Европейската фасада ГЕРБ е спирачка на проевропейското обществено недоволство в България

Както е известно, мнението на ЕС и неговите институции е върховно спрямо бенефициента на европейските фондове България, дължаща своя напредък в инфраструктурата, селското стопанство и пр. именно на милиардите от Европа. По тази причина, макар и с мъка на сърцето, на Борисов и компания им се наложи да подразнят Путин и колкото и да не им се искаше той спря своя проект “Южен поток” за наказание ( на българските лакомници за руски подкупи и държавни поръчки с многомилионни отчисления за черните им каси ), че София се съобразява с изискванията на Брюксел.

Има обаче две области, в които никакви европейски директиви, забележки, препоръки пр. интервенции не помагат да се отпушат ушите на българската администрация и лично на нейния властелин Борисов. Това е необходимостта от съдебна реформа и настояването да се направи “нещо” да се спре спадът на свободата на българските медии.

По тези два въпроса има институционална съпротива и в други бивши съветски колонии. Само че в Полша, Унгария и в Румъния има силна обществена реакция, която може да бъде определена като проевропейска. Докато у нас “проевропейското” е обсебен от онези, които го бойкотират тихомълком. Нарича се Партия на европейското развитие на България.

Как да се обявиш в България за борец за прилагане на европейски правила, когато не само управляващите партийци, но и мнозина заблудени от тяхната властова безалтернативност в “дясното пространство”, заплашено от ( уж) лявата конкуренция, автоматично дават подкрепата си продължаващото вече близо 10 години безобразие на заиграването с европейската карта от страна на узурпаторите на европейската идея в България?! 

Политологът Боряна Димитрова заяви наскоро, че в България бунт не може да има защото българите са дълбоко разделени. Това е вярно, но и не съвсем. Има още една причина. Това е европейската фасада на властта, която обезсмисля в очите на мнозинството българи самата идея за противопоставяне на статуквото, представяно с фанфари като най-проевропейското в ЕС. Факт е, че българите са европейски рекордьори по одобрение на членството ни в съюза и тази обществена нагласа е най-доброто властово оръжие за самозащита и имунизация срещу протести, подобни на онези в споменатите по-горе бивши съветски колонии, в които съдебната реформа и свободата на медиите също са проблем на европейското им развитие ( т.е. изоставане или регрес).

Доказателства?

Днес това е например новината, която се опитват да произведат журналистите и изобщо работещите в продадената като “три синджира роби” телевизия Би Ай Ти с отворено писмо до премиера Борисов и останалите ( за пълнеж, защото без неговата намеса нямат никаква тежест в държавата) институции, формално отговорни за нещо като съдействие на медиите в осигуряването на тяхното свободно функциониране. Информират Го, че от два месеца не получават заплати и че телевизията на практика е спряна. Сякаш той не знае…

За разлика от обикновено, когато долавя някаква заплаха за себе си от политическо естество, Борисов не се трогва от телевизионерите в неравностойно положение. Продадени са и да си гледат работата ( т.е. другите телевизии). Позволяваха си да му мътят водата и сега да пият една студена вода. Пък и примерът е назидателен за всички, които гледат от своите медийни килии публичната екзекуция. 

Така е и така ще бъде, докато достатъчно много българи не проумеят, че малкият Путин, какъвто е Борисов, следва примера на своя руски колега по овладяване на държавата и че в тази схема на контрола над медиите се отдава ключове значение. Той е дори по-важен от блокирането на независимото правораздаване по простата причина. От послушните медии зависи дали до публиката изобщо ще достигне истината за несъстоялата се съдебна реформа и за това кой носи вина за нейното осуетяване.

Иначе пострадалите от покупко-продажбата на техния труд журналисти и служители в Би Ай Те са прави да пишат следното до :

МЕДИИТЕ

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НС ЦВЕТА КАРАЯНЧЕВА

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ БОЙКО БОРИСОВ

ПРЕЗИДЕНТА НА Р БЪЛГАРИЯ РУМЕН РАДЕВ

ОМБУДСМАНА МАЯ МАНОЛОВА

ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР СОТИР ЦАЦАРОВ

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА СЕМ СОФИЯ ВЛАДИМИРОВА

ИА „ГЛАВНА ИНСПЕКЦИЯ ПО ТРУДА“

ОТВОРЕНО ПИСМО

Уважаеми Госпожи и Господа,

В телевизия Би Ай Ти трайно се настани тишината. Мълчанието в медиите обаче не е злато. Там, за разлика от старата поговорка, мълчанието означава липса на въздух, а всички знаем какви са последствията от това. Водени от убеждението, че ролята на журналистите е да търсят истината и да говорят, когато тишината буди подозрения, ние, екипът на телевизия Би Ай Ти, се обръщаме към институциите, медиите и обществото, за да запознаем всички с проблема, с който се сблъскваме. Той, за съжаление, не е само наш.

След продажбата на телевизията в началото на годината новият собственик спря всички предавания с презумпцията, че предстоят промени и нова програмна схема. Много от служителите бяха освободени. До миналата седмица в ефир се излъчваха единствено новините. Поради възникнал технически проблем вече и това не е възможно.

Информация липсва, собственикът е неоткриваем, а служителите не са получавали заплатите си за последните два месеца. Продължаваме да идваме на работа в един нефункциониращ и обезкървен нюзрум. От два дни дори достъпът ни до него е спрян. Създалата се ситуация провокира редица въпроси: коя пазарна логика налага подобен развой само няколко месеца след продажбата; защо не получаваме адекватна информация за случващото се; защо телевизия, купена за милиони, няма пари за заплати и спря да работи?

Всяка частна компания, разбира се, има свободата да избира как да се развива и дали да продължи да съществува. Важно е това да не става за сметка на служителите и на фона на нарушени трудово-правни отношения.

Настояваме за адекватни действия от страна на ръководството на телевизията и компетентните органи в държавата. Само така ще докажем, че България е страна-член на ЕС, а не територия от Третия свят. Само фактът, че четете това отворено писмо, означава, че и обществото, и медиите имат много дълъг път пред себе си, преди да се нарекат истински свободни.

гр. София                                    С уважение,

15.08.2018 г.

Екипът на Би Ай Ти

 

16 мнения за “Европейската фасада ГЕРБ е спирачка на проевропейското обществено недоволство в България”

 1. Толкова хубаво го е казал баце: “Всичко е шменти-капели” и “Какво ме интересуват умните, те са толкова малко, на мен другите са ми важни” , че дори многоуважаеният ни съблогар Йордан Тасев не съм чул да реагира на горните цитати. За това пък за журналистите единствено им остава ДГД!
  Бас ловя, че освен с морална подкрепа на малкото останали островчета на свободното слово и то най-вече в интернет никой друг дори няма да им обърне внимание. Та нали банкянското слънце след като са му светнали, че тия от Би Ай Ти “позволяват” отвреме-навреме да се посочва по някое петънце по Слънчо, ТОЙ лично и начело е разпоредил да се вземат съответните мерки. И те, така…

 2. И за да продължи истината, цялата истина, само истината да триумфира най-сетне, рецептата е една.
  Eто едно от средствата да постигнем целта която всички тук желаем силно-с цялото си сърце и душа-България да бъде несравнимо по-добро място за живеене. Книгата на Иво да стигне до всеки български дом в който евроатлантическите ценности не са дъвка както е за сите “силни на деня” у нас днес. Нима има по-чудесен подарък от “Измамата Сан Стефано”.
  И още!
  Светли примери!
  Току що преведох 10лв през Пейпал на г-н Инджев. Реших всеки път когато някой заведе дело срещу него да превеждам (най-малко) по 10лв. Още само 500 човека да се съберат като мен, това са 5000лв, разделени на 5 месеца (колкото трае едно такова дело) и г-н Инджев ще си изкарва по една прилична месечна заплата благодарение на такива мижитурки като Жеков.

  POSTED BY VESELIN | МАЙ 31, 2018, 13:36
  Д. Савова-тя и две нейни приятелки, т.е, 3Х20лв и Роберт Алтънов пък са използвали услугите на Райфазен Банк. Там, превод до 20 лева с уточнение “попълване на сметка” е без таксата от 3 лева.
  https://ivo.bg/%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%B8-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B0/

 3. От началото на т.нар. демократичен преход, т.е. пак от комунисти към комунисти, вече с бизнеси, партии, други бои и т.н., прави впечатление, че не само ОСНОВНИТЕ реформи не се извършват, включителня НЯМА желание да бъдат извършени и НЕ СЕ очертава, тоже, скоро да бъдат извършени, като ПРАВОСЪДИЕ и другите, за които споменава ИВО. Прави също вчепатление, че и ВЕСТНИЦИТЕ И МЕДИИТЕ, които ТРЯБВА ДА ПРЕБЪДАТ, и ДА СЪСТАВЛЯВАТ, КАТО ТИП И КАТО ИСТИННОСТ НА РАЗПРОСТРАНЯВАНАТА ИНФОРМАЦИЯ (а не “сми”) ПОНЕ 60-90 ПРОЦЕНТА ОТ “медийното пространство”, точно ТЕ ПРОПАДАТ, ИЛИ ПО-ТОЧНО Е ОСИГУРЕНО ДА СЕ ПРОВАЛЯТ И НЯМАТ БЪДЕЩЕ.
  В същото време, космато-тлъстите гъзашки медии на пеевски и сие ПРОЦЪФТЯВАТ, ИМАТ ВИНАГИ ПАРИ И БАЗА, осигуряващи ги с десетилетия напред. И доказват непрекъсната свързаност с московката “информационна” “линия”.
  Не попадна ли в Гърчове и пропадна “Демокрация”, не стана ли същото с “Тангра” на КИРИЛ МАРИЧКОВ, не стана ли същото с други като тях!!??
  При победата на комуниста-“социалист” и руски троянски кон, р. радев като президент на избори, тукашни спонсорирани радиостанции тутакси съобщиха как положително това е било отразено от руски медии. На парада по случай т.нар. победа на русия на 9 май т.г., пак такива радиостанции и медии съобщиха, в много много минути, как участхвали хиляди руски войници по паветата, минавали танкове, отгоре фърчали ту-160-та и т.н., т.е. аз трябва да знам пак за руските съветски неща, хорица и машинарии и пропаганди, а да не знам НИЩО за ДЕНЯ НА ЕВРОПА, или все пак КАКВО Е СТАВАЛО И ПО ЗАПАДНИЯ ФРОНТ.
  За съжаление, не можа да отпадне през този период, вече 30 ГОДИНИ (!!) и ИЗКРИВЕНАТА ИДЕНТИЧНОСТНА БИТНОСТ на Българина, оставащ си все още половин руснак. “Денят започва на руски”, както казваше една песничка, и очевидно и сега започва ТАКА, продължава и завършва дори тоже, на този език. За съжаление, видно и тук, в този форум. Очертания на личностни кръгозори. Като флезеш в един автобус или метро, и се поогледаш от 50-ината пътуващи 10-20-те отворени вестници в ръцете им, все са такива с “инфо”, дето излиза от Къдраво-Космато-Сланинестия Задни канали на пеевски. Но пък Влиза и в мозъци на такива читатели, нито те роптаят. Все златки с цици, все тоя оставил оная, все русия и путин, все нещо us-лоши работи, все такова и онакова, допълнително правещо главите КУХИ.

  Междувременно,

  Руско невинно обръщение към Американския народ, преди изборите през ноември, того:
  ХА ХА ХА ХА !!!
  Старички бабки на новите другари, рускини, дащни и с широки… души де. (знам ги аз, повече от 5-10 са минали през мен…)
  Молят американците да се Отърват от Демократическата Партия!
  Господи помилуй!!
  Каква “партийност”, отново и тоже, каква “подкованост”, каква “актуалност”, каква “не-а-политичност”, каква “спонтанна подкрепа на ръководството”, какво “народно единство”, какъв поглед в “реалността” и в “бъдещето”, каква прозорливост, интелигентност, ерудиция!!
  Даже се опитват да говорят и на един език.
  Ще бъдат чути, сигурно… и демократите ще се махнат,.. та да могат тръмписти и републиканци – НУЖНИТЕ НА КРЕМЪЛ – да спечелят междинните в Америка, през ноември тази година…
  Та да може и в БЪЛГАРИЯ ДА ПРОДЪЛЖИ ДА Е ТАКА, ОЩЕ 30 ПЪТИ ПО 30 ГОДИНИ!!

  ДОКОГА БРЕ, ДОКОГА !!??

 4. Би било много смешно,ако не беше много тъжно.
  На кого се оплакват журналистите от убитата телевизия?

 5. Малко за “медиите” в комунистическа Куба.
  Масова радост сред населението: милите хора от властта пуснали интернет за 8 часа един ден, за хора с мобилни в ръка, преди да ЩЯЛИ ДА БЛАГОВОЛЯТ да го пуснат изцяло.
  От кастро-нет – към СВОБОДЕН нет.
  В Америката, досега, има избягали и общо 2 МИЛИОНА КУБИНЦИ. В куба Кубинците са 11 милиона. Един ден, включително и чрез този СВОБОДЕН нет, Кубинците ще го Заврат на кастровци, и ще бъдат СВОБОДНИ – пеят и танцуват СВОБОДАТА, а не измислената и проруска червена революция отпреди 60 години. ДОЛУ!

  https://www.reuters.com/article/us-cuba-internet/cubans-cheer-as-internet-goes-nationwide-for-a-day-idUSKBN1KZ2CB

  На нас нали пак ще “ни правят” Свободна Европа…
  Господи… няма ли правителство, няма ли НАСЕЛЕНИЕ да избере когото трябва в тая мила татковина, та да има и СВОБОДА на словото, СВОБОДА в медиите, СВОБОДА и просперитет за телевизии и ВСЯКАКВИ подобни. Не проруски медии, не проруски източници и поднасящи, разпространяващи метастазите си вече ТРИ ДЕСЕТИЛЕТИЯ !!

  Бялият дом е вече пищисан, щото Ердоган продължава да задържа Американския пастор. Още един враг на СВОБОДАТА, Ердоган, приятел на боко и румко, кланящи му се кат ден. Ердо е бесен, как може един невернически пастор да струва колкото неговата неоосманска ума??
  СВОБОДА няма и в Турция.
  Как да не почувстваш колко ВЕЛИКО е това защитаване на един човек и гражданин по такъв начин, от неговото ПРАВИТЕЛСТВО И ДЪРЖАВА. Как да не си готов да се впуснеш да ЗАЩИТАВАШ и браниш интересите на такава държава и правителство? Кой друг го прави това по света, дори само на думи, а само още малко като Америка на запад?
  Русия, а и тук традицията е, остави го, КУЧЕТА ГО ЯЛИ.

  https://www.voanews.com/a/us-official-warns-of-more-actions-against-turkey-if-pastor-not-freed/4528457.html

  А верните на Ердо турци, протестират заедно с него, бършат сополи с доларови банкноти, и даже ги горят тоже…

  https://www.turkishminute.com/2017/01/16/mukhtars-burn-dollars-show-support-erdogan/

 6. Гледах видеото и се сетих за стария виц – руските болни били най-здравите болни в света. Изглежда ситуацията се е обърнала и сега руските глупци са най-глупавите глупци в света.

 7. При ПОРЦИОНният “вождь” бокоТИКВАТА има само ЕДНА “реформа” – има САМО ПОРЦИОНна “реформа”!
  И след това , остават само КАЗИОНни “медии”, и КАЗИОНна “опозиция”, само това може да остане след КАЗИОНният МУТРОмилиционер бокоТИКВАТА! Същото е положението и с КАЗИОНните “паламенТ” и КАЗИОНната “съдебна власт” , и с КАЗИОНните местни “власти”!
  А ,освен това бокоТИКВАТА е “охранвал” и двамата си начальници – тато ди тути каскети, и Кобурга.
  И от всичко това не се вижда откога и откъде КАЗИОНният МУТРОмилиционер бокоТИКВАТА е успял да “усвои” “европейският опит”?!?
  Той си е проЗт, и не само това, той е – “европроЗД”, защото може САМО да раздава, и да “усвоява” евроПОРЦИИТЕ, само това е “европейското” и “евроразвитото” в него и в КАЛИНКОВАТА му евромилиционерокожа “партия” – герб!
  И докато милиционеропитека бокоТИКВАТА раздава “порциите” и на “медиите”, няма да има други освен КАЗИОНни “медии”!
  За това трябва ЕВРОсредствата за “медиите” да се разпределят не бокоТИКВАТА, а директно от Брюксел! Ето сега ще се открие отново редакцията на радио свободна Европа пак на български език. Това показва,че няма смисъл и Брюксел да дава парите за “медиите” в НРБ на бокоТИКВАТА. Още повече,че Брюксел сам показва ,че НРБ не е НОРМАЛЕН и “евроРАЗВИТ” член на ЕС, след като има ежегоден доклад и МОНИТОРИНГ върху “съдебната реформа” в НРБ! И след като НРБ не е реален член на ЕС ,то няма смисъл Брюксел да дава милиарди на милиционеропитека бокоТИКВАТА , а трябва всички еврофондове да се рзапределят директно от Брюксел!

  Още повече

 8. Думите на мой приятел относно това защо в България нещата не вървят.
  “Западна Европа може би е социална, но България все още не е, защото пораженията от комунизма много трудно се лекуват. Мисленето на повечето хора е грешно. Те не се обичат и не си помагат.”

  Защо стигнахме до положение да не се обичаме и да не си помагаме?
  Според мен когато в обществото липсва усещането за справедливост е нормално хората да се спасяват поединично.

 9. Размисли:
  На Запад политиците се сменят на избори, а на Изток с революции и митинги.
  БиТ беше телевизията, която най-много бъркаше под юргана на властта. Диков и Кулезич дразнеха властта ежедневно с голата истина.
  Отварянето на ново на Свободна Европа е оценка за състоянието на гербаждийско-атакистка България.

 10. Като консуматор на медийно съдържание (само) съм си мислил до каква степен може да е рентабилен опозиционен интернет телевизионен канал върху световна медийна платформа от рода на Yutube примерно(с огромна доза ентусиазъм естествено).
  Всеки друг проект, който изисква лицензиране от “държавата” или разчита на финансиране от реклама на местната мутро-олигархия е обречен, защото в България няма нормална бизнес среда, чийто основен двигател да е печалбата от потребителското търсене( нагласените обществени поръчки са друго нещо). Покупката на BiT(по коментари за 35 милиона евро), с цел да бъде фалирана, а журналистите, работещи в нея натирени в миша дупка, е показателен пример.

 11. Никъде по света комунистическата катастрофа не се е пренесла като капиталистическа катастрофа толкова тежко, както в България. Тук всичко е с катастрофални престъпни последици и медиите са последното, което е на редицата клетници. Кръглата нула на практика има своето абсолютно изражение в България, която се съпротивлява на всичко ново, модерно , прогресивно.
  Няма опция за излизане от нулата освен бягство от държавата. За съжаление.
  А алтернативата да си успял задник е житейски позор, който води до самоубийство можещите да осъзнаят какво причиняват.

 12. Илиан Василев пред NO COMENT за ситуацията АтакаГерб:
  Облаците на политическия небосклон се сгъстяват. И е неизбежно на някакъв етап да се активират стари схеми и матрици за насочване и управление на общественото съзнание. Вън от съмнение е, че проправителствените кръгове ще активират отново притчата, че правителството е обект на руски заговор, както направиха през 2013 година, за да получат подкрепа от проатлантическите и антикремълските сили.
  Факт е, че Русия търси всякакви поводи да дестабилизира България. Но нейните успехи не се дължат на супертактика или стратегии, а на корупцията и престъпността, които отварят огромни възможности за натиск и влияние. Именно в тези ниши работят и различните версии на руски „агенти на влияние“ – от Доган през Пеевски до Сидеров, Каракачанов и, разбира се, „съобразяващия“ се Борисов. Преборете корупцията, прекъснете връзката на престъпния свят с властта и ще се окажете изведнъж имунизирани срещу руските хибридни атаки.
  Версията за персоналните хибридни атаки на Кремъл срещу премиера, които уж го принуждават да прави АЕЦ „Белене“ и “Турски поток”, са евтини номера, които доскоро му се прощаваха на Запад – и в Германия, и в САЩ. Но именно защото са твърде елементарни и повтарящи се -са изхабени.
  Истината е, че митът за руските опити за свалянето на Борисов в значителна степен е продукт на неговата собствена политическа кухня, елемент от стратегия за оцеляване и битки за надмощие в обкръжението му.
  Борисов никога не е прекъсвал контактите си на топ равнище с Кремъл.
  Решетников беше един от видимите признаци – покани го у нас, осигури му НСО охрана, прие го в Министерския съвет, договори се с него относно съхраняване на руския интерес /премахването на Плевнелиев, Митов и Ненчев, както и пасивността на президентските избори/.
  Именно с благословията на Кремъл се формира и циментира тандемът с Пеевски и Доган.

 13. Ярешка работа . Обръщат се за последно да близнат ръката с ножа .

 14. Българи, ако още има такива на възраст м-у. 25 и 35 год. Хванете се , организирайте се поискайте политическата власт в нашата изстрадала и умираща България ние ще застанем зад вас и ако трябва ще умрем! Направете го! Бъдете БЪЛГАРИ!

 15. към gg2:

  Западна Европа е социална, докато България е социалистическа. Антиподи! Една страна не може да е социална, докато е социалистическа. Много хора получиха власт и пари, поради формалната прилика на тези две думи!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.