Официалната статистика в Русия доказа: руснаците не си знаят историята, българските русофили им подражават

На 23 август 1939 г. е сключен договорът между нацистка Германия и болшевишка Русия ( известен с популярното, но невярно от фактологическа гледна точка название “Договор Молотов-Рибентроп”), което само седмица по-късна отприщва Втората световна война. Какво знаят днешните руснаци за договора и тайните му клаузи, превърнали СССР в съюзник на Хитлер година и половина преди царство България да влезне в Тристранния пакт?

 

Самият Путин в няколко свои изказвания се опитва през последните няколко години да оневини СССР за това пагубно за Европа и света съглашателство, реанимирайки съветската интерпретация с добавка за отклоняване на вниманието към това, че и други ( самата Полша, плячкосана солидарно от Хитлер и Сталин) имат вина за провокирането на войната.

 

А какво знаят българските русофили? Как какво- каквото им кажат от Москва!

 

Припомням като мото към текста по-долу основополагащият за разбирането на най-съществената черта на русофилството у нас цитат от Симеон Радев. 

“За забелязване е, че когато се касае за руския престиж в България, нашите русофили са много по-непримирими, нежели самото руско правителство. Това се дължи , разбира се, главно на факта, че те са тук , в България паразити на руския престиж , с който тъй много злоупотребиха за свои користни цели, щото отвратиха самата Русия. Но често пъти тяхната цинична защита на руските интереси се дължи на невежество”. “Русия в началото на ХХ век”, изд. “Св.. Климент Охридски”, София, 2010 г. стр. 233, 234)

Да, невежеството е ключът към разгадаването на елементарното иначе ДНК на русофилщината. Само малцина от яростните русофили, някои от които са снабдени с академичен параван, знаят отлично реалностите. Публикувал съм например и в “Измамата “Сан Стефано” текст на проф. Божидар Димитров от 2010 г. в русофилския вестник “Стандарт”, в който изненадващо, но за последен път, громи лъжата за “добрата Русия” и “подаръка “ й от Сан Стефано.

Същият, вече покойник, по-късно се “поправи” и взе да се подиграва от телевизионния екран , че американците от въздушнопреносимата 82 дивизия няма как да бъдат нашите герои от войната на Русия с Турция – типичен сарказъм за русофилите, за които търсенето на обратни абсурдистки примери с негативен (анти)американски адрес е въображаем спасителен пояс на безсилието им пред фактите.

Докато “научните работници” сред русофилите мамят съзнателно публиката с преиначаване на историята, огромната маса от вярващите в правотата на Русия да се разпорежда в България на “ родителски права” не просто им вярва, но и не иска да чуе алтернативата на канонизираните митове. Фанатизмът на вярващите в плоскостта на земята ги кара да анатемосват откритието, че тя всъщност е кръгла.

В редакционен коментар на руския сайт “Ведомости”, озаглавен “Защо в Русия толкова вярват в заговор срещу историята на страната”, цитиран от българския “Дневник”, се обясняват корените на това българско явление. Както читателят може да се убеди, то отново е в пълен резонанс с онова, което (не) се случва в Русия. 

“Слабото познаване на историята заедно с насажданата от официалната пропаганда версия за миналото на Русия като една поредица от бляскави победи и славни дела и редовните изявления на ръководителите на страната за световен антируски заговор пораждат в умовете на значителна част от руснаците поразителни заключения за съществуването на група фалшификатори на историята, които изкривяват фактите и документите, за да навредят на Русия.

В понеделник Руският център за изследване на общественото мнение (ВЦИОМ) разпространи новото си проучване сред руснаците за теорията за антируски заговор. В стремежа на някаква група да пренапише руската история вярват две трети от участвалите. Сред младите (18-24 години) тази версия подкрепят около половината. По-рядко вярват тези с висше образование, а по-често – респондентите с образование “под средно”.

Възможно е причината за тази убеденост отчасти да е формулировката на въпроса – на него могат да отговорят положително както тези, които смятат изкривяването на историята като опит у съгражданите им да се възпитава патриотизъм чрез премълчаване на трагичните ѝ страници и грубите грешки на държавното ръководство, така и онези, които настойчиво посочват именно тези страници и грешки. Както отбелязва социологът от ВЦИОМ и ръководител на център за икономически изследвания към президента Олег Чернозуб, мнозинството от анкетираните обвиняват в пренаписването на историята един колективен Запад.

Подобна позиция не е изненадваща.

Политическите лидери на Русия и тяхното обкръжение през последните години усилено се занимават с миналото и предимно с неговите героични страници, стремят се да създадат “канонична” и “непротиворечива” историческа картина, в която миналото да е верига от успехи и победи под ръководството на мъдри ръководители. Преди всичко историята се използва от властите като оръдие на идеологическата борба, като средство за собствената им легитимация, включително войната за “прекрасното вчера” и “прекрасното утре”, което ей сега би настъпило, ако не бяха враговете.

Държавата би могла да води мащабна просветителска работа, да създава платформи, на които специалистите достъпно да разказват за най-важните епизоди от миналото не само на колегите си, но и на широк кръг интересуващи се от история, без да принизяват на примитивно ниво събития и герои. Но вместо борба с историческото невежество налице е стремеж на държавата и съответните чиновници да възстановят старите и да създадат нови митове за миналото. Специалистите, опитващи се да проучат събитията и осмеляващи да поставят под съмнение легендите, нерядко чуват в отговор публични оскърбления.

Важността на просветителската работа е още по-очевидна от това, че руснаците не са много стабилни в познанията си за отечествената и световната история.

По данни на ВЦИОМ от септември миналата година 96% смятат за особено важно да се познае историята. Общо 62% са отговорили правилно кой е обещал на САЩ да им покаже “къде зимуват раците” (Никита Хрушчов) и кой е бил единственият президент на СССР (Михаил Горбачов). Други въпроси ги затрудняват – 56% не знаят какво е съкращението ГКЧП (Държавната комисия за извънредното положение, създадена при опита за преврат през август 1991 г. – бел. ред.), 29% са сгрешили, а правилно са отговорили само 15%.

Космосът е обект на национална гордост, но 47% изпитват затруднение да отговорят кога СССР е пуснал първия изкуствен спътник в историята на човечеството (октомври 1957 г.), 40% дават неправилен отговор, 13% – правилен.

В кои години е била Гражданската война знаят 7%, а Руско-японската – 9%.

Едва 13% казват, че Втората световна война започва с нападението на Германия срещу Полша. През 2010 г. правилната дата посочиха 23% от анкетираните, 58% са били убедени, че войната е започнала през 1941 г., а други 5% са посочили съвсем други дати.

Създава се парадоксална ситуация, в която гордостта от историята и вярата в налаганите митове фактически подменят познаването на историята или поне елементарното знание за ключови факти в нея. В резултат на тази “битка за историята” ориентирите в обществото продължават да се размиват, а “каноничната версия” на миналото на едни държавни канали съседства с неговото паранормално тълкуване на други.

“Алтернативните факти” се използват от недобросъвестни автори за тиражиране на откровено лъжливи версии. Оформи се плеяда публицисти, убеждаващи читателите и зрителите във фалшифицирането на архивните материали. Неумението и нежеланието да се работи с документи се компенсира с подмяната на източниците с догадки и демагогия, включително с обвиняване на професионалните историци, че участват в някакъв заговор.

Оттук и острото желание да се стъпи на някаква твърда основа, пък била тя и под формата на “заговор на група лица”, стремящи се да пренапишат руската история, за да навредят на Русия. Показателно е например, че по данни на “Левада център” за секретните протоколи към пакта “Молотов – Рибентроп” от 23 август 1939 г. знаят или са чували нещичко 57% от анкетираните, а 35% изобщо не знаят за тях. При това от знаещите и чувалите 70% ги смятат за автентични, но за 30% това са фалшификати.

Това е, което поражда увереността на мнозинството към стремежа на някакви измекяри да фалшифицират историята. Пропагандистите и недобросъвестните публицисти могат – без да се опасяват особено от изобличаване, че лъжат и изкривяват фактите – да убеждават аудиторията, че тяхната легенда е истинската история, а оспорващите я специалисти са точно въпросните фалшификатори, с които трябва да се води безпощадна борба за “правилната” история.

19 мнения за “Официалната статистика в Русия доказа: руснаците не си знаят историята, българските русофили им подражават”

 1. Документални кадри от подписването на Пакта Молотов – Рибентроп и съвместния Парад на победата в Брест-Литовск, Полша, командван от ген. Гудериан и комбриг Кривошеин:

 2. А дали вече знаят за страшната крилата ракета с ядрен двигател, изпльоскала се в Баренцово море?
  И нея ли ще вадят като КУРСК? Как ли мисли средностатистическият ватник по въпроса? Почему опять обосрались?
  ДУМАЛИ КАК ЛУЧШЕ, А ПОЛУЧИЛОСЬ КАК ВСЕГДА…
  Дали пък кремълският гений не е решил да ликвидира гадните хамериканци като отрови с уран и плутоний световния океан?!

 3. Не е добре,когато не си информиран с истински факти,а разчиташ само на пропагандата,особено когато тя е комунистическа.И един частен случай.Фамилията Агаин навремето минаваше за най зловещите и силни властово партизански фамилии.Самото име беше достатъчно.Имах колежка ст онова време,баща й беше зам вътрешен министър,а тя се държеше като принцеса.Работеше в Химимпорт.Чичо й пък водеше развитието във Фармахим.Комунизмът е обявен за престъпен,но членовете на тази фамилия сигурно смятат ,че самото име е достатъчно за заемане на висши държавни длъжности и не е необходимо да полагат повече усилия.Ще кажа като Ж.Н. Кой разбрал-разбрал.

 4. Опитвал съм се да чета руски учебници за тяхната си история, но никога не успях да стигна до края. Поради многото неистини (по модерно е пост-истина, но си е откорвена лъжа) и премълчавания логиката липсва и в един момент разбирам, че си губя времето. Според мен учейки по този начин собствената си история руснаците се ошашавят. Всичко е велико, карат те едновременно да харесваш иНиколай II (последния император на Русия, представител на династията Романови) и Ленин (пфу!). Екзекуцията на семейството на първия е по нареждане на втория (пфу!) и едно от най-жестоките престъпления в руската история. В едим момент историята казва “Ленин е спасил царското семейство от разстрел”. Приликите между Хитлер, Мусолини и Сталин са очеизвдани. Първият е заклеймен, да си хитлерист е непростимо. Вторият също е заклеймен, да си фашист е непростимо. Третият е велик, да си комунист/сталинист е „велико“.
  Най-гадното е това което правят нашите рублофили. Искат да наложат руския модел у нас, но не им се получава. Журналистиката стана типичната пропаганда и вече се възприема като посмешище. Отгледаната по руски модел олигархия е типично лакома и всяко нейно показване по медиите е пародия. Бизнесът опира до карикатури като Гинка, ДП и ГГ.
  И за историците имам какво да кажа. Докарали са ни едновременно да тачим Левски и Н. Игнатиев (препоръчвам да прочетете книгата на Янко Гочев – 834 стр. за само 30 лв.). Докарали са ни едновременно да признаваме османско/турско робство, а да не казваме нито дума за руското/съветското. Добре, че историците и журналистите си имат г-н Инджев, който с „Измамата …“ им даде здрав прът, та хващайки се за него поне малко да се вразумят.

 5. В предишния ми пост препоръчах да се закупи и прочете книгата на Янко Гочев “Убийството на Васил Левски. Виновниците”. Разбира се тази препоръка не е към г-н Инджев, a към тези, които са пропуснали да направят това. След прочитането на подобен тип книги/изследвания осъзнавам(е) какво са направили нашите будители. Те, вкл. чрез своята саможертва, залагат българинът непрекъснато да се опитва да се равнява по тях.
  Такова нещо руснаците си нямат. Или по-точно не им се допуска да имат. Руските властници не допускат и другите народи да имат водачи. И все дават рубли на глупаците. От едно време (справка: „Измамата Сан Стефано“), та до днешна Австрия, САЩ и … България.

 6. „руснаците не си знаят историята, българските русофили им подражават”
  Драги Иво,
  Така е! Доказа го и днес президентът Радев. С измисления „юбилей” на българската военно-транспортна авиация, която според него хем била на 70 години, хем за рождена дата се приемало създаването на ТРАП (транспортен авиополк) през…1953 г.?! По този повод, написах в „Дневник” приблизително следното:
  „Според г-н президента, военно-транспортната авиация е създадена преди 70 години – през 1953 г. във Враждебна?! Преди това там е имало само шопи, цвекло и говеда. Трябвало да дойдат руските окупатори и българските им комунистически слуги, за да създадат такава авиация. Да, да, ама НЕ! Много преди да дойдат русоробите и руските окупатори, там е имало авиация – военно-транспортна, разузнавателна и бомбардировъчна. С едни от най-модерните за времето си самолети, като Ю 52, Дорние 217, Доган и много други. Въпросният ТРАП, комунделите реално създават с наличните фашистки юнкерси и два, три подарени, или по-„точно „пре-подарени амеркански „дакоти””. Много по-късно идват същите „дакоти”, но вече руско лицензно производство, наречени на инженера Лисунов, успял да ги „порусначи” с руски много по-слаби двигатели, от оригиналните американски такива. Реално Ил 14 е първият съветски транспортер, след който някъде към 53-54 г. окончателно „снемат” от въоръжение и резерв, старите „ю”-та, но основен транспортер си остава лицензният Ли 2 (руската „дакота”). Та това е истината, която червените боклуци от ВВС не обичат. Всичко започвало от тях! Комуно лъжи, както обикновено”.
  Това се отнася и за авиобаза Граф Игнатиево и за авиобаза „Чайка” (Бургас) за които също се честват подобни дати от времето на „съветския колониализъм”. А там също е имало военно летище с най-добрия за времето си щурмови бомбардировач – Ю87 „Щука” (Арадо в Чайка)и то български самолети. Между другото, когато аз служех като редови войник(преди 45 години), в поделението на „Граф-а”, един камион удари и повреди стоманена врата на хангар, строен някъде преди войната – през 39-та, мисля. Тази врата бе около 12 метра висока и невероятно тежка, на ролки, нагъваща се като хармоника, но се отваряше с лекота , от сам човек. След деформацията й от камиона, в СССР бе произведена и изпратена нова, която просто не можеше нито да се отваря, нито да се затваря, въпреки, че бе бутана от цял взвод войници. Трябваше да се закачи със стоманено въже за трактор. Така се отваряше и затваряше руската технология в началото на 70-те, в сравнение с германската технология от края на 30-те години!!!Коментарът е излишен. Но не е излишно да кажем, че червените лъжци и манипулатори за пореден път ощетяват и изкривяват нашата военна история, историята на нашата авиация! Всъщност, в коя история, червените русороби, не са били лъжци и манипулатори!!!
  Това последното за лъжата и манипулацията на нашата история, очевидно хич не се хареса на цензурите от„Медиапул”, поради, което и коментарът ми бе безпощадно изтрит!

 7. „Измамата Сан Стефано“ стана единствено възможна благодарение на убийството на ЛЕВСКИ-ЕДИНСТВЕНАТА ПРЕЧКА НА РУСИЯ, в осъществяване на пътя на русия към Цариград и Проливите. Затова Н.Игнатиев така усърдно е работил за премахването на ДЯКОНА и е бил толкова доволен да види БЪЛГАРИНА ЛЕВСКИ обесен. Защото вече нямаше кой да спре Русия от неистовия и апетит да „освобождава“ България тогава, когато реши по своя имперски модел, за да ни подчини отново в робство.

  Подкрепям Венци Ст.

 8. Браво на г-н Тинков и на човекът с ник “Скъсване с русия”.
  Винаги са ми харесвали постовете ви.
  Поздрави!

 9. Корекция на предния ми пост:
  Разбира се, “… на човека…”, не “… на човекът…”

 10. Още преди 10 – 15 години ми направи впечатление какъв сериозен финансов ресурс се отделя за “научно-популярни” филми, разясняващи на руснаците историята. Наред с обичайните лъжи имаше и някои, по-смешни и от комедийно шоу. Че не е имало монголско иго например. Да не говорим за съвсем абсурдните твърдения, че не е имало антична Елада, европейско Възраждане (за египетската цивилизация не съм много сигурен), а всички тези архитектурни паметници са построени от древните руси (украинците да почерпят!), а някъде в 17-и век всичко това е фалшифицирано…

  Като чета какво съм написал, сам не си вярвам… трябва да се види…
  Мисълта ми беше, че при тях отдавна има целенасочена държавна политика, която дава резултати.

 11. @ Д.Савова,а както все още помним,Фармахим беше производителят на Каптагона,за защита на неговите дилъри доскоро се грижеще сестра Галева.

 12. Много искаме и от руснаците и от феновете им у нас. Последните, като кажат “братушки” направо оргазъм, без извинение, получават. Всички, до един следват “светлият пример” на саша симав който публично декларира: “Не съм чел “Измамата Сан Стефано”, няма и да я прочета но я осъждам”. Не че е оригинален. Аналогично, преди близо 50год. се заклеймяше и епохалното изследване “Архипелагът Гулаг” на Александър Солженицин. Освен скривани истини и опашати лъжи, компропагандата никога не е разчитала на нищо друго. Никога няма да забравя как на 21 август 1968г. по ранина на извънредният развод зам.командирът на полка ни в Смолян-поделение 60020 полковник Калчев с лудешки блясък в очите и постоянно течаща пяна на устата ни информира, че през изминалата нощ е турен край на хаоса в ЧССР застращаващ устоите на соцлагера: “Представете си, в тяхната армия разпадът беше стигнал до там, че войниците гласували дали да застъпват караул и наряд. Свърши се”. С фалцет в гласа си заключи пламенното си слово бившият шумкар.
  И дотогава не съм си правил илюзии за соца, но в него момент осъзнах напълно и категорично, че с подобни похвати няма как да бъде опроверган Абрахам Линкълн:

  “Можеш да лъжеш целия народ за известно време. Можеш да лъжеш част от народа през цялото време. Но не можеш да лъжеш целия народ през цялото време.
  You may fool all the people some of the time; you can even fool some of the people all the time; but you can’t fool all of the people all the time.”

 13. Към Венци и Тервел:
  Книгите на Янко Гочев трябва да станат задължително училищно четиво и да присъстват във всеки български дом. Гочев е изключителен човек и съм страшно бесен, че се знае толкова малко за него. Все едно не съществува. Защото така им е удобно на московските колаборационисти в България.
  В момента съм на 70 стр. от третата част на “Руската империя срещу България”. Като я приключа стартирам и “Убийството на Васил Левски – виновниците”, която ме очаква на бюрото ми. Това ми е първи прочит. Книгите са невероятно интересни и тепърва ще ги препрочитам.
  Така че приятели, както и преди съм писал, купете си книгите на Янко Гочев и Иво Инджев.
  За кремълските поробители е жизнено важно да не четете тези автори.
  Книгите на Янко Гочев си ги купих на място от книжарница Book trading в Sky City Mall. Нямаха ги налични, поръчах ги на място, обадиха ми се като ми дойде поръчката и даже получих отстъпка от коричната цена.
  Поздрави

 14. Не е по темата.
  И като си помисля, четейки долното, че за повечето професии, през “далечната” 2030г. още имената не им са измислени, а наш баце, се гласи за първи път цял мандат да изтроли в битноста си на премиерин и после да си почине “заслужено” кат президентин два полагащи МУ се срока на рЪбЪ, лошо ми става.
  http://e-vestnik.bg/28558/tigrite-sa-evropeyski-premierite-im-hodyat-na-rabota-s-kolelo/

 15. В подкрепа на ranger искам да добавя че след окупацията ни от ссср(русия )ПЛЯЧКОСВА МАШИНИТЕ И ОБОРУДВАНЕТО И ВСИЧКО НА ТРИТЕ НИ САМОЛЕТНИ ЗАВОДА В БОЖУРИЩЕ, КАЗАНЛЪК И ЛОВЕЧ(преди това сме имали само за Италия изнесени 1800 самолета).След моралното им остаряване и амортизация и потрошаване оборудването е продадено за долари отново на България.
  КЪДЕ ЩЯХМЕ ДА БЪДЕМ ДНЕС АКО НЕ НИ БЕШЕ ПОРОБИЛА Русия,ссср.

 16. KRASNOSELSKI
  Каптагон беше друга грижа на управляващата мафия в България.Минаваше за болкоуспокояващо.Тъй като имаше големи поръчки предимно от арабски страни се привличаха работници от други заводи ст химията.Работнички от втора смяна от нашият завод срещу заплащане *на ръка*слагаха блистери в кутийките.Всико това беше нерегламентирано и незаконно.
  Бях си взела и аз кутийка за спомен.

 17. Двадесет и трети Август, освен всичко друго, беше и Ден на памет за престъпленията на националсоциалистическите, комунистическите и други тоталитарни режими и за почитате паметта на жертвите им.

 18. Живеем в славно време. Времето на НОВОТО ВЪЗРАЖДАНЕ НА БЪЛГАРИЯ, и за разлика от предишните ни освобождавания , когато Русия ни освобождаваше, за да ни пороби отново, този път БЪЛГАРИТЕ ЩЕ СЕ ОСВОБОДЯТ от “освободителката” си русия един път завинаги. НОВОТО ВЪЗРАЖДАНЕ НА БЪЛГАРИЯ е факт. И той е резултат от МЪДРОСТТА НА КАНОВЕТЕ НИ, НА САМОЖЕРТВЕНАТА ВСЕОТДАЙНОСТ КЪМ БЪЛГАРИЯ НА РАКОВСКИ, ЛЕВСКИ, БОТЕВ, ЗАХАРИЙ СТОЯНОВ, СТЕФАН СТАМБОЛОВ , както и на УПОРИТАТА И НЕПРЕКЛОННА ЖАЖДА КЪМ РАЗКРИВАНЕ НА ИСТИНАТА ОТ НАШИТЕ СЪВРЕМЕННИЦИ- ПЛАМЕН ЦВЕТКОВ, ЯНКО ГОЧЕВ и ИВО ИНДЖЕВ. И затова техните книги ( учебници по родолюбие) трябва да бъдат във всеки БЪЛГАРСКИ ДОМ. Думите на КАН ПРЕСИЯН отправени към неблагодарниците: „ БЪЛГАРИТЕ направиха много добрини на християните и християните ги забравиха……, НО БОГ ВСИЧКО ВИЖДА“, днес звучат така: ИСТОРИЯТА НИ ПОКАЗА ВСИЧКО. СБОГОМ РУСИЯ! ХО!

 19. Благодаря, INVISIBLE KID. Поздравявам TERVEL за написаното. Напълно солидарен съм с него.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.