Защо русофилите вменяват фобия, т.е. страх от Русия на несъгласните с тях

Поредното съобщение на американски учени за дейността на руски тролове, ( този път) поощряващи противопоставянето в интернет на американски привърженици и противници на различни ваксини, повдига един основен въпрос за приликите и разликите между това да не харесваш руската или американската политика.

“Един от най-стряскащите изводи е, че руските тролове са успели да разпалят дебати с хаштага #VaccinateUS. Идентифицираните профили са контролирани от Агенцията за изследване на интернет, популярна като Фабриката за тролове в Санкт Петербург и контролирана от руското правителство. Тя носи отговорност за почти цялото съдържание под хаштага #VaccinateUS”. http://clubz.bg/72289-ruskata_fabrika_za_trolove_trygna_sreshtu_vaksinite

На утвърдено терминологично ниво, противниците на руската политика биват обявявани в самата Русия и от протежетата на нейната пропаганда в чужбина за “русофоби”. Тази измислица на руските шовинисти и повлияните от тях русофили у нас и по света е била обект на многобройни коментари в моите статии и книги. Няма да се връщам към доказания факт, че руската доктрина за превъзходството на “руския свят” търси врагове и ги “открива” във всеки, който не се възхищава на Русия по някаква причина – най-вече по политическа.

По-первезното  е, че принципът “който не е с нас е против нас” в руския вариант е сведен до абсурдната максима “ който не е с нас е с американците”.

Фобията, спрямо каквото и когото и да било, означава само едно: страх. В този смисъл измислицата с “русофобията”, вменявана на несъгласните с безкритичното приемане на всичко руско като положителен фак(тор), е на практика самопризнание на нейните “откриватели”, че обратното на това да обичаш всичко руско е да страхуваш от него, а не да го мразиш. Да имаш фобия, т.е. страх от него. Явно има защо. Това е манталитетът да се внушава страх от силата , от бруталността, култивиран от зората на съществуването на Московията, копирала поведенчески и манталитетно държавното устройство на своите 300 годишни монголски господари. 

Онези, които не харесват или направо мразят Америка къде ли не по света, включително в Русия, изповядват нещо друго. Нарича се “антиамериканизъм”. Става дума за противопоставяне, отричане и каквото и да било, но не и за страх.  

Очевидно е, че при цялата асиметрия на нищожния руски икономически потенциал спрямо американското могъщество, опитите на Русия да влияе са силови и то далеч не само в рамките на т.н. мека сила, която предвижда създаване на привлекателен образ. Той е такъв спрямо Русия в чужбина ( и не само) днес за идеологически зомбираните чужденци, на които им импонира “здравата ръка” или държавната политика на антилибералната антидемокрация, която претендира да защитава патриархалните ценности. 

Чисто расистки и крайно националистически организации и партии в проспериращия западен свят, както и в нашия европейски заден двор, се прехласват по този образ на Русия и нейното ръководство. Именно този образ на враждебността, а не руският начин на живот, руските стоки, услуги и прочее материални реалности привличат русофилите извън Русия. Съответно онези, които не са съгласни по който и да било показател с руските претенции за изключителност на практика биват вкарвани в графата “страхуващи се” от Русия.  Какъв триумф на руската вековна максима “бий, за да те уважават” в търсене на международно уважение спрямо Русия!

Човек може да бъде несъгласен с реалните или мнимите недостатъци на американската политика или начин на живот, но страховете от нея по света се свеждат до основателното ( и често подсъзнателно) подозрение, че Америка е прекалено привлекателна. Става дума за ревност – осъзната или не – , че без да храни американофилски демонстрации, от рода на проруските сборища у нас, пустата Америка продължава да е магнит за стотици милиони хора по света, желаещи да емигрират там. 

Защо не в Русия? Ето на този въпрос русофилите не могат да отговорят при цялата си обиграност в дългогодишната си практика на изпечени демагози.

Понеже не могат да посочат с пръст американската държава в ролята на Кремъл, който си купува любов в чужбина или се стреми съзнателно към разединяване на цели нации, за да ги отслаби, русофилите си намериха ерзац враг в лицето на една личност. По почина на Москва те превърнаха финансиста Джордж Сорос в основна мишена на безсилния си гняв да спрат западното влияние. Само че Сорос се превърна също така във враг на днешната американска власт. В този смисъл русофилите пак изпаднаха в безтегловност в търсенето на боксова круша с държавна тежест и са се хванали за измисления в кремълските пропагандни лаборатории термин “соросоиди”, чрез който обаче признават без да искат, че на руската държавна политика на пропагандната война няма американски държавен еквивалент.

Няма нищо подобно с обратен, т.е. американски знак, на руската фабрика за тролове. Кремъл не може да привлече (между)народната любов към Русия, докато Америка не си прави труда за нищо подобно- тя не се нуждае от друга автореклама от онази, която съпътства американския жизнен стандарт и привлича със своя пример наистина стотици милиони чужденци. 

В неспособността си да “зариби” чужденците от страни извън азиатската периферия на бившата съветска империя, които да пожелаят да се пренесат в необятните руски простори, днешните преродени наследници на Коминтерна се опитват “поне” да навредят на страните и обществата, в които хората живеят по-добре. На това, според Кремъл, му се казва “балансиране” в международната политика в уж новия “многополюсен свят” ( т.е. свят, в който Америка не е доминиращ фактор). 

Нашите русофили просто козируват и “балансират” колкото могат в крак с този тон за песен.

14 мнения за “Защо русофилите вменяват фобия, т.е. страх от Русия на несъгласните с тях”

 1. Русия няма вече хора, за да задържи тази огромна територия. Скоро гледах 10-мин. клип – около езерото Байкал живеят само китайци; за съжаление сега не мога да го намеря. Но погледнете какво правят китайците в Сибир. Интересно е:

 2. Аз им казвам “първосигнални мурзилки”, признавам, че и аз се “заяждам” с това определение и донякъде падам на тяхното ниво, но ми е писнало като критикувам рускат антибългарска политика да бъда веднага маркиран като “кравар”, “американофил” и прочи, при положение че изобщо не става дума за никакви американци в дискусията…

 3. В момента Дж. Сорос е набеден за какво ли не. А преди 15 години се говореше, че той спасява руската наука.

  От 1994 до 2004 г. в Русия съществува международна образователна програма в областта на точните науки. За тези години се подготвят доценти, дават се награди, печелят се грантове на научни изследвания. Публикуването на статии, доклади, книги, монографии, учебници е гарантирано. Има „соровски професор“, „соровски доцент“, дори „соровски учител“. Всеки спечелил това отличие си носи значката на ревера, но е по-доволен от допълнителните пари, които получава ежемесечно. Именно тези пари спасяват руските учени (от глад) и им дават повод за уважение в обществото. За благотворителната работа в Русия Държавната Дума приема специална Резолюция, с която да благодари на Джордж Сорос.

  Дали руснаците уважават благотворителността? В един момент чрез руските медии се създаде тотална нетърпимост към благотворителната дейност на Сорос. Вместо спасител на руската наука му се вмени, че иска да увеличи изтичането на мозъци от Русия. Дори, че соровската програма цели да създаде позитивен образ на „западната наука и образование“, принизявайки руските завоевания (?). Филантропът си тръгна с парите и всички писнаха – че не давал пари, че давал пари…

  Горните неща лично ми ги е казвал главният редактор на „Соросовский образовательный журнал“, а за любознателните резолюцията е № 3.5-403 от 16.03.1995 г. Интересно е да прочете и статията на Дж. Сорос „Почему я помогаю России?“, отпечатана в първия брой на това месечно списание (от 1995 г.).

 4. Гледах на живо по сателит парада „Марш на новата украинска армия”. Направи ми силно впечатление патриотизма на участниците. Приемащият парада армейски генерал Степан Полторак – министър на отбраната на Украйна поздравяваше блоковете със „Слава Україні!”,а те му отговаряха с „Героям Слава!” и трикратното „слава!, слава!, слава!”. Премахнали са руско/съветското „ура, ура, ура”, което още ползва българската армия. Браво на братята украинци. Надявах се, че ще видя представителна част и от българската армия, но уви?!? https://www.dnes.bg/notifikacii/2018/08/24/ukraina-razkysva-vsichki-vryzki-s-ruskata-imperiia-i-sssr.385978

 5. Жесток е Геноцидът над българския народ, извършен под контрола и закрилата на Червената армия. Жертвите му вероятно са около 100 000 души – избитите без съд и присъда в първите два месеца и след това плюс загиналите български офицери и войници във войната под некадърното съветско командване.

  Цар Борис III и Премиерите му успяха да запазят България, евреите и армията ѝ от участието ѝ във войната, за което бяха обвинени във “фашизъм”, а “освободителите” какво ѝ донесоха – 100 000 жертви с последващо чудовищно ограбване. Между другото, ако България не бе в Тристранния пакт по време на войната, не само че щеше да загуби евреите си, но тук от комунистите и помен нямаше да остане. Само че те са толкова тъпи, че не могат да го разберат.

  Освен това, пак в присъствието на Червената армия, тук беше извършено и още едно нечувано престъпление. Нещо, което бих дефинирал като Отродителен процес – по аналогия с Възродителния /друго престъпление/- опитът за откъсване на Пиринския край от България. С изучаване на новоизмисления “македонски език” в училищата, записването на българите там като “македонци” и т.н.

  Никога не могат да платят греховете си към България Русия и българските русофили, никога!

 6. За съжаление съществуват много разнообразни нива на руската явна /русофили, руски мир и др/ и тайна /КГБ и ГРУ/ външна намеса на Балканите и по света, както и в самата САЩ.
  Все още няма единна стратегия за противодействие на руската отрова, която действа на МРЕЖОВИ ПРИНЦИП.
  Всевъзможни “научно-православни” движения и кръжоци, антиглобалистки формати, евразийско-православни НПО, имперско-руски движения, казаческо-военни обучения за младежи, левичарско-десняшки радикални сдружения и движения, русофилско движение, руски имперски мир, православно-славянско-дугинско пропагандно движение, кръжоци по руски език, викторини за Путин и Кремъл, финансови олигархични кръгове работещи за Кремъл, фирми-перачници, мафиотски кланове подчинени на Кремъл, хибридни компютърни атаки в америка и по света, провокиране на всевъзможни разделения в развитите общества…. и още много МРЕЖОВИ КРЕМЪЛСКО-КАГЕБИСТКИ РАКОВИ ОБРАЗОВАНИЯ пълзят по света и в България.
  От друга страна Кремъл затваря границите си за свободни медии, западно влияние, опозиционни прояви – убива всичко, което не е по схемата на Путин. Русия се събужда и ляга с пропаганда от соц.тип – гимнастика и всичко за Сталин и СССР. Кремълската пропаганда поглъща всичко в ежедневието на руснака, който не може да изпълзи от необятната си страна.
  Путин, КГБ, ГРУ, Дугин, Решетников, Макаров, Шаренкова, ДС, Генералитета от ДС и техните назначени наследници, Лукойл….. ТОВА СА ЛИЦАТА НА МРЕЖАТА НА КРЕМЪЛ.

 7. Нашите “русофили” са основна база за набиране на руска агентура в България. Като онези, на онази снимка, дето ИВО ги писа в своята публикация, онзи ден, застанали пред ПОРТРЕТ НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ дори (КАКВО КОЩУНСТВО!) Заедно с полковник по съвместителство посланик макаров. Резидентът в България заедно с една от агентурните групи на русия в страната ни. Като се навъдят такива из татковини като нашата, както и в Австрия да речем, и руските резидентури на макаровците докладват в московията. И там, общо-резидентурният кремъл зема решение, че “национализмът” е достатъчно засилен из Източна Европа и където и да е (т.е. и европеизмът е отслабнал), и че руската политика става повече успешна в тази насока, а пък реалната “русофобия”, т.е. истинският патриотизъм, също е станал по-слаб…

  Малко НОВИНИ от цивилизования свят:
  (не от руски сайтове и на руски език, разбира се…)

  СТРАХОТНА НОВА руска кола!
  (хубав ли е филма, или е руски…)
  Отговорът на майка русия на проклетата Америка, с нейната ТЕСЛА ( не зная де да туря ударението-:) )
  Кола-калашников, разбира се.
  Те, всичките машинни заводи там, са си военни всъщност. Отпред излизал трактора или хладилника, от задния вход излизали танковете. Зависи как погледнеш входовете, кой тогава става “предния”…
  Ние от кои сме??
  От ТЕСЛА , или от калашников?? Се още заводите ни праят калашници, войската ни е въоръжена с такивата.
  https://www.bbc.co.uk/news/world-europe-45292028

  Осем (по-) Цивилизовани Източни Европейски страни решават (ние кви ли сме…) да продължават изследването на комунизма. Не бил изследван докрай. ДА ГО НАПРАВЯТ ДОКРАЙ!
  Престъпления имало някакви. Работата била останала НЕДОВЪРШЕНА.
  Естония, Латвия, Литва, Полша, Чехия, Унгария, Румъния, Хърватия. Срещнали се в Талин.
  Правителствата им Решили. Без перчене да са “граждани за европейско”. И без да има “партии” такива, но и без да имат “банкянски човекоподобия” (по СТАМБО), но пък и населения не избират такива. Просто си има граждани, има си европейско, ОТКЪДЕТО и Европа си е ТОВА там.
  Заявлението на 8-те казвало: “ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА НЕ ТРЯБВА ДА ОСТАНАТ ЗАБРАВЕНИ. ИЗВЪРШИТЕЛИТЕ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ПРЕСЛЕДВАНИ. ЖЕРТВИТЕ – ЗАПОМНЕНИ В ПАМЕТТА. НИКОГА ДА НЕ СЕ ПОВТОРИ В БЪДЕЩЕТО!”
  “ЗА ФАШИЗМА И ЩЕТИТЕ МУ ВСЕ СЕ ГОВОРИ – ЗА КОМУНИЗМА И ЩЕТИТЕ ОТ НЕГО ВСЕ ОЩЕ СЕ ПРИКАЗВА МАЛКО!”
  Ние от кои сме??
  Откъм ЖЕРТВИТЕ или откъм ПРОКЛЯТИЕТО, за цивилизация и история на цялата земя дори.
  Откъм комунизма?? Или откъм изследването му??
  Ако асоцираме комунизма също с русия, тогава, пак, ОТ КОИ СМЕ, кого “дразним” или не??
  https://www.baltictimes.com/8_eu_countries_agree_to_step_up_investigation_of_communist_crimes/#.W4De_uol5zU.linkedin

  Във Вилнюс, властите на Литва ДАВАТ НОВО ИМЕ на площад при посолството на русия, до техния полковник макаров.
  Площадът веч се казва БОРИС НЕМЦОВ.
  Ние от кои сме??
  От БОРИС или от владимир (ленин или путин) ??
  От ФЕВРУАРИ 1917-А или от октомври същата?? (ноември ли беше там, к’во е)
  https://www.dw.com/en/lithuania-renames-square-by-russian-embassy-for-murdered-boris-nemtsov/a-45216740

  А, Какво ли е становището на “правителството” ни по ПРАЖКАТА ПРОЛЕТ, и СМАЗАЛАТА Я ЧЕРВЕНА АГРЕСИЯ ОТ ИЗТОК??
  А и личното становище на боко и румко, на управляващата партия, на “патриоти” и “националисти”, зовещи се “български”??
  От коя страна сме ние?? От ЧЕХИТЕ, или русняците – от ПРОЛЕТТА или СИБИР?? Кого пак “не дразним”??

 8. До Г-н Ц.Цветанов | август 24, 2018, 20:40

  И аз силно се надявах да видя представителна част на българската армия, но бях сигурен, че такава няма да има.

 9. Доде се натуткат родните “масмедии”, ако въобще наберат кураж за долната новина да ви светна, че в Белгия са задържали мизерните два тона кокаин с логото на партията на мошениците и крадците-единна раззия. Рекордът на хванатите 400 кила в раззийската амбасада в Аржентина е подобрен само 5 пъти. Так держать маладци!
  https://www.gazeta.ru/social/news/2018/08/25/n_11948791.shtml?p=comments#my_comments

 10. Благодаря на БЪЛГАРИН че пусна парада в Киев.Почуствах близки украинците.Новите регалии на държавната власт ,химн,армейски почести,знамената ми харесаха.Нямаше ги изтърканите фрази и компроментирани призиви.Хареса ми и речта на Порошенко.Не всчко се разбираше ,но в основни линии я схванах.Такава патриотична и завладяща за единение и напредък не съм чула от нашите управници,които знаят да повтарят само клишета и празни думи.Да се харесат на всички ,а най вече на Москва и Путин.А Украйна е много важна за Европа и вас защото е на пътя на *северният звяр.*Очаквах българска рота за поздравления за парада , но не би.Нали сме за единен военен и икономически съюз и близки по манталитет,религия,близка история и еднакво потерпевши от Русия.
  С тези наши управници руски мекерета това няма да случи скоро.
  Но като гледам интересът към *Измамата Сан Стефамо*,книгите на Гочев,заветите на нашите национални герой няма и да е далеч.Когато се оттече тази мръсна пяна от сегашни управ .като Президент,Мин.председател*руски патриоти*България като Украйна ,че получи просветление.
  Г-н Инджев,Вие с перото си си запазихте вече място в Пантеона на националните герой.
  Слава.Много ми хареса този поздрав.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.