На връх Шипка върховният главнокомандващ Румен Радев изрече върховна лъжа

Навръх тържествата на връх Шипка в памет на наистина паметния подвиг на опълченците, спасили със саможертвата си Русия от разгром във войната й с Турция ( 1877- 1878 г.) главнокомандващият Румен Радев направи внушението, че някой пренаписва днес историята.

“Направи се не малко, за да се пренапише историята в услуга на политическите шарлатани от ново време, но хилядите на Шипка “строшават на клеветата зъбът”, интригантски подхвърли той. 

Щеше да бъде честно  “натовският генерал”, за какъвто се представя извън русофилските сборища в България, да беше споменал нещо по-конкретно от руската опорна точка за “пренаписване” на историята във вреда на руското влияние в България. Защото от недомлъвката му могат да произтекат само спекулации, че някой в България едва ли не отрича подвига на опълченците и че този “някой”, разбира се, прави това в угода на неназовани политически шарлатани.

Ясно е, че президентът няма да спомене имена на конкретни “злодеи”, които пренаписвали историята, но поне “политическите шарлатани” можеше да разконспирира. Би било полезно да ги знаем, ако наистина някой български предател си беше позволил поне малко, поне с намек да се усъмни в героизма на българските герои. 

Тъкмо обратното, български историци и писатели – в диапазона от покойния проф. Пламен Цветков и младия Янко Гочев, през писателя Стефан Цанев до журналисти, сред които и авторът на тези редове, пледират за отправна точка на българската национална гордост да служат Априлското въстание, подвигът на опълченците и Съединението, а не подписването на измамния договор в Сан Стефано, натрапено от московската пета колона  тук за национален празник на българите, макар нито един наш предшественик да не е бил поканен от победоносната Русия на руско-османската церемония на 3 март 1878 г.  

Понеже “пренаписвачи” на подвига на опълченците няма, а евентуални поръчители на подобно политически самоубийствено пренаписване не съществуват в реалия свят, а са пълна измислица, Румен Радев трябва да бъде наречен без заобикалки ЛЪЖЕЦ. 

Не отива на един президент дотолкова да е влюбен в московските указания, че да сервира фалшиви новини и то на 141 годишнината от спасяването на руската военна кампания от разгром край Плевен, както неминуемо щеше да се случи, ако българските опълченци не бяха дали своя принос в спирането на османските орди на връх Шипка. 

Възможен е и вариантът Радев да плещи тези лъжи несъзнателно от чисто невежество, което е в основата на русофилския фанатизъм у нас. Но незнанието никъде и никога не е служило за оправдание нито пред съда на човеците, нито пред съда на историята. Още повече, че по този начин държавният глава подхвърля главня в огъня на съществуващото и подклажданото от такива, като него, национално разделение. С безадресните си обвинения той катализира омразата на русофилите срещу онези, които са техни антиподи. Това са българите, позволяващи си да поставят на първо място България пред митичната любов към една чужда държава. 

Всъщност Радев и онези, които са му написали лъжите, преписват откровено от своите руски и русофилски кукловоди.

“Пренаписването на историята”, каквато русофилите искат да продължава да служи за обслужване на руското влияние в България, редовно бива заклеймявано от видни нашистки русофили, като Светлана Шаренкова. 

“С какво точно се занимаваме днес? С пренаписване на историята и отричане, че Русия ни е освободила. Няма да стане!”, заявява тя и Радев се обажда днес като нейно ехо. http://epicenter.bg/article/Svetlana-Sharenkova–Zashto-Balgariya-tryabva-da-pokani-prezidenta-Putin-na-3-mart-2018-godina/129086/11/0

Същото фалшиво внушение прави и дългогодишният началник на московската пета колона у нас, бившият директор на Руския институт за стратегически изследвани ( РИСИ) Леонид Решетников. Днес бившият генерал от КГБ дефилира в “ново” качество като изпълнителен директор на Сдружение за развитие на руското историческо образование “Двуглав орел”. 

В свое интервю от 13 март тази година Решетников размахва пръст: 

“Споровете по историческата истина са възможни, но без откровени лъжи. Колкото повече българските власти и историци фалшифицират историята и хитреят за Освобождението, толкова повече руснаците ще забравят за България, ще е по-трудно за нас и знаещите, уважаващи ни българи да работим в полза на нормалните отношения между Русия и България” https://www.actualno.com/politics/v-rusija-pak-obviniha-bylgarija-zaradi-istorijata-reshetnikov-priravni-bsp-i-gerb-news_664357.html

Както се вижда, не “пренаписването” на историята,а преписването от московските указания са истинският проблем за днешния български президент, селектиран от Решетников и протежетата му у нас. Щеше да е смешен, ако не беше подигравка с реалностите, опитът на Радев да насочва омразата на русофилите към управляващите. Те с нищо не са заслужили тази несправедливост!

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: https://faktor.bg/bg/articles/mneniya/lacheni-tsarvuli/za-radev-klevetata-i-zaba-koyto-ne-mozha-da-schupi

53 мнения за “На връх Шипка върховният главнокомандващ Румен Радев изрече върховна лъжа”

 1. “Възможен е и вариантът Радев да плещи тези лъжи несъзнателно от чисто невежество, което е в основата на русофилския фанатизъм у нас.”

  Де ги сега Господарите на ефира със Златния скункс?

 2. “Натовският генерал” Румен Радев копира милиционерския “генерал” Бойко Борисов в поведението.
  Както неведнъж се е доказал, милиционерът-пожарникар е ЛЪЖЕЦ от “най-висока” проба – лъже без да му мигне окото като променя лъжите си на 180 градуса в рамките на няколко минути! И “натовеца” Радев го копира като се бори за приза най-голям ЛЪЖЕЦ на републиката!
  Тези човечета са толкова жалки!!!

 3. А нима очаквате нещо по -различно от Радев?Той уж е против статуквото, управляващата коалиция уж е против него, а като се тегли чертата излиза, че баща му ненаказано е направил ПТП и е блъснал човек в инвалидна количка, след което нищо не е последвало.

 4. Разбира се, че днешната българска история трябва да бъде пренаписана! Тази, официалната – която продължава да се учи в училищата и университетите. Защото през последните 70 години тя е писана от русофили – българи с руско самосъзнание. То кой ли и друг можеше да бъде допуснат до това занимание в през престъпния мракобесен комунистически режим? И е пълна с премълчавания, преиначавания и откровени лъжи. И защото през 45-годишното руско-съветско робство историята беше преди всичко идеологическа дисциплина. И най-вече – защото в днешната официална българска история хилядолетният москалско-руски враг е представян като вечен приятел “двоен освободител”. От какво? Нали помним – “Дружба от векове и за векове!” Дебели лъжи!

  Дано не се отплесна много, но първите българи са представяни като диво “номадско племе”. Но като дошли тук, веднага започнали да пишат закони и да строят каменни градове като Плиска и Преслав, нали? Интересни номади. А преди това по пътя си създали няколко Българии. А превъзнасяните славяни, които исторически са се появили няколко века след българите и са били толкова примитивни, че от тях българската археология не е намерила нищичко? И по-нататък в този дух до наши дни. Къде в българските учебници по история е ген. Иван Колев със славните му победи? Къде са десетките хиляди жертви след 9 9 1944? Били “допуснати известни деформации” и толкова. Къде са горяните с десет годишната си въоръжена борба срещу московеца-поробител? Няма ги.

  Затова българската история трябва да бъде пренаписана. От хора като покойния Пламен Цветков, който започна и от хора като Янко Гочев и Иво Инджев, да са живи и здрави! Защото това наистина е Възрожденска, Паисиевска работа за поколенията.

 5. Иска ми се привидната пасивност на Запада пред русофилите и путиноидите да е ход, който да цели те да се обозначат по-ясно, да се засечат техните парични потоци и агентурни влияния, да си видят техните вили в Барцелона и Монако, да се видят техните фирми …… И да последва удар – върху финансите им, върху банковите им сметки, върху политическия им и човешки имидж и върху бедната руска държава, която ще рухне от бедност и китайска инвазия.
  Досвидания руски другари – по-умните от вас знаят как свършва всеки руски опит да се правят на интересни на Запад. Дори и с допинг.

 6. Какво може да очакваме от един пРезидент??
  А интелектуалното му ниво е доста далеч (и надолу) от това на “натовски генерал”…

 7. радев си е типична “решетъчна“ руска пачавра..!!!

 8. Не сте прав г-н Инджев. той има предвид пренаписаното и изопаченото в историята ни от такива като шаренкова и политическите шарлатани в 44НС. Кое ми дава право да мисля така? Ето кое. той каза също: „ В такъв момент за нас, българите , е важно да черпим вдъхновение от просветения патриотизъм на нашите възрожденци-отворен към света и уверен в своята сила и достойнство“. Е как да не му вярвам. Всичко което върша е плод на непрекъснато ми черпене на вдъхновения от нашите възрожденци ПАЙСИЙ, РАКОВСКИ, ЛЕВСКИ, БОТЕВ. Кажете ми, моля, може ли човек да стои бездушен , да стои със скръстени ръце и да не изпитва “сила и достойнство” пред „просветения патриотизъм „ на възрожденеца ЗАХАРИЙ СТОЯНОВ съединил две БЪЛГАРИИ:
  „Ние утвърдяваме още, че каквото тегло има там, в тая братска нам страна(русия ) , то в България под турско иго никога не е имало подобно нещо. Никога, повтаряме ние с подписа си…Ние дето се турим в положението не на граждани на днешното авантюристично правителство, а на турски раи, с гордост на челото констатираме тоя факт, че овцете, козите, говедата и кокошките на нашите бащи са били в Турция швейцарски граждани, когато нашите нещастни братя руски селяни, са били сто пъти по-долни.“ И продължава: „Вън московеца от нашата земя, на когото самото име е синоним на тирания и на кражба на народности и народни права“.

  ИСТОРИЯТА НИ ПОКАЗА ВСИЧКО. СБОГОМ РУСИЯ! ХО!

 9. Съжалявам го този човечец Радев.Да чуе речта на Порошенко и да мисли за българската нация,българският принос в оформяне на националната ни държава,а не да подкрепя безрезервно руските имперски интереси.И това всичкото е поради невежество и нежелани да чуе истината.Имам такива познати,Когато ги затрупаш с факти ти затварят телефона и не ти отговарят.Виж хитрецът Борисов се пази от такива издънки,нищо ,че също им служи.С това държание Радев е пътник.Като такъв ще остане в историята

 10. Историята я пренаписват руските империалисти, както на тях им отърва – митични 2000 “руснаци”, (всъщност украинци от Киев, Киевска и Полтавски губернии) се биели като лъвове на Шипка, а българските опълченци (5500) ги аплодирали…
  Тъпо, но най-вече невярно.
  Защото това са 5500 свидетели-преки участници на събитията, чиято свята памет ни задължава – БЪЛГАРСКИТЕ ОПЪЛЧЕНЦИ, подпомогнати от населението най-вече на близкия град Габрово, с телата си препречват пътя на турската войска към пълния разгром на руската армия при Плевен. Главният удар е върху Трета опълченска дружина. Там е най-драматичната и решаваща схватка в цялата война.
  Историята и свидетелите помнят един наистина нечуван подвиг – когато турците пробиват отбраната, лекарят на опълчението, доктор Коста Везенков от Крушево вдига ранените и с извадена сабя ги хвърля в отчаяна контраатака, която решава изхода на битката и на войната!
  Ранените и осакатени българи печелят битката и точно оттам е метафората на Вазов “в едно да се бият живи и умрели!”. Никой не е хвърлял умрели тела – това е и грях, и е много трудно физически, но и морално – да хвърлиш другаря си…
  Умиращите сами са се хвърляли в атака.
  … Пренаписването взима и формата на премълчаване – за този случай, когато решителността на един, и то българин от македонското Крушево, спечелва войната, се мълчи гузно и антибългарски по същество.
  Но управляващите ни от десетилетия комуно-русофили да не са нещо друго освен бивши българи с руско самосъзнание, срамуващи се от българското?

 11. решетниковият фатмак-маршал отново спекулира , или по-точно ФЕЙКулира, или най-точно отново лъже и ШАРЛАТАНСТВА ,както и всичките политкомисари на които е служил в БНА. И ,той, все още си носи ушанката ,която са му дали ЗКПЧ-тата, с петолъчката , най-отпред!
  А уж БНА трябваше да е “деполитизирана” още преди 30 години!!! Но, ()резидента още не се беше уволнил от БНА и по заповед от водещият си пАлит-Афицерь и путлеристки ШПИОНИН-решетников веднага се кандидатира за най-високият цивилен пост в НРБ, без дори да се девоенизира , за няколко години ,след уволняването си от БНА!
  И след като се кандидатира от от “партийна” кандидатура, и ОЩЕ о-точно от ШПИОНСКАТА ТЕРОРИСТическа клетка БКП, това показава ,че ()резидента НИКОГА не е бил “ДЕполитизиран” ,нито “ДЕвоенизиран” , нито пък НЯКОГА е бил “НАТОвски” офицер. А назначаването му по искане на путлеристкият ШПИОНИН-решетников , показва ,че НЕ е и “български” “генераль”!
  Това се вижда и от ЯРКО “партийните” му “съветници” и “писари”, които даже НЯМАТ допуск до секретни документи, но въпреки това ()резидента НЕ ги уволнява, а си изпълнява заповедите ,получени преди ()резидентските “избори”, от своите “партийни” и путлеристки начальници и “върховни” кремълски КОМАНДИРИ!
  И откъде пък има “претенции” да познава историята и поредната руско-османска война?!? Едва ли има достатъчно исторически познания и опит точно за тази война! А от друга страна фатмак-маршала има “претенцията” да е “познавач” и на “политиката” и “политическите” ШАРЛАТАНИ?!?!
  А уж решетниковата ушанка би трябвало да е ДЕполитизирана, а той пък излезе цЕл “политически” Иксперт , повече и от “най-титулуваните” политолози и политически “партийни” вождове в НРБ?!?
  Той даже познава КОИ(?) са “политическите” ШАРЛАТАНИ , и то от “новоТО” време.
  Сигурно ушанката може да “различи” и КОИ са “новиТЕ” ,и КОИ “старите” ШАРЛАТАНИ в НРБ?!?!
  Особено тези “партийни” ШАРЛАТАНИ в периода 1944-89г., на които той винаги “вярно” е “служил”, и продължава да ги обслужва и сега, след като го монтираха в ()резиденството!
  Също така трябва да благодари , много, и на своят “комшия” от отсрещната сграда, защото през цялата година преди ()резиденските “избори” калинковоКРАСНОкожият “вождь” винету му помагаше винаги ,дори когато ШАРЛАТАНСКИ излъга собствените си герброкожи “избиратели” ,като предложи удобна “кандидатура” за БКП и решетников!

 12. Дали полуинтелигентът пРЕЗИДЕНТ Фърчилков е чул нещичко за споделеното от В.Н.АРХ. НЕ, НЕ и НЕ! Това НЕ го знаят и писуващите МУ скучните, каканижещи и бъкащи от опорни точки речи. Просто това са неудобни исторически истини които не им изнасят в пъклените българофобски деяния. ДГД от една долна, мръсна гад!

 13. Русия е най- големият враг на България и преди и сега.. Това трябва на много места да е записано, трябва много пъти да се повтаря, трябва да се направят седмични предавания на тази тема, трябва по паметниците да се пише. И така докато раша не ни върне архивите, спре да променя историята и още много неща които трябва да се случат. Да върне Крим,да се изтегли от Украйна, Грузия, Молдова и от България.

 14. Aбе за какъв президент патриот говорите,човека на 21 години става член на антибългарската комунистическа партия.Това обяснява всички изцепки.

 15. И за да продължи истината, цялата истина, само истината да триумфира най-сетне, рецептата е една.
  Eто едно от средствата да постигнем целта която всички тук желаем силно-с цялото си сърце и душа-България да бъде несравнимо по-добро място за живеене. Книгата на Иво да стигне до всеки български дом в който евроатлантическите ценности не са дъвка както е за сите “силни на деня” у нас днес. Нима има по-чудесен подарък от “Измамата Сан Стефано”.
  И още!
  Светли примери!
  Току що преведох 10лв през Пейпал на г-н Инджев. Реших всеки път когато някой заведе дело срещу него да превеждам (най-малко) по 10лв. Още само 500 човека да се съберат като мен, това са 5000лв, разделени на 5 месеца (колкото трае едно такова дело) и г-н Инджев ще си изкарва по една прилична месечна заплата благодарение на такива мижитурки като Жеков.

  POSTED BY VESELIN | МАЙ 31, 2018, 13:36
  Д. Савова-тя и две нейни приятелки, т.е, 3Х20лв и Роберт Алтънов пък са използвали услугите на Райфазен Банк. Там, превод до 20 лева с уточнение “попълване на сметка” е без таксата от 3 лева.
  https://ivo.bg/%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%B8-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B0/

 16. Другарят радев си е чиста проба комунист, от малък убеден точно както го е подавала промиването пропагандата. Че русия може да мисли и прави само добро, да е само доброто на земята. Косъм да не падне. Всякаква критичност към нея е немислима и неоснователна още по зачеване. Да не говорим за кои са лошите и какво е злото. Да не говорим и какво следва за критиците, т.е. за ровещите за истината и разпространяващите я.
  Болезнено познат стереотип. Елементарна, тъпичка пропаганда, улавяща точно адресатите си. Но пък и тях ги има предостатъчно, да я попиват със зяпнали уста. Като румко, та и боко, и цялата тайфа около тях.
  “Генерал от НАТО” е мехур, пуснат да фърчи да е в унисон с каквото трябва да се говори иначе.

 17. Не мисля, че Шаренкова е видна наша русофилка. Тя просто си е рускиня. Тези идват в България или в която и да е друга страна, за да се измъкнат от … да не казвам какво, но не научават нищо ново и не забравят нищо старо.

 18. Румко също така си е сто процента руска пета колона в България.
  Един от милионите русифицирани.
  Колкото повече са те, толкова по-лесно ще остава за русия да намира опора в България. Толкова по-лесно ще е просто и ЛЕСНО да бръкнеш в обществото и извадиш човек за министър или кмет или президент какъвто и да е началник, който да продължава да милее и защитава русия и русняците, което пък се оказва срещу България. А те остават невероятно много. Никъде в света няма толкоз русофилски дружества, копринки и т.н. Дори в Македония няма, дори в Беларус, където НАЧЕЛО С ПРЕЗИДЕНТА ЛУКАШЕНКО ОТХВЪРЛЯТ АНЕКСИЯТА НА КРИМ.
  Мен също ме русифицираха, 45 години, но аз само станах повече самостоятелен, повече неподдаващ се, повече отбягващ всякаква руска кауза, всякакво руско начало, език и всичко.
  АЗ НЕ СЕ ПОДДАВАМ НА ТЪПИЗМИ!!
  Аз не гледам света през русия, не ставам и лягам с нея.
  Русия е ЛАЙНОТО В МОЯ ЖИВОТ, което трябва да бъде ИЗХВЪРЛЕНО!
  ОРГАНИЧЕСКА НЕПРИМИРИМОСТ.
  Това е необходимо на бъларите, а не хукване и прегръщане на най-малката руска кауза.
  Това е и за което ИВО СЕ БОРИ, да РАЗЯСНЯВА И ОСВЕТЛЯВА ВСЯКАКВИ ИСТИНИ, СВЪРЗАНИ С РУСИЯ КАТО ВРАГ НА НОРМАЛНАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ.

 19. По случай края на СЕНАТОР ДЖОН МАККЕЙН.
  Да почива в мир! R.I.P.
  Един Човек, който трябваше да бъде Президент на Америка поне четири пъти, ако може.
  Един истински радетел за свобода и демокрация по света, включително и за страни като нашата.
  Един истински патриот на своята нация.

  ДЖОН се СРАЖАВАШЕ във Виетнам, където самолетът му бе свален от комунистите, подкрепяни от същата русия. Ако КАУЗАТА на Америка и ДЖОН бе победила, Виетнам щеше да стане още една днешна Корея (не северна), днешна Япония, днешен Тайван.
  Но ще стане!

  Потрошен, той е държан във виетнамски комунистически затвор почти 6 години. Изтезаван. Отхвърля ДВЕ предложения да бъде освободен. “Ако ще ме освобождавате, тогава да освободите всички военнопленцици досега в пандиза като мен!” “Няма да ме освобождавате заради това, че баща ми е адмирал от американския флот” (дядо му също)
  Това са негови думи.

  Да не забравяме, през юни 2014 г. ДЖОН, председател на Сенатската комисия по въоръжените сили, заедно с още двама американски сенатори, посетиха в София милото правителство на орехарски. Вдигнаха се оттам, и дойдоха тук.
  И ЕДВА СЛЕД ТОВА, управляващата тайфа, начело с поредния човек-прикритие за комунизма, “промени” мнението си за южния (руски газов) тръбопровод. След като с години запряташе ръкаве и облизваше лиги от предвкусване, той и тя обвиниха някакви неизгладени различия с ЕС, до изглаждането на които потокът нямало да се строи.
  (да не забравяме, “социалистическа” е прикритие за комунистическа, “работническа партия” е прикритие за комунистическа, министър-председател беров ли е попов ли е там, уж неутрални “професионалисти”, прикрития за комунистически, и отрано подготвено да има такива…)

  Барак Обама: “Малцина от нас са преминали изпитанията, каквито той е преминал”
  https://bit.ly/2Ngd2qp
  Джо Кенеди III: “Истински воин, във всяко измерение на понятието”
  https://bit.ly/2LsckVm

  Малко текст (не на руски, разбира се) и снимки за Джон МакКейн:

  https://nyti.ms/2P431NG
  https://read.bi/2o81Cdw

 20. Още при московлийския болшой театър Президентски избори в България-2016
  ( двайсетина срещу един Трайчо Трайков ) ,всъщност и много по-рано,беше окончателно известно какъв вятър ще ни вее през цялото обозримо бъдеще от цялата мрежа на властите. Босоногият резидент просто се включи в казашкия хор.

 21. Какво може да се очаква от човек избран от МОСква,бсп-Решетников и КО,все отбор-юнаци-русоблюзци наши другари.Този пРЕЗИДЕНТ играе ганкиното от раз та се не трае,колкото да фърчи около ЕС и НАТО все тая,антиПАТРИОТ и антиРОДОЛЮБЕЦ,вече и магаретата на село разбраха що за птица сме избрали от Фауната наша,а за вицето нямам думи,за нея само РУСИЯ е майка наша+отец КИРИЛ–Гундяев,как се кланя,какво чувство на отговорност нямам думи за другарката наша.

 22. БОГ ДА ПРОСТИ ЯСТРЕБА
  ДЖОН МАККЕЙН!
  ПОКЛОН И ВЕЧНА ПАМЕТ!
  СЛАВА ЗА ГЕРОЯ!
  И НЕКА ДА ПРЕБЪДЕ ДЕЛОТО МУ, ЗА ДА СЕ СБЪДНАТ МЕЧТИТЕ МУ!
  ЗА СВЯТ БЕЗ КОМУНИЗЪМ И АЗИАТСКА МОСКОВИЯ!
  Човекоподобието /по СТАМБО/ румен хвърчилков решетникав няма какво повече да каже /и направи/, за да заслужи презрението на всички достойни българи.
  Да! Наближава денят, когато всички решетниковчета и кремълските ОПГ ще забравят за България. И този ден ще бъде
  ДЕНЯТ НА НАШАТА ИСТИНСКА НЕЗАВИСИМОСТ!

 23. ВНИМАНИЕ!

  Отново същото предупреждение:
  “Режимът на Путин /Русия/ изкупува собственост и стратегически предприятия в България, а това е път към политическа власт”
  “Съществува опасност от нова кремълска агресия, опит за аншлус и на Беларус”

  Игор Ейдман – руски социолог и публицист, все още жив, спасил се да живее в Германия като политически емигрант, братовчед на БОРИС НЕМЦОВ.
  https://faktor.bg/bg/articles/mneniya/intervyu/igor-eydman-rezhimat-na-putin-izkupuva-sobstvenost-i-strategicheski-predpriyatiya-v-balgariya-a-tova-e-pat-kam-politicheska-vlast

 24. Възхищавам се на всичко написано от Иво и не по-малко от коментарите и техните великолепни автори

 25. Почина сенатор Джон Маккейн!╭•⊰✿

  Дълбок поклон пред този Човек!

 26. Нека да се помолим за загиналите в катастрофата край Своге! Загинали по причина от некачествен ремонт. Мантинелата била като вафла. Отново корупция, спечелена оферта, как ли?, изпълнен проект, как ли? Как ще спите сега “другари”?

 27. Джон Маккейн, американски сенатор от щата Аризона
  “Приятели мои. От четири десетилетия присъствам на Конференцията по сигурност в Мюнхен, но не мога да си спомнят друга година, когато тя да е била по-необходима или по-важна от всякога.
  Това, което се иска от нас сега е да обмислим дали Западът ще оцелее. През последните години този въпрос стана повод да бъдем обвинявани в преувеличаване и алармаджийство. Но не и тази година. Ако някога е било време за лечение на този проблем със смъртоносна сериозност, то е
  точно сега
  Този въпрос е бил реален още преди половин век, за Евалд фон Клайст и основателите на тази конференция. Наистина, защо те първи започнат да идват в Мюнхен. Те не приемат, че Западът ще оцелее, защото са видели своето унищожение и изтребление. Те са видели как свободните пазари дават протекции на твоя съсед просяк и бедността, която се натрапва. Те са видели един свят, в който се сблъскват етнически с националистически страсти, и мизерия, която те отвращава. Те са видели възхода на враждебни велики сили и провала на възпиращите ги, и войните, които последваха.
  От пепелта на най-ужасното бедствие в историята на човечеството се ражда това, което ние наричаме Запада – нов и различен, и по-добър модел на световен ред … ред, основаван не на национализъм, пропит от кръв и пръст, или на сфери на влияние, или на завладяване на слабите от силните, а основан на универсалните ценности, върховенството на закона, свободната търговия, както и зачитане на националния суверенитет и независимост. Всъщност, цялата идея на Запада е, че той е
  отворен за всеки човек
  и всяка нация, която зачита и споделя тези ценности.”
  Няма какво да се добави!…Мир на праха му!

 28. Не е лошо пРезидента Румен Радев да научи мнението на истинския българин и историк проф. Пламен Цветков за фалшифицирането на историята ни:

  “…подир 9. септември 1944г. цяла армия от псевдоисторици и партийни пропагандисти беше впрегната да фалшифицира новата и най-новата ни история по всевъзможен начин. В духа на Гьобелсовата максима, че една лъжа трябва да се повтаря дотогава, докато се превърне в истина, конституционно-парламентарното ни минало бе изопачено и очернено до степен…”

  Пламен С. Цветков, “България и Балканите от древността до наши дни”, стр. 7. Изд. “Зограф”, Варна, 1998, 800 страници.

 29. Говорим и пишем РУСИЯ И СССР виновни,спор няма по въпроса а какво РЕАЛНО НАПРАВИХА САЩ И ЕС БЪЛГАРИЯ ДА ИМА ДЕМОКРАТИЧНО ПРАВИТЕЛСТВО,НИЩО ако искаха до сега 1000 пъти биха направили преврат и биха скъсали всякакви връзки и с БСП и с ГЕРБ и тем подобните,има и икономически и други санкции ,ПРОСТО НЕ ЖЕЛАЯТ ДА ПРЕДПРИЕМАТ НИЩО ЗАТОВА НЕ УВАЖАВАМ НИКОЙ ВЕЧЕ НИКОЙ ВСИЧКИ СА БОКЛУЦИ

 30. Цитат от руски филм:
  “Защо, защо, защо с генералските пагони не връчват и малко мозък”
  А ние имаме двама “генерала по съветски образец” да управляват държавата.

 31. Поклон и вечна памет за сенатор Маккеин,да пребъде антикомунистическата му кауза.Бог да прости прегрешенията му.

 32. И аз имам едно, риторично питане. Не, че чакам отговор от някой, но все пак, някой, някъде, по някакъв начин, по някакъв повод, трябва да ни чуе и нас. Думата ми е за изпращането не, а по-точно за … приемането, на кандидатите за образование, специализации, професионални осъвършенствания и т.н. в … „соросоидния, хамерикански, прогнил западен свят”, на „прогресивни, леви, русолюбящи и русофилски настроени” българи, с руско самосъзнание и готовност за саможертва в името на матушка Русия! Ами да, колкото и да ни е мъчно, е факт, безпорен факт е, че, Румен Радев, а не някой друг, е „приет” във военно-въздушния колеж на НАТО, в САЩ, Максуел. И това е неговото второ обучение в американските ВВС!? Ами да вземем друг „руски молодец”, с „желязна, сталинска закалка”, за когото,” Бг трябва да напусне час по-скоро НАТО” и за когото т.н. народен съд е бил „една историческа необходимост”!? Вероятно повечето се досещат и познават другаря Валери Жаблянов. Този другар, навсякъде се хвали и дори се аргументира в политическите диспути, с двете си специализации в … САЩ! Едната, от които е като стипендиант по Фулбрайт!?Тъмно червеният „сталинист”, както е известен и като преподавател в СУ, не е имал проблем със своите специализации в сърцето на „врага”, прогнилият Запад, просто защото е приет там, след като тукашният научен съвет го е предложил и изпратил. Както и при Радев, не се е намерил нито един честен и почтен офицер, респ. преподавател, който да се противопостави на подобна, ужасяваща несправедливост и да информира медии, общественост, политически партии, и дори да информира, т.н. „приемаща страна”!? Жалко и тъжно е, но е факт, че не се е намерил такъв храбър сънародник! Е, днес последствията са видни чак и на Шипка. НАТО-вски генерал, първенец на Максуел колидж, президент и главнокомандващ, … слушател на Гундяев …”..дент на Решетников” …”…чинен на Корнелия „…

 33. Уинстън Чърчил има една реч за “желязната завеса” (The Sinews of Peace). Има и много други речи. Фрази. Книги. Оставил след себе си Неща ЗАПОМНЯЩИ се, завинаги. НЕЩО казано. Някакъв смисъл вложен, есенция по важен проблем или друго. Нещо изтъкнал, заострил внимание. Нещо вярно, НЕПРЕХОДНО, ЗАВИНАГИ, ЗА ВСИЧКИ ПО СВЕТА, УНИВЕРСАЛНО.
  Теодор Рузвелт има една реч The Man in the Arena.
  Роналд Рейгън има Time for Choosing, през 1960-те, РАЗТЪРСВАЩО! Да не говориз за БЕРЛИНСКАТА СТЕНА, Tear Down This Wall!!
  Маргарет Тачър има една приказка, “Да живее едно общество свободно трябва да има критична маса от индивиди, които да знаят какво е свобода”.
  Хелмут Кол имаше една, че “Обединението на Германия и на Европа са две страни на една и съща монета”.
  …..
  А БРЕ един нашенец, румко или боко сега (нали са велики) – НЯМА ЛИ НЕЩО ДА КАЖЕ БРЕ, нещо вечно и непреходно. ДВЕ ПРИКАЗКИ НА КРЪСТ. Нещо поне интересно и вярно. Нещо НА МЯСТО. Нещо ЗНАЧИМО, за БЪЛГАРИЯ и бъдещето ни, НЕЩО МОТИВИРАЩО И ВДЪХНОВЯВАЩО НАЦИЯТА!?!?
  Да си отвори устата и да произнесе нещо. Или напише върху два листа двайсетина ценни изречения, ОТ СЕБЕ СИ. Дори да е 1/100-на от тия, дето споменавам по-горе. Защо не статия във вестник или списание, или пък една книга!?! ДА ОСТАВИ ЗАПОМНЯЩО СЕ НАСЛЕДСТВО СЛЕД СЕБЕ СИ!
  Господи помилуй!! Защо всичко, ТРИ ДЕСЕТИЛЕТИЯ ПАК, отново е като руска пропаганда, начело с румко. Защо все “шменти”, все “вие сте прости”, “ръчички”, “бръкми”, “руски байрак над крим”, “долу западни санкции срещу русия”, какви “политически шарлатани”, “пренаписване на история”… ЧУВА ЛИ СЕ ТОЯ БЕ???
  ДОКОГА ЩЕ СЛУШАМЕ РУСКИ ИЗЦЕПКИ НА НАШЕНСКИ МИЛИ РЪКОВОДИТЕЛИ, повтарящи учебници и подходи от 1917-а година бре!!!!!….

 34. Още малко от Пламен Цветков.

  След като говори за топонимията на Балканите, прави извода: “…С други думи, бъдещите български земи като цяло, а именно Тракия, Мизия, Добруджа и по-голямата част от Македония фактически не са били засегнати от славянското заселване. Нещо повече – изглежда, че днешните гърци имат много повече славянска кръв, отколкото днешните българи. /Нещо, което се доказа с генетичните изследвания от последните години – б.м./. Във всеки случай, когато византийският император и писател Константин Багренородни /905-959г./ твърди, че “цялата земя бе пославянчена и стана варварска”, той има пред вид Тесалия и Пелопонес /ще рече Гърция/, но не и България.” Пак там, стр. 25.

  За езика: “…българският език може да се определи като уралоалтайски, който сам по себе си е отделен езиков клон подобно на гръцкия и албанския в индоевропейското семейство. И е единственият аналитичен уралоалтайски език. … Във всеки случай всеобщото убеждение, че българите били славяни, тъй като говорели на славянски език, изглежда е погрешен отговор на погрешно запитване – би трябвало да се попитаме не защо българският е толкова близо да славянските езици, а защо славянските езици са толкова близки до българския.” Стр. 27.

 35. Така изведнъж ми падна една мисъл. ИМА ЛИ ДРУГА ДЪРЖАВА НА КОЯТО ДА Е ОТМЪКНАТ ОТ РУСИЯ (СССР) ЦЕЛИЯ ДЪРЖАВЕН АРХИВ. Да не би това да е една от най-важната причина ние да сме най- окупирани от масква

 36. КЪМ KRUМОV: „ЗАТОВА НЕ УВАЖАВАМ НИКОЙ ВЕЧЕ НИКОЙ ВСИЧКИ СА БОКЛУЦИ“

  Ще Ви коригирам г-н Крумов. Категорично НЕ всички са боклуци. Боклуци са тези, които произлизат от „червеното знаме“, нали ги знаете? И като казвате „не уважавам никой вече никой всички са боклуци“ да Ви запитам, Вие себе си уважавате ли се, и смятате ли се за боклук? В случай, че все още се уважавате и не се приемате за боклук Ви съветвам да се обърнете към БИБЛИЯТА и по конкретно към Мойсей. Той ще Ви обясни използвайки собствения си богат опит кой е виновен и защо 29 години, с едно малко изключение от 5 години, България да няма демократично правителство и въпреки това все пак се движи в правилната посока. Стреми се да достигне Ханаан. За Ваше улеснение Ханаан е днешната абревиатура на НАТО и ЕС за БЪЛГАРИТЕ.

 37. Дълбок поклон и светла МУ памет на уважавания от мен сенатор Джон Маккейн!
  Друго не може да се очаква от управляващите в момента. СЪБРАХА СЕ! Няма никакво значение дали са герб, БСП, патреоти и т.н. те са си комунисти и милиционери, което означава наглост, невежество и русофилщина.

  Към KRUMOV
  Какво точно очаквате от Запада? Да вкарат 100 000 войника в страната и с помощта на няколко хиляди шумкари и разбойници да вземат властта? Това все пак са демократични държави и не действат така.
  На фона на това, което се случва в Европа и не само там, най вероятно не сме им първа грижа. Но това не означава, че трябва да стоим и да чакаме. Като начало трябва сами да си помогнем.
  Големият проблем, е че гласувалите за сакскобурга и герб отказват да признаят грешката си и да се коригират, а не да се пинкят и литкат по глупостите, с които ни заливат (например простотийте на каракачанов за джендъри мендъри и т. н.).
  Никога няма да се съглася с комунистическото твърдение, че всички са маскари или както пишете боклуци!

 38. Великият Джон Маккейн и България

  «Бяха ни нужни доста усилия да ги убедим!» – това заяви сенаторът Джон Маккейн след посещението си в България през юни 2013-та година.
  Последва безпрецедентна пресконференция, на която Орешарски обяви спирането на проекта «Южен поток».
  Маккейн и сенаторите Крис Мърфи и Рон Джонсън тогава посетиха България, Полша и Румъния – и трите страни с особено значение за бъдещето на континента на фона на абсолютистките изблици на руския самодържец Путин.
  Сенаторите е трябвало да убеждават Орешарски – един политически хамелеон, чиято главна задача е била да издържи достатъчно време, за да може един комунистически тунеядец като Станишев да оживее политически докато бъде изстрелян в Брюксел.
  Орешарски, чиято мозъчна недостатъчност не е била под съмнение за никого, е бил немалко изненадан от посещението на сенаторите и е трябвало да разбере по спешност, че разговорите са били наложителни поради глобалните измерения на «Южен поток».
  Америка не иска Путин да диктува. Тя не може да приеме един кагебист да граби земи, да убива и да заплашва с нови агресии целия континент.
  В онези години Америка не можеше да приеме и нерешителна Европа, за която сенатор Маккейн казваше: «Те няма да вземат решение как да действат с Путин докато зависят енергийно от Русия».
  Вчера Джон Маккейн почина. В Америка той остана най-известен като така наречения «reluctant hero». На него принадлежи и най-късото и най-ясно описание на Путин – KGB-thug, тоест КГБ-гангстер.

  Сенаторе – ние сме с теб. Да кажем сбогом на Джон Маккейн!

  Николай Флоров

 39. Към Тервел не съм съгласен с Вас БСП и особено ГЕРБ имат много силна подкрепа в ЕС и САЩ ,явно ще се окажат верни слуховете се 30 % от еврофондовете се дават като подкуп да се държи ГЕРБ ,производна на БСП на власт,като последната имитира опозиция.Ако това Вие го имате за нормално проблема си е Ваш,но не само Лукойл да не плаща никакви данъци и пристанище Росенец да е Руско и нито САЩ,нито ЕС да вземат мерки мерси на някой друг

 40. Радев има нахалството да се гаври с Иван Вазов, ето едно неизвестно стихотворение на Иван Вазов, крито десетилетия от комунистическо-русофилската цензура:
  „Юда” ли?
  Нарекоха те „Юда”,
  народе славен мой –
  вик злобен на заблуда
  в заблудите безброй!

  Как? Юда – ти ли, който
  за правда бе борец
  и на челото, свойто,
  трънлив носu венец?

  Ти, Юда? Кой живота
  жертвa за роба брат
  и своята голгота
  имa на тоя свят?

  Кат него злато взе ли
  Христа да предадеш?
  На срамни, мръсни цели
  ръка да подадеш?

  Злодей ли бе с злодейте,
  що удрят смело в гръб?
  Дружи ли с фарисейте,
  що скриват смях под скръб?

  Не носиш ли дълбоки
  ти рани по снага?
  За цели най-високи
  не лейш ли кръв сега?

  Такъв ли знай земята
  предателя Христов –
  борец за правда свята
  и пълен от любов?

  Кое сърце туптяло
  кат твойто за честта?
  Кое чело блестяло
  по-висша красота?

  1916
  http://www.znam.bg/com/action/showBook?bookID=987&elementID=536034088&sectionID=5
  https://www.faktor.bg/bg/articles/mneniya/lacheni-tsarvuli/kakvo-otgovarya-dyado-vazov-kogato-rusiya-naricha-balgariya-yuda

 41. Към krumov:
  Много по-вероятно е камила да мине през иглени уши, отколкото ЕС да дава 30% от еврофондовете си като подкуп, за да се държи герб на власт, а бсп в опозиция. Вместо да вярвате на слухове, защо не се опитате да отговорите поне на тези въпроси, които имат реални отговори: ЕС и САЩ ли рестартираха корупционния гьол АЕЦ“Белене“? ЕС и САЩ ли са причина цените на горивата в страната ни да са най-високите в Европа? ЕС и САЩ ли са причината да плащаме най-високата цена на руския газ и да не получаваме газ от никъде другаде? ЕС и САЩ ли са причината руските фирми регистрирани в България да не плащат данъчните си задължения към държавата? ЕС и САЩ ли избраха радев за президент, борисов за правителство, и сегашните депутатите в 44 НС? ЕС И САЩ ЛИ СА ВИНОВНИ ЗА ВСИЧКО ТОВА? Така че спрете да папагалствате указанията на москва разпространявани от безродници и продажници на руска служба, а започнете да четете. Четете и не говорете, за да можете да победите неграмотността си, ако тя е единствената причина поставила Ви в ролята на маша в мръсни ръце. Четете Библията и помислите върху казаното в нея. В противен случай ще си останете до края на живота си само маша в мръсни ръце. Ако с Библията Ви е трудно предлагам Ви нещо забавно и лесно за възприемане. Книгите на Тиери Волтон и Юрген Рот: „КГБ на власт“ и „ГАЗПРОМ зловещата империя“. ПРОСВЕЩЕНИЕ ИЛИ МАША? ИЗБОРЪТ Е ВАШ.

 42. Преди всичко, Тервел, моля да ме извините, че се намесвам във вашият диспут с Крумов. Но, не мога да отмина с мълчание, изключително важни въпроси, за нас, за България, за бъдещето на страната ни – европейско-демократично, или руско-съветско-диктаторско. Съгласен съм с много от казаното от вас, не споделям песимизма на Крумов, но… не мога да се съглася и с всичко казано. Защо? Ами помислете малко и за причините за „песимизма”, обхванали не само нашия съмишленик. Ще започна от нас самите. Сигурно сте забелязали, почти сизифовските усилия на г-н Георги Николов, на когото искрено се възхищавам, да прикани всеки от нас, да подпомогне със своята скромна лепта, Иво! За да го има и Иво, и сайта. За да ни има нас самите, с нашите мисли и стремления към налагане на демокрацията в нашата страна, към нейната защита от попълзновенията на руския империализъм и реставрацията на тоталитаризма. Мислите ли, че десетките издания, като „PAN BG”, като „Блиц” или като „Сега” и „ПиК”, разчитат на подобни самопожертвования, на своите читатели? Допускате ли, че хора като П.Волгин например, разчитат на своите „огромни” хонорари, за да провеждат отровната си дейност?Убеден съм, че не мислите така. Убеден съм също, че отлично разбирате, с какво и с кого си имаме работа. Една огромна и свирепа, безжалостна, руска машина на държавна пропаганда и един „огромен” за размерите на България „специален бюджет”. „Бюджет” от който се плаща на политически партии, като БСП и Атака, бюджет от който се плаща на „агентура за влияние”, бюджет от който се плащат „комисионни” и открити подкупи към важни политически и обществено-значими личности, „бюджет” предназначен и за провеждане на „остри операции”, т.н. по КГБ-ски „активни мероприятия” и т.н. и т.н. Всичко това е добре известно разбира се, но наистина ли си мислите, че можем да се противопоставим САМИ, на това чудовище, без помощта на ЕС и САЩ, без помощта на Запада!?Без АДЕКВАТНАТА помощ от тях – помощ, която в гореизброеният смисъл я няма и никога не я е имало! Да, това и различава Запада, като хора, като философия на живота, като морал от имперската сила,която иска да ни „вземе” отново. Но НЕ МОЖЕМ да противостоим сами! Само с библията, не става! Не става! И въобще не мисля, че помощта от там, от Запада, да се противопоставим, преди всичко на руската злостна пропаганда и ежедневна намеса в живота ни е АДЕКВАТНА И ДОСТАТЪЧНА!
  Преди няколко години, написах пост, по повод опитите на цар Борис, да влезе във връзка с американците и англичаните в Швейцария и в Кайро, още в началото на 43-та. Опит, за съжаление провален, вина за което носят разбира се и двете страни. Но, когато човек чете подобна историография, не може да не изпита и един горчив привкус на чувството, че сме били някак си, маловажни, без особено значение, лесни да бъдем пожертвани, че сме били …изоставени! И това чувство, за съжаление, не ме напуска и сега. Това е може би и причината за песимизма на много от нас – „От нийде надежда взорът не види…”!
  Затова Тервел, не съдете хората така строго! Песимизмът е лош, но повярвайте ми, по-лоша е апатията, а тя мисля е нашият основен враг в момента.
  С най-добри чувства,

 43. Към RANGER:
  Това в никакъв случай не могат да бъдат думи на RANGER , да не говорим за БЪЛГАРИН! „ Само с библията, не става!“ казвате Вие, а да сте се замисляли как оцеля БЪЛГАРСКИЯ РОД 500 години? Да сте срещали вярващи, които страдат от апатия и песимизъм. Нямам предвид руско-българското православие или ислямизма. Имам предвид единствено вярата в БОГ. „Но НЕ МОЖЕМ да противостоим сами“. И това не е вярно! Някой да ние помагал при освобождаването си от турско робство и при СЪЕДИНЕНИЕТО. Не, нали? Всички бяха против нас БЪЛГАРИТЕ. Споменавате Борис III и изпитвате „.. един горчив привкус на чувството, че сме били някак си, маловажни,“ НЕ, НИКОГА НЕ СМЕ БИЛИ МАЛОВАЖНИ! Просто Фердинанд никога не трябваше да става цар, и тогава сина му никога нямаше да има възможността да се измята от думите си казани пред Уинстън Чърчил и да обявява война на САЩ и Великобритания. Защо не прочетете малко за Томас Удроу Уилсън, за да разберете защо той се отнася с толкова голямо уважение към нас БЪЛГАРИТЕ и ни смята за значителни. Кой е свободен и силен? Неграмотният или владеещия, или най-малкото стремящия се към познанието? НАДЕЖДА НЯМА САМО ЗА НЕГРАМОТНИЯ! Повтаряйте си от време на време добрата БЪЛГАРСКА поговорка: “ПОМОГНИ СИ САМ ДА ТИ ПОМОГНЕ И БОГ”, и съм сигурен, че помощта на ЕС ще стане „АДЕКВАТНА И ДОСТАТЪЧНА!“.
  А за блога на г-н Иво Инджев не берете грижа. Той ще пребъде, не само защото се посещава от милиони,а защото е създаден от оптимист, каквито са и неговите основни коментатори.ХО!

 44. Тервел,
  Съжалявам, че трябва да започна с остър и нетипичен за мен език, но грубостта с която ме предизвиквате, го налага. И още нещо в стъплението ми: обидите към човек, когото не познавате, поради естеството на виртуалното пространство, не Ви дава правото на декларативност, когато го оценявате единствено по написаното от него. Жалко, че не можем да се „ударим” реално и директно, за да видим кой, кой е, и колко българин е!
  Сега по същество. Дори и не желая, да влизам в глупави прения с човек, който императивно и незнайно на какво основание, дава съвети, приличащи на казармени заповеди. Наистина ли си мислите, че всичко което казвате е първоинстанционно, като божия заповед. Никога ли не сте се опитвали да чуете и да поразсъждавате върху това, което казва и опонентът!?И още, Вие определено не сте историк, съдейки по начина Ви на изразяване. Не разбирам, защо тогава се опитвате да давате декларативно-императивна оценка на исторически личности, с простотата на любителя-аматьор – този е добър, а този е лош!?В историята, а и в живота нещата не са черно-бели и това ще Ви го каже всеки един професионален историк. И още нещо, ще Ви каже. А то е, че оценките за мястото на една личност в историята не се определят никога еднозначно и едностранно. Това е Закон в историографията. В този смисъл, бих Ви посъветвал, без никакво чувство на злоба и високомерие, избягвайте да се произнасяте спрямо цар Борис, спрямо цар Фердинанд, а и спрямо всяко едно голямо име в нашата история, по този начин и с този патриотарски апломб. За ваше добро, като българин, го казвам. И за доброто на българската история, го казвам, която най-малкото има нужда, от такива „защитници” като Вас.
  Второ. Аз имам пълното право да имам свое мнение по много политически въпроси. Както и Вие, разбира се. Но, на никого не го натрапвам. Изхождам от своите познания и от своя жизнен опит. Смея да твърдя, че и двете не са никак малки. И макар и да не съм винаги съгласен, с казаното, както във Вашия случай например, оставам винаги с уважение към опонента! Нещо, което не би могло да се каже за Вас, струва ми се.
  Накрая, ще кажа, че въпреки неприятното чувство на обида, приемам, че двамата с Вас сме на „една страна на барикадата”. Дори и по отношение на симпатията към президента на САЩ, Удроу Уилсън, сме единомишленици, за когото знам доста много, преди да срещна Вашия мъдър съвет, да „прочета за него”!
  С Уважение,
  P.S. С това, диалогът ми с Вас приключва.

 45. Към RANGER:
  Единственият добър резултат от диалога ни досега е, че излязохте от състоянието си на песимизъм и апатия, в което бяхте изпаднали, но за съжаление това не Ви направи по-добър, независимо от констатацията Ви, че „двамата с Вас сме на „една страна на барикадата”.

  А диалога няма как да спре заради „ доброто на българската история“, която според Вас „най-малкото има нужда, от такива „защитници” като мен. А защо мислите, че БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ има нужда от такива като Вас?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.