АМБУЛАНТНИЯТ НАЦИОНАЛИЗЪМ НА ТЪРГОВСКИЯ ПЪТНИК ПУТИН

 

Ако Путин наистина се е превърнал в “икона на европейския национализъм” то срещата му с канцлера Меркел в германския град Мезенберг определено не е полезна за доизграждането на неговия образ на канонизиран “светец” на съвременната европейска реакция. Защото е принуден да отчита, че освен поклонници на  тази нова (?) идеология, оправдаваща европейския егоизъм и интровертност, има и противовес на континента.

За разлика от мотивацията на американската политика, диктувана от прагматизма на световния производител номер едно в индустрията, високите технологии , селското стопанство и т.н., европейската политика често е повлияна от историческите аналогии. Путин се възползва избирателно от тях и го показва днес в Австрия, където гостува на една частна сватба, водейки със себе си като подарък за младоженците …казашки хор. Какво по-добро припомняне за добрите времена в сътрудничеството между Руската и Австро-Унгарската империя от 19 век, когато императорите Николай I и Франц Йозеф  заедно потискат националноосвободителните движения на поляци, унгарци и италианци, а казаците са любимия руски инструмент на тази политика, отбелязан дори в италианския химн като руски кървав белег от италианската история.

Парадоксално изглежда Путин да се перчи с казашката символика в държава, чийто национален празник все пак е свързан с последния ден на съветската окупация. Но е факт.Руският национализъм се превърна в конвертируема стока за износ, пригодена за местна употреба в проспериращи държави от Западна Европа, в които мигрантската вълна събуди сили, смятани ако не за погребани, то поне за приспани след  ужасяващия историческия опит на континента от първата половина на миналия век.

За всеки демократично мислещ човек вината на Путин за потисничеството му в самата Русия и подкрепата му за т.н. консерватори в Европа ( наричани през 19-те и началото на 20 в. век реакционери) в Европа е очевидна. Но някак встрани остава въпросът защо препатили и излекувани от напастите на нацизма и комунизма общества в Европа се оказват възприемчиви към руския вирус. От столетия е било обратното: идеите са се движили от Запад на Изток – не винаги за добро, като знаем от собствен опит на опитни мишки на комунистическата теория, замислена на Запад, но приложена на Изток върху нас.

“Изведнъж” ли се случва Русия и нейният режим да “продават успешно своята идеология на чуждомразието на по-развитите във всяко отношение и особено в материалния смисъл западни общества?

Би било опростяване и напълно погрешно да се вменява на Путин гениалност в успеха му да зарази с кремълския си вирус доста европейци. Той просто се намества там, където му позволяват. А му позволяваха много от самото начало на властовия му възход в Русия!

Сред често споменаваните му “грехове”, които му се разминаха, като отправна точка обикновено се споменава 5 дневната му война срещу Грузия през август 2008 г., която се превърна в проверка за това как ще реагира “евроатлантическата жаба” на убождането в кремълската лаборатория. Това просто не е вярно. През 2008 г. Путин вече беше утвърден руски побойник, смазал през затворените очи на света чеченците, които си бяха въобразили, че и на тях ще им бъде позволено да получат някаква форма на независимост, както на балтийците, белорусите, украинците, молдовците и пр.

Путин беше разпознат като “стабилизатор” на Русия в самата Русия първо чрез кървавото потушаване на чеченския бунт в края на 1999 и началото на 2000 г.  В негово лице мнозинството руснаци видяха твърдата ръка, която толкова много им липсваше в управлението на разпадналата се империя. Светът цинично премълча асиметрията на руската война срещу шепата бунтовници и цената, на която беше постигната руската победа над тях. Това беше пилотният проект на московците – такива, каквито вече ги разпознаха най-накрая, когато започнаха да влияят на политическата мода в собствените им уредени евроатлантически домове с калните си ботуши и номера.

За страни като България и подобните й относителни бедняци, уязвени от своето буксуване на опашката на просперитета в Европа, ореолът на Путин като противовес на западната арогантност е някак си разбираем, ако не простим.  Но какво търсят феновете на Путин в Австрия, Италия, Холандия, Франция, че и в “добрата стара Англия”, символ на вековната европейска твърдост в противопоставянето на руския империалистически конкурент?

Търсят и намират онова, което Путин им продава буквално по логиката на Ленин: въжето, с което да бъдат обесени. Защото просперитетът на Западна Европа от 73 години насам почива върху два кита: американските гаранции за западната сигурност и западното сътрудничество, особено в рамките на обединена Европа. Китоловният кораб на Путин, смешно малък в огромния океан на световното икономика, лавира в него и насочва харпуните си там, където види обект, отделен от “стадото”.

Тази тактика импонира на онези, които си търсят оправдание да възродят стария европейски егоизъм под формата на пробуден национализъм на принципа “ дайте да си опазим нашата къща от натрапниците”. Путин и неговите китоловци насърчават тази евроинтровертност ( наричана в Америка традиционно изолационизъм), аплодират я и я представят като модерна алтернатива на овехтелия либерализъм.

Лекият живот, като е известно, импонира на масите. А сред тях винаги се намира някой, който да им предложи облекчения спрямо предизвикателствата на отворения, сложен, взаимно свързан свят, чрез затръшване на вратите и прозорците. Путин се домогва до ролята на този “някой” и малките путинчета му подражават. Така ще бъде, докато световни лидери, като Тръмп и Меркел, не се върнат към традиционното си сътрудничество срещу кварталния побойник.

47 мнения за “АМБУЛАНТНИЯТ НАЦИОНАЛИЗЪМ НА ТЪРГОВСКИЯ ПЪТНИК ПУТИН”

 1. Господин Инджев, кажете честно от сърцето си. Колко обичате българската нация. Нали блога е тялото Ви и душата Ви. Кажете да знаем. Обичате ли Българското. Мислите ли че България е родината на Българина и че трябва от Български род да се ръководи? Изтрийте въпроса ми ако не Ви стиска!! Няма да Ви се разсърдим. Просто ще знаем кой сте.

 2. Ако на Австрия е по-скоро национализъм, особено сега, със Себастиан Курц и на фона на неподкрепа на вишеградците и повече общоевропеизъм, така да се каже
  То на Русия е по-скоро великодържавен шовинизъм (всъщност, винаги е бил такъв, препотвърждаван), особено сега, с в. путин, с добавените идеи на дугин и на лавров, и доказан предоказан, в Крим, Украйна, около Балтика, из Черно море, и къде ли къде ли не.
  За съжаление, нашенския “национализъм” си е проект на кгб и десе, включително с “лидерите” и създадените партии, и си и чиста проба руска попивателна и преданост, най-малкото, да не говорим колко жалко е щирокото му възприемане сред населението като на място и необходим, точно като такъв…
  Голямата пъстрота на Европа, етническа и политическа, и трудност за по пълно хармонизиране, ще продължава да бъде нейна срлабост. А колкото по-слаба и разнородна е, да не говорим ако е с противоречия, толкова ще е податлива на вклинявания на русия.. каквото и се получава..
  От същата Европа, основно, Различни хора отидоха и създадоха Америка, хармонизирана и единна. Америка винаги ще остава Пътеводния Фар за Европа, и Основен защитник, гръб и сила, без който Европа, включително ЕС, не би моглада пребъде.
  Двете страни на Северния Атлантик…

 3. Водачът на световната конспиративна революция ввХ-владимир владимирович ХУЙЛО дава всичко от себе си да съсипе педерацията. Санкциите се множат и засилват, парите са на приключване, градивни идеи-йок. Дори отиването МУ като сватбен генерал в Австрия на бракосъчетанието на тамошната мека фашистка Карин Кнайсъл ръкоположена от квотата на неонацистката партия на свободата за външен министър има обратен ефект на целеният. Само погнуса и отвращение събужда в местните и останалите европейци. Поне да беше някаква чаровница младоженката а тя просто чупи годзиломера. https://censoru.net/uploads/posts/2018-08/1534561567_8d669dff346219eb5d52f90ac794eb0f.jpg
  Много мина, мъничко остана.

 4. Правая/национал – социалистическая колонна Кремля !!!!!!
  —————————————
  Если вы еще не поняли, зачем Путин едет в Вену где исполнит роль свадебного генерала, то я вам сейчас объясню.

  Карин Кнайсль, которая стала министром иностранных дел прошла по квоте неонацистской “Австрийской партии свободы”, то бишь этакий австрийский вариант Марин Ле Пен.

  Кремль давно пробивается к сердцу Европы через нацистов и леваков, финансируя любой проект, который внесет разлад в страну или же поднимет сепаратистские настроения. Что своим визитом Путин и подтверждает!

  Хайль Путин – кричит Европа! Ну, а фашисты конечно же в Украине…

 5. Аз лично изобщо не съм изненадан от австрийската политическа концепция по отношение на Русия.
  “Парите не миришат”…

 6. Национализмът е мода в либералните общества. Като всяка мода той си има начало,пик на развитие и край.
  Неговата поява предизвиква множество въпроси,на които е необходимо да се отговори. Трябва да се осъзнае,че като съставна част на хибридната война,която Кремъл води срещу свободния свят,той за сега е единственото му възможно оръжие.
  Защо се стигна до това състояние,кои са неговите амбулантни търговци,освен откритите путинисти, каква ще е съдбата на тяхните клиенти и жертви,как и с какви средства да се противопоставим,за да не вилнее “кварталният побойник”?
  Много,много въпроси,на които едно развито общество с хилядолетна история и опит е длъжно и може да отговори.

 7. GEORGI NIKOLOV
  На снимката с австрийката не е Путин.Прилича на един от двойниците си ,даден в руски сайт.Брадичката е по четвъртита и скулите по изпъкнали.Това го забелязах и при срещата му с нашият Б.Б.

 8. Виртуален съмищленик сякаш ми е взел думите от клавиатурата. На съвеЦкий диалект е. Толкова точно го е казал за състоянието и съдбата на педерацията ръководена от сватбеният генерал ввХ, че няма накъде повече.

  Пользуясь случаем, прошу передать Владимиру Владимировичу Путину слова сердечной благодарности и искренней признательности от не русских людей всего мира, натерпевшихся за 1000 лет непрерывного унижения и издевательства, за доведение Великого Русского народа до состояния полной деградации. Только его, ботексного чудилы, прирождЁнная ущербность и убогость, покорившая русских федерастов с перЪвого взгляда, и позволила проделать эту огромную работу за столь короткий срок и несмотря на колоссальный рост цен на сырье, а также относительную лояльность иностранных государств к откровенно бандитскому ведению внутренней и внешней политики Великой Сырьевой Державой.

 9. Zdravejte, g-n Indzhev,
  Věrojatno Vi sě struva strannno da četetě tekst na bulgarski napisan po tozi način. No tova e vǎpros na druga tema i bih go objasnil v drugo pismo, ako tova Vi interesuva.
  Ne moga da se pohvalja s osobenno dar slovo, a kamo li s dar za pisne. I vsě pak sě prěstraših da Vi izpratja tezi redove, zaštoto smětam, če vǎv Vaše lice e tvǎrdě vǎzmožno da naměrja sǎmišlenik i glašataj na edna ideja, kojato ne spira da čovǎrka iz mislitě mi ot izvěstno vrěme.
  Bez sǎmnenie došlo e vrěme za „Novo Bulgarsko Vǎzraždane“. Ne, ne sǎm ot razvjavaštite znameto na psevdopatriotizma (naj-malkoto němaše da piša na latinica), no vsě ošte sě čuvstvam bulgarin, vǎprěki če ot dosta godini ne živěja postijanno v Bulgarija.
  I tǎka – nužno e „Novo Bulgarsko Vǎzraždane“. Vǎzraždane v 21-vi věk. No može da „izplagiatstvame“ ot 19-ti věk. Někǔdě kraj Zlatnija rog v Carigrad togava e sǎzdadena Bulgarskata Ekzarhija, a po-kǔsno na městoto na postrojkitě, v koito tja pǎrvonačalno sě e pomeštavala e postroena pǎrvata bulgarska katedrala – zelěznata cǎrkva „Světi Stefan“. Edin ot simvolitě na togavašnoto Vǎzraždane. Ne sǎm bil nkoga v Carigrad, ne sǎm ja viždal na živo, no i fotografirana e vǎzhititelna.
  Da, idejata mi e da ja postroim otnovo, no tozi pǔt v sǎrceto na dnešna Bulgarija. I kato v onezi vrěmena da sǎborim něšto staro, za da postroim něšto novo. Ami da, da mahnem onzi „pametnik“, za koeto Vie tolkova sě borite i pišete, i tam da bǔde postroen novija hram ot staroto bulgarsko Vǎzraždane. Šte mahnem něšto čuždo i grozno, za da sǎgradim něšto bulgarsko i velikolepno.
  Dano ne smětnete tova, koeto spodeljam s Vas za naludničavi misli.
  S goljamo uvaženie i mnogo nadežda,
  Ilian Pentchev

 10. Първо впечатление от книгата “Измамата Сан Стефано”:

  След 2 месеца чакане, най-после стъпих на родна земя и още на следващия ден се запътих към най-близката книжарница. От вратата виждам човек на касата си купува “Измамата Сан Стефано” – зарадвах се че я има. Обръщам се към лавиците с книги и виждам че книгата е на една крачка от мен – най-отпред на първа лавица. Взех едно копие, заплатих и се обръщам да излизам, и виждам пред мен един човек чака за касата с книгата “Измамата Сан Стефано” в ръка. Усмихнах се до ушите.
  Може би това беше просто една случайност, но 3-ма си закупихме книгата в рамките на 2-3 минути.

  Благодаря ви г-н Инджев за това че храните всички нас гладуващи за истината.

 11. “Hационализъм” има различнo значение в Русия ,България и Румъния, Гърция ,Англия,Уелс, Шотландия,Хърватия,Албания,Македония,Чечения,Грузия, Армения,Белгия, Фландрия,Испания,Барселона.
  Думa която всеки може да тълкува както намери за добре.Но и без тази дума, няма как всички да се прегърнем.Никога не е било и няма как да бъде.ЕС не е зле,но първия момент когато парите намалеят…

  Действащия Президент на руската федерация e КГБ ченге ,видяло политиката от реалната и страна.Oтгоре на всичко или тъкмо затова, като шеф на ФСБ се е занимавал с изнудване на политици.
  Не че някои не са за изнудване ,но това е отделен въпрос.
  Представете си човек с биографиятa на Борисов c лява ръка Цветанов, разполагащи с природните запаси на Русия.
  Западна Европа обаче, няма особен избор освен да внася големите количества газ които и трябват oт Русия.
  Отгоре на всичко Путин e на върха , нo в изолация, санкции.. иска да се сближи и да се покаже колко е миролюбив и готин.
  Aко не става мирно ще опита друг начин.Дванайсет казашки хора да домъкне със себе си, всички са наясно за какво става въпрос.

 12. По темата. Как кремълският гном съсипва педерацията във всякакъв план. Само статистически факти.

 13. Стефчо, вместо да се упражняваш в писане на партийни есета, защо не се занимаеш с нещо по-полезно за себе си? Национализма бил мода? Нацуонализма е мода само в поробените държави в които поробителите и искат да унищожат народа и и плащат на идиоти да го разболяват с фалшиви идеи.

 14. Към До Инджев:

  Дали ми стиска? След като водя битките си с открито лице и с името си всеки ден от много години?

  Кой пита анонимно от “български” позиции ( в множествено число) на неграмотен български ?

 15. “За страни като България и подобните й относителни бедняци, уязвени от своето буксуване на опашката на просперитета в Европа, ореолът на Путин като противовес на западната арогантност е някак си разбираем, ако не простим. Но какво търсят феновете на Путин в Австрия, Италия, Холандия, Франция, че и в “добрата стара Англия”…”
  без да оспорвам автора, моята логика е малко по-различна:
  Ако за страни, в които не е стъпвал съветски ботуш е разбираемо да се прехласват по Путин, то за бившите “социалистически” е недопустимо. Що щат “путинисти” в Чехия, Словакия,Полша?
  Като лош пример ще дам Гърция, където сигурно всеки втори младеж е левичар (комунист, анархист, антиамериканец). Като ги гледам с фланелките Че Гевара, си мисля – само една година “реален социализъм” ще ви излекува от тези дивотии, ама на, Чърчил не ви предаде, когато му беше времето…

 16. Диващината на Путин:

  “…Само един голям регион в света днес отбелязва покачващ се брой заразени със СПИН: Източна Европа и Централна Азия. 80 процента от заразените с вируса са руснаци. Дори Южна Африка, където почти две трети от всички заразени получават медикаменти срещу СПИН, бележи спад в броя на заразените. Епидемията в Русия обаче, със своите 160 000 нови случаи годишно, е много по-различна в сравнение с тази в останалата част на света.
  ————-
  В Русия обаче само малко повече от една трета от заразените получават медицинско обслужване. А този, който води разяснителна работа срещу СПИН, бързо става подозрителен и може да попадне дори в затвора.”

  Прочетете още:

  https://www.faktor.bg/bg/articles/novini/svyat/rusiya-e-imunizirana-no-ne-sreshtu-spin-a-sreshtu-razuma

  За нас е важно колко процента от живеещите в България около половин милион руснаци са заразени с вируса на СПИН. Защото те несъмнено представляват
  епидемиологична опасност за българското население.

 17. До Георги Николов -„от не русских людей всего мира, натерпевшихся за 1000 лет непрерывного унижения и издевательства” Защо само 1000 г., г-н Николов? Направо от началото на новокаменната ера!
  А сега може да си подострите перото.
  Едно от нещата, които дразнеха интелигентните хора през комунизма беше „оливането”. Вие май не сте чували поговорката „Бива, бива, но бивол курбан не бива”. Май и със западно-европейската история през последните хиляда години не сте запознати. Предполагам, че не Ви е останало време докато сте учили руски.

 18. Към “доброжелателят” ми До……
  И да бих желал,не мога да ви отговоря с фамилиарничене,защото вие сте безименен. За вашата провокация ще е по полезно,ако си измислите някакво партизанско име,личи си-това няма да ви е трудно.
  Нямам литературни амбиции,без да искате ме ласкаете,и не търся каквато и да е “полезност”. Може би се забавлявам да казвам какво мисля и да наблюдамам троленето в различните му форми.

 19. От беглите данни прочетени за срещата на четири очи между Меркел и Путин нещо понамирисва.
  Желанието на бизнеса и Меркел да имат Северен поток 2 изглежда може да се превърне в нова “Шрьодерщина”. Обещанията на Путин не струват пукната пара за преминаването на газ през Украйна при построяване на Сев поток 2. Отделно Путин много иска да се влошат отношенията САЩ – Германия по въпроса за Сев поток 2. Меркел изглежда като объркана ученичка, която е свикнала да е отличничка, но май времето й изтича. Тази й обърканост използва българската олигархия за да подрива устоите на ЕС и НАТО. Австрийците също се оказват бъгнати от руските милиони и корупция и агентурно влияние изграждано с десетилетия.
  Хубавото е, че май САЩ заемат все по-твърда позиция към Русия, а и Турция – а това е най-доброто за българския национален интерес в исторически план. Дано това се претвори в България в ново управление и антикорупционни реформи.
  Засега само танци на Жеравна, дано това се превърне в нестинарски танци на корумпираната власт на Шиши, Бооко, Волен, настигащия по килограми и корупция Шиши-Каракачан и приятелчетата му от ДС.

 20. В обществата с по-дълги демократични традиции се знае, че националистическите партии стават само за креслива опозиция, набираща електорална подкрепа сред недоволните от големите партии. Но досегашната практика е показала, че националисти не могат да управляват успешно държава, защото предизборно обещават неща, които нито могат, нито искат да изпълнят. Затова такива партии никнат като гъби, бързо взимат скорост, но и бързо изчезват завинаги. С АТАКА положението е различно, защото е дългосрочен проект на кремъл, който е вложил в проекта доста деньги. Иначе вольен сьйдерав отдавна да се е провалил като социален министър (какъвто естествено не пожела да стaнe въпреки “светлото бъдеще”, което преди изборите обещаваше на бедните работещи и пенсионери).

 21. рада , няма смисъл да се “вживявате” в ролята си на амбулантнаТА търгашка на амбулантният путлеристки “национализъм” , тук.
  Има достатъчно платени РУБЛОфилски лакеи и блядове в НРБ, които получават своите 30 сребърни копейки , за да “дистрибутират”, разпространяват и продават путлериският рашистки чекизъм в НРБ.
  И не се опитвайте да надскочите “нивото” си, защото НЕ ви се получава!
  ПОВТАРЯМ , само за вас, и за другите платени блядове на Путлер в НРБ!
  НЕ може да се прави никакво сравнение между руската империя, сАвеЦката империя и раШистката ФЕЙКдерация , от едната страна и…..и Запада , от другата страна!
  Защото през последните 1000 години Западът премина от мракобесието на Средновековието, след това имаше своят РЕнесанс(ВЪЗраждане!), имаше и своята РЕформация, имаше и още повече своето ПРОсвещение, имаше и своите АНТИмонархически РЕволюции, както в самата Западна Европа, така и в Америките!
  За разлика от Западът , руската държава никога не имала нито РЕнесанс, нито ПРОсвещени, а още по-малко своята религиозна и АНТИмонархическа РЕформация. – НЕ!
  руската държава е прекият наследник и продължител на азиатската племенна “традиции” и особено на деспотията от ЗЛА(тна)ТА ОРДА!
  Ето това е РАЗЛИКАТА между Западът и руската ЗЛАТНА ОРДА!
  Западът ОТДАВНА изостави своето мракобесие във Средновековието, а путлеристката империя ПРОДЪЛЖАВА да си стои там, и даже Путлер “възражда” някои “позабравени” средновековни “традиции”!!!
  П.П. И накрая, в блога на г-н Инджев са се появили ваши “анонимни” клонинги, които също като вас защитават само Тръмп, “национализЪма” и техният “спонсор” – Путлер!
  Тук вашите тролски и бот-коментари няма да повлияят на мнението на никой от коментиращите , защото повечето пишат и четат от много години , така че няма смисъл да си губите “ценното” време ,като тролствате и разпространявате ПЛАТЕНАТА путлеристка пропагадност , тук!
  Досега сте “коментирали” само приватизацията в НРБ, Тръмп и Запада.
  Кажете си “мнението” и за Путлер и платените му пропагандисти, тролове и бот-ове, както и за военните му престъпления и агресия , срещу Украйна, Сирия , и за хибридната му война срещу САЩ и ЕС!

 22. @СИМПАТИЗАНТКА НА ДСБ
  Няма коментар по написаното от мен. Според моята скромна особа, изискването да се пише непременнно на кирилица и да се осъжда всеки, който ползва латиница са комплексарщина и неосъзнат православен фундаментализъм. Мога да се аргументирам и ако желаете ще го сторя.

 23. Рада, ама вие май не стоплихте, че е цитат. Та, кога беше “началото на новокаменната ера” и кога по-точно е свършила старокаменната. Не става само с опорни точки.

 24. Глупости, изпратих ви линка към кирилизатора, за да ви улесня в писането и читателите ви в четенето. Иначе няма никакъв проблем да пишете постовете си с китайски йероглифи за по-интересно.

 25. ще ви отговоря с най-голямо удоволствие, но след малко. Бихте ли ми казали на колко години сте – и двамата коментатори?

 26. Радо,

  Не се ли претегляш, че не си за тук? Публиката е прекалено интелигентна за теб. Не разводнявай с претенциозни дълбокомислия и нищо по същество.

 27. Към Рада:

  Оценявам опитите за добър тон, но се дъните на фактологично ниво и поради това си позволявам да се намеся с коментар, макар да оценявам също и тактиката да не спорите с мен, а с коментаторите.

  Вменявате на коментатор вина за цитат с внушението, че това е негова мисъл.

  Отгоре на всичко е вярно, че Московията наистина има притеснителна история спрямо някои народи от повече от 1000 години, което се опитвате да осмеете от незнайно каква позиция на “познанието”.

  Справка: разрушаването на българската държава от Светослав и неговите пълчища, платени за целта от византийците преди повече от 1000 години. Варварското му нашествие срещу България, платено от император Никифор Фока ( и осребрено от наследника му Йоан Цимисхий с покоряването на обезкървената от руските варвари България на цар Петър) води до т.н. византийско робство, както се наричаше последвалият период от близо 2 века на изчезналата (благодарение на руските варвари) българска държавност.

  А пък да питате кой на колко години е сред коментаторите можете само след като сте си обявили собственото “егене” или поне сте се подписала с името си.

 28. Като казваш, че публиката била интелигентна се чудя за кой говориш. Едва ли интелигентна публика ще ти чете шАнтАвите коментари.

 29. Хайде сега – кой на колко години е. Радке, ти да не си тръгнала да се годяваш тук?

 30. Рада, а “ключът от квартирата” не искате ли?

 31. Ти, като си толкова хЕнтелегентен напиши и ти коментар, да те видим ,колко “струваш”, дИбилски трол!
  Прибирай си стотинките ,които ти дават за тъпотиите , които ти плащат да драскаш, тук!
  Тук всеки може да прецени чии коментари да чете, ти си чети твоите , и си брой копейките от сводниците ти!
  П.П. И за ДРУГИЯТ фейк трол се отнася същото, този който се “опитва” да се представя ,като “ДО РАДА”!
  Напишете нещо за да ви видим ,колко сте “хЕнтелегентни”! дИбили!

 32. Ти, като си толкова хЕнтелегентен напиши и ти коментар, да те видим ,колко “струваш”, дИбилски трол!
  Прибирай си стотинките ,които ти дават за тъпотиите , които ти плащат да драскаш, тук!
  Тук всеки може да прецени чии коментари да чете, ти си чети твоите , и си брой копейките от сводниците ти!
  П.П. И за ДРУГИЯТ фейк трол се отнася същото, този който се “опитва” да се представя ,като “ДО РАДА”!
  Напишете нещо за да ви видим ,колко сте “хЕнтелегентни”! дИбили!

 33. Хаха. Определено ставаш за петък вечер в едно предаване. Защо не си пуснеш сивито. Имаш бая стаж тук в блога.

 34. Може да е невъзпитано, но ………на глуПУТЯвищините на Рада трябва да отговорим само с… Само да те гепна дънките ще ти цепна…..

 35. Може да е невъзпитано, но ………на глуПУТЯвищините на Рада трябва да бъде отговорено само с една достойна за простотиите, които пише стара чалга……Само да те гепна дънките ще ти цепна….. Явно вече дънките на Рада са цепнати, а тя/той дали си е получил копейките е друг въпрос

 36. Не, г-н Николов. Ключа не искам, защото нямате чинийка със синя ивичка. :))) А палеолита и неолита си ги опреснете в Интернет. А , че това е цитат- не, не ми е ясно.
  Тролската тема може да ме забавлява не повече от 5 мин. Ако желая да дискредитирам сайта , аз няма да пиша НА НЕГО, а ЗА НЕГО. Ако желая да формирам мнение – също няма да пиша тук. Колко души сте тук? 50? 100? 500? Това е много малко число за да си прави някой труда да променя мнението ви.
  Господа, май не ви е ясно,че не за всеки („възраст, класа, пол, занятие”) е приемливо коментарите му да бъдат асоциирани с други такива, съдържащи нецензурна лексика или нонсенс. Затова и питам на колко сте години. Но ви разбирам – виртуалната анонимност деперсонифицира. Това е една от отрицателните черти на виртуалната комуникация, т. е. социалните мрежи. Надявам се, че последното не е „вредителско”.
  Що се касае да публиката, за което сте ме информирали, то аз се радвам, че публиката е и нтелигентна. Що се касае до мен, скромно ще отбележа – знам доста. Дори ми е малко трудно да се приспособя към такъв род дейност – в сайт. Пишещите имат различно ниво на информираност, всеки смята, че знае много, всеки иска да му бъде обърнато внимание. Виртуалното общуване също налага отговорности. Освен това, коментаторите са йерархично подредени, което пък създава своеобразна интрига. Интересно е.
  Накратко: благодаря за коментарите! А и вие не можете да се оплачете – внесох разнообразие.
  Г-н Инджев, на Вас ще Ви отговоря отделно.

 37. Към Рада:

  Уж спорите с друг, но отправяте предизвикателствата си директно към блога с реторични въпроси за това колко сме малко “тук” в едн блок, който тези дни ще закръгли статистиката си за посещенията в него на 40 милиона. Поради което се чувствам свободен да отговарям и да посоча явните несъответствия в самооправдаването си.
  – Имате самочувствието, че знаете много, но когато бивате уличена в незнание ( за онези повече от 1000 години руско вредителство – конкретно в българската история), предпочитате да подминете незнанието си с мълчание.
  – За други виртуалната анонимност деперсонифицира,н о това не се ли отнася и до някоя си Рада? С малко име, често като псевдоним, се представят обикновено фолкпевиците. Нямаше да е проблем и анонимността на някоя си Рада на фона на разпространената анонимност тук и в мрежата изобщо, ако не вменявахте на други негативен отенък, произтичащ от анонимността, каквато също ползвате.
  – Ползвате я за да говорите от името на “всички”. Моя милост не е “всички”. Не държа да ми обръщате внимание.Никак дори. И ако реша, мога да закрия форума в личния си блог, за да си спестя досадата да се занимавам с натрапници. Защото изобщо не ме интересува дали ми се обръща внимание или не.
  – Високата ви информираност, за която “скромно” претендирате, влиза в противоречие с факта, че не можете да различите цитат ( т.е. чуждо мнение) от личното мнение на цитиращия.И нападате цитиращия заради цитата, понеже не било ясно, че това е цитат.
  – Самоцелното “внасяне на разнообразие” си го запазете за трибуна, където сте поканена и желана като събеседник. Противното е натрапничество и опит за “превъзпитаване” на несъгласните.
  – Тролската тема може и да скучна за високо информирана особа, но е важна за онези, на които троловете държат назидателни лекции и разпознават в “лектора” трола, който уж не искал да влияе, защото не би си правил труда да си хаби думите за толкова малко хора.
  – Апропо, тъкмо добре информираните тролове са възможно най-големите вредители ( такива са се промъквали в този блог многократно – ще го приема за неволен комплимент, макар определено да съм подценяван от тях като “тяло”, на което смятат с лекота да се прикрепят като кърлежи, бидейки поласкан от информираността им) – точно както в политиката умните злодеи са далеч по-опасни от селския пиандурник с брадвата. Понякога успяват да навредят на милиони хора.
  И не ми отговаряйте отделно, моля. Нито в рамките на обобщенията, които правите от своя пиедестал.

 38. РАДА
  От горният ви коментар вее студ и мраз от друго време.Преживяно от много от нас.Особено със заканата за справяне по единично.Никой не може да накара друтият да мисли по различно,но когато има факти се съобразяваме с тях.И аз ще кажа за себе си *знам доста*.Но знам и за хора,които също знаят много повече,но спестяват истината,защото интересът и поетите ангажименти са други.Ако могат да заблудят ще е добре,ако не -здраве да е.Те се усещат веднага.Затова сме и така чувствителни.

 39. Няма смисъл да “рекламираш” някакво си предаване в петък вечер. Точно ти представляваш антирекламата за това предаване.
  И дори някой да е имал някога някакъв минимален интерес към това предаване , то вече никога няма да иска да превключи дори за секунда на тази телевизия. Дори ще я изтрие , за да не може случайно да попадне на нея.
  Но да оставим настрана “предпочитаните” от теб телевизионни зрелища! Просто напиши адекватен коментар под някоя от статиите на г-н Инджев ,за да видим какви ще ги “сътвориш”!
  П.П. И тук не си мерим интелегентността, а само ако някой има нещо интересно да го сподели с другите дългогодишни коментиращи.
  И дори някои от коментиращите и да са “всезнайковци” , все пак се стремим коментарите ни да свързани с темата избрана от г-н Инджев.
  Не си гледаме и в чиниите , както препоръчва Рада. Нито пък възрастта. Нито образованието си. Нито……
  Просто си споделяме САМО идеи и факти, основно свързани с предлаганите в този блог материали, без да влизаме в теснопрофилните си знания и образование. не това е ЦЕЛТА на този БЛОГ!
  Това , последното се отнася и за новокоментиращата Рада!

 40. Рада, вие май още не осъзнавате, че тук не е място за “размяна на рецепти”, да цитирам Иво и още по-малко, да си “мерим” егенетата-ерго навлизане в личното пространство. До тук с “полемиките” ми с Вас. От тролските Ви коментари не научавам нищо повече от “говорещите глави” по тАлАвизиите. Опорни точки с “дискретно” пропускане на опровергаващи факти и “неудобни” истини и инфо. И на тази база зомбиращи “анализи”. Сега, ясен ли съм или да вадя моливите и чертежите.
  Кой разбрал-разбрал.
  Повече няма да си губя времето с Вас. Не сте ми нито интересна, нито полезна.

 41. Господа, не мислите ли, че не е много джентълментско, да се напада госпожица по този начин ? Не мисля, че да си винаги открит е нета е полезно. Да не забравяме, че напълно откритите, са си подсигурили защитата по друг начин, като Георги Николов примерно. Така, че гаврата с някой, че не бил си казал всички имена и адреси е доста цинична и наистина не заслужава вниманието на интелигентна публика.

 42. @Рада

  “Виртуалната анонимност деперсонифицира” само когато няма личност зад нея. Личността създава и организира смисъл по неповторим начин. Последователност и грижа/ сърце и ум. Всичко това не може да остане анонимно. Нещо повече, то прави само името си!

  И да, Вие внасяте ‘разнообразие’… ако разнообразие е да скубеш котката под масата, докато хората се опитват да разговарят, включително и с Вас.

 43. Към panayot:

  Щом знаете, че става дума за госпожица, би трябвало да я познавате. Да не сте от един екип?
  По-полезно би било да ни осветлите за личността на “госпожицата” и да ни обясните защо се крие при положение, че иска да блести с превъзходство. Не би ли трябвало да е горда с името си?
  “Кавалерстването” на анонимна “госпожица” ( дали?) в случая обаче е неуместно. Тук не се делим на госпожици и други. Троловете, които се заяждат, дори да са госпожици, получават отговори, които са предизвикани.

 44. На мен пък като чета радините вълнения ми се явява зурлата на сашка сьймав, oсобено като peче дa е заядлива (пример: “А сега може да си подострите перото (…)”, август 19, 2018, 00:22). Жалко, че глупавото й заяждане отвлече вниманието от блестящия анализ на г-н Инджев.

 45. Г-н Панайот, не Ви разбрах тънката мисла: “Да не забравяме, че напълно откритите, са си подсигурили защитата по друг начин, като Георги Николов примерно. “. Сигурно съм “ниска топка” за филиала на санкт петербургиската фабрика за тролове в България и не мога да вдяна. Да бих ли бил така добър да ми обясните с думи прости какви прийоми използвам аз, да повторя: “да си прикрия самоличноста по друг начин”. Сигурно ще науча нещо прелюбопитно за себе си. Никога не е късно човек да преоткрие себе си.
  Благодаря Ви предварително!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.