.
  Едно отиване на Сърбия към ЕС е малко, донякъде изгубване на този верен ценен съюзник.
  Но няма начин, ще ДУХАТ русняците още една чорба, балканската сръбско-евросъюзна… и ще си останат да си папкат своя ПОМИЯРСКИ постеп борш… дали вовеки веков??
  Но, и да не забравяме, Сърбия продължава да се въоръжава с руско оръжие, включително самолетчета мигове и оръдия, а и сърбите с техни десе-офицери, помогнаха на русняците да спретнат двата балкански кандидат-преврата, в комшийска Македония, и недалечна Черна гора…

  Тачи “за” размени и гранични корекции
  http://www.balkaninsight.com/en/article/thaci-s-corrections-call-raises-spectre-of-kosovo-s-partition-08-02-2018
  Вучич “за” размени и гранични корекции
  https://www.aljazeera.com/news/europe/2018/07/serbia-proposes-territorial-swap-kosovo-180726111410291.html
  И т.н.

 2. И за да продължи истината, цялата истина, само истината да триумфира най-сетне, рецептата е една.
  Eто едно от средствата да постигнем целта която всички тук желаем силно-с цялото си сърце и душа-България да бъде несравнимо по-добро място за живеене. Книгата на Иво да стигне до всеки български дом в който евроатлантическите ценности не са дъвка както е за сите “силни на деня” у нас днес. Нима има по-чудесен подарък от “Измамата Сан Стефано”.
  И още!
  И за да продължи истината, цялата истина, само истината да триумфира най-сетне, рецептата е една.
  Eто едно от средствата да постигнем целта която всички тук желаем силно-с цялото си сърце и душа-България да бъде несравнимо по-добро място за живеене. Книгата на Иво да стигне до всеки български дом в който евроатлантическите ценности не са дъвка както е за сите “силни на деня” у нас днес. Нима има по-чудесен подарък от “Измамата Сан Стефано”.
  И още!

  ivo.bg/подкрепи-блога/

 3. Това-да! По темата, по глобално но дава прекрасен начин да се разбере безизходицата на кремльовци, лъвове, титани които искат да “оправят света”.
  https://www.ehorussia.com/new/node/16765

 4. Русия води различни политики в различните краища на света, някъде е за оставането на територии, някъде против – според интересите си. В случая с Косово руснаците са наясно, че връщането му към Сърбия е невъзможно, отцепване на територията със сърби северно Косово е също малко вероятна защото ще създаде прецедент. Затова руската политика е да създава хаос и напрежение в отношенията между сърби и албанци, в Македония да подкрепя разделение, в България да подкрепя русофилите и корупцията, да подкрепя Ердоган срещу САЩ и Гърция…. с други думи Кремъл освен да сее хаос друго не може. Един престъпен режим със смешна говорителка Захарова друго не умее. Черногорците обаче показаха как трябва да се борим срещу тях – със здрави служби и близко партньорство със съюзниците от НАТО. Въпроса е КОИ контролира службите.

 5. Мнение под долната статия.
  “Неотдавна, сенатор Кенеди, след пътуване в Русия, каза, че за кремльовци са необходими три неща – власт, пари и статус. Властта я притежават, пари-бол, а колкото до статуса, който обезпечава признанието и легитимноста им на планетата, ерго сигурноста, положението е “хуже губернаторское”. Не искат и не искат проклетите западняци да признаят равнопоставени на себе си никой от тях, нито като световен лидер, нито като елитен бизнесмен. Опитват се непрекъснато по всякакви начини да купят горният статус.
  Никога обаче няма да ги приемат в техният кръг, както никога не приемат мафиот в приличен дом.”

  п.с. от мен
  Абсолютно пред същата дилема е изправен и наш баце. Как да харчи краднати между 5-7 милиарда евро без да го застигне опустошителната магнитната буря отвъд голямата вода.

  https://cont.ws/@Douglas/1029375

 6. Междувременно:

  Новият начин на живот във Венецуела продължава да намига на “българските” социалисти и всичките там, радетели на московията, а те са и всичките управляващи днес.
  Живей си на опашката. Чакай си там, с дни и седмици. Можеш да си спиш и пърдиш на спокойствие. Все един ден ще дойде реда ти. Да си купиш едно парче салам или хляб или ольо. Приказвай си междувременно колко лоши са американците, фърляй книгите на ИВО за изгаряне, като при национален и комунистически социализъм, приказвай колко е велика русия, и тъй нататък. Живееш си в равна за всички бедност, нищо че под краката ти, стъпил си на огромно море от нефт.
  Нема лабаво… държим социализма, нашта партия управлява, милите хора са на власт, останалите суха ряпа да ядат, а и да земат да се махат извън страната.
  Каква романтика… беше и пак я има…
  Новата реалност, в страната със социалистическа власт, създадена основно от Чавес, наричащ Америка “сатана”, и Мадурко, наричащ я “змия”, е такава: СЮРРЕЛИАСТИЧЕН ЗА ОСТАНАЛИЯ СВЯТ ЖИВОТ, ПРОТИЧАЩ НА ОПАШКИ…:
  https://bbc.in/2Ow53Wq
  https://bit.ly/2BgwIJB
  https://bit.ly/2MI4Xea
  https://bit.ly/2Mn4aCn
  ….

 7. Допълнение към написаното от AWACS за Венецуела. Взето набързо от нета.

  Съществуват огромни нефтени запаси във и около езерото Маракайбо. Днес Венецуела заема 3-то място в света по износ на нефт. Дневното производство е приблизително 3,2 млн. барела. На тази база силно се развиват нефтохимията (1/3 от добивания нефт се преработва в страната) и корабостроенето. Двата големи града на брега на езерото – Кабимас и Маракайбо, също процъфтяват благодарение на тези отрасли.

  Венецуела се превръща в една от най-развитите и богати страни в Южна Америка.

  След 2002 Уго Чавес се сближава с Куба и Русия. През 2008 година във Венецуела са проведени военноморски учения, в които участва и руският ракетоносец от клас „Киров“ – „Петър Велики“.

  10 години по-късно Венецуела пред невиждана криза. 1 милион процента инфлация – това е прогнозата на Международния валутен фонд за страната. Хиперинфлацията може да бъде сравнявана с тази във Ваймарската република след Първата световна война.

  Днешният президент Николас Мадуро по професия е автобусен шофьор.

  Един туит от Венецуела привлече вниманието на хора от целия свят. Университетски преподавател публикува скъсаните си обувки и без срам заяви, че са му необходими четири заплати за да ги занесе на обущар.

  Така че Сърбия добре да си прави сметката. Сериозно обвързване с Русия гарантира бърза мизерия.

 8. Ако има някой виновен за сегашните спорове за Косово , то това е единствено и само Милошевич, който ПРЪВ наруши международните граници ,като нахлу в Словения и Хърватска, а в Босна извърши още по-голям геноцид и окупация на по-голямата част от територията на тази република.
  Той доведе и до военните действия в Косово.
  Той е балканският Путлер , и разчиташе на военната и КОНТРАБАНДНАТА “помощ” от “демокраДа” ельцин, и от своите “партийни” другари от ДС и БКП ,които нарушаваха ембаргото срещу СФРЮ, и НАТРУПАХА милиарди от масовите убийства в СФРЮ, извършени от милошевските военнопрестъпници.
  Без него ,СФРЮ можеше да влезне в ЕИО преди другите соцколонии на СССР, и тогава сърбите нямаше да загубят Косово, и нямаше да има ембарго, което щеше да помогне и на другите балкански страни по-рано влезнат в ЕИО и НАТО.
  Само заради желанието на Милошевич да остане диктатор в Сърбия и бившите югорепублики, той наруши ПРЪВ международните граници, извърши геноцид на много стотици хиляди, и още милиони станаха бежанци и гастарбайтери във “вражеският” Запад. Това доведе и до засилването на икономическите кризи във другите балкански “държави”, като НРБ, които още не бяха излезнали от фалитите , след 1989г..
  Така че сърбите първо трябва да погледнат “наследството” ,което им остави Милошевич, и да не избират отново ,и отново същите милошевски шовинисти, които разпалиха юговойните.
  На Путлер не могат да разчита , защото е същият военен бандит и тиран ,като предишният им диктатор – Милошевич!
  Освен това в южна Сърбия в Прешево, извън Косово, има още хиляди албанци, така че няма да решат нищо с “подялбата” на Косово. Трябва единствено да търсят по-бързо евроинтеграция и влизане в НАТО. Така ще имат свободен достъп и до Косово ,и до всички държави в ЕС!
  Военнопрестъпник и тиран ,като Путлер не може да предложи НИЩО , освен бандитизъм ,изоставане и военни конфликти.
  Още повече ,че самите сърби си имаха своят Путлер в лицето на Милошевич.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.