Урокът по човечност от Латинска Америка

Продължава ( “благородното”, както се казваше задължително в НРБ) международно социалистическо съревнование по прогонване на милиони собствени граждани. Венецуелският социалистически режим показа нагледно, че успешно се конкурира с арабския социалистически режим на Башар Асад в Сирия – при това, без да се води във Венецуела гражданска война от мащаба на онази, която с репресиите си разпалиха сирийските баасисти.

В обозримото минало от няколко десетилетия най-големите изкуствено предизвикани бежански вълни извън Африка се надигнаха най-напред след прогонването на стотици хиляди хора в съседна Турция от НРБ в края на 80-те години на миналия век поради насилническата кампания по смяната на турските имена, наречена “ възродителен процес”. Последва практиката на режима на социалиста Милошевич да разселва десетки хиляди косовари. Башибозукът му гореше цели села и стотици хиляди бегълци поеха пътя на изгнанието.

“Светлият” балкански социалистически пример днес разтърсва потенциално най-богатата – заради петролните си залежи –  страна в Латинска Америка, каквато е Венецуела. Тя имаше нещастието да се сдобие с несменяемо социалистическо правителство , което в най-буквалния смисъл доведе народа до просешка тояга. 

Бегълците от нищетата и диктатурата във Венецуела, където гладната смърт се е превърнала във всекидневие,  са милиони. Само Колумбия е приютила близо 800 000 венецуелци. С хиляди на ден расте броят на отчаяните венецуелци, прииждащи в Перу, Еквадор и в Бразилия, която отвори вратите си за тях ( подобно на Германия през 2015 г.).

“Интересното” е, че Латинска Америка се оказа по-либерална и по-солидарна със страданието на мигрантите, отколкото претендиращата за основополагаща цивилизованост Европа, че и Америка на Тръмп , създадена от мигрантите от цял свят. 

Как да си обясним този феномен?

Можем да си представим, че латиноамериканската солидарност е улеснена от религиозната и от езиковата близост между бежанците и приютяващите ги общества ( макар последната да не се отнася до говорещата португалски Бразилия). И все пак, разликата в отношението към страданието на милионите нещастници в новия и стария континент е толкова поразително голяма, че сравнението …не търпи сравнение.

Изглежда, че дългогодишното охолство и голямото развитие в благоденстващата Европа е развило също така големия егоизъм на европейците и на т.н. стари нации, докато в изкуствено създадените от европейския колониализъм държави в Южна Америка не смятат националната идентичност за толкова важна, че да загърбят заради нея човечността. Тя се оказва прокудена от Европа – мигрант, преселил се в по-бедната част от “новия свят”.

Кой от кого трябва да се поучи и кой да се засрами, това е въпрос за размисъл. Личен. Защото е видно, че колективните органи на нашето управление се вълнуват само от мигрантската вълна край бреговете на Европа, но сравнимата с нея латиноамериканска трагедия не предизвиква забележима реакция. 

Оцелелите от испанско-португалския геноцид коренни жители на Южна Америка също са потомствени мигранти, които едва ли помнят преселението си от Азия преди около 10 000 години през замръзналия през последния ледников период Берингов проток. Помнят обаче величието на съградените от тях империи на ацтеките, маите и инките. Но и тези т.н. индианци, чийто злополучен кръстник е Христофор Колумб, очевидно проявяват повече толерантност към актуалната бежанска вълна, която за пореден път води до дифузия между племена и народи на техния млад от гледна точка на човешкото присъствие континент. 

В Европа сме все “по-чисти” българи, все “по-прави” сърби и барикадирали се зад бодлива тел прочее стари европейски нации, в които самоизолацията е на мода, формираща правителства по напълно демократичен начин. Да живее демокрацията (?)!

Официалната статистика в Москва отчита голям скок от година насам в чувството на омраза към чужденците в Русия ( най-после явление, което изглежда повлияно от Европа). Руските социолози твърдят, че омразата към Запада започвала да отстъпва място пред омразата към…циганите на първо място. На второ и трето в тази класация били китайците и виетнамците. 

В Италия, гордата родината на Ренесанса, възродил хуманизма на античността, вилнеят на върха на държавата ксенофоби от рода на Орбан в Унгария, доказал, че крайният национализъм в една малка държава от ЕС може трайно да се превърне в пример за подражание на по-големите съседи. 

Да не говорим за ропота на възраждащия се германски национализъм, който е държан засега под контрол от държавата и обществото, но става все по-тревожен тъкмо като за страната, в която симбиозата на социализма и национализма роди  най-мащабното нещастие в историята на човечеството, наречено Втора световна война. 

В САЩ белите расисти могат да наричат латиноамериканци презрително “латиноси”, а в Европа да гледат на тях като на “втора ръка” хора хора от “третия свят”, те обаче дават пример от първа ръка и на едните и на другите в най-важната сфера на междучовешките ( и международните в крайна сметка) отношения: човещината на човеците. Обратното на нея е регресът към времената на мрачните средни векове на затварянето в собствените крепости, извън които цари насилие и беззаконие.

25 мнения за “Урокът по човечност от Латинска Америка”

 1. Респект, г-н Инджев!
  С дълбока благодарност на читател и човек пред поредния Ваш урок по Хуманизъм!

 2. Венецуела е поредният красноречив пример, че който се обвърже с Русия, на бърза ръка стига до просешката тояга. Чакат го инфлация, мизерия, празни магазини и глад – все руски специалитети. Нататък бута и Турция приятелят на Путин Ердоган. Това искат тук и явните опозиционни и “тайните” управляващи русофили – стандартът на живот и покупателната способност на населението падат, а с европейските пари хранят терористите в Кремъл. Цени на горивата, АЕЦ Белене, не плащане на данъци от руските фирми, ремонт на самолетите в Русия и т.н.

  “Венецуела е важен вносител на руски въоръжения. През 2005 г. бе подписан договора за 4,4 милиарда долара, предвиждащ доставки на редица оръжия – от изтребители и хеликоптери до автомати. Днес правителството на Мадуро разполага с 5000 комплекса за ПВО – най-големия арсенал на континента”

  Прочетете още:

  https://www.dnes.bg/world/2017/10/05/rusiia-spasiava-venecuela-ot-potyvane.355367

 3. Да допълня “скъсване с русия” петролът на Венецуела минава през русия.Венецуела преди втората световна война е била пред Япония. А руската пропаганда и корупция разцъфтява където няма свобода на словото и има беден народ.

 4. Иво ако и по принцип да съм съгласен с теб, тук не съм. Първо в Южна Америка приемат хора с техния език и култура. Второ – съмнява ме там да им дават социални помощи на бежанците. Трето едва ли 70-80 процента от мигрантите са млади мъже между 15-30 години. Четвърто ако някой от мигрантите изнасили дете , това че имаш сексуални нужди няма да му намали вината в съда. Това което се случва в Европа е разбираемо. Не говорим за радикалния ислям който спокойно ди праща агенти в европата

 5. Шофьорчето Мадуро няма да плати тези оръжейни доставки.Руснаците за пореден път ще гризнат дървото .Ще се опитат каквото могат да отмъкнат от Венецуела-концесии за златни мини и други,но в крайна сметка ще се свърши с бой.

 6. Новият Свят поначало е по приемлив (receptive), възприемчив към другото, различното. Начело със САЩ-Канада. Но също и цялата Северна и Южна и Централна ли е там каква америка латинска и тъй нататък. Същите европейски хора, отишли там, но започнали начисто и отърсили се от нашенските комплекси, оставящи врати по-широко за идване на още.
  (e, поради появили се “прекалявания” в някои насоки, стигна се до потенциал за избиране на такива като Тръмп)
  Старият Свят поначало е по-костелив, повече ксенофобски и националистически, стискаме си нашата черга и не даваме друг да влезе в стаята и стъпи на нея, нашата риза в юмруците по-близо до шкембето ни… Начело с Русия и други от източната част на континентна ни, а и още повече от Азия.

  Н. Мадуро, в ролята на С. Боливар, спасява боливара…
  И Венецуела е спасена, по социалистически… като населението само се спасява, знаейки къде… както щеше да се спаси то и в “народна” България, т.е. комунистическа, ако границите ни бяха отворени…
  https://www.economist.com/the-americas/2018/08/25/nicolas-maduro-tries-to-rescue-venezuelas-economy

 7. Отношението към мигрантите в Европа се промени под въздействието на руската пропаганда.

 8. Още малко за Бягството от Венецуела, масово.
  Глупаци…
  Чак в Испания дори.
  От по-следващия строй, отиват в по-назадния… пфу…

  ПАК добре, че е ИВО, да повдига и разисква такива теми… какво му пука на боко и боковщината управляваща.

  https://www.dw.com/en/spain-sees-huge-spike-in-venezuelans-seeking-asylum/a-45279104

 9. Към Дидо от Тексас:

  “Първо в Южна Америка приемат хора с техния език и култура”

  Май не си чел преди да пишеш. Това го откроих и няма нужда да ме “информираш”.

  “Съмняваш се” за социалните помощи? А за това, че в Еквадор, Перу и т.н. хората хранят бежанците- това дали си “чувал”?

  За онези, които в България им пуснаха другари, като Андрей Райчев, който от телевизионния екран заяви, че бежанците трябва да знаят, че тук ги чака глад, бой и … е ясно. Като за теб.

  За солидарността на местните хора с бежанците от Венецуела в околните държави има репортажи. Могат да се прочетат в световните медии- стига да има желаещи да четат, преди да пишат.

  Хипотезата с изнасилването се отнася до всяка етническа или местна хегемонна група, в рамките на която се появяват идиоти, без да са представителни за останалите 99,9 на сто от тяхната група.

 10. В Южна Америка има здраво ядро от десни сили спасили многократно държавите от червената чума, като Еквадор, Перу, Аржентина, а по-късно и Чили, където здравите сили взеха властта от болшевишките изчадия, тласкащи страните си към хаоса под бодряшките лозунги на червената революция. Не случайно в държава като Боливия се погрижиха строго за масовия убиец Че Гевара като му изпълниха смъртната присъда за опитите му да обира мандри подобно на българските партизани. Фактът, че повечето страни са испаноговорящи показва, че там са са ниправили изводите от разпалената от болшевиките Гражданска война в Испания, овладяна от здравите сили на Генерал Франко, но струвала милиарди в злато, откраднато и до днес не върнато от Москва, с което се поддържа световен про-кубински и про-испано интербригадистки шпионаж, представители на който доскоро можеха да бъдат срещнати и в Софийския университет в катедрата по Иберийска култура, където все още се надяваха, че руските генерали-терористи пак ще си пият водката в ресторанта на хотел “Гейлорд” в Мадрид, но много скоро разбраха “За кого бие камбаната”.

 11. Солидарността се обяснява не от езиковата, а от културната близост. Когато съществува такава, интеграцията е безпроблемна, но когато става дума за корено различни култури и ценностни системи бежанците се маргинализират винаги, а те от своя страна си създават собствено субобщество, което не подлежи на никаква интеграция. Инстинктивното поведение и природата на обществото не може да се промени от мултикултуралистка пропаганда,а само се маскира с лицемерие, което натрупва напрежение, чакащо подходящ повод да се отприщи.
  За недъгавостта на болшевизма и диктатурите едва ли има нужда да убеждавам някого тук. Ще споделя само есенцията на разсъжденията си по темата.
  Когато се овластят с върховна власт нагли и прости популисти, те винаги довеждат държавите си, а понякога и света до тотална трагедия. Исторически примери бол!

 12. Русофобия – это когда ты не знаешь, как и чем живет твой народ. Не ходишь с ним по одним улицам, не ездишь в одном транспорте, ешь другую пищу. Когда ты мчишься с кортежем по пустым дорогам, а люди из-за тебя часами стоят в пробках. Когда перед твоим приездом в провинцию кладут однодневный асфальт и весёленько раскрашивают убогие хибары. Русофобия – это когда ты живешь во дворцах, пока большая часть населения твоей страны ютится в развалюхах. Когда ты присваиваешь народные деньги, земли, леса, воды, заводы-пароходы, чтобы купаться в немыслимой роскоши, лишая других самого необходимого. Когда ты уверен, что люди должны годами работать за гроши, чтобы ты носил часы ценою с многоэтажку, а твои собаки летали отдельными самолетами.

 13. Русофобия – это когда ты так боишься своих сограждан, что на встречах с ними общаешься с подсадными утками при помощи заранее заготовленных вопросов-ответов. Русофобия – это когда ты разрушаешь все отечественное. Образование – потому что невеждами легче управлять, а твои дети учатся в Оксфорде. Науку – потому что тебе плевать на будущее страны. Культуру – чтобы растить на всё готовых гопников. Мораль – потому что она неведома тебе лично. Производство – потому что тебе нужна только нефтяная игла. Русофобия – это когда ты превращаешь российские раздолья в гигантские помойки. Когда без нужды выкачиваешь отечественные недра, не преумножая благосостояния простых сограждан. Когда вырубаешь леса и гордишься пластмассовыми деревьями в столице. Русофобия – это когда ты кричишь о патриотизме, в то время как твои семья, недвижимость и капиталы давно за границей.

 14. Русофобия – это когда ты так не уважаешь свою великую и многострадальную страну, что походя переписываешь её историю себе на потребу, реанимируя тиранов и возрождая идолов. Русофобия – это когда ты настолько презираешь свой народ, что заменяешь его истинные достоинства нелепыми суррогатами, плодя ряженых. Русофобия – это когда ты подавляешь всякое свободомыслие, не ценишь таланты, попираешь лучших, способствуешь деградации нации и создаёшь такую государственную систему, в которой процветают худшие. Когда на самые теплые места ты сажаешь бездарных и порочных своих друзей-родственников. Русофобия – это когда ты отбираешь у детей своей страны будущее, а стариков торопишь в могилу, лишая их пенсий и приличной медицины. Русофобия – это когда ты перессорился со всем миром, ввергая свой народ в войны и в ещё большую нищету. Русофобия – это когда ты делаешь всё, чтобы русские мечтали жить на чужбине.

 15. Русофобия – это когда ты считаешь всех россиян дураками и упорно и нагло лжешь им с экранов и с парламентских трибун.
  Русофобия – это когда ты не замечаешь того, что творится сегодня в России. Или врешь, что не замечаешь.
  Русофобия – это когда ты называешь врагами всех, кто хоть как-то пытается препятствовать всем этим безобразиям.
  Вот что такое русофобия.

  P.S. На мой взгляд, почивший Джон Маккейн, ни под одну из этих категорий не подходит.

 16. Само да обърна внимание на автора на статията на следното: Тези, които приемат мигриращите венецуелци, са хора със същата религия и култура. А самите мигранти са наясно, че отиват при “свои”. А някой дали се е запитвал защо съпричастните и готови да откликнат на човешкото страдание южноамериканци НЕ ПРИЕМАТ “бежанци” от Ирак, Сирия и Афганистан? Отговор, основан само на географски аргументи, не играе.

 17. Към Сашо:

  Благодаря за обръщането на внимание за нещо, което съм написал – направо се чудя дали някои хора четат, преди да пишат и ме репликират.
  Колкото до “бежанци” в кавички, това си е обвинение по колективен признак по отношение на хора, които не търсят спасение в чужбина заради единия кеф – в държавите им наистина се водят жестоки войни.
  Всички тези аргументи сме ги чували от нашите патреотари, които нахлуха във властта на вълната на лъжата за ужасната бежанска вълна, която всеки момент щяла да ни залее. Нямам намерение да предъвквам отново тази дъвка, която новоизлюпените “консерватори” от днешния хомогенен проруски парламент толкова успешно сервираха на желаещите да се правят на европейци само по отношение на европейския скепсис ( или процъфтяващ напоследък егоизъм) спрямо мигрантите. Това е форма на избирателен “европеизъм”, който страшно много импонира на склонните към чуждомразие нашенци. Нещо като орбанизация без Орбан начело на нашия обран откъм космополитно минало народец, поддаващ се на “европейско влияние” само, когато му изнася.

 18. Все пак г-н Инджев е засегнал един от аспектите на огроманата човешка трагедия
  във венесуелският “братушков” бандитустан!
  Но аз ще допълня още ,че през последните 15-20 години ,откакто оня шапкарски дИбиль – уго чавес извърши конституционниЯТ ПРЕВРАТ във Венесуела , в същото това време в задунайскиЯТ колониален бандитустан НРБ , всичкиТЕ чеНгеваристи и другите комунистически лумпени от БКП и ДС, и от библиотекарско-сарайската ШАЙКА и ОПГ-ДАНС, ПОСТОЯННО пропагандираха “успехите” на чавеската бандитска ХУНТА , и даже я даваха за “УСПЕШЕН” “пример” на комунистическият и социалистическиТЕ си “ИДЕАЛИ” , които не можаха да “достигнат”, дори и след 45+30 години ,след 1944г.. Въпреки ,че имаха и ИМАТ за тези дълги години СЪЩАТА ТОТАЛна власть и същият МОНОполен “държавен” КАПИРАЛизъм ,както своят венесуелски “братушка”! РезилтатиТЕ и в НРБ ,и във Венесуела са ЕДНИ и СЪЩИ!
  И сега трябва всичкиТЕ петоколонни рублофили да проявят своята “солидарность” със своите АМИГОСи и компаниероси от Венесуела, като приемат венесуелските “пролетарски” другари!
  И на само те , а и всичките комунистически дегенерати и путлеристки платени блядове по света, които подкрепяха и подкрепят венесуелските ТИРАНи – чавес и мадуро. Най-много от тези бежанци трябва да отидат при альфа-чекисткият бандит и военнопрестъпник – Путлер, той има достатъчно откраднати милиарди , над 300 милиарда “лични”, а и путлеристкиЯТ му рай(Х) има достатъчно територия за построяването на многомилионни бежански лагери, с които да помогне на своите венесуелски диктаторски “братушки” – чавес и мадуро. Освен това Путлер е “помогнал” най-много от всичките световни тирани за сегашната човешка катастрофа във Венесуела.
  След Путлер ,следват и другите комунистически амигос – Кастро и “острова на “свободата”” – Куба!
  чавес и мадуро подаряваха по десетки милиони тона петрол годишно , с които СПАСИХА кастро и Куба от фалит преди 30 години ,след рухването на СССР и СИВ, когато спря ежегодната МИЛИАРДНА “братска помощ” о тях!
  И сега кубинските “дугари” трябва също да помогнат на своите внеесуелски “другари”. Най-малкото кубинските тирани могат да си приберат терористите , които чавес назначи във венесуелските служби! Това са над 50 000 кубински “съветници” , назначени във венесуелсите “служби”, които получават огромна заплати и власт над венецуалците! За това терористичните хибридни “интернационалисти” на Кастро , ТРЯБВА веднага да бъдат изгонени от Венесуела, или да бъдат арестувани и изпратени на плантациите да си отработят всичките заплати и откраднатият петрол за Куба.
  Същото е положението и в задунайският бандитустан НРБ, където ОПГ-ДАНС и МУТРОкожият “вождь” винету не са изгонили нито един путлеристки шпионин, и сега путлеристкото пАсолство в София не може вече да побере ОГРОМНИЯТ прираст на хибридните путлеристки “дипломатически” сътрудници и “съветници”, през последните 20 години.
  И сега те започнаха да извършват преврати и извън територията на НРБ. В резултат на това се увеличава и ОТРИЦАТЕЛНОТО “търговско” салдо с путлеристкият рай(Х), достигащо до десетки милиарди, годишно!
  Следващите комунистически “другари” на венесуелските ТИРАНи са комуноКАПИТАЛистите от Поднебесната комунистическа империя. Те също имат достатъчно възможности ,за да приемат няколко милиона бежанци от Венесуела.
  И не само те , но и всичките други ТИРАНски амигоси и компаниероси на чавес и мадуро, които ги подкрапяха, и ги подкрепят! Нека те сега им помогнат с бежанците!
  П.П. А сега нека да си припомним ,че макар всичките латиноамерикански държави да имат почти еднакво минало и религия ,и да не са водили много войни помежду си, те все още нямат ОБЩИ собствени икономически и военни съюзи помежду си.
  Има единствен опит с НАФТА , САЩ ,Канада и Мексико, но не и другите латиноамерикански държави и Бразилия.
  Има и такъв негативен пример с Никарагуа, където комунистите уж бяха свалени от власт , но ….. НЕ съвсем. Там и сега пак продължава да управлява провалилият се диктатор Ортега. Който в момента е прахосал всички ДАНЪЦИ и целият бюджет, и в момента НЯМА пари за пенсионерите в Никарагуа!!!
  А ние обсъждаме само Куба и Венесуела?!?!
  Подобни комунистически амигоси има и в Еквадор и Боливия, а и нелегални комунистически терористи има достатъчно и в Перу ,и Колумбия.
  Да не споменаваме и нарковойните в Мексико и другите латинодържави. А също и огромното население и проблемите на Бразилия……………..
  Така че много от проблемите с комунистите и другите леви и десни демагози и популисти, и още и военните хунти , се ПОВТАРЯТ постоянно , и постоянно, от Аржентина(с кокаиновият трафик за Путлер!), през Бразилия , и до Куба и Никарагуа ,и Мексико, а вече засягат и САЩ и Канада!……
  И без да има някакви военни и исторически противоречия, те все още няма своят ЕС и НАТО!
  А разчитат на съмнителните връзки с ТИРАНи и ТЕРОРисти, като СССР, Путлер , Иран, Китай, Ердоган , ….с Хизбуллах и……и още и “альтернативниЯТ” БРИКС и “другите” хибридни ерзац-съюзи на Путлер и неговият “многополюсен” ТИРАНциональ…..
  Нека сега видят дали има някаква “полза” от него и неговите ТИРАНционалисти , които унищожиха приказнобогатата Венесуела, ……..а преди това и Куба…. и Никарагуа……и т.н…..
  И, накрая, да повторим пак на комунистическите и чеНгевариските лумпени в НРБ от БКП , ОПГ-ДАНС ,сарайско-библиотекарската и “тръмписткаТА” ШАЙКИ, които подкрепяха ТИРАНите чавес и мадуро, че сега ТЕ трябва да проявят своята “интернационална” “солидарность”, като приемат на свои разноски своите БЕЖАНСКИ амигоси и компаниероси от Венесуела!!!…………..

 19. П.П.П. В предишният пост не уточних ,че освен путлеристките “интерНАЦИоналисти” в НРБ , които “възхваляваха” чавес и мадуро, същото правеха още повече и петоколонните “НАЦИоналсоциалистически” путлериоти в НРБ – ()олен ()ИДЕРов , ванЮ каракачАНСКИ и другите по-малки рашистки “партии” и отделни социалистически фашисти ,които правят и сега общите сборища със БКП и рублофите!
  Нека сега путлериотите проявят своята “НАЦИоналсоциалистическа” “солидарность” към своите венесуелски “братушки” – чавес и мадуро.
  Нека и “интерНАЦИоналсоциалистите”, и “НАЦИоналсоциалистите” в НРБ се обединят, като проявят своята ПУТЛЕРистка “солидарность” със своите венесуелски бежански амигоси и компаниероси, които така “възхваляваха”, поне! След като не приемат никакви други БЕЖАНЦИ , както така им е заповядаль , и заплатиль , техният альфа-“върховен” чекистки начальник и “вождь” – Путлер!……

 20. Циганите в България също са мигранти но червените ги хранят, за да ги изберат в парламента. Освен това ги ползват за кражби и тормоз над населението. Не са тайна и топлите връзки между червените и циганските барони.

 21. Чух по някаква телевизия,че ЕС ще подмогне Венецуела с 35 млн.евро.Защо да подпомага една от най богатите с нефт страна.Избраха си Мадуро,сега да му ядат яйцата…

 22. Слава Рабинович разкрива за поредните милиардни кражби на путлеристките бандити от Газпром и Роснефт във разграбената от тях Венецуела:
  https://bit.ly/2NE1i19
  А същите бандитски многомилиардни схеми се прилагат от газовите и петролните МОНОполисти на Путлер и в задунайският бандитустан НРБ ,ежегодно! Но да се очаква от калинковоКРАСНОкожият вождь винету , путлеристките му путлериоти и неговите “опозиционни” съзаклятници от КРАСНОкожата БСП и хидропорционната ДПС да спрат този многомилиарден грабеж е безсмислено, защото само преди месец те приеха ЛОБИсткият закон ,който ОЩЕ повече увеличава милиардите за Лукой-Бургас и на Газпром, за сметка на малките български бензиностанции!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.